НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова (ОБЗОР)

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова (ОБЗОР)

19 Март 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Русе. Прокуратурата повдигна 3 обвинения на Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова. 30-годишната телевизионна водеща беше нападната на 6 октомври 2018 г. посред бял ден, докато тичала по крайбрежната алея в Русе. Северин ще отговаря пред съда за три деяния - убийство, изнасилване и блудство, като престъпленията са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Прокуратурата ще настоява за налагането на най-тежката мярка – доживотен затвор без право на обжалване. Северин Красимиров е единственият обвиняем за престъплението. От прокуратурата обясниха ,че мотивът за убийството на Маринова е сексуален. Държавното обвинение категорично отхвърля твърдението, че престъплението е било поръчано или свързано с професията на жертвата, както и версията, че Северин Красимиров е имал помагачи. „Тази основна версия, която беше повод България да получи упреци, е изключително внимателно и детайлно изследвана и отхвърлена категорично”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Назначената петорна комплексна съдебно-медицинска, психологична и психиатрична експертиза на Северин Красимиров, сочи че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното. Делото срещу Северин Красимиров се очаква да бъде насрочено до месец, дотогава той ще остане в затвора в Русе.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври 2018 g. 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе изнасилена и убита в Русе. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата. На 17 октомври 2018 г., на летище „София“, в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Русе Европейска заповед за арест, германските власти предадоха на българските издирвания Северин Красимиров. Красимиров пристигна в България на 18 октомври и бе транспортиран от град София до следствения арест в град Русе.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Прокуратурата ще настоява за максимално тежка присъда за Северин Красимиров

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Прокуратурата ще настоява за максимално тежка присъда за Северин Красимиров

19 Март 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще настоява за максимално тежка присъда за Северин Красимиров. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Арнаудова обясни, че една от основните линии на разследване в първите часове на досъдебното производство е била в посока да се установи дали изнасилването и убийството на журналистката Виктория Маринова е свързано с работата, която упражнява и дейностите, с които се се ангажирала.
Установено е, че Виктория Маринова е била преназначена от своя бивш съпруг във фирмата „Май Фай” на длъжност офис мениджър, където дотогава е работила на длъжността като говорител-телевизия - на практика Маринова е започнала да ръководи местната кабелна телевизия, собственик на бившия ѝ съпруг. Арнаудова посочи, че в тази телевизия още през 2016 г. Маринова е водела магазинно предаване под името „Подиум”, но през есента на 2018 г. е взето решение да променят името на предаването на „Детектор” и неговата насоченост. Идеята за темата на неговият първи брой, който е бил излъчен на 30 септември 2018г. е била изцяло на Асен Иванов, който е направил и двете излъчени интервюта. Участието на Маринова се свеждало до откриващия анонс на предаването, един анонс в средата му и един в неговия край, отбеляза говорителят на главния прокурор. „Т.е. тази основна версия, която беше повод България да получи упреци, е изключително внимателно и детайлно изследвана и отхвърлена категорично. Затова считаме, че се касае за тежко умишлено престъпление, чисто криминално, изключително жестоко. Предявени са обвинения и ще бъде съден за три престъпления и съм убедена, че разследващите и наблюдаващи прокурори ще настояват за максимално тежка присъда за тези престъпления“, заяви Румяна Арнаудова.
Попитана дали прокуратурата ще предприеме действия във връзка с направените внушения, че убийството на Маринова е свързано с работата ѝ като журналист, които са нанесли петно върху страната ни Арнаудова заяви: Срещу изказване на определени кръгове Прокуратурата няма какво друго да направи, освен да изпълни задълженията си по закон. Няма какво друго да направим, освен да съберем всичките си сили, да се мобилизираме, да проявим максимален професионализъм, да съберем всички доказателства и само доказателствата ще ни отведат до истината“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Северин Красимиров ще изчака насрочването на делото от съда в затвора в Русе

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Северин Красимиров ще изчака насрочването на делото от съда в затвора в Русе

19 Март 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Русе. Издадено е постановление Северин Красимиров да бъде преведен от ареста в Русе в затвора, където ще изчака насрочването на делото от съда. Това каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Георгиев допълни, че за умишлено убийство законът предвижда възможно най-тежките наказания, между които и доживотен затвор без замяна. „Вече възможностите за развитие на процеса в съдебната му фаза зависят от избора на защитата на подсъдимия. Известна ви е процедурата по съкратеното съдебно следствие. Очакваме да видим как ще се развие процесът в съдебната му фаза“, обясни прокурорът. По думите му от тук нататък предстои разпределение на делото в съда, определяне на съдебен състав. Той изрази очаквания в рамките на около месец да бъде насочено разпоредително заседание.
Той посочи, че от Окръжната прокуратура са категорични, че той е бил сам при извършването на престъплението. „Имаме записи от видеокамери в района, в който виждаме, че това е единственият човек там. Имаме подробни огледи на местопроизшествието, на които не са намерени никакви други следи от друго лице. Няма ДНК материал от друго лице по тялото на жертвата“, допълни още Георгиев. По думите му не се разполага с други доказателства предварително да е бил подбуден да извърши такова нещо. „Сигурни сме, че целта, поради която той не е бил в дома си в нощта преди да извърши престъплението, няма нищо общо с това, което е направил после“, обясни още окръжният прокурор.
Георгиев Георгиев уточни, че обясненията на Северин Красимиров са градирали и при всеки един последващ разпит е разкривал допълнителни факти. „В резултат на които е обвинен и за тези престъпления. Към момента признава вината си“, допълни още Георгиев. „Смятаме, че той сам е организирал начина, по който да напусне страната. Не сме събрали доказателства категорични за това лицето, с което е преминал границата и е пътувал за Германия да е знаел, че целта на пътуването на Северин Красимиров да се укрие от разследващите органи в България, защото е извършил престъпление“, каза още Красимиров.
Георгиев уточни, че е направено претърсване в дома на Северин Красимиров и са иззети дрехите му, по които е имало следи от биологичен материал. „Тези дрехи възложихме на експертите да проучат и от тях установихме, че биологичният материал по тях съдържа кръв от жертвата и ДНК материал от самия Северин Красимиров. Същевременно по тялото на жертвата и по дрехите, които бяха останали при нея също имаше ДНК материал, който сме подложили на изследване и който ни показва, че профилът на извършителя съвпада напълно с този на Северин Красимиров“, коментира прокурорът.
Попитан дали е употребявал наркотични вещества, Георгиев уточни, че още в момента, в който той е бил върнат в България са взети кръв и урина за изследване от него. Подложили сме ги на експертно изследване. Резултатите от него са, че в кръвта и урината му няма следи от наркотично вещество“, допълни още Георгиев.
Той обърна внимание, че експертите в Ловеч са имали възможност да наблюдават обвиняемия повече от месец. „Тяхното заключение е, че той действително има лека степен на умствено изоставане, която го следва от ранната му детска възраст. Това умствено изоставане не е психична болест по смисъла на закона, не го лишава от възможността да разбира свойството и значението на деянието си и да ръководи постъпките си и може да носи наказателна отговорност“, обясни Георгиев.
„В европейската заповед за разследване, която изпратихме до колегите ни в Германия, бяхме поискали да бъде прегледан от съдебен лекар в момента на задържането му. Знаете, че в интервала от време това следствено действие беше извършено около пет-шест, седем дни педи той да бъде върнат в България. Нараняванията по неговото тяло бяха по-видими в момента, в който беше задържан в Германия“, каза окръжният прокурор и уточни, че тези наранявания са били типични за престъпленията, които Северин Красимиров е извършил. „След това възложихме на нашия съдебен лекар да се запознае с тези материали и да ни даде отговор дали тези наранявания по тялото му имат връзка с престъпленията, по които сме го обвинили и неговото заключение, че тези наранявания могат да бъдат точно по този начин и че във времето отговарят да са му причинени в момента, в който е извършено самото престъпления“, посочи още окръжният прокурор. По думите му нараняванията му по коленете са типични за позата, заета от него по време на извършване на полов акт.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Повдигаме три обвинения на Северин Красимиров – за убийство с особена жестокост, изнасилване и блудство

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Повдигаме три обвинения на Северин Красимиров – за убийство с особена жестокост, изнасилване и блудство

19 Март 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Русе. Повдигаме три обвинения на Северин Красимиров – за убийство с особена жестокост, изнасилване и блудство. Това каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Досъдебното производство, по което разследвахме причинената смърт на Виктория Маринова, приключи. Окръжна прокуратура Русе е изготвила обвинителен акт, с който единственото обвиняемо лице по делото Северин Надеждов Красимиров от днес е предаден на съд. Той ще отговаря по три обвинения. Едното е за извършени от него блудствени действия с Виктория Маринова, второто за извършено от него изнасилване и третото е за убийство, извършено умишлено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост“, каза още окръжният прокурор. Той отчете, че в последните пет месеца се е работило активно по това дело. „Така, както ви обещахме още при първоначалните срещи, събирахме доказателства, за да проверим всички възможни действия относно тези престъпления. Разпитани бяха над 30 свидетели, назначени и приети бяха над 15 експертизи, изисквахме множество документи, справки, получихме съдействие от прокуратурата и от полицейските служители в Германия и в крайна сметка, както добре знаете Северин Красимиров беше задържан десетина дни след извършване на престъплението“, каза той. Окръжният прокурор припомни, че е бил доведен в България и по искане на окръжната прокуратура е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“, каквато търпи и до момента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай

19 Март 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Русе. Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Убийството разтърси България не само с жестокостта, с което беше извършено, но с още един изключително неприятен факт - внушенията, които бяха направени от определени кръгове българи срещу българските институции и българската държава, че в България журналисти, които се борят срещу корупцията и извършват разследвания срещу корумпирани лица, биват убивани, заяви Арнаудова
„В резултат на нашето разследване този случай се оказа чист криминален случай, но за съжаление петното, което бяха оставили върху лицето на държавата се наложи целият екип да обори с много усърдие, много висок професионализъм и със самообладание, за да стигнем до истината“, добави тя.
Румяна Арнаудова отбеляза, че внушенията, които бяха направени, не отговарят на истината и са злепоставили България за кратък период от време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Окръжната прокуратура ще внесе в съда обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

Русе: Окръжната прокуратура ще внесе в съда обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова

19 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжна прокуратура – Русе ще внесе в Окръжен съд - Русе обвинителен акт срещу Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Подробности по случая ще даде говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова и наблюдаващите прокурори, от 11.00 ч. в Съдебната палата в град Русе.
Агенция „Фокус“ припомня: На 6 октомври 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе изнасилена и убита в Русе. Сигналът за откритото й тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.
На 17 октомври 2018 г., на летище "София", в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Русе Европейска заповед за арест, германските власти предават на българските издирвания Северин Красимиров.
Красимиров пристигна в България на 18 октомври и бе транспортиран от град София до следствения арест в град Русе.
По-късно Окръжната прокуратура в Русе повдигна обвинения на 21-годишния Северин Красимиров за изнасилването и убийството на журналистката Виктория Маринова. Красимиров бе оставен в ареста на 19 октомври.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжната прокуратура - Русе: Северин Красимиров е вменяем и ще бъде предаден на съд за изнасилването и убийството на Виктория Маринова

Окръжната прокуратура - Русе: Северин Красимиров е вменяем и ще бъде предаден на съд за изнасилването и убийството на Виктория Маринова

7 Февруари 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжна прокуратура - Русе ще внесе обвинителен акт срещу Северин Красимиров и ще поиска налагане на най-тежките наказания за извършените от него на 06 октомври 2018 г. в гр. Русе две престъпления - изнасилване на Виктория Маринова, представляващо особено тежък случай и убийството ѝ, извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с особена жестокост. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Окръжната прокуратура в Русе назначи петорна комплексна съдебно медицинска психологична и психиатрична експертиза на обвиняемия, заключението на която сочи категорично, че Северин Красимиров е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното. Красимиров е с лека умствена изостаналост и е емоционално нестабилна личност – импулсивен тип, но може да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Той е без фундаментални разстройства в базисни сфери от психичната дейност, които да нарушават основните му психични годности, поради което може да участва в наказателния процес и да разбира смисъла и значението на извършваните следствени действия и да разбира смисъла на наложеното наказание.
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди вземането на досъдебното производство на специален надзор и по него се извършват интензивни следствени действия от екип от прокурори.
До момента са разпитани 30 свидетели и са назначени 19 експертизи. Извършени са множество първоначални и допълнителни огледи на местопрестъплението и на веществени доказателства, както и претърсвания и изземвания. Изискани и получени са справки от мобилните оператори и медицинска документация.
В изпълнение на издадената от ОП - Русе Европейска заповед на разследване, прокуратурата във Федерална Република Германия извърши освидетелстване на Северин Красимиров и изготвените протоколи и фотоалбуми за това следствено действие са получени в прокуратурата. С оглед изложеното в протокола състояние на обвиняемия и установените по него следи от наранявания, Окръжна прокуратура- Русе назначи съдебно медицинска експертиза, която да даде отговор на въпроса дали е възможно установените наранявания да са получени в резултат на оказана от жертвата съпротива.
Припомняме, че извършителят на деянията бе задържан в изпълнение на издадена от прокуратурата Европейска заповед за задържане в Германия и бе преведен в страната ни. С определение на Окръжен съд – Русе на Северин Красимиров е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обвиненият за убийството на Виктория Маринова - Северин Красимиров, отива в психиатрично отделение

Обвиненият за убийството на Виктория Маринова - Северин Красимиров, отива в психиатрично отделение

20 Ноември 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Русе. Северин Красимиров, обвинен за изнасилване и за убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост на 30-годишната Виктория Маринова - административен директор на TVN и водеща на предаване, ще бъде настанен за изследване за срок от 30 дни в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч. Това определи днес Окръжният съд в Русе, като искането бе отправено от Окръжната прокуратура, предаде Нова телевизия.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че по всяко едно дело се назначават съдебно-психиатрични експертизи, които дават становище за вменяемостта на обвиняемите лица. "Това дело не е изключение и по него също сме назначили такава експертиза", каза Георгиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров по повод промените в НПК: Не може да се постига бързо правосъдие с посегателство върху правата на обвиняемите и техните близки

Главният прокурор Сотир Цацаров по повод промените в НПК: Не може да се постига бързо правосъдие с посегателство върху правата на обвиняемите и техните близки

27 Октомври 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Трябва да се търси разумният баланс, при който да бъдат защитени интересите на бързото производство, но и да бъдат запазени човешките права. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които позволяват ареста да остане в тайна до 48 часа, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Парламентът одобри предложението от правителството, според което властите могат да задържат и дете до 24 часа, без да уведомяват родителите. По думите на Цацаров тези промени защитават интересите и на Държавното обвинение, но не може да се постига бързо правосъдие с посегателство върху правата на обвиняемите и техните близки. „Много внимателно трябва да се прецени доколко една подобна промяна наистина обслужва интересите на правосъдието, или представлява просто една декларирана промяна, а в крайна сметка поставя в едно много тежко положение близки на обвиняемите”, каза още главният прокурор.
Сотир Цацаров посочи, че Прокуратурата ще излезе със свое становище, но едва след като промените бъдат обнародвани. По Закон дотогава Прокуратурата няма право на реакция със становище по въпроса.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Приетото на първо четене предложение арестите да могат да останат в тайна до 48 часа е грубо незачитане на принципите на правовата държава и демократичното общество

СДС: Приетото на първо четене предложение арестите да могат да останат в тайна до 48 часа е грубо незачитане на принципите на правовата държава и демократичното общество

27 Октомври 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. СДС е партията, която започна битката за демокрация, свобода и човешки права, отстоя тези идеи три десетилетия и не може да приеме каквото и да е узаконяване на мерки, които биха довели до тяхното нарушаване. Това се посочва в позиция на партията по повод приетите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който позволява ареста да остане в тайна до 48 часа. "Ако приетите на първо четене от парламента предложения на правителството, че арестите могат да останат в тайна до 48 часа, засягат само заподозрени в престъпления, то поправката е обяснима! Но не виждаме достатъчно гаранции за това. За нас тези предложения са изключително грубо незачитане на принципите на правовата държава и демократичното общество", заявяват от СДС. Според тях всяко задържане, без право на защита, е против Конституцията, а неспособността на разследването да събере безспорни доказателства не може да оправдае погазването на конституционни права и свободи. "Правото на защита е измежду абсолютните права и всяко негово погазване рискува връщането към репресивните методи на разследване. Приемането на подобна мярка, касаеща дори непълнолетните лица, може да се разглежда само като неоправдана държавна репресия, която освен всичко друго, ще доведе до нови загубени дела в Страсбург, за които ще плаща българският данъкоплатец!", посочват от СДС. "Наред с това, ние изразяваме своите сериозни притеснения, че тази мярка може да причини сериозни психически и здравословни щети на близките на задържаното лице, които ще бъдат в неведение за причините за неговото 48 часово отсъствие. А още повече и за родителите на непълнолетните, които 24 часа няма да знаят къде са децата им", отбелязват те.
"Липсата на истински десен коректив, представляващ свободните хора в българския парламент, е проблем за цялото общество. Тази липса се усеща особено силно при приемането на закони, които носят сянката на полицейщина и погазване на изконни права, защото спорната поправка е гласувана почти без дебати.
Това ни кара да се съмняваме още по-силно в опозиционността на БСП, която громи правителството пред камерите и по площадите, но не реагира остро, когато има заплаха за нарушаване на граждански права от страна на управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти. За наследницата на БКП, която изкарваше хората от домовете им като хунта и те изчезваха безследно, това е обяснимо. Но как го допускат партии, с претенции, че са демократични?!", се посочва още в позицията.
"Затова призоваваме народните представители от всички политически сили и най-вече ГЕРБ, да покажат, че в парламента има истински личности и демократи, а не хора, употребявани само да натискат пултовете за гласуване. Нека тези от тях, независимо от партийната си принадлежност, за които постиженията на демокрацията наистина имат смисъл, да не допуснат тази промяна да мине на второ четене, освен ако не се предложат поправки, внасящи повече яснота и гарантиращи спазването на човешките права", заявяват от СДС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши на първо четене имуществото от престъпна дейност да се отнема в полза на държавата

Парламентът реши на първо четене имуществото от престъпна дейност да се отнема в полза на държавата

25 Октомври 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс с вносител Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 116 народни представители, а един беше „против“.
Предвижда се възможност за отнемане в полза на държавата на пряка и непряка облага, придобита чрез престъпна дейност, ако не подлежи на връщане или възстановяване. В случаите, когато облагата липсва или е отчуждена, да се присъжда нейната равностойност. Ще се дефинират понятията пряка и непряка облага.
Привличането на лице като обвиняем за престъпление по Закона за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е посочено като основание за започване на проверка. Когато са събрани достатъчно данни, че имуществото е незаконно придобито, Антикорупционният орган внася в съда искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на имуществото. МС предлага конфискуваното имущество да се управлява от КПКОНПИ.
Приготовлението за кражба на МПС ще бъде самостоятелно престъпление и ще се наказва. С измененията глобата в размер на до 3 хил. лева ще отпадне.
Въвежда се задължение за предоставяне на информация на обвиняемите, улесняваща избора им на адвокат, както и правото свободно да осъществяват връзка със защитник. Да се срещат насаме с него, да получават съвети и друга правна помощ, включително преди започване и по време на провеждане на разпита и на всяко друго процесуално действие с участието на обвиняемите. Когато задържаният е гражданин на две или повече държави, той ще може да избере консулските органи на коя държава да бъдат уведомени за задържането му и с които желае да осъществи връзка.
С промените се дава право на митническите органи да задържат лица за 24 часа, когато има данни, че продават на стоки без бандерол или пренасят незаконно стоки през границата. Органите ще имат такова право и в случай, че лицето дължи ДДС от внос и акцизи и съществува реална опасност да се укрие или да извърши престъпление.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова, остава в ареста (ОБЗОР)

Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова, остава в ареста (ОБЗОР)

20 Октомври 2018 | 05:25 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжният съд остави в ареста Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова. Мотивите за това са тежестта на извършеното престъпление, фактът, че младият мъж няма постоянна работа и доходи, семейството му живее в чужбина и има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. На Красимиров са повдигнати две обвинения - за изнасилване и за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Постоянната мярка „задържане под стража“ беше поискана от обвинението и подкрепена от служебния защитник на Северин - адвокат Иван Дойнов. Адвокатът поясни, че ако бъде пуснат под домашен арест и се върне в циганската махала Северин се притеснявал за здравето и живота си.
Пред журналисти Северин призна, че е виновен и заяви, че ще приеме присъдата, каквато и да е тя. „Много съжалявам. Не мога да повярвам, че аз съм го направил. Ударих й един шамар“, каза той. Северин се разплака и допълни, че единствените думи, които отправя към семейството на убитата Виктория са – „Съжалявам“.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че Северин е признал, че е ударил Виктория, за изнасилването обаче мълчал. По думите му нямало данни той да е имал съучастник. Северин отричал да е познавал жертвата си или да я е виждал на телевизионния екран. Той разказал, че между двамата е имало пререкание. От Красимиров е взета ДНК-проба. Направеният преглед е установил, че физическото му състояние е добро.
Северин има право да обжалва наложената мярка в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. До даването на ход на делото той ще остане в следствения арест в Русе.
Агенция „Фокус” припомня: 30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.
В сряда, 17 октомври, германските власти предадоха на летище София издирвания Северин Красимиров на българските власти. В четвъртък той бе транспортиран от София до следствения арест в град Русе, където бе разпитан и освидетелстван. По време на разпита той е казал къде е скрил телефона на жертвата, след което мобилното устройство беше открито близо до мястото на убийството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова, остава в ареста (ОБЗОР)

Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова, остава в ареста (ОБЗОР)

19 Октомври 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжният съд остави в ареста Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова. Мотивите за това са тежестта на извършеното престъпление, фактът, че младият мъж няма постоянна работа и доходи, семейството му живее в чужбина и има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. На Красимиров са повдигнати две обвинения - за изнасилване и за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Постоянната мярка „задържане под стража“ беше поискана от обвинението и подкрепена от служебния защитник на Северин - адвокат Иван Дойнов. Адвокатът поясни, че ако бъде пуснат под домашен арест и се върне в циганската махала Северин се притеснявал за здравето и живота си.
Пред журналисти Северин призна, че е виновен и заяви, че ще приеме присъдата, каквато и да е тя. „Много съжалявам. Не мога да повярвам, че аз съм го направил. Ударих й един шамар“, каза той. Северин се разплака и допълни, че единствените думи, които отправя към семейството на убитата Виктория са – „Съжалявам“.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че Северин е признал, че е ударил Виктория, за изнасилването обаче мълчал. По думите му нямало данни той да е имал съучастник. Северин отричал да е познавал жертвата си или да я е виждал на телевизионния екран. Той разказал, че между двамата е имало пререкание. От Красимиров е взета ДНК-проба. Направеният преглед е установил, че физическото му състояние е добро.
Северин има право да обжалва наложената мярка в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. До даването на ход на делото той ще остане в следствения арест в Русе.
Агенция „Фокус” припомня: 30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.
В сряда, 17 октомври, германските власти предадоха на летище София издирвания Северин Красимиров на българските власти. В четвъртък той бе транспортиран от София до следствения арест в град Русе, където бе разпитан и освидетелстван. По време на разпита той е казал къде е скрил телефона на жертвата, след което мобилното устройство беше открито близо до мястото на убийството.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: И други доказателства потвърждават, че Северин Красимиров е извършителят на убийството на Виктория Маринова

Министър Младен Маринов: И други доказателства потвърждават, че Северин Красимиров е извършителят на убийството на Виктория Маринова

19 Октомври 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Мога само да потвърдя, че при допълнително проведените процесуално следствени действия със Северин Красимиров, след като ни беше върнат от Германия, са документирани и други доказателства, които потвърждават версията, че той е извършителят на това тежко престъпление. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов попитан има ли нови обстоятелства по разследването на убийството на Виктория Маринова в Русе след екстрадицията на Северин Красимиров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вече нещата са във фаза на досъдебно производство. Там законът забранява да споделяме информация от досъдебното производство. Мисля, че е достатъчно информацията, дадена от МВР, Прокуратурата, от главния прокурор Сотир Цацаров“, обясни той. Попитан има ли пълни самопризнания от Северин Красимиров и за убийството, и за изнасилването на Виктория Маринова, вътрешният министър посочи: „Не мога да кажа нищо повече от споделеното до момента“. „Една присъда не може да лежи само на самопризнания. Работим, за да съберем достатъчно веществени доказателства и свидетелски показания, както и това, което се базира на експертизи“
В отговор на въпрос ще поиска ли увеличаване на бюджета на МВР с оглед на инцидентите в циганските гета Маринов отговори: „Водим разговори, министерствата формират бюджета. Това е въпрос на възможности на правителството“. „Засега все още не съм поискал нищо, бюджетът се формира. Основната ми цел ще бъде да се стигне до по-високо ниво на оборудване на полицаите. Това няма да е лесен въпрос, тъй като е свързан с финанси и обществени поръчки, и изисква дълго време“, заяви Младен Маринов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Северин Красимиров е призна, че е ударил Виктория Маринова, но мълчи за изнасилването

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев: Северин Красимиров е призна, че е ударил Виктория Маринова, но мълчи за изнасилването

19 Октомври 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Русе. Обвиненият в жестокото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова Северин Красимиров остава за постоянно в ареста. Това реши днес Окръжният съд в Русе. Мотивът за това са тежестта на извършеното престъпление, фактът, че младият мъж няма постоянна работа и доходи, семейството му живее в чужбина и има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Това съобщи за Агенция "Фокус" Силва Агопян от ТВН.
Северин Красимиров е с две повдигнати обвинения - за изнасилване и за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Постоянната мярка „задържане под стража“ беше поискана от обвинението и подкрепена от служебния защитник на Северин. По думите на адвокат Иван Дойнов, подзащитният му се притеснявал за здравето и живота си, ако се върне в ромската махала в случай, че съдът го пусне под домашен арест.
Пред медиите, Северин призна за извършеното престъпление: „Виновен съм. Ще приема каквато присъда ми дадат. Много съжалявам. Не мога да повярвам, че аз съм го направил. Ударих й един шамар“, каза обвиненият в убийството мъж. Той се разплака и допълни, че единствените думи, които отправя към семейството на убитата Виктория са – „Съжалявам“.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че Северин е признал, че е ударил Виктория. За изнасилването обаче мълчал. Нямало данни той да е имал съучастник. Младият мъж отричал да е познавал жертвата си или да я е виждал на телевизионния екран. Той разказал, че между двамата е имало пререкание. От Красимиров е взета ДНК-проба. Направеният преглед е установил, че физическото му състояние е добро.
Северин има право да обжалва наложената мярка в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. До даването на ход на делото той ще остане в следствения арест в Русе.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Окръжният съд остави в ареста Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова

Русе: Окръжният съд остави в ареста Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова

19 Октомври 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжният съд остави в ареста Северин Красимиров, обвинен за убийството на журналиста Виктория Маринова, съобщават от пресцентъра на съдебната институция. По отправено до Окръжен съд – Русе искане по чл. 64 от Наказателно-процесуалния кодекс за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е образувано частно наказателно дело № 636/2018 г. Искането беше внесено от Окръжна прокуратура – Русе в 8.40 часа тази сутрин. След постъпване в съда беше разпределено на дежурен съдия Милена Пейчева и насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание от 10.30 часа днес в зала № 9 на Съдебната палата в Русе.
В съдебното заседание се явиха прокурорите Георгиев и Колицова, служебният защитник адв. Дойнов и обвиняемият С. К. Прокурорите заявиха, че поддържат отправеното искане до съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняемия С. К., на когото са повдигнати обвинения за изнасилване и убийство.
Становището на служебния защитник беше, че искането на Окръжна прокуратура – Русе е основателно и са налице предпоставките по чл.63 от НПК за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на подзащитния му.
Съдът, след като изслуша страните, се произнесе с определение, с което по отношение на обвиняемия С. К. взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, тъй като счете, че е налице обосновано предположение относно авторството на деянията, както и, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление.
Определението подлежи на обжалване и протест в тридневен срок от днес пред Апелативен съд гр. Велико Търново. Съгласно чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова: Не мога да повярвам, че аз съм го направил

Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова: Не мога да повярвам, че аз съм го направил

19 Октомври 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да повярвам, че аз съм го направил. Съжалявам. Виновен съм. Това каза пред журналисти Северин Красимиров, който е обвинен за изнасилването и убийството на журналистката Виктория Маринова, преди началото на съдебното заседание, на което се гледа мярката му за неотклонение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан какво наказание заслужава той отговори „Каквото ми дадат“. Красимиров добави, че пие лекарства, но не знае за какво са.
Агенция „Фокус“ припомня: Окръжният съд в Русе заседава по мярката за неотклонение на дали Северин Красимиров. В четвъртък на 21-годишния мъж официално бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване и за убийство на журналистката Виктория Маринова. Същият ден Северин Красимиров бе транспортиран от София до следствения арест в град Русе, където бе разпитан и освидетелстван. Телефонът на Виктория Маринова, който не беше открит по време на следствието, вече е намерен на място, посочено от самия Северин - заровен в близост до местопрестъплението. Ден по-рано Красимиров бе предаден на българските власти на летище „София“ от германските власти.
30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът в Русе решава дали Северин Красимиров ще остане в ареста

Съдът в Русе решава дали Северин Красимиров ще остане в ареста

19 Октомври 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжната прокуратура в Русе ще внесе в Окръжен съд-Русе искане за задържане под стража на Северин Красимиров. Очаква се съдът да реши дали той да остане в ареста.
В четвъртък на 21-годишния мъж официално бяха повдигнати две обвинения - за изнасилване и за убийство на журналистката Виктория Маринова. Същият ден Северин Красимиров бе транспортиран от София до следствения арест в град Русе, където бе разпитан и освидетелстван. Телефонът на Виктория Маринова, който не беше открит по време на следствието, вече е намерен на място, посочено от самия Северин - заровен в близост до местопрестъплението.
Ден по-рано Красимиров бе предаден на българските власти на летище „София“ от германските власти.
Агенция „Фокус” припомня: 30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разпит и обвинения за задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова (ОБЗОР)

Разпит и обвинения за задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Русе. Окръжната прокуратура в Русе повдигна обвинения на 21-годишния Северин Красимиров за изнасилването и убийството на журналистката Виктория Маринова. В сряда германските власти предадоха на летище София издирвания Северин Красимиров на българските власти. В четвъртък той бе транспортиран от София до следствения арест в град Русе, където бе разпитан и освидетелстван. Според „Нова телевизия” той е казал къде е скрил телефона на жертвата и днес той е открит близо до мястото на убийството.
В петък сутринта Окръжната прокуратура в Русе ще внесе в Окръжен съд-Русе искане за задържане под стража на Северин Красимиров.
Агенция „Фокус” припомня: 30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Утре сутринта Окръжната прокуратура в Русе ще внесе в Окръжния съд искане за задържане под стража на Северин Красимиров

Прокурор Румяна Арнаудова: Утре сутринта Окръжната прокуратура в Русе ще внесе в Окръжния съд искане за задържане под стража на Северин Красимиров

18 Октомври 2018 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Утре сутринта Окръжната прокуратура в Русе ще внесе в Окръжен съд-Русе искане за задържане под стража на Северин Красимиров. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. „Предявено му е вече постановлението за привличане като обвиняем, разпитан е, извършени са и други процесуално-следствени действия с него, включително и освидетелстване“, каза прокурор Арнаудова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северин Красимиров се намира в следствения арест в Русе

Северин Красимиров се намира в следствения арест в Русе

18 Октомври 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Русе. Северин Красимиров се намира в следствения арест в Русе. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. На 17 октомври 2018 г., на летище "София", в изпълнение на издадена от Окръжна прокуратура – Русе Европейска заповед за арест, германските власти са предали на българските власти издирвания Северин Красимиров. Същият беше обявен за издирване във връзка с повдигнато в негово отсъствие обвинение за изнасилване, представляващо особено тежък случай и за убийство по особено мъчителен за начин и с особена жестокост на Виктория Маринова от град Русе.
Днес в 12.45 часа Северин Красимиров е транспортиран от град София до следствения арест в град Русе.
Окръжна прокуратура - Русе ще предприеме действия по предявяване на постановлението за привличане като обвиняем на Северин Красимиров и провеждане на неговия разпит в присъствието на защитник.
В рамките на днешния ден, Окръжна прокуратура – Русе е планирала извършване на освидетелстване на обвиняемия с участието на съдебен лекар.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Всички от ЕНП се извиниха за прибързаните си реакции за убийството в Русе

Премиерът Бойко Борисов: Всички от ЕНП се извиниха за прибързаните си реакции за убийството в Русе

17 Октомври 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Всички от ЕНП се извиниха за прибързаните си реакции за убийството в Русе. Това каза пред журналисти министър-председателят на Република България Бойко Борисов в Брюксел, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕНП ще си пуснат извинителни туитове за това, че се подадоха и реагираха прибързано, защото запознах всички колеги със случая. Едно голямо извинявай от всички подред. Как на базата на фалшиви новини ще има подобна реакция да се очерни една държава? Защото не сме били в хипотезата на Малта или Словакия. Благодарих на Ангела за подкрепата на немската полиция и немския съд“, уточни той. „Дори в защитата ми на Виктор Орбан, защото разглеждахме и неговата партия, пред него в очите му казах, че особено за университети, за неправителствените организации, за някои негови изказвания и поведение съм против“, допълни още премиерът.
„Заради изборите май месец, много от политическите партии в ЕП се опитаха да използват един брутален, гаден криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка. Да го използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП“, коментира той.
На въпрос остава ли подкрепата на ГЕРБ към Манфред Вебер като кандидат на Европейската народна партия на следващите евроизбори, Борисов заяви: „Голямо извинявай имаше и от страна на Вебер, и от страна на останалите колеги. Ще изчакаме конгреса в Хелзинки, тогава ще коментираме“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Северин Красимиров ще бъде конвоиран до следствения арест в Русе

МВР: Северин Красимиров ще бъде конвоиран до следствения арест в Русе

17 Октомври 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
София. 21-годишният Северин Красимиров, заподозрян в убийството на Виктория Маринова в Русе беше предаден от германските на българските власти. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Той ще бъде конвоиран до следствения арест в Русе.
Красимиров кацна на Летище "София" днес следобед с пътнически полет от Хамбург, придружен от германски и български полицаи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Самолетът с екстрадирания Северин Красимиров кацна в София

Самолетът с екстрадирания Северин Красимиров кацна в София

17 Октомври 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Заподозреният за жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова – Северин Красимиров беше екстрадиран в България. 21-годишният мъж пристигна с полет от Хамбург, придружен от германски и български полицаи, предава бТВ. Предстои Северин Красимиров да бъде конвоиран първо до Националното следствие, а утре до Русе.
Очаква се до часове прокуратурата да му повдигне официално обвиненията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Командировани са служители от ГД „Охрана“ за конвоя и довеждането на Северин Красимиров в България

Министър Цецка Цачева: Командировани са служители от ГД „Охрана“ за конвоя и довеждането на Северин Красимиров в България

17 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. ГД „Охрана“ е тази, която е отговорна за конвоя и довеждането на всички екстрадирани от чужбина лица. В конкретния случай служители на главната дирекция са командировани да изпълнят това свое задължение. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева преди заседанието на Правна комисия за екстрадирането в България на задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във всеки случай, в който партньорски правосъдни служби искат от нас гаранция, конкретно се ангажираме мястото, в което лицето ще бъде задържано да отговаря на изискванията“, обясни тя.
Попитана ще бъде ли Северин Красимиров в луксозни условия в ареста, Цецка Цачева коментира: „Не бих нарекла условията луксозни. Те изпълняват критериите“. „Напредъкът в частта за местата за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ е много сериозен. Гарантираните 4 кв.м. площ, санитарен възел в помещението, както и другите условия, ще бъдат изпълнени“, обясни тя. „Новите правила за конвоя на лица са готови. Изпратихме ги с молба за становище от Върховния касационен съд, от Главна прокуратура и 2-3 други организации“, заяви министърът и допълни, че до края на седмицата правилата ще бъдат официално обявени.
В отговор на въпрос как се гарантира сигурността на останалите пътници в граждански полет при екстрадиция Цецка Цачева обясни: „За това има специални мерки". По думите й процедурата е стандартна, използват се гражданските полети, защото иначе е скъпо за държавата. Попитана колко ще струва екстрадицията на Северин Красимиров, министърът коментира: „Има план-сметки, но няма да изпадам в такива подробности“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Северин Красимиров да бъде екстрадиран от Германия

Очаква се Северин Красимиров да бъде екстрадиран от Германия

17 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова – Северин Красимиров, се очаква да бъде екстрадиран в България от Германия, където бе задържан от местните власти. Той ще бъде върнат в страната под конвой от служители на „Съдебна охрана“ с полет от Франкфурт до София, след което веднага ще бъде откаран в Русе и изправен пред Русенския окръжен съд. Очаква се първоначално Северин Красимиров да бъде задържан за 72 часа, а след това прокуратурата да поиска оставането му в ареста за постоянно, както и да му бъдат повдигнати обвинения за изнасилване, представляващо особено тежък случай и умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Пред германските власти Северин Красимиров е признал за убийството, но не и за изнасилването на Виктория Маринова. Той бе заловен след мащабна акция в град Щаде, близо до Хамбург, а по-късно Апелативният съд в град Целе постанови, че има достатъчно основания да бъде екстрадиран в България.
Агенция „Фокус“ припомня:30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото ѝ тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма данни Северин Красимиров да има психическо разстройство

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма данни Северин Красимиров да има психическо разстройство

16 Октомври 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни Северин Красимиров да има психическо разстройство. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Нито аз, нито колегите, които работят пряко по това престъпление, сме изключили в този момент която и да е от версиите. Тезата е за спонтанно нападение, извършено от Северин. При разпит в Германия той не отрича извършеното убийство, а го описва фрагментарно и отказва да говори каквото и да било по отношение на сексуалното посегателство“, каза още Цацаров.
По думите му основният разпит ще се проведе след предявяване на обвинението, което ще стане след предаването му в България. „Не бих казал, че има поведение на жертвата, което да сочи за предизвикването на конфликт. Северин е признал за това, че предният ден е употребявал алкохол и евентуално наркотично вещество. Но това е казал при разпита пред германските власти, за нас е важно какво ще каже при разпита тук. Няма данни за психическо разстройство на този етап и не може да се говори за каквито и да е дефицити на умственото му състояние, но ще бъде назначена експертиза и за това“, коментира главният прокурор.
Цацаров обясни, че когато е отишъл за първи път на мястото на престъплението заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и когато една малка част от доказателствата се още не са били събрани, там ги е чакал изготвен психо профил. „И когато го чета сега, бих казал, че той отговаря в 90% на личността и мотивите на извършителя. Освен това той е свидетелство за доста добре свършена работа. В него се казва, че престъплението е извършено непланирано, случайно и от човек до 30-годишна възраст. И завършва с това, че извършителят е ниско интелигентен и с конфликти с другия пол“, каза още той и посочи, че няма данни Северин и Виктория Маринова да са се познавали преди престъплението.
„За нас доказателствата на този етап са повече от безспорни. Иззети са негови лични вещи, по които има следи, които съвпадат с ДНК на жертвата. А по тялото на жертвата има биологични следи, които съвпадат напълно с ДНК профила на Северин“, коментира Цацаров.
Главният прокурор посочи, че сценарият да се покаже, че в България се убиват журналисти има политически измерения. „И той ще продължава да се повтаря. Но политически рейтинг не се прави върху това. Що се отнася до хората – голяма част от тях имат основание да гледат с недоверие на правоохранителните органи“, коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Разследването на убийството в Русе не е приключило и трябва да продължи

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Разследването на убийството в Русе не е приключило и трябва да продължи

15 Октомври 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Разследването на убийството в Русе не е приключило и трябва да продължи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност. В конфигурацията, в която работи министерството на вътрешните работи, предотвратяването на убийството на журналистката Виктория Маринова не е било възможно, каза още той.
„Според мен трябва да се направи възстановка на престъплението, за да се види как един хилав и неособено висок младеж, при това в нетрезво състояние и тежко дрогиран, е успял да извърши толкова тежко престъпление спрямо една по-едра, по-висока и тренирана жена. За мен е невероятно, че той е могъл да й надделее и убие. Затова трябва много премерено да се извършат всички необходими действия и да се обърне внимание, на това, което говорят някои от съседите на заподозрения, че той е тръгнал на рожденият ден с още няколко души, които махалата не познава. Говори се още, че те използвали турска реч и се придвижвали с луксозен автомобил. Добре би било да се разбере кои са тези хора“ каза той. Проф. Николай Радулов обясни, че на този етап не може да се отхвърля нито една от версиите. Според него убийството може да е поръчка за сплашване на други журналисти. Радулов обясни, че трябва да се имат предвид нездравите морални ценности на етноса на заподозрения, който поради необразоваността си е лесен за манипулация.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Още през 2016 г. от ВМРО предложихме промени в НПК, с които да се избегне по-ниска присъда при жестоки убийства като това в Русе

Министър Красимир Каракачанов: Още през 2016 г. от ВМРО предложихме промени в НПК, с които да се избегне по-ниска присъда при жестоки убийства като това в Русе

15 Октомври 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. От ВМРО още през 2016 година предложихме промени в НПК, чрез които да се върне стария член по съкратена следствена процедура, за да няма възможност извършител на подобно жестоко убийство, като това в Русе, да получи по-ниска присъда. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с убийството на Виктория Маринова в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "В България има цели гетоизирани райони, цели населени места, в които населението не работи и не ходи училище. Има и такива, които работят и плащат данъци и са пренебрегнати за сметка на такива, които смятат, че имат само права, но не и задължения", обясни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Антон Станков: Има две опасности: забавено или прибързано правосъдие за убийството в Русе

Адвокат Антон Станков: Има две опасности: забавено или прибързано правосъдие за убийството в Русе

15 Октомври 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Има две опасности: забавено или прибързано правосъдие за убийството в Русе. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ адвокат Антон Станков, министър на правосъдието в правителство на Симеон Сакскобургготски и бивш съдия. Той бе категоричен, че известното за МВР до момента не трябва да бъде изнасяно в медиите и достъпно до всички, като уточни, че тайната на разследването е уредена в законодателството. Адвокат Антон Станков не се ангажира с мнение относно версия за убийството без наличието на категорични факти и доказателства.
„Не ми допада това, че този криминален случай се използва с политически цели. В България все още има много неразкрити убийства и това ескалира недоверието към действията на МВР и разследващите органи. В конкретния случай според мен органите се справиха отлично. Проблемите в съдебната власт обаче започват от квалификацията, минават през кариерното развитие и оценката на работата на съдиите. Проблеми нямаше, когато бяхме тоталитарна държава. Сега въпросът е проблемите да бъдат извеждани в политически приоритети и да бъдат решавани. Нужни са по-дългосрочни стратегии в политически план, конкретно в областта на правосъдието, и приемственост в реформите“, обясни адвокат Антон Станков. Според него връщането на смъртното наказание у нас е абсурдно, въпреки възникналите дебати, най-вече заради международните ангажименти на България. Няма пропуски в работата на МВР и разследващите органи по случая с убитата журналистка в Русе, коментира той и допълни, че тежката работа по делото в юридически план по защитата и проверката на версиите предстои .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Убийството на Виктория Маринова разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот

Президентът Румен Радев: Убийството на Виктория Маринова разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот

14 Октомври 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Убийството на Виктория Маринова разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Президентът изказа искрени съболезнования на семейството и близките на Виктория Маринова. „Емоциите в такива случаи не са най-добрият съветник. И разбирам, че от всяка несправедливост боли и е повод за възмущение. Но този случай разкри огромният дефицит на доверие в нашите институции – както вътре в страната, така и навън“, посочи още той.
Радев обясни, че според него това убийство е разкрило дойният аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. „Затова очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на света, че такива престъпления в България се наказват с най-голямата строгост на закона. И не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, и за убития данъчен служител, и за десетки други убийства и посегателства над личността“, коментира държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Хибридната война с фалшиви новини след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Хибридната война с фалшиви новини след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни

13 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Банско. Хибридната война с фалшиви новини след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни. Две са възможните цели на тази акция – извличането на политически дивидент или създаването на хаос. Във всеки случай обаче бе нанесена сериозна щета на имиджа на България. Това коментира пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Според председателя на ПГ на ГЕРБ, когато има голям брой фалшиви новини и те бъдат добре презентирани пред обществото, дори и изключително сериозни политици и институции могат да бъдат заблудени и да се изказват прибързано. „Само за 24 часа се създаде много лош облик на страната ни. Този случай би могъл да бъде използван като пример какво не трябва да правят политиците“, отчете Цветанов и призова в такива ситуации всички да се въздържат от коментари докато компетентните институции не се произнесат.
Цветан Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и представител на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в УС на Агенцията, изтъкна, че с бързите си и професионални действия българските институции, в координация с европейските служби, са опровергали критиците и са дали възможност на всеки да преосмисли позицията си. „България е един остров на стабилност в региона. По време на европредседателството доказахме, че можем да бъдем лидер на Балканите. Нека не рушим този имидж“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов: За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов: За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света

13 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за предаването "Тази събота" по бТВ.
Хибридна атака срещу България видя Цветанов във вълната от медийни и политически коментари из целия западен свят след убийството на русенската журналистка Виктория Маринова. Основната версия, тиражирана от западните медии, беше, че тя е била ликвидирана заради работата си, като след залавянето на заподозрян се наложи на много места информацията да бъде коригирана.
По думите na Цветанов хибридната атака е била подкрепена и от „немалко хора, които смятат, че биха могли да извлекат политически дивидент или създаването на хаос да им гарантира някакъв политически път”. Той подчерта, че не е имало как разследващите да подават на медиите информация, защото това би компрометирало разследването и би поставило в риск още хора.
„Мога да кажа, че това беше изключително неприятен повод да бъде очернена страната ни и аз съм убеден, че във времето всички трябва да си направят извода, че когато говорят срещу страната ни, европейските и българските политици трябва да преброят до 10, преди да кажат мнението си по даден казус”, отбеляза Цветанов.
По думите му премиерът Бойко Борисов е направил „емоционално изказване” за българската подкрепа за Манфред Вебер (ЕНП) като кандидат за шеф на еврокомисията: „Не е нормално по този начин да се държим с партньори, по този начин да злепоставяме нашата страна”.
Той допълни, че коментарите за „Джи Пи груп” също са част от хибридната атака, тъй като не е вярно, че корупцията генерира всички процеси за развитието на страната. Цветанов отбеляза, че ОЛАФ е давала за пример България като държава, която обработва най-много сигнали за злоупотреби.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: Спокойно е преминала нощта в ромските „Селеметя“ и „Тракцията“

Русе: Спокойно е преминала нощта в ромските „Селеметя“ и „Тракцията“

13 Октомври 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Русе. Спокойно е преминала нощта в ромските „Селеметя“ и „Тракцията“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Продължава да има служители на жандармерията в двата квартала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството не се притеснява от етническо напрежение след случая с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе (ОБЗОР)

Правителството не се притеснява от етническо напрежение след случая с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе (ОБЗОР)

13 Октомври 2018 | 04:07 | Агенция "Фокус"
София. В катедралния храм „Света Троица“ се състоя поклонението пред тленните останки на убитата на 6 октомври 2018 г. журналистка Виктория Маринова. Стотици си взеха последно сбогом с младата жена.
Дни след убийството в Русе бяха разположени сили на жандармерията и полицията в циганските квартали „Тракцията“ и „Селеметя“.
Въпросът за етническия произход на обвинения в убийството Северин Красимиров, задържания в Германия, повдигна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той посочи, че МВР трябва да каже дали извършителят е циганин.
В парламента министър-председателят Бойко Борисов каза пред журналисти, че не се притеснява от етническо напрежение в Русе след случая. По думите му жандармерията е на място. „Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи, каквото и да било. Не нагнетявайте напрежението. Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци навсякъде“, посочи премиерът Борисов.
Темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който посочи, че всички трябва да са разумни и да не се слага някакво разделение за това, че някой етнос прави повече тежки престъпления от другия. Той призова да не се прави подобно разделение и да не се създава проблем в държавата. „Не трябва да го позволяваме. Някой път трябва да даваме добрите примери за хора, които са успели да се интегрират и да участват активно в живота на страната“, допълни още Цветанов.
Той коментира, че в хибридната атака срещу България много от европейските политици са били подведени. „Но те направиха разграничение от първоначалните си постове, които пуснаха и подкрепиха усилията на правителството. Тук трябва да се поинтересуваме тези, които направиха съответните бдения и протести защо всъщност приложиха този механизъм за очерняне на страната“, допълни той. По думите му така не се прави политика. „Може да дойде време, когато тези очернят страната да им се наложи да управляват. Тогава какъв подход биха предприели“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички свои колеги политици и медиите да положат максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе. На въпрос дали трябва да има извинение към страната ни от страна на европейските институции, Нинова отговори: „За мен по-скоро трябва да има тук при нас равносметка, анализ, разговор защо се случи това. Отговорът е недоверие от българските граждани към институциите, може би и недоверие отвън към справянето с проблемите“, допълни още лидерът на БСП.
Агенция „Фокус“ припомня: 30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото й тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата. Очаква се до 10 дни Красимиров да бъде екстрадиран в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев, ГЕРБ: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото

Валентин Радев, ГЕРБ: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото

12 Октомври 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Институциите и тези, които ги олицетворяват, трябва да дават добър пример, да са тези, които създават доверие. Служителите създават доверието, те трябва да бъдат припознавани като добри полицаи, например. Това заяви в студиото на "Панорама" по БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев.
По повод бързото разкритие на убийството на журналистката Виктория Маринова, Радев коментира, че е наясно с още факти, които обаче не може да обяви публично. „Всички факти не са ясни на обществото - аз знам нещо, което не мога да кажа. Прокуратурата обаче е господар на досъдебното производство. Ако всички знаеха тези факти, щяха да кажат: "Браво на МВР". Въпросът е обаче да стигнем до престъпника и той да бъде осъден. Аз казвам какво е направило МВР“, коментира Радев.
Той даде примери с добрата работа на полицаите, като посочи присъдите за членове на престъпните банди "Килърите" и "Наглите", които са вкарани в затвора още по времето на кабинета "Борисов“ 1, както и справянето с битовата престъпност и изпратените над 1000 полицаи в различни населени места.
По повод критиките от външни политици за убийството на Виктория Маринова, Радев коментира, че познава всички външни министри от ЕС и знае какво е състоянието с престъпността в отделните държави членки. „Нека да бъдат обективни и да не подминават фактите. Никой например не вярваше, че ще пазим границата, докато не дойдоха и не видяха лично, че това е така“, заяви той.
По думите му полицаите работят денонощно, по цял ден с контингента, с хора, които са престъпници. „Трябва да бъдат по-обрани, когато ги нападаме. Не трябва да очакваме, че МВР ще реши всички проблеми в държавата. Всички трябва да внимаваме какво правим, не са само полицаите панацеята“, каза в заключение Валентин Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството не се притеснява от етническо напрежение след случая с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе (ОБЗОР)

Правителството не се притеснява от етническо напрежение след случая с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе (ОБЗОР)

12 Октомври 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. В катедралния храм „Света Троица“ се състоя поклонението пред тленните останки на убитата на 6 октомври 2018 г. журналистка Виктория Маринова. Стотици си взеха последно сбогом с младата жена.
Дни след убийството в Русе бяха разположени сили на жандармерията и полицията в циганските квартали „Тракцията“ и „Селеметя“.
Въпросът за етническия произход на обвинения в убийството Северин Красимиров, задържания в Германия, повдигна лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той посочи, че МВР трябва да каже дали извършителят е циганин.
В парламента министър-председателят Бойко Борисов каза пред журналисти, че не се притеснява от етническо напрежение в Русе след случая. По думите му жандармерията е на място. „Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи, каквото и да било. Не нагнетявайте напрежението. Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци навсякъде“, посочи премиерът Борисов.
Темата коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който посочи, че всички трябва да са разумни и да не се слага някакво разделение за това, че някой етнос прави повече тежки престъпления от другия. Той призова да не се прави подобно разделение и да не се създава проблем в държавата. „Не трябва да го позволяваме. Някой път трябва да даваме добрите примери за хора, които са успели да се интегрират и да участват активно в живота на страната“, допълни още Цветанов.
Той коментира, че в хибридната атака срещу България много от европейските политици са били подведени. „Но те направиха разграничение от първоначалните си постове, които пуснаха и подкрепиха усилията на правителството. Тук трябва да се поинтересуваме тези, които направиха съответните бдения и протести защо всъщност приложиха този механизъм за очерняне на страната“, допълни той. По думите му така не се прави политика. „Може да дойде време, когато тези очернят страната да им се наложи да управляват. Тогава какъв подход биха предприели“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички свои колеги политици и медиите да положат максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе. На въпрос дали трябва да има извинение към страната ни от страна на европейските институции, Нинова отговори: „За мен по-скоро трябва да има тук при нас равносметка, анализ, разговор защо се случи това. Отговорът е недоверие от българските граждани към институциите, може би и недоверие отвън към справянето с проблемите“, допълни още лидерът на БСП.
Агенция „Фокус“ припомня: 30-годишната телевизионна водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото й тяло беше подаден същия ден в 14.18 часа. Смъртта е била причинена от удари в главата и задушаване. Няколко дни по-късно, по настояване на българските власти, в Германия бе задържан 21-годишният Северин Красимиров. Задържаният мъж е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата. Очаква се до 10 дни Красимиров да бъде екстрадиран в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на Северин Красимиров

В Министерството на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на Северин Красимиров

12 Октомври 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. На 12.10.2018 г., следобед, в Министерството на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Съгласно полученото съобщение, за това е информирана и Прокуратурата на Република България. Към настоящия момент, с активните действия на компетентните органи на двете държави, тече процедура по организиране на фактическото предаване и конвоиране от българските власти на лицето, което се очаква да се случи най-рано следващата седмица.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От Министерството на правосъдието е поискана информация за условията в местата за лишаване от свобода в България, във връзка с българския гражданин Северин Красимиров

От Министерството на правосъдието е поискана информация за условията в местата за лишаване от свобода в България, във връзка с българския гражданин Северин Красимиров

12 Октомври 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. Днес, 12 октомври, в Министерството на правосъдието постъпи искане за предоставяне на информация за условията в местата за лишаване от свобода в Република България, във връзка с обявения за международно издирване български гражданин Северин Красимиров, към момента задържан на територията на Федерална република Германия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
В рамките на своята функционална компетентност, Министерството на правосъдието е изпратило изисканата от германската прокуратура информация за настаняване на Красимиров в съответствие с европейските стандарти – 4 кв. м. жилищна площ и самостоятелен санитарен възел.
Отговорът е изпратен в спешен порядък.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Русе се състоя поклонението пред убитата журналистка Виктория Маринова

В Русе се състоя поклонението пред убитата журналистка Виктория Маринова

12 Октомври 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Русе. В Русе се състоя поклонението пред убитата журналистка Виктория Маринова, предаде БНР. Продължава да има сили на жандармерията и полицията в двата ромски квартала „Тракцията“ и „Селеметя“ в Русе, но до конфликти не се е стигнало.
Поклонението пред тленните останки на Виктория Маринова се състоя в катедралния храм „Света Троица“ и на него дойдоха хиляди хора да ѝ отдадат последна почит. Обстановката в града засега е спокойна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам всички колеги политици и медиите да положим максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе

Корнелия Нинова, БСП: Призовавам всички колеги политици и медиите да положим максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе

12 Октомври 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам всички колеги политици и медиите да положим максимални усилия да не се допуска етническо напрежение в Русе. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти за убийството на журналистката Виктория Маринова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали трябва да има извинение към страната ни от страна на европейските институции, Нинова отговори: „За мен по-скоро трябва да има тук при нас равносметка, анализ, разговор защо се случи това. Отговорът е недоверие от българските граждани към институциите, може би и недоверие отвън към справянето с проблемите“, допълни още лидерът на БСП. На въпрос дали са били преувеличени коментарите, Нинова заяви, че няма да им дава характеристики. „Важно е, че беше масово“, посочи Нинова. По думите й то показва отношение към България и трябва да се положат усилия, за да се изчисти имиджът на страната ни. Попитана как си обяснява изнервеността на премиера Борисов, Нинова отговори, че вероятно е изморен и притеснен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В хибридната атака спрямо България за убийството на Виктория Маринова бяха подведени много европейски политици, но те се разграничиха от първоначалните си думи

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В хибридната атака спрямо България за убийството на Виктория Маринова бяха подведени много европейски политици, но те се разграничиха от първоначалните си думи

12 Октомври 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. В хибридната атака спрямо България за убийството на Виктория Маринова бяха подведени много европейски политици, но те направиха разграничение от първоначалните си постове, които пуснаха и подкрепиха усилията на правителството. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветан Цветанов посочи, че всъщност тази новина е била транслирана във всички международни обмени. „Тук трябва да се поинтересуваме тези, които направиха съответните бдения и протести защо всъщност приложиха този механизъм за очерняне на страната“, допълни той. По думите му така не се прави политика. „Може да дойде време, когато тези очернят страната да им се наложи да управляват. Тогава какъв подход биха предприели“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
На въпрос дали вижда намеса на БСП в международния отзвук за убийството, председателят на ПГ на ГЕРБ отговори: „Свободата на словото е нещо, което няма никакви ограничения. Всеки един може да напише всичко, всеки един може да го сподели в социалните мрежи по начин, който смята за необходимо. Това, за което винаги съм настоявал е, че трябва да се придържаме към някаква политическа хигиена“, заяви Цветанов. По думите му чисто в човешки план трябва да бъдем хора, които да се въздържаме от крайни коментари, преди да е приключил крайният етап от разследването на извършеното, тежко, брутално престъпление.
Попитан дали е възможно етническо напрежение след убийството, Цветанов обясни: „Нека да бъдем разумни и нека да не слагаме някакво разделение за това, че единият етнос прави повече тежки престъпления от другия, ако говорим за Виктория Маринова“, каза още Цветанов. Той призова да не се прави подобно разделение и да не се създава проблем в държавата. „Не трябва да го позволяваме. Някой път трябва да даваме добрите примери за хора, които са успели да се интегрират и да участват активно в живота на страната“, допълни още Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Жандармерията е в Русе, взети са мерки да не се получи, каквото и да било

Премиерът Бойко Борисов: Жандармерията е в Русе, взети са мерки да не се получи, каквото и да било

12 Октомври 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Жандармерията е в Русе. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи, каквото и да било. Това каза пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов за обстановката в Русе след убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не нагнетявайте напрежението. Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци навсякъде“, посочи премиерът Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не се притеснявам от етническо напрежение след случая с убитата журналистка в Русе

Премиерът Бойко Борисов: Не се притеснявам от етническо напрежение след случая с убитата журналистка в Русе

12 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Не се притеснявам от етническо напрежение след случая с убитата журналистка в Русе. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе, предаде репортер на Агенция "Фокус". Борисов уточни, че са взети всички необходими мерки. Премиерът допълни, че престъпления се извършват както от роми, така и от българи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близки и приятели се прощават с Виктория Маринова в Русе

Близки и приятели се прощават с Виктория Маринова в Русе

12 Октомври 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Русе. Близки и приятели се прощават с убитата журналистка Виктория Маринова в Русе. След задържането на заподозрян за престъплението, тялото на младата жена бе освободено от „Съдебна медицина“. Поклонението започва в 10.30 часа в храма „Света троица“ в Русе.
Засилено е полицейското присъствие в Русе заради ескалиралопрез последните часове напрежение. В четвъртък група мотористи се появи в махалата, където живее лелята на 21-годишния Северин, задържан в Германия за убийството на журналистката. Към момента няма индикации за нарушаване на обществения ред и обстановката е спокойна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Теодор Атанасов, директор ОДМВР-Русе: В два жилищни квартала в Русе полицейското присъствие е засилено, обстановката е спокойна

Ст. комисар Теодор Атанасов, директор ОДМВР-Русе: В два жилищни квартала в Русе полицейското присъствие е засилено, обстановката е спокойна

12 Октомври 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Русе. В два жилищни квартала в Русе полицейското присъствие е засилено, обстановката е спокойна. Към момента няма индикации за нарушаване на обществения ред, така че оперативната обстановка е спокойна. Това каза по време на брифинг директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма постъпили официални данни за пострадали граждани, оперативната обстановка е спокойна. В момента няма напрежение. Няма и задържани лица“, посочи той. По думите му Областната дирекция има подкрепата на дирекция „Жандармерия“, които също активно са се включили в мероприятията за опазване на обществения ред. „Всички действия, които са били необходими да се извършат, за опазване на обществения ред, са извършени“, каза той. Комисар Теодор Атанасов обясни, че са взети мерки и за предстоящото събитие в града, свързано със закриването на мото сезона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов ще даде брифинг

Директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов ще даде брифинг

12 Октомври 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Русе. Директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Теодор Атанасов ще даде брифинг за медиите. Това съобщиха от ОДМВР-Русе. Началният му час е 08.00 часа пред сградата на ОДМВР - Русе.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Няма данни за напрежение в русенския кв. "Тракция", след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създава безредици

МВР: Няма данни за напрежение в русенския кв. "Тракция", след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създава безредици

11 Октомври 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Полицейски патрули и служители на жандармерията са изпратени в русенския кв. „Тракция“ за осигуряване на спокойствието на жителите. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към момента няма данни за напрежение, след като в късния следобед група мотористи е преминала през квартала без да създава безредици. Няма информация за възникнало сбиване.
Агенция "Фокус" припомня: 21-годишният Северин Красимиров, който е задържан за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, е живеел в русенския кв. "Тракция". Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че Красимиров е бил задържан във вторник вечерта от немската полиция, в следствие на искане от българска страна. Задържаният има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи лицето с убийството. Има наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него. Има негов ДНК материал и върху жертвата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Добрата координация с германските власти е от години

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Добрата координация с германските власти е от години

11 Октомври 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Добрата координация с германските власти е от години. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Денят започва“ по БНТ. Той подчерта, че координацията с германските власти не е вследствие на медиен натиск за бързото разкриване на случая, а е резултат от години добра съвместна работа. „Това е добра координация, която е създавана с години. Мога да кажа, че много са съвместните операции, които се планират и реализират заедно с европейските ни партньори“, обясни той.
Цветанов изрази убеденост, че българският съд ще даде максимално тежка присъда, за да има морално възмездие върху извършителя на това престъпление.
По думите му е имало атака срещу страната ни, хибридно координирана. Той припомни думите на бившия съпруг на Виктория Маринова, който благодари за действията на държавата по разкриването на тежкото престъпление.
Цветанов коментира и Светлозар Лазаров, който подаде оставка от поста национален координатор на партия "Атака" и появилите се слухове, че може да се върне на поста главен секретар. „Връщането на Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР не е обсъждано“, подчерта той и допълни, че това би било лош знак към системата, която е започнала своето силно устойчиво стабилизиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не знам как тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни за убийството в Русе, днес гледат на полицаите, прокурорите и следователите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не знам как тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни за убийството в Русе, днес гледат на полицаите, прокурорите и следователите

11 Октомври 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
София. Не знам днес тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни, как гледат в момента полицаите, прокурорите, следователите, които представляват държавата в борбата срещу престъпността. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Имах призив, след като вече имаше една сериозна истерия и омаскаряване и очерняне от българските институции от тези, които може би искат да търсят някаква политическа реализация, но не и да оставят институциите да работят компетентно. Не знам днес тези, които изговориха толкова много лъжи и ругатни, как гледат в момента на полицаите, прокурорите, следователите, които представляват държавата в борбата срещу престъпността. Това, което направи впечатление е, че службите работят много професионално. За кратки срокове успяха да обменят информация не само между българските институции и да координират действията си, но и да я споделят и с нашите европейски партньори“, коментира Цветанов. По думите му самият факт, че само за часове е било локализирано лицето и е било задържано при специализирана полицейска операция на германското федерално министерство, показва, че подходът е бил правилен и щаденето на информацията, която да не бъде споделяна по време на разследването до момента на залавянето на извършителя, е дала своя резултат. „Ако МВР и прокуратурата даваха своевременно на какъв етап от разследването и какви доказателства събират, смятам, че можеше да застрашим живота и здравето и на други лица, които можеше да пострадат при задържането на извършителя“, каза още Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.