НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Дълги опашки са се образували пред някои пощенски станции заради изплащането на пенсиите в града

Кюстендил: Дълги опашки са се образували пред някои пощенски станции заради изплащането на пенсиите в града

8 Април 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Дълги опашки са се образували пред някои пощенски станции заради изплащането на пенсиите в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Рано тази сутрин най-голяма беше опашката пред централния пощенски клон в града. Хората споделиха, че са се наредили още преди да отвори врати учреждението, с цел да получат по-бързо дължимите им месечни пенсии. Голяма част от хората са пенсионери, които ще получат и великденски добавки. Опашки има и пред някои от банковите институции в Кюстендил. Прави впечатление, че няма хора пред банкоматите. Изплащането на пенсиите за месец април от Националния осигурителен институт (НОИ) започва от 8 април и ще приключи на 22 април.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва изплащането на пенсиите с великденските добавки

Започва изплащането на пенсиите с великденските добавки

8 Април 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на пенсиите с великденските добавки. Пенсиите ще се изплащат до 22 април. По решение на правителството над 1,3 млн. пенсионери ще получат по 40 лева за Великден. Добавката ще се отпусне на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2019 г., е в размер до 348.00 лв. Кабинетът отпусна допълнително близо 53 млн. лева за великденските добавки. Тази година Великден е на 28 април.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1,3 млн. пенсионери ще получат по 40 лева великденски добавки (ОБЗОР)

Над 1,3 млн. пенсионери ще получат по 40 лева великденски добавки (ОБЗОР)

20 Март 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Над 1, 3 млн. български пенсионери ще получат по 40 лв. великденски добавки. На редовното си заседание правителството прие Постановление за одобряване на допълнителен трансфер в размер на 52 894 700 лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. Тези средства са предвидени за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за месец април. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че критерият, който се е приел за определяне на пенсионерите, които ще имат право да получат тези добавки е, линията на бедност. „Всички пенсионери, на които за месец април сборът от пенсиите, заедно с добавките, е до 348 лв. ще получат добавка от 40 лв.“, допълни той, като посочи, че по разчети на НОИ това са 1 322 300 пенсионери, които заедно с пенсиите за месец април ще получат и тази добавка. „Днешното решение дава възможност на НОИ да се подготви технологично и да изплати тези добавки, преди започването на Великденските празници“, коментира социалният министър. „С това свое решение Министерски съвет ще се осигури допълнителна подкрепа на пенсионерите, които получават по-ниски пенсии “, изтъкна Бисер Петков.
Министърът коментира и въпроса около новата формула за изчисление на пенсиите. Той увери, че ведомството, заедно с НОИ и всички заинтересовани страни в процеса подготвят законодателната инициатива за изчислението на пенсиите, която ще бъде готова съвсем скоро. „Има постигнато съгласие за даване на възможност, при която пенсионерите да изберат дали периодът от 1997 до 1999 година, респективно и доходите от този период, да бъде включен в изчисляването на индивидуалния им коефициент“, посочи Бисер Петков. „Правим още малко разчети с НОИ и в най-кратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще обсъдим с парламентарните групи в Народното събрание с цел нейната подкрепа и бързото и приемане“, обяви министърът.
С променената в края на миналата година формула от 1 януари 2019 г. при изчисляването на пенсията отпадна възможността хората да избират трите най-силни години преди 1997 г. Не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам. Като мотиви за промяната бяха посочени две причини – да спрат опитите за измама при предоставянето на документи от вече несъществуващи работодатели и да се спре изкривяването на сумите заради липсата на таван на осигурителния доход преди 2000 година. Във връзка с измененията Националният осигурителен институт (НОИ) подготви последваща оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби. От НОИ отчитат, че изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент ще ощети 31.3% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на индивидуалния коефициент на 11,9%, а увеличение в размера на индивидуалния коефициент ще имат 56,8%.
Във вторник след извънредна среща при премиера Борисов, правителството пое ангажимент, че няма да се стигне до намаляване на пенсията на нито един пенсионер. По време на срещата бяха обсъдени всички възможни варианти за недопускане ощетяване на българските пенсионери.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.