НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Харалан Александров, социален антрополог: Политиката на страха е много популярна материя и обикновено се мобилизира при конфликт

Доц. Харалан Александров, социален антрополог: Политиката на страха е много популярна материя и обикновено се мобилизира при конфликт

22 Март 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Политиката на страха е много популярна материя и обикновено се мобилизира при конфликт. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Харалан Александров, социален антрополог. По думите му страхът е основен инструмент за манипулация и изцяло попада в домейна на негативните и разрушителни преживявания. „Уплашените хора губят връзка с реалността. Опитът да наплашиш една група, за да мобилизираш страха и да се представиш като спасител или защитник от някаква невидима злина, е покана тя да влезе в защитен режим. Когато е в защитен режим, групата не вижда реалността, а страховете си. Между реалността и ума на човека или колектива стоят неговите фантазии. Уплашените групи са много агресивни, непредсказуеми и не са в състояние да анализират това, което се случва. Те виждат реалността през очилата на страха“, обясни експертът. Доц. Александров допълни, че към момента на политическата сцена омразата е насочена навътре. „Българското лидерство, ако приемем, че то в момента е подплатено от премиера, най-овластената фигура, се опитва да прави нещо такова. Когато говори за международната ситуация, той никога не спестява тревожната страна, но винаги предлага решение, което засега изглежда работещо. И мисля, че това е общо взето най-доброто , което се прави на терена в момента на българската политика. Засега има консенсус по въпроса. Омразата е насочена навътре, ние в момента сме в режим на самоизяждане и саморазрушаване. Това, което не правим, е да сочим външен враг, в това отношение сме много предпазливи. Имаме нещо като здравословен рефлекс и това е едно от добрите неща. На някакво ниво българската политическа класа се държи отговорно, защото не се опитва да насъска българската общност срещу нейните съседи, срещу външния свят“, каза още доц. Харалан Александров.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Харалан Александров, социален антрополог:  Част от политиците са готови на всичко, за да постигнат своите цели

Доц. Харалан Александров, социален антрополог: Част от политиците са готови на всичко, за да постигнат своите цели

22 Март 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Част от политиците са готови на всичко, за да постигнат своите цели. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Харалан Александров, социален антрополог. „Дълго време в българската политика доминираше добрият вкус и елементарното възпитание. Като че ли напоследък политиците много се озъбиха и доста озверяха, което никак не е добре. Надявам се, че общността ще има достатъчно здрав разум и чувство за самосъхранение, за да не се поддаде на тези призиви. Политиците винаги се опитват да прелъстяват, те по дефиниция флиртуват“, допълни той.
Доц. Харалан Александров обясни, че въпросът е с какво всъщност флиртуват политиците, дали с надеждата, самочувствието или доверието. Той уточни, че е едно да се каже, че си по-добър, от колкото си в действителност, както правят популистките партии, различно е, когато се обяснява че си добър, само защото другият е лош. Следващата крачка е да се обясни светът чрез мрачна конспирация и остава само да бъде посочен врага, за да се премине в политика на възмездието“, добави той.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Харалан Александров, социален антрополог: Политиката на обвинение, която водят политиците може да доведе до деградация на обществото

Доц. Харалан Александров, социален антрополог: Политиката на обвинение, която водят политиците може да доведе до деградация на обществото

22 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Политиката на обвинение, която водят политиците може да доведе до деградация на обществото. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Харалан Александров, социален антрополог. Според него този тип политическо говорене е огромно разхищение на публична енергия. Той обясни, че това говорене се състои в обвинения и контраобвинения, което с наближаване на изборите ще се увеличи и ще заглуши смисления разговор. Българската политическа класа и специално опозицията нямат ресурс и въображение за нещо по-добро от това да разобличава управляващите в реални или въображаеми прегрешения, каза още той. „Този тип политическа комуникация е характерна за примитивните общности и води към регрес. Хората спират да виждат света с неговите нюанси и светлосенки и започват да го интепретират като черно-бял. Това което започва да се случва в България е, че политиците насърчават защитен режим на хората. Това са нагласи, настроения и поведения, които са в ниския регистър на човешкото развитие. Те не са ориентирани към разума, не са ориентирани към вдъхновението от идеи, нито към развитието на общността, а към омразата, завистта, лошотията и желанието да нараниш някого, обясни социалният антрополог. Доц. Харалан Александров каза още, че българската общност се е научила да се защитава и когато политиците полудеят се оттегля в позиция на сеирджия. Той обясни, че не е важно какво казва една публична фигура, а какво прави, какво послание излъчва и на какво ниво. В тревожна ситуация като днешната, омразата и обвинението не ни върши услуга, каза още той и припомни, че изборите ще минат и след това ще се наложи да се работи с хората от враждуващите лагери.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.