НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Диляна Велева, психолог: Депресията е като грипа в момента – от нея страдат много хора

Диляна Велева, психолог: Депресията е като грипа в момента – от нея страдат много хора

20 Март 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Депресията е нещо като грипа в момента за лекарите - от нея страдат изключително много хора. Това каза психологът и психотерапевт Диляна Велева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март. „Депресията и паническите разстройства са нещо, което всекидневно влиза в нашите психотерапевтични кабинети. Много сложно е да се даде еднозначен отговор как да не влизаш в депресия, но все пак има няколко неща“, заяви Велева и посочи, че едното е начинът, по който интерпретираме реалността. „Правени са изследвания, които се опитват да намерят разграничителната нишка между щастливите и нещастните хора. И интересно е, че резултатите в крайна сметка показват, че на нещастните хора не им се случват кой знае колко различни житейски събития. Това е едното – начинът, по който когнитивно преструктурираме събитията. А другото е повече истински контакти, не толкова виртуални - не толкова фейсбук контакти, а реални“, подчерта психологът. Велева посочи, че една от причините, която активира депресията, е дълбинно усещане за самота и изолираност. „А другото е, че в мрежите има т.нар. създаване на имидж и много често в кабинета идват хора, които казват „всички други са щастливи, само аз съм провал, аз не се справям“. За да бъде щастлив човек, трябва да се опитва да изгражда автентични отношения – отношения, в които влиза не толкова през ролята, не толкова през граденето на смисъл, а колкото през себе си, за да задоволи истинските си потребности“, коментира психологът. „Другото е въпросът за личните компетентности. Има хора, които са перфекционисти, които се справят много добре в живота, но вътрешното им чувство за провал ги вкарва в депресия. Затова трябва да имаме едни реалистични вътрешни стандарти, да няма огромна пропаст между нас и реалността. Защото депресията понякога е точно тази дупка, която се отваря между нашето реално „аз“ – т.е. аз, където съм в момента, и идеално „аз“ – там, където искам да бъда“, каза още Диляна Велева.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диляна Велева, психолог: В европейската култура щастието се асоциира с личните постижения, а в източните култури е въпрос на правене на добро на другите

Диляна Велева, психолог: В европейската култура щастието се асоциира с личните постижения, а в източните култури е въпрос на правене на добро на другите

20 Март 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. В европейската култура щастието се асоциира с личните постижения, а в източните култури е въпрос на правене на добро на другите. Това каза психологът и психотерапевт Диляна Велева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март. Велева посочи, че щастието е нещо, което се постига съзнателно, а не е даденост от живота. „А относно това дали има конкретни неща, които можем да правим, за да бъдем щастливи – със сигурност щастието е въпрос на позитивни отношения с другите. Всъщност това определя хората, които изпадат в депресивни състояния - те често чувстват много силна самота и качеството на свързаността им с другите се влошава рязко“, обясни психологът. Тя обясни, че за да сме щастливи, трябва да имаме мисия в живота. „Има един психолог по време на Втората световна война – Виктор Франкъл, който е лежал в лагерите и точно там създава една нова теория, която се нарича логотерапия. Това е търсенето на смисъл. Смисълът определя това дали можем да издържим трудностите. И той има едно изречение, което за мен е изключително важно – когато има защо, можем да постигнем всяко „как“. Според изследванията на Франкъл в лагерите оцеляват тези хора, които успяват да проектират смисъл в бъдещето“, посочи Велева. По думите ѝ, за да е щастлив човек, трябва да има усещането, че принадлежи към нещо – към по-голяма група от хора и идеи. „И това донякъде различава европейската култура от азиатската. В европейската култура щастието се асоциира с лични постижения, докато в източните култури щастието е въпрос на служене, на правене на добро на другите. И не случайно в световния индекс за щастието колективистичните култури излизат много по-високо от индивидуалните. Просто защото в европейската култура щастието е „аз постигам“ и понякога даже това щастие е за сметка на другите. Ние сме много по-конкуриращите се за разлика от Изтока“, заяви Велева. Тя припомни и една теория, според която щастие постигаме тогава, когато имаме съвпадение на нашите сили и задачите, които изпълняваме в живота си.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.