НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Российская газета“: МВнР на Русия призова Европа да обърне внимание на положението на сърбите в Косово

„Российская газета“: МВнР на Русия призова Европа да обърне внимание на положението на сърбите в Косово

16 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Москва. МВнР на Русия призова Европа да обърне внимание на положението на сърбите в Косово, пише руското електронно издание “Российская газета“.
Кризисната ситуация в северната част на Косово е резултат от многогодишни снизхождения спрямо Прищина на „външните куратори“ - САЩ и ЕС. Това обяснява настоящите прекомерни “апетити” на косовските албанци, тяхната непримирима линия в диалога с Белград. Вашингтон и Брюксел са задължени да ограничат радикалите в Прищина, отглеждани под егидата на Запада. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
„Насилието в северната част на Косово, която е населена със сърби, нараства”, каза тя. „Властите в Косово засилват контрола по административната линия, като се позовават на необходимостта от премахване на незаконните доставки на стоки от Сърбия, заради стопроцентовите мита, наложени от Прищина през ноември 2018 година. Липсват определени ресурси за поддържане на живота, преди всичко на определени храни. Прищина постави в списъка за издирване няколко важни фигури от сръбската общност. сръбските региони са притиснати от силите за сигурност на Прищина“, заяви специалният представител на руското външно министерство.
Мария Захарова обърна внимание и на факта, че „заедно с ултимативната„ платформа ”, приета от Косовския парламент на 7 март, обезсмисляща по-нататъшния диалог между Белград и Прищина, както и неотдавнашен опит за установяване на контрол над сръбската част на металургичния комплекс „Трепча“ и лишаване от работа на няколко хиляди служители, тези мерки на косовските власти не са нищо повече от затягане на примката, методично изтласкване на сърбите от провинцията чрез създаване на непоносими условия за тях, заплахи в духа на етнически чистки. " "Къде са всички европейски структури за правата на човека, къде са хората, които се занимават с човешките права и като цяло разбират проблемите на региона?" - пита дипломатът.
Според представителя на руското външно министерство международните сили за Косово са задължени да изпълнят съществуващия си мандат на Съвета за сигурност на ООН и да предотвратят насилието срещу косовските сърби. "Отбелязваме, че КФОР по никакъв начин не са възпрепятствали предишните агресивни действия на косоварите на север, те остават безразлични дори и сега", подчерта тя.
Мария Захарова припомни рекламното мото, което активно се показва няколко години непосредствено след т.нар. признаване на независимостта на Косово по американските канали: "Косово е земя на възможности". "Сега виждаме на какви възможности", отбелязва дипломатът. "Радикалите в Прищина целенасочено подкопават мира и сигурността в Косово и са източник на конфликти в Балканския регион като цяло."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.