НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

REGNUM: Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе работна визита в Сирия

REGNUM: Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе работна визита в Сирия

20 Март 2019 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе работна визита в Сирия, предава руската информационна агенция REGNUM, като се позовава на информация от пресслужбата на руското министерство на отбраната.
Шойгу предаде послание на руския президент Владимир Путин до президента на Сирийската арабска република Башар Асад. Руският министър на отбраната обсъди със сирийския президент борбата срещу международния тероризъм, сигурността и следвоенното уреждане в региона.
Съдържанието на съобщението на Путин, адресирано до Асад, не се разкрива.
Посочено е, че руският министър на отбраната и сирийският лидер са засегнали също завръщането на бежанците и предоставянето на хуманитарна помощ на населението. Шойгу отбеляза, че с подкрепата на Русия в Сирия, държавата е запазена и разпространението на тероризма е спряно, но западните страни, недоволни от успехите на Дамаск, създават пречки за окончателното решение на кризата.
Както съобщава REGNUM, самолетът на министъра на отбраната Сергей Шойгу по време на полета до Сирия е бил придружен от руски изтребители Су-35С. Съответното видео е публикувано от Министерството на отбраната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Сирия: САЩ ще са принудени да се изтеглят от военната база в Ат Танф

Министърът на отбраната на Сирия: САЩ ще са принудени да се изтеглят от военната база в Ат Танф

18 Март 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирия ще възстанови контрола си над всички райони на страната и на американските войски ще им се наложи да се изтеглят от базата, създадена в района на Ат Танф, в близост до границите с Йордания и Ирак, заяви на пресконференция в понеделник в Дамаск министърът на отбраната на Сирия генерал Али Аюб, предава ТАСС.
„На САЩ и другите страни, чиито войски се намират на територията на Сирия без разрешението на нейното правителство, ще им се наложи да ги изтеглят от нашата страна, защото факторът на силата е на страната на сирийските въоръжени сили“, подчерта Аюб.
Министърът на отбраната на републиката в понеделник в Дамаск проведе съвещание с началниците на Генералните щабове на въоръжените сили на Иран и Ирак, което бе посветено на координацията и сътрудничеството в борбата срещу тероризма.
„Това беше много важна среща за трите държави, която ще им позволи успешно да се изправят срещу различни предизвикателства“, каза Аюб.
По неговите думи, въпросът за възстановяването на националния суверенитет „не може да бъде предмет на пазарлък“.
„На САЩ и другите страни, чиито войски се намират на територията на Сирия без разрешението на нейното правителство, ще им се наложи да ги изтеглят от нашата страна, защото факторът на силата е на страната на сирийската армия“, каза той. „Ще върнем всяко късче от сирийската земя“.
Аюб отбеляза, че на американците им е останала една единствена карта в Сирия – това са кюрдско-сирийските формирования „Сирийски демократични сили“ (СДС). „Командването на Въоръжените сили на републиката ще реши този проблем или по пътя на споразумение за локално примирие, или територията, която заема СДС, ще бъде освободена“, подчерта министърът на отбраната. По неговите думи, „сирийците имат само една възможност: да живеят един с друг завинаги по собствена воля, а не по волята на другите“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия ще освободи кюрдските райони или чрез сила, или чрез споразумение

AFP: Сирия ще освободи кюрдските райони или чрез сила, или чрез споразумение

18 Март 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийските правителствени сили ще си възвърнат контрола върху източните райони, контролирани от подкрепяните от САЩ кюрди, независимо дали със сила или чрез помирение, предупреди министърът на отбраната на страната в понеделник, предава AFP.
„Единствената карта, която остава в ръцете на американците и техните съюзници са“ Сирийските демократични сили (СДС), заяви Али Аюб.
„Сирийското правителство ще се занимае с този въпрос по един от двата начина: споразумение за помирение или освобождаване на територията, която те контролират със сила“, каза той на съвместна пресконференция с началниците на Генералните щабове на Ирак и Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Министерството на външните работи на Сирия обвини САЩ, Франция, Германия и Великобритания във военни престъпления

РИА „Новости“: Министерството на външните работи на Сирия обвини САЩ, Франция, Германия и Великобритания във военни престъпления

17 Март 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското външно министерство, в отговор на съвместно изявление на Съединените щати, Франция, Германия и Великобритания, заяви, че никой не е канил тези страни да участват във възстановяването на Сирия, тъй като те са извършили военни престъпления срещу сирийците, съобщава РИА „Новости“.
На 15 март Съединените щати, Франция, Германия и Обединеното кралство в съвместно изявление във връзка с осмата годишнина от конфликта в Арабската република обявиха, че няма да помогнат за възстановяването на Сирия, докато не започне „реално политическо уреждане“.
„Тези страни, които са убивали и унищожавали, никога не са били заинтересувани от възстановяването, никой не ги е поканил да участват. Те са длъжни само да компенсират убийствата и унищожаването, които са извършили в резултат на ужасни престъпления и да спрат грубата намеса във вътрешните работи“, се казва в изявлението на външното министерство.
Сирийското външно министерство припомни методите за борба с тероризма на международната коалиция, наричайки ги нарушение на международното право и „военни престъпления“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“:Терористи обстрелват две провинции в Сирия

РИА „Новости“:Терористи обстрелват две провинции в Сирия

17 Март 2019 | 00:53 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Цяло денонощие терористи в обстрелват населени пунктове в провинциите Алепо и Латакия в Сирия. За това е обявил ръководителят на руския Център по постигане на примирие между варждуващите страни в Сирийската Арабска република (САР) генерал-майор Виктор Купчишин, предава РИА „Новости“.
«Цяло денонощие бойци обстрелват населените места Айн- ел-Кантар в Латакия, както и градовете Ес-Салихия и Ел-Хуваиз в Алепо, на три пъти и самия Алепо, на два пъти се стреля по неговите северозападни покрайнини», информира Купчишин.
Той е добавил, че към 15 март в САР са възстановени близо 32 000 жилищни сгради, 147 здравни и 826 образователни учреждения.
По-рано в събота стана известно, че при обстрел от страна на терористите в провинция Хомс са загинали четирима души.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: За едно денонощие в Сирия са се завърнали повече от хиляда души

РИА „Новости“: За едно денонощие в Сирия са се завърнали повече от хиляда души

16 Март 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Москва. Над хиляда човека са се завърнали в Сирия от Ливан и Йордания за изминалото денонощие, съобщава РИА „Новости“. Информацията на агенцията е от Центъра за примирие между враждуващите страни и контрола по настаняване на бежанците. В негово съобщение до медиите се казва още: „В Сирийската а рабска република за едно денонощие само са се върнали 1 160 бежанци. В това число са включени 189 души ( 57 жени, 98 деца) от ливан през контролно-пропусквателните пунктове (КПП) „Джейдет-Ябус“ и „Тел-Калах“, и от Йордания през КПП „Насиб“ – 971 човека (жени 289, деца 496).“
Инженерните части продължават да разминират местности и обекти в цялата страна. За едно денонощие са открити и унищожени 24 взривоопасни предмети.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: В Сирия е убит турски войник

Daily Sabah: В Сирия е убит турски войник

15 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски войник бе убит в северната част на Сирия, в района на провежданата от Турция операция "Щита на Ефрат ", съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от англоезичното турско издание Daily Sabah.
Войникът е убит по време на военни операции в района, съобщиха в изявление на Министерството на отбраната.
Турските въоръжени сили и техните съюзници от Свободната сирийска армия (ССА) превзеха граничните райони Джараблус, Ал-Радж и Ал-Баб от терористичната групировка „Ислямска държава“ по време на операцията „Щита на Ефрат“, стартирана през август 2016 г.
Турските военни и ССА прочистиха и района на Африн от кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ в операцията „Маслинова клонка“, стартирала през януари 2018 година.
Сирия едва сега започва да излиза от опустошителната гражданска война, която започна през 2011 г., започнала с протести срещу управлението на сирийския президент Башар Асад, като част от така наречената ‚Арабска пролет“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиер Екатерина Захариева: България ще продължи да подкрепя бежанците в съседните на Сирия страни и региона

Вицепремиер Екатерина Захариева: България ще продължи да подкрепя бежанците в съседните на Сирия страни и региона

14 Март 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. “Времето е ресурс, който може да се използва за изграждане или за разрушаване. Време е да се сложи край на военните действия в Сирия и фокусът да бъде поставен върху усилията за постигане на устойчив мир. Време е да се сложи край на безнаказаността и да се гарантира, че извършителите на ужасяващите зверства в тази страна ще бъдат изправени пред правосъдието. Дължим го на сирийския народ, на невинните цивилни, които са загубили живота си, и на тези, които се намират в нужда.” Това заяви днес в Брюксел заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва конференцията „Брюксел III“ на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Европейският съюз и ООН са съпредседатели на форума, в който участват представители на над 80 държави и международни организации. От страна на ЕС домакини на конференцията са върховният представител Федерика Могерини и комисарите Йоханес Хан и Христос Стилианидис. От страна на ООН, събитието е под патронажа на Генералния секретар и с участието на неговия специален пратеник за Сирия Гейр Педерсен, Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците, и заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок координатор на спешната помощ. Министър Захариева подчерта, че преди 8 години никой не е очаквал, че днес ще се проведе третата поред Брюкселска конференция, посветена на Сирия. Сградата, в която се намираме в момента, беше построена за 9 години, а за същия период една цяла страна беше унищожена, повече от 400 000 души загинаха, опустошен бе животът на повече от 5,6 милиона сирийски бежанци и на 6,6 милиона вътрешно разселени, посочи тя. Българският първи дипломат отбеляза, че днес 80% от сирийците живеят под прага на бедността и около 11,7 милиона сирийци са зависими от хуманитарната помощ. Конфликтът в Сирия засяга сериозно както съседните страни, така и региона като цяло и ние оценяваме усилията на приемащите страни да облекчат страданията на бежанците, заяви тя. Международната общност и ЕС ще продължат да бъдат ангажирани с подобряването на хуманитарна ситуация в Сирия, но това трябва да върви ръка за ръка с възстановяването на политическия процес в страната. България е част от усилията на ЕС за справяне с тежкото положение, в което се намират сирийските бежанци. Ще продължим да подкрепяме сирийските бежанци на територията на Турция и ще внесем 3,19 млн. евро в рамките на Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Допълнително се ангажираме да предоставим 150 000 евро през 2019 г. по линия на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Фонда на ООН за населението. Тези средства ще бъдат предназначени за подкрепа на дейности, насочени към справяне с катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия. Пътят, който Сирия и международната общност, трябва да извървят, преди да започне реалната реконструкция на страната, е дълъг. Очакваме да видим ръководен от Сирия приобщаващ политически процес под егидата на ООН и се надявам, че усилията за изграждане на доверие на г-н Педерсен ще доведат до формирането на конституционна комисия, в която ще бъдат представени всички сегменти на сирийското общество, включително жени и младежи, подчерта още министър Екатерина Захариева.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева ще участва в Брюксел в конференция за бъдещето на Сирия

Министър Екатерина Захариева ще участва в Брюксел в конференция за бъдещето на Сирия

14 Март 2019 | 07:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в Третата конференция „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, която се провежда в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
На конференцията, организирана от Европейския съюз и ООН, ще бъдат обсъдени най-важните хуманитарни въпроси, засягащи сирийците и общностите, приемащи сирийски бежанци. Специално внимание ще бъде отделено на перспективите пред сирийските жени.
Екатерина Захариева ще участва в министерската среща в рамките на конференцията заедно с представители на повече от 85 държави и регионални организации. Съпредседатели на конференцията са върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, еврокомисарят по съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан, еврокомисарят за хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис. От страна на ООН конференцията е под егидата на генералния секретар, който в Брюксел ще бъде представен от заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок, от специалния пратеник на ООН за Сирия Геир Педерсен, от върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Освен представители на държавите-членки на ЕС във форума участват и премиерът на Ливан Саад Харири, министрите на външните работи на Турция и Йордания Мевлют Чавушоглу и Айман Сафади.
Конференцията ще дискутира ключови аспекти от кризата в Сирия: политическото, хуманитарното и регионално развитие. Целта е да се поддържа международния ангажимент за оказване на помощ на сирийския народ и страните, приемащи сирийски бежанци. Заедно с Европейския съюз България подкрепя мерките за политическо решение на конфликта в Сирия в рамките на воденият от ООН Женевски мирен процес и за подобряване на хуманитарната ситуация. Важна част от конференцията е да се даде ясен и силен политически сигнал, че възстановяването на Сирия може да започне само след истински политически процес.
Днес животът на 11,7 млн. сирийци зависи от хуманитарна помощ. 80 на сто от сирийците живеят под чертата на бедност. От началото на войната в Сирия ЕС и държавите-членки са оказали хуманитарна и икономическа помощ, помощ за развитие и стабилизация на обща стойност 16,9 млрд. евро. Последната конференция за Сирия под егидата на ЕС и ООН се състоя през април 2018 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.