НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Йончева, БСП: Искаме две неща – справедливост и преодоляване на бедността

Елена Йончева, БСП: Искаме две неща – справедливост и преодоляване на бедността

23 Март 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Какво иска България и всички ние? Искаме две неща – справедливост и преодоляване на бедността – по-добри доходи, изравняване на неравенството в икономиката, социалната сфера и в регионите. Това минава през по-добра и работеща съдебна система и по-добър шанс за изравняване на доходите. Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева по време на среща с млади лидери от Балканските държави, съобщиха от пресцентъра на партията. „Като журналист, който е отразявал горещи точки по света, на практика съм била във всички държави от Балканите – Косово, Македония, Албания, Сърбия, по време на процесите през 90-те години и началото на 2000-та година. Може би много добре разбирам и като журналист, не само като политик, колко е важна интеграцията на Западните Балкани в структурите на ЕС“, допълни тя. Йончева подчерта, че е изключително важно самата Европа да не загърби мирното си съществуване, в което живеем повече от 70 години. „Приемаме го за даденост, нещо, за което не трябва да се борим. Приемаме за даденост тази социална Европа, която е днес, и което ни отличава от други континенти значително“, каза още Йончева. По нейните думи сме изправени пред една нова и различна Европа, която е на път да създаде своя обща отбрана - първите стъпки са направени вече от страна на Франция и Великобритания, обща външна политика, обща политика за отстояване на социалните права на хората. „Не само българската левица, но и тази в ЕП, предлага свои програми и законодателни инициативи- социален стълб за изравняване на икономическите, социалните, регионалните различия в Европа. Левицата говори за създаване на общи стандарти за минимална работна заплата, за европейски органи по труда, които да защитават трудовите права. Всичко това минава през тази битка за Европа, която да има не само обща отбрана и външна политика, която да доведе до отстояване на своите социални права и по-малко зависимост от външни сили“, подчерта водачът на листата на БСП.
„Младите хора във всички държави се въздържат от активно участие в политиката. Трябва да ги накараме да бъдат активни и да вземат бъдещето в ръцете си“, заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева по време на срещата. Тя изрази мнение, че днес сме изправени пред една разделена Европа на много скорости. „И за нас, като социалисти и представители на малка държава, на малък регион в Европа, е много важно да не позволяваме това. Трябва да има равни възможности за младите хора - да учат в чужбина, да развиват кариерата си, да могат да работят, където поискат. Ние, като социалисти, разработихме Младежката гаранция преди няколко години и това беше голяма борба в Европейския съвет и дори в нашето социалистическо семейство по онова време“, подчерта зам.-председателят на БСП. Според нея трябва да се даде шанс на младите хора да бъдат ключови участници на предстоящите Европейски избори. „Например, имаме квота в нашата листа - 30% за младежи от 17 места, т.е. с 5 или 6 места за лица под 35 години и се надявам, че един от тези 6 ще бъде избран. Това също е инструмент да мотивираме младите хора да станат по-активни, когато говорим в какво общество или съюз искат да живеят“, каза още Златева. Тя допълни, че в платформата има ключови моменти, които се отнасят до младите гласоподаватели. „Единият е достойно заплащане за достоен труд. Това се отнася не само за преодоляване на разликите в заплащането на мъжете и жените, а също и за възможността първата работа на всеки млад човек да бъде достойна и да получава достойно заплащане. Имаме младежка гаранция, имаме детска гаранция, защото е важно, когато човек е млад и реши да създаде семейство и да има дете, то да има гарантирано образование и достъп до здравни грижи“, подчерта тя. Според нея е важна и програмата Еразъм+, която е основен ключ за образователен и културен обмен. „Искаме да имаме повече средства в следващия европейски бюджет за тази програма“, подчерта тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Бериевски: Битката на БСП е за справедливост, а моята - младите хора да намерят причина да гласуват

Николай Бериевски: Битката на БСП е за справедливост, а моята - младите хора да намерят причина да гласуват

22 Март 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. "Битката на БСП и Младежко обединение в БСП е за справедливост. Каузата ни: по-добра и по-социална България. Моята лична битка - да мотивирам повече млади хора да излязат и да гласуват на европейските избори през май". Това каза председателят на Младежко обединение в БСП Николай Бериевски на Балканската лидерска кръгла маса на младежки леви организации в София, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той коментира, че настоящата ситуация в България не изглежда особено добре и припомни, че страната оглавява всички негативни статистики в Европа. "Ние сме държавата с най-ниски доходи и най-висока смъртност. Всяко второ дете живее под прага на бедността. Нареждаме се на 111-о място в света по свобода на медиите", каза Бериевски. Председателят на младежката структура обясни пред присъстващите, че младите хора поголовно напускат страната в търсене на по- добър живот зад граница и даде пример със свои приятели, които са направили това. "Напълно ги разбирам", добави Бериевски. "За тези от нас, които решихме да останем, животът не е лесен. Повярвайте ми! Няма да се откажем и ще се борим за страната си", заяви председателят на младежите. По отношение на предстоящите европейски избори той изказа предположение, че те ще бъдат наказателен вот срещу консервативното управление на страната. "БСП първа е готова с платформа за предстоящите европейски избори. Избрахме водача на листата - г-жа Елена Йончева и скоро ще бъде формирана и самата листата. Готови сме и вярвам ще спечелим тази битка", посочи Николай Бериевски.
Кръгла маса под надслов „Участието на младите във формирането на политика" събра лидери на балкански младежки леви организации в София. Срещата откриха Николай Бериевски- председател на Младежко обединение в БСП, Анна Пиршкалава генерален секретар на ЮСИ, Никола Пешич вице-президент на ЮСИ, Димитър Митев председател на ЕЛМА. Очаква се по- късно през деня председателят на НС на БСП - Корнелия Нинова да поздрави младите балкански лидери на Позитано 20.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.