НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас: Поставили сме си за цел да създадем местни центрове за проектиране, внедряване и изпитване на интегрираната технология за аквапоника

Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас: Поставили сме си за цел да създадем местни центрове за проектиране, внедряване и изпитване на интегрираната технология за аквапоника

20 Март 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Бургас. Поставили сме си за цел да създадем местни центрове за проектиране, внедряване и изпитване на интегрираната технология за аквапоника. Това каза зам. областният управител на Бургас Севдалина Турманова по време на конференция на тема „Да мислим екологично за бъдещето“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Освен дейности, свързани с аквапоника, ще заложим и на използване на морските ресурси за по-добър живот и за привличане на местната инициативна рибарска груба, която е създадена на територията на област Бургас, и ще бъде привлечена за реализиране на научните ни изследвания“, добави Турманова.
По думите й са предвидени дейности по комуникация и разпространение на резултатите, цялостно управление на проекта, като координацията му се основава на концепцията за създаване на една платформа от общност и от много заинтересовани страни. „Аквапоника представлява комбинация от думите аквакултура и хидропоника и тези аквафонични системи са форма на рециркулация, рециркулираща хидропоника, която да възпроизвежда биологичните процеси и биологичните цикли на водоемите на земята“, уточни Турманова. Тя заяви, че се счита, че аквапоника е устойчива система с контролирана околна среда, в която биологично ще се усвояват отпадъчните вещества на отглежданите риби, като ще се спестяват ресурси и чиста питейна вода и въздействието на отпадъците върху околната среда ще бъде минимизирано.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В града ще се проведе конференцията на тема „Да мислим екологично за бъдещето“

Бургас: В града ще се проведе конференцията на тема „Да мислим екологично за бъдещето“

20 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас (Катедра „Екология и опазване на околната среда“) и Община Бургас организират конференцията „Да мислим екологично за бъдещето“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Тя ще се проведе в периода от днес до 22 март в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“. В нея ще участват ученици, студенти, учители и преподаватели. Тематичните направления на форума включват:
- Ролята на сътрудничеството в опазването околната среда;
- Устойчиви и екологично чисти технологии;
- Алтернативните енергийни източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива;
- Биогорива;
- Метеорология и хидрология;
- Спътников мониторинг върху околната среда;
- Защитени територии; биологично разнообразие;
- Екологичен мониторинг;
- Мониторинг на храните;
- Управление на екологичните проекти;
- Екология на селското стопанство и промишлеността;
- Екотуризъм и екологичното въздействие на туризма;
- Управление и рециклиране на отпадъци;
- Обработка на отпадъците (заводи, сметища).
Най-добрите работи ще бъдат отличени. На учениците и студентите, които са ги подготвили и представили, ще бъдат връчени грамоти и награди.
За завършващите средно образование ученици, грамотата е равностойна на отлично представяне (оценка Отличен 6) на предварителен кандидат-студентски изпит по общообразователен предмет. С посочената оценка учениците, подготвили отличените работи, могат да участват в класирането за специалностите „Екология и опазване на околната среда“ (редовно или задочно обучение) или „Екология и екологичен мениджмънт“ (редовно обучение).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.