НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Йончева, БСП: Искаме две неща – справедливост и преодоляване на бедността

Елена Йончева, БСП: Искаме две неща – справедливост и преодоляване на бедността

23 Март 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Какво иска България и всички ние? Искаме две неща – справедливост и преодоляване на бедността – по-добри доходи, изравняване на неравенството в икономиката, социалната сфера и в регионите. Това минава през по-добра и работеща съдебна система и по-добър шанс за изравняване на доходите. Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева по време на среща с млади лидери от Балканските държави, съобщиха от пресцентъра на партията. „Като журналист, който е отразявал горещи точки по света, на практика съм била във всички държави от Балканите – Косово, Македония, Албания, Сърбия, по време на процесите през 90-те години и началото на 2000-та година. Може би много добре разбирам и като журналист, не само като политик, колко е важна интеграцията на Западните Балкани в структурите на ЕС“, допълни тя. Йончева подчерта, че е изключително важно самата Европа да не загърби мирното си съществуване, в което живеем повече от 70 години. „Приемаме го за даденост, нещо, за което не трябва да се борим. Приемаме за даденост тази социална Европа, която е днес, и което ни отличава от други континенти значително“, каза още Йончева. По нейните думи сме изправени пред една нова и различна Европа, която е на път да създаде своя обща отбрана - първите стъпки са направени вече от страна на Франция и Великобритания, обща външна политика, обща политика за отстояване на социалните права на хората. „Не само българската левица, но и тази в ЕП, предлага свои програми и законодателни инициативи- социален стълб за изравняване на икономическите, социалните, регионалните различия в Европа. Левицата говори за създаване на общи стандарти за минимална работна заплата, за европейски органи по труда, които да защитават трудовите права. Всичко това минава през тази битка за Европа, която да има не само обща отбрана и външна политика, която да доведе до отстояване на своите социални права и по-малко зависимост от външни сили“, подчерта водачът на листата на БСП.
„Младите хора във всички държави се въздържат от активно участие в политиката. Трябва да ги накараме да бъдат активни и да вземат бъдещето в ръцете си“, заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева по време на срещата. Тя изрази мнение, че днес сме изправени пред една разделена Европа на много скорости. „И за нас, като социалисти и представители на малка държава, на малък регион в Европа, е много важно да не позволяваме това. Трябва да има равни възможности за младите хора - да учат в чужбина, да развиват кариерата си, да могат да работят, където поискат. Ние, като социалисти, разработихме Младежката гаранция преди няколко години и това беше голяма борба в Европейския съвет и дори в нашето социалистическо семейство по онова време“, подчерта зам.-председателят на БСП. Според нея трябва да се даде шанс на младите хора да бъдат ключови участници на предстоящите Европейски избори. „Например, имаме квота в нашата листа - 30% за младежи от 17 места, т.е. с 5 или 6 места за лица под 35 години и се надявам, че един от тези 6 ще бъде избран. Това също е инструмент да мотивираме младите хора да станат по-активни, когато говорим в какво общество или съюз искат да живеят“, каза още Златева. Тя допълни, че в платформата има ключови моменти, които се отнасят до младите гласоподаватели. „Единият е достойно заплащане за достоен труд. Това се отнася не само за преодоляване на разликите в заплащането на мъжете и жените, а също и за възможността първата работа на всеки млад човек да бъде достойна и да получава достойно заплащане. Имаме младежка гаранция, имаме детска гаранция, защото е важно, когато човек е млад и реши да създаде семейство и да има дете, то да има гарантирано образование и достъп до здравни грижи“, подчерта тя. Според нея е важна и програмата Еразъм+, която е основен ключ за образователен и културен обмен. „Искаме да имаме повече средства в следващия европейски бюджет за тази програма“, подчерта тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кръгла маса събира лидери на балкански младежки леви организации в София

Кръгла маса събира лидери на балкански младежки леви организации в София

22 Март 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Балканска кръгла маса, чиято основна тема ще бъде „Участието на младите във формирането на политика” събира лидери на балкански младежки леви организации в София. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Форумът ще продължи три дни – от 21 март до 24 март 2019 г. Участие в срещата ще вземат представители от Сърбия, Северна Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Ще присъстват гости и от Швеция. Домакини на събитието са Младежко обединение в БСП и ЕЛМА. В дискусията ще вземат участие председателят на НС на БСП – Корнелия Нинова, Елена Йончева - водач на листата на БСП на предстоящите европейски избори и народни представители от ПГ на „БСП за България”.
В централата на БСП на ул. „Позитано” 20 председателят на партията Корнелия Нинова ще се срещне с лидерите на младежките леви организации. Изявление ще има в 16.30 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.