НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Леда Шиякова, ЕК: Насърчаваме развитието на административния капацитет

Леда Шиякова, ЕК: Насърчаваме развитието на административния капацитет

22 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Насърчаваме развитието на административния капацитет. Това каза Леда Шиякова от представителството на ЕК в България по време на тържествената церемония по обявяване на резултатите от годишното национално проучване за определяне на „Индекса на административния капацитет на държавната администрация в Р България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя отчете, че две оперативни програми са свързани с административния капацитет: „Административен капацитет“ 2007-2013 и „Добро управление“ 2014-2020 г. „Вашият труд ще бъде полезен и с удоволствие ще го представя на моите колеги“, каза Шиякова. Тя благодари от името на Европейската комисия за поканата да присъства на представянето на изследването на проф. Борислав Борисов и неговия екип.
Изпълнителният директор на Института по публична администрация Павел Иванов посочи, че Института подкрепя изследването на административния капацитет. "Това, което не може да се измери не че не съществува, то не може да се управлява", каза още той. Павел Иванов уточни, че институтът прави нещо подобно, но свързано с нагласите в публичните администрации в България. "В бъдеще ще подкрепим индекса, защото за нас има значение да измерваме нещата", допълни още Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Борислав Борисов, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов: Общините имат доста добър административен капацитет

Проф. Борислав Борисов, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов: Общините имат доста добър административен капацитет

22 Март 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Общините имат доста добър административен капацитет. Това каза проф. д-р Борислав Борисов от катедра „Стратегическо планиране“ към Стопанска академия „Д. А.Ценов“ – Свищов по време на тържествената церемония по обявяване на резултатите от годишното национално проучване за определяне на „Индекса на административния капацитет на държавната администрация в Р България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общинските администрации имат доста добър административен капацитет, доста над средното. Тук искам да спомена, че има различни общини“, отбеляза проф. Борисов. Той обясни, че общините са разделени на четири категории: с население до 10 000 души, от 10 000 до 50 000, от 50 000 до 100 000, и над 100 000 души. Очевидно е, че администрациите, които са по-големи, имат и по-голям капацитет. Според него електронното управление не е добре застъпено в общинските администрации. Проф. Борисов се спря и на областните администрации и уточни, че те са били обект на оценка преди една година. По думите му един от проблемите е, че понякога те имат ангажименти, за които нямат реален капацитет. Според него това дава повод да се повдига въпроси за второ ниво на местно самоуправление, което също е отбелязано в изследването.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Борислав Борисов, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов: С малко над 4% сe e подобрил административният ни капацитет през 2018 спрямо 2017 г.

Проф. Борислав Борисов, Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов: С малко над 4% сe e подобрил административният ни капацитет през 2018 спрямо 2017 г.

22 Март 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. С малко над 4 % сe е подобрил нашият административен капацитет през 2018 спрямо 2017 г. Това каза проф. д-р Борислав Борисов от катедра „Стратегическо планиране“ към Стопанска академия „Д. А.Ценов“ – Свищов по време на тържествената церемония по обявяване на резултатите от годишното национално проучване за определяне на „Индекса на административния капацитет на държавната администрация в Р България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези оценки трябваше да бъдат претеглени с някакво тегло. Ние не можехме да вземем друг критерий освен броя на служителите в тези администрации, защото те са двигателя на процесите, те са тези, които имат отношение към обслужването. Ако претеглената оценка през 2017 г. е била 2,7659, то през 2018 вече е 2,881. Това говори за едно подобряване, макар и минимално на административния капацитет през 2018 в сравнение с 2017 г.“, посочи проф. Борисов. По думите му изследването представя много подробни данни не само за отделните групи администрации, а и за това къде са всички групи от централната и териториалните администрации. „Какъв е в крайна сметка интегралният показател. Нашата цел не е просто да дадем едно число, а да следим всяка година какъв е прогресът на администрацията като цяло, доколко тя се доближава до нашите виждания и експертни в случая като капацитет за добро управление“, подчерта проф. Борисов. Той обясни, че в общинските администрации индексът е подобрен с по-малко от средното, а в държавните агенции има регрес. „В крайна сметка искам да кажа, че ние намираме много добри характеристики на тези показатели, на това изследване, смятаме, че има смисъл. Учуден съм от големия медиен интерес, който беше проявен към нашето изследване, затова сме амбицирани да го правим“, добави още проф. Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Борислав Борисов, Стопанска академия „Д. А.Ценов“ – Свищов: Административният капацитет на страната е малко над задоволителния

Проф. Борислав Борисов, Стопанска академия „Д. А.Ценов“ – Свищов: Административният капацитет на страната е малко над задоволителния

22 Март 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Административният капацитет на страната е добър, но малко над задоволителния. Това каза проф. д-р Борислав Борисов от катедра „Стратегическо планиране“ към Стопанска академия „Д. А.Ценов“ – Свищов по време на тържествената церемония по обявяване на резултатите от годишното национално проучване за определяне на „Индекса на административния капацитет на държавната администрация в Р България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Борисов посочи, че има области, в които капацитетът се оценява като незадоволителен, задоволителен, добър, а има и области с много добър капацитет с индекс над 3.50. „Средната оценка за всички администрации през 2017 г. беше 2.74. Тя е малко по-висока, когато я направим средна претеглена. Това означава, че не може всяка една администрация да вземем с еднакво тегло. Има малки държавни комисии, агенции, в които работят 20-30-50 души. Имаме големи администрации, в които работят 500-600 души“, каза проф. Борисов. По думите му въпреки това едно такова число 2.74 поставя административния капацитет на България в полето на добър - над 2.50, което е средното. Делителната линия между задоволителен и добър. „Не е примерно 3.25, което е горната граница. Оттам нататък е много добър. Ние сме с добър капацитет, но малко над задоволителния“, допълни проф. Борисов. Според него е важно да се види по различни групи администрация каква е оценката на административния капацитет. „Администрацията на Министерски съвет е оценена с 2.87. Това е по-висока оценка от средната за това изследване. Тук имаме различни стойности. Най-ниската е 1.29. Най-висока оценка се дава на бюджетната практика, като е посочено, че се разработват реалистични бюджети, обсъждани със заинтересованите страни, планирането, наличието на вътрешни правила за разработване на бюджета, добри практики, управление на риска. Критично е управлението към квалификацията на персонала, оценена дори под средното с 2.14, с предварителния контрол на голяма част от вътрешните бизнес процеси, системите за самооценка“, допълни проф. Борисов. професорът уточни, че държавните агенции имат една оценка 2.77, която също е над средната. Той се спря и на държавните комисии, които са с оценка 2.48, която е под ниската и говори за задоволителен административен капацитет.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Маргарита Богданова, Стопанска академия „Д. А.Ценов“ – Свищов: Проучването на индекса на административния капацитет на държавната администрация е начинът за свързване на науката с практиката

Проф. Маргарита Богданова, Стопанска академия „Д. А.Ценов“ – Свищов: Проучването на индекса на административния капацитет на държавната администрация е начинът за свързване на науката с практиката

22 Март 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Проучването на индекса на административния капацитет на държавната администрация е начинът на свързване на науката с практиката. Това каза ръководителят на катера „Стратегическо планиране“ към Стопанска академия „Д.А.Ценов“ - Свищов проф. Маргарита Богданова по време на тържествената церемония по обявяване на резултатите от годишното национално проучване за определяне на „Индекса на административния капацитет на държавната администрация в Р България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е изключителна радост и гордост да присъствам на откриването на това тържествено събитие на нашия многоуважаван колега проф. д-р на науките Борислав Борисов. Докато пътувахме насам се опитах да подредя мислите си и това, което излезе на преден план е чувството на гордост. Не всяка катедра може да притежава и притежава такъв знаменателен учен, не всяка катедра може да се похвали с такъв чудесен екип. Искам да благодаря на всички колеги, които в организационен план успяха да завършат поредния проект на нашата катедра“, допълни проф. Богданова.
По думите ѝ настоящото проучване е върхът на един огромен айсберг. „В основата му стоят многото часове работа на проф. Борисов и на целия екип, с който той работи“, допълни тя. Проф. Богданова посочи, че това е начинът, по който науката се свързва с практиката. „Това е част от националната политика по развитието на висшето образование. Убедени сме, че това е верният път“, каза тя и посочи, че това е начинът учените да бъдат полезни на обществото.
Тържествената церемония по обявяване на резултатите от годишното национално проучване за определяне на „Индекса на административния капацитет на държавната администрация в Р България“ започна с патриотични песни. Церемонията е организирана от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов и се провежда в зала „Триадица“ на Гранд Хотел София. Тя бе открита от ръководителя на катедра „Стартегическо планиране“ към Академията проф. Маргарита Богданова. Тя изчете и поздравителен адрес от народния представител от ПГ на ГЕРБ в 4-ти Многомандатен избирателен район – Велико Търново Станислава Стоянова. В адреса се посочва, че административният капацитет има важна роля за държавното управление на всяко общество. „Високият административен капацитет е в основата на реализирането на всяка управленска политика“, се посочва още в адреса. Станислава Стоянова отчита, че професионализмът на Академията е високо ценен и пожелава на той да се съхрани, както и здраве и лични успехи на академичния състав. За доброто настроение на церемонията се погрижиха квартет „Славеите на великата Надка Караждова“ и 10-годишната София Иванова от Варна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.