НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Диляна Велева, психолог: Депресията е като грипа в момента – от нея страдат много хора

Диляна Велева, психолог: Депресията е като грипа в момента – от нея страдат много хора

20 Март 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Депресията е нещо като грипа в момента за лекарите - от нея страдат изключително много хора. Това каза психологът и психотерапевт Диляна Велева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март. „Депресията и паническите разстройства са нещо, което всекидневно влиза в нашите психотерапевтични кабинети. Много сложно е да се даде еднозначен отговор как да не влизаш в депресия, но все пак има няколко неща“, заяви Велева и посочи, че едното е начинът, по който интерпретираме реалността. „Правени са изследвания, които се опитват да намерят разграничителната нишка между щастливите и нещастните хора. И интересно е, че резултатите в крайна сметка показват, че на нещастните хора не им се случват кой знае колко различни житейски събития. Това е едното – начинът, по който когнитивно преструктурираме събитията. А другото е повече истински контакти, не толкова виртуални - не толкова фейсбук контакти, а реални“, подчерта психологът. Велева посочи, че една от причините, която активира депресията, е дълбинно усещане за самота и изолираност. „А другото е, че в мрежите има т.нар. създаване на имидж и много често в кабинета идват хора, които казват „всички други са щастливи, само аз съм провал, аз не се справям“. За да бъде щастлив човек, трябва да се опитва да изгражда автентични отношения – отношения, в които влиза не толкова през ролята, не толкова през граденето на смисъл, а колкото през себе си, за да задоволи истинските си потребности“, коментира психологът. „Другото е въпросът за личните компетентности. Има хора, които са перфекционисти, които се справят много добре в живота, но вътрешното им чувство за провал ги вкарва в депресия. Затова трябва да имаме едни реалистични вътрешни стандарти, да няма огромна пропаст между нас и реалността. Защото депресията понякога е точно тази дупка, която се отваря между нашето реално „аз“ – т.е. аз, където съм в момента, и идеално „аз“ – там, където искам да бъда“, каза още Диляна Велева.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диляна Велева, психолог: Ако паник атаките са компетентно лекувани, те дават тласък на ново и много сериозно личностно израстване

Диляна Велева, психолог: Ако паник атаките са компетентно лекувани, те дават тласък на ново и много сериозно личностно израстване

20 Март 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Ако паник атаките са компетентно лекувани, те дават тласък на ново и много сериозно личностно израстване. Това каза психологът и психотерапевт Диляна Велева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на щастието, който се отбелязва на 20 март. „Паник атаките обикновено започват с едно телесно усещане – сърцебиене, завиване на свят, чувство, че ще се припадне. А при първобитните хора и въобще до един момент от историята на човечеството страхът е бил външен – от идващи животни, от нападения, от войни. Докато в нашето общество в момента всъщност страхът е вътрешен“, заяви Велева. По думите ѝ паник атаките са реакция на наши вътрешни страхове, като много често това са страхове от раздяла, страхове от отхвърляне, страхове от нараняване. „Най-често страховете отиват в две посоки – или ще полудея в този момент, т.е. психологически ще се разпадна, или ще умра, ще загубя живота си. Хората, които имат паник атаки, идват в нашите кабинети с една огромна купчина папки с изследвания. Те обикновено са минали през абсолютно всички лекари – гледало се е сърце, стигнало се е до компютърни томографи и въобще всичките най-сложни изследвания“, обясни психологът. „И когато всички специалисти им кажат, че им няма нищо физическо, те идват уплашени в нашите кабинети, за да разберат какво се случва. Става дума за страх, вътрешни страхове от това, че не можем да се справяме с живота. И можем да намерим връзка между паник атаките и чувството ни за нещастие“ подчерта Велева. Тя посочи, че опитът ѝ с паник атаките е показал, че те не винаги се случват за лошо в живота. „Понякога идват да ни покажат, че имаме вътрешна нужда да се подредим, да преразгледаме градинката си по един нов начин. Всъщност много често паник атаките, ако са компетентно лекувани, дават тласък на едно ново, много сериозно личностно израстване. Когато ти разбираш какво всъщност е дефицитно при теб, намираш кои пътища са взривени – било то в отношения, било травми, свързани със значимите ни други, и по един нов начин се опитваш да реструктурираш, да засадиш на ново градината с цветя у себе си“, каза още Велева и посочи, че същото важи и за депресията.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.