НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Григори Григоров, БДЖ: Не сме се отказали от временното решение за наемане на подвижен състав

Григори Григоров, БДЖ: Не сме се отказали от временното решение за наемане на подвижен състав

20 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Не сме се отказали от временното решение за наемане на подвижен състав. Това каза пред журналисти Григори Григоров – председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" във връзка с идеята за наемане на подвижен състав до решаване на въпроса, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Не сме се отказали. Работим по въпроса. Дори днес имахме среща с една полска компания, която показва доста голямо присъствие в Централна и Източна Европа, но до момента не сме получили реални оферти, които можем да сравним с разходите, за да можем да преценим дали е изгодно да го направим. Не сме се отказали, тъй като дупката в подвижния състав се очертава, че няма да може да бъде запълнена със собствени средства“, заяви той, като обърна внимание, че решението е временно и няма да продължи повече от 2 и максимум 3 години. Григоров поясни, че във връзка с линиите София – Варна и София – Бургас поръчката ще обявена тази година. „Там се разглеждат няколко варианта. Все още не сме се спрели на окончателен. Предстои обществено обсъждане. До края на годината тази поръчка ще бъде обявена. С това може да се ангажираме категорично“, съобщи председателят на Съвета на директорите на „Холдинг – БДЖ“. Той уточни, че до края на годината потребителите ще усетят по-доброто състояние на вагоните. „Имаме интензивна капиталова програма за ремонт на около 200 вагона. Второто, което ще усетят е по-малки закъснения, поне що се отнася до БДЖ. Третото е по-добра информационна обезпеченост от всяка гледна точка“, коментира Григоров. Според него до 30 юни онлайн системата трябва да има пълната си функционалност. „БДЖ е голяма компания, която разполага с много големи ресурси, проблемът е, че те не са били използвани достатъчно ефективно“, обяви той. По отношение на железопътния пакет, председателят на Съвета на директорите обясни, че БЖД не се притеснява от него.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Григори Григоров, БДЖ: Следващата година са предвидени около 100 млн. лв. за подвижен състав като капиталов трансфер от Министерството на транспорта

Григори Григоров, БДЖ: Следващата година са предвидени около 100 млн. лв. за подвижен състав като капиталов трансфер от Министерството на транспорта

20 Март 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Следващата година са предвидени около 100 млн. лв. за подвижен състав като капиталов трансфер от страна на Министерството на транспорта. Това каза Григори Григоров – председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" по време на изслушването си в Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения, предаде репортер наАгенция „Фокус“. Той представи вижданията на БДЖ за новия подвижен състав до 2030 г. „Анализът на пазара показва, че основната част от приходите между 40 и 50% се носят от дългите линии София – Варна и София – Бургас. Напълно естествено е фокусът върху новия подвижен състав да бъде на първо време върху тези два участъка“, заяви Григоров. По думите му там потреблението е достатъчно динамично, така че да се подготви такъв подвижен състав, който да може да отговаря на нуждите на нощните влакове със спални вагони и на нуждите на влаковете в пиковете моменти на годината, когато потреблението е от три до четири пъти по-високо. „Следващата година са предвидени около 100 млн. за подвижен състав капиталов трансфер от страна на Министерството. Обществената поръчка ще бъде обявена до края на тази година с планиран срок на доставка на първите елементи на новия подвижен състав през 2021 г.“, обясни той. „За средните линии, това са разстояния до 250 – 300 км и пътуване до 3 часа, за основните направления – връзката на София с големите областни градове като Стара Загора, Плевен, Пловдив, Русе разглеждаме възможността да се закупят нови мотриси трисекционни или четирисекционни“, обяви Григори Григоров. По думите му с необходимата степен на комфорт в рамките на три часа да могат да превозват пътниците по тези основни направления. „За останалите текущият подвижен състав, който в момента преминава през интензивна капиталова ремонтна програма, смятаме, че ще бъде напълно достатъчен да удовлетвори необходимостите“, обясни председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Григори Григоров, БДЖ: Имаме идея за развитие на международни линии до близките балкански столици

Григори Григоров, БДЖ: Имаме идея за развитие на международни линии до близките балкански столици

20 Март 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Имаме идея за развитие на международни линии, които да бъдат използвани до близките балкански столици. Това каза Григори Григоров – председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" по време на изслушването си в Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Там има нюанс, че в момента вагоните ни не могат да бъдат използвани, тъй като са купени с капиталов трансфер и са само за вътрешна употреба. Със собствени средства възнамеряваме в най-близко време да започнем процедура по закупуване на вагони, които могат да се използват в международни съобщения“, заяви той. По отношение на „Сименс“ Григоров допълни, че техният технологичен ресурс е 15 години. Според него този въпрос е закрит, тъй като няма да има нужда от нов подвижен състав.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Григори Григоров, БДЖ: Холдингът е в стабилно финансово състояние, за първи път дълговете на „Товарни превози“ ще намалеят с 10 млн. лв.

Григори Григоров, БДЖ: Холдингът е в стабилно финансово състояние, за първи път дълговете на „Товарни превози“ ще намалеят с 10 млн. лв.

20 Март 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
София. Холдингът е в стабилно финансово състояние, за първи път тази година дълговете на „Товарни превози“ ще намалеят с 10 млн. лв. Това каза Григори Григоров – председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" по време на изслушването си в Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Консолидираният бюджет на Холдинга за 2019 г. предвижда увеличение на приходите до 366 млн. лв., което е 20 млн. лв. увеличение“, обясни той и допълни, че разходите ще бъдат увеличени с 12 млн. лв. до 336 млн. лв. „В резултат оперативната печалба ще бъде в рамките на около 30 млн. лв. За първи път от много години ще има счетоводна печалба“, изтъкна Григоров. По думите му консолидираната сума за капиталови ремонти е в размер на 82 млн. лв. „Пътнически превози“ запазва приходите на същото ниво с леко увеличение. Също така увеличава пътниците с около 500 хил. души, което е около 2,5%. Оперативната печалба на „Пътнически превози“ се запазва в рамките на 20 млн. лв., субсидията остава неизменна 175 млн. лв., капиталовият трансфер, насочен за ремонт на подвижен състав е в рамките на 39 млн. лв. 73 млн. лв. е капиталовата програма на „Пътнически превози“, от които 64 млн. лв. са за подвижен състав и 7 млн. са за други дейности. Това е значително увеличение от миналата година, когато капиталовата програма е била в рамките само на 8 млн. лв. Тази капиталова програма ще бъде подпомогната от продажбата на неоперативни активи“, обясни Григоров. Той допълни, че в „Товарни превози“ увеличението на приходите е за тяхна сметка. „Те планират приходи в размер на 130 млн. лв., което е с 15% повече от миналата година. При тях целта е чрез агресивно поведение на местния пазар да надхвърлят и да задържат 50% пазарен дял. При тях има един проблем с около 100 млн. дългове към НКЖИ основно, но тази година за първи път тези дългове ще намалеят с 10 млн. лв. за сметка на собствените приходи на компанията и за продажба на нетекущи активи“, каза още Григори Григоров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Никола Василев, БДЖ: Планира се над 64 млн. лв. да бъдат инвестирани в подобрение и ремонт на подвижния състав тази година

Инж. Никола Василев, БДЖ: Планира се над 64 млн. лв. да бъдат инвестирани в подобрение и ремонт на подвижния състав тази година

20 Март 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Общо се планират над 64 млн. лв. тази година да бъдат инвестирани в подобрение и в ремонти на подвижния състав. Това каза изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ инж. Никола Василев по време на изслушването си в Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Когато бяхме тук акцентирахме върху три основни пункта, върху които ще работим. Първото нещо това е пътникът, т.е. осигуряване на възможно най-добри условия за пътуване, така че да бъде удобно ,чисто, комфортно“, посочи той. „Второто е да подобрим експлоатационния състав, с който разполагаме и да положим максимални грижи да го ремонтираме, реновираме до такава степен, който да е максимално близка до неговия оригинален вид“, обясни Никола Василев и допълни, че третата точка, върху която се акцентира са условията на труд, работещи в компанията. Той изтъкна, че по всяка една от тези точки има стартирани проекти, които се изпълняват. „По отношение на ремонтната програма се изпълнява проект, който е за ремонт на пътнически вагони, за товарни вагони, за ремонт на локомотиви. Общо се планира над 64 млн. лв. за тази година да бъдат инвестирани в подобрение и в ремонти на подвижния състав. Отделно сме стартирали няколко проекта, които са свързани специално за работещите на БДЖ“, допълни още Никола Василев.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Никола Василев, БДЖ: Планира се обновяване на системата за резервация, в момента е в тестови период

Инж. Никола Василев, БДЖ: Планира се обновяване на системата за резервация, в момента е в тестови период

20 Март 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Планира се да се обнови системата за резервация в БДЖ, в момента тя е в тестови период. Това каза изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ инж. Никола Василев по време на изслушването си в Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Предприели сме няколко проекта, които са за информационно обслужване. Част от тях вече са в ход и действие“, допълни инж. Василев. По думите му едното е прословутото приложение, даващо в реално време закъсненията и точното време за пристигане на влаковете на всяка една от гарите. „Там също се извинихме имахме дребни несъответствия по отношение на коловозите. Оказа се, че колегите от НКЖИ в последния момент разпределят кой влак на кой коловоз да отиде и тази информация малко трудно се ъпдейтва в информационните масиви. Взели сме мерки, в момента го следим. Няма разминаване, но сме предприели действия чисто технически да се уеднаквят записите, така че да няма никакви разминавания в бъдеще“, коментира той и заяви, че се планира обновяване на системата за резервация. „В момента е в тестови период. Идеята е да бъде максимално удобна за пътниците, да си резервират билети и да направят справки на сайта на компанията“, подчерта Никола Василев. „Друго нещо, с което можем да се похвалим, е че освен онлайн искаме и офлайн да си подобрим информационното обслужване. От една страна ще стартираме проект по отношение на обучение на персонала, който е в директен контакт с пътниците. Отделно планираме офлайн информационна кампания с подновяване на вида на влаковите маршрути, разписанията и гарите“, изтъкна инж. Василев. Той обърна внимание, че новите ремонтирани вагони влизат в подвижния състав. „Те се ползват. Чистосърдечно си признаваме, че в бързината да ги използваме, допуснахме вагон, който не беше обезвъздушен от лаковото покритие. Извинихме се на нашите клиенти, че бързаме да удовлетворим тяхното искане", каза още той.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Григори Григоров, БДЖ: Средно на ден липсват по 15 локомотива и 40-50 вагона, целта ни е до края на годината да свалим тези липси до едноцифрени числа

Григори Григоров, БДЖ: Средно на ден липсват по 15 локомотива и 40-50 вагона, целта ни е до края на годината да свалим тези липси до едноцифрени числа

20 Март 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Средно на ден липсват по 15 локомотива и 40-50 вагона, целта ни е до края на годината да свалим тези липси до едноцифрени числа. Това каза Григори Григоров – председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" по време на изслушването си в Комисията по транспорт и информационни технологии и съобщения, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Средно 15 локомотива на ден липсват и около 40-50 вагона. Колегите от експлоатацията се стараят по всякакъв начин да намалят щетите от тази липса“, посочи той. „За тези три месеца междувременно направихме подготовка за необходимите поръчки, които докрая на годината да свалят тези липси до едноцифрени числа“, заяви Григоров и уточни, че първите обществени поръчки ще бъдат обявени в края на март и в началото на април. „Те ще касаят 50 локомотива, които трябва да минат през различния етап на подемния и капитален ремонт“, поясни той. „В момента стои малко открит въпросът за мотрисите „Сименс““, каза Григоров и допълни, че казусът все още е в съда. Той отчете, че поредното обжалване е разгледано в края на февруари. „Очакваме решение всеки момент, след което, ако топката бъде подадена обратно в БДЖ ще трябва да вземем решение максимално бързо какво да правим, тъй като там въпросът наистина е критичен. Същевременно са започнати доста програми по подобряване на работата в БДЖ“, допълни още Григори Григоров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.