НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните в бюрото безработни към 28 февруари е 4525 души

Живко Янакиев, Бюро по труда – Бургас: Общият брой на регистрираните в бюрото безработни към 28 февруари е 4525 души

21 Март 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общият брой на регистрираните в Дирекция „Бюро по труда – Бургас“ (ДБТ)-Бургас към 28 февруари 2019 г. безработни е 4525 души. Това каза по време на пресконференция директорът на дирекцията Живко Янакиев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му в община Бургас безработните са 3651, община Средец – 679, а в община Камено – 195. Спрямо предходния месец е отчетено намаление от 50 души. В община Бургас намалението е с 44 лица, в община Средец има увеличение с 28, а в община Камено - намаление с 34 души. „Равнището на безработица в района на ДБТ, изчислено като дял на регистрираните безработни към икономически активните лица на 15-64 години, установени при преброяване 2011 за месец февруари, е 3,92%, което е намаление с 0,05% спрямо предходния месец“, добави Янакиев.
Той посочи още, че входящият поток е 836 души, което е увеличение спрямо месец януари с 89 души. Заявените свободни работни места на първичния трудов пазар в Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас за месец февруари са 716. През изтеклия месец 420 лица са професионално ориентирани и консултирани, а 254 лица са участвали в групови мероприятия за професионално ориентиране, информиране и активно поведение на пазара на труда. „В програми за обучение и заетост по Закона за насърчаване на заетостта са работили 56 лица. По насърчителните мерки за заетост през месец февруари са работили 25 лица, от които 17 лица - в субсидирана заетост“, поясни Живко Янакиев.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта – Бургас: През февруари в бюрата по труда в областта са заявени общо 1720 работни места

Пенка Кирилова, Регионална служба по заетостта – Бургас: През февруари в бюрата по труда в областта са заявени общо 1720 работни места

21 Март 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. месец февруари 2019 година в бюрата по труда от област Бургас са заявени общо 1720 работни места, от които 1633 са на първичния пазар на труда. Това каза Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите й в сравнение с предходния месец броят на заявените работни места на първичния пазар расте чувствително – със 719, а на вторичния разкритите места са по-малко с 54. Спрямо февруари 2018 година на първичния пазар обявените работни места са с 26 повече, а на вторичния – с 18 повече. Продължаващото нарастване на обявените работни места на първичния пазар спрямо предходния месец се дължи на ранното заявяване на работни места в туристическия бранш, като основната част от тези заявени сега работни места ще се заемат в периода март – май.
„Най-много работни места на първичния пазар през месеца са заявени в отраслите :Хотелиерство и ресторантьорство – 420, „Транспорт, складиране и пощи“ – 324, „Преработваща промишленост“ – 163, „Административни и спомагателни дейности“ – 129, „Финансови и застрахователни дейности“ – 114, „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 104, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 79, „Строителство“ – 50″, уточни Кирилова. Тя допълни още, че длъжностите, за които са обявени най-много работни места през месеца са за: камериери, касиери, готвачи, оператори, работници в различни отрасли на стопанството, чистачи и други. Започналите работа безработни лица през месеца са общо 959, от които 896 на първичния пазар на труда.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.