НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков бяха наградени с медали за принос в двустранните отношения между България и Казахстан

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков бяха наградени с медали за принос в двустранните отношения между България и Казахстан

22 Март 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков бяха наградени от посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин с медали за принос в двустранните отношения между двете страни, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това се случи по време на тържественото отбелязване на казахстанския празника Науръз в Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов заяви, че е изключително изненадан от този жест като благодари за полученото отличие, заявявайки, че и за в бъдеще ще продължи да работи все така усилено в посока развитието на добрите отношения между двете страни. От своя страна председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков също благодари за отличието, казвайки, че за него и целият местен парламент това е огромна чест. „Радвам се и съм щастлив, че за последните 5 години съм част от процеса, в който не само побратимихме и сближихме Благоевград с Уралск, но постигнахме и по-голямо сближаване и партньорство между два народа – българския и казахския“, каза още Радослав Тасков. Той честити празника Науръз на всички казахстанци и настъпването на първата пролет за всички българи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин: По традиция празникът Науръз се отбелязва в рамките на три дни

Посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин: По традиция празникът Науръз се отбелязва в рамките на три дни

22 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес отбелязваме празникът Науръз, който в превод означава Нов ден. Това каза посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин по време на честванията, свързани с празника, които се провеждат в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Празникът отбелязваме под различни наименования, тъй като той е разпространен в много различни култури. Науръз се отбелязва в Казахстан, Иран, Афганистан, Азърбайджан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан, Киргизия, Турция, Албания и много други държави. В Казахстан Науръз е официален празник и се отбелязва в рамките на три дни, които са неработни – от 21 до 23 март. В миналото казахите са наричали Науръз – Великден“, каза още посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин. Той добави, че празникът символизира плодородието и благоденствието, които настъпват с идването на пролетта. Посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин обясни, че по време на празника хората се обличат с празнични дрехи, ходят на гости при своите приятели, отправяйки към тях добри пожелания. „Науръз не е религиозен празник, който се отбелязва от древни времена. Има източници, според които този празник с чества още от 4 – 5 век преди новата ера“, добави посланикът на Казахстан.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: За пета поредна година в общината  отбелязваме казахстанския празник Науръз, свързан с настъпването на пролетта

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: За пета поредна година в общината отбелязваме казахстанския празник Науръз, свързан с настъпването на пролетта

22 Март 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За пета поредна година в общината отбелязваме казахстанския празник Науръз, свързан с настъпването на пролетта. Това каза кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на честванията, свързани с празника, които се провеждат в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според Камбитов най-хубавото по време на Науръз е, че в Благоевград всички заедно – българи, казахи, приятели и гости, се събират за да почетат празника. Атанас Камбитов посочи, че това всъщност е най-важното нещо. „Пролетта обикновено се свързва с ново начало, плодородие и плодове. Ние обаче можем да кажем, че плодовете вече ги имаме, като те се изразяват в едно дългогодишно приятелство между Благоевград и Казахстан, което в последните години все повече укрепва. Приятелството всъщност е нещо, което не се измерва с цифри, със статистика, защото него или го има, или го няма. Аз съм сигурен, че във времето това, което направихме, ще даде още конкретни плодове както в културния обмен, така и в бизнес отношенията и въобще във всички области, където се случва нещо добро, което е в полза на всички нас“, каза още д-р Атанас Камбитов. Кметът на Благоевград изказа своите благодарности към посланика на Република Казахстан в Република България Темиртай Избастин и почетния консул на Република Казахстан Митко Солаков за нещата, които са направили в полза на двустранните отношения. „Тъй като знам, че седмицата е символ в Казахстан, символ и на Науръз, то аз ви пожелавам седем дни в седмицата, дванадесет месеца в годината да бъдете здрави и успешни“, добави д-р Атанас Камбитов. На всички казахстанци той честити празника Науръз, а на всички българи – настъпването на първата пролет.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В града започна отбелязването на казахстанския празник Науръз

Благоевград: В града започна отбелязването на казахстанския празник Науръз

22 Март 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В града започна отбелязването на казахстанския празник Науръз, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. На събитието официални гости са посланикът на Република Казахстан в Република България Темиртай Избастин, почетният консул на Република Казахстан Митко Солаков, кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и заместник-кметове на Общината, Радослав Тасков, председател на Общински съвет - Благоевград, консули на други страни, обществения посредник доцент Валентин Василев, директорът на ОДМВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, както и жители и гости на Благоевград и Казахстан.
Програмата започна с музикално изпълнение на емблемата на Благоевград – ансамбъл „Пирин“. След което бяха произнесени празнични слова от част от официалните гости. Тържеството продължи близо час пред зала „22 септември”, където се намира и Почетното консулство на Казахстан в Благоевград. В него участие взеха още Тримата български тенори и студенти от Казахстан, които представиха автентични казахстански танци. За всички присъстващи граждани и гости на града бе осигурена бира и вино. Отбелязването на празника Науръз продължава с представяне на фотоизложба под наслов „Казахстан – далечен и близък“. Изложбата включва фотографии, посветени на историята и културата на Казахстан и столицата Астана.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: За поредна година в града ще бъде отбелязан Казахстанския пролетен празник Науръз

Благоевград: За поредна година в града ще бъде отбелязан Казахстанския пролетен празник Науръз

22 Март 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За поредна година в града ще бъде отбелязан Казахстанския пролетен празник Науръз. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Събитието ще се състои пред зала „22-ри септември” от 11.00 часа пред Почетното консулство на република Казахстан в Благоевград.
В празничната програма участие ще вземат Тримата Български Тенори и емблемата на гр. Благоевград Ансамбъл „Пирин”, а всички присъстващи граждани и гости на града ще могат да се почерпят с вино и бира.
Официалната част ще започне с приветствени слова, последвани от прием за официалните гости и фотоизложба под наслов „Казахстан – далечен и близък“. Изложбата включва фотографии, посветени на историята и културата на Казахстан и столицата Астана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.