НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие изцяло нов Закон за защита на търговската тайна на първо четене

Парламентът прие изцяло нов Закон за защита на търговската тайна на първо четене

6 Февруари 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие изцяло нов Закон за защита на търговската тайна на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ закона гласуваха 90 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ – 27, с което той бе приет. Вносител на законопроекта е Министерски съвет. Законът урежда условията и реда за защитата от неправомерно придобиване, използване и разкриване на неразкрити ноу-хау и търговска информация, представляваща търговска тайна, осъществявана по съдебен път в производство по граждански дела. Законът дефинира и понятието търговска тайна. Съгласно текстовете търговска тайна е всяка търговска информация, ноу-хау и технологична информация, която отговаря едновременно на три изисквания. Тя трябва да представлява тайна по такъв начин, че като цяло или в точната си конфигурация и съвкупност от елементи не е общоизвестна или леснодостъпна за лица от средите, които обичайно боравят с такъв вид информация. Търговската тайна трябва да има търговска стойност, поради тайния си характер и по отношение на нея да са предприети мерки за запазването ѝ в тайна, от лицето, което има контрол върху информацията. Търговската тайна не е ново понятие за българското законодателство, като то съдържа поредица норми за регулиране на различни аспекти на нейната защита. Разпоредби относно защитата на търговската тайна се съдържат в текстовете на Търговския закон, в Закона за защита на конкуренцията, в Закона за стоковите борси и тържищата, в Закона за достъп до обществена информация.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Законът за защита на търговската тайна се очакваше 25 години, защото търговците имат нужда от защита

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Законът за защита на търговската тайна се очакваше 25 години, защото търговците имат нужда от защита

6 Февруари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Законът за защита на търговската тайна се очакваше 25 години, защото търговците имат нужда от защита. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов по време на дебатите по Закона за защита на търговската тайна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кирилов заяви, че материята на защита на търговската тайна е в голяма степен фрагментирана, тъй като се намира в няколко действащи закона. „Този закон се очакваше 25 години, защото българските търговци имат нужда от защита и от гаранция, че техните фактически достижения в търговската дейност ще получат съответно и релевантната правна защита и то по един нормален ред“, допълни председателят на Правна комисия. „Опозицията следва да бъде по-активна от управляващите в частта във фазата предложения между първо и второ четене. Очевидно е по-лесно да се политизира даден дебат, вместо той да бъде прагматичен“, каза още Кирилов. Депутатът от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков заяви в реплика, че опозицията няма как да прави предложения между първо и второ четене, когато философията на законопроекта е сбъркана.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: Няма да подкрепим Закона за защита на търговската тайна, ще гласуваме с „въздържали се“

Пенчо Милков, БСП: Няма да подкрепим Закона за защита на търговската тайна, ще гласуваме с „въздържали се“

6 Февруари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подкрепим Закона за защита на търговската тайна, ще гласуваме с „въздържали се“. Това каза народният представител от ПГ на БСП Пенчо Милков по време на дебатите на първо четене по Закона за защита на търговската тайна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поглеждайки закона имахме бележки в правна комисия. Няма да се спирам на всички. По отношение поне на дефиницията - тя съдържа три изисквания за това какво е търговска тайна. Изразих своето становище и ще го направя пред вас, че дефиницията не дава точна представа хората да разберат какво е търговска тайна“, заяви Пенчо Милков и добави, че тези дефиниции ще предпоставят противоречиво тълкуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за търговската тайна на първо четене

Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за търговската тайна на първо четене

6 Февруари 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за търговската тайна на първо четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Законопроектът е внесен от Министерски съвет и основната му цел е привеждането на действащата в страната правна закрила на търговските тайни в съответствие с изискванията на европейското законодателство, както и подобряване ефективността на юридическата защита на търговските тайни от незаконно придобиване, използване и разкриване. В законопроекта са дадени определения за ключови понятия, като търговска тайна, притежател на търговска тайна, нарушител и стоки - предмет на нарушение. В законопроекта са предвидени изключенията от обхвата на закона и са посочени критериите, относими към преценката за правомерност или неправомерност на придобиването, използването и разкриването на търговски тайни.
Преди разглеждането на този законопроект депутатите ще се занимаят с предложенията на БСП и „Обединени патриоти“ в седмичната програма, тъй като е първа сряда от месеца. От ПГ на „БСП за България“ предлагат първо четене на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Предложенията на опозицията са свързани с нормативния режим за отговорността на държавата и общините за причинени вреди. Чрез измененията от БСП предлагат да се разшири обхватът, като се допълва, че държавата и общините носят отговорност и за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове. БСП предлагат правни основания за хората за търсене на обезщетения на вреди, причинени от държавата чрез нейните разследващи органи и органите на съдебната власт.
На вниманието на депутатите се поставят и измененията в Закона за местното самоуправление и местната власт, внесени от „Обединени патриоти“. С предложенията се цели създаване на правна възмжност, а не задължение, общините да изграждат звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета на общината, свързани с опазването на обществения ред, общинското имущество и организацията на движението в населените места. „Обединени патриоти“ предлагат да се предоставят минимални правомощия на служителите на тези звена като да изискват документ за самоличност, да съставят протоколи за предупреждения и временно да ограничават правото на свободно придвижване на лице до пристигане на полицейските органи и да връчат предписания за отстраняване на извършено нарушение. Предложените промени ще създадат условия за подобряване на контролната и административно-наказателна дейност на общините.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.