НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: НАТО значително увеличава силите си в Европа

„Независимая газета“: НАТО значително увеличава силите си в Европа

18 Март 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на Северноатлантическия блок Йенс Столтенберг представи своя доклад за 2018 г. Официалният документ „показва, че НАТО продължава да се модернизира“. Алиансът отговаря на предизвикателствата на настоящето, адаптира се към предизвикателствата на утрешния ден и инвестира в бъдещето. По-специално в доклада се посочва, че военното финансиране на европейските членове на Алианса и Канада се е увеличило с 4% в сравнение с 2017 г., а за двугодишния период (от началото на 2016 г. до края на 2018 г.) допълнителните разходи за отбрана на страните от НАТО възлизат на 41 млрд. долара. През следващата година планираните военни разходи на Алианса ще се увеличат до 100 млрд. долара, а през 2018 г., без да се брои САЩ, военните бюджети на седем членове на блока достигнаха 2% от БВП. Повечето страни от НАТО изразходват до 20% от бюджета си за отбрана за закупуване на нови видове оръжия и оборудване. Столтенберг подчерта, че „повече от 20 хиляди военнослужещи от Алианса сега са в Афганистан, Ирак, Косово, балтийските страни и Полша“. НАТО ще празнува своята 70-годишнина със срещи на върха. През април външните министри ще се съберат във Вашингтон, а лидерите на страните - през декември в Лондон.
Северноатлантическият съвет одобри кандидатурата на генерала от ВВС на САЩ Тод Уолтърс за главнокомандващ на НАТО в Европа. На този пост той ще замени другия четиризвезден американски генерал Къртис Скапароти. Церемонията по встъпване в длъжност на новия главнокомандващ ще се проведе тази пролет в Генералния щаб на НАТО в Монс, Белгия.
Къртис Скапароти беше поканен на изслушване в Камарата на представителите, за да докладва за дейността си като ръководител на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. В хода на това той заяви: „Като се има предвид модернизираното и все по-агресивно военно присъствие на Русия, Европейското командване на американските въоръжени сили препоръчва увеличаване на броя на нашите постоянно разгърнати сили, за да се подобрят нашите възпиращи способности“. Освен това Скапароти обяви намеренията на Пентагона да предаде на Украйна още два патрулни кораба от клас Island. Той заяви: „Ние сме работили и ще продължим да работим с техните военноморски сили, ние имаме добри отношения с тях, и сега има увеличение на финансирането, което сме поискали от Конгреса за прехвърляне на морски средства в Украйна, предимно кораби от клас Island“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“ (Русия) : В Пентагона считат, че руската армия ще бъде разгромена в случай на нападение в Балтика или на Балканите

„Военное обозрение“ (Русия) : В Пентагона считат, че руската армия ще бъде разгромена в случай на нападение в Балтика или на Балканите

16 Март 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Пентагона считат, че руската армия ще бъде разгромена в случай на нападение в Балтика или на Балканите, пише руското издание “Военное Обозрение“.
Генерал Къртис Скапароти, който оглавява европейското командване на САЩ, в доклад до Конгреса заяви, че влиянието на Русия на Балканите непрекъснато се увеличава през последните месеци. В същото време Скапароти увери политическите лидери на Съединените щати, че американските въоръжени сили в региона са на "най-високо ниво на готовност", откакто той пое командването преди три години.
Според командира готовността на американските сили е "значително по-висока" от преди три години: той обяснява това както с увеличеното финансиране, така и с променения фокус на Министерството на отбраната, тъй като сега готовността на силите в европейския регион е основен приоритет.
Генералът отбеляза, че е загрижен за руската програма за военна модернизация. В същото време той вярва, че силите на САЩ и НАТО на източната граница на Европа значително надхвърлят руската армия и последните могат бързо да бъдат победени, ако Москва предприеме агресивна атака срещу балтийските или балканските региони.
Службата в близост до руските войски край източната граница означава, че войските под командването на генерал Скапароти често се сблъскват с „много агресивните” стъпки на руските си колеги.
„Понякога това ме притеснява много“- каза той.
Генералът не уточнява конкретни руски стъпки, освен да потвърди дейността на Русия в Черно море, в хода на която е била демонстрирана най-голямата група от руски кораби през последните 15 години.
Що се отнася до оръжейните системи, Скапароти повтори предишните си забележки, че артилерийските и залпови системи на далечни разстояния, както и системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана в региона, са „фундаментални“ за сигурността в Европа.
Въпреки че миналата година мащабните руски военни учения в Балтийския регион и в близост до него разтревожиха САЩ, лидерите на ЕС и техните съюзници, шефът на европейското командване заяви пред Конгреса, че е по-загрижен за "намесата на Русия на Балканите".
Оттогава неговото мнение не се е променило.
„Аз съм притеснен за Балканите и за засилването на вредното руско влияние през изминалата година“ – казва Скапароти
Всъщност, според генерала, руските "кампании за дезинформация и подкрепа за маргинални, антиправителствени и антинатовски групи в някои балкански страни" са се засилили през последните шест до осем месеца.
Според генерала на САЩ руското правителство се опитва да използва подобна тактика, за да разубеди Черна гора да не се присъедини към НАТО или да го предотврати, но опитът е неуспешен. Същите стъпки, уверени са в Пентагона, Русия предприема и в Северна Македония (променила името си под натиск от Гърция), която скоро може да се присъедини към Северноатлантическия блок.
Висш военен представител обясни, че стабилността на Балканите е един вид външен слой, който винаги е под заплаха. Но намесата на Русия може да доведе до факта, че "хората ще загубят надежда" и желанието за членство в НАТО ще намалее.
По време на доклада за състоянието на отбраната в Европа, Скапароти също отбеляза, че е отчетен значителен напредък в обучението на украинските военни: те са в състояние да провеждат бригадно и по-високо обучение, което, в сравнение с предишни постижения, когато работата е била провеждана на ниво батальон и по-надолу, е значителна промяна .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.