НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Меркел назовава нещата с истинските им имена по пътя към излизане от политиката

Politico: Меркел назовава нещата с истинските им имена по пътя към излизане от политиката

22 Ноември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Най-накрая Ангела Меркел е свободна, коментира европейската редакция на Politico. Освободена от тежестта, която носи отговорността да си върховен лидер на Германия, канцлерът, която миналия месец обяви, че скоро ще излезе от политиката, направи най-смелата си реч в кариерата, както пише изданието.
От трибуната на Райхстага, където беше уж, за да защити своя проектобюджет за 2019-а година, Меркел се нахвърли върху „тези, които вярват, че могат да разрешат всички проблеми сами и че трябва да мислят единствено за себе си – това е национализъм в най-чистата му форма, а не патриотизъм“.
Мишената на нейните нападки, макар не директно посочена, не е била трудна за отгатване, пише Politico. Освен, че се обърна към лидерите на дясната “Алтернатива за Германия“, които бяха седнали само на няколко метра и дюдюкаха, докато тя говореше, Меркел насочи коментарите си и отвъд океана.
Пристигайки само няколко часа, след като Доналд Тръмп шокира съюзниците с публикуването на своя манифест „Америка на първо място“ по случая „Хашоги“, германският канцлер не би могла да предложи по-ярък контраст.
За лидер, който избягва риторически фойерверки и обикновено произнася речи с пламенността на технократ, речта на Меркел беше необичайно емоционална, впечатлявайки дори опозицията, която отговори с гръмки аплодисменти на някои коментари, отбелязва изданието.
Както коментира медията, независимо дали беше задвижена от „нервните времена“, или отразяваше своето наследство, както предположиха някои коментатори, Меркел за първи път не обикаляше около центъра. Нейното позоваване на „патриотизма“, рядко за лидер на страна, където тази концепция предизвиква неудобство, повтори скорошните коментари на френския президент Еманюел Макрон, правейки ясен жест на солидарност със съюзник, който бе подложен на яростна атака от Тръмп за това, че подложи на съмнение концепцията му за национализма.
Според Politico, oсновната цел на Меркел с половинчасовата реч обаче беше по-малко да защити Макрон, отколкото да предложи енергична защита на глобалния ред - основата на следвоенната рехабилитация в Германия, който Тръмп да се опитва да разруши, както смята Берлин.
"За щастие, урокът от Втората световна война беше да създадем многостранна рамка", каза Меркел, като добави, че Обединените Нации правят възможно "да работят една с друга, за да решават проблемите, вместо една срещу друга".
Тръмп не беше единствената мишена на Меркел. Тя също така се насочи към тези в Германия, включително някои в собствената си партия, които поставят под въпрос необходимостта от миграционния пакт на ООН. Необвързващото споразумение, предназначено да предложи "колективен ангажимент за подобряване на сътрудничеството в областта на международната миграция" чрез установяване на стандарти за лечението на бежанци, бе одобрено от Световната организация през юли. Оттогава той се превърна в мълния за десните европейски популисти, които твърдят, че това ще подкопае националния суверенитет и ще отвори вратата на масовата миграция от Африка.
Макар да няма доказателства за такива твърдения, решението на САЩ, Австрия и други държави да не подкрепят пакта засили дебата в Германия, където миграцията остава силно спорен въпрос.
В неделя министърът на здравеопазването Йенс Шпан, един от тримата кандидати, който се опитва да замени Меркел като лидер на партията, предложи на Християндемократическия съюз (ХДС) дебатът да се разисква по време на партийния конгрес следващия месец, преди ООН да свика конференция в Мароко за приемане на компактния договор.
За Меркел дебатът представлява нещо повече от ново предизвикателство за нейното противоречиво решение да се даде възможност на повече от 1 милион бежанци да влязат в Германия в разгара на миграционната криза, само през 2015 година. Всеки ход на партията й, да се отдръпне от подкрепата си за пакта, би довел до непоклатимо изобличение на нейното лидерство.
"За да бъдем абсолютно ясни, е в наш национален интерес да гарантираме подобряване на глобалните условия за бежанците, от една страна, и мигрантите, търсещи работа, от друга", каза тя.
Позовавайки се на пакта за бежанците на ЕС с Турция, която играе ключова роля в преговорите, Меркел предупреди да не мисли, че миграцията е въпрос, "който една страна може да реши сама".

Въпреки че Шпан изглежда изолиран по въпроса за пакта, въпросът за миграцията все пак се превръща в надпревара за наследството. Дори Анегрет Крамп-Каренбауер, генералният секретар на ХДС и предполагаемият фаворит на Меркел за нов лидер, обеща да преразгледа случилото се през 2015 г. , за да лекуват разделенията в партията. ако бъде избрана
Ако речта, произнесена в сряда, е била от новата Меркел, това е дебат, за който канцлера е готов.
"Доброто нещо на времето, в което живеем, е, че отново има реални различия", заключи германският канцлер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Ангела Меркел от Кемниц: Притесненията не оправдават престъпленията

FAZ: Ангела Меркел от Кемниц: Притесненията не оправдават престъпленията

16 Ноември 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Кемниц. Близо три месеца след бунтовете в Кемниц канцлерът на ФРГ посети източногерманския град, където проведе кръг от разговори с обикновените граждани, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Меркел демонстрира разбиране към опасенията на хората за липсата на сигурност в града, след като в края на август 35-годишен германец бе убит от двама търсещи убежище в страната. Притесненията обаче не оправдават извършването на престъпления, подчерта германският канцлер, визирайки предполагаемото насилие на десни след убийството на 35-годишния мъж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Мнозинството германци искат Ангела Меркел да завърши канцлерския си мандат

Die Welt: Мнозинството германци искат Ангела Меркел да завърши канцлерския си мандат

16 Ноември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Мнозинството германци биха искали Ангела Меркел да остане начело на федералното правителство в Берлин до следващите избори в страната. Това показва проучване на водещия национален ежедневник Die Welt, проведено съвместно с телевизионния канал ARD.
Съгласно резултатите, 56% от германците се надяват, че Меркел ще ръководи страната още три години. Броят им е с шест на сто по-голям спрямо януари 2018 г., когато е проведено сходно проучване, обясняват от редакцията, като припомнят, че в началото на годината канцлерът на ФРГ се намираше в сложен процес на формиране на правителство. Анализът на данните от анкетата показват, че според 41% от германците Меркел трябва да направи място за нов кандидат за канцлерския пост още сега.
Сред поддръжниците на Съюза (ХДС/ХСС) 77% искат Меркел да остане на поста си до 2021 г., с сред „Зелени“ те са 62%. Дори сред избирателите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и „Левица“ са мнозинство онези, които биха искали да няма промяна в Канцлерството в Берлин до следващите редовни избори (съответно 51% и 59%).
Не такова е настроението сред електората на Свободната демократическа партия (СвДП) и „Алтернатива за Германия“ – мнозинството (съответно 63% и 83%) иска бърза промяна на върха във федералното правителство.
Кой трябва да наследи Меркел на поста председател на Християндемократическия съюз (ХДС)? Най-вероятно Анегрет Крамп-Каренбаум: 43% от анкетираните са изказали подкрепа за довереницата на Меркел. Бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) събира 32%. Една десета от респондентите фаворизират федералния здравен министър Йенс Шпан за лидерския пост в партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: „Зелени“ се утвърждават като втора политическа сила в Германия, ГСДП пада до 14 процента

Der Spiegel: „Зелени“ се утвърждават като втора политическа сила в Германия, ГСДП пада до 14 процента

16 Ноември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Възходът на „Зелени“ в Германия продължава – последните проучвания на общественото мнение показват, че партията може да разчита на подкрепата 23% от избирателите, с шест на сто повече спрямо миналата седмица, което я превръща във втора политическа сила в страната, отбелязва водещото издание Der Spiegel.
Оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХСС) не доведе до никаква положителна промяна в рейтинга на партията: Съюзът (ХДС/ХСС) остава на 26%.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължава да губи доверието на избирателите – рейтингът й пада до рекордно ниски нива от 14%. „Алтернатива за Германия“ също губи одобрение и пада също до 14%. „Левица“ е с девет процента, а Свободната демократическа партия (СвДП) е с осем процента.
В проучването, проведено в периода 12-14 ноември, са участвали 1506 граждани.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.