НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петко Ангелов, превозвач: Ако протестите ни в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, сме готови и за спиране на камионите по пътищата на ЕС

Петко Ангелов, превозвач: Ако протестите ни в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, сме готови и за спиране на камионите по пътищата на ЕС

22 Март 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Ако протестите на превозвачите в София и Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1 не дадат резултат, транспортният бранш е готов за по-радикални действия, включително спиране на камионите по пътищата на ЕС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ превозвачът Петко Ангелов. „Полша, Румъния, България, и другите държави трябва да се намесят, да се съюзим. Имаме такива идеи – дори да се спрат превозвачите, да протестираме в Европа, както са натоварени камионите и ги спираме. Заявяваме на спедиторите, които са ни дали товарите, моята фирма вози с „Волксваген“ и „Мерцедес“, обявяваме на тия фирми, че няма да работим един ден. Правим си протеста, плащаме си неустойките и готово", коментира той. "Да разберат и те, че има нещо – ако ни няма нас „Волксваген“ как ще работи на безценица? Или „Мерцедес“, за който караме за под 1 евро на километър, а същевременно френската или немската фирма взема 1.50 евро на километър", допълни превозвачът. "Трябва да се разбере, че ножът е опрял до кокала и няма мърдане. Оттук нататък ние няма какво да губим вече. Протести ще правим и трябва да се знае, че протестите не са политически, а за да оцелеем“, обяви Петко Ангелов. Според него европейските транспортни фирми имат недостиг на работна ръка и пакетът „Мобилност“ 1 е вариант да се попълни бройката. "По този начин българските превозвачи ще бъдат изхвърлени от европейския пазар", обобщи той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет

22 Март 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Влезе ли в пленарна зала в ЕП, пакетът „Мобилност“ 1 ще бъде приет. Това прогнозира в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища. По думите му по този казус след седмица ще се извика т.нар. триалог - тристранните преговори между Комисията по транспорт, Съвета на министрите и ЕП. Според Георги Петърнейчев от Съвета на министрите се избират трима, които да участват в триалога. „От Комисията по транспорт също избират трима и триалогът след седмица е приет. Още една седмица имат – на 17-ти е последната сесия, вкарват го в пленарна зала, гласуват го, на другия ден излиза в Европейския вестник, както е в нашия Държавен вестник, и влиза в действие законът. Убеден съм, че това ще се случи, че е много добре замислено и направено от страните, които имат достатъчно мнозинство и гласове в ЕП, за да си го прокарат“, каза още той. Георги Петърнейчев заяви, че в ЕП се гласува 50+1, а не като при Съвета на министрите, където една трета от тях ако не са съгласни, въпросът не се гледа и се връща отново.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

Превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако пакетът „Мобилност“ бъде включен в дневния ред на Европейския парламент (ОБЗОР)

22 Март 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Български превозвачи готвят протести в Страсбург и София, ако в понеделник Европейският парламент включи в дневния си ред за сряда - 27 март, гласуването на пакета „Мобилност“. Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров обясни, че за 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да протестират представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия - управляваща или в опозиция.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подчерта, че ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал. Той уточни, че има голяма степен на опасност да се приемат текстове, които нито Алиансът, нито Групата на инакомислещите биха приели. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме той да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете са 50 на 50. Желязков обясни, че дори и да се стигне до гласуване обаче, то ще е на първо четене. След това предстоят т. нар. тристранни преговори между Съвет, комисия и парламент. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски и политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков. Той обясни, че паралелно с протестите на превозвачите в Страсбург и София ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ в рамките на Румънското председателство на Съвета на ЕС. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
На 21 март премиерът Бойко Борисов, който беше в Брюксел за срещата на върха на лидерите на ЕС, разговаря по темата с председателя на парламента Антонио Таяни. По думите на българския министър-председател влизането на пакета е нарушение на правилника, защото за първи път в пленарна зала ще влезе текст, който е бил отхвърлен от транспортната комисия. Таяни посочи, че е предложил отлагане, но то е отхвърлено от либералите и социалистите.
Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На протест в Страсбург и София на 27 март призовават от Камарата на автомобилните превозвачи във връзка с гласуването на пакет „Мобилност“

На протест в Страсбург и София на 27 март призовават от Камарата на автомобилните превозвачи във връзка с гласуването на пакет „Мобилност“

22 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. На протест в Страсбург и София на 27 март призовават от Камарата на автомобилните превозвачи във връзка с гласуването на пакет „Мобилност“. Това каза за Радио „Фокус Димитър Димитров, изпълнителен директор на организацията. Той уточни, че двата протеста ще се състоят в случай, че на 25 март в 17.00 часа в дневния ред на сесията на Европейския парламент бъде насрочено гласуването на пакета за 27 март. Организиран е чартър за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Раковски“. Очаква се на протеста в столицата да излязат представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз. Димитър Димитров уточни, че протестът не е политически, не е насочен срещу институциите в България и не е обвързан с нито една партия: управляваща или в опозиция.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент

Министър Росен Желязков: Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент

22 Март 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия Европейски парламент. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Доколкото знам и в момента върви организация за протест срещу пакета „Моблиност“ с една особеност – той би трябвало да се проведе в Страсбург, защото там ще се гледа тази тема. Разбира се, това ще бъде външна проява, която колкото е по-мащабна, толкова ще бъде по-впечатляваща и ще има своята функция не само за българските превозвачи, но и за техните колеги от останалите страни“, посочи Желязков.
Той обясни, че паралелно с това ще се проведе и Съвет на министрите по транспорта в Букурещ. „Там също имаме организирани множество срещи на Групата на инакомислещите, така че правим всички необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета „Мобилност“, а сме против протекционизма и против рестриктиращите норми така, както са предвидени в момента“, подчерта транспортният министър.
Желязков посочи, че ако се стигне до разглеждане на пакета „Мобилност“ сега, има пълна мобилизация за внасяне на изменителни текстове, за гласуване против предложените текстове и за гласуване за текстовете, предложени от Групата на инакомислещите. „При всяко положение ние заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и т.н. ще настояваме пакетът „Мобилност“ да се гледа в следващия европарламент“, обясни транспортният министър и посочи, че шансовете да се гледа от този ЕП са 50 на 50. „За първи път с този пакет Европа е разделена по географски признак, разделена е и по политически признак. Разделена е по начин, който досега няма прецедент - да се настоява за законодателство, което разделя Европа“, заяви Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал

Министър Росен Желязков: Ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал

22 Март 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане сега, може да се получи „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Получава се гледане на много текстове и никой не знае, ако пакетът „Мобилност“ бъде внесен за разглеждане, какво би могло да бъде прието и кое би било отхвърлено. Ние ще настояваме да бъдат приемани текстове, които гарантират нашия национален интерес. Би имало голяма степен на опасност да се приемат текстове, които нито Алиансът, нито Групата на инакомислещите биха приели“, заяви Желязков. Той посочи, че може да се получи голям „миш-маш“ от текстове, които никой не е очаквал и никой не е предполагал, че могат да се получат. „Защото официалните текстове на ЕК бяха едни, след това Съветът на министрите прие едно решение, след това при транспортна комисия не са получиха необходимите годни за пленарна зала текстове, а сега се предлага всичко това накуп“, посочи Желязков и подчерта, че ако все пак излезе някакъв вариант, тогава той ще отиде на триалози.
„Европейската комисия иска да се предложат текстове, максимално близки до инициалното предложение, но и максимално близки до общия подход, за да може триалозите да бъдат по-леки. Ние считаме, че ако излезе какъвто и да е законодателен пакет, гласуван на първо четене в пленарна зала, тогава румънското председателство не трябва да го подлага за разглеждане на триалози, а да остане за след това. Т.е. бих казал, че имаме много рубежи, които трябва да бъдат осуетявани, за да постигнем това, за което се борим – един справедлив пакет, който обслужва общността, а не отделни национални интереси“, каза още Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“

21 Март 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Имаме готовност за протести в Страсбург по време на гласуването на пакет „Мобилност“. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи, във връзка с пакет "Мобилност", известен още като "Плана Макрон“. Той каза още, че насила се опитва да се вкара едно законодателство в предпоследната сесия на ЕП. Димитров каза още, че от Камарата ще продължат да защитават интересите на превозвачите. Има предложение пакет „Мобилност“ да не бъде гледан в понеделник, 25 март, добави той.„Следващата стъпка е на 27 март пакет „Мобилност“ да бъде гласуван от ЕП. След това има още няколко стъпки, а именно, че този пакет трябва да мине с триалог – с договореност между Европейския парламент, Съвета и Комисията. Въпросният триалог ако не се състои по време на сегашния Европейски парламент и ако не приключи до 17 април, съответно да бъде финализиран в последната сесия - това решение, което евентуално ще бъде взето на 27 март, не обвързва следващия ЕП. Тоест, все още имаме шансове, все още не сме се предали”, каза той. Относно това какъв би бил най-лошият сценарий Димитър Димитров заяви, че 65 хиляди са регистрираните тежкотоварни автомобили, които извършват международни превози и от тези 65 хиляди 85% няма да имат възможност да работят. От това следва, че много хора ще останат на улицата и добави, че транспортът генерира около 17% от БВП.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Българските социалисти и либерали в Брюксел са „натискали“ пакетът „Мобилност“ да влезе в дневния ред на Европарламента, а у нас говорят друго

Премиерът Бойко Борисов: Българските социалисти и либерали в Брюксел са „натискали“ пакетът „Мобилност“ да влезе в дневния ред на Европарламента, а у нас говорят друго

21 Март 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Това е изключително важна тема. Толкова хубави неща днес станаха и си отровихме пак деня. Пакетът „Мобилност“ социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласува той да влезе извънредно, въпреки дори, че са нарушени някои от правилата. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България те говорят друго. А днес техните партии тук направиха това. Говорих пред ЕНП и помолих колегите не само да се въздържат, но и да ни помогнат, защото това е изключително важно за българските транспортни работници. Имаме още ходове. Сега пред цялото ЕНП говорих и ми обещаха да помагат, след това в триалозите с Румъния. Имаме няколко общи мероприятия с Румъния, ще говорим с колегите там и в Букурещ. Това им казах и днес – това е много сложна тема и изисква този дебат да продължи още дълго“, коментира Борисов и припомни, че е поел ангажимент в България. „И като Таяни ми каза, че социалистите и либералите тук са „натискали“ да влезе, въпреки че той като председател не го е искал, аз бях вдивен. Той го каза и пред камерите“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни участваха в откриването на изложбено пространство „Атанас Буров“

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕП Антонио Таяни участваха в откриването на изложбено пространство „Атанас Буров“

21 Март 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни участваха в официалното откриване на изложбено пространство “Атанас Буров” в сградата на ЕП в Брюксел. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На откриването присъства и внучката на Атанас Буров - Ивана Стоянова.
Премиерът Борисов приветства именуването на част от централната сграда на Европейския парламент на Атанас Буров и остро осъди политиката и действията на комунистическата партия, на които жертва е бил българският общественик. „Г-жа Стоянова може да ви каже какво е страх, какво е да живееш в страх, какво е да живееш без медийни и каквито и да било човешки свободи“, заяви министър-председателят и подчерта вижданията си, че бъдещето на България е в Европа. Той припомни незаконното отнемане на имущество, убийствата и репресиите от БКП и формирания тогава Народен съд. Премиерът Борисов благодари на евродепутатите и гостите, уважили откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“. „Това е само началото, защото имаме и много други знаменити държавници, хора на изкуството и културата, допринесли за развитието на Европа", посочи премиерът Борисов.
Откриването на изложбеното пространство „Атанас Буров“ е значимо събитие за България, защото за първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония беше открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския държавник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка с пакета „Мобилност“

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка с пакета „Мобилност“

21 Март 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни проведоха среща преди участието си в официалното откриване на изложбеното пространство „Атанас Буров“ в ЕП. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Двамата обсъдиха въпроса с разглеждането на пакета „Мобилност“ от членовете на Европейския парламент. Антонио Таяни обясни, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в ЕП Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург. „Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия“, посочи Борисов. Премиерът е категоричен, че решението за пакета „Мобилност“ трябва да се вземе от следващия състав на Европейския парламент.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посочи, че е предложил отлагане на разглеждането на пакета „Мобилност“, но социалистите и либералите в ЕП са гласували против.
Българските евродепутати ще положат всички усилия, заедно с колегите си от останалите държави, засегнати от мерките в пакета „Мобилност“, да не се стига до гласуване в пленарната зала на ЕП на неприемливия пакет за транспортните работници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

21 Март 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и на 22 март в Брюксел. Това съобщиха от Правителствена информационна служба. Държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27 ще проведат заседание за обсъждане на последните събития след нотификацията от Обединеното кралство съгласно член 50.
Преди да започне работната сесия на Съвета министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще открият изложбено пространство „Атанас Буров” в сградата на ЕП. За първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент ще носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония ще бъде открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския общественик.
На 22 март лидерите на страните членки ще се срещнат с министър-председателите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия за отбелязване на 25-годишнината от създаването на Европейското икономическо пространство.
По-късно на втората работна сесия на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят укрепването на европейската икономическа база, изменението на климата, предстоящата среща на върха ЕС - Китай, както и начините за борба с дезинформацията. В началото на заседанието се очаква президентът на Румъния, който представлява текущото ротационно председателство на Съвета на ЕС, да запознае лидерите с работата и напредъка по приоритетите на Румънското председателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Все още не е ясно дали пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван на следващата сесия на ЕП в Страсбург

Евродепутатът Петър Курумбашев: Все още не е ясно дали пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван на следващата сесия на ЕП в Страсбург

15 Март 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. В проекта на дневен ред на следващата пленарна сесия в Страсбург има предложение да се гласува пакет „Мобилност“ 1. Факт е, че досега това предложение не е влизало в проекта на дневен ред и само е било обсъждано на т.нар. Председателски съвет. Досега обаче това решение беше отлагано - т.е. не беше нито приемано, нито отхвърляно.
Сега е включено в проекта на дневен ред на сесията, която ще се проведе между 25 и 28 март. Това, че съществува като проектопредложение, е неприятен факт. От друга страна, не е задължително Председателският съвет да одобри проекта на дневен ред във вида, в който е предложен. Имало е много случаи, когато предложения са били отхвърляни, също както и е имало неща, които са били добавяни. Това поясни Петър Курумбашев, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю за Дарик радио, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
По думите му Председателски съвет ще се състои на 21 март (четвъртък) и тогава ще разберем дали действително пакет „Мобилност“ 1 ще бъде гласуван по време на последната мартенска сесия на Европейския парламент в Страсбург.
„За нас е интересно да видим дали основните политически сили ще си променят позициите, или ще ги запазят, тъй като при досегашното разпределение на позиции на различните политически сили това предложение не събираше достатъчно гласове, за да влезе за гласуване в пленарна зала. Много е важно да няма промени при някоя от основните политически сили, които да са в наша вреда“, допълни Курумбашев.
„Разбира се, ние трябва да сме готови и за други два момента. Ако все пак надделее предложението пакет „Мобилност“ 1 да бъде гласуван в пленарна зала, ние да се опитаме, като евродепутати, когато се обсъжда дневният ред в самата пленарна зала, да внесем предложение отново да не се гласува. Това технологично е възможно да се направи. И второто нещо - ако не мине и това предложение, да внесем нашите предложения за пленарна зала. Те могат да се внасят с повече от 38 подписа. И когато се внесат тези прочути три проектопредложения, да ги има и нашите предложения, така че те да бъдат гласувани, като те пък ще отстояват нашата позиция.“

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани какво е значението на европейското законодателство и как всички български евродепутати могат да се обединят

Евродепутатът Петър Курумбашев: Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани какво е значението на европейското законодателство и как всички български евродепутати могат да се обединят

9 Март 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пакетът „Мобилност“ показа ясно на българските граждани две неща – какво огромно значение има европейското законодателство и как засяга един транспортен сектор, изхранващ десетки хиляди души, също как всички български евродепутати, независимо от коя политическа сила са, могат да се обединят и да работят в своите политически семейства в защитата на транспортния сектор както в България, така и в Централна и Източна Европа. Това каза пред журналисти в Пловдив евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. По думите му, пакетът „Мобилност“ се е превърнал във визитната картичка на всички български евродепутати. „Имаме, доколкото може да се каже, позитивно развитие, че за пореден път темата е отложена. В четвъртък имаше председателски съвет и за пореден път се реши в пленарна зала да не се разглежда тази тема. Вървят слухове, че е възможно определени групи от евродепутати да го внесат като предложение директно в пленарна зала в понеделник, но така или иначе официалното решение е да се разглежда на следващия председателски съвет, който ще бъде на 21 март. Общо взето ни останаха 3 сесии за тази тема – в понеделник, на 21 март и една сесия през април. Нашата позиция е, че след като две от трите досиета не са гласувани от водещата комисия, няма текстове, които да бъдат гласувани в пленарна зала“, коментира евродепутатът Петър Курумбашев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат: За пореден път Председателският съвет на ЕП отложи разглеждането на пакет „Мобилност“ за следващо заседание

Петър Курумбашев, евродепутат: За пореден път Председателският съвет на ЕП отложи разглеждането на пакет „Мобилност“ за следващо заседание

7 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път Председателският съвет на ЕП отложи разглеждането на пакет „Мобилност“ за следващо заседание, което е в наш плюс. Това каза интервю за обзорното предаване „Това е България“ на „Радио Фокус“ евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Курумбашев. Взето е решение този въпрос да се обсъжда отново след две седмици. Той обясни, че съществуват нередности, ако на предстоящата среща в Страсбург попаднат за гласуване 3-те доклада по плана „Макрон“. „Първата нередност е, че след като председателския съвет е решил да не се включва, няма логика някой да иска да се включи отделно, защото за да го направи трябва да има предмет на спешност. Пакетът „Мобилност“ не е такова събитие. Второ – продължаваме да задаваме простия въпрос: какво ще гласуваме, какви текстове, след като водещата комисия по транспорт е отхвърлила всички текстове. Какъв текст може да бъде внесен? За сега се коментира вариантът от другата страна да предложат оригиналните предложения на комисията, а не това, което са изработили докладчиците като компромиси. Според нас не е редно да се внасят тези две предложения, тъй като те са отхвърлени от водещата комисия и реално няма оригинални текстове, по които да се гласува в пленарна зала“, каза той. Петър Курумбашев каза още, че пленарната зала може да реши всичко и трябва да имаме готовност за това. Той обясни, че гласуването е по-скоро на географски признак, от колкото на политически. Държавите от периферията са срещу държавите от центъра, уточни той. Българските евродепутати ще се борят до последно тези предложения да не влезнат.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков: Борихме се с всички сили и средства не просто да постигнем някакви трансформации по пакета „Мобилност”, а да го спрем

Евродепутатът Андрей Новаков: Борихме се с всички сили и средства не просто да постигнем някакви трансформации по пакета „Мобилност”, а да го спрем

24 Февруари 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Сандански. Борихме се с всички сили и средства не просто да постигнем някакви трансформации по пакета „Мобилност”, а да го спрем. Това каза евродепутатът от на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на 10-тя Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „Доколкото знам от колегите в Европейският парламент до този момент не е имало законодателен пакет, който да е бил отхвърлян три пъти. Причината да се борим толкова усилено бе свързана с това, че въпросното законодателство беше небалансирано”, отбеляза Новаков. Той подчерта, че са се борили с всички сили и средства, позволени от правилниците, за да могат да се преборят с въпросния пакет. „Колкото повече време минава, толкова повече се увеличава и шансът този пакет окончателно да не бъде приет”, заяви Новаков.
По отношение на увеличаването на финансирането за България от Европейския съюз след 2020 година евродепутатът коментира, че на практика се получава така, че всеки гражданин на страната ще получи по 2750 лв., което всъщност е по 1.00 лв. на ден. „Това ще бъде златен лев за България, златен лев за прогреса”, добави Новаков. Той посочи, че тези допълнителни средства, отпуснати за България, ще дадат възможността да скъсаме с миналото, което ни тежи. „А с усилията на правителството ще успеем да се наредим до държавите в централна и източна Европа”, подчерта Новаков.
Евродепутатът отбеляза, че през изминалата седмица са успели да преборят поредната фалшива новина, тиражирана от лидера на БСП Корнелия Нинова, а именно, че след 2020 парите за България ще спрат. „Тази фалшива новина, която някои колеги преповториха, включително в Пленарната зала в Европарламента, отиде в небитието, защото от Европейския съюз казаха, че не само, че няма да изчезне финансирането, но и ще се увеличи до 18 млрд. лв., което е с 4 млрд. лв. повече”, подчерта Новаков.
По време на дискусията бяха коментирани и други актуални теми, свързани с бъдещето на българското село, присъединяването на България към Шенген и изхвърлянето на хранителни продукти. Новаков обясни, че процесът на създаването на хранителна банка е доста сериозен и има много правила, които трябва да бъдат спазвани, за да се гарантира, че хранителните продукти ще бъдат годни за консумация. „Може би трябва да стигнем дотам – да произвеждаме толкова, колкото можем да изконсумираме”, каза Новаков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикати и превозвачи призовават да не се гласува пакет „Мобилност“ 2 в Европарламента

Синдикати и превозвачи призовават да не се гласува пакет „Мобилност“ 2 в Европарламента

8 Февруари 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Предложеният за гласуване от Европейската комисия пакет „Мобилност“ 2 да не бъде гласуван в този състав на Европейския парламент, а да остане за следващия. Около това становище се обединиха представители на превозвачите и синдикатите на среща в КНСБ, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Срещата беше по покана на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и КНСБ. От страна на Конфедерацията участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, юристи и членове на ръководствата на двете организации. Превозвачите бяха представени от Конфедерацията на автобусните превозвачи, Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Националния съюз на превозвачите, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националния съюз на превозвачите – Варна, Националното сдружение на автобусните превозвачи.
Пакет „Мобилност“ 2 касае либерализирането на автобусния транспорт, включващ градски, междуградски и международен превоз на пътници.
Позицията на превозвачите и синдикатите ще бъде изпратена до всички евродепутати, включително и българските, ръководството на Европейския парламент, Европейската комисия, както и до Европейската транспортна федерация и Европейската конфедерация на профсъюзите.
Превозвачи и синдикати се споразумяха да започнат подготовка за рамково споразумение в областта на автобусните превози, което да доведе до общо решение на проблемите в бранша и да гарантира ефективен социален диалог.
Участниците в срещата обсъдиха и редица конкретни теми, сред които нерегламентираните превози, недостатъчното финансиране на междуселищния и градския транспорт, обучението на кадри и заплащането на заетите в бранша.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

8 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Антонио Таяни ме увери днес, че пакет Мобилност се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент! Това написа в евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Винаги сме споделяли позицията, че този важен законодателен акт не трябва да бъде приеман няколко месеца преди изборите за нов Европейски парламент. Новият състав на парламента трябва да вземе това решение!“, пише още Ковачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

19 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Не бих го определила като победа, а като глътка въздух, защото все още няма никакво решение. Ще бъде прецедент за европейските правила, ако въпреки отказа от гласуване и неприемане на две от директивите или досиетата в един пакет от три, бъдат взети насилствени решения да се вкарат в пленарна зала без одобрение на съответната транспортна комисия. Моята информация е, че в понеделник или вторник координаторите на политическите партии, ще вземат решения за процедурата какво да правят оттук нататък. Това е типичен пример как Европа не разбра защо хората гласуваха за излизане от ЕС във Великобритания“, заяви Йотова. „Когато група демонстрация на двойни стандарти, незачитане на интересите и правата на всички държави в ЕС, нежелание за търсене на компромис, за каква солидарност и ценности говорим? Според мен трябва да се отложи това досие. Смятам, че България направи няколко съществени пропуска в това отношение“, допълни вицепрезидентът. Според Йотова това са стари директиви и регламенти от 2006 г., които сега са допълнени с тези нови текстове, които са лобистки и по отношение на конкретни кръгове в бизнеса в Европа, както и на съответните страни. „Още тогава страната ни трябваше да потърси своите естествени съюзници, които имат същите проблеми. Втората ни грешка беше при идването на президента Макрон във Варна, когато повече се говореше другата спорна за нас директива за командироването, а частта за превозвачите беше косвено засегната. Още тогава трябваше категорично на масата да бъде поставен пакетът „Мобилност“ и ясно да се разбере каква е позицията на България, че ние ще защитаваме и ще търсим други, които са в нашата ситуация“, допълни тя. Според нея третият пункт на изоставане е бил по време на нашето председателство и това за нея е била най-благоприятната почва. „Темата за превозвачите трябваше да бъде в първите 4 конкретни приоритета, които държавата постави. Други две големи грешки са темата за Шенген и за мониторинга. Демонстрирахме ниско самочувствие и страх да се поставят с цялата острота“, каза още Илияна Йотова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

17 Януари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета „Мобилност – 1“ (т.нар. пакет „Макрон“). Въпросът беше обсъден на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в рамките на посещението му в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. И двамата министри бяха единодушни, че в този си вид пакетът „Мобилност“ нарушава правилата на европейския пазар като за предлог се използва въпросът със защитата социалните права на шофьорите.
„Ако един бизнес е по-конкурентоспособен от друг, ако българските и унгарските превозвачи, например, са по-конкурентноспособни, защо те да не бъдат наемани в Европа“, заяви Екатерина Захариева.
„Ние смятаме, че предложенията по пакета „Мобилност“ са срещу европейските ценности и договори. Това, което ни тревожи, е че западноевропейците не приемат, че има икономически сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни“, отбеляза Петер Сиярто.
На срещата беше засегната и темата за Глобалния пакт на ООН за миграцията, като Петер Сиярто отбеляза със задоволство решението България засега да се въздържи от присъединяване към документа и подчерта, че въпросът с миграцията продължава да бъде от първостепенна важност за Унгария. В този контекст външният министър на Унгария даде висока оценка на ефективните действия на страната ни за опазване на външната граница на ЕС срещу нелегалната миграция и трафика на хора.
Петер Сиярто отбеляза интереса на Унгария да използва природен газ от продължението на газопровода „Турски поток“ през България и Сърбия, ако то бъде реализирано. Министър Захариева подчерта, че България проучва тази възможност, инвестирала е много в своята газопреносна мрежа и се стреми към диверсификация на източниците на газ.
Двамата министри обсъдиха и несигурността с въпроса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и други въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

14 Януари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Има само един безболезнен сценарий за България по пакет „Мобилност” и това е той да остане за следващия Европейски парламент. Това заяви пред журналисти в Страсбург министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след разговор на четири очи по темата с председателя на европарламента Антонио Таяни, предаде Нова телевизия.
"Първи вариант – да се внесе за гласуване предложението, което е прието. Само и единствено. Тоест, едно от трите предложения. Втори вариант – да се внесе от политическа група целия пакет за "Мобилност", независимо от неприетите досиета в Комисията по транспорт. Трети сценарий – да бъде отложено за след европейските избори. На последно заседание в Брюксел на 31 януари, когато по същество ще могат да се разгледат такива доклади, внасянето и налагането със силата на мнозинството би било много лош сигнал", каза още Росен Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

14 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, за подкрепа за отлагане на дебатите и решението на Европейския парламент по предложения пакет „Мобилност” до следващия законодателен мандат. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. „От името на Българската социалистическа партия се обръщам към Вас, във връзка с предстоящото обсъждане на Пакет „Мобилност”, предложен от Европейската комисия. Вярваме, че в сегашния си вид законодателното предложение води до дълбоко разделение между европейските държави и между членовете на нашето социалистическо семейство“, пише председателят на БСП Корнелия Нинова в писмото си. Според нея, с оглед на предстоящите Европейски избори, подобни различия подкопават, както доверието в Обединена Европа, така и позициите на европейската левица. „Нуждаем се от повече време да постигнем приемливо споразумение за пълноценен ЕС, който гарантира приобщаващ растеж, социална пазарна икономика и още по-дълбока икономическа, социална и териториална кохезия между страните-членки и техните граждани“, допълва тя. „Използвам тази възможност да Ви уверя, че се ангажираме да работим в сътрудничество на всички нива, докато достигнем до пакет, гарантиращ равни права и възможности на всички европейски граждани, компании и държави членки“, заявява още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

13 Януари 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Събуди се“ по Нова телевизия. „Европа на малки и големи, аз много ненавиждам дори бих казала това разделение. За съжаление се усеща. Този пакет от мерки разделя Европа на малки-големи, нови и стари, а по-скоро на периферни държави, т.е. външните граници, по-отдалечените от ядрото и тези, които са в центъра. Този пакет от законодателни мерки в никакъв случай не помага за единението на Европа“, коментира още Захариева.
„Единението прави силата“ – заедно сме по-силни“, добави тя. По думите ѝ законодателният пакет дори нарушава основни принципи, с които толкова много се гордеем. Министърът визира четирите свободи на ЕС, сред които свободното движение на хора, конкурентността на икономиката, т.е свободната икономическа инициатива. „Който е по-конкурентен, той взима и поръчките. Очевидно нашият транспортен сектор е много конкурентен. Той има доста сериозен дял от транспортния сектор. Цялата държава, виждате министър Желязков постоянно се занимава, преди това министър Московски, премиерът много пъти още тук, когато беше в София срещата на върха, проведе два часа разговор с президента Макрон и канцлера Меркел. За съжаление очевидно има все още различни позиции“, допълни Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: По пакета „Макрон“ евродепутатите от БСП в Транспортна комисия постигнахме нещо, което правителството не можа

Сергей Станишев, ПЕС: По пакета „Макрон“ евродепутатите от БСП в Транспортна комисия постигнахме нещо, което правителството не можа

12 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатите от БСП в Транспортна комисия постигнахме нещо, което правителството не можа да постигне по пакета „Макрон“. Това каза президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали ще води листата на БСП за евроизборите, Станишев обясни, че това не е тема на заседанието. „Днес освен Визията и платформата, ще бъде представен и отчетът на българските социалисти и евродепутати. В последния месец има три неща, които сами по себе си са сериозни успехи“, каза още Станишев. Сред успехите той изтъкна постигнатото по пакета „Макрон“. „Това, че Транспортната комисия отхвърли два от трите доклада в този пакет, ни дава основание да настояваме, той изобщо да не се гледа. Докладът, който получи мнозинство, макар и много крехко от комисията, не може да се гледа без другите. Ние ще продължим тази битка“, заяви още Станишев.
По думите му друг успех е обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген по всички граници, която е била приета с голямо мнозинство през декември на базата на негов доклад „На финалната права е европейският орган по труда, по който докладчик е Георги Пирински и този орган ще позволи да се усвояват права на хората на труда, много по-ефективно във всички страни да се спазва европейското законодателство. Социалистите в европарламента има какво да представим пред Националния съвет“, заяви още Станишев. Той призова разговорът за мястото му в листата да останат за след номинациите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

12 Януари 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, като им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета „Мобилност I“. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.
Своите искрени благодарности министър-председателят Борисов отправя и към работещите в автомобилния транспорт и шофьорите на товарни автомобили от Румъния, Полша и Литва, които подкрепиха българските превозвачи по време на протестите в Брюксел.
В писмата си до петимата европейски лидери министър-председателят Борисов изразява своето съжаление, че първоначалните цели на пакет „Мобилност“ са потънали в хода на дискусиите и национални интереси са надделели над общия европейски подход. Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.
Премиерът Борисов изтъква, че европейският превозвачески бизнес, синдикати и всички икономически сектори, които зависят от ефективността на услугите в автомобилния транспорт, наскоро са изразили сходни опасения, подчертавайки, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.
Според българския премиер в момента дебатите относно пакет „Мобилност I“ са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че „Европа на две скорости“ не е решение. „Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност“, пише още министър-председателят, като допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.
Премиерът Борисов изтъква, че разчита на своите колеги и на транспортните министри да изразяват високо и на всички нива опасенията си относно правилното функциониране на единния пазар за автомобилен транспорт. От своя страна, след като в петък проведе телефонен разговор с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, българският министър-председател изпраща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в Брюксел, където в понеделник той ще се срещне с Таяни и ще представи всички аргументи на страната ни по темата.
"Уверен съм, че съвместните ни усилия ще продължат в рамките на всички европейски институции, за да постигнем по-добри решения за сектора", пише в заключение министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е важно да се предотврати приемането на протекционистки мерки по отношение на автомобилния транспорт в Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

12 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което не може да се приеме две години, защото разделя Европа. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ. 2017 г. е внесен законодателният пакет от комисията, той е гледан по време на председателството на няколко държави. За 2 години този пакет не събира консенсус в рамките на ЕС, отбеляза министър Желязков.
„Причината да се внесе подобен законодателен пакет е следната според тълкуването на комисията - да се подобрят социалните права на шофьорите, да се подобри функционирането на единния пазар, да се повиши конкурентоспособността - нито един от тези прокламирани принципи не е налице“, обясни Желязков и добави, че зад фасадата на този пакет, на втори план седят други намерения.
Не е конкурентна тази икономика, която изхвърля по-слабия, който е по-конкурентоспособен за сметка на по-силния, който иска да заеме неговата позиция. Две години този пакет не може да намери своята реализация и последното гласуване показа именно това, добави той.
Това, което се случи пред ЕП е прецедент. За първи път от 10 години насам българи, заедно със свои сподвижници в тази кауза от Румъния, Полша и Литва протестират и то не хаотично, за да оказват натиск или въздействие, а с ясно послание за защита на икономическите и социални права на българските превозвачи, както и на превозвачите от периферията на Европа.
„Моето посещение в Брюксел не беше с цел да участвам на протеста. Аз щях да отида при тях без значение дали ще ми дадат българския флаг, или ще ме замерят с домати“, каза още Росен Желязков.
„Показахме добра политическа култура с евродепутатите, всички бяхме обединени от общото си разбиране, независимо от политическата си принадлежност“, добави той.
Държавите, които сме против тези правила, са 30% от населението, 10 от 28 държави са против. Т.е. ние във всеки един от форматите сме малцинство, но в случая успяхме да убедим държави, които не са ни съмишленици, че този пакет не е балансиран и не трябва да се приема.
Ние сме в малцинство, мнозинството на всяка цена ще държи този пакет да приключи. Ако пози пакет не бъде приет, това е голям шамар за големите икономики. Нашата цел е да се работи по изградените правила. Ако се спазват правилата, когато 2/3 от предложението е отхвърлено, не трябва да се търсят политически решения, каза още министър Желязков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.