НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Започна разследване за простреляния щъркел в Хаджидимово

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Започна разследване за простреляния щъркел в Хаджидимово

7 Април 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Започна разследване по случая с простреляния щъркел в Хаджидимово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) – Гоце Делчев. Той посочи, че е дал показания в полицията. По думите му това е първият подобен случай в страната. Димитър Попов допълни, че умишлено посегателство върху бял щъркел не е имало до този момент.
„След като разгледах трупа на вече умрялата птица разбрах, че има дупка от патрон“, посочи той и отбеляза, че към момента не е изяснено какъв точно е куршумът. „Не е ясно дали е сачма от въздушна пушка или ловно оръжие. Това тепърва предстои да се изяснява, тъй като от прокуратурата започна разследване“, каза още Димитър Попов. Той заяви, че от БДЗП са в пряка връзка с полицията в Гоце Делчев, като засега извършителят не е установен, но ако той бъде открит и бъде доказана вината му, го очаква парична санкция в размер от 100 до 5 000 лева и лишаване от свобода за срок до 3 години.
„Белият щъркел е една полезна птица и аз апелирам към всеки, който разбере за посегателство, да сигнализира на съответните компетентни органи и, съответно, на „зеления“ телефон на РИОСВ – Благоевград. Важно е всички да сигнализират, след като забележат нередности“, добави Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Бял щъркел е застрелян с въздушна пушка в Хаджидимово

Благоевград: Бял щъркел е застрелян с въздушна пушка в Хаджидимово

21 Март 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Бял щъркел е застрелян с въздушна пушка в Хаджидимово. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Попов от Българско дружество за защита на птиците – Гоце Делчев. Той посочи, че от Община Хаджидимово са му се обадили вчера, за да сигнализират ще има пострадал щъркел, след което след около час са се обадили, за да докладват, че щъркелът е умрял и имат съмнение, че е бил прострелян. „Вечерта аз веднага посетих мястото, разгледах тялото му и установих, че е бил прострелян с въздушна пушка, като е било засегнато и сърцето. Птицата е загинала почти веднага. Простреляна е още докато е била в гнездото си, а след изстрела е паднала от него“, обясни Попов. Той отбеляза, че подозренията на Общината са, че е стреляло дете, но все още нямат ясна позиция кой точно го е извършил. Димитър Попов заяви, че се надява извършителят да бъде открит и да бъдат взети някакви мерки за опазването на този вид, защото белият щъркел е символ на новото начало и на пролетта.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.