НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Без Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани нямаше да бъдат в дневния ред на Европа

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Без Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани нямаше да бъдат в дневния ред на Европа

20 Март 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Без Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани нямаше да бъдат в дневния ред на Европа. Това заяви вицепрезидентът на среща с представители от Комисията по европейска интеграция на Народната скупщина на Република Сърбия, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
Въпросът за ефективно спазване на правата на българското национално малцинство в Сърбия постави вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 с делегация от Комисията по европейска интеграция в Народната скупщина на западната ни съседка. „Приоритет на Република Сърбия е защитата на националните малцинства. Българското малцинство е мост между нашите две държави, който допринася за добрите ни отношения“, заяви Жарко Мичин, член на Комисията по европейска интеграция. Той даде на вицепрезидента уверения за решения на всички проблеми, касаещи българското национално малцинство.
Вицепрезидентът заяви, че езикът на омразата е недопустим. „Ако все още има нерешени въпроси между нашите две страни, между двата ни народа, те трябва да се решават на масата за преговори“, отбеляза Илияна Йотова.
„Много амбициозни са инфраструктурните проекти по Берлинския процес, но в наш интерес е двустранните ни икономически отношения да се развиват по-интензивно“, заяви вицепрезидентът като изтъкна и значението на четиристранния формат България, Сърбия, Гърция, Румъния.
„Без българското председателство на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани нямаше да бъде в дневния ред на Европа“, посочи Илияна Йотова. Сръбската делегация благодари на българската държава за подкрепата по пътя на Сърбия към ЕС и поставянето на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани в дневния ред на Европа. Изразено бе общото мнение, че евроинтеграцията гарантира сигурността не само на този регион, но и на целия континент.
Вицепрезидентът изрази съжаление, че по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС се забави темпото, зададено от Българското председателство за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. „В лицето на всички български институции вие имате много сериозни съюзници“, изтъкна Илияна Йотова.
„За нас е важен опитът ви в процеса по присъединяване към Европейския съюз, от изключително значение е и вашата подкрепа“, отбеляза Жарко Мичин.
„Да имаме самочувствието да поставяме своите приоритети в европейския дневен ред, да не допускаме Европа да продължава да демонстрира двойни стандарти – такава трябва да бъде нашата политика в ЕС“, заяви вицепрезидентът. Според Илияна Йотова държавите, които последно са се присъединили към съюза или предстои да се присъединят, могат да вдъхнат нов живот на европейската конструкция.
На срещата бе обсъдена и темата за мигрантската криза. „В пика на кризата България и Сърбия показаха, че могат да бъдат гарант за сигурността не само на региона, но и на целия континент“, посочи вицепрезидентът. „Интересите на страните по външните граници на ЕС трябва да бъдат защитени, като се взимат решенията за политиката по миграция и убежище“, отбеляза Илияна Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.