НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът Иван Тотев: Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”, решението за закупуване взима Общинският съвет

Кметът Иван Тотев: Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”, решението за закупуване взима Общинският съвет

11 Април 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”. Това каза след сесия на Общинския съвет кметът Иван Тотев във връзка с предложението Общината да закупи имота в парка в квартала, в който е предвидено застрояване, провокирало недоволство у местните жители, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Не сме се виждали още със собствениците, те ме търсиха и вчера и оня ден, но без да излязат оценките на имота, аз не можех да говоря с тях”, каза Тотев. Оценката на имота от 16 дка, изготвена от независими оценители, вече е готова и тя е 3 900 000 лева. „Ние не можем да отчуждим този имот по силата на действащото законодателство, той може единствено да бъде купуван”, каза още кметът Иван Тотев. По думите му, това ще е цената, която ще се предложи на Общински съвет, а съветниците ще решат дали ще се купи. „Какво ще се случи, аз не мога да кажа. Когато става дума за такива сериозни разговори общинските съветници ще решават дали Общината ще има някакви дивиденти, или не. Решенията взема единствено Общинският съвет”, добави Тотев. Той обеща, че при срещата със собственика ще има представители на всички страни, включително и на протестиращите.
Иван Тотев посочи още, че вече има решение на Експертен съвет по устройство на територията на Община Пловдив. То е, че има необходимост от зелени площи в квартала. Експертният съвет е препоръчал на екипа, подготвящ новия ОУП на Пловдив, да изследва територията като наблегне на необходимостта от озеленяване. Последната дума ще е на екипа, работещ по новия ОУП. „Целият процес е публичен”, увери Тотев и изтъкна фактът, че Инициативният комитет в защита на парка е достатъчно шумен досега. Кметът препоръча процесът, освен всичко друго, да е и диалогичен, тъй като с груба сила не става. „В противен случай може да се случи както на бул. „Дунав“ – опитахме с група сила, заградиха си имота“, добави той.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите срещу застрояване на парка в кв. „Кършияка” отлагат блокирането на Моста на Герджика засега

Пловдив: Протестиращите срещу застрояване на парка в кв. „Кършияка” отлагат блокирането на Моста на Герджика засега

11 Април 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестиращите срещу застрояване на парка в кв. „Кършияка” отлагат блокирането на Моста на Герджика засега. Това обяви пред журналисти Асен Костов, председател на Инициативния комитет, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Според Костов, на 30-я ден от протеста на жителите на квартала, може да се твърди, че те са постигнали успех. Според него след многото писмена кореспонденция и срещи в различни министерства с искане за съдействие, може да се твърди, че исканията на протестиращите вече се изпълняват. Днес за пореден път протестиращи с жълти жилетки от кв. „Кършияка” присъстваха на заседание на Общинския съвет, на което кметът Иван Тотев обяви, че Общината е започнала разговори с частника за закупуването на имота от 16 дка.
Костов съобщи, че са решени да стигнат дори до министър-председателя Бойко Борисов, за да спечелят битката срещу администрацията. Днес те ще се срещнат и с омбудсмана на Републиката Мая Манолова. За запазването на парка са се подписали вече над 5300 граждани. Засега протестиращите са на мнение, че е добре да се действа с дипломация, не с война и резултатите до този момент са видни. Асен Костов съобщи, че от фирмата-изпълнител на ПУП са уверили чрез писмена кореспонденция, че несъответствията вече са поправени и са внесени в община Пловдив. Според ПУП целият имот е предвиден за зеленина. Общият устройствен план се изработва и предстои да бъде приет след няколко месеца, където паркът си е отреден за зелена площ. Другото постижение на протестиращите е, че тоалетната, която е била заличена незнайно как, вече е нанесена в ПУП. „Чрез тази тоалетна е ясно, че в лицето на Общината Байрям Солак има съсобственик на терена и това означава, че може да се отчужди”, каза Костов. Протестиращите жители на квартала обаче искат закупуване на имота. Те разсъждават, че след като собственикът вече знае, че си има парк, то цената на имота рязко пада и общината може да го закупи на ниска цена. В рамките на същия имот са и бункерите, които ще се окажат държавна собственост, смятат от Инициативния комитет. по думите им, в Министерството на отбраната са почнали да излизат документи, свързани със сградния фонд на 9-ти Пловдивски полк, който е бивш собственик на терена. Затова се очаква в министерството да има документи и за останалите там съоръжения, каквито са бункерите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите за запазване на парка в квартал „Кършияка” ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова

Пловдив: Протестиращите за запазване на парка в квартал „Кършияка” ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова

9 Април 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестиращите за запазване на парка в квартал „Кършияка” ще се срещнат с омбудсмана на Републиката Мая Манолова. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив председателят на Инициативния комитет Асен Костов. Той се е свързал с нея и е поискал среща във връзка с неизяснения статут на зелената площ зад Санкт Петербург и различната документи, която сега съществува. Манолова е заявила, че ще ги приеме по спешност още в четвъртък, въпреки натоварения си график.
Вчера представители на Инициативния комитет посетиха отново Министерството на регионалното развитие и благоустройства и след преглед на кадастъра е било установено, че в досието за терена липсват обществената тоалетна от 50 - 60 кв. м, която всички виждат, че е там, както и двата бункера, откъм улица „Полковник Дрангов”, които също реално съществуват. Това дава повод за съмнения, че обектите са били умишлено заличени. С каква цел и кой го е направил трябва да установят правозащитните институции, а право на гражданското общество е да го изисква от тях и точно за това настояват протестиращите от „Кършияка”.
Експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство са заявили, че тоалетната, макар и неработеща от години, ще бъде нанесена служебно в кадастъра, както и бункерите, документи за които трябва да съществуват в Министерството на отбраната. Така общината се оказва съсобственик на мястото, закупено от частника Байрак Солак и на практика строителството върху терена може да бъде оспорено от нея.
Очаква се да стане ясно, че държавата също има собственост там – бункерите. Защото, всеизвестен исторически факт е, че именно този парк е мястото, където са били първите казарми на 9-и пехотен Пловдивски полк. Затова свидетелстват архивните документи. Казармите са се простирали на мястото на парка, сегашния хотел, и някои от новите жилищни кооперации. Бункерите също са част именно от този терен. Днес за това свидетелстват и имената на улиците, които ограждат парка – „Гюро Михайлов”, „Полковник Сава Муткуров”, „Полковник Борис Дрангов”, а малко по-надолу, в градинката до хотела и паметникът на загиналия легендарен командир на 9-и пехотен полк полковник Борис Дрангов, открит през 2007 г.. Това е и достатъчен повод жителите на квартала, някои от които са горди потомци на загинали войници и офицери от полка, да пазят ревностно последното парче земя, което носи историята на славния полк и на тези наши смели деди, които дадоха своя живот през войните за обединение на българския народ. „Това е история, която трябва да остане и за техните потомци и не бива да бъде заравяна под бетона на бъдещи строежи”, смятат протестиращите граждани.
В четвъртък протестиращите отново ще присъстват на сесията на Общинския съвет, за да чуят какви са решенията за техния парк, а след това, от 10 часа Инициативният комитет ще даде пресконференция, на която ще обяви решението си дали ще блокират булеварди на 12 април. „Нашата цел е да си върнем парка, а не да създаваме безредици. Затова се опитваме да го направим по всички законови начини“, каза Асен Костов.
Гражданското общество се надигна преди повече от месец, когато поголовно бяха изсечени 64 здрави дървета в парка, бяха изкъртени и пейки, с явното намерение на собственика Байрам Солак от село Мулдава да започне да го застроява. Той, обаче не е очаквал, че ще срещне твърдата съпротива на жителите на квартала. Хората засадиха нови дръвчета в парка и всеки ден стоят на пост, за да не позволят нова сеч.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на кв. „Кършияка” блокират моста на Герджика в знак на протест срещу бъдещо застрояване на парк

Пловдив: Жителите на кв. „Кършияка” блокират моста на Герджика в знак на протест срещу бъдещо застрояване на парк

2 Април 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на „Кършияка” блокират моста на Герджика в знак на протест срещу бъдещо застрояване на парка зад Санкт Петербург. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от Инициативния комитет на протестиращите. Ефективният протест на хората и блокадата е срещу бездействието на Общината. Те са изпратили уведомително писмо до кмета на общината, в което се възмущават от това, че на многобройните им искания за запазване на предназначението на терена като „зелена площ“ до този момент липсва изпълнение на поетите обещания. Хората от квартала поставят срок до 8 април 2019 година, до който Общината трябва да извърши промяната и да синхронизира съществуващата документация, така че в заданието за изменение на Общия устройствен план да се запази предназначението на терена за озеленяване. В Подробния устройствен план също трябва да бъде отразено това предназначение като терен за „озеленяване“, а не „за обществено обслужване“, в съответствие с Общия устройствен план. Ако тези искания не бъдат изпълнени до поставения срок повече от 200 жители на квартала ще блокират на 12 април 2019 година кръстовището на ул. „Победа“ с ул. „Полк. Сава Муткуров“.
„За нас това парче земя, последната останала зеленина в района, е БЕЗЦЕННА!“, пишат хората в специално създадената група в социалната мрежа. „ВАП вече се задейства! И ще изкара доста „смърдящи“ сделки!“, пишат още те, след като Прокуратурата обяви вчера, че са установени нарушения в 157 наредби на общините Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен и още много други. В информацията от Прокуратурата се казва, че доста общини разрешават изграждането на заведения и други обекти в паркове и градинки, в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ). За да дадат възможност общинските зелени площи да бъдат застроени, местните власти приемали и съответни наредби. Нарушенията са констатирани от Върховната административна прокуратура (ВАП) при проверка по реда на надзора за законност на подзаконови нормативни актове, приети от общинските власти и отнасящи се до застрояването и опазването на озеленените площи.
Хората от пловдивския квартал „Кършияка” ще продължат с протестите докато не се убедят, че паркът ще се запази. „Ние променяме света! Тук и сега, и нищо друго няма значение“, пишат още протестиращите в социалната мрежа.
През това време в парка зад хотела е издигната палатка, с развети национални флагове около нея, в която се събира подписка. Там има постоянно дежурни, които да пазят дърветата от посегателства. В подкрепа за каузата в подписката вече са се обявили около 5000 души. До това се стигна, след като там поголовно и безотговорно бяха изсечени 64 здрави дървета. Хората проведоха две залесителни акции и новите дръвчета и храсти в парка са вече факт. Терена се почиства редовно. В тази дейност се включват и децата, които играят в парка повече от всеки друг път.
С казуса подробно е запознато и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, след като представители на Инициативния комитет на протестиращите се срещнаха със зам.-министър Николай Нанков. Протестиращите входираха копие на цялата документация за парка. Очаква се до края на седмицата от там да излязат със становище.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на Инициативния комитет на протестиращите срещу застрояване на парк в квартал „Кършияка” в Пловдив са провели среща със секретаря и експерти на МРРБ

Представители на Инициативния комитет на протестиращите срещу застрояване на парк в квартал „Кършияка” в Пловдив са провели среща със секретаря и експерти на МРРБ

1 Април 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Представители на Инициативния комитет на протестиращите срещу застрояване на парк в квартал „Кършияка” в Пловдив са провели среща със секретаря и експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в рамките на работна среща, която бе обещана от зам.-министър Николай Нанков, съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив председателят на Инициативния комитет Асен Костов. Протестиращите настояват да се запази парка, който е единствената зелена площ в гъсто населения квартал. Те са представили цялата документация, с която разполагат, в която се виждат всичките несъответствия по отношение на спорния имот. Разминавания има между кадастралната карта, Подробния устройствен план и Общия устройствен план. Според хората от квартала, несъответствията в документацията показват съвсем ясно корупционна практика и те са решени да стигнат до край, за да се изчисти казуса. От МРРБ са обещали да проучат документите и да излязат с резултати и със становище до една седмица.
В същото това време е изпратено запитване и в Министерството на отбраната за това дали подземните съоръжения – известни като бункерите, се водят в активите им и ако не-кога са били отписани.
Протестиращите от квартала ще настояват прокуратурата да се заеме с причините за заличаването и отписването на иначе съществуващи съоръжения, които всички могат да видят и към днешна дата. Трябва да бъдат наказани и тези, които позволиха там да бъдат изсечени 64 здрави стари дървета.
Протестите на хората от Кършияка набират скорост. В онлайн петиция продължават да се подписват хора и от чужбина. Подписката в парка също набъбва – в нея вече са се подписали над 4000 души. Подкрепа се получава и от други квартали на Пловдив, където също съществуват подобни казуси.
Хората от Кършияка няма да отстъпят и планират ефективни протести, ако не получат желаните резултати след срещите си с държавните институции.
„Тези протести имат и емоционално съдържание“, твърдят възрастни жители на квартала. Много от тях са потомци на войници и офицери от славния 9-ти пехотен пловдивски полк, чиито първи казарми са били именно на това място. На един от протестите бе направено дори предложение там да бъде издигнат мемориал на полка, а не жилищни комплекси. Подозренията на хората са, че арабски инвеститор има апетити да застроява терена. „Нашите дядовци са давали живота си за родината, нямат пленено знаме, а ние сега с лекота затриваме и последното късче земя, свързано с тяхната войнска слава“, каза 83-годишният дядо Коце, който живее точно срещу парка.
Протестиращите от квартала категорично се разграничават от всякакви политически партии, сдружения и организации и няма да допуснат да бъдат употребени с такава цел. Хората си искат парка.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив. Жителите на „Кършияка“, които се борят да запазят от застрояване парк в квартала, поискаха съдействие от зам.-министър Николай Нанков

Пловдив. Жителите на „Кършияка“, които се борят да запазят от застрояване парк в квартала, поискаха съдействие от зам.-министър Николай Нанков

27 Март 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите на „Кършияка“ в Пловдив, които се борят да запазят от застрояване парк в квартала, поискаха съдействие от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Инициативният комитет на протестиращите се срещна с него, по време на гражданска дискусия в Пловдив на тема „Регионално развитие“ и поиска министърът да види парка. Нанков посети терена, като обеща пълно съдействие по отношение запазването статута на парка като зелена площ. Министърът отбеляза, че нормативно не е възможно при изработването на Общия устройствен план да не се съобразят с действащия Подробен устройствен план, ако в него пише, че това е зелена площ. Той каза още, че е получил писмото на журналисти, в което се упоменава за разминавания в документацията на този терен и е звънял до кмета Иван Тотев, за да се запознае с казуса. Инициативният комитет му показа и документацията на терена с несъответствията в различните скици, както и подписката на жителите на квартала, която наброява вече 4000 души. Министър Нанков посочи, че ако в документацията теренът се запази като зелена площ собствеността не е задължително да се променя. Тя би имала тежест и ограничение, би останала зелена площ с вечни права и тогава общината може да отчужди терена. По този начин той може да се реализира наистина като парк.
По отношение на бункерите министър Нанков каза, че в плана те са отбелязани като собственост на друго министерство и се показват като секретни обекти. Според него, заличаване на такива обекти в миналото е практически трудно осъществимо.
Вече трета седмица жителите на квартал „Кършияка“ в Пловдив протестират с твърдото намерение да си запазят парка, за да има въздух и зеленина за децата им. Хората са категорични, че няма да отстъпят и ако казусът не бъде решен, ще преминат в гражданско неподчинение.
Утре те отново ще присъстват на заседание на Общинския съвет в Пловдив, за да чуят ясно отговорите на въпросите за статута на терена и възможностите за разрешаването на спорния въпрос в тяхна полза.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите на квартал „Кършияка“ се събраха на пореден протест срещу застрояването на парка в квартала

Пловдив: Жителите на квартал „Кършияка“ се събраха на пореден протест срещу застрояването на парка в квартала

24 Март 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На пореден протест се събраха жителите на квартал „Кършияка“ срещу застрояването на парка до хотел „Санкт Петербург“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Хората настояват общината да откупи терена от частника, за да може паркът да остане в гъсто застроения квартал. Днес протестиращите започнаха нова подписка срещу исканията на собственика Байрям Солак, които бяха депозирани в четвъртък в общината. В тези искания Солак настоява да се премахнат бункерите, които се намират в рамките на имота му, но официално не се водят ничия собственост. По думите на Асен Костов, председател на Инициативния комитет на протестиращите, Солак е изказал пред кмета Иван Тотев готовността си да отстъпи 5 дка от терена за ползване от общината, но ясно е заявил желанието си да застрои останалите 11 декара от терена. Днес протестиращите от квартала проведоха нещо като референдум, като в подписка се противопоставиха на всички тези искания на Солак. Подписката продължава, в нея вече са се подписали над 300 души. Тя ще бъде входирана в общината. В интернет също върви петиция, в която вече са се подписали около 4000 души за запазването на зелената площ.
Много са въпросителните около терена от 16 дка, заради който протестират хората от квартал „Кършияка“. Три различни предназначения има той според кадастралната карта, ПУП и ОУП. Неизрядната документация на имота поражда съмнения за корупционни схеми. В рамките на имота съществуват и съоръжения, които са заличени и не съществуват никъде. Това са въпросните бункери, които преди години са били собственост на държавата, в лицето на бившата „Гражданска защита“ и тоалетната в парка, която мистериозно е изчезнала от плановете и скиците. Запознати в тази област хора от квартала коментират, че за заличаването на тези съоръжения най-вероятно собственикът също е платил на чиновници. Всичките тези въпроси изискват ясни отговори, но засега такива няма.
Междувременно за пореден път жителите на квартала призовават прокуратурата да се намеси в казуса. Хората искат също така да разберат какво наказание ще понесат виновните за изсичането на 64-те здрави дървета в парка, което стана причина да се вдигнат на протест.
В понеделник представители на Инициативния комитет ще опитат да се срещнат отново с кмета на Пловдив, за да разберат докъде стигна оценката, възложена на трима независими лицензирани оценители. От тази оценка ще зависи дали общината ще откупи имота от собственика. Иван Тотев обяви, че ще опита да си върне терена, но на поносима цена.
В четвъртък протестиращите ще присъстват отново на заседанието на Общинския съвет, за да чуят отговорите, които поставиха на предишното заседание и които касаят статута на терена.
Протестите няма да спрат, категорични са хората от квартала. Те се заканват да преминат дори към гражданско неподчинение, но няма да позволят той да бъде застрояван. „Кършияка“ е най-гъсто населеният квартал в града, а този парк е единствената зелена площ, където може да играят децата.
Освен това паркът има и историческо значение - върху него са били ситуирани първите казарми на легендарния 9-ти пехотен Пловдивски полк.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пореден протест „Да спасим парка зад Санкт Петербург” ще се проведе в града

Пловдив: Пореден протест „Да спасим парка зад Санкт Петербург” ще се проведе в града

24 Март 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пореден протест „Да спасим парка зад Санкт Петербург” ще се проведе в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от Инициативния комитет на протестиращите граждани в квартал Кършияка. Протестът е от 17.00 часа в парка. Хората са организирали подписка и онлайн петиция, в която са се подписали вече над 2500 души. Хора от всички квартали на Пловдив подкрепят протестиращите в борбата им за запазване на зелената площ. Към инициативния комитет на протестиращите има Експертен съвет от специалисти, които консултират всяка тяхна стъпка до успешна развръзка на казуса с парка. Протестиращите очакват парка да бъде откупен отново от община Пловдив и да не се застроява. Общината вече възложи оценка на имота на трима лицензирани оценители. Това бе поискано и от настоящия собственик Байрям Солак, който заяви готовността си да го продаде, въпреки, че отказа да се яви на тристранната среща с протестиращите в четвъртък, но изпрати исканията си да бъде премахнат електрозахранващ кабел, който минава през имота му, както и бункерите, които реално са в имота му, но все още няма информация за тяхната собственост. Кметът на Пловдив Иван Тотев предупреди, че няма да позволи да се извиват ръцете на общината и да се искат непосилни суми за имота.
Хората от квартала си искат парка и няма да отстъпят, като се заканват протестите им да преминат в гражданско неподчинение.
До протестите се стигна, след като в парка поголовно бяха изсечени 64 здрави дървета, при разрешение за санитарна сеч само на 9 от тях. След 3-4 дни жителите на квартала демонстративно засадиха нови 40 фиданки на мястото на изсечените. На по-късен етап паркът бе изчистен от хората, а след това общината смени и осветлението.
В момента в парка редовно дежури будното гражданско общество, за да не се пристъпи към ново изсичане на останалите дървета и търпеливо все още чака прокуратурата да се сезира за незаконната сеч.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Вече е възложена оценката на терена в кв. „Кършияка”

Пловдив: Вече е възложена оценката на терена в кв. „Кършияка”

22 Март 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Възложена е оценката на терена – парка зад хотел „Санкт Петербург“. Това съобщи пред журналисти днес кметът Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Оценката ще бъде направена от трима независими оценители, така както поиска собственикът на терена Байрям Солак. Очаква се оценката да е готова за срок от две седмици.
„Фокус” припомня, че протестиращи от квартал „Кършияка” поискаха Общината да си откупи този имот, за да се запази зелената зона в и без това гъсто застроения квартал. Преди две седмици там поголовно бяха изсечени около 60 здрави дървета, а хората започнаха протести срещу евентуално застрояване.
От 17.00 часа на 24 март жителите на квартала ще протестират отново в парка.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Собственикът на парка в кв. „Кършияка” Байрям Солак искал от Общината да бъдат премахнати оттам съоръженията, останали от 9-ти пехотен Пловдивски полк

Пловдив: Собственикът на парка в кв. „Кършияка” Байрям Солак искал от Общината да бъдат премахнати оттам съоръженията, останали от 9-ти пехотен Пловдивски полк

21 Март 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Собственикът на парка в квартал „Кършияка” Байрям Солак искал от Общината да бъдат премахнати оттам така наречените бункери – съоръженията останали от 9-ти пехотен Пловдивски полк. Това съобщи пред журналисти кметът на Район „Северен” Ральо Ралев, след срещата с представители на протестиращите граждани в Общината, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Тази среща трябваше да бъде тристранна, но на нея не се появи нито Солак, нито негов адвокат. Тя бе закрита за журналисти, като в нея се включиха 4-ма представители на Инициативния комитет на протестиращите, кмета на общината Иван Тотев и районният кмет. Протестиращите дойдоха пред общината с жълти жилетки. Около 20-ина човека останаха отвън, докато траеха преговорите.
На срещата са били депозирани исканията на Байрям Солак в писмен вид, под формата на предложения. Без да се знаят точно неговите намерения спрямо имота – настоящ парк в „Кършияка”, е станало ясно, че той има претенции към Общината да бъдат премахнати освен бункерите и електрически кабел, който е положен в имота му и който захранва жилищни сгради в съседство, но със строително разрешение на собственика на имота, преди да го продаде през 2017 година, т.е. той е станал собственик на имота, след като това вече е било факт. „Другото негово искане е Общината да огради своя имот от западната страна на парка, което ние не искаме да правим, нито сме длъжни да го правим”, каза районният кмет Ральо Ралев.
Относно бункера, протестиращите вече депозираха искане в Областната управа да се установи собствеността на съоръжението, тъй като в момента няма запазена документация за това. Според протестиращите и според разкази на възрастни хора това съоръжение е било в активите на 9-ти полк и в правния мир със сигурност съществува документация за него. Те очакват областният управител да актува собствеността като държавна. Според тях това би било пречка за застрояването на терена. Единственото искане на Солак, с което Община Пловдив е съгласна, е да се изготви оценка на имота от лицензирани оценители, за да се види каква е цената му.
„Ние нямаме против това да се случи, ще видим кой ще плати оценката, може и да си я разделим”, каза Ралев. Той поясни, че заради широкият обществен интерес Общината е поискала да разбере какви са желанията на собственика на имота, за да се реши как да се процедира по нататък. Предстои Общината да отговори точка по точка по представените искания от Байрям Солак.
От Инициативния комитет на протестиращите граждани казаха, че протестите продължават. В неделя се свиква отново общоквартално събрание, на което на хората ще бъде разяснено какво се е случило на днешната среща. Инициативният комитет, към който вече има изграден Експертен съвет, също ще обяви становището си за бъдещите действия.
Междувременно в подписката и онлайн петицията вече са се подписали над 4000 граждани. Всички те се обявяват против всякакви корупционни схеми и застрояването на зелените площи в града.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Очаква се кметът Иван Тотев да се срещне с представители на инициативния комитет на протестиращите за запазването на парка в кв. „Кършияка“

Пловдив: Очаква се кметът Иван Тотев да се срещне с представители на инициативния комитет на протестиращите за запазването на парка в кв. „Кършияка“

21 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очаква се днес кметът на Пловдив Иван Тотев да се срещне с представители на инициативния комитет на протестиращите за запазването на парка зад хотел „Санкт Петербург“ в квартал „Кършияка“ и да бъде обсъдена офертата за инвестиционни намерения в частния имот, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. До това се стигна след серия от протести на хората, които настояват да си запазят парка като зона за отдих, вместо той да бъде застрояван. Теренът е частна собственост и там имаше поголовна сеч на дървета в началото на месеца, което възбуди общественото недоволство.
Собственикът на имота Байрам Солак обеща пред медиите, че ще се съобрази с желанието на хората и направи пред кмета предложения за бъдещето на парка. Той е съгласен да продаде на общината мястото, в интерес на обществото, но иска то да бъде оценено от вещи лица. При съгласие от страна на Общината може да се стигне до сделка за откупуването му.
Миналата седмица кметът Иван Тотев подчерта, че няма да позволи да се „извиват ръцете“ на общината и максималната сума, която може да си позволи, за да откупи терена, не е повече от 1.1 млн. лева.
Жителите на квартала проведоха серия от протести и се заканват, че те ще продължат. Може да се стигне и до гражданско неподчинение – блокиране на пътища и мостове, но в никакъв случай те няма да позволят имота да се застроява. Кварталът и без това е най-гъсто застроен в града и това е единственото място за отдих сега.
Те организираха и петиция, която се разпространява онлайн. В нея са се подписали и много граждани, които в момента живеят в чужбина. Хората продължават да настояват прокуратурата да се сезира за поголовната сеч на дървета в парка и за подозрителното разминаване на документацията за парка, което, според тях, подсказва за корупционни схеми. Много жители на други квартали също подозират такива и сигнализират за подобни схеми при застрояване на зелени площи в града, като изразиха своята съпричастност към проблемите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Специализирани полицейски сили към ОДМВР влезнаха в бункерите при парка в кв. "Кършияка"

Пловдив: Специализирани полицейски сили към ОДМВР влезнаха в бункерите при парка в кв. "Кършияка"

18 Март 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Специализирани полицейски сили към ОДМВР влезнаха в бункерите при парка зад хотел "Санкт Петербург", където навремето е бил ситуиран 9-ти пехотен Пловдивски полк, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. На отварянето присъстваха областният управител Здравко Димитров и директорът на ОДМВР старши комисар Атанас Илков. Акцията бе провокирана от Инициативния комитет на протестиращите жители на квартал "Кършияка", които не желаят паркът им да бъде застрояван от сегашния собственик – бизнесмен от село Мулдава. Днес те са посетили областния управител с настояване да бъде уточнена собствеността на тези бункери и ако тя е държавна да бъде предотвратено строителството там. „След като направихме запитване стана ясно, че въпросните съоръжения не съществуват в нито един от архивите – нито на Министерството на отбраната, нито на МВР, нито в общината, нито като държавни“, каза областният управител Здравко Димитров. „Няма яснота какви точно са били тези съоръжения“, каза още Димитров, като изрази мнение, че може да е било съоръжение към казармите на 9-ти полк, а може и да е било строено и по-късно. Димитров ще се посъветва със специалисти, но според него съоръженията първо трябва да бъдат обезопасени, а по-късно и премахнати, тъй като създават опасности там. „Районното кметство трябва да направи предписания на настоящия собственик за това и ако той не иска да ги премахне, то това ще направи общината, а той ще си го заплати“, каза Здравко Димитров.
Протестиращите, обаче възразиха срещу премахването на бункерите, тъй като, според тях това ще развърже ръцете на собственика и той ще започне по-скоро да строи в парка. Затова хората настояха тези съоръжения да бъдат актувани от държавата и да останат нейна собственост. „Не може в частен имот да актуваме, но е факт, че ги няма в архивите“, каза областният управител. На отварянето на бункерите се появи и районният кмет Ральо Ралев, който обясни, че два-три пъти са възстановявали вратите, които са били разбити, въпреки че е частна собственост. Това е било правено ,тъй като бункерите са били използвани като тоалетна, вътре са били намирани и спринцовки. Той също потвърди , че бункерите не се водят ничия собственост, не са и на собственика от Мулдава. По същия начин е и тоалетната в парка, която единствена е извън собствеността, която е закупена от него.
От Инициативния комитет на протестиращите заявиха, че са проучили и според тях тези бункери ги има в най-стария ПУП, от 1965 година, в който пише, че те са принадлежали на казармите на полка и представляват ПРУ - противорадиационно укритие. Според тях не може в най-стария ПУП да го има, а сега да не се води никъде. Затова те настояха пред областния управител бункерите да се актуват като държавна собственост, което според тях ще попречи парка да бъде застроен.
„Напълно ще ви съдействам парка да бъде запазен“, каза областният управител Здравко Димитров. Той каза, че също ще има среща с кмета на Пловдив и ще се запознае с документите за предназначението на земята, където се намира парка. Хората го информираха, че документите са много объркани, че няма съответствия между ПУП, ОУП и кадастрални карти. „Ако наистина са толкова объркани тези документи, има си прокуратура, която да ги вкара в ред“, каза Здравко Димитров.
„Искаме си парка“, викаха децата от квартала, които бързо се насъбраха около представителните лица.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Полиция и военни части ще отворят бункерите до парка в кв. „Кършияка”, останали от 9-ти пехотен Пловдивски полк

Пловдив: Полиция и военни части ще отворят бункерите до парка в кв. „Кършияка”, останали от 9-ти пехотен Пловдивски полк

18 Март 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Полиция и военни части ще отворят бункерите, в съседство до хотел Санкт Петербург, за да установят какво има в тях. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Бункерите не са отваряни от повече от 50 години. Те се намират до проблемния имот – парка, заради който хората от квартал „Кършияка” протестират и се намират в съседство с хотел Санкт Петербург. По думите на Здравко Димитров засега не е ясна чия е собствеността върху тях. Областният управител е бил сезиран за това от Инициативния комитет на протестиращите срещу застрояването на парка граждани. По разкази на възрастни хора от квартала тези помещения са били столови на 9-ти пехотен Пловдивски полк, когато полкът е бил ситуиран там. Бункерите отдавна не се ползват по никакъв начин и зеят грозно, като са се превърнали в бунища и свърталище на наркомани и бездомници. Местата са опасни, особено вечер.
Очаква се отварянето на бункерите да стане след 16.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Общината ще реши по най-добрия начин и в полза на хората казуса с парка в квартал „Кършияка”

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Общината ще реши по най-добрия начин и в полза на хората казуса с парка в квартал „Кършияка”

18 Март 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Община Пловдив ще реши по най-добрия начин и в полза на хората казуса с парка в квартал „Кършияка”. Това съобщи пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Той поясни, че днес и утре очаква предложение от инвеститора за намеренията му за парка, които ще бъдат обсъдени, а в сряда ще има среща с него, в присъствието на представители на Инициативния комитет на протестиращите. „Случаят е с огромно обществено значение и затова на всяка крачка ще бъдем с представители на Инициативния комитет на протестиращите, нямаме какво да крием от хората. На всяка среща ще каним и тях”, каза Тотев и още веднъж подчерта, че досега няма заявени намерения от инвеститора нито за строителство, нито да се огражда парка. По думите на кмета Иван Тотев, самият инвеститор е посочил, че и за него е важно да има обществен консенсус. „Искаме да намерим решение, което ще е завинаги, но без това да става силово. Начинът за постигане на това ще е под формата на диалог. Когато бъдат взети решенията, обществото ще бъде уведомено. Въздържам се от крайни изказвания, тъй като думите на кмета трябва да тежат на място. Затова казвам, че в диалогичен режим ще направим най-доброто за хората, не като политици, а като граждани”, добави Тотев. Кметът отбеляза още, че на вчерашния протест са били забелязани много политици, които по всяка вероятност искат да помагат на хората като кандидат-кметове, докато те правят това като граждани за граждани.
По думите на Иван Тотев община Пловдив ще очаква предложенията на инвеститора и ще прецени къде може да се намери пресечната точка между него и обществения интерес. Според него, не е задължително имотът да се откупува от общината. „Невъзможно е да има и отчуждаваме, а откупуването е сериозно решение, трябва да има съответните причини и предпоставки за това”, добави Тотев.
Кметът припомни още, че кадастралната карта е грешна, но това не е проблем. В ПУП-а също пише друго за мястото, за което хората протестират. Кметът припомни обаче, че с решение на Общинския съвет от 2007 година Подробните устройствени планове, които действат на територията на Пловдив, не се отменят с влизането в сила на Общия устройствен план и законодателно процесът ще е много сложен за това място. „Защо това е така, би трябвало да се попита архитект Селенски”, посочи кметът.
Припомням, че около 500 жители на квартал „Кършияка” излязоха на пореден протест срещу застрояването на парка зад хотел Санкт Петербург, който е единственото зелено място в и без това гъсто застроения квартал. Хората се заканиха да не спират с протестите и дори да преминат към гражданско неподчинение, докато проблемът не бъде решен в тяхна полза. До протестите се стигна, след като в парка бяха поголовно изсечени 64 здрави дървета, с явното намерение да започне застрояване.
Мястото има и историческа стойност. Там е бил ситуиран славният 9-ти пехотен Пловдивски полк, взел участие във всичките войни за национално обединение.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нов масов протест срещу застрояването на парка на ул.„Полковник Дрангов“ ще проведат жителите на квартал „Кършияка“

Пловдив: Нов масов протест срещу застрояването на парка на ул.„Полковник Дрангов“ ще проведат жителите на квартал „Кършияка“

17 Март 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нов масов протест ще проведат жителите на квартал „Кършияка“ в Пловдив от 14.00 часа, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Недоволството им е срещу застрояването на парка на ул.„Полковник Дрангов“, зад хотел „Санкт Петербург“. Плакати и транспаранти за предстоящия протест са окачени на много места в квартала и града – по мостове, надлези и булеварди. Очаква се този протест да бъде още по-масов от този миналата неделя, тъй като участие в него са заявили и граждани от други квартали на града, които се обявяват срещу унищожаването на зелените площи в Пловдив.
Жителите на квартал Кършияка почистиха парка и му придадоха приличен вид, след като там бяха изсечени поголовно повече от 60 дървета от настоящия собственик. В почистването се включиха родители и децата им, на помощ се притекоха и юношите от баскетболен клуб „Пловдив“. През изминалата седмица хората посадиха и нови 40 фиданки на мястото на изсечените дървета. Те вдигнаха палатка в парка, за да го пазят от нова сеч, където дежурят ежедневно. Междувременно продължават да събират и подписка срещу застрояването на парка. В нея са се подписали повече от 2000 души. От Инициативния комитет на протестиращите обявиха, че получават подкрепа дори от българи в чужбина.
През седмицата те внесоха искане в Общинския съвет за изкупуването на парка обратно от общината, а кметът Иван Тотев обяви, че ще направи такова предложение на собственика, но за разумна цена. Самият собственик Байрям Солак, изплашен от недоволството на хората, също каза, че е готов да продаде обратно терена. Неофициално се твърди, че той е поставено лице на строителен предприемач - арабин, който има построени вече около 10 жилищни комплекса в Пловдив.
В обществената кампания за връщането на парка в Кършияка се включват и учениците от съседните училище и детска градина. Те всеки ден рисуват рисунки на тема „Искаме си парка“. Хората от квартала получават подкрепа отвсякъде, както и призиви да бранят "с нокти и зъби въздуха си". Също така не спират и призивите да се търсят виновниците за съществуващите разминавания на предназначението на имота. Стана ясно, че по кадастрална карта имотът е предназначен за застрояване, а по ОУП той е зелена площ.
За първи път пловдивчани изригват така категорично срещу застрояване в града. По-масов протест от този на кършакалии досега не е имало в Пловдив. Явно търпението на хората се е изчерпало и те вече не желаят да живеят само сред бетон. Квартал Кършияка е най-гъсто заселения в града и всяка педя зеленина там вече се пази ревностно. Хората дори обявиха, че са готови на война, но парка си няма да дадат.
Тези протести са до известна степен и сантиментални, тъй като в именно в този парк е бил ситуиран легендарният 9-ти пехотен Пловдивски полк. Много от наследниците на войниците и офицерите от полка живеят в квартала. По-възрастните от тях помнят казармите и командирите, на които са се възхищавали като деца.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нов масов протест срещу застрояването на парка на ул.„Полковник Дрангов“ ще проведат жителите на квартал „Кършияка“ на 17 март

Пловдив: Нов масов протест срещу застрояването на парка на ул.„Полковник Дрангов“ ще проведат жителите на квартал „Кършияка“ на 17 март

16 Март 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Нов масов протест ще проведат жителите на квартал „Кършияка“ в Пловдив на 17 март от 14.00 часа, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Недоволството им е срещу застрояването на парка на ул.„Полковник Дрангов“, зад хотел „Санкт Петербург“. Плакати и транспаранти за предстоящия протест са окачени на много места в квартала и града – по мостове, надлези и булеварди. Очаква се този протест да бъде още по-масов от този миналата неделя, тъй като участие в него са заявили и граждани от други квартали на града, които се обявяват срещу унищожаването на зелените площи в Пловдив.
Днес жителите на квартал "Кършияка" почистиха парка и му придадоха приличен вид, след като там бяха изсечени поголовно повече от 60 дървета от настоящия собственик. В почистването се включиха родители и децата им, на помощ се притекоха и юношите от баскетболен клуб „Пловдив“. През изминалата седмица хората посадиха и нови 40 фиданки на мястото на изсечените дървета. Те вдигнаха палатка в парка, за да го пазят от нова сеч, където дежурят ежедневно. Междувременно продължават да събират и подписка срещу застрояването на парка. В нея са се подписали повече от 2000 души. От Инициативния комитет на протестиращите обявиха, че получават подкрепа дори от българи в чужбина.
През седмицата те внесоха искане в Общинския съвет за изкупуването на парка обратно от общината, а кметът Иван Тотев обяви, че ще направи такова предложение на собственика, но за разумна цена. Самият собственик Байрям Солак, изплашен от недоволството на хората, също каза, че е готов да продаде обратно терена. Неофициално се твърди, че той е поставено лице на строителен предприемач - арабин, който има построени вече около 10 жилищни комплекса в Пловдив.
В обществената кампания за връщането на парка в "Кършияка" се включват и учениците от съседните училище и детска градина. Те всеки ден рисуват рисунки на тема „Искаме си парка“. Хората от квартала получават подкрепа отвсякъде, както и призиви да бранят "с нокти и зъби въздуха си". Също така не спират и призивите да се търсят виновниците за съществуващите разминавания на предназначението на имота. Стана ясно, че по кадастрална карта имотът е предназначен за застрояване, а по ОУП той е зелена площ.
За първи път пловдивчани изригват така категорично срещу застрояване в града. По-масов протест от този на кършакалии досега не е имало в Пловдив. Явно търпението на хората се е изчерпало и те вече не желаят да живеят само сред бетон. Квартал Кършияка е най-гъсто заселения в града и всяка педя зеленина там вече се пази ревностно. Хората дори обявиха, че са готови на война, но парка си няма да дадат.
Тези протести са до известна степен и сантиментални, тъй като в именно в този парк е бил ситуиран легендарният 9-ти пехотен Пловдивски полк. Много от наследниците на войниците и офицерите от полка живеят в квартала. По-възрастните от тях помнят казармите и командирите, на които са се възхищавали като деца.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: От МРРБ информират за несъответствие между кадастралната карта и Подробния устройствен план по отношение на парка в кв. „Кършияка”

Пловдив: От МРРБ информират за несъответствие между кадастралната карта и Подробния устройствен план по отношение на парка в кв. „Кършияка”

15 Март 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От Министерството за регионално развитие и благоустройство (МРРБ) информират за съществуващо несъответствие между Подробния устройствен план (ПУП) и кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) относно парка в квартал „Кършияка”, до хотел Санкт Петербург. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от пресцентъра на Министерството, след специално изискан отговор. От Министерството заявяват още, че до този момент никой не ги е информирал за това несъответствие, в което по кадастрална карта имотът е отреден за трайно ползване „Комплексно застрояване“, а съгласно подробния устройствен план той е „Зона (терен) на Градски паркове и градини“. От Министерството посочват, че в случая отразяването на тези параметри в кадастралната карта, като начина на трайно ползване и отреждането за поземлените имоти, по никакъв начин не оказва влияние на самите имоти. „Отреждането на имотите е по ПУП, а не това, което е в КККР”, се казва в отговора на министерството. КККР е регистрационна система, която не оказва влияние върху отреждането и отразява фактическото състояние на имота.
От Регионалното министерството заявяват още, че начинът на трайно ползване, записан в кадастралната карта при създаването ѝ, не е от значение и не може по никакъв начин да повлияе на истинското отреждане, което е по ПУП. Винаги може тези данни да се променят и приведат в съответствие с отреждането на имота по ПУП.
Регионалното министерството посочва, че Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Пловдив се счита за сезирана и служебно ще промени начина на трайно ползване на имотите, след като извърши необходимите проверки и се снабди с информация от администрацията на Община Пловдив, респективно Район Северен.
В отговора на МРРБ се посочва още:
„Във връзка с поставените от Вас въпроси относно имот в град Пловдив, Ви информираме, че:
Кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) на гр.Пловдив са одобрени със Заповед №РД-18-48/03.06.2009 г. на Изпълнителния директор на АГКК-София. КККР е влязла в сила и е в режим на поддръжка.
ПИ с ИД 56784.506.534 с площ 19026 кв.м, начин на трайно ползване „Комплексно застрояване“, собственост на „Международен панаир Пловдив“ АД е образуван по Заповед №РД-18-48/03.06.2009 г. на ИД на АГКК-София за одобряване на КККР на гр. Пловдив.
Фирмата-изпълнител на кадастралната карта на гр. Пловдив е отразила начин на трайно ползване „Комплексно застрояване“ за ПИ с ИД 56784.506.534, т.е тези параметри за имота са още при одобряване и влизане в сила на КККР през 2009 г.
По заявление в вх.№01-300688-28.09.2017 г. в СГКК - Пловдив от „Парк хотел Санкт Петербург инвест“ ЕООД е поискано ПИ с ИД 56784.506.534 с площ 19026 кв. м, начин на трайно ползване „Комплексно застрояване“ да се раздели на два имота. От разделянето на имота са се образували:
– ПИ с ИД 56784.506.1507 с площ 3019 кв. м, начин на трайно ползване „Комплексно застрояване“.
– ПИ с ИД 56784.506.1508 с площ 16007 кв. м, начин на трайно ползване „Комплексно застрояване“.
Начинът на трайно ползване не е променяно и остава такова, каквото е в одобрената КККР.
От одобряване на КККР до настоящия момент начин на трайно ползване „Комплексно застрояване“ не са променяни от СГКК-Пловдив, както за ПИ с ИД 56784.506.534, така и за последващия поземлен имот с ИД 56784.506.1508 (стар идентификатор 56784.506.534).
По ПУП отреждането за ПИ с ИД 56784.506.1507 и ПИ с ИД 56784.506.1508 е УПИ II-за обществено обслужване, кв.570 по плана на Пета градска част (кв. "Филипово"), одобрен 1965 година.
Отреждането (предвиждането) по ОУП на гр. Пловдив е за „Зона (терен) на Градски паркове и градини“ – Тоз (Зоз).“
С уверенията на Министерството на регионалното развитие и благоустройство може да се счита, че усилията и протестите на жителите на квартал "Кършията" са постигнали успех и са доказали по категоричен начин, че гражданското общество може да коригира работата на институциите в България.
Надяваме се да се стигне и още по-далеч и да се установи има ли виновни конкретни лица чрез нарочни действия, или престъпно бездействие.
"Фокус" припомня, че жителите на квартала започнаха масови протести, след поголовна сеч на дървета в парка, който е частна собственост. Кметът на Пловдив Иван Тотев обеща Общината да си откупи имота, за да се запази парка за хората, вместо да се застроява. Междувременно излезе наяве и скандалната скица, в която се вижда, че по кадастрална карта имотът може да бъде застроен.
В неделя се подготвя нов протест от 14.00 часа до постигане на крайната цел – паркът да остане като такъв.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.