НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Никола Петров, НАО „Рожен“: Към момента е невъзможно прогнозирането на малки астероиди, както и отклоняването на големите от техните траектории

Никола Петров, НАО „Рожен“: Към момента е невъзможно прогнозирането на малки астероиди, както и отклоняването на големите от техните траектории

19 Март 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Към момента е невъзможно прогнозирането и проследяването на малки астероиди, както и отклоняването на големите от техните траектории. Това каза директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ Никола Петров в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с падналия метеорит над Берингово море. „Когато става въпрос за мънички, под мънички разбираме с размерите на автомобил, можем да ги видим едва няколко часа, до един – два дни преди да се сблъскат със земята. Прогнозирането, проследяването на такива астероиди преди да са навлезли в земната атмосфера, е невъзможно за нас да се случи“, посочи Петров. По думите му, ако това се случи, ще бъде случайно. „С тях не можем да се справяме, не можем да противодействаме. Що се отнася за големи от стотици метри и километри се разработват проекти и програми как ние бихме могли да ги отклоняваме от техните траектории. За момента все още това е невъзможно“, коментира той. „Идеята е след около 15 години вече да имаме технологичната възможност да отклоняваме опасните за нас астероиди и комети от техните пътища, така че да няма сблъсък със земята“, каза още Никола Петров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Петров, НАО „Рожен“:  Смята се, че най-здравите японски мечове са направени от стомана, добита от метеорит, а в нашата литература се говори за сабя дамаскиня

Никола Петров, НАО „Рожен“: Смята се, че най-здравите японски мечове са направени от стомана, добита от метеорит, а в нашата литература се говори за сабя дамаскиня

19 Март 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. Смята се, че най-здравите японски мечове са направени от стомана, добита от метеорит, а в нашата литература се говори за сабя дамаскиня. Това каза директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ Никола Петров в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с падналия метеорит над Берингово море. „Някъде в районите на Близкия изток също е падал метеорит, от който се е добивала много специална и качествена стомана. Това е свързано със съдържанието на астероидите. Някои от тях съдържат много желязо. При преминаване на екстремни ситуации през атмосферата и нагряване се получават сплави, които са доста здрави след това“, обясни Петров. Той отчете, че остатъците на земята от големи паднали метеорити са между 20 и 30 на брой. „Смята се, че един от най-големите е бил точно преди 65 млн. години някъде в Мексиканския залив“, обясни той и допълни, че може би той е бил последната капка в причината за измирането на динозаврите.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Публикуваха видео от взрива на метеорита над Берингово море

РИА Новости: Публикуваха видео от взрива на метеорита над Берингово море

19 Март 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В социалните мрежи се появи видео от полета на метеорита, който през декември се е взривил над Берингово море край бреговете на Камчатка, предава РИА Новости.
На записът може да се види димна следа от небесно тяло, а на увеличените кадри е запечатан и самият момент на взрива.
Инцидентът е регистриран от американски военни спътници на височина 25,6 км от повърхността на Земята.
Мощността на взрива е десет пъти по-голяма от атомната бомба, хвърлена от американските ВВС над Хирошима през 1945 година.
По данни на сътрудника на НАСА Линдли Джонсън, метеоритът се е взривил недалеч от линията на маршрута, който ползват гражданските самолети.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Метеорит се взриви над Берингово море със силата на седем атомни бомби, подобни на тези от Хирошима

ТАСС: Метеорит се взриви над Берингово море със силата на седем атомни бомби, подобни на тези от Хирошима

18 Март 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Учените от Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (NASA) регистрираха мощен взрив на метеорит в атмосферата на земята, който се е случил над акваторията на Берингово море на няколкостотин километра от руското крайбрежие, се съобщава на сайта на NASA, предава ТАСС.
По данни на американското космическо ведомство, метеоритът е влязъл в атмосферата на 18 декември 2018 година. Скоростта на космическия обект с диаметър от няколко метра е била 32 км/с и той е долетял на 26 километра над повърхността на планетата.
Силата на взрива е била 173 килотона, което е седем пъти повече от тази на атомната бомба, хвърлена по Хирошима през 1945 година. През последното десетилетие по-мощен от този нов „космически пришълец“ е бил само знаменитият Челябински метеорит.
Специалистите отбелязват, че събитието е останало незабелязано за дълго време, защото се е случило в отдалечено и безлюдно място. Информацията за метеорите се появи чак сега, тъй като на американските учени им е било нужно време, за да обработят спътниковите снимки, на които е фиксиран мощният взрив.
Що се касае до метеорита „Челябинск“, то той влезе в атмосферата на Земята на 15 февруари 2013 година сутринта, предизвиквайки силен взрив на височина 30-50 км и падане на многобройни фрагменти на голяма територия в Челябинска област. Взривът бе наблюдаван от стотици хиляди хора край Урал и в Северен Казахстан. Най-големи фрагменти от небесното тяло паднаха в околностите на езеро Чебаркул, на 78 км западно от Челябинск. От взривната вълна се счупиха стъклата на стотици хиляди домове в Челябинск и неговите околности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.