НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Промените в Закона за туризма за статута на националните курорти са на етап внасяне в Министерски съвет

Министър Николина Ангелкова: Промените в Закона за туризма за статута на националните курорти са на етап внасяне в Министерски съвет

23 Април 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за туризма, засягащи статута на националните курорти, са на етап внасяне в Министерски съвет. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос на какъв етап са третите промени в Закона за туризма, Ангелкова уточни, че те са на етап внасяне в Министерски съвет. „Общественото обсъждане приключи отдавна. Там са прословутите национални курорти и съответно темата за шум в тях. Но тази тема е изключително ключова и е записана и в нашата управленска програма за развитието на сектора. Не случайно националните курорти са създадени като такива именно с цел туризъм и затова е необходимо да имат специален статут. И това е основната тема в законопроекта, който две или три години стои за обществено обсъждане в тази му част – изключително много време“, заяви тя. Ангелкова посочи, че в момента работната група по Наредбата за категоризацията е на финала на своята работа. „Например има много остарели изисквания, които са останали от преди, свързани с обзавеждането и с изискването в бизнес хотелите да има и вана, и душ кабина. Това отдавна го няма в големите международни вериги. Така че и това смятаме да отпадне – душ кабината ще бъде задължителна, но ваната няма да е условие“, обясни Ангелкова. Тя посочи, че е хубаво хотелите да бъдат съобразени с изискванията на големите хотелски вериги, защото това е знак за конкурентоспособност. „Така че в тази посока се променят, като в никакъв случай това няма да се отрази на качеството“, посочи Ангелкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Англекова: Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма

Министър Николина Англекова: Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма

20 Март 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма и най-вече ако не се въвеждат данни в Единната система за туристическа информация. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че на Националния съвет по туризъм е бил представен планът за действие, свързан с актуализацията на националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., която е в 2 посоки- законодателната инициатива и напредъкът по нея и маркетингът и рекламата. Министърът на туризма добави, че предстои динамична година и е важно да има обединение с бранша и местната власт, за да се задържат рекордните резултати в туризма от 2018 г. Тя коментира и предстоящите законодателни промени, засягащи туризма.
„Това, което е ключово за тази година, е свързано с финализиране на предстоящите промени в Закона за туризма, които се отнасят до статута на националните курорти. Друга важна точка е свързана и с това да имаме по-голяма и ясно регламентирана обратна връзка от страна на общините и областните управи, свързани с изпълнението на общинските и областните стратегии по туризъм и, разбира се, задължаваме създаването на консултативни съвети по туризъм, така че максимално да ангажираме бизнеса в общините, където това все още не е направено“, каза още тя.
Николина Ангелкова добави, че концесионирането на плажовете се обвързва с качеството на предлагания продукт, и обясни, че когато има концесия, задължителна част е програмата за инвестиции за периода на концесията, докато когато има наеми - инвестиции не се извършват.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Според подготвените законодателни промени министърът на туризма еднолично ще отговаря за процедурата за концесиите

Министър Николина Ангелкова: Според подготвените законодателни промени министърът на туризма еднолично ще отговаря за процедурата за концесиите

19 Март 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Според подготвените законодателни промени министърът на туризма еднолично ще отговаря за процедурите по концесии. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на ААгенция „Фокус“. „Другите законодателни промени, които предстоят, са свързани с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие – законът за концесиите. Знаете, че от първи януари 2019 година плажовете вече се дават по общия ред на Закона за концесиите“, обясни Ангелкова. Тя уточни, че плажовете нито са взимани, нито ще бъдат взимани от Министерството на туризма, за да ги дава някой друг. „По стария ред се взимаше решение за откриване на концесия от Министерски съвет по мое предложение, по новия ред еднолично министърът на туризма отговаря за процедурата по концесии и взема това решение“, обясни тя. „Така че, за да разбием този мит плажовете нито се взимат, нито се иска да се връщат някъде. Те са си все в Министерството на туризма. С тази разлика, че в момента министърът има еднолично правомощия. Това обаче, което е притеснително и което ние искаме да променим, е, че по общия ред по Закона за концесиите не се отчитат спецификите на тези обекти“, допълни министърът. „Морските плажове са изключителна държавна собственост и въведени в общия ред, те минават и по общата процедура за обжалване. Аз имам силни притеснения от сблъскването с трета фигура - професионален жалоподател, защото има възможност да се обжалва действието и бездействие в десет дневен срок. Това прави абсолютно невъзможно планирането от гледна точка на това кога една процедура, която стартира в момента, би могла да завърши. Това води до много голяма несигурност и вече има голям косвен ефект върху големите туроператори, които за да сключат договори с наши хотелиери, изискват представянето на концесионен договор, за да сигурни за устойчивостта на продукта, който се предлага“, обясни министър Ангелкова. "Предстои пълен мониторинг и промени до юни месец на цялата подзаконова нормативна уредба", коментира тя. "Също така на подзаконово ниво предстоят промените в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Отново с цел максимално облекчаване на бизнеса", заяви министърът. "Нашата основна цел е максимално да улесним бизнеса и гражданите с всичко свързано по услугите по Закона за туризма. Предстоят и промени пак с цел облекчаване, на наредбата за сертифициране на терапевтичните центрове, екскурзоводите, планински водачи. Изобщо пълен мониторинг и промени до юни месец на цялата подзаконова нормативна уредба, с цел допълнително намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса“, каза още Ангелкова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.