НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Военное обозрение“ (Русия) : В Пентагона считат, че руската армия ще бъде разгромена в случай на нападение в Балтика или на Балканите

„Военное обозрение“ (Русия) : В Пентагона считат, че руската армия ще бъде разгромена в случай на нападение в Балтика или на Балканите

16 Март 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Пентагона считат, че руската армия ще бъде разгромена в случай на нападение в Балтика или на Балканите, пише руското издание “Военное Обозрение“.
Генерал Къртис Скапароти, който оглавява европейското командване на САЩ, в доклад до Конгреса заяви, че влиянието на Русия на Балканите непрекъснато се увеличава през последните месеци. В същото време Скапароти увери политическите лидери на Съединените щати, че американските въоръжени сили в региона са на "най-високо ниво на готовност", откакто той пое командването преди три години.
Според командира готовността на американските сили е "значително по-висока" от преди три години: той обяснява това както с увеличеното финансиране, така и с променения фокус на Министерството на отбраната, тъй като сега готовността на силите в европейския регион е основен приоритет.
Генералът отбеляза, че е загрижен за руската програма за военна модернизация. В същото време той вярва, че силите на САЩ и НАТО на източната граница на Европа значително надхвърлят руската армия и последните могат бързо да бъдат победени, ако Москва предприеме агресивна атака срещу балтийските или балканските региони.
Службата в близост до руските войски край източната граница означава, че войските под командването на генерал Скапароти често се сблъскват с „много агресивните” стъпки на руските си колеги.
„Понякога това ме притеснява много“- каза той.
Генералът не уточнява конкретни руски стъпки, освен да потвърди дейността на Русия в Черно море, в хода на която е била демонстрирана най-голямата група от руски кораби през последните 15 години.
Що се отнася до оръжейните системи, Скапароти повтори предишните си забележки, че артилерийските и залпови системи на далечни разстояния, както и системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана в региона, са „фундаментални“ за сигурността в Европа.
Въпреки че миналата година мащабните руски военни учения в Балтийския регион и в близост до него разтревожиха САЩ, лидерите на ЕС и техните съюзници, шефът на европейското командване заяви пред Конгреса, че е по-загрижен за "намесата на Русия на Балканите".
Оттогава неговото мнение не се е променило.
„Аз съм притеснен за Балканите и за засилването на вредното руско влияние през изминалата година“ – казва Скапароти
Всъщност, според генерала, руските "кампании за дезинформация и подкрепа за маргинални, антиправителствени и антинатовски групи в някои балкански страни" са се засилили през последните шест до осем месеца.
Според генерала на САЩ руското правителство се опитва да използва подобна тактика, за да разубеди Черна гора да не се присъедини към НАТО или да го предотврати, но опитът е неуспешен. Същите стъпки, уверени са в Пентагона, Русия предприема и в Северна Македония (променила името си под натиск от Гърция), която скоро може да се присъедини към Северноатлантическия блок.
Висш военен представител обясни, че стабилността на Балканите е един вид външен слой, който винаги е под заплаха. Но намесата на Русия може да доведе до факта, че "хората ще загубят надежда" и желанието за членство в НАТО ще намалее.
По време на доклада за състоянието на отбраната в Европа, Скапароти също отбеляза, че е отчетен значителен напредък в обучението на украинските военни: те са в състояние да провеждат бригадно и по-високо обучение, което, в сравнение с предишни постижения, когато работата е била провеждана на ниво батальон и по-надолу, е значителна промяна .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американският генерал Тод Уолтърс поема Върховното военно командване на НАТО

AFP: Американският генерал Тод Уолтърс поема Върховното военно командване на НАТО

15 Март 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Монс. Генералът от Военновъздушните сили на САЩ Тод Уолтърс поема Върховното военно командване на НАТО в Европа, съобщи Алиансът, цитиран от AFP.
Той е номиниран от действащия американски секретар по отбраната Патрик Шанахан. Този пост по правило се дава на американец.
"Северноатлантическият съвет одобри номинацията", обяви Алиансът, добавяйки, че той все още трябва да бъде потвърден по американски процедури.
Понастоящем генерал Уолтърс е командир на военновъздушните сили на Съединените щати в Европа и Африка и на Съюзното военновъздушно командване.
Уолтърс е бивш пилот, участвал в четири американски операции в Ирак. Той официално ще замени сегашния командващ, генерал Къртис Скапароти, на церемония през следващите седмици в седалището на НАТО в Монс, Белгия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.