НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hungary Today: Будапеща се противопоставя на решения за външната политика на ЕС с квалифицирано мнозинство

Hungary Today: Будапеща се противопоставя на решения за външната политика на ЕС с квалифицирано мнозинство

4 Април 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария не подкрепя взимането на решения за външната политика на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство, категоричен е председателят на унгарската парламентарна комисия за външна политика Золт Немет, предава електронното издание Hungary Today.
След среща на парламентарните комисии по външна политика на страните-членки на Съюза, Немет заяви, че Брюксел трябва да следва „по-силна, по-ясна и по-смела външна политика“, но без да нарушава суверенитета на държавите-членки, или да сее нови противоречия между тях.
Външната политика на ЕС не трябва да бъде обременена от спорни въпроси, като приемането на „Закона за квотите“, каза той, наричайки компромисно-базираните решения за външна политика голяма сила на Европейския съюз.
Едно силно ръководство ще бъде в състояние да представлява и прилага тези компромисни решения ефективно на международната арена, посочи политикът.
ЕС напоследък „се обърна навътре” и не успя да се съсредоточи върху разширяването на блока, заяви още Немет. Изявлението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че не може да се очаква разширяване по време на неговото петгодишно пребиваване, „имаше негативно послание“, каза той.
Позицията, че ЕС трябва да се реформира цялостно, преди още държави да се присъединят към блока, е "опасна", тъй като не взима предвид възможността от избухване на конфликти в Западните Балкани, предупреди представителят на Будапеща.
Процесът на разширяване може да добави стойност и да върви ръка за ръка с реформите, оцени Немет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер: Подкрепям Бойко Борисов, трябва да се изгради стена на границата с Турция

Манфред Вебер: Подкрепям Бойко Борисов, трябва да се изгради стена на границата с Турция

27 Март 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер заяви, че Турция не може да стане членка на Европейския съюз, „защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и се отдалечава от ценностите на Съюза“, а освен това се обяви в подкрепа на идеята на "българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция", пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В интервю пред френския ежедневник Le Monde, шпитценкандидатът на ЕНП посочи, че едно от първите неща, които ще направи като председател на Европейската комисия, е да приключи преговорите за присъединяване с Турция. „Ще отида в Анкара, за да предложа тесни икономически отношения, образователен обмен, продължаване на нашата обща борба срещу тероризма и т.н. Но тази страна не може да стане членка на Съюза, защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и Турция се отдалечава от ценностите на Съюза“, заяви той.
Вебер се обяви за по-строг граничен контрол и призова за солидарност на страните от Източна Европа по въпросите на имиграцията. „Време е да приложим два принципа: Първо, много строг граничен контрол - подкрепям българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция. И второ, „План Маршал“ за Африка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: ЕНП загуби суверенитета си и левицата диктува политиката й

Виктор Орбан: ЕНП загуби суверенитета си и левицата диктува политиката й

26 Март 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европейската народна партия (ЕНП) „е загубила суверенитета си и левицата диктува политиката й“, а освен това призова всички унгарци, „които обичат страната си и подкрепят интересите й“ да участват на изборите за Европейски парламент на 26 май, пише електронното издание Hungary Today.
„Трябва да покажем на Брюксел, че това, което се случва в Унгария е това, което иска унгарският народ“, каза министър-председател пред общественото радио. „Това не е в офисите на партиите в Брюксел, където левицата ги разнася наляво-надясно и граждански организации, като тази на Джордж Сорос, решават какво да се случи в Унгария и Европа“.
Премиерът заяви, че когато Брюксел е поискал мерки за строги икономии през 2010 г., унгарското правителство е отхвърлило пакета на МВФ и е съкратило данъците. Когато искаха „банките да могат да събират валутни заеми стократно от хората“, правителството призова банките да се отчитат. И когато Брюксел искаше високи такси за комунални услуги, Унгария вместо това намали таксите за комунални услуги, добави той.
„След това казаха, че трябва да пуснем мигрантите, а ние построихме ограда“, добави Орбан. „И сега казват, че трябва да приемем завръщащите се мигранти, но отказваме да одобрим задължителните квоти“, продължи той.
Коментирайки изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че е неприемливо за някои държави-членки да спират мигрантите, Орбан заяви, че про-миграционните страни и техните лидери не са се отказали от „плана си за промяна на Централна Европа“. „Но централноевропейците имат моралното предимство, защото за разлика от западните, те не налагат идеите си за това как да живеят с другите“, добави той.
„Унгария няма да се откаже от основните си права ... и унгарците ще продължат да вземат решения по важни въпроси, които определят живота на хората тук“, каза той.
„Брюкселският елит живее в балон и е загубил връзка с реалността“, каза унгарският премиер, като добави, че националните интереси трябва да бъдат наложени твърдо и да им бъде даден приоритет.
Коментирайки членството на управляващата партия „Фидес“ в Европейската народна партия, Орбан каза: „спечелихме време“. Като се има предвид, че 13 страни поискаха изключването на „Фидес“ от ЕНП, резултатът беше приемлив, добави той.
„След изборите за Европейски парламент ние във „Фидес“ ще решим какво е най-добро за Унгария; дали да продължим като част от ЕНП или да намерим място в нова партийна група. ”Всичките 13 партии, които искаха да ни изключат са про-миграционни ”, добави той.
Той настоя, че „Фидес“ не може да бъде изключена от ЕНП, нито правата й да бъдат спрени. Унгарската управляваща партия, добави той, управлява четвърти мандат и е най-успешната европейска партия в последните три избори за ЕП. Ако спорът достигне точка, когато помирението вече ще е невъзможно, „Фидес“ ще напусне ЕНП“, каза Орбан.
Премиерът заяви, че про-миграционното крило на ЕНП е отворено за плановете си да направи голяма коалиция след изборите за ЕП, като организира задкулисни действия със ѝелените, либералите и социалистите, каза той. „Те също така знаят, че „Фидес“ никога няма да подкрепи това, както „Фидес“ никога няма да влезе в голяма коалиция у дома с ДК“ – партията на бившия премиер социалист.
Той каза, че ЕНП вече не е силната партия, която е била по времето на бившия германски канцлер Хелмут Кол. „Тя е загубила суверенитета си, диктувана е от ляво и дори иска да работи заедно с него“, каза Орбан. В резултат на това тя си позволи двойни стандарти, особено когато спрямо страните от Централна Европа, добави той.
Когато след европейските избори „Фидес“ решава дали да остане членка на ЕНП, един от решаващите фактори ще бъде дали двойните стандарти все още се прилагат, дали ЕНП става все по про-миграционна и дали е в подкрепа на християнските ценности или продължава да отива наляво, обясни Орбан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Орбан критикува брюкселския „елит“, който „е загубил връзка с реалността“

Politico: Орбан критикува брюкселския „елит“, който „е загубил връзка с реалността“

25 Март 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюкселските политици „живеят в балон" и са създали система, която е „загубила връзка с реалността", цитира Politico унгарския премиер Виктор Орбан.
Забележките идват само дни след решението на Европейската народна партия (ЕНП) да замрази членството на водената от Орбан партия ФИДЕС заради кампанията на Будапеща срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Чрез нея ФИДЕС обвини Брюксел за миграционната политика, която застрашава сигурността на Унгария.
Тричленен състав на комисия ще прецени дали ФИДЕС действа в съответствие с правилата и ценностите на ЕНП. За да си възвърне пълното членство в ЕНП, партията ще трябва да сложи край на кампанията срещу Юнкер; да признае причинените от нея вреди и да се въздържа от подобни действия, както и да разреши правния спор относно статута на Централноевропейския университет в Будапеща.
Орбан също така призова унгарските граждани да гласуват за ФИДЕС на изборите за Европейски парламент през май и „да покажат на Брюксел, че това, което се случва в Унгария, е това, което искат унгарците“. Той каза, че резултатът от гласуването ще определи дали ФИДЕС ще остане в групата на ЕНП или ще създаде нов съюз.
Премиерът на Унгария заяви още, че „хората в Брюксел са ни малко сърдити, защото в началото на предизборната кампания проведохме информационна кампания, която разкри машинациите на Брюксел".
„Не бива да се поддаваме, не трябва да се страхуваме, защото опонентът ни се е оплакал и ни е атакувал с възмущението на някой, чийто дневен ред е бил разкрит", добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Виктор Орбан отправи нови атаки срещу политиците от ЕС

Die Zeit: Виктор Орбан отправи нови атаки срещу политиците от ЕС

25 Март 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Няколко дни, след като Европейската народна партия (ЕНП) замрази членството на управляващата в Будапеща ФИДЕС, унгарският министър-председател отправи нови атаки срещу политиците от Общността. „Брюкселските политици живеят в балон. Те образуват бюрократичен елит, който е загубил връзка с реалността“, привежда думите му германският национален ежедневник Die Zeit.
В интервю пред обществените радио- и телевизионни оператори Орбан призова гражданите на страната да гласуват за неговата партия на европейските избори през май, за да „покажат на хората от Брюксел, че Унгария прави това, което унгарците искат”. Неприемливо е „левите отстъпващи партии" в Брюксел да решават какво се случва в Унгария и в Европа, категоричен бе Орбан.
Комисия от експерти под ръководството на бившия лидер на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой ще реши дали и кога ще бъдат възстановени правата на ФИДЕС за членство на ЕНП, припомня изданието.
Причините за безсрочното замразяване на членството на партията на Орбан са „ерозията на върховенството на закона и демокрацията в Унгария“, както и плакатната кампания на партията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе показан в пренебрежителен фотомонтаж с либералния американски инвеститор Джордж Сорос. Текстът под снимката им гласеше, че двамата насърчават незаконната миграция в Европа.
Орбан вече разпореди сваляне на плакатите. „Хората в Брюксел са ни малко ядосани, защото в началото на предизборната кампания в Унгария проведохме информационна кампания, разкриваща дейностите им“. Задачата на унгарското правителство сега е да информира хората за това какво прави Брюксел толкова специален, коментира германският вестник. „Не трябва да се поддаваме, не трябва да се страхуваме, защото противникът ни се оплаква и ни атакува с гнева на човек, чиито намерения са били разкрит“, бе отговорът на Будапеща.
Говорител на правителството не пожела да отговори на въпрос дали кампанията с плакати ще бъде се възобновена. „Думите на министър-председателя говорят сами по себе си", подчерта говорителят на правителството на Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Паника в Брюксел, след като Орбан открива нова анти-ЕС кампания

Daily Express: Паника в Брюксел, след като Орбан открива нова анти-ЕС кампания

25 Март 2019 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Националистическата партия „Фидес“ на Орбан се подготвя за изборите за Европейски парламент през май и предупреди, че Унгария може отново да се прицели в блока в медийните кампании. Орбан заяви: „Хората са малко ядосани към нас в Брюксел, защото в началото на предизборната кампания проведохме информационна кампания в Унгария, която по същество разкриваше какво прави Брюксел, пише в. Daily Express.
„Разкрихме ги и, естествено, те са ядосани“.
„Сега работата ни е непрекъснато да информираме хората за това, което Брюксел прави“.
„Не трябва да се отказваме, не трябва да се страхуваме, защото противникът ни се обижда и ни атакува с гнева на хора, които са незащитени“.
На въпрос дали забележките на Орбан означават, че Будапеща ще поднови анти-европейските си медийни кампании, говорител на правителството заяви: „Думите на министър-председателя говорят сами за себе си“.
Това идва след като основната дясноцентристка група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), гласува за спиране на „Фидес“ заради твърдения, че е нарушила правилата на ЕС.
Акцията беше предизвикана от Унгария, която през февруари атакуваше председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос.
Плакати показаха Юнкер и унгарско-американския бизнесмен Сорос заедно с предупреждения за плановете на ЕС за миграция.
„Правителството стартира информационна кампания за плановете на Брюксел за стимулиране на миграцията.
„Всеки има право да знае какви са действителните предложения, които фундаментално застрашават сигурността на Унгария“.
Оттогава Орбан приключи медийните атаки и се извини на членовете на ЕНП.
Но последният му коментар показва, че те могат да бъдат подновени.
Орбан добави, че изходът от европейските избори ще определи дали „Фидес“ ще остане в групата на ЕНП или ще търси нов съюз в Европа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Не нападаме Джордж Сорос, но не искаме да се реализират неговите вредни идеи

Петер Сиярто: Не нападаме Джордж Сорос, но не искаме да се реализират неговите вредни идеи

23 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Не съм съгласен с твърденията, че сме "нападнали" Сорос. Виждането на Сорос за бъдещето на Европа и визията на Сорос за бъдещето на Унгария са опасни, вредни и не искаме те да бъдат реализирани, каза унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от македонското издание “Република“.
Той заяви, че партията на Фидес не е изключена от Европейската народна партия (ЕНП), а че тя временно е отстранена от ЕНП. Сиярто е подчертал, че решението е постигнато с консенсус между Фидес и ЕНП.
„Вярно е, че нашата силна критика към мигрантската политика в Европа не се споделя от много от другите партии. Тази коалиция от партии се е преместила по-близо до лявото“, каза Сиярто, който заедно с унгарския премиер Виктор Орбан позиционират Фидес силно вдясно.
Десетина партии-членки на ЕНП поискаха да се предприемат стъпки срещу Фидес, след като унгарската партия отправи публична критика към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за неговата политика към идеята за отваряне на европейските граници. Орбан обвини партии и политици в Брюксел, че следват идеите на левичарския милиардер Джордж Сорос, който открито се застъпва за отворени граници и масова имиграция в Европа. Едно от исканията на ЕНП към Фидес беше партията, която позволи на университета CEU, който Сорос разкри в Будапеща, да продължи да издава дипломи, сертифицирани от САЩ.
Сиярто отговори, че Унгария е предприела мерки за намаляване на прекомерното влияние на Сорос при оформянето на обществените дебати в Съюза и в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Орбан и „Фидес“ са със спрени права в ЕНП

Hungary Today: Орбан и „Фидес“ са със спрени права в ЕНП

21 Март 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Будапеща. След съвместно предложение от председателството на ЕНП и „Фидес“, Европейската народна партия (ЕНП) гласува за прекратяване на членството на унгарската управляваща партия в партийния блок. Председателят на най-голямата фракция в Европейския парламент и унгарският премиер Виктор Орбан заявиха, че „Фидес“ е решила едностранно да прекрати упражняването на правата си като член на ЕНП, пише електронното издание Hungary Today.
„Членството на „Фидес“ е спряно с незабавно действие и до следващо известие след днешното гласуване на членовете на ЕНП“, написа в „Туитър“ Джозеф Дол. Той добави, че 190 делегати са били „за“ изключване, а само 3 са гласували „против“.
Спирането на членството означава, че унгарската управляваща партия няма право да присъства на партийните събрания, лишена е от право на глас и не може да предлага кандидати за постове.
Джоузеф Доул също така заяви, че „това решение не е взето лесно“, но ЕНП „е и трябва да остане фар за ценности и всички наши партии трябва да водят чрез личния си пример“. Той също така подчерта това, че:
„Не можем да правим компромис с демокрацията, върховенството на закона, свободата на пресата, академичната свобода и правата на малцинствата. И анти-ЕС риториката е неприемлива. Различията между „Фидес“ и ЕНП трябва да бъдат прекратени“.
Манфред Вебер също писа в „Туитър“ за изключването на партията на Орбан. Шпитценкандидатът на ЕНП отбеляза, че е гласувал „за“ предложението и вярва, че това е било „необходимо решение“, защото „ценностите не подлежат на преговори“ и „Фидес“ трябва да „възстанови доверието“.

Орбан: „Фидес“ едностранно прекратява упражняването на правата си в ЕНП

Унгарската управляваща „Фидес“ едностранно прекрати упражняването на правата си като член на Европейската народна партия, заяви премиерът Виктор Орбан на международна пресконференция след срещата на ЕНП в Брюксел в сряда.
ЕНП поиска „трима мъдреци“ (т.е. „оценителната комисия“, която спомена Манфред Вебер) да подготви доклад, въз основа на който „дългосрочното бъдеще на ЕНП и на връзката между ЕНП и „Фидес“ може да се реши“, каза премиерът.
Въпреки че началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш заяви преди гласуването, че „Фидес“ ще прекрати незабавно членството си в ЕНП, вместо да види как членството й е спряно от партийната група, според Виктор Орбан, самата „Фидес“ е решила да спре правата си. Той настоя, че „ние не можем да бъдем изхвърлени; спечелили сме четири вота с волята на унгарските граждани“.
Орбан отбеляза, че е събрал 47,56 и 52% от гласовете по време на последните три вота за Европейски парламент, съответно.
„Такава партия очевидно не може да си позволи да бъде изхвърлена или да спират правата й и вместо това ще стане и ще напусне“, подчерта унгарският премиер.
„Фидес“ е решил да спре правата си „докато тримата мъдреци завършат своя доклад, а след това ще имаме нови разговори с ЕНП“, обясни Орбан.
Премиерът подчерта, че политиката на Унгария няма да се промени и че на срещата в сряда е казал ясно това. По неговите думи, Унгария е за силен Европейски съюз, спиране на миграцията и защита на европейската християнска култура.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партия „Фидес“ е отстранена от групата на ЕНП

AFP: Партия „Фидес“ е отстранена от групата на ЕНП

20 Март 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Партия „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан беше отстранена от Европейската народна партия, най-голямата и влиятелна политическа група на ЕС, заявиха от ЕНП, съобщава AFP.
Говорител на ЕНП каза, че 190 членове на партията са гласували в подкрепа на отстраняването, като само три са против, след съобщения за дълги и често разгорещени дискусии с Орбан на среща в Брюксел.
„Фидес“ беше изправена пред изхвърляне от ЕНП след провеждане на спорна кампания с билбордове, която обвини главата на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и либералния американски милиардер Джордж Сорос, ненавиждан от Орбан, в заговор за наводняване на Европа с мигранти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на канцеларията на Орбан: „Фидес“ остава в ЕНП, докато тя не стане изцяло промиграционна

Началникът на канцеларията на Орбан: „Фидес“ остава в ЕНП, докато тя не стане изцяло промиграционна

19 Март 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарската управляваща партия „Фидес“ смята, че си струва да остане членка на Европейската народна партия (ЕНП), докато тя не започне да се идентифицира напълно с промиграционната политика, заяви началникът на канцеларията на унгарския премиер, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Фидес“ трябва да се бори за обновлението на Европа като член на ЕНП, докато има шанс да се изберат нови лидери в тази група, които да спрат миграцията и да защитят европейските граници и християнската култура“, заяви Антал Роган.
Предстоящите европейски парламентарни избори ще дадат шанс за постигане на тази цел след поредица от неуспехи, понесени от блока под ръководството на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер през последните пет години, каза той.
Политикът подчерта необходимостта от открит дебат по въпроса дали Европа „иска мигранти“.
По думите на Роган, има много членове на ЕНП, които разчитат на гласовете на европейската промиграционна левица за избирането като председател на Европейската комисия на шпитценкандидатът на ЕНП Манфред Вебер. Но изявленията на тези политици често не отразяват първоначалната позиция на партията, каза той. Голяма част от ЕНП се противопоставя на промиграционните възгледи на някои от другите й членове и на европейската леви, като цяло, включително на зелените и либералите, добави началникът на канцеларията на Орбан.
В следващите седмици унгарското правителство ще се съсредоточи върху мерките за подкрепа на семейството, което обаче не означава промяна в политиката на министър-председателя по отношение на миграцията, обясни той.
Виктор Орбан ще продължи да предлага защитата на границите да премине от прерогативите на Европейската комисия към тези на отделните страни-членки, предавайки решенията за миграцията и защитата на границите на нов съвет, съставен от министрите на вътрешните работи на страните, влизащи в Шенгени който ще възстанови половината от разходите за гранична защита, покрити от държавите-членки на ЕС, каза Роган. Той добави, че докато тези предложения не бъдат изхвърлени изцяло, „Фидес“ ще остане част от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Виктор Орбан постави условия за оставането на ФИДЕС в ЕНП

FAZ: Виктор Орбан постави условия за оставането на ФИДЕС в ЕНП

17 Март 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
. Няколко дни преди евентуалното изключване на ФИДЕС от Европейската народна партия (ЕНП), унгарският премиер Виктор Орбан постави условия за оставането на водената от него политическа сила в консервативното партийно семейство, отбелязват в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"За ФИДЕС е възможно да остане в ЕНП, стига партията да не премине на страната на защитниците на миграцията", заяви министърът на вътрешните работи на Унгария Антал Роган по държавното радио.
Освен това управлението на границите трябва да бъде премахнато от компетенциите на Европейската комисия и да бъде прехвърлено на националните държави. На Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС следва да бъдат предоставени всички правомощия за вземане на решения по въпросите на миграцията и управлението на границите, а половината от разходите в тази област трябва да бъдат поети от Брюксел. "Ако тези предложения бъдат сложени на масата за преговори, ФИДЕС остава в ЕНП", увери Роган.
През август 2017 г. Орбан бе поискал ЕС да плати половината от цената на спорната гранична ограда, която бе издигната на южните граници на Унгария. По това време Будапеща направи изчисления за 800 милиона евро. Тогава ЕС не отговори на искането на Будапеща.
Бюрото на ЕНП ще вземе решение за изключване на управляващата партия на Орбан следващата сряда в Брюксел по искане на 13 партии. Десният национален унгарски политик, със своето незачитане на демократичните и конституционни принципи, повдигна съмнения дали партията му все още се вписва в ЕНП, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Допълнително недоволство наскоро предизвика кампания за плакат на правителството на Будапеща, която оскверни президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с неверни твърдения за миграцията. Тази кампания беше Орбан предимно след бурната критика от групата на ЕНП. ЕНП включва също ХДС и ХСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Виктор Орбан се извини за „полезните идиоти“

FAZ: Виктор Орбан се извини за „полезните идиоти“

14 Март 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан се извини на членовете на Европейската народна партия (ЕНП), за определението, което им даде – „полезни идиоти", съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От редакцията припомнят, че в редиците на ЕНП полагат усилия за изключването на партията на Виктор Орбан – ФИДЕС. Критиките към Будапеща се засилиха допълнително, след като Орбан описа опонентите си като „полезни идиоти“ и стартира плакатна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клонд Юнкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Мястото на „Фидес“ в ЕНП продължава да е под въпрос след преговорите между Орбан и Вебер

Politico: Мястото на „Фидес“ в ЕНП продължава да е под въпрос след преговорите между Орбан и Вебер

13 Март 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Конфликтът, който може да доведе до изхвърлянето на „Фидес“ от Европейската народна партия (ЕНП) остана неразрешен във вторник след разговорите между унгарския премиер Виктор Орбан и шпитценкандидатът на европейските дясноцентристи Вили Вебер в Будапеща, пише европейската редакция на Politico.
„Моите разговори с премиера Виктор Орбан днес преминаха в конструктивна атмосфера, но проблемите все още не са разрешени“, заяви германският политик пред журналистите в Будапеща.
„Ние все още трябва да оценяваме, все още обсъждаме сред членовете на ЕНП, за предстоящите решения“, каза Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия в майските избори за Европейски парламент.
На 20 март представители на партиите от европейската десница ще обсъждат дали „Фидес“ трябва да остане в блока, след като десетина членки призоваха за изхвърляне на управляващата унгарска партия. Причина за инициативата стана антиимиграционната кампания на фракцията на Орбан, в която основна мишена са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският милиардер Джордж Сорос.
По думите на Вебер е сигурно, че унгарският премиер ще прекрати тази кампания, но посочи, че други, по-широки въпроси, все още трябва да бъдат разрешени.
„Това, което искаме да гарантираме е, „Фидес“ да остане ангажирана с ценностите на ЕНП, а Унгария да остане проевропейска страна, която се придържа към европейските ценности“, отбеляза той.
Началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш настоя след срещата, че дебатът в рамките на ЕНП за „Фидес“ е наистина за миграцията. Той обвини критиците на премиера, че искат да изхвърлят партията заради нейните антиимиграционни позиции.
Но той също възприе и помирителен тон, като каза, че кампанията с плакатите е приключила, а освен това отбеляза, че унгарският министър-председател е дал ясно да се разбере на Вебер, че не е искал да нарани никой и е готов да се извини, ако го е направил. Това изглежда изпълнява едно от условията на Вебер за оставяне на „Фидес“ в ЕНП.
Рекламите срещу Юнкер обаче все още можеха да се забележат по улиците на Будапеща и в свързаните с управляващата партия уебсайтове във вторник.
Вебер проведе пресконференцията си в историческа синагога в центъра на Будапеща в жест към еврейска общност. Еврейските групи и други неведнъж са обвинявали Орбан, че използва антисемитски наратив и правителството му практикува ревизионизъм, когато става въпрос за историята на Холокоста в Унгария.
Вебер седеше до ръководителя на Федерацията на унгарските еврейски общности Андраш Хейслер, който наскоро беше изобразен на корицата на списание, свързано с „Фидес“, с банкноти, които падаха около него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gli Occhi della Guerra (Италия): Истинският враг на ЕС е национализмът на Франция и Германия

Gli Occhi della Guerra (Италия): Истинският враг на ЕС е национализмът на Франция и Германия

12 Март 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Рим. Европа се намира на кръстопът. Сега й предстои да избере не само начинът на действие, но и това, какво иска да стане. Но тези въпроси, всъщност, са разрушителни и могат да променят хода на историята на нашия континент, колкото и от това да не се интересуват европейските лидери. Поддържайки старателно начина на живот в структурите на Европейския съюз, които би трябвало да бъдат реформирани, за да може европейското население да ги приеме и за да може Европа да реагира действено на трудностите в настоящето и бъдещето, лидерите на Съюза буквално са загубили изцяло способността си да дават отговори, както и да взимат окончателни решения за това какво да прави континента, докато в същото време вместо нас тези решения взимат други. Тези други седят във Вашингтон, Москва и Пекин, пише италианското издание Gli Occhi della Guerra в материал, представен без редакторска намеса.
Неспособността за взимане на решения в съчетание с големия национален егоизъм, прикриван зад мним европеизъм (разбирай: във Франция и Германия) почти необратимо и неудържимо разрушава Европейския съюз. Брюксел вече много години се занимава с търсене на външен враг, сочейки първо Русия на Владимир Путин, а след това САЩ на Доналд Тръмп като зложелатели, виновни за разпадането на ЕС и разрушаващи го отвън. След това за всичко станаха виновни популистите, както десните, така и левите: движенията, критикуващи Европейския съюз, уж стремейки се да развалят европейския проект.
Но реално зад тези обвинения се крие убиващото Европейския съюз отсъствие на решения и идеи. В Брюксел никой не знае какво да прави, никой не взима решения, които наистина биха могли да дадат импулс на целия континент, а всички чакат, кога Берлин и Париж ще си кажат думата. А присъствието на Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск на подписаното в Аахен споразумение между Ангела Меркел и Еманюел Макрон стана почти символ на това, в което се е превърнал Европейският съюз: френско-германска ос, която се стреми за хегемония за сметка на другите страни чрез увеличаване на изолацията на останалите големи държави.
Реалността е такава, че Съюзът се разпада не по вина на своите противници, а именно по вина на тези, които се наричат негови защитници. Европа се надяваше, че ще бъде спасена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, а всъщност именно тези лидери на френско-германската ос нанасят фаталният за нея удар. Те искат, както и по-рано, Европа да е образ и подобие на тяхната ос, настоявайки и убеждавайки обществото, че това е единственият път за развитие на целия Европейски съюз. Но всъщност те само подготвят почвата за антиевропейските движение, които се обявят срещу континент, който се държи на два стълба – Франция и Германия.
От друга страна, срещу този съюз на двете европейски сили, Европейският съюз изглежда напълно безсилен и липсва глас, способен да представлява целия континент. Оглавяващият Европейската комисия Юнкер е идеалният изпълнител на политиката, диктувана от Меркел и Макрон, но той никога не е показал способността си да прави компромис по отношение на останалите 26 (в бъдеще 25) държави от Съюза. Брюксел вече не е столица на Европейския съюз, той е столица на провинцията на съвместното кралство на Франция и Германия, където двете сили споделят властта, която напълно съответства на националистическата им логика, обвинявайки останалите страни, че са егоистични. Междувременно Европейската комисия загуби доверието в очите на европейския електорат, който все повече се отдалечава от институцията, ръководена от Юнкер, като я смята в най-добрия случай за безполезен орган.
Доказателствата за това съчетание между неспособността за взимане на автономни решения и засилването на френско-германската власт през последните няколко месеца се проявиха в две сфери: в стълкновенията със САЩ на Доналд Тръмп и в европейската отбрана. Тези, както изглежда, толкова различни области са символични за разбирането на проблемите на днешна Европа. Със своята търговска политика, защитаваща изцяло интересите на Германия, Ангела Меркел провокира постоянно нарастваща пропаст между двата бряга на Атлантическия океан и вкара ЕС в безсмислена търговска война. Това доказва фактът, че страните от Вишеградската група, както и Италия, не проявиха никаква заинтересованост в това да отправят предизвикателства на американската администрация. А в сферата на отбраната Париж на практика реши да се откаже от европейското Постоянно структурирано сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната, за да пробва да наложи изключително френските проекти за европейската отбрана. Именно по тази причина Италия отдавна е решила да излезе от тези нови проекти за съвместна отбрана, в които няма никакви гаранции за независимост и безпристрастност по отношение на Франция.
Тези два примера са достатъчни, за да очертаят общата картина на това, какво представляват властите в тези два хегемона, оглавили практически отсъстващия алианс. Достатъчно е обаче да се припомни въпросът за миграцията, външната политика и решенията във финансовата и икономическата сфера, така че да стане ясно къде са истинските врагове на тази Европа. Много често враговете са тези, които говорят на висок глас в нейна защита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Визитата на Манфред Вебер в Будапеща: Решаващ момент за отношенията между „Фидес“ и ЕНП

Hungary Today: Визитата на Манфред Вебер в Будапеща: Решаващ момент за отношенията между „Фидес“ и ЕНП

12 Март 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан във вторник ще се срещне с шпитценкандидата на Европейската народна партия (ЕНП) за предстоящите евроизбори Манфред Вебер в Будапеща, за да обсъди с него бъдещето на „Фидес“ в групата на дясноцентристите в Европейския съюз. Разговорът може да е решаващ за запазването на членството на управляващата унгарска партия в ЕНП, пише електронното издание Hungary Today.
Преди посещението, Вебер каза, че отива в Унгария просто, защото „Фидес“ почти сигурно ще напусне най-голямата група в Европейския парламент. По неговите думи, той има намерение „да изясни (на Орбан), че в момента е по пътя към излизане от ЕНП“. Той добави, че спорът не е „конфликт между Изтока и Запада или за миграционната политика“, а за фундаменталните ценности на ЕНП и ЕС. Политикът настоя, че европейските консерватори няма да „принуждават „Фидес“ да остане“, ако тя не иска.
Вебер каза още в петък във Варшава, че „Виктор Орбан сам ще реши на кое партийно семейство иска да е член „Фидес“:
„Никой не е принуден да остава. „Фидес“ може да остане, но ЕНП се основава на общи принципи и ценности“.
Както припомня изданието, повече от 10 партии-членки на ЕНП инициираха изгонването на унгарската управляваща партия. Организацията трябва да обсъди въпроса на заседание на 20 март.
Що се отнася до информационната кампания, в която Брюксел е обвинен, че подкрепя нелегалната миграция, в петък Виктор Орбан заяви, че не очаква „постерите Юнкер-Сорос“ да станат casus belli в очите на ЕНП.
„Очаквах, че не всички ще са щастливи от нея, но считам, че е преувеличение от нея да създадат casus belli“.
Според унгарския премиер, Джордж Сорос и Жан-Клод Юнкер са изобразени в стил „Мъпет шоу“ и информационната кампания е повече от нужна. Орбан заяви още, че „Фидес“ „обмисля“ какви ще са вредите от изключването от ЕНП. Той подчерта, че партията има множество възможности, от които да избира и намекна за възможността да бъде създадена нова европейска група преди европейските избори през май.
Орбан подчерта, че предпочита да „поправи това, което не работи, но може да се стигне до там, да няма смисъл да останем“.
„Има изцяло нова ситуация, на която трябва да реагираме. Очаквам отговори от ЕНП, но ако не можем да се разберем, няма да има смисъл да търсим отговори заедно“.
Унгарският премиер призна, че „Фидес“ се опитва да промени ЕНП, насърчавайки я „да приеме антимиграционните сили“. Той намекна, че спорът е показал, че истинското място на неговата партия може да е другаде.
Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто обяви, че „Фидес“ няма намерение да се извинява на членовете на ЕНП, като директно отхвърли едно от условията от ултиматума на Вебер. Както твърди първият дипломат на Будапеща, когато Европейската комисия твърди, че не е а имиграцията, никой не знае дали „просто се шегува, или наистина вярва в това, което казва“. Що се отнася до условията, поставени от Вебер за членството на „Фидес“ в ЕНП, Сиярто заяви:
„Една партия трябва да се извини, само ако е направила грешни изявления за друга партия, а ние не сме го направили. Нашата цел е да имаме антиимиграционно мнозинство в Европейския парламент“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Залезът на Европа се усеща все по-остро; Сорос и Макрон свидетелстват за кризата на западната идеология

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Залезът на Европа се усеща все по-остро; Сорос и Макрон свидетелстват за кризата на западната идеология

11 Март 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Москва. През май 2019 година ще се проведат избори за Европейски парламент. Предстои да бъдат избрани 705 депутати, представляващи близо 500 милиона граждани на 27 страни-членки на Европейския съюз. В момента много политици и обществени дейци посвещават своите изказвания на перспективите от тези избори. Сред тях са президентът на Франция Еманюел Макрон и известният финансов спекулант Джордж Сорос. Ние поставихме една до друга тези две силно различаващи се една от друга фигури, принадлежащи към различни поколения, защото ги сближават паническите настроения по отношение на настоящето и бъдещето на Европа, пише руският писател, историк и журналист Игор Шумейко в материал за електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“, представен без редакторска намеса.
Бившият европеец Сорос, известен, като „човекът, победил Bank of England”, не може да сдържи опасенията си. Свеждайки списъка на претенциите си към Европа до личния си враг Виктор Орбан, 88-годишният финансов спекулант твърди, че „всичко е остаряло“: „За съжаление, на тези избори (за Европейски парламент през май 2019 година) антиевропейските сили имат сравнително преимущество. Има няколко причини за това... В Германия Съюзът ХДС/ХСС работеше добре, докато не се появи значителна партия от дясно... Ситуацията се промени след подема на екстремистката „Алтернатива за Германия“ (АзГ)... Във Великобритания остарялата партийна структура препятства истинското изразяване на волята на народа. Лейбъристите и консерваторите са разделени вътрешно, като същевременно техните лидери – съответно Джереми Корбин и Тереза Мей – са толкова твърдо решени да осъществят Брекзит, че им се наложи да стигнат до сътрудничество помежду си, за да го направят. В Италия електоратът, който подкрепяше Европа и имиграцията, попадна в ръцете на антиевропейски политици: партията „Лига“ и „Движението 5 звезди“... Общоевропейските алианси са изцяло подчинени на користните интереси на партийното ръководство... Трудно е да си представим по какъв начин проевропейските партии могат да победят на изборите през май, ако не поставят интересите на Европа над своите собствени“.
За разлика от престария Сорос, 41-годишният Макрон в Обръщението си към французите и европейците, публикувано в Le Parisien на 4 март, излезе с лозунга „За европейски ренесанс!“. Но оценките на Сорос и Макрон за настоящата ситуация в Европа съвпадат. „Никога досега – казва френският президент – Европа не е била в толкова голяма опасност. Символ на това стана Брекзит. Той символизира кризата на Европа, която не можа да реагира на нуждата на своите народи в защита от големите сътресения на съвременния свят. Той също символизира европейския капан... Капанът е в лъжите и безотговорността, които могат да унищожат Европейския съюз... Кой каза на британците истината за тяхното бъдеще след Брекзит? Кой поговори с тях за загубата на достъпа до европейския пазар? Кой спомена рисковете за мира в Ирландия след възстановяването на старата граница?... И този капан грози цяла Европа...“
И Сорос, и Макрон идентифицират излизането на Великобритания от Европейския съюз, този наднационален (глобалистичен) проект за Западна Европа, с триумфа на „анти-европейските“ сили. И двамата се изсилват да сведат многообразието на европейските култури и народи до еднообразието на извъннационалната система на управление. Само че европейският живот вече отхвърля тези опити.
Макрон, изреждайки в своето пространно „Обръщение към французите и европейците“ актуалните политически и обществени проблеми, успя нито веднъж да не спомене движението „жълти жилетки“, сякаш това е шум от няколко ученици от високите класове и футболни фенове. Същевременно, в това движение са обединени сили, които по същество призовават за ренесанс (възраждане) на Европа. С това движение Франция казва „не“ на властта на банкерите-глобалисти. В една от най-големите европейски страни се разрази социална буря, каквато французите не са виждали, може би, от 1968 година. По думите на известния френски психоаналитик Ролан Гори, движението „жълти жилетки“ е отворило очите на френското общество за политиката на „неолибералния технофашизъм“, провеждана от правителство, което е отдало част от национално-държавния суверенитет на структури на наднационална космополитическа власт.
Остаряла е не Европа. Остаряла е неолибералната идейна система, наложения „от господарите дискурс“, остаряла е митологията на демокрацията, изродила се през XXI век в технология за манипулация на общественото съзнание.
През XIV-XVI Ренесансът в Европа е бил свързан с пробуждането на националните сили, изтласквайки в периферията на европейския живот „единната“ и също остаряла Европа на римските папи. В политиката от епохата, Ренесансът бележи движението към суверенитета на нациите и всичко това завършва с Вестфалския мир от 1648 година и утвърждаването на „Вестфалската система“ на суверенните държави. Преди това субекти в Европа са били само монарсите, а пирамидата на техните титли се е свеждала до даряваната от римските папи титла крал и императора на Свещената Римска империя....
Ще съумее ли западният неолиберализъм, отказвайки се от претенциите за универсалната истина, уморен от „кръстоносните походи“ на Балканите, в Афганистан, Ирак, Сирия и Либия да намери своето място в редиците на другите съвременни идеологии? Или отхвърлянето на претенциите за цялостно господство над света и „глобално управление“ ще повлече след себе си упадъка на Западната (посткапиталистическа) цивилизация като такава?

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Виктор Орбан и Манфред Вебер ще обсъдят бъдещето на „Фидес“ в ЕНП във вторник

Bloomberg: Виктор Орбан и Манфред Вебер ще обсъдят бъдещето на „Фидес“ в ЕНП във вторник

11 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще се срещне с шпитценкандидата на Европейската народна партия Манфред Вебер във вторник, за да обсъди с него бъдещето на управляващата унгарска партия „Фидес“ в групата на европейските дясноцентристи, съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на изпратен до нея имейл от говорителя на „Фидес“ Золтан Ковач, в който се уточнява също, че разговорът ще се състои в Будапеща и че не е предвидена пресконференция след него.
Медията пише, че Орбан, станал знаменосец на националистите в Европа, след като изгради „нелиберална държава“, е признал миналата седмица, че неговата партия може да бъде принудена да излезе от ЕНП преди европейските избори през май. По-рано Вебер поиска от „Фидес“ да спре своята кампания срещу Брюксел и да изпълни още две други условия, за да остане в семейството на европейските дясноцентристки партии. ЕНП трябва да обсъди въпроса на 20 март.
Според мнението на унгарския премиер, само от „Фидес“ зависи, дали партията ще излезе от еврогрупата, или ще остане в нея. Той подсказа, че може да обяви излизането на фракцията от организацията на европейските християндемократи още преди срещата в Брюксел. Освен това, както припомня „Блумбърг“, през почивните дни той е бил в Полша, където е провел разговори с представители на управляващата „Партия Право и справедливост“, която смята за потенциален партньор за нов националистически съюз, ако „Фидес“ бъде принудена да излезе от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Виктор Орбан флиртува с излизането на ФИДЕС от ЕНП, но алтернативата му е несигурна

NZZ: Виктор Орбан флиртува с излизането на ФИДЕС от ЕНП, но алтернативата му е несигурна

11 Март 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Будапеща. След провокативната плакатна кампания, Европейската народна партия (ЕНП) заплаши управляващата в Будапеща партия ФИДЕС с изключване. Лидерът й и министър-председател на Унгария Виктор Орбан даде само повърхностни отговори. В същото време алтернативата за бъдещето на ФИДЕС след излизане от ЕНП изглежда твърде несигурна, коментират в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Ръководството на ЕНП отправи ултиматум към правителствения лидер в Будапеща , след като 12 от членовете й настояха за изключването на ФИДЕС от партията. Условията - прекратяване на кампанията, извинение на останалите членове на ЕНП и повторно откриване на седалището на основания през 1991 г. от американския милиардер Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща. Орбан обаче отхвърли исканията, след което обяви, че правителството в Будапеща ще разпространява по план плакатите от противоречивата кампания.
Унгарците демонстративно подчертават, че има алтернатива на ЕНП. В медиите вече се появиха предложения за обединяването на усилията на Орбан и италианския вътрешен министър Матео Салвини, лидер на крайнодясната „Лига“, както и с „Партия на свободата на Австрия“ и управляващата в Полша партия „Право и справедливост“.
Според наблюдатели обаче е спорно доколко сериозно може да бъдат възприети тези призиви. По същество между изброените партии има прилики: всички са за ограничителна миграционна политика, за запазване на „традиционни ценности" и за укрепване на националната държава. Грубият стил на управление също обединява Салвини, Орбан и Ярослав Качински. Зад двамата обаче Орбан вероятно би бил втора цигулка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Карлес Пучдемон ще се кандидатира за европейските избори

Der Standard: Карлес Пучдемон ще се кандидатира за европейските избори

11 Март 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Барселона/Брюксел. Бившият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон обяви намеренията си да се кандидатира за изборите за Европейски парламент през май, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard.
Пучдемон, който живее в изгнание в Брюксел, иска да прехвърли борбата си за независима Каталуния и в Европейския парламент. Петдесет и шест годишният политик и бивш журналист ще участва в гласуването на 26 май като водещ кандидат на сепаратистката коалиция „Заедно за Каталуния“, потвърдиха пред журналисти от Барселона.
Самият Пучдемон публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“ след среща с Партийния съвет на своята политическа сила: „Време е да предприемем нова стъпка към интернационализацията на правото на Каталуния да се самоопредели“.
Междувременно бе обявено, че парламентарните избори в Испания ще се проведат на 28 април. Гласуването в североизточния испански регион съвпадат с провеждането на тези за ЕП – 26 май. Припомня се, че трима от обвиняемите в процеса срещу каталунските сепаратисти ще се кандидатират за вота през април. Това са Джорди Санчес, Жорди Турул и бившият министър Жозеп Рул, които са задържани от есента на 2017 г. заради ролята им в организирането на референдума за независимост на Каталуния. Пучдемон не е засегнат от процеса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: На ръба да напусне ЕНП ли е „Фидес“?

Hungary Today: На ръба да напусне ЕНП ли е „Фидес“?

8 Март 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Въпреки че представителите на „Фидес“ все още използват умерен тон, финансираните от правителството медии започнаха атака срещу Европейската народна партия (ЕНП), закачайки „значка на Сорос“ на критиците си съпартийци. Мнозина гледат на това, като на предвестник на излизането на „Фидес“ от най-голямата партия в Европейския парламент или опит на Орбан да подобри преговорната си позиция в ЕНП, пише електронното издание Hungary Today.
В началото на седмицата стана ясно, че ЕНП включва изключването на „Фидес“ в дневния си ред. Шпитценкандидатът Манфред Вебер дори изпрати ултиматум от три точки на Орбан. Много скоро представителите на „Фидес“ дадоха ясно да се разбере, че управляващата партия в Унгария не смята да прави компромис. Докато мнозинството на противниците на Орбан в ЕНП е съмнително, последната вълна в проправителствените медии показва, че премиерът може да не чака до процедурата, за да поеме контрол върху бъдещето на „Фидес“, пише изданието.

Възпламенителната статия на Magyar Nemzet предизвика дебати

Офанзивата на правителствените медии започна в сряда с материал на основателя на „Фидес“ и лидер на общественото мнение Золт Байер. По отношение на изказването на председателя на ЕНП Джозеф Дол, той каза, че Орбан е преминал червената линия с това, че е казал истината. Според него, „Брюксел, Европейската комисия и ЕНП постоянно и упорито казват, че това е лъжа“. Той също така настоява, че ЕНП вече е загубила консервативния си и християнски възглед и се е превърнала в дом за пъстър екип от левичарски, анархистични и либерални партии. Освен това авторът заявява, че ЕНП ще се простреля в крака, ако изгони „Фидес“, тъй като в резултат на това ще я напуснат и други партии. Но, от друга страна, според Байер, Даул, Вебер, Юнкер и Меркел най-накрая ще могат да се „съюзят със Сорос и Саргентини“.
В четвъртък сутринта Magyar Nemzet, считан за най-надеждната и умерена проправителствена медия, публикува възпламенителна редакционна статия без името на автор, в което поиска от „Фидес“ да излезе от ЕНП и да формира алианс „с Матео Салвини, Партията на свободата на Австрия и управляващата партия на Полша“. Неназованият автор настоява, че „това е в интерес на Европа и унгарския народ“. ЕНП, пише там, „вече не защитава нацията, Християнството, традиционни семеен модел, или каквато и да е европейска традиция“. Тя е „станала слуга на болния либерализъм. Дали се основава на страх, пари, убеждение или агресивен натиск от западни медии - няма значение“. Ежедневникът обвинява ЕНП, че „взима страната на социалистите и либералите и иска да оправдае очакванията им“, правейки така, че „болната мечта на Джордж Сорос да се сбъдне“.
Проправителственият таблоиден сайт „Ориго“ също се присъедини към офанзивата, пише Hungary Times. Освен, че препечата статията на Magyar Nemzet, порталът обвини Вебер, който дотогава остана в страна от пропагандата на „Фидес“ – че напада унгарското правителство в името на Джордж Сорос.

По-умерени изявления от правителството... засега

На фона на атаките в пресата правителствените служители останаха умерени, но пренебрежителни. Директорът на „Фидес“ по комуникациите Балаш Хидвеги каза, че макар партията да е готова да изслуша всички, включително Манфред Вебер, тя ще постави защитата на европейските християнски ценности и въпроса за миграцията преди партийната дисциплина. Този аргумент бе повтарен от няколко други служители, включително държавния секретар по международните комуникации и връзки, Золтан Ковач.
На редовния си брифинг в четвъртък, началникът на канцеларията на премиера Гергели Гуляш настоя, че „Фидес“ ще остане в ЕНП. Той заяви, че християндемократичната политика може да бъде преследвана най-ефективно в ЕНП и че „това е, което възнамеряваме да правим”. След „постоянни преговори” той отбеляза, че „Фидес“ и ЕНП са намерили обща основа и посочи, че макар и изхвърлянето на унгарската управляваща партия да е политическо самоубийство за ЕНП, това няма да повлияе на популярността на „Фидес“.
В мистериозен отговор на статията на Magyar Nemzet, Орбан отбеляза, че „ние трябва да запазим спокойствие“ на фона на „нетърпението и вълнението“ на кампанията за европейските избори. Той нито отрече, нито потвърди дали партията ще излиза от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Подсъдим по делото срещу каталунските сепаратисти бе избран за водещ кандидат за европейските избори

AFP: Подсъдим по делото срещу каталунските сепаратисти бе избран за водещ кандидат за европейските избори

7 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Барселона. Основният обвиняем в процеса на Мадрид срещу каталунските сепаратисти бе избран за т.нар. шпитценкандидат на европейска регионалистка партия за изборите през май, предава AFP.
Ориол Жункерас, бивш вицепрезидент на Каталуния, бе задържан през последните 16 месеца заради събитията, свързани с едностранното обявяване на независимост на североизточния испански регион. Неговата партия е една от 45-те, влизащи в Европейския свободен алианс.
„Ако испанската държава иска да го накара да млъкне, ние ще му дадем глас", увери Жорди Соле, депутат в Европейския парламент.
От фракцията на партията подчертаха, че в момента има десетина евродепутати от различни политически групи, които призовават за предоставянето на повече права за региони като Фландрия в Белгия или Корсика във Франция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайнц-Кристиян Щрахе, вицеканцлер на Австрия: ЕС е като „Карибски пирати“

Хайнц-Кристиян Щрахе, вицеканцлер на Австрия: ЕС е като „Карибски пирати“

7 Март 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Виена. Вицеканцлерът на Австрия и лидер на Партията на свободата на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе нарече френският преиздент Еманюел Макрон „измамник“, предава белградското радио „Б92“.
Той обвини френския държавен глава, че „носи част от отговорността за безотговорния курс към централизиране на ЕС“.
„Всичко в ЕС припомня на филма „Карибски пирати“. Капитанът стои пиян зад руля и следва курса на Меркел-Макрон, въпреки че вижда, че ще заседне“ - каза Щрахе в традиционния си адрес в края на карнавала в град Рийд.
Той каза на избирателите преди европейските избори на 26 май, че този курс трябва да бъде „променен“
"Ние сме в полза на Европа на нациите", подчерта той.
Партията на Щрахе подкрепя децентрализиран ЕС с по-малко компетенции на Брюксел и повече компетенции за членовете му.
Заместник-канцлерът също говори за опозицията, често наричана в медиите "обединена опозиция" - докато той смята, че това е погрешно, тъй като те трябва да се наричат "самотна опозиция".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Фидес“ призова за създаване на нов европейски консервативен алианс

AFP: „Фидес“ призова за създаване на нов европейски консервативен алианс

7 Март 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Близко до унгарския премиер Виктор Орбан местно издание го призова в четвъртък да изостави членството си в Европейската народна партия (ЕНП) и да създаде нова група, вместо да се поддава на ултиматума за прекратяване на анти-имиграционната си кампания, предава AFP.
„Дойде време да създадем нов алианс. Но нов съюз може да бъде създаден, само ако излезем от стария“, пише ежедневникът Magyar Nemzet, който се смята за офциоз на унгарската управляваща партия „Фидес“.
Началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш подчерта в четвъртък, че „Фидес“ иска да остане в ЕНП, въпреки че от партията вече дадоха ясно да се разбере, че няма да се съобразят с ултиматума.
След месеци на нарастващо напрежение между Брюксел и Будапеща, Манфред Вебер от ЕНП тази седмица постави три условия на „Фидес“, за да остане в групата, припомня „Франс прес“.
Сред тях беше незабавното оттегляне на „фалшива информационна кампания“ срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Вебер е водещият кандидат на ЕНП за заместване на Юнкер след европейските избори през май.
В редакционната статия на Magyar Nemzet се казва, че „унизителните преговори“ с ЕНП трябва да приключат и трябва да се създаде нов съюз с управляващи десни формации от Италия, Австрия и Полша.
„Само по тази начин може да се води битка с миграцията... ЕНП повече не защитава нациите, Християнството, или традиционният семеен модел, или изобщо нещо, което може да бъде свързано с европейските традиции“, констатира вестникът.
ЕНП е най-голямата партия в Европейския парламент и се състои от основните дясноцентристки движения в Европа, включително ХДС на германския канцлер Ангела Меркел и френските „Републиканци“, които все още не са се обявили срещу Орбан.
Гуляш подчерта също, че „Фидес“ „не преговаря с радикалните партии в Европейския парламент“.
Харалд Вилимски, генерален секретар на дясната Партия на свободата на Австрия, заяви, че неговата група в Европейския парламент, Европа на нациите и свободата ще приветства „Фидес“ с „отворени обятия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Вариантите на Виктор Орбан

Politico: Вариантите на Виктор Орбан

7 Март 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март Европейската народна партия (ЕНП) ще решава дали управляващата партия в Унгария „Фидес“ трябва да остане членка на дясноцентристката организация – и дали да се гласува по въпроса. Дебатът идва в момент на интензифициране на кампанията за европейските избори през май, като политическите групи в целия спектър се борят за влияние, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса.
Десетки партии от ЕНП писаха до председателя Джозеф Дол с искане „Фидес“ да бъде изхвърлена, разярени най-вече от финансираната от унгарското правителство антимиграционна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Официално, „Фидес“ твърди, че иска да остане в ЕНП. „Фидес не води разговори с нито една друга група“, заяви директорът по комуникациите на партията и кандидат за евродепутат Балаш Хидвеги пред Politico във вторник. „Ние сме в ЕНП и искаме да останем там. Готови сме да представим позицията си пред семейството на ЕНП“.
Но в лицето на увеличаващите се искания за изхвърляне, реториката на Орбан за ЕНП също се промени, като той нарече критиците си в организацията „полезни идиоти“.

Сега премиерът е изправен пред потенциално решение за бъдещата политическа посока на неговата партия. Ето пет възможни варианта:

Оставане в ЕНП

За да остане в ЕНП, на Орбан най-вероятно ще му се наложи да се извини публично за действията си, осъществявайки опасен завой на 180 градуса за пред избирателите си.
Шпитценкандидатът на ЕНП за европейските избори Манфред Вебер заяви пред Der Spiegel миналата седмица, че унгарският премиер „сериозно навреди на ЕНП с коментарите си и кампанията срещу Юнкер“. В писмо на последни до Дол, Вебер настоява Орбан да изостави кампанията и да признае вредите, които е нанесъл, а освен това да остави Централноевропейския университет на архи-врага си Джордж Сорос да функционира в Будапеща.
Това обаче ще е много трудно да се каже на обикновените унгарци, тъй като Орбан от доста време работи усилено, за да убеди домашната публика, че Юнкер заплашва сигурността на Унгария. А и по никакъв начин не е сигурно, че извинението ще бъде прието вътре в ЕНП.
Потенциално, сигнализирайки бъдещо отделяне от ЕНП, бившият унгарски евродепутат Ласло Сърджан заяви във вторник, че „моят тип стар христистяиндемократ днес не се чувства добре в ЕНП“. В материал за проправителственото издание Magyar Nemzet във вторник, той също посочи, че не е вярно, че „без подкрепата на ЕНП, ние ще бъдем изолирани в ЕС“, като отбеляза, че „управляващата партия в Полша не е в ЕНП, но продължава да е интегрален член“ на Съюза.

Присъединяване към групата на Европа на нациите и свободата

Макар Фидес да казва, че не е в преговори с други политически блокове, член на ЕНС заяви, че групата „води разговори“ с партията на Орбан.
Присъединявайки своята партия към ЕНС, Орбан ще се обедини с крайно дясната партия на Италия, водена от Матео Салвини, „Националният фронт“ на Марин Льо Пен във Франция, и крайнодясната Партия на свободата на Австрия на Хайнц-Кристиан Щрахе.
Идеологически, Орбан, Салвини и Льо Пен имат мека линия към Русия и споделят евроскептично отношение към вземането на решения в Брюксел. Но по много въпроси на политиката те се различават. По отношение на миграцията, твърдият отказ на Орбан да приема бежанцжи не се подкрепя от „Лигата“ на Салвини, която иска други държави от ЕС да направят повече, за да помогнат на Италия, като вземат мигранти, които пристигат по бреговете на Италия.
И като политици от страни, които плащат повече е европейския бюджет, отколкото вземат обратно от фондовете, френските и италианските политици обикновено не са ентусиазирани, когато става въпрос за по-големи разходи на ЕС в по-слабо развитите Източноевропейски страни-членки.
Според прогнозите на POLITICO, ЕНС ще спечели 60 места на изборите за Европейски парламент през май, в сравнение с сегашните си 37 места. „Фидес“ ще бъде третата най-голяма партия в ЕНС, с прогнозни 13 места, което ще я остави зад „Лигата“ и „Националния фронт“.

Присъединяване към групата на Европейските консерватори и реформисти

В много отношения съюзът „Фидес“ и полската партия „Право и справедливост“ (ПиС) - доминиращата сила в групата ЕКР, която ще бъде отслабена от загубата на британските евродепутати Консерватори след Брекзит- изглежда естествено подходяща.
Двете правителства вече работят тясно и имат неформален пакт за взаимна отбрана, като се ангажират да наложат вето на всякакви потенциални санкции на ЕС по отношение на върховенството на закона. Идеологически те са близки по големите въпроси като миграцията, а на местно ниво играят историческите връзки между двете страни.
Но Варшава и Будапеща са далеч един от друг по въпросите на сигурността и възприятията за Русия.
„Орбан се нуждаеше от ЕНП като щит. Ето защо той се задържа толкова дълго в тази група“, каза за POLITICO полският евродепутат и съпредседател на ЕКР Ришард Легутко. Да имат „Фидес“ като кандидат за присъединяване към ЕКР „ще бъде страхотна новина за полското правителство“, каза той.
Легутко предположи, че в ход може да е по-генерално пренареждане в дясното. Той посочи, че „разговорите между ПиС и италианската „Лига“ продължават“ и че „лично аз сериозно бих приветствал приемането на Австрийската партия на свободата в ЕКР“.
„По отношение на ценностите и програмата, ние със сигурност няма да затворим вратата“ на Орбан, заяви друг представител на ЕКР, като добави, че в момента няма „официални разговори“ между групата и „Фидес“. Но той отбеляза, че ЕКР е формирала нов алианс с Debout la France и „говори“ с испанската дясна партия „Вокс“, „но все още нищо не е официално“.
Прогнозите на POLITICO показват, че ЕКР ще спечели 57 места през май, в сравнение със сегашните си 75.

Да формира нов съюз

Някои наблюдатели смятат, че Орбан има аспирации да стане лидер на европейската сцена и не изключват унгарска инициатива за нова европейска група - такава, която може да достигне до широка комбинация от консервативни поляци, германци, италианци и скандинавски евроскептици.
Но майските избори вероятно са прекалено рано, за да се организира нещо стабилно, а други партии вече провеждат кампании с настоящите си съюзи, така че това остава малко вероятен сценарий.

Да изчака и да види какво ще стане

Орбан обаче може просто да седи настрана – ако приемем, че „Фидес“ не бъде изключена от ЕНП – и да види как ще завършат европейските избори през май и дали има промяна в политическата динамика, конкретно в ЕНП и сред евроскептичните групи.
Прекратяването на членството или изхвърлянето от ЕНП преди изборите ще остави членовете на „Фидес“ независими депутати, намалявайки тяхното финансиране и влияние в законодателната власт. Това означава, че фракцията има сериозен интерес да бъде част от група в дългосрочен план.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Защо европейските избори не интересуват почти никого

Le Figaro: Защо европейските избори не интересуват почти никого

7 Март 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Париж. По-малко от три месеца преди изборите, предизборната кампания протича в атмосфера на практически всеобщо безразличие. Събранията на активисти са голяма рядкост. Що се касае до проектите, нито един от тях до сега не е успял да привлече вниманието към себе си. След 15 седмици мобилизация, по всичко изглежда, че и „жълтите жилетки“ окончателно се отказаха от тази тема. Под огъня на критиките, мнозинството от тези, които биха искали да представляват движението на предстоящите избори, развяха бялото знаме. На сайта за големи дебати, на Европа са посветени само няколкостотин от 60 000 теми. Освен това, на стартираната от самите „жълти жилетки“ платформа „Реални дебати“, на рубриката „Европа, външни работи и задморски територии“ се падат по-малко от 6000 от повече от 100 хиляди теми, пише френският ежедневник Le Figaro в материал, представен без редакторска намеса.

По време на европейските избори традиционно се наблюдава най-ниската избирателна активност на целия континент. Във Франция тя беше 42,43% през май 2014 година, 41,63% през юни 2009 година и 42,76% през юни 2004 година.Най-активни на изборите са хората над 65 години, както и гражданите с високи доходи и жителите на големите градове, т.е. същите категории, които проявяват най-голяма активност на всички вотове. Трябва да се отбележи, че французите, като цяло, проявяват към Европа не любов или скептицизъм, а безразличие. Кой е виновен за това? Отговорът е, че виновната страна е Европа. Европа, от която никой не се интересува, защото тя е някъде далеч. Социологическите проучвания всяка година показват, че доверието в институцията е обратно пропорционално на усещането за нейната отдалеченост.
През 2019 година 54% от французите вярват на своя кмет, но само 19% вярват в големите международни институции, като „Г-20“. Рейтинга на ЕС и ЕП, на свой ред, са съответно 28% и 24%. Някои смятат, че за това е виновна самата Европа, която не може да формира никаква идентичност. Как да убедиш 500 милиона европейци, че те представляват един единствен народ, свързан с „общност на съдбата“?
Както и да е, тези причини също тласкат други в сенките. На референдума за Маастрихтския договор през 1992 година явката беше 69,7%, а за проекта на европейската конституция през 2005-а беше 69,37%. Освен това, резултатите и в двата случая говорят за това, че във Франция има голям брой както привърженици, така и противници на Съюза. Това означава, че гражданите се интересуват от Европа, когато въпросът е формулиран ясно и когато те решат, че гласът им има значение.
В същото време в работата си европейските институции правят всичко, за да създадат впечатление в хората, че тяхното гласуване е безполезно. Европейските институции не се припокриват с нищо познато на френските граждани. Политическият живот в страната е изграден върху курса и борбата на мнозинството и на опозицията, докато функционирането на ЕС се основава на представителството на всяка страна и на културата на компромис. Нашите представители в Страсбург се оказват в парламент без политическо мнозинство, което ги обрича да формират алианси за приемане на документи в рамките на сложен процес на съвместно взимане на решения със Съвета на ЕС. Един френски гражданин почти не може да разбере как гласът му ще се отрази на работата на Европейския парламент, още повече, че гласуването преминава през партийни списъци, контролирани от политически асоциации, а европейските депутати нямат желание да казват на своите съграждани какво защитават в Страсбург.
Всичко това е наложено от позициите на националните политически партии, най-вече Социалистическата партия и "Републиканците", които винаги са поддържали известна неяснота по европейските въпроси, за да не извадят вътрешния разкол на публично място. Осъзнавайки, че те няма да спечелят нищо на европейските избори, но могат да загубят много, те създадоха неясни лозунги: защита на Европа, функционираща Европа, друга Европа, нова Европа и др. На фона на настоящите глобални промени в системата на политическото разделение, има и разделение между европейските партии. Днес става все по-трудно да се поддържа дисциплина в сдружения като Европейската народна партия (ЕНП), която включва движения от германския ХДС до „Фидес“ на Виктор Орбан.
И накрая, медиите също носят отговорност за липсата на внимание към европейските въпроси. Достатъчно е да погледнете колко активно някои от тях разпалваха полемиката около абортите след назначаването на Франсоа-Ксавие Белами за лидер на избирателния списък на „Републиканците“, за да разберат, че същината на въпроса почти не ги интересува. Струва си да си припомним едно по-малко забележимо, но все пак важно събитие: телевизионните дебати между двамата фаворити през 2014 г. в борбата за поста на ръководител на Европейската комисия Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер. Големите френски канали просто отказаха да ги излъчат от страх, че няма да съберат аудитория. В Германия дебатите бяха организирани на немски език на втория канал. Французите не получиха право на такъв демократичен момент, въпреки че повечето от кандидатите говореха френски. Медиите решиха, че това не е интересно за гражданите, дори без да им дадат възможност да проявят интерес.
Можем да кажем отсега, че на изборите на 26 май 2019 година ще има много ниска избирателна активност. Остават ни още три месеца, за да започнем истински дебат с французите, който не заобикаля различията във всеки политически лагер и слабостта на европейските институции. Отказвайки да направим това, даваме изборите на милостта на две малцинства, които, въпреки това, демонстрират най-разбираемите политически позиции: говорим за евроскептиците и блажените еврофили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Манфред Вебер изпрати последен ултиматум от 3 точки на Виктор Орбан

Hungary Today: Манфред Вебер изпрати последен ултиматум от 3 точки на Виктор Орбан

7 Март 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. „Виктор Орбан незабавно трябва да прекрати анти-Брюкселската кампания на своето правителство“, обяви лидерът на Европейската народна партия (ЕНП). Шпитценкандидатът обсъди условията за продължаване на членството на управляващата унгарска партия „Фидес“ в европейската фракция в интервю пред вестник Bild, пише електронното издание Hungary Today.
Вебер обясни, че прекратяването на членството на „Фидес“ в ЕНП може да бъде избегнато ако незабавно бъдат изпълнени следните три условия:
• Премиерът Виктор Орбан, председател на „Фидес“, трябва „веднага и завинаги да прекрати кампанията срещу Брюксел“
• Орбан трябва да се извини публично на партиите-членки на ЕНП
• Орбан трябва да осигури оставането на Централноевропейския университет на Джордж Сорос в Будапеща
„Всички варианти са на масата, особено опцията за изключване и продължаването ни в бъдещето без „Фидес“, заяви Вебер. „Днес в партията имаме нова ситуация“.
Той посочи още, че ще направи последен опит да задържи Орбан и „Фидес“ в ЕНП, „но за ценностите на християндемокрацията не може да се преговаря“. Ако унгарското правителство не изпълни исканията в рамките на един месец, „Фидес“ ще бъде изключена.
Наскоро друг лидер ясно изрази гнева си към унгарската партия. Жозеф Дол решително осъди билборда на унгарското правителство и асоциацията на Орбан с популизма. Повече от десет партии-членки на ЕНП от девет различни държави поискаха изключването или спирането на членството на „Фидес“. Въпросът ще бъде допълнително обсъден на срещата на асоциацията на партията на 20 март.
Според австрийската информационна агенция на АПА, канцлерът и председателят на ÖVP Себастиан Курц, вицепредседателят на ЕНП и комисар по разширяването Йоханес Хан и австрийският евродепутат Отмар Карас, подчертаха в съвместно изявление, че напълно подкрепят позицията на Манфред Вебер. „Тези условия са безспорни, те трябва да бъдат изпълнени, в противен случай може да последват по-нататъшни стъпки“, настоя водещият австрийски политик.
По германската национална телевизия ZDF във вторник председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: „Достатъчно. Този, който лъже за европейските дела по вътрешнополитически причини, трябва да се запита дали все още иска да принадлежи към ЕНП. Не мисля, че той вече принадлежи към нея“.
Юнкер добави още: „Преди няколко месеца обявих, че Орбан е най-големият проблем на ЕНП на европейските избори“.

„Фидес“: Унгарците са по-важни от партийната дисциплина на ЕНП


„Да представяме позицията на унгарския народ в Брюксел е по-важно от партийната дисциплина“, заяви говорителят на управляващата партия Янош Халаш в отговор на последните критики на ЕНП.
„Това е голямо семейство от партии; всяка от тях има своя позиция и „Фидес“ също. Смятаме, че е важно да запазим европейските християнски ценности и да осигурим защита на нашите общности“, настоя Халаш, като посочи, че „това е позицията, която унгарските избиратели ни дадоха разрешение да заемем“.
Според Politico, Орбан вече е започнал преговри с „Националния фронт“ на Марин льо Пен. Ако „Фидес“ се присъедини към „Европа на нациите и свободата“, това ще е третата най-голяма партия в групата. Друг вариант е да се сформира съюз с полската партия "Право и справедливост", с която „Фидес“ вече е добре запозната. Политико обаче пише, че „Орбан може просто да стои на място“.
Ако унгарската управляваща партия не бъде изключена от ЕНП, тя просто може да изчака и да види как ще се развият изборите през май и дали има сериозна промяна в политическата динамика, особено в ЕНП и сред евроскептичните групи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: И Манфред Вебер заплаши с изключване от ЕНП партията на Орбан

Politico: И Манфред Вебер заплаши с изключване от ЕНП партията на Орбан

6 Март 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Будапеща. Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за поста председател на Комисията Манфред Вебер заплаши с изключване политическата сила, водена от унгарския министър-председател Виктор Орбан – ФИДЕС, отбелязва Politico в европейската си редакция.
„Всички опции са на масата, особено възможността за изключване и за бъдещия ни път без ФИДЕС“, заяви Вебер пред репортери в родния му град във федералната германска провинция Бавария.
От редакцията припомнят, че по-рано председателят на ЕНП Жозеф Дол съобщи, че партията ще вземе решение за изгонването на ФИДЕС в рамките на среща, която ще се проведе на 20 март. Съответното гласуване ще се състои, след като са внесени искания от 12 партии, представляващи девет страни, поясни Дол.
Mиналата седмица правителството в Будапеща започна кампания с полемични плакати срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Будапеща го обвинява, че иска да задължи страните от ЕС да отслабят защитата на националните си граници. Поради противоречивата антиевропейска кампания партията Орбан - ФИДЕС, бе заплашена с изключване от ЕНП.
Независимо от това, унгарският правителствен ръководител обяви още една антибрюкселска кампания, този път срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на изборите през май и претендент за поста на председател на Комисията. На новите плакати нидерландският политик ще бъде изобразен редом до американския милиардер Джордж Сорос, подобно на постерите с Юнкер.
„Ролята на Сорос в европейската политика не може да бъде пренебрегвана и всеки има право да знае, че Тимерманс е негов съюзник", увери Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Kronen Zeitung: Орбан нарече критиците „полезни идиоти"

Die Kronen Zeitung: Орбан нарече критиците „полезни идиоти"

4 Март 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан остава в конфронтационен курс с Европейската комисия в Брюксел, обобщават в редакцията на австрийския ежедневник Die Kronen Zeitung, коментирайки последните изявления на лидера на Будапеща, в които той определя критиците като „полезни идиоти“.
Изданието подчертава, че Орбан настоява за реорганизация на миграционната политика на Общността. „Нуждаем се от метод, който ни позволява да живеем заедно, въпреки различните гледни точки. Ето защо проблемите, произтичащи от миграцията, трябва да бъдат извадени от ръцете на Комисията“, категоричен бе унгарският премиер.
Орбан се изказа в подкрепа на създаването на нова институция на европейско равнище: „Трябва да създадете отделен орган, в който да бъдат представени само министрите на вътрешните работи на Шенгенската зона. Както в случая с еврозоната, за която има отделен ВСъвет на финансовите министри. Всички въпроси, свързани с Шенгенската зона, следва да бъдат решавани по същия начин, от професионалисти, а не от политици“, обясни Орбан.
Противоречивият правителствен ръководител на Унгария не можа да устои на удара на критиците си в рамките на Европейската народна партия, които той определи като „полезни идиоти“.
„Докато вярват в духовна борба, те служат на силните интереси на другите, дори и на нашите опоненти", коментира министър-председателят на Унгария.
От редакцията примнят, че миналата седмица правителството в Будапеща започна кампания с полемични плакати срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Будапеща го обвинява, че иска да задължи страните от ЕС да отслабят защитата на националните си граници. Поради противоречивата антиевропейска кампания партията Орбан - ФИДЕС, е заплашена с изключване от Европейската народна партия (ЕНП).
Независимо от това, унгарският правителствен ръководител обяви още една антибрюкселска кампания, този път срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на изборите през май и претендент за поста на председател на Комисията. На новите плакати нидерландският политик ще бъде изобразен редом до американския милиардер Джордж Сорос, подобно на постерите с Юнкер.
„Ролята на Сорос в европейската политика не може да бъде пренебрегвана и всеки има право да знае, че Тимерманс е негов съюзник", увери Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Berliner Kurier: Майските избори за ЕП – движи ли се Европа надясно?

Der Berliner Kurier: Майските избори за ЕП – движи ли се Европа надясно?

22 Февруари 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Остават малко повече от три месеца от момента, в който ще стане ясно дали Европа е поела ясен курс надясно. Прогнозите са за убедителни победи за популистките партии, макар техните предизборни кампании да са абсурдни, защото залагат на връщането на Европейския съюз назад към общност от национални държави, или както е в случая с „Алтернатива за Германия“ – пълното му разпадане, коментират в редакцията на столичния вестник Der Berliner Kurier.
В редиците на „Левица“ обаче картината не е по-добра. Партията остава напълно разделена по въпроса дали подкрепя или не ЕС. Остават Съюзът (ХДС/ХСС), „Съюз 90/Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП). Въпреки че ХДС и ХСС минават за ревностни европоцентристи, те имат един сериозен недостатък: имат фракции и съюзи с доста компроментирани политици на европейско равнище – като например министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.
ГСДП от своя страна е в партиен съюз с румънските социалдемократи, ако изобщо името отговаря на съдържанието им. Всъщност управляващата в Букурещ партия е тотално корумпирана, манипулира върховенството на закона и се опитва да премахне разделението на властите.
Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСПД все още имат време да изгонят своите неудобни партньори. А към момента в Германия сякаш има само две „безупречни“ партии - ), „Съюз 90/Зелени“ и СвДП, е заключението на редакцията.
Дали европейските избори на 26 май ще тласнат Европа надясно, зависи преди всичко от младежите. Ако само един на всеки трима млади гласоподаватели излезе до избирателните секции, тогава европейската промяна в дясно ще бъде необратима.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: ГСДП постави ясен акцент за европейските избори – борба с данъчния дъмпинг

Das Handelsblatt: ГСДП постави ясен акцент за европейските избори – борба с данъчния дъмпинг

22 Февруари 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) постави ясен акцент за предстоящите през май европейски избори – борба срещу данъчния дъмпинг и измамите за сметка на обикновените граждани, отбелязват в редакцията на авторитетното икономическо списание Das Handelsblatt.
Който печели милиарди евро трябва да бъде облаган по подходящ начин и да плаща своя справедлив дял за обществото", се казва в програмата на ГСДП за европейските избори, представена в Берлин по-рано тази седмица.
Германските социалдемократи са категорични, че на надпреварата за най-ниските корпоративни данъци между държавите-членки трябва да бъде сложен край. Страни като Ирландия са привлекли цифрови компании като Apple, които генерират милиарди печалби в Европа, но плащат малко данъци. „Трябва да бъде въведена обща база за събиране на корпоративен данък в компаниите. За тази цел Германия и Франция съвместно поеха инициативата и представиха предложение“. До края на 2020 г. се предвижда и въвеждане на глобално минимално данъчно облагане на цифровите компании, става ясно още от документа, представен пред медиите.
От редакцията припомнят, че водещият кандидат на ГСДП за европейските избори на 26 май е Катарина Барли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Лидерът на „Зелени“ призова за изключване на ФИДЕС от ЕНП

Die Zeit: Лидерът на „Зелени“ призова за изключване на ФИДЕС от ЕНП

22 Февруари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Националният председател на групата на „Съюз 90/Зелени“ Аналена Баербок призова за изключване на унгарската ФИДЕС от редиците на Европейската народна партия (ЕНП), съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
Баербок призова водещия кандидат на ЕНП за европейските избори Манфред Вебер да предприеме действия срещу партията, оглавявана от унгарския премиер Виктор Орбан. „Последните клеветнически атаки срещу ЕС и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер са абсолютно недостойни за европейска управляваща партия, човек се чуди какво всъщност трябва да се случи, преди неговият приятел Манфред Вебер най-накрая изключи ФИДЕС от ЕНП“, привежда изданието острия коментар на „зеления“ политик.
Унгарското правителство представи в понеделник плакат с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американски милиардер Джордж Сорос, който произхожда от централноевропейската страна. Плакатът внушава, че двамата насърчават незаконната имиграция в Унгария. Според Баербок кампанията на Будапеща е атака към основния политически консенсус в Европа, защото атакува ЕС и го представя като изтъкан от лъжи. „Вебер не би трябвало повече да толерира такъв подход в рамките на ЕНП, ако иска да претендира, че е за прогресивна Европа", коментира лидерът на „Съюз 90/Зелени“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: ЕНП и ХСС се дистанцират от Виктор Орбан

SZ: ЕНП и ХСС се дистанцират от Виктор Орбан

22 Февруари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Европейската народна партия (ЕНП) и баварският Християнсоциален съюз (ХСС) постепенно се дистанцират от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС, коментират в редакцията на най-тиражирания германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung.
Манфред Вебер, вицепредседател на ХСС и водещ кандидат на ЕНП на европейските избори, заяви пред изданието, че част от неотдавнашното обръщение на Орбан за състоянието на нацията и кампанията му срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са „основен източник на неразбиране и раздразнение в ЕНП". Съгласно думите му, някои от формулировките в речта на унгарския премиер са били „неприемливи“. „Не може да си част от ЕНП и да водиш кампания срещу председател на ЕК, това няма да сработи", коментира Вебер. Орбан трябва „да признае, че все повече се дистанцира от ЕНП", предупреди германският политик.
Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер (ХСС) направи подобни коментари. Пътят, по който е поел Орбан, „за съжаление е в грешната посока“. Изявленията на Вебер и Зьодер разкриват промяна в нагласите на ХСС. Досега партията по-скоро ухажваше Орбан и се опитваше да го върне „в релси“.
Германският канцлер Ангела Меркел (ХДС), която отдавна има хладни отношения с премиера на Унгария, наскоро отправи косвени критики срещу него, като подчерта, че Юнкер може да разчита на „пълна солидарност от моя страна“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Програмата на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори – традиционните партии имат само един шанс да предотвратят отлива на избирателите си

Die Welt: Програмата на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори – традиционните партии имат само един шанс да предотвратят отлива на избирателите си

22 Февруари 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Програмата на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори през май съдържа изкушаващо прости решения на сложни проблеми. Традиционните партии имат само един шанс, за да предотвратят отлива на избирателите си – да представят „алтернатива за Европа“, коментира водещият национален ежедневник Die Welt.
Дясната партия успява да изкара на дневен ред дълбоко вкоренените страхове на гражданите и предлага решения за изкореняването им – макар и не толкова конкретни. В много области „Алтернатива за Германия“ преследва популярния дидактичен трик на „защита на началата".
Така например, ако партията има отговорност за преодоляването на „най-сериозните недостатъци и проблеми в текущото състояние на персонала и оборудването на Бундесвера" и следователно за отбранителните способности на Германия, то предложението й е за „запазването на отбранителните способности, на съществуващите работни места в този високотехнологичен сектор и планирането на сигурността за германската промишленост и нашите въоръжени сили”.
Виновникът е ясен – Европейския съюз. Той е отговорен за всички проблеми в областта на опазването на околната среда, за влошеното качество на въздуха, за забраните на дизела. Там, където Брюксел не може да „пипне“, а именно редица области като здравеопазване, образование, семейство и културни политики, „Алтернатива за Германия“ подчертава, че един ден всичко това може да се промени и ЕС да „поеме скиптъра“, т.е. да направи нещата по-лоши, отколкото са в настоящия момент.
Предизборната програма на „Алтернатива за Германия“ предлага завръщане на ФРГ към успехите от времето на „икономическото чудо“, силната германска марка и сплотени семейства в общество, в което германските принципи са ред и ясно поставени цели. Това вероятно ще се приеме добре сред избирателите, които не се чувстват добре от термини като глобализация, дигитализация и имиграция; сред онези, които има усещането, че в миналото е било много е по-добро, по-справедливо и преди всичко – по-лесно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Букурещкия бумеранг застигна европейските социалдемократи

Der Spiegel: Букурещкия бумеранг застигна европейските социалдемократи

21 Февруари 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Букурещ. Като че ли социалдемократите в Европа си нямат достатъчно проблеми, за да се стовари върху главата им още един. Според последните прогнози, на изборите през май те ще загубят повече от една четвърт от местата си в Европейския парламент, а шансовете на водещия им кандидат за поста председател на Европейската комисия Франс Тимерманс се смятат за нищожни. Сега правителството на Румъния сложи брадвата на върховенството на закона, което поставя под сериозен въпрос предизборната кампания на европейските социалдемократи, коментират в редакцията на водещото германско издание Der Spiegel.
Става въпрос за разследването срещу Лаура Кьовеси, която се счита за обещаващ кандидат за поста прокурор на ЕС. Специален отдел на румънската прокуратура обвини Кьовеси в корупция и я покани на разпит миналия петък - в деня, в който тя трябваше да бъде изслушана в Брюксел за длъжността прокурор на ЕС.
Във вторник премиерът на Румъния Виорика Данчила издаде извънредна заповед. Тя забрани на главния прокурор Августин Лазар да отменя решенията на специалните сили. Лазар подкрепи Кьовеси - и очевидно се превърна трън в страната на правителството. Защото Кьовеси бе ръководител на Антикорупционния отдел на Прокуратурата в Букурещ, пояснява изданието.
Три месеца преди европейските избори, Румъния заплашва да се превърне в тежест за европейските социалдемократи. Преди това те се надяваха да отбележат победи в предизборната кампания, акцентирайки на „провала“ на християндемократите в опита им да „вкарат в релси“ на премиера на Унгария Виктор Орбан. Неговата партия ФИДЕС е член на Европейската народна партия (ЕНП), водещ кандидат на която е Манфред Вебер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Евроскептичните сили ще се представят добре на европейските избори, но статуквото ще се запази, показва общоевропейска анкета

AFP: Евроскептичните сили ще се представят добре на европейските избори, но статуквото ще се запази, показва общоевропейска анкета

18 Февруари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евроскептичните партии ще се представят добре на изборите за Европейски парламент през май, но политическите представители на мейнстрийма би трябвало да запазят „работно мнозинство“, сочи широко изследване на общественото мнение в европейските страни, публикувано в понеделник, предава AFP.
Силите, лоялни на твърдия италиански вътрешен министър Матео Салвини и крайнодесния френски политик Марин Льо Пен, ще спечелят, според анализ на националните проучвания на общественото мнение, изготвени от парламента.
Европейската народна партия - обикновено описвана като дясноцентристка консервативна група, но включваща и депутати от партията на унгарския премиер Виктор Орбан „Фидес“ - е на път да остане най-големият блок.
И, със Социалистите и Демократите като втора сила, традиционните партии от центъра ще останат най-големите в новия състав на парламента.
Анкетата прогнозира, че ЕНП ще загуби 34 места, а социалдемократите – 51, но ще имат 183 и 135 места, съответно.
Новият парламент ще има 705 места в сравнение със сегашните 751 места заради напускането на Великобритания от 28-членния блок на 29 март.
Либералната група АЛДЕ ще се премести от четвърто на трето място с прогнозираните 75 места, в сравнение с 68 днес.
АЛДЕ ще измести групата на европейските консерватори и реформисти (ECR), която ще намали дела си от 75 на 51 места, с оттеглянето на британските консерватори заради Брекзит. Полската евроскептична партия „Закон и справедливост“ също принадлежи към тази група.
Либералната група дори може - според това проучване - да увеличи своя размер до 93 места, ако към нея се присъедини, официално или в съюз, партията на френския президент Еманюел Макрон Република напред (LREM).
Очакваните печалби на LREM обаче ще дойдат за сметка на утвърдените центристки партии, а не на Националния фронт на Льо Пен, което показва, че десните ще засилят позициите си и ще спечелят 21 места, се твърди в изследването.
НФ принадлежи към групата на Европа на нациите и свободата (ЕНС), която може да нарасне до 59 от 37 места с помощта на лигата на Салвини, която е скептична към Брюксел, но не е категорично против членството на Италия в ЕС.
Предвижда се Лигата, която има само шест места в сегашния парламент, да спечели 27.
Като цяло, евроскептичните и популистки сили ще представляват повече от една пета от новия парламент, ако резултатите от ЕНС и ЕКР се добавят към тези на ЕСД (Европа за свобода и демокрация), което включва коалиционния партньор на Лигата, „Движението пет звезди“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.