НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петко Ангелов, превозвач: Ако протестите ни в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, сме готови и за спиране на камионите по пътищата на ЕС

Петко Ангелов, превозвач: Ако протестите ни в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, сме готови и за спиране на камионите по пътищата на ЕС

22 Март 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Ако протестите на превозвачите в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, транспортният бранш е готов за по-радикални действия, включително спиране на камионите по пътищата на ЕС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ превозвачът Петко Ангелов. „Полша, Румъния, България, и другите държави трябва да се намесят, да се съюзим. Имаме такива идеи – дори да се спрат превозвачите, да протестираме в Европа, както са натоварени камионите и ги спираме. Заявяваме на спедиторите, които са ни дали товарите, моята фирма вози с „Волксваген“ и „Мерцедес“, обявяваме на тия фирми, че няма да работим един ден. Правим си протеста, плащаме си неустойките и готово", коментира той. "Да разберат и те, че има нещо – ако ни няма нас „Волксваген“ как ще работи на безценица? Или „Мерцедес“, за който караме за под 1 евро на километър, а същевременно френската или немската фирма взема 1.50 евро на километър", допълни превозвачът. "Трябва да се разбере, че ножът е опрял до кокала и няма мърдане. Оттук нататък ние няма какво да губим вече. Протести ще правим и трябва да се знае, че протестите не са политически, а за да оцелеем“, обяви Петко Ангелов. Според него европейските транспортни фирми имат недостиг на работна ръка и пакетът „Мобилност“ 1 е вариант да се попълни бройката. "По този начин българските превозвачи ще бъдат изхвърлени от европейския пазар", обобщи той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет

22 Март 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет. Това прогнозира в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища. По думите му по този казус след седмица ще се извика т.нар. триалог - тристранните преговори между Комисията по транспорт, Съвета на министрите и ЕП. Според Георги Петърнейчев от Съвета на министрите се избират трима, които да участват в триалога. „От Комисията по транспорт също избират трима и триалогът след седмица е приет. Още една седмица имат – на 17-ти е последната сесия, вкарват го в пленарна зала, гласуват го, на другия ден излиза в Европейския вестник, както е в нашия Държавен вестник, и влиза в действие законът. Убеден съм, че това ще се случи, че е много добре замислено и направено от страните, които имат достатъчно мнозинство и гласове в ЕП, за да си го прокарат“, каза още той. Георги Петърнейчев заяви, че в ЕП се гласува 50+1, а не като при Съвета на министрите, където една трета от тях ако не са съгласни, въпросът не се гледа и се връща отново.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

22 Март 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Български превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако в понеделник Европейският парламент включи в дневния си ред за сряда - 27 март, гласуването на пакета „Мобилност“. Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров обясни, че за 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да протестират представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия - управляваща или в опозиция.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подчерта, че ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал. Той уточни, че има голяма степен на опасност да се приемат текстове, които нито Алиансът, нито Групата на инакомислещите биха приели. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме той да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете са 50 на 50. Желязков обясни, че дори и да се стигне до гласуване обаче, то ще е на първо четене. След това предстоят т. нар. тристранни преговори между Съвет, комисия и парламент. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски и политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков. Той обясни, че паралелно с протестите на превозвачите в Страсбург и София ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
На 21 март премиерът Бойко Борисов, който беше в Брюксел за срещата на върха на лидерите на ЕС, разговаря по темата с председателя на парламента Антонио Таяни. По думите на българския министър-председател влизането на пакета е нарушение на правилника, защото за първи път в пленарна зала ще влезе текст, който е бил отхвърлен от транспортната комисия. Таяни посочи, че е предложил отлагане, но то е отхвърлено от либералите и социалистите.
Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На протест в Страсбург и София на 27 март призовават от Камарата на автомобилните превозвачи във връзка с гласуването на пакет „Мобилност“

На протест в Страсбург и София на 27 март призовават от Камарата на автомобилните превозвачи във връзка с гласуването на пакет „Мобилност“

22 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. На протест в Страсбург и София на 27 март призовават от Камарата на автомобилните превозвачи във връзка с гласуването на пакет „Мобилност“. Това каза за Радио „Фокус Димитър Димитров, изпълнителен директор на организацията. Той уточни, че двата протеста ще се състоят в случай, че на 25 март в 17.00 часа в дневния ред на сесията на Европейския парламент бъде насрочено гласуването на пакета за 27 март. Организиран е чартър за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Раковски“. Очаква се на протеста в столицата да излязат представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия: управляваща или в опозиция.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент

Министър Росен Желязков: Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент

22 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Доколкото знам и в момента върви организация за протест срещу пакета „Моблиност“ с една особеност – той би трябвало да се проведе в Страсбург, защото там ще се гледа тази тема. Разбира се, това ще бъде външна проява, която колкото е по-мащабна, толкова ще бъде по-впечатляваща и ще има своята функция не само за българските превозвачи, но и за техните колеги от останалите страни“, посочи Желязков.
Той обясни, че паралелно с това ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всички необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
Желязков посочи, че ако се стигне до разглеждане на пакета „Мобилност“ сега, има пълна мобилизация за внасяне на изменителни текстове, за гласуване против предложените текстове и за гласуване за текстовете, предложени от Групата на инакомислещите. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете да се гледа от този ЕП са 50 на 50. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски признак, разделена е и по политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“

21 Март 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, във връзка с пакет "Мобилност", известен още като "Плана Макрон“. Той каза още, че насила се опитва да се вкара едно законодателство в предпоследната сесия на ЕП. Димитров каза още, че от Камарата ще продължат да защитават интересите на превозвачите. Има предложение пакет „Мобилност“ да не бъде гледан в понеделник, 25 март, добави той.„Следващата стъпка е на 27 март пакет „Мобилност“ да бъде гласуван от ЕП. След това има още няколко стъпки, а именно, че този пакет трябва да мине с триалог – с договореност между Европейския парламент, Съвета и Комисията. Въпросният триалог ако не се състои по време на сегашния Европейски парламент и ако не приключи до 17 април, съответно да бъде финализиран в последната сесия - това решение, което евентуално ще бъде взето на 27 март, не обвързва следващия ЕП. Тоест, все още имаме шансове, все още не сме се предали”, каза той. Относно това какъв би бил най-лошият сценарий Димитър Димитров заяви, че 65 хиляди са регистрираните тежкотоварни автомобили, които извършват международни превози и от тези 65 хиляди 85% няма да имат възможност да работят. От това следва, че много хора ще останат на улицата и добави, че транспортът генерира около 17% от БВП.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Българските социалисти и либерали в Брюксел са „натискали“ пакетът „Мобилност“ да влезе в дневния ред на Европарламента, а у нас говорят друго

Премиерът Бойко Борисов: Българските социалисти и либерали в Брюксел са „натискали“ пакетът „Мобилност“ да влезе в дневния ред на Европарламента, а у нас говорят друго

21 Март 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Това е изключително важна тема. Толкова хубави неща днес станаха и си отровихме пак деня. Пакетът „Мобилност“ социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласува той да влезе извънредно, въпреки дори, че са нарушени някои от правилата. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България те говорят друго. А днес техните партии тук направиха това. Говорих пред ЕНП и помолих колегите не само да се въздържат, но и да ни помогнат, защото това е изключително важно за българските транспортни работници. Имаме още ходове. Сега пред цялото ЕНП говорих и ми обещаха да помагат, след това в триалозите с Румъния. Имаме няколко общи мероприятия с Румъния, ще говорим с колегите там и в Букурещ. Това им казах и днес – това е много сложна тема и изисква този дебат да продължи още дълго“, коментира Борисов и припомни, че е поел ангажимент в България. „И като Таяни ми каза, че социалистите и либералите тук са „натискали“ да влезе, въпреки че той като председател не го е искал, аз бях вдивен. Той го каза и пред камерите“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни участваха в откриването на изложбено пространство „Атанас Буров“

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни участваха в откриването на изложбено пространство „Атанас Буров“

21 Март 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни участваха в официалното откриване на изложбено пространство “Атанас Буров” в сградата на ЕП в Брюксел. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На откриването присъства и внучката на Атанас Буров - Ивана Стоянова.
Премиерът Борисов приветства именуването на част от централната сграда на Европейския парламент на Атанас Буров и остро осъди политиката и действията на комунистическата партия, на които жертва е бил българският общественик. „Г-жа Стоянова може да ви каже какво е страх, какво е да живееш в страх, какво е да живееш без медийни и каквито и да било човешки свободи“, заяви министър-председателят и подчерта вижданията си, че бъдещето на България е в Европа. Той припомни незаконното отнемане на имущество, убийствата и репресиите от БКП и формирания тогава Народен съд. Премиерът Борисов благодари на евродепутатите и гостите, уважили откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“. „Това е само началото, защото имаме и много други знаменити държавници, хора на изкуството и културата, допринесли за развитието на Европа", посочи премиерът Борисов.
Откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“ е значимо събитие за България, защото за първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония беше открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския държавник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка с пакета „Мобилност“

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка с пакета „Мобилност“

21 Март 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведоха среща преди участието си в официалното откриване на изложбеното пространство „Атанас Буров“ в ЕП. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Двамата обсъдиха въпроса с разглеждането на пакета „Мобилност“ от членовете на Европейския парламент. Антонио Таяни обясни, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в ЕП Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург. „Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия“, посочи Борисов. Премиерът е категоричен, че решението за пакета „Мобилност“ трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посочи, че е предложил отлагане на разглеждането на пакета „Мобилност“, но социалистите и либералите в ЕП са гласували против.
Българските евродепутати ще положат всички усилия, заедно с колегите си от останалите държави, засегнати от мерките в пакета „Мобилност“, да не се стига до гласуване в пленарната зала на ЕП на неприемливия пакет за транспортните работници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

21 Март 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и на 22 март в Брюксел. Това съобщиха от Правителствена информационна служба. Държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27 ще проведат заседание за обсъждане на последните събития след нотификацията от Обединеното кралство съгласно член 50.
Преди да започне работната сесия на Съвета министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще открият изложбено пространство „Атанас Буров” в сградата на ЕП. За първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент ще носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония ще бъде открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския общественик.
На 22 март лидерите на страните членки ще се срещнат с министър-председателите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия за отбелязване на 25-годишнината от създаването на Европейското икономическо пространство.
По-късно на втората работна сесия на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят укрепването на европейската икономическа база, изменението на климата, предстоящата среща на върха ЕС - Китай, както и начините за борба с дезинформацията. В началото на заседанието се очаква президентът на Румъния, който представлява текущото ротационно председателство на Съвета на ЕС, да запознае лидерите с работата и напредъка по приоритетите на Румънското председателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Утре и на 25 март ще се решава дали пакетът „Мобилност“ ще влезе в окончателния дневен ред на европарламента

Министър Росен Желязков: Утре и на 25 март ще се решава дали пакетът „Мобилност“ ще влезе в окончателния дневен ред на европарламента

20 Март 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да отстояваме позицията си по пакета „Мобилност“ 1, не се знае какво ще се гласува по него, но утре и на 25 март ще се решава дали да влезе в окончателния дневен ред на европарламента. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време заседанието на Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Атанас Ташков за пакета „Мобилност“ 1, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му независимо от развоя на събитията темата за разглеждане на законодателната инициатива и на пакета в рамките на мандата на този парламент е предпоставена от диалози, които трябва да се проведат от председателстващата Съвета на ЕС - Румъния. „В ситуация сме, в който централните държави натискат комисията, а периферните отстояваме позицията си" допълни министърът. „Еврокомисарят по транспорт държи в рамките на този мандат на ЕП да бъде гласувано нещо по пакета. Ще попитате какво, никой не знае какво“, коментира Желязков и уточни, че в рамките на този парламент има още две сесии. „Виждате, че това са последните мигове от мандата на ЕП. По изрично настояване в предварителния дневен ред на заседанието на парламента фигурира пакета „Мобилност““, обясни министър Желязков. Той уточни, че предстои разглеждане на дневния ред на парламента от конференцията на президентите. Росен Желязков поясни, че заседанието му е утре в 8.30 ч. сутринта (9.30 българско време). По думите му на това заседание ще бъде взето решение на политическо ниво дали да се приеме тази точка в предварителния дневен ред. Министърът изтъкна, че са предприети необходимите действия за становища по искания за промени в дневния ред. „Там необходимото малцинство е 38 гласа. Много повече гласове са обезпечени за отпадане от дневния ред на тази точка“, коментира министърът и допълни, че следващата индикация за дневен ред ще бъде на 25 март вечерта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Все още не е ясно дали пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван на следващата сесия на ЕП в Страсбург

Евродепутатът Петър Курумбашев: Все още не е ясно дали пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван на следващата сесия на ЕП в Страсбург

15 Март 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. В проекта на дневен ред на следващата пленарна сесия в Страсбург има предложение да се гласува пакет „Мобилност“ 1. Факт е, че досега това предложение не е влизало в проекта на дневен ред и само е било обсъждано на т.нар. Председателски съвет. Досега обаче това решение беше отлагано - т.е. не беше нито приемано, нито отхвърляно.
Сега е включено в проекта на дневен ред на сесията, която ще се проведе между 25 и 28 март. Това, че съществува като проектопредложение, е неприятен факт. От друга страна, не е задължително Председателският съвет да одобри проекта на дневен ред във вида, в който е предложен. Имало е много случаи, когато предложения са били отхвърляни, също както и е имало неща, които са били добавяни. Това поясни Петър Курумбашев, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю за Дарик радио, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
По думите му Председателски съвет ще се състои на 21 март (четвъртък) и тогава ще разберем дали действително пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван по време на последната мартенска сесия на Европейския парламент в Страсбург.
„За нас е интересно да видим дали основните политически сили ще си променят позициите, или ще ги запазят, тъй като при досегашното разпределение на позиции на различните политически сили това предложение не събираше достатъчно гласове, за да влезе за гласуване в пленарна зала. Много е важно да няма промени при някоя от основните политически сили, които да са в наша вреда“, допълни Курумбашев.
„Разбира се, ние трябва да сме готови и за други два момента. Ако все пак надделее предложението пакет „Мобилност“ 1 да бъде гласуван в пленарна зала, ние да се опитаме, като евродепутати, когато се обсъжда дневният ред в самата пленарна зала, да внесем предложение отново да не се гласува. Това технологично е възможно да се направи. И второто нещо - ако не мине и това предложение, да внесем нашите предложения за пленарна зала. Те могат да се внасят с повече от 38 подписа. И когато се внесат тези прочути три проектопредложения, да ги има и нашите предложения, така че те да бъдат гласувани, като те пък ще отстояват нашата позиция.“

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани какво е значението на европейското законодателство и как всички български евродепутати могат да се обединят

Евродепутатът Петър Курумбашев: Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани какво е значението на европейското законодателство и как всички български евродепутати могат да се обединят

9 Март 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани две неща – какво огромно значение има европейското законодателство и как засяга един транспортен сектор, изхранващ десетки хиляди души, също как всички български евродепутати, независимо от коя политическа сила са, могат да се обединят и да работят в своите политически семейства в защитата на транспортния сектор както в България, така и в Централна и Източна Европа. Това каза пред журналисти в Пловдив евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите му, пакетът „Мобилност“ се е превърнал във визитната картичка на всички български евродепутати. „Имаме, доколкото може да се каже, позитивно развитие, че за пореден път темата е отложена. В четвъртък имаше председателски съвет и за пореден път се реши в пленарна зала да не се разглежда тази тема. Вървят слухове, че е възможно определени групи от евродепутати да го внесат като предложение директно в пленарна зала в понеделник, но така или иначе официалното решение е да се разглежда на следващия председателски съвет, който ще бъде на 21 март. Общо взето ни останаха 3 сесии за тази тема – в понеделник, на 21 март и една сесия през април. Нашата позиция е, че след като две от трите досиета не са гласувани от водещата комисия, няма текстове, които да бъдат гласувани в пленарна зала“, коментира евродепутатът Петър Курумбашев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат: За пореден път Председателският съвет на ЕП отложи разглеждането на пакет „Мобилност“ за следващо заседание

Петър Курумбашев, евродепутат: За пореден път Председателският съвет на ЕП отложи разглеждането на пакет „Мобилност“ за следващо заседание

7 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път Председателският съвет на ЕП отложи разглеждането на пакет „Мобилност“ за следващо заседание, което е в наш плюс. Това каза интервю за обзорното предаване „Това е България“ на „Радио Фокус“ евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев. Взето е решение този въпрос да се обсъжда отново след две седмици. Той обясни, че съществуват нередности, ако на предстоящата среща в Страсбург попаднат за гласуване 3-те доклада по плана „Макрон“. „Първата нередност е, че след като председателския съвет е решил да не се включва, няма логика някой да иска да се включи отделно, защото за да го направи трябва да има предмет на спешност. Пакетът „Мобилност“ не е такова събитие. Второ – продължаваме да задаваме простия въпрос: какво ще гласуваме, какви текстове, след като водещата комисия по транспорт е отхвърлила всички текстове. Какъв текст може да бъде внесен? За сега се коментира вариантът от другата страна да предложат оригиналните предложения на комисията, а не това, което са изработили докладчиците като компромиси. Според нас не е редно да се внасят тези две предложения, тъй като те са отхвърлени от водещата комисия и реално няма оригинални текстове, по които да се гласува в пленарна зала“, каза той. Петър Курумбашев каза още, че пленарната зала може да реши всичко и трябва да имаме готовност за това. Той обясни, че гласуването е по-скоро на географски признак, от колкото на политически. Държавите от периферията са срещу държавите от центъра, уточни той. Българските евродепутати ще се борят до последно тези предложения да не влезнат.
Цоня СЪБЧЕВА





Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков: Борихме се с всички сили и средства не просто да постигнем някакви трансформации по пакета „Мобилност”, а да го спрем

Евродепутатът Андрей Новаков: Борихме се с всички сили и средства не просто да постигнем някакви трансформации по пакета „Мобилност”, а да го спрем

24 Февруари 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Сандански. Борихме се с всички сили и средства не просто да постигнем някакви трансформации по пакета „Мобилност”, а да го спрем. Това каза евродепутатът от на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на 10-тя Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „Доколкото знам от колегите в Европейският парламент до този момент не е имало законодателен пакет, който да е бил отхвърлян три пъти. Причината да се борим толкова усилено бе свързана с това, че въпросното законодателство беше небалансирано”, отбеляза Новаков. Той подчерта, че са се борили с всички сили и средства, позволени от правилниците, за да могат да се преборят с въпросния пакет. „Колкото повече време минава, толкова повече се увеличава и шансът този пакет окончателно да не бъде приет”, заяви Новаков.
По отношение на увеличаването на финансирането за България от Европейския съюз след 2020 година евродепутатът коментира, че на практика се получава така, че всеки гражданин на страната ще получи по 2750 лв., което всъщност е по 1.00 лв. на ден. „Това ще бъде златен лев за България, златен лев за прогреса”, добави Новаков. Той посочи, че тези допълнителни средства, отпуснати за България, ще дадат възможността да скъсаме с миналото, което ни тежи. „А с усилията на правителството ще успеем да се наредим до държавите в централна и източна Европа”, подчерта Новаков.
Евродепутатът отбеляза, че през изминалата седмица са успели да преборят поредната фалшива новина, тиражирана от лидера на БСП Корнелия Нинова, а именно, че след 2020 парите за България ще спрат. „Тази фалшива новина, която някои колеги преповториха, включително в Пленарната зала в Европарламента, отиде в небитието, защото от Европейския съюз казаха, че не само, че няма да изчезне финансирането, но и ще се увеличи до 18 млрд. лв., което е с 4 млрд. лв. повече”, подчерта Новаков.
По време на дискусията бяха коментирани и други актуални теми, свързани с бъдещето на българското село, присъединяването на България към Шенген и изхвърлянето на хранителни продукти. Новаков обясни, че процесът на създаването на хранителна банка е доста сериозен и има много правила, които трябва да бъдат спазвани, за да се гарантира, че хранителните продукти ще бъдат годни за консумация. „Може би трябва да стигнем дотам – да произвеждаме толкова, колкото можем да изконсумираме”, каза Новаков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикати и превозвачи призовават да не се гласува пакет „Мобилност“ 2 в Европарламента

Синдикати и превозвачи призовават да не се гласува пакет „Мобилност“ 2 в Европарламента

8 Февруари 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Предложеният за гласуване от Европейската комисия пакет „Мобилност“ 2 да не бъде гласуван в този състав на Европейския парламент, а да остане за следващия. Около това становище се обединиха представители на превозвачите и синдикатите на среща в КНСБ, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Срещата беше по покана на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и КНСБ. От страна на Конфедерацията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, юристи и членове на ръководствата на двете организации. Превозвачите бяха представени от Конфедерацията на автобусните превозвачи, Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Националния съюз на превозвачите, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националния съюз на превозвачите – Варна, Националното сдружение на автобусните превозвачи.
Пакет „Мобилност“ 2 касае либерализирането на автобусния транспорт, включващ градски, междуградски и международен превоз на пътници.
Позицията на превозвачите и синдикатите ще бъде изпратена до всички евродепутати, включително и българските, ръководството на Европейския парламент, Европейската комисия, както и до Европейската транспортна федерация и Европейската конфедерация на профсъюзите.
Превозвачи и синдикати се споразумяха да започнат подготовка за рамково споразумение в областта на автобусните превози, което да доведе до общо решение на проблемите в бранша и да гарантира ефективен социален диалог.
Участниците в срещата обсъдиха и редица конкретни теми, сред които нерегламентираните превози, недостатъчното финансиране на междуселищния и градския транспорт, обучението на кадри и заплащането на заетите в бранша.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

8 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Антонио Таяни ме увери днес, че пакет Мобилност се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент! Това написа в евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Винаги сме споделяли позицията, че този важен законодателен акт не трябва да бъде приеман няколко месеца преди изборите за нов Европейски парламент. Новият състав на парламента трябва да вземе това решение!“, пише още Ковачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

19 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Не бих го определила като победа, а като глътка въздух, защото все още няма никакво решение. Ще бъде прецедент за европейските правила, ако въпреки отказа от гласуване и неприемане на две от директивите или досиетата в един пакет от три, бъдат взети насилствени решения да се вкарат в пленарна зала без одобрение на съответната транспортна комисия. Моята информация е, че в понеделник или вторник координаторите на политическите партии, ще вземат решения за процедурата какво да правят оттук нататък. Това е типичен пример как Европа не разбра защо хората гласуваха за излизане от ЕС във Великобритания“, заяви Йотова. „Когато група демонстрация на двойни стандарти, незачитане на интересите и правата на всички държави в ЕС, нежелание за търсене на компромис, за каква солидарност и ценности говорим? Според мен трябва да се отложи това досие. Смятам, че България направи няколко съществени пропуска в това отношение“, допълни вицепрезидентът. Според Йотова това са стари директиви и регламенти от 2006 г., които сега са допълнени с тези нови текстове, които са лобистки и по отношение на конкретни кръгове в бизнеса в Европа, както и на съответните страни. „Още тогава страната ни трябваше да потърси своите естествени съюзници, които имат същите проблеми. Втората ни грешка беше при идването на президента Макрон във Варна, когато повече се говореше другата спорна за нас директива за командироването, а частта за превозвачите беше косвено засегната. Още тогава трябваше категорично на масата да бъде поставен пакетът „Мобилност“ и ясно да се разбере каква е позицията на България, че ние ще защитаваме и ще търсим други, които са в нашата ситуация“, допълни тя. Според нея третият пункт на изоставане е бил по време на нашето председателство и това за нея е била най-благоприятната почва. „Темата за превозвачите трябваше да бъде в първите 4 конкретни приоритета, които държавата постави. Други две големи грешки са темата за Шенген и за мониторинга. Демонстрирахме ниско самочувствие и страх да се поставят с цялата острота“, каза още Илияна Йотова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

17 Януари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета „Мобилност – 1“ (т.нар. пакет „Макрон“). Въпросът беше обсъден на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в рамките на посещението му в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. И двамата министри бяха единодушни, че в този си вид пакетът „Мобилност“ нарушава правилата на европейския пазар като за предлог се използва въпросът със защитата социалните права на шофьорите.
„Ако един бизнес е по-конкурентоспособен от друг, ако българските и унгарските превозвачи, например, са по-конкурентноспособни, защо те да не бъдат наемани в Европа“, заяви Екатерина Захариева.
„Ние смятаме, че предложенията по пакета „Мобилност“ са срещу европейските ценности и договори. Това, което ни тревожи, е че западноевропейците не приемат, че има икономически сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни“, отбеляза Петер Сиярто.
На срещата беше засегната и темата за Глобалния пакт на ООН за миграцията, като Петер Сиярто отбеляза със задоволство решението България засега да се въздържи от присъединяване към документа и подчерта, че въпросът с миграцията продължава да бъде от първостепенна важност за Унгария. В този контекст външният министър на Унгария даде висока оценка на ефективните действия на страната ни за опазване на външната граница на ЕС срещу нелегалната миграция и трафика на хора.
Петер Сиярто отбеляза интереса на Унгария да използва природен газ от продължението на газопровода „Турски поток“ през България и Сърбия, ако то бъде реализирано. Министър Захариева подчерта, че България проучва тази възможност, инвестирала е много в своята газопреносна мрежа и се стреми към диверсификация на източниците на газ.
Двамата министри обсъдиха и несигурността с въпроса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и други въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

14 Януари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Има само един безболезнен сценарий за България по пакет „Мобилност” и това е той да остане за следващия Европейски парламент. Това заяви пред журналисти в Страсбург министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след разговор на четири очи по темата с председателя на европарламента Антонио Таяни, предаде Нова телевизия.
"Първи вариант – да се внесе за гласуване предложението, което е прието. Само и единствено. Тоест, едно от трите предложения. Втори вариант – да се внесе от политическа група целия пакет за "Мобилност", независимо от неприетите досиета в Комисията по транспорт. Трети сценарий – да бъде отложено за след европейските избори. На последно заседание в Брюксел на 31 януари, когато по същество ще могат да се разгледат такива доклади, внасянето и налагането със силата на мнозинството би било много лош сигнал", каза още Росен Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

14 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, за подкрепа за отлагане на дебатите и решението на Европейския парламент по предложения пакет „Мобилност” до следващия законодателен мандат. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. „От името на Българската социалистическа партия се обръщам към Вас, във връзка с предстоящото обсъждане на Пакет „Мобилност”, предложен от Европейската комисия. Вярваме, че в сегашния си вид законодателното предложение води до дълбоко разделение между европейските държави и между членовете на нашето социалистическо семейство“, пише председателят на БСП Корнелия Нинова в писмото си. Според нея, с оглед на предстоящите Европейски избори, подобни различия подкопават, както доверието в Обединена Европа, така и позициите на европейската левица. „Нуждаем се от повече време да постигнем приемливо споразумение за пълноценен ЕС, който гарантира приобщаващ растеж, социална пазарна икономика и още по-дълбока икономическа, социална и териториална кохезия между страните-членки и техните граждани“, допълва тя. „Използвам тази възможност да Ви уверя, че се ангажираме да работим в сътрудничество на всички нива, докато достигнем до пакет, гарантиращ равни права и възможности на всички европейски граждани, компании и държави членки“, заявява още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

13 Януари 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Събуди се“ по Нова телевизия. „Европа на малки и големи, аз много ненавиждам дори бих казала това разделение. За съжаление се усеща. Този пакет от мерки разделя Европа на малки-големи, нови и стари, а по-скоро на периферни държави, т.е. външните граници, по-отдалечените от ядрото и тези, които са в центъра. Този пакет от законодателни мерки в никакъв случай не помага за единението на Европа“, коментира още Захариева.
„Единението прави силата“ – заедно сме по-силни“, добави тя. По думите ѝ законодателният пакет дори нарушава основни принципи, с които толкова много се гордеем. Министърът визира четирите свободи на ЕС, сред които свободното движение на хора, конкурентността на икономиката, т.е свободната икономическа инициатива. „Който е по-конкурентен, той взима и поръчките. Очевидно нашият транспортен сектор е много конкурентен. Той има доста сериозен дял от транспортния сектор. Цялата държава, виждате министър Желязков постоянно се занимава, преди това министър Московски, премиерът много пъти още тук, когато беше в София срещата на върха, проведе два часа разговор с президента Макрон и канцлера Меркел. За съжаление очевидно има все още различни позиции“, допълни Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: По пакета „Макрон“ евродепутатите от БСП в Транспортна комисия постигнахме нещо, което правителството не можа

Сергей Станишев, ПЕС: По пакета „Макрон“ евродепутатите от БСП в Транспортна комисия постигнахме нещо, което правителството не можа

12 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатите от БСП в Транспортна комисия постигнахме нещо, което правителството не можа да постигне по пакета „Макрон“. Това каза президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали ще води листата на БСП за евроизборите, Станишев обясни, че това не е тема на заседанието. „Днес освен Визията и платформата, ще бъде представен и отчетът на българските социалисти и евродепутати. В последния месец има три неща, които сами по себе си са сериозни успехи“, каза още Станишев. Сред успехите той изтъкна постигнатото по пакета „Макрон“. „Това, че Транспортната комисия отхвърли два от трите доклада в този пакет, ни дава основание да настояваме, той изобщо да не се гледа. Докладът, който получи мнозинство, макар и много крехко от комисията, не може да се гледа без другите. Ние ще продължим тази битка“, заяви още Станишев.
По думите му друг успех е обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген по всички граници, която е била приета с голямо мнозинство през декември на базата на негов доклад „На финалната права е европейският орган по труда, по който докладчик е Георги Пирински и този орган ще позволи да се усвояват права на хората на труда, много по-ефективно във всички страни да се спазва европейското законодателство. Социалистите в европарламента има какво да представим пред Националния съвет“, заяви още Станишев. Той призова разговорът за мястото му в листата да останат за след номинациите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

12 Януари 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, като им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета „Мобилност I“. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.
Своите искрени благодарности министър-председателят Борисов отправя и към работещите в автомобилния транспорт и шофьорите на товарни автомобили от Румъния, Полша и Литва, които подкрепиха българските превозвачи по време на протестите в Брюксел.
В писмата си до петимата европейски лидери министър-председателят Борисов изразява своето съжаление, че първоначалните цели на пакет „Мобилност“ са потънали в хода на дискусиите и национални интереси са надделели над общия европейски подход. Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.
Премиерът Борисов изтъква, че европейският превозвачески бизнес, синдикати и всички икономически сектори, които зависят от ефективността на услугите в автомобилния транспорт, наскоро са изразили сходни опасения, подчертавайки, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.
Според българския премиер в момента дебатите относно пакет „Мобилност I“ са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че „Европа на две скорости“ не е решение. „Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност“, пише още министър-председателят, като допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.
Премиерът Борисов изтъква, че разчита на своите колеги и на транспортните министри да изразяват високо и на всички нива опасенията си относно правилното функциониране на единния пазар за автомобилен транспорт. От своя страна, след като в петък проведе телефонен разговор с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, българският министър-председател изпраща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в Брюксел, където в понеделник той ще се срещне с Таяни и ще представи всички аргументи на страната ни по темата.
"Уверен съм, че съвместните ни усилия ще продължат в рамките на всички европейски институции, за да постигнем по-добри решения за сектора", пише в заключение министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е важно да се предотврати приемането на протекционистки мерки по отношение на автомобилния транспорт в Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

12 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което не може да се приеме две години, защото разделя Европа. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ. 2017 г. е внесен законодателният пакет от комисията, той е гледан по време на председателството на няколко държави. За 2 години този пакет не събира консенсус в рамките на ЕС, отбеляза министър Желязков.
„Причината да се внесе подобен законодателен пакет е следната според тълкуването на комисията - да се подобрят социалните права на шофьорите, да се подобри функционирането на единния пазар, да се повиши конкурентоспособността - нито един от тези прокламирани принципи не е налице“, обясни Желязков и добави, че зад фасадата на този пакет, на втори план седят други намерения.
Не е конкурентна тази икономика, която изхвърля по-слабия, който е по-конкурентоспособен за сметка на по-силния, който иска да заеме неговата позиция. Две години този пакет не може да намери своята реализация и последното гласуване показа именно това, добави той.
Това, което се случи пред ЕП е прецедент. За първи път от 10 години насам българи, заедно със свои сподвижници в тази кауза от Румъния, Полша и Литва протестират и то не хаотично, за да оказват натиск или въздействие, а с ясно послание за защита на икономическите и социални права на българските превозвачи, както и на превозвачите от периферията на Европа.
„Моето посещение в Брюксел не беше с цел да участвам на протеста. Аз щях да отида при тях без значение дали ще ми дадат българския флаг, или ще ме замерят с домати“, каза още Росен Желязков.
„Показахме добра политическа култура с евродепутатите, всички бяхме обединени от общото си разбиране, независимо от политическата си принадлежност“, добави той.
Държавите, които сме против тези правила, са 30% от населението, 10 от 28 държави са против. Т.е. ние във всеки един от форматите сме малцинство, но в случая успяхме да убедим държави, които не са ни съмишленици, че този пакет не е балансиран и не трябва да се приема.
Ние сме в малцинство, мнозинството на всяка цена ще държи този пакет да приключи. Ако пози пакет не бъде приет, това е голям шамар за големите икономики. Нашата цел е да се работи по изградените правила. Ако се спазват правилата, когато 2/3 от предложението е отхвърлено, не трябва да се търсят политически решения, каза още министър Желязков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС

11 Януари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Димитър Димитров изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи. Той добави, че европейският пазар на труда е отворен за разлика от текстовете в пакета Мобилност, които са ограничителни. „Ние отговаряме изцяло на нашето законодателство. Възнагражденията дали се формират със заплата или командировъчни, ние имаме задължения да изплащаме тези командировъчни. И да започнат да обясняват как директивата за командироване била много хубава за шофьорите, защото те щели да получават като са във Франция - френска или немска заплата. Това са хора, които въобще не са ги чели тези предложения. Аз съм убеден в това нещо, защото там няма механизъм, по който да се изчислява. Присъствали сме на срещи с еврокомисаря. Механизмът, който те ни показва, е, че този водач, който е на френска немска или на каквато и да е друга територия без значение дали почива, работи или извършва друга дейност, той трябва да получава минималната ставка, нека да кажем приблизително 10 евро за Франция“, поясни Димитър Димитров. Той каза още, че превозвачите напускат страната ни преди всичко заради проблемите в здравната, образователната и социалната система, а не заради заплащането в автотранспортния бранш.

Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“

11 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. Според него протестът в Брюксел е показал единството на големи и малки транспортни фирми, както и на политически представители на национално и международно ниво. Димитър Димитров каза още, че отлагането на пакета „Мобилност“ за следващия ЕП не решава проблема. „Най-доброто решение е тази политика на ЕС да престане, да спре тази практика – правилата да се диктуват от няколко конкретни държави. В момента обаче България и другите държави от Източния блок, както винаги ще ни припознават западноевропейските страни, търпим критика, защото сме част от един съюз, от една „месомелачка“, за която дори и да имаме подготвени кадри – това е крайно недостатъчно. Там всичко е лобиране, защита на интереси, дори и пропаганда. Трябва да защитим националните си интереси, които се припокриват и с интереса на други държави както се видя и на протеста“, обясни Димитър Димитров. Той определи атаките, които изместват подкрепата както за превозвачите, така и за евродепутатите ни, като нецелесъобразни. Такива са идвали от международната сцена много преди да се заговори за пакета „Мобилност“, припомни Димитър Димитров. Според него обаче нападките правят единството на всички, застанали зад каузата на българските превозвачи, по-силно. Т.нар. пакет „Макрон“ е поредният пример за прилагане на двойни стандарти в ЕС, каза още той.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова поиска от Европейския омбудсман да защити българските превозвачи

Омбудсманът Мая Манолова поиска от Европейския омбудсман да защити българските превозвачи

11 Януари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо с настояване за съдействие до Европейския омбудсман Емили О‘Райли във връзка със спорните законодателни поправки в пакета „Мобилност 1“, известен още като плана „Макрон“, които са категорично в ущърб на българските превозвачи. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Общественият защитник се обърна с писма и към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни с искане поправките да не бъдат гласувани от настоящия състав на Европейския парламент с оглед изтичащия му мандат.
В писмата до тримата Манолова посочва, че „приемането на предложените поправки засяга сериозно основни права на превозвачите от всички източноевропейски държави, като същевременно грубо нарушава функционирането на общия пазар, конкурентоспособността, правото на достъп и свободното движение на хора“.
По думите й новите изисквания, свързани със задължението на шофьорите да се връщат у дома на всеки 4 месеца, забраната на нощуват в кабините на тировете, при липса на изградени охраняеми паркинги и мотели, и новите правила за плащане, ще нанесат тежък удар на българските превозвачи и ще засегнат над 150 000 шофьори и техните семейства.
„След проблема с двойния стандарт при храните от едни и същи марки, неравноправното и дискриминационно третиране на бизнес организации и български граждани е поредна проява на политиката „Европа на две скорости“ или както напоследък се оказва, „Европа на два стандарта“, посочва Манолова.
Омбудсманът подкрепя идеята за въвеждане на правила, но смята, че „този ограничителен и протекционистичен подход не съответства на принципите на ЕС и общия пазар и води до неравноправно третиране на някои от субектите на ЕС“.
Тя настоява за категорична позиция от Европейския омбудсман срещу приемането на поправките в пакета „Мобилност 1“, които нарушават основни права и принципи на функционирането на общия пазар на ЕС.
Писмо до Европейския омбудсман – тук.
Писмо до председателя на Европейската комисия - тук.
Писмо до председателя на Европейския парламент - тук.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министър Росен Желязков, за да изрази всички резерви за отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“

Премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министър Росен Желязков, за да изрази всички резерви за отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“

11 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата проведоха телефонен разговор днес. Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред председателя Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите. Борисов определи като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала. „Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчерта Борисов.
За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европейския парламент, премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Министърът ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. По време на срещата Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхан Кючюк, евродепутат: Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България

Илхан Кючюк, евродепутат: Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България

11 Януари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Илхан Кючюк, заместник-председател на Алианса на либералите и демократите в Европа и председател на младежката организация на ДПС. Той припомни, че България не за пръв път се изправя срещу протекционистката политика на държави от Западна Европа. Необходима е сериозна подготовка, за да може българският национален интерес да бъде защитен, уточни Илхан Кючюк. „В настоящото издание на ЕП за втори път се вижда, че евродепутатите нито в пленарна зала, нито в специализираната транспортна комисия не успяха да постигнат консенсус. Сега трябва да гледаме към по-далечен хоризонт – а той е подготовка и използване на целия български политически и дипломатически ресурс в рамките на Съвета, активно партньорство с ЕК и активността ни в ЕП от последните седмици и месеци да продължи. Текстовете са нелеки и изискват разбиране и професионализъм – трябва първо да се анализират в дълбочина и на базата на това да се продължи започнатото. Емоциите на този етап по-скоро надделяват и най-добре е разглеждането на мерките в пакета да остане за следващо издание на ЕП. Битката не е загубена, но предстои много работа“, коментира евродепутатът. Въпреки настоящия хаос в ЕП, следващата седмица предстои координаторите в Транспортната комисия да вземат политическо решение, каза още Илхан Кючюк. Евродепутатът прогнозира, че западните държави ще искат още през сегашния мандат на ЕП да се разреши казуса с пакета „Мобилност“, но стратегията на България за забавяне и отлагане ще се запази. Българските евродепутати остават единни, увери Кючюк, като добави, че сега е време започнатата работа в защита достойнството на българските превозвачи да продължи, вместо да се търсят пропуски или дивиденти.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП (ОБЗОР)

2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 00:13 | Агенция "Фокус"
София. 2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП. Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли днес два от докладите от пакета „Мобилност“ и прие един от тях, свързан с искането камионите да се връщат веднъж на четири седмици в държавата, в която са регистрирани фирмите. Така вкарването на пакета в пленарна зала на практика се обезсмисля. Решението на комисията бе взето на фона на протести на български превозвачи на площад „Люксембург“ в Брюксел. Още от сутринта български ТИР-ове с протестни плакати бяха паркирани по протежението на площад „Шуман“. В протеста се включиха стотици представители на българския транспортен бранш, подкрепени от техни румънски колеги, български депутати и евродепутати, както и от транспортния министър Росен Желязков. Протестиращите носеха жълти жилетки и плакати с надписи: „Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!“; "НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!"; „Европа на две скорости - заден ход за транспорта!“; „Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!“; „Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!“ и др. В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, бяха депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП - Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев; Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев.
Малко след 12 ч. министърът на транспорта Росен Желязков слезе при протестиращите, за да им съобщи, че няма единодушно гласуване по пакета „Мобилност“.
„Нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви евродепутатът Андрей Новаков пред протестиращите.
„Положението в ЕС е „сит на гладен вяра няма“. Това, което се случи днес, е, че два доклада не са гласувани, а ние сме се разбрали, че всичките могат да се гласуват само заедно в пленарна зала“, каза от своя страна евродепутатът Курумбашев и посочи, че няма правно основание тези доклади да се разглеждат в пленарна зала.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов отбеляза, че постигнатото е добра крачка напред, но все още не може да се кажа, че е победа. „Проблемът с връщането на камиона според нас ще отпадне, защото Съветът на Европа се произнесе, че това е недопустима мярка. Ще имаме триалози, на които ще отпадне приетото днес от Комисия решение. И остава единствено каботажът като проблем за България“, каза още Иванов и обясни, че ще продължи да се търси решение и за това.
Министър Росен Желязков подчерта от своя страна, че е получил уверение от представители на ЕК, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне. Желязков уточни, че следващата седмица координаторите в европейската транспортна комисия ще решат дали пакетът „Мобилност“ да продължи към пленарна зала, като обясни, че ако до края на месеца пакетът „Мобилност“ не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разглеждан от следващия парламент.
Междувременно държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с пакет „Мобилност 1". В него държавният глава заявява, че предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността. Според президента формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. „България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Румен Радев. В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи и изразява своята убеденост, че пакетът „Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП (ОБЗОР)

2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. 2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП. Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли днес два от докладите от пакета „Мобилност“ и прие един от тях, свързан с искането камионите да се връщат веднъж на четири седмици в държавата, в която са регистрирани фирмите. Така вкарването на пакета в пленарна зала на практика се обезсмисля. Решението на комисията бе взето на фона на протести на български превозвачи на площад „Люксембург“ в Брюксел. Още от сутринта български ТИР-ове с протестни плакати бяха паркирани по протежението на площад „Шуман“. В протеста се включиха стотици представители на българския транспортен бранш, подкрепени от техни румънски колеги, български депутати и евродепутати, както и от транспортния министър Росен Желязков. Протестиращите носеха жълти жилетки и плакати с надписи: „Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!“; "НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!"; „Европа на две скорости - заден ход за транспорта!“; „Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!“; „Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!“ и др. В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, бяха депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП - Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев; Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев.
Малко след 12 ч. министърът на транспорта Росен Желязков слезе при протестиращите, за да им съобщи, че няма единодушно гласуване по пакета „Мобилност“.
„Нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви евродепутатът Андрей Новаков пред протестиращите.
„Положението в ЕС е „сит на гладен вяра няма“. Това, което се случи днес, е, че два доклада не са гласувани, а ние сме се разбрали, че всичките могат да се гласуват само заедно в пленарна зала“, каза от своя страна евродепутатът Курумбашев и посочи, че няма правно основание тези доклади да се разглеждат в пленарна зала.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов отбеляза, че постигнатото е добра крачка напред, но все още не може да се кажа, че е победа. „Проблемът с връщането на камиона според нас ще отпадне, защото Съветът на Европа се произнесе, че това е недопустима мярка. Ще имаме триалози, на които ще отпадне приетото днес от Комисия решение. И остава единствено каботажът като проблем за България“, каза още Иванов и обясни, че ще продължи да се търси решение и за това.
Министър Росен Желязков подчерта от своя страна, че е получил уверение от представители на ЕК, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне. Желязков уточни, че следващата седмица координаторите в европейската транспортна комисия ще решат дали пакетът „Мобилност“ да продължи към пленарна зала, като обясни, че ако до края на месеца пакетът „Мобилност“ не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разглеждан от следващия парламент.
Междувременно държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с пакет „Мобилност 1". В него държавният глава заявява, че предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността. Според президента формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. „България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Румен Радев. В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи и изразява своята убеденост, че пакетът „Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат: Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП

Петър Курумбашев, евродепутат: Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП

10 Януари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Курумбашев, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Според него, за да влязат в пленарна зала, трите доклада трябва да бъдат приети в Комисията по транспорт в ЕП, което днес не се случи, а бе приет само доклада на евродепутата Исмаил Ертуг, засягащ връщането на камионите на всеки три седмици.
„Докладът на г-н Ертуг не може да влезе самостоятелно в пленарна зала. Трябва да спазваме правилата – това предложение да не се внася повече в ЕП, и да се разглежда от точка нула в следващия парламент. Предполагам, че различните страни ще предложат различни тълкувания до следващата седмица, когато имаме заседание в Страсбург, но аз не виждам, как може да се върви напред по процедура, при положение че две от трите предложения са били отхвърлени в Комисията по транспорт в ЕП. Когато са ти отхвърлили предложенията – трябва да внесеш нови. Сега вече няма кога да се внасят нови предложения, които сега да се изготвят, защото до края на работата на парламента остават 70-75 дни. Последната сесия на ЕП е в края на март“, обясни евродепутатът. Според Петър Курумбашев държавите от т.нар. „Пътен алианс“ - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Норвегия и Швеция, трябва да разберат, че не могат да налагат силово решения, само защото са по-богати. Ще трябва да се заложи на диалог и да се стигне до компромис, каза още евродепутатът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия  предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства

10 Януари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. Освен пакета „Мобилност“ българските превозвачи от години са обект на по-големи глоби, на по-големи изисквания и по-чести изисквания, каза още той и обясни, че това трябва да престане. „Те нещата тръгнаха от местните законодателства. Не може една Германия да приема вътрешно законодателство. Франция и Австрия да започнат наказателни процедури срещу нашите държави и изведнъж да се предложи пакет за „Мобилност“ 1. Наказателните процедури да спрат, за да се види дали ще приемем пакета. А освен всички законодателни инициативи вкарват допълнителни рестрикции. Пакета повтаря тяхното законодателство плюс допълнителни рестрикции. Какво ви говори това? Тези няколко държави са седнали и са се разбрали да прекарат това като европейско законодателство“ обясни той.Димитър Димитров изрази надежда българското правителство и българският европарламент да успеят да постигнат резултат. Според него с протестите в Брюксел превозвачите са успели да накарат евродепутатите да се замислят за какво ще гласуват, но битката не е приключила.
Цоня СЪБЧЕВА




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разгледан от следващия парламент

Министър Росен Желязков: Ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разгледан от следващия парламент

10 Януари 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Следващата седмица координаторите в европейската транспортна комисия ще решат дали пакетът „Мобилност“ да продължи към пленарна зала. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Координаторите, това са ръководителите по политически признак в рамките на комисията, имаха заседание, за да се реши дали може да се продължи под една или друга форма процедурата, свързана с пакета към пленарна зала. Следващата седмица координаторите ще се съберат и ако до края на месеца под каквато и да е форма пакетът не бъде внесен в пленарна зала, тогава в рамките на този парламент по процедура няма как да бъде разглеждан. Ако под една или друга форма влезе в парламента в частта, в която е приет от транспортна комисия, тогава в рамките на триалога продължаваме“, обясни Желязков. „Убедени сме, че и ЕК ще ни подкрепи за това, че мярката за връщането на транспортното средство е непропорционална и като такава не е фигурирала в първоначалното предложение на комисията през 2017 г. По-скоро това е положителен резултат. Никой от членовете в ЕП не сме били максималисти. Даваме си сметка, че сме в малцинство, но то от 2017 г. досега прави така, че или да се подобрят текстовете по отделните политики, или този пакет да не получи реализацията“, допълни той. По думите му тези предложения разделят Европа на централни и периферни държави, нарушават принципите за функциониране на ЕС такива, каквито са заложени в договора за функциониране на ЕС. „Премиерът заяви какви действия ще бъдат предприети. Разчитаме на политическите семейства да бъдат активни по отношение на отстояване на принципите за спазване на процедурите на парламента. На този етап сме не в патова, а в много работна ситуация, но благоприятна с оглед на това, което можеше да бъде решено заради мнозинството, което подкрепя тези промени“, каза още Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Темите за командироването и за прекарването на почивката в кабината са отхвърлени от Комисията от транспорта в ЕП

Министър Росен Желязков: Темите за командироването и за прекарването на почивката в кабината са отхвърлени от Комисията от транспорта в ЕП

10 Януари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Темите за командироването и за прекарването на почивката в кабината са отхвърлени от Комисията от транспорта в ЕП. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„В Европейския парламент се разглеждат предложения на Европейската комисия и тези предложения са направени в три доклада. И всеки доклад си има докладчик. Тези три теми са в пакет „Мобилност“, като две от тях са отхвърлени – т.е. те не получиха необходимите гласове да бъдат приети. Това са темите, свързани с командироването и с прекарването на почивката в кабината. Те са съществени за нас и ние не искаме да се случват“, заяви Желязков.
Транспортният министър посочи, че няма как нещо, което Транспортната комисия не е приела, да го докладва на парламента. „И понеже е прието да се разглеждат в пакет, като 2/3 не са приети, няма как да се разгледа“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българските евродепутати: За пореден път показахме, че когато сме обединени, може да защитим достойно националния интерес

Българските евродепутати: За пореден път показахме, че когато сме обединени, може да защитим достойно националния интерес

10 Януари 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Днес в Комисията по транспорт на Европейския парламент два от трите доклада бяха отхвърлени, което беше ясен знак от държавите от Централна и Източна Европа на държавите от т.нар. „Пътен алианс“, че арогантното поведение и налагане на решения не е начинът, по който трябва да функционира Съюзът. Това са посочва в обща позиция на българските представители в Европейския парламент след проведеното гласуване в Комисията по транспорт и туризъм по Пакет „Мобилност“, съобщиха от пресофиса на евродепутата Петър Курумбашев.
"Нещо повече, очевидно, че настоящият парламент няма съгласие за приемане на работещи решения. Това гласуване показа, че компромис по предложените текстове от ЕК, както и последните компромисни предложения, предложени от докладчиците, не могат да бъдат приети. Опитът от страна на ЕК и група държави членки да прокарат явно протекционистки мерки постига единствено разделение. Този опит беше на път да постави началото на края на Европейския съюз, но не успя", се посочва още в позицията.
"Ние, като представители на ЕП, за пореден път показахме, че когато сме обединени, може да защитим достойно българския национален интерес. Ние не допуснахме Комисията по транспорт да приеме цялостно решение по Пакета „Мобилност“. За нас е недопустимо, при положение че са отхвърлени две от трите предложения, този въпрос да се поставя на разглеждане в пленарна зала. Очакваме всички институции в България да продължат своите усилия в подкрепа в тази битка за отстояване на нашите национални интереси", допълват българските членове на ЕП.
"Благодарим на българските, полските, румънските и латвийски превозвачи и транспортни работници, народни представители, министрите на транспорта на България, Полша и Литва, които създадоха неповторима атмосфера пред Европейския парламент и накараха да се почувстваме на родна земя. Така защитиха достойнството си на равноправни членове на ЕС, правото си на труд, конкуренция и свободен пазар. Днес показахме, че „Съединението прави силата“, се допълва в позицията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от левицата в Брюксел: Реакцията на правителството по пакет „Мобилност“ закъсня

Депутати от левицата в Брюксел: Реакцията на правителството по пакет „Мобилност“ закъсня

10 Януари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българските евродепутати се справиха със задачата да бъде отложено гласуването на пакета „Мобилност“, нека сега и българското правителство да последва техния пример. Това заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на протеста в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„Когато се внасят предложения, като пакета „Мобилност“, трябва да се търси основно компромис в рамките на Съвета на Европа. Тази възможност беше пропиляна по време на българското председателство. В този смисъл реакцията на правителството закъсня“, заяви депутатът Димитър Данчев.
Тримата народни представители обясниха, че престои да се чуят мненията на координаторите в транспортна комисия - дали гласуваните днес от комисията доклади ще влязат за гласуване в пленарна зала. Единият от докладите е приет, а другите два не са. „За да се избегнат бъдещи подобни ситуации, е хубаво да се взима становище на ниво правителство и Съвет на ЕС и когато се защитава национален интерес да бъдат потърсени предварително съмишленици и съюзници в предстоящите гласувания. Крайно време е българското правителство да потърси коалиция, заедно със страните, които биха ни подкрепили“, заяви народният представител Манол Генов.
На протеста присъстваха над 1000 души – български, румънски и полски превозвачи и синдикати.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Иванов, ГЕРБ: 2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП и това обезсмисля вкарването му в пленарна зала

Станислав Иванов, ГЕРБ: 2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП и това обезсмисля вкарването му в пленарна зала

10 Януари 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. 2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП и това обезсмисля вкарването му в пленарна зала. Това каза за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов. "Комисията по транспорта в ЕП днес отхвърли 2/3 от пакета „Мобилност 1“. Останаха единствено възможността да се връща камионът в държавата по произход и каботажът“, заяви Иванов. Той обясни, че не са приети предложенията за връщането на работниците и за почивката в кабината.
„Проблемът с връщането на камиона според нас ще отпадне, защото Съветът на Европа се произнесе, че това е недопустима мярка. Ще имаме триалози, на които ще отпадне приетото днес от Комисия решение. И остава единствено каботажът като проблем за България“, каза още Иванов и обясни, че ще продължи да се търси решение и за това.
„Изключително важно нещо, което искам да подчертая, е, че тъй като 2/3 от пакета е отхвърлен, то той не е в своята цялост, и ние ще се борим той изобщо да не влиза в зала. Така че това е добра крачка напред, въпреки че още не можем да кажем, че е победа. Ще продължим да отстояваме своите позиции. Най-важното е, че 2/3 не се прие от пакета „Мобилност 1“, което обезсмисля вкарването и гласуването му в зала“, заяви Иванов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Има голяма вероятност предложенията по пакета "Мобилност" да не влязат в пленарна зала

Министър Росен Желязков: Има голяма вероятност предложенията по пакета "Мобилност" да не влязат в пленарна зала

10 Януари 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Има голяма вероятност предложенията по пакета "Мобилност" да не влязат в пленарна зала. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Запитан дали решенията на ЕП са победа или загуба за страната ни, той обясни: „Стига с подобни категории победа загуба. България няма предложения, в Европейския парламент се разглеждат предложения на Европейската комисия. Тези предложения са направени в три доклада. Всеки доклад си има докладчик. Тези три теми са в пакет „Мобилност“, две от тези теми да отхвърлени. Тоест те не получиха необходимите гласове да бъдат приети“. „Два от три доклада, в които има много законодателни предложения не са приети. Няма как транспортната комисия, нещо което не е приела, да го докладва на парламента. И понеже е прието да се разглеждат в пакет, като две трети не са приети, няма как да се разгледат. Има голяма вероятност да не влиза в пленарна зала“, допълни той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът на превозвачите ни в Брюксел, очаква се окончателното решение на координаторите по пакета „Мобилност“

Приключи протестът на превозвачите ни в Брюксел, очаква се окончателното решение на координаторите по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Приключи протестът на превозвачите ни срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Очаква се окончателното решение на координаторите в европейската транспортна комисия по пакета. Промените са в три доклада - за командироването на работниците, за почивката в кабините и за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици. Първите два доклада са отхвърлени. Така пакетът „Макрон“ не може да влезе за разглеждане от ЕП, без да са приети трите доклада.
В протеста се включиха около 600 български превозвачи и техни колеги от Румъния. Протестът беше мирен, нямаше затворени улици или затруднения в движението в белгийската столица. Превозвачите ни излязоха на протест в деня, в който заседава европейската транспортна комисия, която обсъди мерките в пакета „Макрон“. На площад „Люксембург“ в Брюксел превозвачите ни подкрепиха депутати, евродепутати от всички политически семейства, както и транспортният министър Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Българските евродепутати играхме „мача“ като домакини, въпреки че бяхме малцинство, защото протестът ни накара да се чувстваме на родна земя

Евродепутатът Петър Курумбашев: Българските евродепутати играхме „мача“ като домакини, въпреки че бяхме малцинство, защото протестът ни накара да се чувстваме на родна земя

10 Януари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Днес българските евродепутати играхме „мача“ като домакини, въпреки че бяхме малцинство, защото протестът ни накара да се чувстваме на родна земя. Това каза Петър Курумбашев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Положението в ЕС е „сит на гладен вяра няма“. Това, което се случи днес, е, че два доклада не са гласувани, а ние сме се разбрали, че всичките могат да се гласуват само заедно в пленарна зала“, заяви Курумбашев и посочи, че няма правно основание тези доклади да се разглеждат в пленарна зала. „Следващото нещо, което направихме днес заедно с румънците, поляците и испанците, е това, което го пише на трибуната на Народното събрание – „Съединението прави силата“, най-после да бъде показано. Ние го показахме днес в Европейския парламент“, заяви Курумбашев. „Ние днес играхме този мач като домакини, въпреки че бяхме малцинство. Защото с този протест ни накарахте да се чувстваме на родна земя“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

10 Януари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Днес гласуването в Транспортната комисията на ЕП, което предхожда това в Европейския парламент, се постигна следното - известният пакет „Мобилност“ е съставен от няколко законодателния инициативи, като в парламента те бяха разделени на три доклада – единият е свързан с командироването, другият е свързан със забраната да се използва седмичната почивка в кабината, трети е свързан с връщането на камиона и с каботажа, но това са три доклада, които са в един пакет. С усилията на представителите ни в ЕП два от тези доклада не получиха необходимите гласове – т.е. тези предложения не са приети и са отхвърлени“, заяви Желязков.
Транспортният министър посочи, че това ще е позицията, която България ще изиска от политическите групи – пакетът да не влиза за разглеждане в Европейския парламент. „Към момента заради ситуацията, която се е създала, която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в своята цялост, няма все още решения на координаторите за процедура. Очакваме след 12.00 ч. координаторите на комисията да решат какво да се прави в този случай. Така че нека да изчакаме, за да видим какви ще са следващите стъпки“, каза още той.
Желязков посочи, че единственото предложение, което е било прието, е за връщането на камиона и за каботажа. „Искам да припомня, че в общия подход, приет от Съвета на ЕС, точно това предложение отпадна. Или иначе казано, изправени сме пред един абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на парламента връщането на камиона. В разговор с представителите на ЕК те ме увериха, че дори и ако в ЕП това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. и връщането на камиона ще отпадне“, заяви транспортният министър. „Независимо, че не сме напълнили този площад, вашият глас се чува в залата. И то се чува не от българските представители, а беше чут от нашия колега от Полша. А г-н Курумбашев беше облякъл жълтата жилетка“, каза още Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

Евродепутатът Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

10 Януари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви Новаков пред протестиращите.
„Вие бяхте този екстра глас вътре. Вие сте тези, които наклониха везните и направихте така, че 2 от три доклада да паднат. Вие сте победителите, вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте, вие не се отказахте, вие стояхте до нас, вие не се изплашихте. Показахте, че не могат да ни запушат устата, че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие“, допълни той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на по-богатите държави за сметка на останалите

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на по-богатите държави за сметка на останалите

10 Януари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Това каза изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Радвам се, че сме толкова много и успяхме да напълним не само два чартърни полета, но имахме и хора за много повече. Искам да декларирам, че така приетите мерки от пакета „Мобилност 1“, обсъждани от Комисията по транспорт към Европейския парламент, са дискриминиращи, дискредитиращи, ограничаващи конкуренцията и компроментиращи Европейския съюз“, заяви Димитров. Той посочи, че те противоречат на основополагащи принципи на ЕС, завоалирани с благородни и справедливи цели, които са оставени на заден план, за да бъдат решени проблемите на западните фирми с липсата на водачи.
„Западните ни „партньори“ целят също така да пълнят държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Като по този начин изкуствено създават Европа на две скорости. Изискването за прибиране на пътните превозни средства в страната по пребиваване на превозвача е непропорционална мярка, некореспондираща със свободния пазар и свободната конкуренция между фирмите. Създава се една допълнителна тежест за държавите със слаба икономика, но за сметка на това със силно развит транспорт“, заяви Димитров и обясни, че това не кореспондира със здравия разум. „Споменатото изискване е прекомерно тежко за бизнеса с оглед постигането на желаната цел. Тя е замаскирана под задължението на превозвача да организира работата си по такъв начин, че да може водачът да бъде в базата на превозвача през определено време. Приемането на такова решение би било явно и безцеремонно потъпкване на изконен европейски принцип – свободното движение на хора. Още повече ,че прибирайки водачът в експлоатационния център на превозвача без оглед неговата националност, не се постига никакъв социален ефект за работника. Даже напротив – той бива принуждаван да пребивава на определено място за определено време против неговата воля“, каза още Димитров.
Той посочи, че въвеждането на изискване за командироване с мотива за предоставяне на ранно заплащане на всички водачи в Европа, всъщност представлява въвеждане на неясни, неточни и некоректни правила с цел изхвърляне от пазара на неудобни фирми. „В същото време правилата са крайно несправедливи, защото може да се получи голямо разминаване във възнаграждението на двама колеги водачи в една и съща фирма, но работещи по различни направления“, обясни изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи.
„Заявяваме ясно и категорично, че сме готови на крайности с цел да защитим транспортните сектори на нашите държави, както и националните си интереси. Настояваме всичко това да бъде взето предвид при обсъждането на промените от Комисията по транспорт от ЕП и да спомогне за приемането на справедливо решение, което да кореспондира с интересите на превозвачите от всички държави-членки на ЕС“, каза още Димитров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Президентът Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

10 Януари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с т. нар. пакет „Мобилност 1". Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
„Пакетът „Мобилност 1" и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни българският президент.
Според държавния глава Румен Радев, формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. „България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Румен Радев.
В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. „Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета „Мобилност 1" – отчетени“, посочва в писмото си президентът Радев.
Държавният глава изразява своята убеденост, че пакетът „Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Предстои финално разглеждане на българските предложения по пакета „Мобилност“

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Предстои финално разглеждане на българските предложения по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В 12.00 часа брюкселско време ще има финално разглеждане на предложенията. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Арабаджиев съобщи също, че президентът Румен Радев е изпратил писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“, предаде БНР. Евродепутатите приеха, че транспортното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.
Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Свидетели сме на опит за налагане на политически решения, които ще решат проблемите на някои страни, за сметка на други

Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Свидетели сме на опит за налагане на политически решения, които ще решат проблемите на някои страни, за сметка на други

10 Януари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ние сме тук, за да защитим национална и европейска кауза, да заявим открито и категорично нашият протест срещу готвените двойни стандарти, които ще ударят не само нас като превозвачи, не само нашите шофьори, но и икономиките от страните в периферията. Това каза Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме как без юридическа обосновка и никаква икономическа логика се прави опит за налагане на политически решения, които ще решат вътрешни проблеми за някои страни, но ще го направят за сметка на икономиката на други“, каза той.
„Говоря пред вас, в сърцето на столицата на Европа, не за да разказвам защо сме тук. Ние знаем защо сме тук. Заставам пред вас, за да изразя открито позиция за двойните стандарти и политики на дискриминация към моята страна и на моята професия. Заставам като българин и европеец, който иска да води достоен живот в собствената си роднина“, допълни Траков. "Българските транспортни работници са тези, които преминаха през всички тежки години, свързани със смяната на политически режими, на сфери на влияние, на правила", каза още Траков, като допълни, че транспортът е българският бизнес, който се развива устойчиво и е конкурентоспособен на силните европейски държави.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“

Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“

10 Януари 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Протестиращите на площад „Люксембург“ са около 600. Носят жълти жилетки и плакати с надписи: „Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!“; "НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!"; „Европа на две скорости - заден ход за транспорта!“; „Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!“; „Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!“; "Мобилен пакет 1 = победа на лобизма над ценностите на ЕС!". В България има около 17 хил. транспортни фирми, с 66 хил. камиона. Пряко заетите в бранша са 120 хил. души. Българските превозвачи са подкрепени от колегите си от Румъния.
Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Те настояват да бъдат изключени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници. Според превозвачите мерките в пакета „Макрон“ засягат най-много страните от периферията на ЕС, а като България поради географското си положение е най-потърпевша. Към протеста се присъединиха румънски превозвачи, както и представители на полски, унгарски, литовски професионални сдружения, които подкрепят исканията им.
В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, са депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП - Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев, Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.