НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Янка Такева, СБУ: 90% от негативите в българското училище са социо-културни, а не психологически

Янка Такева, СБУ: 90% от негативите в българското училище са социо-културни, а не психологически

18 Март 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 90% от негативите в българското училище са социо-културни, а не психологически. Това е и една от причините да се настоява в учебните зьаведения да има повече психолози, педагогически съветници и ресурсни учители. Това обясни пред журналисти във Велико Търново председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя подчерта, че социалните психолози са много важни за справянето с проблемите. Освен това Такева припомни, че бюджетът за назначаване на специалисти е увеличен от 8 на 18 млн. лв., спрямо предходната година.
„Няма основание училище или детска градина да не си назначат такива. Квотите за назначаване на психолог са намалени,а парите са увеличени. В колективния трудов договор е записано, че директорите могат да назначат психолог, педагогически съветник или социален работник, затова те трябва да се възползват от това си право“, поясни още Такева. Тя уточни, че в момента в българските училища работят над 370 психолози и съветници. „Това е много малка бройка. Всяко училище трябва да има психолог или съветник и Синдиката смята, че трябва да са много добре преосмислени политиките на МОН и кадровото обезпечаване с учители и специалисти за децата със специални образователни потребности. Не може учителите да работят с такива деца без помощта на логопет, психолог и съветници“, коментира още председателят на СБУ. В момента ресурсните учители у нас са 1670.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: Работим с учениците за ограничаване пътния травматизъм у нас, защото смятаме, че те могат да повлияят на родителите си

Янка Такева, СБУ: Работим с учениците за ограничаване пътния травматизъм у нас, защото смятаме, че те могат да повлияят на родителите си

18 Март 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Работим с учениците за ограничаване пътния травматизъм у нас, защото смятаме, че те могат да повлияят на родителите си. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СБУ), по време на обучение на психолози и педагогически съветници за превенция на агресията по пътищата във Велико Търново. Мотото на срещата е „Дай път на живота“, а организатори са Синдикатът на българските учители, Министерството на образованието и науката и Ротари клубовете в различните градове в страната, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Янка Такева заяви, че се набляга на работата с учениците, защото те могат да повлияят на своите родители в положителна посока. „А на младите хора, особено тезим които са над 18-годишни имат книжки, искаме да им възпитаме ценности, нагласи , които да ги направя едни културни водачи. Другото важно е, че педагогическите съветници, психолозите, като част от ресурсните учители в училище, имат възможност да повлияят най-добре върху младото поколение. Искаме да ограничим последиците от това децата в българското училище подражават на хората в общественото пространство, когато вършат нередности“, посочи още Янка Такева и призова родителите, а и всички възрастни да внимават как се държат пред подрастващите, защото те копират всяко едно поведение без да се замислят дали е добро или не.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова:  За преодоляването на агресията в училище е необходима много работа не само с учениците, но и с техните родители

Зам.-министър Таня Михайлова: За преодоляването на агресията в училище е необходима много работа не само с учениците, но и с техните родители

18 Март 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За преодоляването на агресията в училище е необходима много работа не само с учениците, но и с техните родители. Това заяви заместник-министър на образованието и науката инж. Таня Михайлова пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя е на посещение в града за провеждането на обучение на психолози и педагогически съветници за превенция на агресията по пътищата. Зам.-министър Михайлова уточни, че проблемът не е само в школата, а в цялото общество.
„Аз не смятам, че от един случай, който е свързан с агресията, трябва да се произвежда новина за това какво се случва в българското училище, напротив – там се случват и много добри неща. Факт е, че е необходима много работа за преодоляване на агресията, много работа заедно с родителите, защото всички знаем, че родителите са основаният фактор, който помага в работата на учителите. Те не бива да бъдат оставени сами“, допълни още инж. Михайлова. Относно днешната среща тя коментира, че темата отново е изключително актуална и по тази причина се работи за развитие на различни програми, свързани с нея.
„Но като, че ли се очаква това да се случи само в часа на класа и отговорността е само на училите. Аз се радвам, че съвместно Ротари клуб, Института по психология на МВР и Синдиката на българските училите се насочиха към обучение на психолозите. Това са хора, които могат да забележат определени индикации в поведението на учениците, за да могат да предотвратят след време прояви, свързани с агресия, нетолерантно отношение, незачитане и неразбиране. За агресията не трябва да се говори , трябва да се работи“, подчерта тя. Относно увеличението на психолозите в училищата тя заяви, че то е необходимо и също се работи по този въпрос.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.