НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Вечер“ (Македония): Първа среща на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ: Може ли Законът за СП да бъде съгласуван до 1 април?

„Вечер“ (Македония): Първа среща на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ: Може ли Законът за СП да бъде съгласуван до 1 април?

18 Март 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предстои първа среща на работни групи на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, но остава по въпрос дали управляващи и опозиция ще успеят да съгласуват позициите си за Закона за Специализираната прокуратура до 1 април, когато започва кампанията за президентските избори в страната, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Работните групи на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ все още не са започнали срещите за преодоляване на различията по пакета от важни закони за получаване на дата за започване на преговорите за членство в Европейския съюз. Опозицията, въпреки че е определила своите членове, не обявява имената им, защото все още не е получила „зелена светлина“ от всички партийни органи.
Работната група на СДСМ за преодоляване на различията в Закона за прокуратурата и предложението за сливане на Специализираната прокуратура с редовната ще ръководи от министъра на правосъдието Рената Дескоска. Планирано бе да се постигне съгласие по дневния ред през уикенда, но срещите бяха отложени, защото Дескоска бе в командировка. Очаква се Законът за прокуратурата и Законът за агенцията за национална сигурност да бъдат хармонизирани и гласувани до края на април, т.е. преди началото на президентската кампания.
Опозицията не цитира публично какви са забележките в законопроекта за Агенцията за национална сигурност, а във връзка със Закона за прокуратурата, партията на Християн Мицковски призовава страните първо да се споразумеят за главния държавен прокурор, след което да постигнат споразумение за откриване на дела, за които опозицията подозира, че са политически монтирани.
ВМРО-ДПМНЕ настоява, че в СП няма място за Катица Янева и за някои други прокурори. Въпреки че приемането на гореспоменатите законопроекти изисква мнозинство от две трети от гласовете на депутатите, албанските политически партии не участват в този процес. За политически консенсус настояват и част от изключените от парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ депутати.
Остават около 10 дни за съгласуване на възможните различия в мненията на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ за новия закон за СП и за приемането му в парламента, преди Македония да навлезе в кампанията за президентските избори.
Ако процесът не бъде завършен до 1 април, следващият възможен срок за приемането на двата закона е в началото на юни, за да може новият президент на югозападната ни съседка да ги подпише и да бъдат публикувани в „Държавен вестник“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.