НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Пхенян върна представителите си в междукорейската служба за връзка

AFP: Пхенян върна представителите си в междукорейската служба за връзка

25 Март 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Сеул. Пхенян е върнал своите служители в междукорейската служба за връзка, предава AFP, като се позовава на информация от Сеул. Припомня се, че Северна Корея реши да напусне съвместното съоръжение само преди няколко дни.
„Някои от служителите на Северна Корея се върнаха в Съвместната служба за връзка“, считано от понеделник, 25 март, се казва в изявление на Министерството на обединението на Южна Корея.
Службата в град Кесън бе отворена през септември миналата година след серия преговори между двете страни на Корейския полуостров. Миналата седмица Пхенян изтегли своите представители без обяснение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея се изтегли от междукорейския офис за връзка

AFP: Северна Корея се изтегли от междукорейския офис за връзка

22 Март 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Кесонг. Северна Корея е изтеглила своя персонал от междукорейски офис за връзка, съобщиха от Сеул в петък, седмици след срещата на върха на лидера Ким Чен-ун с президента на САЩ Доналд Тръмп приключила без споразумение, предава AFP.
Офисът в северния град Кесонг беше открит през септември, когато двете Кореи се опитваха да постигнат помирение, но министърът на обединението на Юга Чун Хе-сун заяви пред репортери, че Пхенян е „уведомил Юга, че те излизат от офиса за връзка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TАСС: Американски експерти не са открили признаци за подготовка на ракетно изстрелване с Северна Корея

TАСС: Американски експерти не са открили признаци за подготовка на ракетно изстрелване с Северна Корея

20 Март 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Експерти от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) във Вашингтон не намериха доказателства за някаква значителна дейност на тестовата площадка Сохе в района в Северна Корея, което би било доказателство в полза на това в близко бъдеще да бъдат изстреляни нови ракети. Докладът беше публикуван във вторник на интернет страницата на изследователския център и цитиран от TACC.
„Въпреки че скорошната дейност на полигона Сохе показва, че той е в работно състояние отново, след като Пхенян предприе стъпки за ограничаване дейността му през лятото на 2018 г., не е регистрирана значителна активност на вертикалния изпитателен стенд за ракетни двигатели и на стартовата площадка, откакто публикувахме нашия последен доклад за Сохе (9 март), се казва в документа.
"Очевидно няма данни за изстрелване на тестовата площадка", отбелязват авторите на доклада. "Не са регистрирани и значителни дейности на други места от полигона", добавиха те.
По-рано Общественото радио на САЩ, позовавайки се на анализа на изображения от търговски спътници, направи изявление, че Северна Корея може да се подготви за започването на нови тестове за ракети в близко бъдеще, припомня ТАСС

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Северна Корея заплашва да прекрати преговорите за денуклеаризация

The Wall Street Journal: Северна Корея заплашва да прекрати преговорите за денуклеаризация

15 Март 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян/Сеул. Високопоставен севернокорейски служител предупреди, че страната може да преустанови преговорите с САЩ заради ядрения й арсенал, опит за натиск върху Вашингтон, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение на срещата на върха в Ханой миналия месец, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
В обръщение към журналисти и дипломати в петък в Пхенян, заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чо Сон-хой каза, че лидерът на страната Ким Чен-ун скоро ще реши дали да продължи преговорите с президента Тръмп, предадоха световните агенции.
Чо, един от най-висшите дипломати на Пхенян, се въздържа да критикува директно Тръмп, но заяви, че подходът на САЩ към преговорите е некомпромисен и Северът не изключва възможността да поднови тестването на ракети. Чо също така каза, че Вашингтон трябва да предложи отстъпки, защото Пхенян се е въздържал да тества ядрени оръжия от ноември 2017 г.
Изявлението възобновява безпокойството относно ангажимента на Ким за денуклеаризация, казват наблюдатели , и предполагат, че Пхенян може бавно да се оттегли от преговорите с САЩ, като по този начин обвинява Вашингтон за провала на преговорите.
„Искам да изясня, че гангстерската позиция на САЩ в крайна сметка ще постави ситуацията в опасност“, заявява Чо. "Нямаме намерение да правим компромис с САЩ във всякаква форма, още по-малко желание или план за провеждане на този вид преговори."
Държавният секретар Майкъл Помпео заяви пред репортери в петък, че САЩ искат да продължат преговорите на високо равнище със Северна Корея и заяви, че Ким е уверил Тръмп на срещата на върха в Ханой, че Пхенян няма да поднови ракетните изстрелвания или ядрените опити.
"Така че това е думата на председателя Ким", заяви Помпео пред репортери в петък. "Имаме всички очаквания, че той ще изпълни този ангажимент."
Помпео също така отклони севернокорейските оплаквания, че той и съветникът по националната сигурност Джон Болтън са отговорни за застоя на преговорите.
„Имам спомен за това, че подходът ми е бил наричан „ гангстерски “ по време на посещение, което направих преди време, и след това продължихме да имаме много професионални разговори”, каза той. "Имам всички очаквания, че ще можем да продължим да го правим."
Той каза, че двете страни са имали контакти от Ханой насам , но отказа да каже на какво ниво или да предоставят подробности.
"Ние няма да правим денуклеаризацията постепенно," каза Стивън Бийгън, специален пратеник на САЩ за Северна Корея по време на конференция на фондация Карнеги за международен мир във Вашингтон тази седмица.
"Нашата цел, е окончателна изцяло проверима денуклеаризация на Северна Корея", каза той. Бийгън добави, че Тръмп е помолил Ким да действа бързо. - Да направим голямо предложение и тук да елиминираме тези оръжия за масово унищожение.
Северна Корея е предпочела много по-бавен процес, заявявайки, че двете страни трябва да изградят доверие, преди да се откаже от оръжията си. Чо нарече в петък настояването на САЩ за премахване на ядрените оръжия преди освобождаването от санкции "абсурден софизъм“.
Уи Сун-лак, бивш главен преговарящ от Южна Корея за ядрените оръжия на Северна Корея, заяви, че Пхенян е проявявал подобно поведение в миналото, преди да прекрати диалога. „Мисля, че Северна Корея е склонна да преустанови преговорите за денакуаризация. Северна Корея иска от САЩ да вземат на първо място съответните мерки. В противен случай те не искат да продължат преговорите. "
Някои дипломати, които се занимават с програмата за ядрени оръжия на Северна Корея, твърдят, че предложеният от страна на Северна Корея поетапен подход е предназначен да изцежда колкото се може повече отстъпки от САЩ и техните съюзници, като в същото време се съгласява възможно най-малко с обещанията си да прекрати програмата си за ядрени оръжия.
Дипломатически служител в Сеул каза, че изявленията на Чо изглеждат като типична севернокорейска тактика, целяща печелене на време. „От самото начало никога не съм вярвал в севернокорейската денуклеаризация, така че мисля, че това е просто един вид блъф. Това не означава, че те са готови да откажат от ядрено оръжие,“ каза той.
Чо заяви, че последните изявления на държавни служители като държавния секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън са влошили дипломатическата атмосфера. Но тя добави химията между господата Тръмп и Ким е „мистериозно чудо“.
Мун Чун-ин, почетен професор в Университета Йонсей в Сеул, заяви във вторник, че Северна Корея е очаквала поетапни преговори на срещата на върха в Ханой, имайки предвид думита на Бийгън през януари, когато той каза: САЩ са готови да предприемат паралелни стъпки едновременно със Северна Корея за денуклеаризация и по-добри отношения, но изведнъж САЩ поискаха голяма сделка,“ каза той.
Нам Сун-ук, бивш южнокорейски служител в разузнаването, а сега и професор по севернокорейски изследвания в Корейския университет, каза, че Пхенян изглежда не желае да се откаже от достъпа си до Тръмп и се опитва да вбие клин между него и неговите съветници.
Последните изявления на Северна Корея оставят малко място за продължаване на преговорите. "Ким Чен-ун каза, че ще избере нов път, ако САЩ не предприемат съответни мерки", каза той, добавяйки, че подобен път може да включва тестване на ракети.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея възнамерява да прекъсне преговорите със Съединените щати относно денуклеаризацията

ТАСС: Северна Корея възнамерява да прекъсне преговорите със Съединените щати относно денуклеаризацията

15 Март 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Ръководството на Северна Корея обмисля решение за спиране на по-нататъшните преговори със САЩ относно денуклеаризацията. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Народна република Цой Сон-Хи на пресконференция в Пхенян, на която бяха поканени представители на чуждестранни посолства и чуждестранни журналисти.
„Нямаме намерение да правим отстъпки на САЩ в каквато и да е форма, а още по-малко желание да провеждаме такива преговори“, каза Цой Сон-Хи. Тази реч на заместник-министъра на външните работи на Северна Корея беше първото официално изявление на представителите на народната република с оценка на резултата от срещата на върха на председателя на Държавния съвет Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, която се проведе на 27-28 февруари във Виетнам.
По думите на заместник-министъра, лидерът на народната република Ким Чен-ун възнамерява скоро да направи официално обръщение, за да обяви решението си за по-нататъшните действия на страната след неуспешно приключилата среща в Ханой.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея се надява на поетапна денуклеаризация срещу частично сваляне на санкциите

ТАСС: Северна Корея се надява на поетапна денуклеаризация срещу частично сваляне на санкциите

14 Март 2019 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея призова американското ръководство да приеме предложението на Пхенян за започване на поетапна денуклеаризация с разрушаването на ядрения център Йонбьон в замяна на частично премахване на международните икономически санкции. Това съобщи в четвъртък информационният интернет портал на страната Uriminzokkiri, цитиран от TACC
"Нашите стъпки за денуклераизация и искането за реципрочно облекчаване на санкциите в достатъчна степен отразяват позицията и исканията на американското правителство," отбелязва коментарът. "Няма по-добър начин от този."
Според авторите на статията, на срещата на председателя на Държавния съвет на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, която приключи на 28 февруари в Ханой, лидерът на народната република показа решимостта си да отговори на исканията на международната общност да сложи край на конфронтацията и да установи мир и стабилност на Корейския полуостров. "Нашата позиция за пълна денуклераизация остава непроменена," Както може да се види от бързото подобряване на отношенията между Северна и Южна Корея миналата година, веднага след като решим да действаме, нищо не е невъзможно за нас и в крайна сметка ще постигнем резултати които ще се взаимоизгодни. "
По-рано пресата от Северна Корея обяви готовността на ръководството на Народната република за нови преговори със САЩ и отбеляза също, че по време на срещата на Тръмп-Ким Чен-ун във Виетнам, страните се съгласиха да продължат продуктивен диалог за намиране на решения по обсъжданите въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония ще продължи едностранните санкции срещу Северна Корея

ТАСС: Япония ще продължи едностранните санкции срещу Северна Корея

13 Март 2019 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство възнамерява да продължи едностранните санкции срещу Северна Корея, предава японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
Срокът на японските санкции срещу КНДР изтича на 13 април - японското правителство редовно ги удължава вече повече от десет години. Агенцията отбелязва, че решението за подновяване на санкциите е взето на фона на липсата на напредък в решаването на проблема с отвличането на японски граждани от Северна Корея.
Едностранни санкции, включително и по-специално, търговското ембарго, бяха наложени от Япония срещу КНДР през 2006 г. след ядрено изпитване, проведено от Пхенян. Оттогава те се подновяват ежегодно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.