НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: 9.4 млн. дка е площта на горите в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: 9.4 млн. дка е площта на горите в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии

24 Март 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград.9.4 млн. дка е площта на горите на в обхвата на предприятието, от тях близо 7 млн. дка са държавни горски територии. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод 21 март – Световния ден на горите. По думите ѝ всеки един от нас е длъжен да пази това природно богатство. „Освен това трябва да пазим горите, да се грижим за тях и да ги възстановяваме и възобновяваме където е необходимо“, каза още инж. Станишева. Тя отбеляза, че за нея гората може да се опише с една дума – живот. „Моят апел към хората е – бъдете повече човеци, обичайте себе си, защото човек, който обича себе си, обича ѝ природата. Бъдете здрави“, добави инж. Станишева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша

21 Март 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Гората трябва да се пази, защото тя е като човек – расте и диша. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод Световния ден на горите. „Има и една пределна възраст, в рамките на която трябва да се отгледа. Когато започне да изсъхва, тя се отсича, а на нейно място се създава нова гора. Важно е да отбележим, че в нейния процес на растеж не трябва да нарушаваме нейната цялост, трябва да се грижим за нея. Най-важното е да не позволяваме на бракониерите да я секат. В най-общи линии това представлява грижата за гората“, каза още инж. Станишева. Тя добави, че процесът по възобновяването на горите, които са пострадали заради болести или пожари е различен. „Когато гората е пострадала от болести, то важно е да отбележим, че не всички дървета се разболяват. Затова ние махаме болните дървета, но на терена си остават здравите, които пускат своите семена и гората по-лесно се възобновява. Но при един пожар от първостепенно значение е нашата роля като лесовъди“, добави инж. Станишева. По думите ѝ причината е, че в повечето случаи говорим за много големи площи, които са били опожарени, както например при пожарите от 2017 и 2018 година. „Тогава опожарени бяха много големи площи и на тях няма останали нито едно живо дърво. В тази връзка бе извършена сеч, а след това трябва да залесим площите, за да може по-бързо да се възстановят тези гори“, заяви инж. Станишева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Горите имат най-различни функции – стопанска, водоохранителна, рекреационна и екологична

Инж. Вера Станишева, ЮЗДП: Горите имат най-различни функции – стопанска, водоохранителна, рекреационна и екологична

21 Март 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Горите имат най-различни функции – стопанска, водоохранителна, рекреационна и екологична. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите“ в Югозападно държавно предприятие по повод 21 март – Световния ден на горите. „Горите са извор на чист въздух, вода и много природни дадености за хората. Те имат рекреационни и защитни функции срещу ерозия и порои, както и много други защити“, каза още инж. Станишева. Тя добави, че най-важната функция на горите е свързана с това, че те спомагат за по-чист въздух. „Отделно от това горите имат стопанска функция. В тази връзка много от горите, които създаваме ние са именно с такава функция, тоест дървопроизводителна. Рекреационната функция на горите също е много важна. Това представлява функция, свързана с хората, които могат да отидат на почивка сред природата“, коментира инж. Станишева. По думите ѝ водоохранните функции пък се използват за защита на водоохранните зони в горите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.