НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще внесем предложение за тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите на шофьорите от градския транспорт с 10% на година

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще внесем предложение за тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите на шофьорите от градския транспорт с 10% на година

1 Юли 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Ще внесем в Столичния общински съвет предложение за тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите на шофьорите от градския транспорт с 10% на година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща със синдикатите във връзка със заплатите на шофьорите от градския транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Кметът на София посочи, че има напредък и по отношение на социално-битовите условия на служителите в столичния градски транспорт – депата, спирките, сервизните помещения и др. „За мен е важно ние да работим последователно, както го правим, за да може професията на водачите да бъде привлекателна. Сериозен е ангажиментът на общината“, обясни тя. „Постигнахме споразумение, че аз и зам.-кметът Барбалов поемаме ангажимент да внесем в общината тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите в столичния транспорт с 10% годишно“, обясни тя.
Агенция „Фокус“ припомня: Заплатите на шофьорите в градския транспорт в София бяха увеличени два пъти през 2019 г. - през февруари и април. С промените основната заплата в бранша стана 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има и предвиден бонус от 100 лв. за добре свършена работа. Целта на мерките е да се облекчат условията за работа на шофьорите в градския транспорт и да се намали извънредният труд. До промени в заплащането се стигна, след като водачите алармираха Столична община за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат заради липсата на кадри.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: В столичния автотранспорт се наблюдава тенденция за привличане на нови хора – при напуснали 42 шофьори, идват 97 нови

Кметът на София Йорданка Фандъкова: В столичния автотранспорт се наблюдава тенденция за привличане на нови хора – при напуснали 42 шофьори, идват 97 нови

1 Юли 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. В столичния автотранспорт се наблюдава тенденция за привличане на нови хора – при напуснали 42 шофьори, идват 97 нови. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща със синдикатите във връзка със заплатите на шофьорите от градския транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Проведохме поредния кръг от преговори с двата синдиката в системата за градския транспорт. Преговорите винаги са много тежки – имат няколко етапа, няколко нива. Целта е една – да осигуряваме по-добър градски транспорт в града“, заяви Фандъкова и посочи, че това е свързано с основната визия за промяна на столицата в по-зелен град с по-чист въздух. „Само в последните няколко месеца бяха пуснати в движение 170 нови автобуса, предстои пускане на новата линия на метрото до края на годината, очакваме през септември да пристигнат 13 нови трамвая и 15 нови електробуса“, каза още кметът на София. „Но за да има по-добър транспорт, трябва да има кой да го кара“, заяви Фандъкова и припомни, че от края на миналата година се водят преговори за увеличение на заплатите на водачите от градския транспорт, като за тази година те са увеличени с 20%. „През март постигнахме договореност за тригодишно споразумение с цел да привличаме повече желаещи да работят в системата на градския транспорт и тези, които работят, да остават“, обясни Фандъкова.
Тя посочи, че досега в столичния автотранспорт има тенденция за привличане на нови хора. По думите ѝ при напуснали 42 шофьори има 97 нови. „В столичния електротранспорт съотношението между напусналите и новодошлите е 50/50, но има голям интерес към безплатните курсове, които се провеждат“, заяви Фандъкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП-София: Самоорганизиралите се шофьори от градския транспорт постигнаха много сериозна победа

Милка Христова, БСП-София: Самоорганизиралите се шофьори от градския транспорт постигнаха много сериозна победа

15 Март 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Самоорганизиралите се шофьори от градския транспорт постигнаха много сериозна победа. Това коментира заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова ден след сесията, на която беше гласуван докладът на кмета Йорданка Фандъкова за увеличение на основната заплата на шофьорите в столичните автотранспорт и електротранспорт на 1150 лева, съобщиха от пресцентъра на БСП-София.
"Фактът, че работниците се обърнаха не към синдикатите, а към БСП, говори сам по себе си, коментира тя. – Благодарение на собствените си усилия за няколко седмици шофьорите извоюваха това, което години наред не са могли да получат от синдикатите. След като подписката им наброи над 1200 души, което е повече от една трета от официалния брой синдикални членове в градския транспорт, ръководствата на синдикатите си дадоха сметка за мащаба на недоволството и се опитаха да го овладеят, да го тушират и да го оглавят. Опитът им обаче беше изключително нелеп".
Милка Христова визира бурната и агресивна реакция на някои представители на синдикатите по време на заседанието на Комисията по транспорт и туризъм в сряда по въпроса за ремонтите на тоалетните, поставен от председателя на ГС на БСП - София Калоян Паргов. "Те се борели 17 години тоалетните на крайните спирки да бъдат ремонтирани, а, видите ли, сега БСП се намесила и им отнела инициативата!? Тук веднага изниква въпроса за ефективността от работата на синдикатите през тези 17 години на борба, коментира заместник-председателят на СОС. - И кой казва, че въпросът за увеличаването на заплатите на трудещите и подобряването на условията на труд са запазена територия на снидикатите и никоя политическа сила, най-вече БСП, не може да се намесва?!"
Според Милка Христова не бива да бъдат омаловажавани, а трябва да бъде отдадено дължимото уважение на гражданската енергия и решителност на водачите от градския транспорт да отстояват правата си, независимо дали са, или не са синдикални членове. "На сесията в четвъртък изглеждаше изключително несериозно непрекъснатото натрапчиво повтаряне на тезата, че увеличението на заплатите се дължи само и единствено на легитимните представители на синдикатите", коментира тя.
Общинските съветници от групата на БСП имаха забележки за начина, по който управляващите предвиждат да осигурят средствата за увеличението на заплатите на шофьорите в градския транспорт. "Предвижда се те да дойдат след корекция на общинския бюджет в посока увеличение на приходите от данъка за възмездно придобиване на имущества в размер на 5,3 милиона лева, обясни Милка Христова. - Прави впечатление обаче начинът, по който тези пари ще бъдат „вкарани” в Икономическата рамка. Те ще влязат в нея като субсидия, която трябва да достигне, забележете, до транспортните оператори, респективно до шофьорите, чрез увеличаване продажбата на превозни карти и документи. Нещо, което, според нас, е рисковано и не гарантира реалното получаване на тези средства от транспортните оператори и водачите. Причината е, че тенденцията, която наблюдаваме, не говори за подобна възможност. Затова нашето предложение беше тази сума да мине чрез Регламент 1370 на Европейския съюз. Така ще бъде гарантирано повишаването на заплатите, без то да бъде обвързано с евентуална продажба на превозни документи. За съжаление, нашето предложение не беше прието".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заплатите на шофьорите от градския транспорт в София се повишават от 1 април (ОБЗОР)

Заплатите на шофьорите от градския транспорт в София се повишават от 1 април (ОБЗОР)

14 Март 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие единодушно предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова заплатите на шофьорите от градския транспорт да се увеличат с 10% от 1 април. Така възнагражденията в „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ първо се изравняват, а след това се увеличават. С промените основната заплата в бранша става 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има предвиден и бонус от 100 лв. за добре свършена работа. За увеличението на заплатите Столична община ще отдели 5,3 млн. Целта на новите мерки е да се облекчат условията за работа на шофьорите в градския транспорт и да се намали извънредният труд в двете дружества, който в момента е над допустимите 15 часа.
До повишаването на заплатите се стигна след внесен извънреден доклад на 13 март от кмета на София Йорданка Фандъкова за решаване на проблемите на водачите в градския транспорт, след като те сигнализираха за тях. Шофьорите алармираха за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат, заради липсата на кадри. В доклада Фандъкова си постави две цели - задържане на работещите водачи и привличане на нови за справяне с недостига на кадри. От доклада стана ясно, че незаетите места в системата на градския транспорт за водачи са 251, недостигът е 13%. 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи, а 135 са свободните места за шофьори на автобуси.
Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че увеличаването на възнагражденията на шофьорите е част от последователна политика за подобряване на условията на обществения транспорт. „Това е доклад, който внесох на базата на ясен анализ за недостига на водачи – на шофьори и ватмани, поради което се появява и необходимостта от много извънреден труд. А това не е в интерес както на самите водачи, така и на гражданите на София“, обясни тя и уточни, че целта на доклада е да задържи шофьорите, които работят в момента, и да привлече нови. Фандъкова съобщи, че продължава диалогът по предложението на синдикатите за тригодишна програма.
Заместник-кметът на София Дончо Барбалов припомни, че това е второто увеличение на заплатите в столичния автотранспорт за тази година, след като такова имаше и през февруари. Той посочи, че в следствие на това вече има няколко нови молби за постъпване на работа. „Така че се надявам повече хора да дойдат. Стремим се да правим условията на труд все по-добри, а заплащането да е достойно“, каза още зам.-кметът. По думите му увеличаването на възнагражденията няма да бъде за сметка на повишаване на цената на билета или за сметка на спиране на нощния транспорт.
От своя страна, лидерът на БСП – София Калоян Паргов определи взетото решение на Столичния общински съвет като успех за БСП. По думите му увеличаването на заплатите на шофьорите в градския транспорт е станало след натиск от страна на опозицията си над управляващите, за да си свършат работата. „Очевидно е обаче, че трябва да се промени подходът и чуваемостта, когато говорим с шофьорите. Те очакват втората крачка, но г-жа Фандъкова не я прие – да поеме ангажимента, че при актуализация на бюджета тази година, на първо място ще помислим за допълнителното увеличаване, както те искат“, каза още Паргов и подчерта, че БСП – София поема ангажимент, че когато дойде времето, ще поставят този въпрос.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП – София: Увеличаването на заплатите на шофьорите в градския транспорт стана след натиск на БСП над управляващите,  за да си свършат работата

Калоян Паргов, БСП – София: Увеличаването на заплатите на шофьорите в градския транспорт стана след натиск на БСП над управляващите, за да си свършат работата

14 Март 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаването на заплатите на шофьорите в градския транспорт стана след натиск на БСП над управляващите, за да си свършат работата. Това каза пред журналисти лидерът на БСП – София Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Едва ли има някой, без значение от коя политическа сила, който да не желае да реши проблема със заплатите на шофьорите в градския транспорт. За съжаление, през последния един месец управляващите се опитаха да политизират проблема с цел неговото замитане. Но не им мина номера“, заяви Паргов.
Той посочи, че счита днешното решение на Столичния общински съвет като успех за БСП. „Защото това показва, че ние мислим за хората, заставаме зад тях и натискаме управляващите да си свършат работата. И в следствие на този натиск изникна този извънреден доклад, заради който се направи първата крачка. Очевидно е, че трябва да се промени подходът и чуваемостта, когато говорим с тези хора. Те очакват втората крачка, но г-жа Фандъкова не я прие – да поеме ангажимента, че при актуализация на бюджета тази година, на първо място ще помислим за допълнителното увеличаване, както те искат“, каза още Паргов и подчерта, че БСП – София поема ангажимент, че когато дойде времето, ще поставят този въпрос.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Вече има няколко нови молби са постъпване на работа в столичния автотранспорт

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Вече има няколко нови молби са постъпване на работа в столичния автотранспорт

14 Март 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Вече има няколко нови молби са постъпване на работа в столичния автотранспорт. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София Дончо Барбалов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предполагам, че през следващата седмица ще се види ефектът от днешното увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт. Целите са няколко – от една страна да задържим тези, които вече работят в градския транспорт, а от друга – да мотивираме нови хора да се присъединят“, коментира Барбалов.
Той уточни, че има информация, че в автотранспорта, където гласуваното днес увеличение е второто за годината, вече има няколко нови молби за постъпване на работа. „Така че се надявам повече хора да дойдат. Стремим се да правим условията на труд все по-добри, а заплащането да е достойно“, каза още зам.-кметът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Не се обмисля отмяна на нощния транспорт

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Не се обмисля отмяна на нощния транспорт

14 Март 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Не се обмисля отмяна на нощния транспорт. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Моята позиция е, че нощният транспорт е решение, което взехме на база необходимостите и развитието на града. А вече по какъв начин ще го гарантираме, това вече може да се коментира. Предстои да се види дали ще се предлага на външен оператор, дали дружествата ще се справят с налични шофьори да обезпечат тези линии“, обясни Фандъкова.
Тя уточни, че линиите от нощния транспорт са били въведени експериментално. „Така че анализите дали са най-правилните линии, дали е най-правилен начинът ще продължи да се коментира“, обясни кметът на София и подчерта, че не се обмисля отмяна на нощния транспорт. „Казвам само, че трябва да се анализира изпълнението – дали в този вид и кой да го изпълнява“, обясни тя.
Фандъкова коментира предстоящото прекратяване на концесиите на някои от линиите в София. „Това е всъщност един от проблемите. Моето усилие през всичките тези години да можем да предоставяме услугата „обществен транспорт“ с възможностите на общинските дружества. Дали това ще е възможно в бъдеще – предстои да видим. И то ще е на база на привличането на шофьори“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Цената на билета на градския транспорт няма да поскъпва, няма да бъдат разреждани и линии

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Цената на билета на градския транспорт няма да поскъпва, няма да бъдат разреждани и линии

14 Март 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Цената на билета на градския транспорт няма да поскъпва, няма да бъдат разреждани и линии. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нито сме обсъждали такова нещо, нито имаме намерение да обсъждаме, нито се налага както допълнително увеличение на цена на билет, така и разреждане на линии. Аз заявих няколко пъти, че няма да допусна разреждане на линии, въпреки че имаше такива предложения“, обясни Фандъкова.
Тя уточни, че в разговор с шофьорите те са поставили проблем със съществуващите разписания. „Така че под „оптимизация на разписанията“ трябва да се разбира работна оптимизация на разписанията за шофьорите – колко минути да имат на последна спирка, за да имат достатъчно време да починат и колко минути да има между различните спирки, за да може обективно да не закъсняват“, каза още Фандъкова и подчерта, че в този смисъл работата продължава.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Увеличаването на заплатите на шофьорите е част от последователна политика за подобряване на условията на обществения транспорт

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Увеличаването на заплатите на шофьорите е част от последователна политика за подобряване на условията на обществения транспорт

14 Март 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаването на заплатите на шофьорите от градския транспорт е част от последователна политика за подобряване на условията на обществения транспорт. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с единодушно приетото от Столичния общински съвет предложение за увеличаване на заплатите на шофьорите от градския транспорт, Фандъкова обясни, че е била сигурна, че няма да има политическа сила, която да си позволи да не го подкрепи. „Това е доклад, който внесох на базата на ясен анализ за недостига на водачи – на шофьори и ватмани, поради което се появява и необходимостта от много извънреден труд. А това не е в интерес както на самите водачи, така и на гражданите на София“, обясни тя.
Фандъкова уточни, че целта на доклада е да задържи шофьорите, които работят в момента, и да привлече нови. „Всички останали мерки продължаваме да дискутираме. Така че това не е нито начало, нито е край, а е част от последователна политика за подобряване на условията на обществения транспорт в София както за пътниците, така и за шофьорите. Нека да не забравяме, че гражданите забравиха мръзненето през зимата и жегата в топлите летни месеци с новите автобуси, тролейбуси и трамваи – това също е част от програмата и инвестициите“, обясни тя.
Кметът на София съобщи, че продължава диалогът по предложението на синдикатите за тригодишна програма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От 1 април основната заплата на шофьорите в градския транспорт в София ще бъде 1150 лв.

От 1 април основната заплата на шофьорите в градския транспорт в София ще бъде 1150 лв.

14 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. След близо двучасово обсъждане Столичният общински съвет прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова заплатите на шофьорите от градския транспорт да се увеличат с 10% от април, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С приетите промени заплатите в „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ първо се изравняват, а след това се увеличават. Така основната заплата в бранша става 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има предвиден и бонус от 100 лв. за добре свършена работа. За увеличението на заплатите Столична община ще отдели 5,3 млн.
Агенция „Фокус“ припомня: Вчера кметът Йорданка Фандъкова внесе извънреден доклад за решаване на проблемите на водачите в градския транспорт, след като те сигнализираха за тях. Шофьорите алармираха за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат, заради липсата на кадри. В доклада Фандъкова си постави две цели - задържане на работещите водачи и привличане на нови за справяне с недостига на кадри. От доклада стана ясно, че незаетите места в системата на градския транспорт за водачи са 251, недостигът е 13%. 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи, а 135 са свободните места за шофьори на автобуси. Целта на предложените мерки е да се облекчат условията за работа на шофьорите в градския транспорт и да се намали извънредния труд в двете дружества – „Столичен електротранспорт“ и „Столичен автотранспорт“, който в момента е над допустимите 15 часа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Увеличението на заплатите на шофьорите и ватманите в градския транспорт, което предлагам, е второто в рамките на тази година

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Увеличението на заплатите на шофьорите и ватманите в градския транспорт, което предлагам, е второто в рамките на тази година

14 Март 2019 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Увеличението на заплатите на шофьорите и ватманите в градския транспорт, което предлагам, е второто в рамките на тази година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в Сутрешния блок на БНТ. „Градския транспорт в София се оперира от четири търговски дружества, които са 100% общински търговски дружества, които имат своите приходи, чрез продажбата на билети, карти и синя и зелена зона, но и с много сериозна субсидия от бюджета на Столична община“, заяви Йорданка Фандъкова.
„От 1 февруари всички работещи в транспортните дружества получиха 10% увеличение на заплатите. Факт е обаче, че ние имаме проблем и той е с недостига на шофьори. Този проблем води до много часове извънреден труд, което вече наистина не е допустимо, защото това означава и повече рискове за хората. Ние обсъдихме много внимателно и анализирахме възможностите на бюджета на Столична община“, посочи столичният кмет.
Те припомни, че вчера е внесен доклад и предложение за увеличение на заплатите на водачите в авто и електро транспорта от 1 април, като основната заплата стане 1150 лева. Кметът отбеляза, че предлага възнагражденията в „Столичния електротранспорт“ и в „Столичния автотранспорт“ да се изравнят, а след изравняването да се увеличат с 10%. За увеличението на заплатите Столична община ще отдели 5,3 млн. лева. Кметът посочи, че продължават преговорите със синдикатите, които предлагат ежегодно нарастване на възнагражденията с 10% през следващите три години. Като целта е професията да стане привлекателна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.