НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Христов: СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече

Румен Христов: СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече

18 Март 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече. Това става ясно от писмо, изпратено от лидера на СДС Румен Христов до председателя на ЕНП Жозеф Дол. „Уважаеми г-н Дол, Вие се обърнахте към нас, партиите-членки на ЕНП от България, в един от най-важните моменти за Европейския съюз от неговото създаване до днес. Като опитен и мъдър европейски лидер, Вие много точно сте уловили пулса на променяща се Европа и опасностите пред нашия общ дом. Всеки европеец, който милее за нашия континент, с притеснение и надежда очаква изборите за Европейски парламент през май“, пише Христов.
По думите му в СДС не правят изключение – и като политици, и като граждани на Стария континент, съхранили в душата си идеите на бащите на Обединена Европа. „СДС е партията, която направи най-много за влизането на България в НАТО и ЕС, за пазарната икономика, отпадането на визите. Тя проправи пътя на България към Европа. И затова не можем да допуснем всичко, за което сме се борили и работили, да бъде застрашено“, допълва Христов и уточнява, че предизвикателствата пред тях, партиите-членки на ЕНП от цяла Европа, са по-сериозни, отколкото пред другите. „Защото ние сме най-силните защитници на продължаването на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. Ние сме гарант, че европейската идея ще бъде жива и няма да допуснем евроскептиците, крайно левите, крайно десните и популистите да я опорочат“, уточнява Христов.
Той подчертава, че от СДС имат мисия, която трябва да изпълнят на предстоящите избори. „За нея ни е необходим всеки глас, всеки десен вот, който да запази водещата роля на ЕНП в Европа“, посочва Христов. „Всичко това ни кара да подходим с голяма отговорност и сериозност към Вашето писмо. Ние го разгледахме на заседанието на Националния съвет на СДС на 15 март. Вашият апел беше разбран от всички и приет с голямо уважение. Обединихме се около позицията, че национал-популистките партии и движения, които досега имаха възможност само да говорят срещу бъдещето на обединена Европа, ще получат възможността да влияят върху европейското законодателство, ако не им дадем решителен отпор на евроизборите. В името на това, СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече“, заявява Христов.
„Уважаеми г-н Дол, въз основа на Вашето писмо, Националният съвет прие решение и ми даде мандат за преговори за предстоящите Европейски избори с всички партии – членки на ЕНП в България. Аз ще изпълня това решение и ще предприема стъпки в тази посока. Използвам случая, при следващото Ви посещение в България, да Ви поканя на среща, на която да обсъдим предстоящите избори и идеите ни за бъдещето на Европа“, пише още Румен Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.