НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерството на туризма очаква летен сезон с предизвикателства заради спад на ранни записвания от някои пазари (ОБЗОР)

Министерството на туризма очаква летен сезон с предизвикателства заради спад на ранни записвания от някои пазари (ОБЗОР)

19 Март 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. 2018 г. e една от най-успешните за българския туризъм в цялата му история. Реализирани са общо 27 млн. нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла, от които 9 млн. са на българи, като за първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристи (над 9,2 млн. такива визити). Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, откривайки заседанието на Националния съвет по туризъм в София. Тя припомни, че след създаването на самостоятелното Министерство на туризма са постигнати рекордни резултати спрямо 2015 г. - 31% ръст на посещенията на чуждестранни туристи и 34% увеличение на приходите от международен туризъм. „Това ни поставя пред нови предизвикателства тази и следващата година, имайки предвид динамиката на сектора и международната конкуренция, като налага да вземаме мерки поне в две посоки“, посочи тя. „На първо място по отношение на законодателството, за да се гарантира качеството на продукта и, второ, за развитието на разнообразни видове туризъм освен зимен и летен“, коментира Ангелкова. Тя изтъкна, че целта е да се утвърди България като целогодишна дестинация, насочвайки услугите към различни категории туристи. Министерството на туризма има подкрепата на здравния министър Кирил Ананиев да се разработи целева политика, така че базата на балнео- и СПА центровете в малките населени места да се използва рационално и да не се руши. „Положихме огромни усилия да се реализира ЕСТИ. Ние като министерство сме създали план-график за обучения на хората, които трябва да я прилагат, за да сме сигурни, че системата ще е пълна“, заяви министър Ангелкова. Тя подчерта, че след октомври министерството ще бъде безкомпромисно, ако местната власт и бизнесът не изпълняват нужното, за да регистрират туристи и нощувки. По думите й системата ще помогне да се правят много анализи, например за профила на туриста, за прогноза за приходите и др., което ще е от полза за всички.
„Подготвените подзаконови нормативни актове са в унисон с политиката на кабинета за намаляване на административната тежест – специализираните наредби за категоризацията, за СПА и уелнес центровете, за изискванията за плувните басейни и аквапарковете към местата за настаняване и др.“, посочи Николина Ангелкова и уточни, че това ще гарантира сигурност на посетителите и високо качество на услугите. „Стриктно се следи дейността на туристическите фирми за спазване изискванията на Закона за туризма и при несъответствие се вземат спешни мерки. Над 350 туроператора и около 50 туристически сдружения вече са заличени от регистъра, защото нямат дейност“, каза министър Ангелкова. Тя се спря и на друга важна за министерството и отрасъла тема – стопанисването на морските плажове. „Предстои промяна на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Предвиждат се санкции като превенция срещу нарушения върху ивиците“, съобщи министърът. „При нерегламентирана търговска дейност на неохраняем плаж глобата е до 50 хил. лв. За нерегламентирано събиране на такси на неохраняем плаж санкцията е до 20 хил. лв. и сигнализираме КЗП“, предупреди министър Ангелкова и обърна внимание, че с цел опазването им са предвидени и санкции за унищожаване на дюни. От 2015 г. досега приходите от концесиониране на плажовете са се повишили от 13 млн. лв. до 18,2 млн. за 2018 г. „Тази година ще е изключително трудна заради силната конкуренция в региона“, посочи още министър Ангелкова. „Има известен спад в ранните записвания за лятото за пазар Русия и Германия. Малък е ръстът на полетите за Бургас, но се очаква те да са по-малко във Варна“, коментира министърът. Тя обяви, че министерството поставя акцент върху таргетираната реклама към основните пазари. „Искаме да задържим постигнатото и с малки стъпки да се опитаме да го надграждаме. Заедно с националните курорти се подготвят и инвестиционни форуми, за да се превърнат в центрове за конгресен туризъм и да разширят крилата на сезоните“, коментира Николина Ангелкова.
Зам.-председателят на УС на Националния борд по туризъм Мартин Захариев поздрави министерството с постиженията в иновациите и го нарече дигитален отличник. Той припомни, че туристическата администрация първа въведе електронната идентификация и че всички ведомства могат да се поучат от нея.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Над 800 хил. са чуждестранните туристи през декември и януари, което е спад от 3,7 %

Министър Николина Ангелкова: Над 800 хил. са чуждестранните туристи през декември и януари, което е спад от 3,7 %

19 Март 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Към момента за декември и януари имаме над 800 хил. чуждестранни туристи, което е спад от 3,7 %. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За сметка на това имаме ръст на нощувките с 5,8 %. Това показва, че идват по-малко туристи, но нощуват повече. Всъщност това води до по-големи приходи в икономиката“, заяви тя. „Надявам се, да имаме такава тенденция и през летния сезон“, коментира Ангелкова. „Можем да реализираме лек спад на посещенията, а всъщност да имаме ръст на нощувките, както се очертава по отношение на зимния сезон. Това всъщност води с малки стъпки до нашата основна стратегия – за това да привличаме по-висок клас туристи. Тоест да предлагаме по-висок продукт на разумна цена“, обясни министърът. „Това го доказва и липсата на свободни места към момента в 4 – 5 звездните хотели“, каза още Николина Ангелкова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: През летния туристически сезон ще има доста предизвикателства заради наблюдавания до момента спад при ранните записвания от някои пазари

Министър Николина Ангелкова: През летния туристически сезон ще има доста предизвикателства заради наблюдавания до момента спад при ранните записвания от някои пазари

19 Март 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. През летния туристически сезон ще има доста предизвикателства заради наблюдавания до момента спад при ранните записвания от някои пазари. Това каза на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тенденциите за лятото се очертават доста предизвикателни. Още в началото на годината и в края на миналата заявихме, че тази година ще бъде изключително динамична, трудна и доста предизвикателна с оглед на факта, че наблюдаваме спад от някои пазари при ранните записвания към момента, особено от пазар Русия. Имаме и намаление на ранните записвания от пазар Германия с оглед на това, че фалира един от немските авиопревозвачи в Германия, който пък повлече фалита и на малък чартърен превозвач в Полша. За съжаление всичко се струпва по едно и също време и със сигурност ще даде своето отражение върху летния туристически сезон“, обясни Ангелкова.
Към момента по отношение на летище Бургас и бургаска област заявките за ранни полети бележат около 1,5% ръст, което е и в рамките на статистическата грешка. По отношение на летище Врана към монета заявките за полетите са към 15 % спад. Така че най-тежко ще бъде положението в област Варна. Надяваме се да запазим нивата, които сме постигнали миналата година и това всъщност, което забелязваме като тенденция, която имаме към момента към зимния сезон се надяваме да се прехвърли към летния.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.