НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Симона Митова, Община Благоевград: Заявления за записване на децата в първи клас се подават от 31 май до 19 юни

Симона Митова, Община Благоевград: Заявления за записване на децата в първи клас се подават от 31 май до 19 юни

22 Март 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заявления за записване на децата в първи клас се подават от 31 май до 19 юни. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Симона Митова, директор на Дирекция „Образование“ към Община Благоевград. По думите й документите, които са необходими за подаването, могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Благоевград, а освен това те са обявени на видно място на входовете на всички учебни заведения, които извършват прием в първи клас. Митова подчерта, че задължително след като се извърши приемът на документи следва едно класиране, така че до края на месец юни ще излезе първо класиране и родителите трябва да потвърдят местата, там където децата вече са приети. Тя уточни, че записването се извършва с оригинално удостоверение за завършена подготвителна група. Това е едно заявление за записване за участие в класирането за прием в първи клас, след това заявление за записване, декларация за съгласие за обработване на личните данни и удостоверение за завършена подготвителна група от детската градина на съответното дете. Трябва да се представи и лична карта на родителя, за да се удостовери адресът, на който живее детето“, каза още Симона Митова.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симона Митова, Община Благоевград: При приема на първокласници за учебната 2019-2020 г. в Първа група ще попадат и деца, чиито братя и сестри до 12 години са ученици в същото училище

Симона Митова, Община Благоевград: При приема на първокласници за учебната 2019-2020 г. в Първа група ще попадат и деца, чиито братя и сестри до 12 години са ученици в същото училище

22 Март 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Само една промяна има в критериите за прием на първокласници за учебната 2019 - 2020 година. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Симона Митова, директор на Дирекция „Образование“ към Община Благоевград. По думите ѝ системата за прием в първи клас тази година вече е надградена, като в Първа група от тази учебна година освен децата, които имат прилежащ район и отседналост с 3 години при подаването на самото заявление, тази година ще попадат и деца, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище. Тя посочи, че Министерството на образованието и науката е предприело тази промяна с цел улеснение на родителите, тъй като през миналата учебна година е имало случаи в цяла България, в които братчета и сестричета са били разделени в различни училища и естествено родителите са се затруднявали при воденето им сутрин, а още повече и в случаите, когато пък са и в различни смени. Митова коментира, че в Първа група попадат деца с постоянен и настоящ адрес в прилежащия район на училището, ако той не е променян през последните 3 години, както и деца, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище. По думите ѝ във Втора група попадат деца с постоянен и настоящ адрес в прилежащия район на училището за повече от 1 година. „В Трета група са деца с постоянен и настоящ адрес в прилежащия район на училището, чиито адрес е бил променян през последната една година при подаването на заявлението. Имаме и Четвърта група – деца с постоянен настоящ адрес извън прилежащия район на училището. Тук е моментът да отбележим, че ние не ограничаваме родителите и те могат да подават документи в повече от едно учебно заведение, като изборът е техен – дали ще попаднат в Първа група, там където живеят в района на училището, или при наличие на свободни места ще чакат някое от следващите класирания“, каза още експертът.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.