НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас: Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите

Севдалина Турманова, зам. областен управител на Бургас: Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите

20 Март 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Един сериозен проблем е наличието на микропластмасови частици във въздуха, почвите и водите. Това каза зам. областният управител на Бургас Севдалина Турманова по време на конференция на тема „Да мислим екологично за бъдещето“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Безспорно човечеството не е готово да се откаже от полимерите, не само като опаковки, но и като различни видове материали, затова нашата цел би трябвало да бъде променяне на поведението ни спрямо тяхната употреба, минимизиране на отпадъците, които генерираме всеки ден, и по-щадящото им използване“, заяви Турманова.
По думите й най-големия „бич“ са микрочастиците или микропластмасите, като науката под микропластмаси разбира частици с диаметър по-малък от 5 мм. „Лошото и тревожното е, че микропластмасите се намират и в морската вода, те се намират в утайките по цял свят и сериозно вредят на морските екосистеми“, уточни Севдалина Турманова. Тя допълни, че поради малкия си размер микропластмасите могат да бъдат погълнати от голям брой организми живеещи във водоемите, а организмите могат да абсорбират и други химични пълнители, които са включени в микропластмасовите частици и рано или късно тези частици, погълнати от организмите и рибите, по хранителната верига попадат и в човешкия организъм.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В града ще се проведе конференцията на тема „Да мислим екологично за бъдещето“

Бургас: В града ще се проведе конференцията на тема „Да мислим екологично за бъдещето“

20 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас (Катедра „Екология и опазване на околната среда“) и Община Бургас организират конференцията „Да мислим екологично за бъдещето“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Тя ще се проведе в периода от днес до 22 март в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“. В нея ще участват ученици, студенти, учители и преподаватели. Тематичните направления на форума включват:
- Ролята на сътрудничеството в опазването околната среда;
- Устойчиви и екологично чисти технологии;
- Алтернативните енергийни източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива;
- Биогорива;
- Метеорология и хидрология;
- Спътников мониторинг върху околната среда;
- Защитени територии; биологично разнообразие;
- Екологичен мониторинг;
- Мониторинг на храните;
- Управление на екологичните проекти;
- Екология на селското стопанство и промишлеността;
- Екотуризъм и екологичното въздействие на туризма;
- Управление и рециклиране на отпадъци;
- Обработка на отпадъците (заводи, сметища).
Най-добрите работи ще бъдат отличени. На учениците и студентите, които са ги подготвили и представили, ще бъдат връчени грамоти и награди.
За завършващите средно образование ученици, грамотата е равностойна на отлично представяне (оценка Отличен 6) на предварителен кандидат-студентски изпит по общообразователен предмет. С посочената оценка учениците, подготвили отличените работи, могат да участват в класирането за специалностите „Екология и опазване на околната среда“ (редовно или задочно обучение) или „Екология и екологичен мениджмънт“ (редовно обучение).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.