НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Република“ (Македония): Листовки за „Автономия на Егейска Македония“ са се появили в Северна Гърция

„Република“ (Македония): Листовки за „Автономия на Егейска Македония“ са се появили в Северна Гърция

7 Март 2019 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Солун/Скопие. Провокация на македонците, както твърдят гръцките медии, или операция на гръцките служби за сигурност, която има за цел да предизвика негативен имидж на славянското население в тази страна. Както съобщава Star.gr, през последните дни в околността на Лерин и Серес, Егейска Македония, са се появили листовки с призив за „Автономия на Егейска Македония в Гърция“, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
Листовките са подписани от непознатата досега организация ВМРО (Обединена) и в тях се призовават славяните в Егейска Македония да се обединят в една Автономия.
Първи за листовките съобщи вестник „Илинден“ на славяните в Албания.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): В ЕП призоваха за отваряне на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания

„Независен“ (Македония): В ЕП призоваха за отваряне на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания

5 Март 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Членовете на Комисията по външни работи на Европейския парламент ) призоваха страните-членки на Общността да започнат присъединителни преговори със Северна Македония и Албания още тази година, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Както Албания, така и Северна Македония са завършили домашното си, необходимо за започване на преговори за присъединяване“, бе посланието на делегацията на Комисията по външни работи на ЕП.
В прессъобщението на ЕП се посочва, че 2019 г. е от решаващо значение за Северна Македония и Албания, поради факта, че държавите-членки през юни ще вземат решение за готовността на двете страни да започнат преговори за присъединяване към Общността.
Северна Македония и Албания направиха значителни реформи при трудни обстоятелства и сега е от решаващо значение за държавите-членки на ЕС да признаят постигнатия напредък и да решат да започнат присъединителни преговори тази година, се казва още в изявлението.
Делегация на Комисията по външни работи на ЕП, която в периода от 27 февруари до 1 март бе на посещения в Тирана и Скопие, призова двете страни да запазят фокуса върху реформите в областта на правосъдието, икономиката, правовата държава и публичната администрация.
В същото време депутатът Туне Келем, който ръководи делегацията, предупреди, че въпреки очевидната решителност за осъществяването на реформите, липсва национално единство, което би могло да попречи на процеса на европейска интеграция на Северна Македония и Албания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.