НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков в Белград: Посланието ни днес трябва да бъде „Диалог, политически решения, мир“

Румен Петков в Белград: Посланието ни днес трябва да бъде „Диалог, политически решения, мир“

18 Март 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Принципът на невмешателство във вътрешните работи, след събитията през 1999 в Югославия, се превърна в принцип на намеса. Да го кажем с голяма болка, горчивина и съжаление, че през ’99 година правителството на България, въпреки многохилядните протести, които тогава, като лидер на левицата, организира Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012), правителството даде въздушното пространство за нанасяне на бомбени удари върху Съюзна република Югославия. Това заяви в доклада си председателят на ПП АБВ Румен Петков в Белград, където участва в Международна конференция на Стратегическия диалог "Двадесет години от бомбардирането на Югославия - поуки за европейска безопасност в 21 век", съобщиха от пресцентъра на партията.
„Ние години наред заобикаляме въпроси, за да избегнем главния въпрос – този за отговорността. Ударите върху Югославия бяха съпътствани от десет години санкции. В резултат някои анализи говорят, че санкциите и военните действия нанесоха многомилиардни щети в евро на СРЮ. Но по-лошото е, че те доведоха до разцвет на контрабандата, нелегалната миграция, спекулата, организираната престъпност. Но никой не пое отговорност и от никого не беше потърсена вина за това. 20 години по-късно ние констатираме, че определени фактори, в т. ч. страни – членки на Европейския съюз, Организацията на северноатлантическия договор (НАТО) са загърбили грубо и цинично международното право, а „износът на демокрация“ се превърна в цинична практика, и то главно и единствено в ресурсни държави, с цената на тяхната трайна дестабилизация, както и на цели региони и войната стана ежедневие. Фактите: Една от най-циничните лъжи (до сега) на новото хилядолетие принадлежи на британския първи министър Тони Блеър: „В Ирак има химическо оръжие“. Последва военна агресия, убити жени, деца, старци, ГРАЖДАНИ. Разбира се, оказа се, химическо оръжие няма. Но никой не изправи Блеър пред международен съд?! Последваха Судан, Либия, Сирия, натиск върху Иран, и разбира се, опит да написване „отвън“ на изборните резултати във Венецуела, посочва Петков в доклада си.
В Белград Румен Петков подчерта необходимостта да извадим поуките от миналото.
„Политическите решения и диалога ни задължават да настояваме за процес „Хелзинки 2“. Изправени сме пред заплахата от нова ескалация във въоръжаването в резултат на излизането от договора на Съединените американски щати (едностранно). И ако не си даваме сметка, че пръв и най-голям потърпевш ще бъде Европа - тогава това означава, че 20 години след бомбардировките в Белград нищо не сме разбрали.
И затова днешното ни послание трябва да бъде: Диалог, Политически решения, МИР! Иначе казано, мирът не може да дойде на върха на ракетите и с тежкия товар на свръхмодерните самолети. Наивно и демагогски звучи внушението, че подобна акция може да донесе стабилност където и да било по света“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков и Пламена Заячка се срещнаха със секретаря на Генералния съвет на руската управляваща партия „Единна Русия“ Андрей Турчак в Белград

Румен Петков и Пламена Заячка се срещнаха със секретаря на Генералния съвет на руската управляваща партия „Единна Русия“ Андрей Турчак в Белград

18 Март 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на Международна конференция на Стратегическия диалог в Белград, председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка се срещнаха с Андрей Турчак, секретар на Генералния съвет на руската управляваща партия „Единна Русия“. Това съобщиха от пресцентъра на АБВ. По време на срещата те обсъдиха отношенията между ПП АБВ и „Единна Русия“. Румен Петков сподели принципната позиция на АБВ за сваляне на санкциите срещу Русия от страна на Европа и респеспективно от страна на Русия към Европа. "Рестрикциите не само са контрапродуктивни, но и пример за проява на двойни стандарти", посочи Петков. Пред Турчак той изрази тревога по отношение на реализацията на съвместните енергийните проекти. Беше обсъдено и посещението,по покана на АБВ на представителна руска делегация на 9 и 10 май.
Пламена Заячка запозна Андрей Турчак с инициативата на АБВ - Младежи – Световното движение за мир, което само за десет дни вече има посланици на четири континента. Тя отново подчерта доброто сътрудничество между младежите на АБВ и младежите на Единна Русия – „Млада гвардия“ и изрази увереност, че те също ще прегърнат идеите на Световното движение за мир.
Румен Петков и Пламена Заячка за в Белград, където ще вземат участие в Международна конференция на Стратегическия диалог "Двадесет години от бомбирането на Югославия - поуки за европейската безопасност в 21 век".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.