НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христина Капинарова, 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград: 495 ученици от училището взеха участие в проекта „Живей здравословно“

Христина Капинарова, 7 СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград: 495 ученици от училището взеха участие в проекта „Живей здравословно“

21 Март 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 495 ученици от 7-мо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград взеха участие в проекта „Живей здравословно“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин педагогическият съветник в училището Христина Капинарова във връзка с проекта, резултатите от който бяха представени в Общината. Тя посочи, че проекта е обхванал всички ученици от всички паралелки в училището от първи до четвърти клас. „Това са 21 паралелки като организирахме различни мисии и всеки един клас отговаряше за определена мисия“, допълни Христина Капинарова. Тя каза още, че една от мисиите е била спасяване на бедстващи туристи в планината. „Организирахме събиране на реколта на фермери, които бяха закъсали сред бурни дъждове“, заяви Капинарова. По думите й включването на учениците в проекта е било много активно, а децата са били ентусиазирани и са се забавлявали по време на проекта. „Партньори на нашия проект бяха и родителите на първи и втори клас като те взеха ролята на бедстващи туристи“, добави Христина Капинарова.
Ивона Василинова, възпитаник на 8-мо СУ „Арсени Костенцев“, отбеляза, че в рамките на проекта е разгледана и темата за агресията. Тя посочи, че в инициативата се е включил целият клас с класен ръководител Емилия Ненкова. „По време на проекта ние говорихме за агресията в училище и за агресията вкъщи“, допълни Ивона Василинова. Тя каза, че е разглеждан въпросът как трябва да разговаряме с другите без да ги нараним. „Разгледахме и въпроса как трябва да се отнасяме към по-възрастните и те как трябва да се отнасят към нас“, съобщи Василинова. По думите й в рамките на проекта са организирани също занимания с родителите. „Родители разговаряха с учители като, се разгледа въпросът как родителите трябва да се отнасят с нас“, добави Василинова. Тя каза още, че в рамките на инициативата са изготвени и брошури. „На брошурите представихме 10-те причини защо и как да запазиш приятелите си. Също така на тях са разгледани въпросите как да се спре кръгът на агресията, каква агресия съществува и защо трябва да се спре“, коментира Ивона Василинова.
По думи на Катя Овнарска, учител по биология и химия в 2-ро ОУ „Димитър Благоев“, е избрана темата за агресията, насилието и тормоза в проекта „Живей здравословно“, защото това е изключително наболял и актуален проблем. „В проекта включихме седем дейности, като към момента сме осъществили всяка една от тях“, посочи Овнарска. Тя допълни, че изпълнението на проекта е започнало с анкета, която е била изработена от психолога на училището. „Организирахме родителска среща, на която отчетохме резултатите и направихме анализ на анкетите. Коментирахме, че алкохола е един от факторите за насилието“, каза Катя Овнарска. По думите й насилието се среща и на пътя, като по тази причина заедно с автопатрул на „Пътна полиция“ е проведена анкета между ученици и шофьори и се е оказало, че на територията на Благоевград няма много агресивни шофьори. „Учениците раздаваха стикери на шофьорите за колите с пожелание за добър път“, информира Катя Овнарска. Тя добави, че е била организирана и спортна среща по народна топка. „На учениците им е доста интересно да участват в подобен тип проекти, като приключихме проекта с изложба“, каза още Катя Овнарска.
Денис НИКИФОРОВ






Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Тънова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград: Включихме се в проекта „Живей здравословно“ с темата „Бездимни цигари – модерни, но вредни“

Елена Тънова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград: Включихме се в проекта „Живей здравословно“ с темата „Бездимни цигари – модерни, но вредни“

21 Март 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Включихме се в проекта „Живей здравословно“ с темата „Бездимни цигари – модерни, но вредни“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Елена Тънова, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград във връзка с проекта, резултатите от който бяха представени в Общината. Тя посочи, че са избрали конкретната тема, защото този проблем засяга в момента доста голяма част от обществото. „За съжаление хората не са запознати с това колко са вредни бездимните цигари. Много от тях си мислят, че като пушат бездимни цигари се намалява вредата, което не е така“, посочи Елена Тънова. Тя коментира, че тези цигари съдържат доста по-вредни вещества дори от обикновените цигари вещества. „Не е важно да сме модерни, а е важно да мислим повече за нашето здраве“, заяви Тънова.
Тя допълни, че темата е насочена към подрастващите гимназисти от училището, които са най-уязвими в тази възраст към риска да започнат да пушат. „Разгледахме много проучвания от чуждестранни учени, които са направили изследвания, като направихме и анкета, за да може да видим какво мислят по въпроса нашите съученици и приятели. Въпросите, които присъстваха в анкетата, бяха дали те пушат и от двата вида цигари, какво им е мнението за бездимните цигари и дали са получавали странични ефекти от тях“, добави Елена Тънова. По думите й хората пушат бездимни цигари на закрито, а на открито - обикновени. „Главната цел на нашия проект е да намалим пушачите на всички видове цигари. Идеята е да накараме хората да се замислят повече за здравето си“, каза още Елена Тънова. Тя посочи, че в проекта участва целият 12 „Б“ клас от ПМГ „Акад. С. П. Корольов“. „Въпреки предстоящите ни изпити и кандидатствания, съумяхме да намерим време и за този прекрасен проект“, допълни Елена Тънова.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград : В Общината ще се проведе среща, на която ще бъдат оповестени резултатите по проект „Живей здравословно“

Благоевград : В Общината ще се проведе среща, на която ще бъдат оповестени резултатите по проект „Живей здравословно“

21 Март 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 10.30 часа в Община Благоевград ще се проведе среща, на която ще бъдат оповестени резултатите по проект „Живей здравословно“, в който участват представители на всички учебни заведения в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.