НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: 9.4 млн. дка е площта на горите в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: 9.4 млн. дка е площта на горите в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии

24 Март 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград.9.4 млн. дка е площта на горите на в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод 21 март – Световния ден на горите. По думите ѝ всеки един от нас е длъжен да пази това природно богатство. „Освен това трябва да пазим горите, да се грижим за тях и да ги възстановяваме и възобновяваме където е необходимо“, каза още инж. Станишева. Тя отбеляза, че за нея гората може да се опише с една дума – живот. „Моят апел към хората е – бъдете повече човеци, обичайте себе си, защото човек, който обича себе си, обича ѝ природата. Бъдете здрави“, добави инж. Станишева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша

21 Март 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод Световния ден на горите. „Има и една пределна възраст, в рамките на която трябва да се отгледа. Когато започне да изсъхва, тя се отсича, а на нейно място се създава нова гора. Важно е да отбележим, че в нейния процес на растеж не трябва да нарушаваме нейната цялост, трябва да се грижим за нея. Най-важното е да не позволяваме на бракониерите да я секат. В най-общи линии това представлява грижата за гората“, каза още инж. Станишева. Тя добави, че процесът по възобновяването на горите, които са пострадали заради болести или пожари е различен. „Когато гората е пострадала от болести, то важно е да отбележим, че не всички дървета се разболяват. Затова ние махаме болните дървета, но на терена си остават здравите, които пускат своите семена и гората по-лесно се възобновява. Но при един пожар от първостепенно значение е нашата роля като лесовъди“, добави инж. Станишева. По думите ѝ причината е, че в повечето случаи говорим за много големи площи, които са били опожарени, както например при пожарите от 2017 и 2018 година. „Тогава опожарени бяха много големи площи и на тях няма останали нито едно живо дърво. В тази връзка бе извършена сеч, а след това трябва да залесим площите, за да може по-бързо да се възстановят тези гори“, заяви инж. Станишева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Горите имат най-различни функции – стопанска, водоохранителна, рекреационна и екологична

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Горите имат най-различни функции – стопанска, водоохранителна, рекреационна и екологична

21 Март 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Горите имат най-различни функции – стопанска, водоохранителна, рекреационна и екологична. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод 21 март – Световния ден на горите. „Горите са извор на чист въздух, вода и много природни дадености за хората. Те имат рекреационни и защитни функции срещу ерозия и порои, както и много други защити“, каза още инж. Станишева. Тя добави, че най-важната функция на горите е свързана с това, че те спомагат за по-чист въздух. „Отделно от това горите имат стопанска функция. В тази връзка много от горите, които създаваме ние са именно с такава функция, тоест дървопроизводителна. Рекреационната функция на горите също е много важна. Това представлява функция, свързана с хората, които могат да отидат на почивка сред природата“, коментира инж. Станишева. По думите ѝ водоохранните функции пък се използват за защита на водоохранните зони в горите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.