НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Създаденият Стратегически съвет не е нито партия, нито служебно правителство в сянка

Президентът Румен Радев: Създаденият Стратегически съвет не е нито партия, нито служебно правителство в сянка

21 Март 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Създаденият Стратегически съвет не е нито партия, нито служебно правителство в сянка. Това каза в Кюстендил президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. „Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил. А това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България“, каза още президентът Румен Радев.
По отношение новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) той заяви, че е поканил на среща утре ръководството ѝ, за да обсъдят тяхната готовност и всички необходими мерки, така че да имаме един спокойни, честни и прозрачни избори. „Имат много работа за вършене. Надявам се, че досегашната работа на ЦИК е една добра основа в това направление“, добави президентът Румен Радев.
Президентът изрази надежда, че парламентът да излезе с мъдро и справедливо решение по казуса с вероизповеданията. Той коментира, че много по-важно е народни представители, управляващи, политици и особено ръководителите на вероизповеданията в България в никакъв случай да не спекулират с етническия мир. „Те трябва да работят заедно за единението на българският народ, а не за неговото разделение“, подчерта президентът Румен Радев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Обществото ще задава темите на Съвета за стратегическо развитие

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Обществото ще задава темите на Съвета за стратегическо развитие

20 Март 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. Обществото ще задава темите на Съвета за стратегическо развитие. Това каза в интервю за БНР началникът на кабинета на президента Иво Христов. Председателят на Съвета за стратегическо развитие при президента, Иво Христов, отхвърли твърденията, че структурата е правителство в сянка или подготовка за създаване на "президентска" партия. „Президентът формулира като задача необходимостта от ясна посока и хоризонт за развитие на България. Сегашното мнозинство работи на парче и без хоризонт. В рамките на седмица често сменя мнението си и отменя закони, които само е гласувало. Един скандал се застъпва с друг", коментира той. По думите на Христов управляващите не се занимават с проблемите на хората. „Апартаментите нямат общо с целта на българската политика и общество. Трябва да определим какви цели искаме да развиваме, какво искаме да направим от България и от българите", подчерта Христов. Според него усилието на членовете на Съвета за стратегическо развитие е насочено към изработване на адекватни позиции, които да решават проблемите на българското общество. „Необходима е стратегия, която да бъде представена на обществото. Така то ще избере хората, които да я изпълняват. Сегашното мнозинство очевидно не е от тях. Никой не търси да спечели одобрението и подкрепата на Борисов, Цветанов и ГЕРБ. Ние ще започнем разговор с обществото и то ще определя какво трябва да се направи. Партиите са преходни", посочи той. Христов коментира и принципите, по които е съставен Съветът. „Старахме се да привлечем необременени хора с чиста репутация, които са готови да бъдат очернени от пропагандната машина на властта. Търсим и общност във възгледите и разбирането за бъдещето на българската държава. Защото най-порочно в българския преход бе спасяването поединично. То се изразява в масова емиграция, користна употреба на властта, нелоялна конкуренция и взаимно прецакване в бизнеса", коментира той. Иво Христов не приема, че Съветът за стратегическо развитие при президента е правителство в сянка или платформа за президентска партия. „Профилът на членовете е академичен, хора, които работят на идейната нива. Правителството изисква управленски опит и административни умения", обясни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Екипът на Стратегическия съвет е призван да бъде алтернатива на статуквото

Иво Христов, началник на кабинета на президента: Екипът на Стратегическия съвет е призван да бъде алтернатива на статуквото

19 Март 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Екипът на Стратегическия съвет е призван да бъде алтернатива на статуквото. Това каза Иво Христов, началник на кабинета на президента и председател на Стратегическия му съвет, в интервю за предаването „Лице в лице“ на бТВ.
„Това е един екип, който е призван да бъде алтернатива на статуквото, тоест да мисли нещо различно, по-продуктивно, нещо по-целебно за националния организъм от това, което предлага статуквото. Това невинаги значи опозиция, възможни са и съвпадения на моменти. Случвало се е в рамките на тези две години да имаме и общи позиции с властта. Но очевидно е, че има разминаване между очакванията на българите и това, което днешната власт им предлага. Това е достатъчно да се види във всички изследвания, във всички параметри за развитие на източноевропейските страни, част от които сме и ние и които за 30 години изминаха голям път, някои от тях, като Полша да речем, са вече в групата на икономическите гиганти, други се радват на динамично настояще, като Унгария, поне в икономически смисъл. Докато България очевидно не намира себе си“, заяви Христов.
Той обясни, че светът в момента се намира в период на много динамични тектонични промени, които изцяло изменят заварения международен ред.
„Има много страни, които заявяват свои национални амбиции, включително тук на Балканите. Да речем, Турция не крие своите амбиции. Свои национални стратегии следват и всички наши съседи. Македония да речем е поела курс към европеизация. Гърция има отчетлива национална стратегия. Румъния вече следва своя. На този фон България не може да се похвали с ясен политически хоризонт и дори икономическа идея за своето развитие. У нас какво наблюдаваме? След реализацията на стратегическите цели от началото на прехода, които бяха встъпването в Европейския съюз и НАТО, те са факт, ние зациклихме в някакво безпосочно гонене на опашката“, коментира Христов.
По думите му на този фон е очевидно, че трябва да се сглоби някаква нова идея за националното развитие. „На този фон е очевидно, че трябва да се мисли за някаква алтернатива. И похвално е всяко усилие в тази посока. Ние правим нашето, други правят своето“, отбеляза той.
Иво Христов отрече Стратегическият съвет да е основата на бъдеща партия на президента Радев. „Един Съвет към Президентството се учредява с указ, докато една партия следва съвсем друга писта, тя е очертана от закона. Съветът няма призвание да се превърне в партия“, заяви той и добави, че членовете на съвета участват доброволно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Мисията на Стратегическия съвет към президента е да даде визия и цел за по-добро бъдеще на мнозинството от обществото

Проф. Александър Маринов: Мисията на Стратегическия съвет към президента е да даде визия и цел за по-добро бъдеще на мнозинството от обществото

18 Март 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Мисията на Стратегическия съвет към президента е да даде визия и цел за по-добро бъдеще на мнозинството от обществото. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов, който бе избран за член на стратегическия съвет към президента. По думите му идеята не е нова, защото в предизборната си кампания Румен Радев е наблегнал на необходимостта от нова перспектива на България, с отчитане на тенденциите в света и региона, заплахите и възможностите, които стоят пред България. „Това е само първата стъпка. Истинската важна задача е много от тези ключови въпроси със съдбовно значение за нацията да бъдат подложени на широк и пълноценен обществен дебат, в различни групи, социални, професионални и възрастови слоеве. И то не просто, за да се популяризира или да се рекламира този продукт, а за да бъде постигнато единението, за което говорим – убеждението, че трябва заедно да впрегнем усилията си за постигането на такива жизненоважни цели, а в някои случаи – цели, които осигуряват оцеляването ни“, обясни политологът. Проф. Маринов обясни, че Стратегическият съвет на президента ще върши това, за което е създаден. Без Стратегическия съвет нито правителствата, нито партиите могат да намерят верния последователен курс за по – добро бъде за обществото, обобщи анализаторът. Той уточни, че Стратегическият съвет не е нито в правителство в сянка, нито ръководство на бъдеща партия.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.