НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отбелязахме Тодоровден (ОБЗОР)

Отбелязахме Тодоровден (ОБЗОР)

16 Март 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. С отслужване на литургии, водосвет за здраве и молитви беше почетен Тодоровден в различни краища на страната. На този ден църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Той е почитан от християнския народ, защото се противопоставил на намеренията на император Юлиян Отстъпник за връщане на езичеството. По време на пости Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица.
Тодоровден се чества в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Той се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.
В София празничното честване се състоя в кв. „Бенковски“. Инициативата беше организирана от Столичната дирекция на вътрешните работи с подкрепата на Столична община. Програмата започна с традиционни състезания и демонстрации с участието на група „Конна полиция“ – СДВР. Стотици жители и гости на Велико Търново и Арбанаси отбелязаха големия християнски и български празник. По традиция, в архитектурния резерват се състоя конкурс за най-гиздав кон, в който се включиха над 20 участници от клуба по конен спорт „Калоян-92”. Кметът на града Даниел Панов подчерта, че ездата не е само спорт или забавление, а е дълбоко свързана с българските традиции. „От древни времена народът ни почита конете – те са символ на силата, волята, устрема и победата. Благодаря на всички, които опазват и популяризират нашите обичаи“, каза кметът на града. Междувременно във Велико Търново се проведе и традиционният „Трабант фест“, в който се включиха над 100 автомобила. Празникът беше отбелязан още в Пловдив, Асеновград, Бургас, Варна, Пазарджик и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов награди ездачката Йоана Николова, спечелила конкурса за най-гиздав кон в Арбанаси

Велико Търново: Кметът Даниел Панов награди ездачката Йоана Николова, спечелила конкурса за най-гиздав кон в Арбанаси

16 Март 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Стотици жители и гости на Велико Търново и Арбанаси отбелязаха големия християнски и български празник Тодоровден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. По традиция, в архитектурния резерват се състоя конкурс за най-гиздав кон, в който се включиха над 20 участници от клуба по конен спорт „Калоян-92” с основател и главен треньор Михаил Костов.
На първо място журито класира младата ездачка Йоана Николова и нейната кобила Fire Girl. Наградата връчи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. На второ място се нареди Ирина Николова с кобила Кристин, а на трето място бе Лоугън Саудърс с кобила Касида. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.
Даниел Панов приветства стотиците жители и гости на празника. Той подчерта, че ездата не е само спорт или забавление, а е дълбоко свързана с българските традиции. „От древни времена народът ни почита конете – те са символ на силата, волята, устрема и победата. Благодаря на всички, които опазват и популяризират нашите обичаи. Благодаря на състезателите и колектива от Клуба по конен спорт „Калоян – 92”, на основателя му и треньор Михаил Костов. За поредна година техните успехи на национално и международно ниво прославят Велико Търново и Арбанаси”, каза Даниел Панов. Той поздрави всички именици и им пожела здраве, щастие и много успехи.
Благослов отслужиха великотърновският митрополит Григорий и трима свещеници. Празникът продължи с атрактивни демонстрации на конната база край селото, където ездачите показаха професионалните си умения по различни спортни дисциплини, свързани с ездата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Християните определят Тодоровден за прослава на коня, което е наследство от времената, когато конят е бил свещен

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Християните определят Тодоровден за прослава на коня, което е наследство от времената, когато конят е бил свещен

16 Март 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Християните определят Тодоровден за прослава на коня, което е наследство от времената, когато конят е бил свещено животно. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. По думите ѝ в житието на свети Теодор не се споменава, че е имал кон, но въпреки това често го виждаме седнал на кон на иконите. „В този ден жените приготвят хлебчета с форма на подкова, които са украсени с орехови ядки, скилидки чесън, а мъжете почистват конете, накичват ги със здравец или кукуряк“, посочи Аделина Стефанова. Тя допълни, че мъжете излизат на поляната за конно надбягване. „Това е състезание, което се провежда както в Благоевград, така и в Разложката област, което е наречено кушия“, каза още Стефанова. Тя добави, че на първенеца мъж се подарява риза или плат за риза, а на коня се дарява нова юзда.
„На Тодоровден жените мият косите си рано сутрин с вода, в която поставят слама от яслите на конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива. Младите булки отиват със свекървите си на църква, за да могат да приемат причастие“, коментира Аделина Стефанова. Тя заяви, че миенето на косите идва от християнския ритуал за помен на светеца. „Това е наследство от онези времена, когато конят е бил свещено животно и се е използвал само за война. Конят е пръв помощник във войната“, уточни Аделина Стефанова. По думите ѝ на Тодоровден на трапезата трябва да бъде поставено всичко, което сме произвели от миналата година. „Ястията трябва да бъдат съобразени със строгия пост. Супа от леща, чорба от гъби, картофи, варена царевица, всичко това ще ни бъде сладко, защото ще бъде благословено за Тодоровден“, посочи Аделина Стефанова.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на БСП - София Калоян Паргов присъства на конните надбягвания и на тържеството по случай Тодоровден в софийското село Мрамор

Председателят на БСП - София Калоян Паргов присъства на конните надбягвания и на тържеството по случай Тодоровден в софийското село Мрамор

16 Март 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на БСП - София Калоян Паргов присъства на конните надбягвания и на тържеството по случай Тодоровден в софийското село Мрамор. Това съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Заедно с кмета Ивайло Иванов и с председателя на Районния съвет на БСП във Връбница Христиан Кръстев той се включи в честването на един от най-хубавите църковни празници на прага на пролетта.
"За мен вече е традиция на Тодоровден да съм в село Мрамор", коментира Калоян Паргов. "Това е едно от местата в София, където местните полагат огромни усилия, за да съхранят българските обичаи. Впечатляващи и респектиращи са огромното желание и сърдечност, с които организират кушията, официалната и забавната програма на площада. Поколения наред тези красиви български обичаи се предават от бащи на синове, от майки - на дъщери, от баби и дядовци - на внуци. Вековните истории, свързани с тях, до днес вълнуват истински всеки, който ги чува за пръв път. По този начин запазваме българщината, съхраняваме културата си и оставяме богато наследство на идните поколения", добави Паргов.
След тържеството Калоян Паргов поговори с хората, дошли на площада в село Мрамор. "Празникът си е празник, но работата трябва да бъде свършена", коментира той. "В София има достатъчно нерешени проблеми, най-вече в крайните райони, и е напълно нормално хората да се интересуват, да питат, да настояват неудобствата им да бъдат отстранени. От години говорим, че София не е само идеалният център. За съжаление, крайните квартали са невидими за управленското късогледство на ГЕРБ в София", каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 1 958 души от общината празнуват имен ден на Тодоровден

Пазарджик: 1 958 души от общината празнуват имен ден на Тодоровден

16 Март 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 1 958 души от общината празнуват имен ден на Тодоровден, съобщиха от Общината. Най-много са те в град Пазарджик – 1 336, и в най-голямото село – Мало Конаре, където днес празник имат 70 души. Само един човек ще празнува в село Сбор, а по двама в селата Априлци и Крали Марко. Най-много са мъжете, които носят името Тодор – 1 134, както и жените с името Теодора – 357. След тях са носещите името Теодор – 163, и Тодорка – 250.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда на традиционните състезания в квартал „Бенковски“ по повод Тодоровден

Конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда на традиционните състезания в квартал „Бенковски“ по повод Тодоровден

16 Март 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция“ от столичната дирекция на МВР почетоха Тодоровден. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда на традиционните състезания в квартал „Бенковски“ по повод Тодоровден. За поредна година домакин на кушиите беше стадионът в столичния квартал „Бенковски“
Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и кмета на Район „Сердика" Тодор Кръстев. Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в квартал „Бенковски“ с празничен ритуал и водосвет. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция“ премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов връчи отличието на първенеца Светлана Търнева с кобила Аида. Второто място зае Димитър Милушев с кон Аркан, който получи наградата си от директора на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. На трето място се класира Любомир Златанов с кобила Дагда. Наградата му бе връчена от кмета на Район „Сердика" Тодор Кръстев.
След края на състезанията и демонстрациите деца имаха възможност да се запознаят с полицаите, да пояздят служебните коне, да се снимат с тях и да им се порадват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иглика Мишкова, етнолог: В миналото на Тодоровден ергените са заявявали готовността си за брак, а момите са гадаели за кого ще се омъжат

Иглика Мишкова, етнолог: В миналото на Тодоровден ергените са заявявали готовността си за брак, а момите са гадаели за кого ще се омъжат

16 Март 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. В миналото на Тодоровден ергените са заявявали готовността си за брак, а момите са гадаели за кого ще се омъжат. Това каза за седмичното публицисично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Иглика Мишкова, етнолог от Института за етнография и фолклористика към Българската академия на науката (БАН). Тя поясни, че на днешния ден в конните надбягвания са участвали тези, които искат чрез демонстрация на своите умения за яздене да покажат и качествата си за бъдещ семеен живот. Булките на свой ред били обявявани за невести, готови да забременеят и да родят, допълни етнологът. В различни краища на България тези традиции са наричани по различен начин: в Родопите – Обричане, а в Странджа – Пепелница, каза Иглика Мишкова. „В Родопите възрастните жени водят момите до реката, а те минават по мостчета, ръсят зърна наоколо и наричат за кого ще се омъжат. При странджанската Пепелница момите месят обредни пити от пепел, които търкалят към дома на харесания от тях ерген. В различните дни от седмицата момите слагат под възглавницата овесени и царевични зърна, спят върху тях и се вярва, че момъкът, когото сънуват, ще стане техен съпруг. Има и други региони, където пък засаждат стръкчета чесън, наречени на различни ергени. Което стъбълце излезе най-напред – за този момък ще се омъжи момата“, разказа Иглика Мишкова. Етнологът отбеляза, че свети Тодор се почита като покровител на раждаемостта и плодородието, но според традиционните народни представи той се свързва и със света на мъртвите предци. В различни региони на Северна България светецът се приема като страховит нощен ездач на бял кон, който излиза от гробището, обикаля и удря с патерица всяка жена, която не спазва забраната за работа, разказа още етнологът. Според друго вярване обаче свети Тодор забива главата си в земята и по този начин я стопля, допълни Иглика Мишкова.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Гръцкият превод на името Теодор означава Божий дар

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Гръцкият превод на името Теодор означава Божий дар

16 Март 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Гръцкият превод на името Теодор означава Божий дар. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. Тя посочи, че днес празнуват всички, които носят имената Тодор, Тодора, Теодор, Теодора, Божанка, Даринка, Божидара и Божидар. По думите ѝ в църковната история става ясно защо свети Теодор е заслужил уважение и почит. „През четвърти век в Римската империя е живял млад войник на име Теодор и като добър християнин той запалил езически храм като затова дело го подложили на мъчение, а накрая го изгорили жив на клада. След 50 години Византийският император наредил на търговците по време на Великия пост на всички християни да бъдат поръсени таблите, където се хранят, с жертвена кръв. Свети Теодор се явил на сън на епископа и предложил християните на този ден да ядат само сварена пшеница или мед“, посочи Стефанова. Тя каза още, че това се е случило в първата събота от Великия пост и от тогава до днес християните почитат паметта на светеца с ядене на жито.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иглика Мишкова, етнолог: Тодоровден ни измъква от черната седмица на дни на забрани – Тодоровата неделя

Иглика Мишкова, етнолог: Тодоровден ни измъква от черната седмица на дни на забрани – Тодоровата неделя

16 Март 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Тодоровден ни измъква от черната седмица на дни на забрани – Тодоровата неделя. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Иглика Мишкова, етнолог от Института за етнография и фолклористика към Българската академия на науките (БАН). Тя уточни, че седмицата след Сирни заговезни е съпътствана с редица предизвикателства към начина на хранене, общуване и работа сред хората. „Тодоровата седмица е като сестра на Поганата неделя и на Русалия. Разметеният понеделник поставя началото на задължителния строг тридневен пост, когато всичко трябва да се измие с пепел и пясък. В лошия, черен дух вторникът, наречен още Устрел или Усовски по аналогия с една от болестите по домашния добитък, не се работи. Ако по време на лудата сряда, известна още като черна, куца и крива, някой понечи да свърши прекомерно много работа, се вярва, че ще полудее. Според народните поверия на Въртоглав четвъртък не се впряга добитък. Най-опасен е Черният петък, когато не трябва да се подхваща никаква домашна работа, за да се предпазят хората от градушки или суша. Последният ден от тази черна седмица, който ни измъква от тежката поредица, е Тодоровден или Конският Великден“, обясни етнологът. Конят е едно от най-преданите на човека животни от най-древни времена и това се вижда ясно в наследството на различни култури, живели по българските земи, обърна внимание Иглика Мишкова. Тя разказа, че върху тракийските оброчни релефи обикновено е изобразен тракийски конник. „А при погребение на тракийски вожд конят му се принася в жертва. Славяните и прабългарите свързват това предано животно със своите върховни божества Перун и Тангра, а в приказките именно конят предпазва своя ездач и го предупреждава за наближаващи заплахи“, каза още етнологът.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Манев, Спортен клуб – Варна: Конната езда е войскови спорт и учи хората на дисциплина

Даниел Манев, Спортен клуб – Варна: Конната езда е войскови спорт и учи хората на дисциплина

16 Март 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Варна. Конната езда е войскови спорт и учи хората на дисциплина. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна председателят на Спорен клуб – Варна Даниел Манев. Според него любовта към конете и отдадеността към конната езда са предпоставка за изграждането на една силна и дисциплинирана личност. „Учи те на дисциплина, на точност, защото всичко в нашия спорт е свързано с време. Трябва да си подготвен, да знаеш кога да изкараш коня си, да се подготвиш и да стартираш в точно определено време“, посочи Даниел Манев. Той обясни, че ако ездата на състезателите трае 45 минути, то обгрижването на конете трае още толкова. Сред грижите, които Даниел Манев даде като пример, са: почистване на конете преди езда, оседлаване, къпане и сресване на гривата след езда, смазване на копитата и други. Той добави, че задължително на всеки 45 дни копитата на конете трябва да се подковават. Даниел Манев съобщи, че не липсва интерес към конната и спортна езда от страна на младите, но по-голям процент от тях са момичета. „В нашия клуб преобладават момичетата. На 10 момичета едно момче ще се запише. Малко са момчетата“, каза Даниел Манев. Той съобщи, че в момента в конната база в кв. „Виница“ има между 45 и 50 коне, като част от тях се използват за спортна езда, а друга за обучението на малки деца.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 9 000 души празнуват имен ден на Тодоровден

Пловдив: Над 9 000 души празнуват имен ден на Тодоровден

16 Март 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 9 270 души празнуват имен ден на Тодоровден в Пловдив, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от ТД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ - Пловдив. Най-многобройни са мъжете с името Тодор - 3 533, след тях се нареждат тези с името Божидар - 1127. Кръстените с името Теодор, са 925. От жените най-многобройни са с името Теодора - 1756, Тодорка - 940, Дора - 386, Божидара - 281, Тодора - 237, Доротея - 85.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимира Дубарова, Етнографски музей – Бургас: Обичаите, свързани с Тодоровден, се изпълняват за здравето на конете и на хората

Красимира Дубарова, Етнографски музей – Бургас: Обичаите, свързани с Тодоровден, се изпълняват за здравето на конете и на хората

16 Март 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. Обичаите, свързани с Тодоровден, се изпълняват за здравето на конете и на хората. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас уредник в етнографската експозиция в Регионален исторически музей - Бургас. По думите ѝ в народния календар този ден се чества в първата събота след Сирни Заговезни и е известен още като Конски Великден. „Свети Тодор е познат като покровител на конете и всички обичаи, свързани с днешния ден, се изпълняват за здравето на конете и на хората. Рано сутрин преди изгрев слънце жените подготвят обредни хлябове, често с формата на подкова или конче, украсени с орехови ядки или чесън. Част от тези обредни хлябове се слагат и в храната на конете за тяхно здраве. Наред с обредните хлябове през деня се раздава и варена царевица“, обясни етнографът.
Тя добави, че основният обичай на Тодоровден е надбягването с коне, наречено още „кушии“. „Той се изпълнява заради вярването, че на този ден свети Тодор яхвал коня си, обличал девет кожуха и отивал при Бог, за да измоли от него лятото. Отивайки при него, той слизал от коня, забождал копието си в земята и от нея започвала да излиза пара – знак, че лятото идва“, каза още Дубарова. По думите ѝ в надбягването трябва да участват мъже и ергени, а техните конете да са добре сресани и закичени със звънци. „Малки и големи се събират, за да наблюдават надбягванията. Победителите в състезанието получават награда – конят победител най-често получава юзда, а неговият стопанин – риза или пешкир. След надбягванията ездачът победител със своя кон обикаля всички домове и честити празника. Във всеки дом мома или млада жена запоява коня с ненапита вода или вино. На този ден се извършват и обичайните гостувания у имениците“, каза още етнографът.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галин Георгиев, етнолог: В народните поверия се смята, че седмицата около Тодоровден е един от най-опасните периоди в годината

Галин Георгиев, етнолог: В народните поверия се смята, че седмицата около Тодоровден е един от най-опасните периоди в годината

16 Март 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. В народните поверия се смята, че седмицата около Тодоровден е един от най-опасните периоди в годината. Това каза етнологът от Института по етнология и фолклористика към Българската академия на науките (БАН) Галин Георгиев във връзка с отбелязването на Тодоровден. Според етнолога Тодоровден е един от най-интересните празници у нас. „Интересен е, защото много от вярванията и представите на българите в миналото са свързани с цялата Тодорова седмица, която е един много важен и интересен период от календарната обредност“, обясни той, като уточни, че на различни места в страната се нарича по различен начин, като Тудоришка неделя или Тудорица. „Освен това има и други названия като Черната неделя и Лошата неделя, защото в народните представи се смята, че това е един от опасните периоди в годината. ТКогато природата и целият свят върви към обновление, заедно с това настъпва опасен период от време, в който хората са вярвали, че се сблъскват сезоните и времената“, обясни той. Галин Георгиев припомни, че в миналото в седмицата около Тодоровден не е трябвало да се работи, за да си предпазят предпазят реколтата и нивите от гръмотевици.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Традиционният празник „Тодоровден по нашенски“ ще се проведе в село Баня

Пазарджик: Традиционният празник „Тодоровден по нашенски“ ще се проведе в село Баня

16 Март 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На Тодоровден в село Баня ще се проведе традиционният празник „Тодоровден по нашенски“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Мутева, секретар на читалището в панагюрското село. Тя обясни, че празникът ще започне в 10.30 часа с карнавално шествие (парад на коне и магарета) от входната арка на селото, водено от Представителния мажоретен състав на СУ „Нешо Бончев“ с ръководител Мария Бензарова. „Официалното откриване на празника ще бъде на площада на селото в 11.00 часа. Традиционно ще бъде издигната конската опашка – първият символ на българската държава. Празникът ще продължи с историческа възстановка. За доброто настроение на гостите на празника ще се погрижат и танцьорите от ФТС „Тангра” от село Попинци с ръководител Мария Терзийска. В 12.30 часа празникът ще се пренесе на стадиона в село Баня, където ще започнат конните състезания в следните дисциплини: надбягване с коне, надбягване с магарета, надбягване с каруци, слалом с каруци (змейка)“, добави Мутева. Тя каза още, че организаторите са подготвили награди за победителите в състезанията и конкурсите за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон, най-елегантна кобила, най-атрактивен участник.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Константийският епископ Яков отслужва света Литургия в храм „Св. Троица“ в село Братаница

Пазарджик: Константийският епископ Яков отслужва света Литургия в храм „Св. Троица“ в село Братаница

16 Март 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Православната църква отбелязва първата седмица на великия пост – Тодорова събота. По този повод в храмовете в областта се отслужва празнична света Литургия, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужва архиерейска света Литургия в храм „Св. Троица“ в село Братаница.
Тодоровден е познат още като „Конски Великден“, защото се празнува най-вече за здравето на конете. Според народните представи на този ден свети Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, след това забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден с надеждата за плодородие. Централно място на празника заемат кушиите, които се организират в много населени места в страната.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва света Литургия  в памет на св. Теодор Тирон

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва света Литургия в памет на св. Теодор Тирон

16 Март 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В православните храмове в града се отслужва света Литургия в памет на св. Теодор Тирон, предаде репортер на Радио „Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на църковната служба.
Св. Теодор Тирон се почита от Православната църква в съботният ден от първата седмица на Великия пост – Тодоровден. По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.
Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Архиепископ Евдоксий попитал кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. На запитването на архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: „да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната".
Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща”.
На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Златоустова света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. св. Кирил и Методий“ по повод Тодоровден

Бургас: Златоустова света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. св. Кирил и Методий“ по повод Тодоровден

16 Март 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Златоустова света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. св. Кирил и Методий“ по повод Тодоровден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от храма. Тя предстои да бъде отслужена от отец Игнатий. В храм „Света Богородица“ Литургия ще отслужи отец Радослав.
Днешният ден е познат още като Тодорова събота и е първата от Светата Четиридесетница, на която православните християни почитат паметта на свети великомъченик Теодор Тирон.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Над 1 400 са имениците в общината на Тодоровден

Шумен: Над 1 400 са имениците в общината на Тодоровден

16 Март 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. 1 460 са имениците в община Шумен, които празнуват на Тодоровден. Това съобщиха от Общината. Най-много са жителите, носещи името Тодор – 494. Сред тях най-възрастният Тодор е роден през 1926 г., а най-младият – през 2019 година. На второ място по популярност при мъжете е името Теодор, което носят 177 души. Най-възрастният е роден през 1944 г., а най-младият – през 2018 година. 172-ма са жителите на община Шумен, които се казват Божидар. Сред тях най-възрастният е роден през 1932 г., а най-младият – през 2018 година. При жените най-много са именичките, които носят името Теодора – 287. Най-възрастната е родена през 1932 г., а най-младата – през 2019 година. 244 са жителките на общината, кръстени Тодорка, а 40 са жените, които се казват Божидара. Имената Тодора и Дора пък носят 23 жени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи Божествената света Литургия в катедралата „Св. вмца Неделя“ по повод Тодоровден

София: Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи Божествената света Литургия в катедралата „Св. вмца Неделя“ по повод Тодоровден

16 Март 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Божествената света Литургия ще бъде отслужена в катедралата „Св. вмца Неделя“ по повод Тодорова събота, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Денят е посветен на св. великомъченик Теодор Тирон (стрелец) - войник, изгорен жив заради вярата си в Христа в края на 3 век. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва света Златоустова Литургия.
В митрополитската катедрала „Св. вмца Неделя“в София Божествената света Литургия ще започне в 9.00 часа. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: И тази година Тодоровден ще бъде отбелязан в Асеновград с кушии

Пловдив: И тази година Тодоровден ще бъде отбелязан в Асеновград с кушии

16 Март 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Асеновград. И тази година Тодоровден ще бъде отбелязан в Асеновград с кушии. Това съобщиха от Община Асеновград. Празникът ще започне по традиция с шествие до параклиса „Свети Тодор” в местността Параколово, където бъдат извършени водосвет и служба за здраве. Началният час на тръгване е в 09.00 часаот изравнителния басейн в квартал „Изток”. След това, в 10.00 часа на свободния терен, намиращ се на 500 м в ляво от бензиностанцията на изхода на Асеновград по пътя за Кърджали започва веселието и атракциите. Стартът на традиционните кушии е в 11.00 часа. Ще се проведе и конкурс за най-атрактивен кон и ездач.
Изисквания към участниците в кушиите са да имат навършени 18 г. и конят да бъде оседлан с юзда и седло. Състезателите ще трябва да преминат разстоянието от 800 м. Предвиден е и награден фонд.
Организатори са Община Асеновград, Общинско предприятие „Туризъм”, Сдружение по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II” и Архиерейското наместничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Селата Дивотино, Драгичево и Богданов дол отбелязват Тодоровден с конни състезания

Перник: Селата Дивотино, Драгичево и Богданов дол отбелязват Тодоровден с конни състезания

16 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Перник. Селата Дивотино, Драгичево и Богданов дол отбелязват Тодоровден с конни състезания. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. В село Дивотино празникът ще бъде отбелязан за втора поредна година от 11.00 часа в местността „Поляна“. Очаква се в надпреварата да се включат гости от други общини с много породисти коне. За доброто настроение на всички ще пее фолклорната изпълнителка Анна Мария.
Стопаните на коне и любители на конните надбягвания от няколко селища в Пернишко пък се събират на Тодоровден в Драгичево. Празникът ще започне в 10 часа в центъра на селото, където детски самодейни състави ще поздравят участниците и публиката. След това от 11.00 часа ще има водосвет в черквата, а стартът на конните надбягвания ще бъде даден в 12.00 часа в местността „Старо село“.
В Богданов дол празникът ще започне също в 10.00 часа в центъра на селото и ще бъде направен водосвет за здраве. На всички участващи коне ще бъде закачен здравец и българския трикольор, след което ще започнат състезанията в местност в края на селото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Шумен ще се проведе конно шествие по повод Тодоровден

В Шумен ще се проведе конно шествие по повод Тодоровден

16 Март 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. На Тодоровден на закрития манеж на Хиподрума в Шумен ще се проведат традиционните конни надбягвания. Това съобщиха от Община Шумен. От 09.30 часа започват състезанията по гладко надпрепускване, а от 10.30 часа ще се състои и тържественото откриване. Програмата ще продължи с турнир по прескачане на препятствия, който започва в 10.40 часа. Организатори на празника са Община Шумен, ДП „Кабиюк“, ККС „Кабиюк“, ККС „Шумен“ и ЕК „Шумен 2010“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. Николай“ по повод Тодоровден

Враца: Митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. Николай“ по повод Тодоровден

16 Март 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Враца. На Тодоровден Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. Николай“ в град Враца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Божествената света литургия ще започне в 9.00 часа в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Празнично честване на Тодоровден ще се състои в кв. „Бенковски“

София: Празнично честване на Тодоровден ще се състои в кв. „Бенковски“

16 Март 2019 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Празнично честване на Тодоровден ще се състои в кв. „Бенковски“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Програмата за празника ще започне от 10.00 часа на площада в кв. „Бенковски“. Инициативата е организирана от Столичната дирекция на вътрешните работи с подкрепата на Столична община. В 10.30 часа на стадиона в квартала ще започнат традиционни състезания и демонстрации с участието на група „Конна полиция“ – СДВР.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.