НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков в Белград: Посланието ни днес трябва да бъде „Диалог, политически решения, мир“

Румен Петков в Белград: Посланието ни днес трябва да бъде „Диалог, политически решения, мир“

18 Март 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Принципът на невмешателство във вътрешните работи, след събитията през 1999 в Югославия, се превърна в принцип на намеса. Да го кажем с голяма болка, горчивина и съжаление, че през ’99 година правителството на България, въпреки многохилядните протести, които тогава, като лидер на левицата, организира Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), правителството даде въздушното пространство за нанасяне на бомбени удари върху Съюзна република Югославия. Това заяви в доклада си председателят на ПП АБВ Румен Петков в Белград, където участва в Международна конференция на Стратегическия диалог "Двадесет години от бомбардирането на Югославия - поуки за европейска безопасност в 21 век", съобщиха от пресцентъра на партията.
„Ние години наред заобикаляме въпроси, за да избегнем главния въпрос – този за отговорността. Ударите върху Югославия бяха съпътствани от десет години санкции. В резултат някои анализи говорят, че санкциите и военните действия нанесоха многомилиардни щети в евро на СРЮ. Но по-лошото е, че те доведоха до разцвет на контрабандата, нелегалната миграция, спекулата, организираната престъпност. Но никой не пое отговорност и от никого не беше потърсена вина за това. 20 години по-късно ние констатираме, че определени фактори, в т. ч. страни – членки на Европейския съюз, Организацията на северноатлантическия договор (НАТО) са загърбили грубо и цинично международното право, а „износът на демокрация“ се превърна в цинична практика, и то главно и единствено в ресурсни държави, с цената на тяхната трайна дестабилизация, както и на цели региони и войната стана ежедневие. Фактите: Една от най-циничните лъжи (до сега) на новото хилядолетие принадлежи на британския първи министър Тони Блеър: „В Ирак има химическо оръжие“. Последва военна агресия, убити жени, деца, старци, ГРАЖДАНИ. Разбира се, оказа се, химическо оръжие няма. Но никой не изправи Блеър пред международен съд?! Последваха Судан, Либия, Сирия, натиск върху Иран, и разбира се, опит да написване „отвън“ на изборните резултати във Венецуела, посочва Петков в доклада си.
В Белград Румен Петков подчерта необходимостта да извадим поуките от миналото.
„Политическите решения и диалога ни задължават да настояваме за процес „Хелзинки 2“. Изправени сме пред заплахата от нова ескалация във въоръжаването в резултат на излизането от договора на Съединените американски щати (едностранно). И ако не си даваме сметка, че пръв и най-голям потърпевш ще бъде Европа - тогава това означава, че 20 години след бомбардировките в Белград нищо не сме разбрали.
И затова днешното ни послание трябва да бъде: Диалог, Политически решения, МИР! Иначе казано, мирът не може да дойде на върха на ракетите и с тежкия товар на свръхмодерните самолети. Наивно и демагогски звучи внушението, че подобна акция може да донесе стабилност където и да било по света“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков и Пламена Заячка ще участват в Международната конференция „Двадесет години от бомбирането на Югославия - поуки за европейска безопасност в 21 век“

Румен Петков и Пламена Заячка ще участват в Международната конференция „Двадесет години от бомбирането на Югославия - поуки за европейска безопасност в 21 век“

18 Март 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ - Младежи Пламена Заячка ще участват в 4-тата Международна конференция на Стратегическия диалог в Белград, посветена на годишнината от атаката на НАТО на ФР Югославия, която ще се проведе в сръбската столица. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. В рамките на форума, под наслов „Двадесет години от бомбирането на Югославия - поуки за европейска безопасност в 21 век“ в сътрудничество с Фондация BSD и Руския парламентарен европейски клуб, Румен Петков ще представи доклад „Крилете на изтребителите и бойните глави не носят мир“, Пламена Заячка ще представи Световното движение за мир, инициатива на АБВ - Младежи, която само за седмица вече се разгърна като дейност и получи последователи на три континента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.