НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас: Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите

Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас: Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите

20 Март 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите. Това каза зам. областният управител на Бургас Севдалина Турманова по време на конференция на тема „Да мислим екологично за бъдещето“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Безспорно човечеството не е готово да се откаже от полимерите, не само като опаковки, но и като различни видове материали, затова нашата цел би трябвало да бъде променяне на поведението ни спрямо тяхната употреба, минимизиране на отпадъците, които генерираме всеки ден, и по-щадящото им използване“, заяви Турманова.
По думите й най-големия „бич“ са микрочастиците или микропластмасите, като науката под микропластмаси разбира частици с диаметър по-малък от 5 мм. „Лошото и тревожното е, че микропластмасите се намират и в морската вода, те се намират в утайките по цял свят и сериозно вредят на морските екосистеми“, уточни Севдалина Турманова. Тя допълни, че поради малкия си размер микропластмасите могат да бъдат погълнати от голям брой организми живеещи във водоемите, а организмите могат да абсорбират и други химични пълнители, които са включени в микропластмасовите частици и рано или късно тези частици, погълнати от организмите и рибите, по хранителната верига попадат и в човешкия организъм.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В града ще се проведе конференцията на тема „Да мислим екологично за бъдещето“

Бургас: В града ще се проведе конференцията на тема „Да мислим екологично за бъдещето“

20 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас (Катедра „Екология и опазване на околната среда“) и Община Бургас организират конференцията „Да мислим екологично за бъдещето“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Тя ще се проведе в периода от днес до 22 март в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“. В нея ще участват ученици, студенти, учители и преподаватели. Тематичните направления на форума включват:
- Ролята на сътрудничеството в опазването околната среда;
- Устойчиви и екологично чисти технологии;
- Алтернативните енергийни източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива;
- Биогорива;
- Метеорология и хидрология;
- Спътников мониторинг върху околната среда;
- Защитени територии; биологично разнообразие;
- Екологичен мониторинг;
- Мониторинг на храните;
- Управление на екологичните проекти;
- Екология на селското стопанство и промишлеността;
- Екотуризъм и екологичното въздействие на туризма;
- Управление и рециклиране на отпадъци;
- Обработка на отпадъците (заводи, сметища).
Най-добрите работи ще бъдат отличени. На учениците и студентите, които са ги подготвили и представили, ще бъдат връчени грамоти и награди.
За завършващите средно образование ученици, грамотата е равностойна на отлично представяне (оценка Отличен 6) на предварителен кандидат-студентски изпит по общообразователен предмет. С посочената оценка учениците, подготвили отличените работи, могат да участват в класирането за специалностите „Екология и опазване на околната среда“ (редовно или задочно обучение) или „Екология и екологичен мениджмънт“ (редовно обучение).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.