НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

КФОР: Съвместните косовско-албански учения не са заплаха за никого

КФОР: Съвместните косовско-албански учения не са заплаха за никого

8 Април 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на КФОР Винченцо Грасо увери пред медии, че последните съвместни учения между албанската армия и Косовските сили за сигурност (КСС) не бива да се разглеждат като заплаха за която и да е страна, предава RTK Live. Съгласно думите му, съвместното учение в изтълкувано погрешно като заплаха за северната част на Косово. „КФОР е напълно ангажиран да защитава всички хора", припомни Грасо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: В Кремъл нарекоха „акт на агресия“ изявлението на НАТО за бомбардирането на Югославия

„Коммерсант“: В Кремъл нарекоха „акт на агресия“ изявлението на НАТО за бомбардирането на Югославия

25 Март 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че оправдаването на бомбардировките на Югославия от страна на НАТО само по себе си е „акт на агресия“. „Разбира се“ - отвърна Песков на съответния въпрос на журналист, пише в. „Коммерсант“.
По-рано НАТО заяви, че бомбардировките на Югославия са били необходими и законни. Целта на операцията в Югославия беше да се сложи край на военните действия и репресиите срещу цивилното население на Косово, както и да се върнат бежанците и да се осигури достъп за хуманитарни организации, подчертаха представители на алианса.
На 20-годишнината от операцията Съветът на Федерацията прие резолюция, в която се призовават парламентите на чужди държави и ООН да осъдят агресията на НАТО срещу Югославия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че действията на НАТО в Югославия са свързани с желанието на алианса да разшири влиянието си на изток и да го приближи до границите на Русия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): КФОР опроверга Дрецун: Невярната информация предизвиква страх и крие опасности

Danas (Сърбия): КФОР опроверга Дрецун: Невярната информация предизвиква страх и крие опасности

22 Март 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на КФОР Винченцо Грасо опроверга твърдението на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че Тирана и Прищина планират провеждането на съвместни военни учения с цел сплашване на сърбите в северната част на най-младата държава на Балканите.
В интервю за белградския ежедневник Danas Грасо заяви, че упражненията са насочени към подобряване на възможностите за издирване и спасяване в планински терен.
„Разпространяването на невярна информация причинява страх сред хората и също така представлява заплаха за създаване на среда, в която дори изолиран инцидент може да ескалира”, предупреди Грасo.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Пагубните последици за сърбите от замразения конфликт в Косово

„Политика“ (Сърбия): Пагубните последици за сърбите от замразения конфликт в Косово

22 Март 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Резултатите от политиката на замразения конфликт в Косово от 2000 до 2012 г. са опустошителни. Насилието и етническото прочистване на сърбите до 2003 г. Клане на сърби в Гораждевац през май 2003 г. Погром срещу сърбите на 17 март 2004 г. (убийства, ранявания, изгаряне на домове и светилища, етническо прочистване). Преговорите за Косово във Виена се провалят през март 2007 г. Декларацията за независимост на Косово през януари 2008 г. Независимостта на Косово е призната от повече от 100 страни. През октомври 2008 г. беше приета резолюция на Общото събрание на ООН (по инициатива на Сърбия), която поиска от Международния съд (МС) да даде своето консултативно становище по следния въпрос: Едностранно обявяване на независимост от временните институции на самоуправление в Косово в съответствие с международното право ли е? През юли 2010 г. Международният съд изрази становището си, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи на международното право и Резолюция 1244 на СС на ООН. Впоследствие преговорите за Косово и Метохия през септември 2010 г. бяха прехвърлени от съответните Организации на обединените нации към Европейския съюз, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
През последната година Прищина реши да забави и замрази преговорите и да интензифицира агресивната си политика на замразен конфликт, която подразбира спиране на преговорния процес. Последиците от него през последната година са следните: Зверско нападение на албанските спецчасти над сърбите в Митровица на 26 март 2019 година. Ранени са 33 лица, от които 5 тежко, арестуван и по-леко ранен е Марко Джурич, началник на правителствената канцелария за Косово и Метохия. Освен това правителството в Прищина въведе 100-процентови мита върху вноса от Сърбия през ноември 2018 година, което нанесе щети на стойност 100 милиона евро на Белград. В средата на декември 2018 година парламента в Прищина прие закон за основаване на пълноценна Армия на Косово. В края на декември 2018 година Косово и Албания подписаха споразумение за премахване на границите помежду си, целящо тяхното обединение. В началото на февруари 2019 година без причина е освободен Ненад Рикало, министър на земеделието в правителството на Рамуш Харадинай. В началото на март 2019 година парламентът в Прищина прие антисръбска платформа. Тази платформа, която предотвратява продължаването на диалога, предвижда, наред с другото, признаването на независимостта, премахването на Резолюция 1244 и създаването на съд за престъпления, за които се твърди, че са извършени от сърби.
Албанците осъзнаха, че замразеният им конфликт е по-подходящ от преговорите. Виждаме краткосрочните последствия през последната година. Дългосрочните неблагоприятни ефекти са икономически и демографски. Най-големите икономически щети ще започнат след седем до десет години и ще продължат да нарастват. Ако статуковото в Косов се запази, в периода от 2020 до 2028 година очакваме общ нулев или отрицателен растеж в сравнение с 2017 година. Средната заплата през 2028 година едва ли ще надхвърля 400 евро, докато средната пенсия ще е на нива от 220 евро, което, най-вероятно, ще направи Сърбия най-бедната страна в Европа. При този сценарий демографските перспективи на Сърбия ще бъдат изключително песимистични и непредсказуеми.
Общото население на Сърбия ще бъде намалено с 44% до 2060 г. с огромно намаление на населението в трудоспособна възраст и силно застаряване. Днес процентът на хората над 65 години е около 19%. Ако има замразени конфликти в КиМ, процентът на хората над 65 години в Сърбия през 2060 г. ще достигне до 30%. едната възраст на населението в Сърбия днес е 43 години. Средната възраст на населението на Сърбия през 2060 г., със замразения конфликт в КиМ, ще достигне 50 години. Новите краткосрочни последици ще изпитат най-силно върху себе си косовските сърби (нови форми на погроми, завземане на „Трепа“ и Газивода от страна на албанците, нападения срещу Северно Косово и сръбските анклави...).
Замразяване на конфликта означава жертване на 120 хиляди сърби в Косово и Метохия и утопиите за „Косовски завет“, „Света земя“ и „Небесна Сърбия“. Политиката на замразен конфликт е проалбанска политика. В тази светлина трябва да се преклоним пред надчовешките усилия на президента Вучич да постигне компромис относно Косово и Метохия и да избегне бъдещите пагубни последици от статуквото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): КФОР мълчи - но какво прави албанската армия в Косово?

B92 (Сърбия): КФОР мълчи - но какво прави албанската армия в Косово?

21 Март 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградската електронна медия B92 публикува коментар на председателя на Комисията за Косово в сръбския парламент Милован Дрецун по повод съвместни учения на албанската армия и Косовските сили за сигурност (КСС).
„Съвместното учение на албанската армия и т.нар. КСС в Косово и Метохия има за цел да сплаши сръбския народ", изрази увереност Дрецун.
Съгласно думите му, ученията са част от подготовка за възможно провокиране на насилие в северната част на най-младата държава на Балканите.
Дрецун бе категоричен, че става въпрос за неприемлива демонстрация на политиката за създаване на Велика Албания, като същевременно подчерта, че Тирана няма основания да изпраща свои войници в Косово, освен ако не действа като окупатор. Политикът на Белград коментира, че действията на Албания граничат с неофициално обявяване на война на Сърбия.
„Те са окупирали, с влизането на силите си, част от нашата територия. Нито ООН, нито КФОР реагират", заяви Дрецун пред местни медии.
Той подчерта, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН единственото военно присъствие в Косово може да бъде това на КФОР.
„Как може КФОР да позволи влизането на военни сили, които не са от КФОР? Защо не са им попречили? Кой е взел политическо решение да разреши такова нещо?", попита Дрецун.
Сръбският политик тълкува изпращането на албанската армия в Косово като сигнал към Белград, че военните на Тирана може да подпомогнат Прищина за завършване – съгласно думите му, на етническото прочистване на сърбите от страната.
Според Дрецун, албанският режим всъщност стои зад дестабилизацията на Косово и Метохия, така както в миналото е стояла зад хаоса в Македония.
Дрекун изрази загриженост от опасността от свързване на някои процеси, като обявените протести на част от опозицията в Сърбия, която планира голяма демонстрация на 13 април, и съвместите учения на албанската армия КСС, за възможно щурмуване на северната част на Косово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

18 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Разузнавателната служба в периода 2002-2012 година, по повод последните напрегнати дни в Сърбия, белязани с протести срещу президента Александър Вучич. Според генерала се наблюдава опит за дестабилизация на страната с крайна цел изтеглянето й от орбитата на Русия. „Трудно би могло да се случи при сега действащата сръбска политическа класа и елит, който е сериозно ангажиран за каузата Косово, и който трудно може да преглътне голямата хапка, към която и ЕС, и НАТО, в лицето на САЩ, насочват Сърбия, а именно – да признае независимостта на Косово. Това би било стратегическо поражение за сръбският политически елит в лицето на управляваща класа и партии в Сърбия. То би довело до тяхната политическа смърт“, обясни генералът. Ген. Кирчо Киров каза още, че очаква от сръбския държавен глава Вучич да вземе решение за предсрочни парламентарни избори. Много е вероятно да ги спечели, каза още генералът, но уточни, че изборите не са с предизвестен край. Според него в случай на загуба на парламентарните избори ще се засили натискът върху Александър Вучич за отиване и на предсрочни президентски избори. Тогава резултатът няма да бъде известен, защото не е изключено да се създадат условия за промяна на политическата обстановка в страната, обобщи генералът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Албанците нямат земя за раздаване

Рамуш Харадинай: Албанците нямат земя за раздаване

18 Март 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай продължава да се противопоставя на всяко споразумение, което би засегнало границите на най-младата държава на Балканите, обобщават водещите печатни издания в Прищина.
Неотдавна на церемония край Призрен, Харадинай говори за необходимостта от защита на територията на Косово, определена в декларацията за независимостта от 17 февруари 2008 г. Тогава той бе категоричен, че „Косово няма земя за раздаване“.
„Ние в Косово сме на правилната страна, но сме във време, когато трябва да се погрижим за нашата земя, за страната ни. Известно е, че през вековете албанците са раздавали земя, която им била дадена от Бога. Когато казвам земята на албанците, имам предвид всички етнически общности, живеещи тук, които са в техния дом”, поясни Харадинай. Генерацията на Армията за освобождение на Косово промени всичко това, ходът на историята се е променил".
Харадинай каза, че Косово е продукт на компромис и всеки, който се опитва да промени това, ще отвори въпроса за правата на албанците на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

18 Март 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.
Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград. Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Рамуш Харадинай не възприема сериозно заплахите от Сърбия, определи ги като „примитивни“

Gazeta Express (Косово): Рамуш Харадинай не възприема сериозно заплахите от Сърбия, определи ги като „примитивни“

18 Март 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай не възприема сериозно заплахите, идващи от Сърбия за нахлуване в северната част на страната, като определи подобни изявления като „примитивни“, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
„Мисля, че изявленията на (държавния глава на Сърбия Александър) Вучич или някой друг от властите в страната са примитивни“, подчерта Харадинай, като същевременно призова официален Белград да спре „да пръска пари за оръжия от Москва“.
Коментирайки руските доставки на оръжия за Сърбия, косовският премиер подчерта, че „не знам къде изобщо използват този арсенал“.
„Това е примитивизъм. По-добре е Вучич и лидерите на Сърбия да откликнат на призивите на Европейския съюз и да признаят Косово в съществуващите му граници. Тези изявления не променят нищо в реалната ситуация на място”, категоричен бе Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

Александър Вучич: Може би бе грешка да не изпратим полицията в РТС

18 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Белград Държавният глава на Сърбия Александър Вучич подчерта, че може би е допусната грешка, като не е изпратена полиция в сградата на Радио-телевизија Србије (РТС), в която в събота вечер нахлуха демонстранти от протеста „Един от пет милиона“, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas. Съответното той заяви в интервю за телевизия „Пинк“, цитирано от вестникът.
Вучич бе категоричен, че „достойна и модерна Сърбия“, т.е. гражданите, са готови да дойдат в Белград и да го защитят от евентуално насилие. Съгласно думите му, лидерите на протестите са „страхливци“.
Коментирайки блокадата на Президентството от следобедните часове на неделя, Вучич бе категоричен, че е можел да излезе от сградата по всяко време, но не е направил това с цел да не пострадат хора. „Исках да избегна това“, увери президентът на западната ни съседка.
Вучич изрази увереност, че ако бъдат организирани предсрочни избори в страната, то партията му ще ги спечели. „Редовните избори са през март следващата година, но не бих изключил да бъдат проведени по-рано“, заяви сръбският президент, като допълни, че при подобен сценарий очаква победата на Сръбската прогресивна партия (СНС) да бъде още по-убедителна – тъкмо на фона на протестите в Белград, защото – съгласно думите му, не се страхува от „лъжите и насилието“ на опозиционните лидери.
В събота вечер в Белград се проведе пореден протест на движението „Един от пет милиона“, но за разлика от предходните, този път напрежението ескалира. Около 19:00 часа местно време (20:00 часа българско време), пред сградата на РТС в сръбската столица започнаха да се събират демонстранти, които блокираха достъпа до нея. Малко по-късно в централата на РТС, някога най-голямата медия на Балканите, нахлуха протестиращи, които изпотрошиха входа на сградата. От кадрите стана ясно, че е използвана моторна резачка. Полицията реагира бързо и предотврати хаоса, но въпреки това напрежението не отслабна.
В обедните часове на неделя държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич направи обръщение към обществеността, като увери, че на насилието е сложен край. „Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговорят", увери сръбският президент. Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого".
След няколкочасова блокада на сградата на Президентството, Вучич я напусна със служебния си автомобил.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич към обсадилите президентството: Тук съм и няма да се преместя от никое място, което се опитват да окупират

Александър Вучич към обсадилите президентството: Тук съм и няма да се преместя от никое място, което се опитват да окупират

17 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Белград. „Тук съм и няма да се преместя от президентството, което някои се опитват да окупират“, каза сръбският президент на демонстрантите пред резиденцията си в Белград, предава белградската електронна медия „Б92“. „Тук съм и няма да се преместя от нито едно място, което те се опитват да окупират. Моля всички белградчани да не идват и да не се събират“, заяви Вучич в обръщение чрез Instagram. Той добави, че е бил принуден да се изкаже по този начин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (Македония): Александър Вучич е блокиран в Президентството, демонстрантите са обкръжили сградата

"Нова Македония" (Македония): Александър Вучич е блокиран в Президентството, демонстрантите са обкръжили сградата

17 Март 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич е блокиран в Президентството в Белград, съобщава електронното издание на скопския вестник "Нова Македония".
По-рано привърженици на "Съюз за Сърбия" обкръжиха сградата и блокираха всичките й входове. Организаторите на протеста бяха категорични, че няма да допуснат Вучич да напусне Президентството. Те призоваха гражданите да направят обръч пред сградата.
Исканията са за оставка на Вучич, на премира Анна Бърнабич и на председателя на парламента Мая Гойкович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия няма да остави в опасност косовските сърби

Александър Вучич: Сърбия няма да остави в опасност косовските сърби

17 Март 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Международният контингент КФОР под егидата на НАТО е длъжен да защитава косовските сърби, в противен случай ще се намери, кой да на прави това, заяви сръбският президент Александър Вучич по повод 15-ата годишнина от погромите в най-младата балканска държава, предава РИА Новости.
Руската агенция припомня, че през март 2004 година косвоските албанци устройват погроми, които довеждат до масово изселване на сърби от страната и унищожаване на множество паметници на тяхната история и култура. Инцидентите с човешки жертви се случват независимо от това, че силите на Северноатлантическия алианс са разположени в тогава автономната област от 12 юни 1999 година, след изтеглянето на сръбската армия и полиция от Косово.
В неделя из цялата Сърбия ще се проведат паметни мероприятия и църковни служби.
„От тях (КФОР) очакваме да реагират всеки път, когато сръбският народ се окаже под заплаха. Ако НАТО не е в състояние да го направи на практика, има такива, които са готови да защитят нашия народ“ заяви Вучич на пресконференция в неделя, като добави, че властите в Белград няма да оставят своите съграждани в опасност.
Както припомня РИА Новости, под натиска на Брюксел за сближаване с Косово, както и за да облекчи живота на косовските сърби, през 2011 година Сърбия бе принудена да започне преговори за нормализация на отношенията с косовските албанци с посредничеството на Европейския съюз. В момента диалогът е преустановен.
„Ние искаме да продължим диалога с албанците и преговорите, но, опасявам се, че със своята преговорна платформа и въведените вносни мита другата страна показва, че не иска диалог“, подчерта той.
Съгласно версията на Белград, припомня още руската агенция, погромите над сръбското население, започнали на 16 март 2004 година, са планирани от по-рано от косовските албанци. В резултат от тридневните безредици, повече от 200 граждански лица и сътрудници на международните сили за сигурност получават наранявания, а освен това са разрушени около 1000 сръбски къщи. Сръбската православна църква твърди, че тогава са изгорени 35 църкви и манастири. Впоследствие десетки хиляди сърби напускат Косово.
Останалите в страната около 100 хиляди сърби живеят компактно в Северно Косово и в няколко анклава в централната и южната част.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за нахлуването в сградата на РТС: Насилието приключи

Александър Вучич за нахлуването в сградата на РТС: Насилието приключи

17 Март 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия направи обръщение към обществеността по повод нахлуването в сградата на РТС, предава същата медия.
Вучич говори за погрома над сърбите в Косово и за напредъка на страната, но по-голямата част от обръщението му бе посветено на съботните действия на демонстрантите и част от опозицията.
"Насилието приключи, всички, които участваха в него, ще отговарят", увери държавният глава на западната ни съседка.
Вучич бе категоричен: "Държавата няма да допусне насилието да застраши никого". Същевременно той осъди използването на моторна резачка от демонстрантите, нахлули в сградата на общественото радио и телевизия, някога най-голямата медия на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1on (Македония): Ако КФОР не защити сърбите, има кой да го направи, според Вучич

А1on (Македония): Ако КФОР не защити сърбите, има кой да го направи, според Вучич

17 Март 2019 | 00:40 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че след като КФОР не си изпълняват работата по защита на сръбското малцинство в Косово, има кой да я свърши, информира скопската медия А1on.
„Ние сме в добри отношения и се сработваме с КФОР, но по време на последните акции от страна на Прищина, при ареста на Марко Гурич и събитията около язовира „Газивода“ това доверие падна много ниско. Поддържаме обаче комуникация и се надяваме отново да я подобрим. Вярваме, че те са тук, за да защитават сръбската общност“, смята Вучич.
Президентът на Сърбия е подчертал, че сърбите в Косово не трябва да се тревожат, защото ще се намери кой да ги пази, ако КФОР не могат да си изпълнят задачата.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ИА Regnum (Русия): Сърбия ще се принуди да признае Косово, според Хашим Тачи

ИА Regnum (Русия): Сърбия ще се принуди да признае Косово, според Хашим Тачи

16 Март 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Макар и да не се стреми да направи това, Сърбия ще се види принудена да признае Косово смята косовският лидер Хашим Тачи, информира руската агенция Regnum.
Според президента на Косово няма основания да се влошават отношенията между страната му и САЩ, а Прищина е длъжна да се вслуша в приятелския съвет на Вашингтон да се отменят стопроцентовите мита за сръбските стоки.
Както съобщава албанската новинарска агенция „Тelegrafi“, Тачи изтъква, че сегашната ситуация намалява ентусиазма на Белград. „Като съдя по видяното и вижданото в дипломатическите среди Сърбия е против възстановяване на диалога, но въпреки това той продължава и Сърбия ще се види принудена да признае Косово“, твърди Тачи, но не споменава директно дали трябва да се отменят сто процентовите мита. П този повод думите му са сле9дните: „Исканията на американците, европейците, германците са известни на целия свят. Ако се премине червената линия те ще се намесят“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

a1 On (Македония): Вучич: Ако КФОР не защити сърбите, има кой да го направи

a1 On (Македония): Вучич: Ако КФОР не защити сърбите, има кой да го направи

16 Март 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ако КФОР не си върши работата в Косово относно защитата на сърбите, тогава има кой да го направи, предава македонският портал a1 ON.
„Имаме прилично сътрудничество с КФОР, но след последните действия на Прищина и ареста на Марко Гурич, проникването в Газивода, доверието е много по-ниско. Но, поддържаме комуникация и трябва отново да градим добри отношения. Вярвам, че те са тук да защитят сръбската общност“, каза Вучич.
Той заяви, че сърбите в Косово не трябва да се притесняват, защото ако КФОР не ги защити, то има кой да го направи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: МВнР на Русия призова Европа да обърне внимание на положението на сърбите в Косово

„Российская газета“: МВнР на Русия призова Европа да обърне внимание на положението на сърбите в Косово

16 Март 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Москва. МВнР на Русия призова Европа да обърне внимание на положението на сърбите в Косово, пише руското електронно издание “Российская газета“.
Кризисната ситуация в северната част на Косово е резултат от многогодишни снизхождения спрямо Прищина на „външните куратори“ - САЩ и ЕС. Това обяснява настоящите прекомерни “апетити” на косовските албанци, тяхната непримирима линия в диалога с Белград. Вашингтон и Брюксел са задължени да ограничат радикалите в Прищина, отглеждани под егидата на Запада. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
„Насилието в северната част на Косово, която е населена със сърби, нараства”, каза тя. „Властите в Косово засилват контрола по административната линия, като се позовават на необходимостта от премахване на незаконните доставки на стоки от Сърбия, заради стопроцентовите мита, наложени от Прищина през ноември 2018 година. Липсват определени ресурси за поддържане на живота, преди всичко на определени храни. Прищина постави в списъка за издирване няколко важни фигури от сръбската общност. сръбските региони са притиснати от силите за сигурност на Прищина“, заяви специалният представител на руското външно министерство.
Мария Захарова обърна внимание и на факта, че „заедно с ултимативната„ платформа ”, приета от Косовския парламент на 7 март, обезсмисляща по-нататъшния диалог между Белград и Прищина, както и неотдавнашен опит за установяване на контрол над сръбската част на металургичния комплекс „Трепча“ и лишаване от работа на няколко хиляди служители, тези мерки на косовските власти не са нищо повече от затягане на примката, методично изтласкване на сърбите от провинцията чрез създаване на непоносими условия за тях, заплахи в духа на етнически чистки. " "Къде са всички европейски структури за правата на човека, къде са хората, които се занимават с човешките права и като цяло разбират проблемите на региона?" - пита дипломатът.
Според представителя на руското външно министерство международните сили за Косово са задължени да изпълнят съществуващия си мандат на Съвета за сигурност на ООН и да предотвратят насилието срещу косовските сърби. "Отбелязваме, че КФОР по никакъв начин не са възпрепятствали предишните агресивни действия на косоварите на север, те остават безразлични дори и сега", подчерта тя.
Мария Захарова припомни рекламното мото, което активно се показва няколко години непосредствено след т.нар. признаване на независимостта на Косово по американските канали: "Косово е земя на възможности". "Сега виждаме на какви възможности", отбелязва дипломатът. "Радикалите в Прищина целенасочено подкопават мира и сигурността в Косово и са източник на конфликти в Балканския регион като цяло."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Белград уби Оливер Иванович по заповед на Вучич, смята Ходжай

„24 Инфо“ (Македония): Белград уби Оливер Иванович по заповед на Вучич, смята Ходжай

16 Март 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград/Скопие. Косовският вицепремиер Енвер Ходжай е наясно, че зад миналогодишното убийство на политика Оливер Иванович, един от лидерите на косовските сърби, стоят властите в Белград, а изпълнител е президентът на Сърбия Александър Вучич, информира скопското електронно издание “24 Инфо”, като се позовава на кореспондента на македонската агенция МИА в Прищина.
Реакцията на Ходжай е отговор на изявлението на директора на Службата за Косово в сръбското правителство Марко Джурич. В петък той заяви, че отговорни за убийството на Иванович са президентът на Косово Хашим Таши и парламентарният председател Кадри Весели. Ходжай понастоящем е вицепремиер и бивш ръководител на косовската дипломация. Като потвърждение на това твърдение,според него, е фактът, че самата сръбска държава се стреми да предпази Милан Радойчич, човекът, който е един от основните заподозрени за убийството.Той твърди, че „Политическите поръчители в Белград не само го предпазват, но и пречат да се разкрие този престъпен акт, като използват клевети и пропаганда“. Според косовския вицепремиер, "изявленията на Вучич и помощниците му, които служеха на скандалния режим на Слободан Милошевич, се заканват на косовските сърби да не сътрудничат с властите в Прищина за изясняване на убийството на Иванович".
Ходжай е потвърдил готовността на Прищина този случай да се разкрие.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално“ (Македония): Американският посланик в Прищина поиска от лидерите на косовските сърби да останат в институциите на Косово

"Локално“ (Македония): Американският посланик в Прищина поиска от лидерите на косовските сърби да останат в институциите на Косово

15 Март 2019 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Скопие/Прищина. Филип Коснет, посланик на САЩ в Прищина, в петък се срещна с лидерите на най-голямата партия на косовските сърби, Сръбската листа и поиска да не напускат косовските държавни институции, предава кореспондентът на МИА от Прищина, цитиран от скопската медия „Локално“.
В страницата си в Туитър американският дипломат е съобщил за срещата: „
Обсъдихме интересите и проблемите на сръбската общност в Косово. Техните представители трябва да останат в косовските институции и да работят в името на своята общност“.
Сръбската листа участва в правителството на Рамуш Харадинай, но след въвеждане на стопроцентовите мита за сръбските и босненските стоки нейната парламентарна група се обяви за опозиция. Нейните министри и заместник-министри продължават да изпълняват функциите си, но партията заяви готовността си да отстъпи на опозицията десет депутатски гласа, за да се свали правителството на Харадинай. Албанските опозиционни партии отказаха с аргумента: "няма да доведат правителството до катастрофа чрез Белград". Според тях Сръбска листа се ръководи единствено от инструкциите на Белград и в негов интерес.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Косово ще реагира пряко на всяка заплаха от Сърбия

Хашим Тачи: Косово ще реагира пряко на всяка заплаха от Сърбия

15 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че Косово ще отговори пряко на всяка заплаха, която може да дойде от Сърбия, цитиран от A1 On.
„Аз съм върховният главнокомандващ на Косовските сили за сигурност (КСС). Косово ще реагира пряко на всяка заплаха от Сърбия. Ще отговорим с армия и полиция като един народ, заяви Тачи в интервю за телевизия Klan Kosova.
Президентът на Косово поиска от Белград да спре да се бори с войнствената реторика и заяви, че няма да има разделение на страната.
„Ние ще бъдем безкомпромисни в защитата на нашата цялост и независимост. Разделението на Косово е стара сръбска идея. Това няма да се случи, казвам ви ясно“, подчерта Тачи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Косовските власти са отговорни за повишаване на напрежението в северната част на страната

Мария Захарова: Косовските власти са отговорни за повишаване на напрежението в северната част на страната

15 Март 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Москва/Прищина. Нарастването на напрежението в северната част на Косово се дължи на действията на местните власти за затягане на изолацията на населените от сърби райони. Това подчерта на брифинг от директорът на Департамента за информация и преса към Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
„Косовско-албанските власти засилват контрола по административната линия, като се позовават на необходимостта от премахване на незаконните доставки на стоки от Сърбия с цел заобикаляне на 100-процентните мита, наложени от Прищина през ноември 2018 г. Ситуацията с достъпа до определени ресурси за поддържане на нормалния живот, предимно на отделни продукти, се влошава. Прищина включи в списъка на издирваните лица редица изтъкнати фигури от сръбската общност. Засилва се и присъствието на Косовските сили за сигурност в близост до населените със сърби райони“, заяви Захарова.
„Заедно с ултимативната платформа на косовския парламент, приета на 7 март, която просто прави безсмислен по-нататъшен диалог между Белград и Прищина, както и неотдавнашният опит за установяване на контрол над сръбската част на металургичния комбинат „Трепча“, косовските власти не правят нищо повече от това да пристягат обръча, методично да оказват натиск на сърбите в провинцията и да ги сплашат с духа на етническото прочистване“, изрази увереност руският дипломат.
Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация призова европейските структури за човешки права и експерти в областта на правата на човека да привлекат вниманието към ситуацията. „Международните сили за Косово са задължени да изпълнят мандата на Съвета за сигурност на ООН и да предотвратят насилието срещу косовските сърби", добави Захарова.
„Кризисната ситуация в северната част на Косово е резултат от дългогодишното отстъпление на Прищина пред външни куратори - САЩ и ЕС. Това обяснява прекомерните апетити на косовските албанци, тяхната непримирима линия в диалога с Белград. Радикалите в Прищина, които умишлено подкопават мира и сигурността в Косово, са източник на конфликти в Балканския регион като цяло", предупреди още Захарова.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ако Тръмп свика среща, веднага ще отменим митата

Рамуш Харадинай: Ако Тръмп свика среща, веднага ще отменим митата

15 Март 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай увери, че правителството на най-младата държава на Балканите ще отмени незабавно 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната, ако има договор, според който Сърбия ще признае независимостта в края на процеса на диалога. Съответното той заяви в интервю за телевизия RTV Dukagjini, цитирано от прищинските средства за масова информация.
„Когато написах първото си писмо, в което обясних, че Косово не блокира процесите, казах, че ако президентът Доналд Тръмп покани страните на среща, ние незабавно ще отменим митата, защото ще знаем, че е сериозно и че ще има договор”, поясни Харадинай.
„Казвам и на американците, и на британците, че трябва да принудят Сърбия да спре да купува оръжие от Москва с парите от стоките, които продава в Косово, и че само в този случай ще преразгледаме позицията си относно митата", допълни още косовският премиер.
Харадинай също каза, че по-скоро ще се откаже от поста си, отколкото ще застраши отношенията на Косово със САЩ. Той припомни, че партньорите в управляващата коалиция в Прищина са свободни да напуснат правителството, ако не харесват политиката му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Окончателното споразумение между Сърбия и Косово не се очаква тази година

Zeri (Косово): Окончателното споразумение между Сърбия и Косово не се очаква тази година

15 Март 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Окончателното споразумение между Косово и Сърбия за нормализиране на двустранните отношения едва ли ще стане факт през настоящата година, констатира прищинският ежедневник Zeri във водеща статия.
Според редакцията, че държавният глава на Сърбия Александър Вучич не е готов за това. Припомня се, че и в двете балкански страни вероятно ще се проведат предсрочни парламентарни избори.
Вестникът цитира свои източници, които разкриват, че при последното посещение в Брюксел на косовската делегация е станало ясно, че е малко вероятно да бъде подписан договор между Белград и Прищина през тази година.
Окончателното споразумение се забавя заради 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово. Представители на двете страни не са провеждали срещи от няколко месеца насам, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): НАТО води „специална война“ на Балканите и съзнателно сее страх от Русия в региона

„Вечерне новости“ (Сърбия): НАТО води „специална война“ на Балканите и съзнателно сее страх от Русия в региона

14 Март 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Белград. В последно време някои западни официални лица и генерали от НАТО повтарят като мантра обвинения по адрес на Русия за това, че уж тя разпространява своето „вредно влияние“ на Балканите. Основната цел на тези обвинения е да се завлекат Белград и Баня Лука под чадъра на военния алианс и да се отслабят позициите на Сърбия в решаването на косовския въпрос, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“ в материал, представен без редакторска намеса.
Така събеседниците на „Новости“ коментират все по-явните атаки на някои центрове на политическа и военна власт, които почти ежедневно сеят страх от Русия в региона. Съвсем наскоро се изказа командващият обединените сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти. На изслушванията пред комисията на Сената на САЩ по въоръжените сили, той обяви Кремъл за главен виновник за нестабилната обстановка на Балканите. Скапароти не изпусна възможността да отбележи, че Русия отказва да признае Косово и, оказвайки политическа, военна и икономическа помощ, се опитва да запази влиянието си в Сърбия.
Нашите събеседници смятат, че в действителност се провежда „мръсна игра” и се създава илюзия за опасност от Русия. Именно тези, които наистина са виновни за дестабилизиране на региона, са тези, които се крият зад този раздут страх.
Бившият сътрудник на Контраразузнавателната служба (KOS) Любан Каран отбелязва, че сега ставаме свидетели на втората фаза от „специалната война“. НАТО я води, за да постави Балканите под своя пълен контрол. И затова създава центрове за нанасяне на удари по Сърбия и Република Сръбска. „Единият център е Скопие, където преобладава американското влияние и на власт е премиерът Заев. Тук, като на поклонничество, ходят някои от лидерите на нашата опозиция. Вторият център се подчинява на британците и се намира в Сараево. Оттук се осъществява натиск над Република Сръбска“, твърди Любан Каран.
Според него, формулата за „вредното влияние на Русия“, която се използва срещу Москва, е най-доброто доказателство, че всъщност Запада няма нито едно доказателство, че Русия действително е опасна. Ако имаха доказателства, те биха ги представили незабавно пред обществеността.
Професорът по международни отношения и геополитика Сърджан Перишич очаква натискът върху Белград и Баня Лука да продължи. Те ще бъдат принуждавани да откажат да си сътрудничат с Русия, да се откажат от политиката на военен неутралитет и да се присъединят към НАТО. „Западът не се интересува от укрепване на демокрацията тук или защита на човешките права и свободата на медиите. Единствената цел е да се отслаби влиянието на Русия, която естествено присъства в нашия регион повече от два века. Дори не говоря за факта, че сръбските и руските интереси съвпадат в много отношения, но Западът това не му се харесва“, казва Сърджан Перишич.

Ивица Дачич: Лицемерни играчи в ЕС

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви в четвъртък, че, според него, САЩ играят двойна игра по отношение на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина. Точно толкова лицемерно постъпват и някои страни-членки на Европейския съюз, тъй като не биха приветствали евентуалното подписване на договор, основан на принципите, които са обсъждани досега. „Те не искат да се стигне бързо до договор и не искат споразумение, в което не играят главна роля. Тези страни призовават Рамуш Харадинай да не отменя митата“, заяви Дачич.
По неговите думи, опитвайки се да оправдаят Косово, те казват: „Прищина наложи мита, а вие не позволихте да ги приемат в Интерпол и се опитвате да получите откази от признанията на независимостта на Косово, като по този начин усложнявате диалога“.
Отговаряйки на въпроса какво очаква от посещението на държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, сръбският политик заяви: „Много делегации от САЩ вече бяха тук. Всички отиват първо в Прищина, а след това идват при нас. Смятаме, че не си струва да идват в Белград. Нека да решат с Прищина за премахването на митата и ще се придвижим напред“.

От полза е за военната индустрия

Политическият анализатор Драгомир Ангелкович обръща внимание на друг важен аспект на обвиненията на Запада срещу Русия. „Напрежението умишлено ескалира и се създава фалшива картина на опасност, за да се снабдяват членовете на НАТО с нови оръжия. То се продава, разбира се, от американски компании. Да се говори за това, че Русия е най-голямата опасност е изгодно и за противниците на Доналд Тръмп, които искат да създадат илюзията за неговата близост с Москва. Обвиненията за „вредно влияние“ на Русия се връщат срещу него като бумеранг. намерението на силите на НАТО да попълнят военния си съюз не само със страните от Балканите, но и с Украйна и Грузия, е очевидно“, категоричен е Ангелкович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Прищина: Косово стагнира заради корупцията и насилието над малцинствата

Посланикът на САЩ в Прищина: Косово стагнира заради корупцията и насилието над малцинствата

14 Март 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. След доклада на Държавния департамент за човешките права, в който става въпрос и за Косово, се изказа и посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Косово продължава да стагнира заради корупцията, нападенията над журналисти, депортацията на хора в други държави въпреки правилата и насилието над малцинствата“, пише посланик Коснет в своя профил в „Туитър“.
Доклад на Държавния департамент за правата на човека в Косово през 2018 г. показва постоянна корупция в държавните структури, заплахи и насилие срещу журналисти и представители на малцинства и слаба възвращаемост на бежанците.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Прищина: Косово е в застой заради корупцията и нарушенията на правата на човека

Посланикът на САЩ в Прищина: Косово е в застой заради корупцията и нарушенията на правата на човека

14 Март 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет заяви, че страната е „в застой в борбата срещу корупцията, нападенията срещу журналисти, експулсиране на чужди граждани без редовен процес, насилието срещу малцинства", цитира думите му македонската електронна медия A1 On.
Коментарът, който Коcнет публикува в профила си в социалната мрежа „Туитър“, бе предшестван от доклад на Държавния департамент на САЩ относно положението с правата на човека през 2018 г.. В него основните проблеми в Косово са определени като „насилствено връщане на бежанци или търсещи убежище, ендемична корупция във властта, насилие и заплахи към журналисти, нападения срещу членове на етнически малцинства или други маргинализирани общности“.
В доклада специално се подчертава случаят с експулсирането на шестима турски граждани в Турция, които според Вашингтън са преследвани „под неоснователни обвинения".
Изгонването от Косово на турските граждани през март миналата година, които Анкара обвинява в сътрудничество с Фетхулах Гюлен, политическия опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган, продължава да предизвиква реакции от различни политически и граждански кръгове в Косово, но никой все още не е поел отговорност за нарушението на процедурите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Трима топ делегати дойдоха и си отидоха от Прищина, но митата остават в сила

Zeri (Косово): Трима топ делегати дойдоха и си отидоха от Прищина, но митата остават в сила

14 Март 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия на първа страница водещият прищински ежедневник Zeri отбелязва поредицата от посещения в последните дни на официални лица на САЩ, Великобритания и Германия в най-младата държава на Балканите. Общият им призив към косовските власти бе да премахнат 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната. Министър-председателят Рамуш Харадинай обаче отхвърли молбата им и „остана самотен лидер в битката за запазване на действащите тарифи”, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): КФОР реагира на изявленията на Вучич: Няма признаци, че Прищина планира намеса на север

Zeri (Косово): КФОР реагира на изявленията на Вучич: Няма признаци, че Прищина планира намеса на север

14 Март 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на КФОР Винченцо Грасо отрече твърденията на държавния глава на Сърбия Александър Вучич, съгласно които косовските власти планират въоръжена интервенция в северната част на страната и изземването на контрола над рудника „Трепча“, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Според Грасо няма признаци, че Прищина подготвя подобна операция - твърдение, които някои медии разпространиха по-рано. Италианецът бе категоричен, че ситуацията в Косово е под контрол и няма никакви индикации за възможни инциденти.
На въпрос дали от КФОР биха се съгласили с евентуален план на Прищина за намеса в Северно Косово, Грасо подчерта, че не трябва да се създават ненужни напрежения, базирани на неоснователна информация, защото предизвиква безпокойство сред гражданите.
Грасо е запитан и какво ще направи КФОР, ако Косово се намеси на север. Отговорът му – международните сили на НАТО в страната поддържат добри контакти с всички институции в страната, включително с въоръжените сили. Ето защо са в състояние да предотвратят всякакви неочаквани действия, увери говорителят на КФОР.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Александър Вучич се среща с генералния директор на Форин офис по политическите въпроси, темата – Косово

Blic (Сърбия): Александър Вучич се среща с генералния директор на Форин офис по политическите въпроси, темата – Косово

14 Март 2019 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич ще проведе среща с генералния директор на Форин офис по политическите въпроси – Ричард Мур, съобщава електронното издание на белградския Blic, като се позовава на пресслужбата на Президентството. Темата в дневния ред на срещата е една – Косово.
Както бе обявено по-рано, Мур ще има и отделни разговори с премиера на западната ни съседка Ана Бърнабич, а също и министъра на външните работи Ивица Дачич.
Мур пристига в Белград от Прищина, където в сряда се срещна с представители на националният екип за преговорите със Сърбия. Британският политик разговаря и с министър-председателя на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай. В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ той обяви, че темата на разговора му с Мур е била политическата ситуация в Косово и Западните Балкани. Двамата не са обсъждали 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната.
Съпредседателят на националния екип за диалога Фатмир Лимай на свой ред също заяви, че е разговарял с Мур за продължаването на преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина и за премахването на наложените мита. Както и всички представители на САЩ и Германия, посетили Косово през последните седмици, Мур е настоял Прищина да отмени митата с цел деблокиране на диалога.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветът на федерациите призова ООН и ЕП да осъди агресията на НАТО срещу Югославия

ТАСС: Съветът на федерациите призова ООН и ЕП да осъди агресията на НАТО срещу Югославия

13 Март 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Горната камара на руския парламент - Съветът на федерациите, прие документи с призив Европейския съюз и ООН да осъдят агресията на НАТО срещу Югославия и да предприеме всички необходими действия за преодоляване на последиците от нея. Съгласно текста на руските сенатори, Алиансът се превръща във все по-голяма заплаха за глобалната сигурност, предава TACC.
Съответният документ е подготвен във връзка с 20-годишнината от началото на военната операция на НАТО срещу Югославия.
„Съветът на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация призовава парламентите на чужди държави, ООН, Междупарламентарната асамблея на страните от Организацията на независимите държави (ОНД), Парламентарната асамблея на Организацията на Договора за колективна сигурност, Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Европейския парламент да осъдят агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия и да предприемат всички необходими действия за преодоляване на последствията от нея”, се казва в изявлението на Съвета на федерациите.
Сенаторите отбелязват, че военната операция на НАТО срещу Югославия, стартирана на 24 март 1999 г., „стана акт на явна агресия срещу суверенна държава в Европа, създавайки пряка заплаха за международния мир и сигурност, което се отрази негативно на по-нататъшното развитие на отношенията между европейските държави и подкопава доверието им една към друга“, се казва в приетия текст.
„За съжаление уроците от трагичните събития от 1999 г. не са научени и НАТО продължава да разчита на военна сила за разрешаване на конфликти в международните отношения. Впоследствие под измислени претексти и без санкции от Съвета за сигурност на ООН редица държави от НАТО използваха въоръжена сила срещу други суверенни страни – Ирак, Либия, Сирия, а днес се чуват заплахи за възможност от предприемането на подобни действия срещу Венецуела, Куба, Никарагуа“, се казва още в документа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Белград предупреди НАТО – ще реагираме, ако нападнат сърбите в Косово

Ивица Дачич: Белград предупреди НАТО – ще реагираме, ако нападнат сърбите в Косово

13 Март 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич разкри, че официален Белград е предупредил НАТО, че ще реагира в случай на нападение срещу сръбската общност в Косово, съобщава македонското електронно издание МКД.
Няма единен призив на международната общност към Прищина за премахване на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки и следователно затова остават в сила, заяви Дачич. Съгласно думите му, САЩ имат интерес от премахване на тарифите и продължаване на диалога, защото искат да извлекат политически плюсове за себе си.
„Някои страни от Европейския съюз не го искат и постоянно казват на Рамуш Харадинай да не премахва митата. Те искат диалогът да продължи и когато всички седнат на масата за преговори, тогава тарифите ще бъдат премахнати", припомни първият дипломат на Белград.
Той припомни, че Великобритания не осъжда действията на Прищина и не желае промяна в границата. А Германия не е съгласна с промяната на границата, но не подкрепя митата на Прищина.
„Великобритания, според нас, насърчава Харадинай да не премахва тарифите, те не харесват идеята за компромис... Те не смятат, че този въпрос трябва да бъде решен. Предлагат решения, които предполагат, че трябва да признаем Косово в рамките на съществуващите граници и че северната част на Косово трябва да има широка автономия“, отбеляза Дачич.
С въвеждането на тарифите и приемането на платформата на Прищина, диалогът е блокиран, а позицията на Белград е, че той може да бъде продължен, само след като тарифите бъдат премахнати. „Отегчаващото обстоятелство е, че има избори в ЕС, но и в САЩ, и може да се случи демократите да се върнат на власт, а те застъпват идеята, че няма какво да се обсъжда и че Сърбия трябва да признае Косово", подчерта сръбският външен министър.
Говорейки за Косовските сили за сигурност, Дачич заяви, че Сърбия е предупредила КФОР и НАТО, че ще се намеси, ако бъдат атакувани сърбите в най-младата държава на Балканите. „Сърбия няма да допусне нападение срещу сърби в северната част на страната. Нормално, няма да допуснат нападение срещу Косово, но Северът им е мания“, заключи сръбският министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Харадинай реагира на изявлението на Могерини: Диалогът беше дерайлиран преди митата

RTK (Косово): Харадинай реагира на изявлението на Могерини: Диалогът беше дерайлиран преди митата

13 Март 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай в сряда коментира изявлението на върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, че ще насрочи диалог между Прищина и Белград веднага щом Косово отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Министър-председателят написа в „Туитър“, че „диалогът бе дерайлиран много преди да бъдат въведени митата. Липсата на прозрачност, насърчаването на идеята за размяна на територии и провалът в прилагането на съществуващите споразумения – това са причините. Диалогът може и трябва да продължи без това да е свързано с митата“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Прищинските власти планират да завземат металургичния комбинат „Трепча“ в Северно Косово с военна част

Blic (Сърбия): Прищинските власти планират да завземат металургичния комбинат „Трепча“ в Северно Косово с военна част

13 Март 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовските власти планират да изпратят специална част на силите си за сигурност, която да завземе постройките на металургичния комбинат „Трепча“ в Северно Косово и по този начин напрактика да инфилтрират сръбската част на страната, съобщава белградския ежедневник Blic, като се позовава на свои източници от дипломатическите кръгове в Прищина, които информират още, че КФОР е наясно с тези планове и не изключва възможността да допусне тази акция.
Събеседникът на изданието добавя, че изпълнението на замисъла, както и това, дали изобщо акцията ще стане реалност, зависи пряко от вътрешнополитическите събития в Косово, но и от по-широките политически активности около Прищина.
„Но иначе има основи и намерения за осъществяване на операцията“, е заявил пред Blic източникът от Прищина.
Косовското правителство ще обоснове операцията с приетите наскоро от парламента в Прищина закони, които се отнасят за „Трепча“, твърди още вестникът. Със завземането на металургичния комбинат те ще искат да покажат, че законите на Косово се прилагат и се отнасят за цялата територия на държавата.
За подобно развитие на нещата, както и за възможната акция на лидерите на косовските албанци, говори решението от миналата седмица (8 март) за вписването на „Трепча“ в агенцията за регистрация на имоти в Косово като акционерно дружество. Косовската държава притежава 80% от акциите, а останалите 20% са на работниците в комбината. По-рано бе приет Закон за „Трепча“ и статут на дружеството в косовския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Заплахите на ПДК за сваляне на косовското правителство са несериозни

„Зери“ (Косово): Заплахите на ПДК за сваляне на косовското правителство са несериозни

13 Март 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Изявленията на високопоставени лица от „Демократическата партия на Косово“ (ПДК), че могат да предизвикат предсрочни парламентарни избори в страната заради отказа на премиера Рамуш Харадинай да отмени вносните мита върху сръбските стоки са несериозни и неоснователни, пише прищинският ежедневник „Зери“ в статия на първа страница.
Косовски политически анализатори са заявили пред вестника във вторник, че подобни изявления са само „игра на думи“.
По думите на коментатора Рамуш Тахири, ПДК няма 61 гласа в парламента. „Нито една партия не си сътрудничи с ПДК. Тя няма съюзници. ПСД, Нисма, ААК, „Алтернатива“ и „Сръбска листа“ не си сътрудничат с ПДК и на нея ще й е много трудно да осигури 61 гласа“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Агенция БЕТА (Сърбия): Вучич е разговарял със съветници на Меркел

Агенция БЕТА (Сърбия): Вучич е разговарял със съветници на Меркел

12 Март 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял в Белград с първия съветник на германския канцлер Ангела Меркел по външната политика Ян Хекер и съветника й по балканските въпроси Матиас Лютенберг, предава сръбската информационна агенция БЕТА.
Срещата, според информацията в сръбските медии, е проведена в понеделник вечерта, продължила е два часа и е завършила без изявления за медиите.
Преди това Хекер и Лютенберг бяха в Прищина, където разговаряха с президента и премиера на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай за диалога между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия: Ситуацията със сигурността в Косово е стабилна, но непредвидима; Армията на Сърбия става по-силна всеки ден

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия: Ситуацията със сигурността в Косово е стабилна, но непредвидима; Армията на Сърбия става по-силна всеки ден

12 Март 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал-полковник Милан Мойсилович заяви, че ситуацията със сигурността в Северно Косово е стабилна, поради засиленото присъствие на полицията, но непредвидима, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
В рамките на участието си в програмата „Дневник“ на РТС той обясни, че ситуацията със сигурността е много сложна и изпълнена с напрежение.
„Отговорност на военнослужещите от КФОР е да осигурят стабилна ситуация на територията на Косово и Метохия. Ние се интересуваме от нашите граждани не само в Северно Косово, но и в южната част на страната, на цялата територия на Косово и Метохия“, заяви военният.
По думите на Мойсилович, Белград поддържа тясна комуникация с КФОР и по тази линия се осъществява постоянен обмен на информация.
„Президентът на републиката се е ангажирал с мирно решение на въпроса за Косово и Метохия, така че военното участие в момента не се разглежда при разрешаването на този въпрос, но като войник не мога да изключа тази възможност“, обясни началникът на Генералния щаб на сръбската армия.
Генералът посочи, че не може да се каже, че състоянието на армията е добро, защото по цялата административна линия се изпълняват задачи за подобряването й.
Когато става въпрос за готовността на армията, Мойсилович казва, че това са по-ведри теми.
„Сръбската армия е образно казано много по-силна от вчера, а утре ще бъде по-силна, отколкото е днес. Има 14 „МиГ-29“, 10 от които в Република Сърбия, а четири са в основен ремонт в Беларус“, каза той и добави, че в момента Сърбия достига нивото на военновъздушните сили на СФРЮ.
„Чакаме деня, когато ще пристигнат и хеликоптерите. Ние се занимаваме с броя на самолетите. Но това се отразява на общите способности на нашата армия. Летателните часове са повече, има повече прихващания във въздуха, което ни дава сигурност“, каза генералът.
Що се отнася до военния парад, който ще се състои на 24 март по повод 24-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Сърбия, Мойсилович заяви, че по този начин армията ще даде своя принос в отбелязването на датата на започването на бомбардировките.
Той съобщи, че тогава ще полетят „МиГ“-овете, с които разполага сръбската армия и те ще бъдат представени пред гражданите.
„Разбира се, няма да можем да покажем всичко, което имаме на разположение, но ще демонстрираме нашите способности,, за да може армията да е готова и мотивирана да изпълнява всички задачи“, обясни Мойсилович.
По неговите думи, сръбската армия е готова да реагира на всяка криза в региона.
Що се отнася до материалното положение на войниците, Мойсилович е окуражен от факта, че цялото държавно ръководство мисли за своите защитници на сигурността.
„Имахме увеличение на заплатите и това показва, че държавата стои зад армията“, началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовските вестници: Берлин е срещу „корекция на границите“, призовава за отмяна на митата върху сръбските стоки

Косовските вестници: Берлин е срещу „корекция на границите“, призовава за отмяна на митата върху сръбските стоки

12 Март 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Визитата на главните съветници на германския канцлер Ангела Меркел Ян Хекер и Матиас Лютенберг в Прищина в понеделник и разговорите им с президента на страната Хашим Тачи, премиера Рамуш Харадинай и вицепремиер Енвер Ходжай е основната тема в косовските медии във вторник.

„Коха Диторе“ пише на първа страница, че пратениците на Берлин са призовали за отмяна на 100-процентовите мита, които Прищина наложи върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина,а източниците на вестника обясняват, че съветниците на Меркел са подчертали, че таксите блокират диалога Белград- Прищина в Брюксел. Освен това германските представители са подчертали, че позицията на страната им за финалното споразумение между Косово и Сърбия отхвърля категорично размяната на територии между двете страни, както е отбелязала многократно канцлерът Ангела Меркел.
Харадинай написа във „Фейсбук“, че е провел „открит разговор с политическите съветници на германския канцлер Ангела Меркел, Ян Хекер и Матиас Лютенберг, относно актуалните събития в страната, процеса на диалога със Сърбия, вътрешната консолидация на Косово и евроатлантическия му път. Благодарни сме за постоянната подкрепа на Германия във всички фази на процеса на изграждане на държавата в Косово. Германия е важен икономически и политически партньор на Косово и неговият силен глас в евроатлантическите структури“.

Вицепремиерът Ходжай каза, че е имал ползотворна среща със съветниците на Меркел и че 2019 г. представлява много добра възможност за постигане на историческо споразумение, което трябва да приключи с взаимното признаване [със Сърбия] и членството на Косово в ООН.

„Епока е Ре“ съобщава на първа страница, че висшите германски служители не са пожелали да коментират срещите си в Прищина и че нито Харадинай, нито Ходжай са казали, че митата върху сръбските стоки са споменати по време на срещите.

„Зери“ отбелязва в едно от заглавията си на първа страница, че според някои политически коментатори в Прищина, американците са срещу митата, но германците ги подкрепят. Вестникът цитира член на базирания в Прищина Косовски демократичен институт, който казва, че „премиерът Харадинай мълчи за подкрепата за запазване на митата от Германия и Великобритания“.
Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово (ДПК) Джавит Халити каза в понеделник пред „Зери“, че Харадинай запазва в сила митата „поради причини, свързани с изборите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Харадинай: Няма промяна, митата остават

МКД: Харадинай: Няма промяна, митата остават

12 Март 2019 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Все още няма промяна в ситуацията“, заяви Харадинай пред репортери малко преди среща с делегация от американски инвеститори, съобщиха медиите в Прищина.
През деня, както беше обявено, Харадинай ще се срещне с двамата основни съветници по външната политика на германския канцлер Ангела Меркел, Матиас Лютенберг и Ян Хекер.
Делегацията на американските бизнесмени оглавява генералният консул на Косово в Ню Йорк.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Новости“: Косово очаква признаване на независимост от 19 страни тази година

РИА „Новости“: Косово очаква признаване на независимост от 19 страни тази година

12 Март 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Властите на самопровъзгласената република Косово се готвят за интензивно лобиране за признаване на независимостта на Прищина от трети страни през 2019 г., заяви заместник-министърът на външните работи на Косово Рейхан Вуничи, съобщава РИА „Новости“.
Министърът на външните работи Ивица Дачич заяви, че сръбските власти ще продължат да работят за намаляване на броя на страните, признали независимостта на самопровъзгласилото се Косово до нивото от 2011 година. По-рано, Западът призова официалния Белград да намали дипломатическата дейност във връзка с отмяна на признаването на независимостта на Косово от трети страни. Според сръбските власти броят на страните, признали самопровъзгласената република, е по-малко от сто.
„Министерството на външните работи очаква още 19 страни да признаят независимостта на Косово тази година. Междувременно, ние сме изправени пред проблеми и обструкции в резултат на агресивното лобиране на Сърбия срещу Косово. Външният министър на Косово Бехчет Паколи лобира сега повече от всякога в света“, съобщава „Радио и телевизия Косово“.
Косовско-албански структури в Прищина едностранно обявиха независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Самопровъзгласената република не е призната от Сърбия, Русия, Китай, Израел, Иран, Испания, Гърция и редица други държави.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EADaily: Държавният департамент на САЩ: Сърбия и Косово трябва да се признаят взаимно

EADaily: Държавният департамент на САЩ: Сърбия и Косово трябва да се признаят взаимно

12 Март 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Взаимното признаване на Косово и Сърбия е ключов компонент във всеобхватното споразумение между Белград и Прищина. Това заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, предава руската агенция EADaily.
„Ние вярваме, че Косово е изправено пред решителна стъпка и, че се движи към по-справедливо и процъфтяващо бъдеще. Всеобхватно споразумение между Сърбия и Косово, което е от полза и за двете страни, е начин да се постигне това бъдеще, където взаимното признаване играе ключова роля“, заяви Хейл пред агенция „Бета“ след среща с „премиера“ на Косово Рамуш Харадинай, „президента“ Хашим Тачи и „председателят на парламента“ Кадри Весели на 9 март.
Според Хейл Съединените щати не се придържат към каквато и да е конкретна позиция относно това какъв трябва да бъде резултатът от диалога между Белград и Прищина. Този резултат ще бъде определен от „народите на двете страни“ чрез техните лидери и „други демократични средства“, каза представителят на Държавния департамент.
Той отказа да отговори на въпроса дали САЩ подкрепят т. нар. демаркация или размяна на територии. „Не искам да коментирам слуховете, ясно е, че двете страни трябва да постигнат споразумение за това, което е необходимо за нормализиране на отношенията и взаимното признаване, което е полезно и за двете страни. Това споразумение ще бъде подкрепено от САЩ“, отбеляза представителят на Държавния департамент на САЩ.
По-рано, на 7 март, „парламентът“ на сепаратистко Косово прие платформа за преговори с Белград, която сръбското ръководство разглежда като доказателство, че Прищина „не иска да продължава диалога“. Платформата съдържа 11 принципа, въз основа на които представители на албанските сепаратисти ще водят диалог с Белград за „пълната нормализация на отношенията“. Наред с другото, тя предвижда взаимно признаване на сепаратисткото Косово и Сърбия в рамките на съществуващите граници, както и отмяната на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
Документът, приет от „косовския парламент“, гласи, че политически приоритет е създаването на условия за членство на сепаратисткото образувание в Съвета на Европа, ЕС и ООН. От Сърбия се изисква да спре всички действия за отмяна на признаването на независимостта на Косово от чужди държави и да предотврати влизането му в международни организации. В платформата ЕС и САЩ са посочени като гаранти на споразумението, постигнато между Белград и Прищина.
Документът предвижда също създаването на съд, който да разглежда „сръбските престъпления в Косово”. Природните ресурси на Косово, включително язовир Газивода, където е разположена едноименната водноелектрическа централа и минният завод „Трепча“, трябва да бъдат част от суверенната територия на Република Косово.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия няма да се съгласи с ултиматума на Прищина и неговите „западни куратори“. Според Вучич, Европейският съюз го е измамил, като обеща, че платформата, приета от косовския „парламент“, дори няма да стане част от дневния ред. Както заяви президентът на Сърбия, върховният представител на ЕС Федерика Могерини преди шест месеца заяви, че приемането на такава платформа ще бъде катастрофа за Сърбия и за Балканите.
Както съобщава EADaily, за Прищина признаването на независимостта й от Белград е единственият възможен изход от преговорите за „нормализиране на отношенията“, които се провеждат чрез посредничеството на Европейския съюз. В същото време, „президентът“ на сепаратисткото Косово Хашим Тачи по-рано представи идеята за „корекция на границите“, която предполага присъединяването на три общини от южна Централна Сърбия към Косово (Прешево, Медведа и Буяновац). Междувременно „премиерът“ Рамуш Харадинай настоява да се потвърдят границите на Косово, в които то съществува като автономна провинция на Сърбия.
Сръбският президент Александър Вучич настоява за компромисно решение, което според него може да бъде разграничението на Косово. Въпреки че самият Вучич не е уточнил какво точно трябва да означава това „разграничение“, тази идея се обсъжда в медиите като един вид размяна на територии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовската опозиция: Няма да сваляме правителството на Харадинай с помощта на гласовете на сърбите

Косовската опозиция: Няма да сваляме правителството на Харадинай с помощта на гласовете на сърбите

11 Март 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Албанските опозиционни партии в косовкия парламент – „Демократическият съюз на Косово“ (ДСК), Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) и „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), не приемат предложението на партията на косовските сърби, „Сръбска листа“, да съберат 61 гласа и да свалят правителството на премиера Рамуш Храдинай, предава македонският информационен портал „А1 Он“.
Както съобщава кореспондентът на МИА от Прищина, депутатът от Движение „Самоопределение“ Реджеп Селими е заявил пред вестник „Зери“, че неговата партия няма да приеме под никаква форма да сваля правителството чрез Белград.
„С оглед на това, че правителството бе формирано с помощта на „Сръбска листа“, т.е. с благословия от Белград, ние няма да сваляме това правителство чрез тази партия, а само чрез косовската опозиция. Нито разчитаме на гласовете на „Сръбска листа“, нито смятаме да им ги искаме за сваляне на правителството. Властта трябва да падне, избори трябва да има, и то колкото може по-скоро, но не затова, че Сърбия го иска, а защото това искат гражданите на Косово“, заяви Селими.
Във връзка с призива на партията на косовските сърби за сваляне на коалиционното правителство на Харадинай, лидерът на парламетнарната група на ЛДК Абдула Хоти заяви пред прищинския вестник, че неговата партия не смята да приема никакви условия.
„ЛДК ще поиска вот на доверие към правителството в момента, когато бъдат осигурени 61 гласа в парламента на Косово. Междувременно, ние няма да приемем никакви условия от никого“, заяви Хоти.
Заместник-председателят и народен представител от „Сръбска листа“ Игор Симич заяви в неделя пред белградски медии, че партията оставя на разположение на косовската опозиция гласовете на своите 10 депутати за смяна на настоящото правителство.
„Сръбска листа“ е част от коалиционното правителство на Косово, но след въвеждането на 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина от Харадинай през миналия октомври, тя действа като опозиция в косовския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Опозицията в Прищина не прие предложението на „Сръбска листа“: „Няма да сваляме правителството на Харинай чрез Белград"

A1 On (Македония): Опозицията в Прищина не прие предложението на „Сръбска листа“: „Няма да сваляме правителството на Харинай чрез Белград"

11 Март 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозицията в Прищина – „Демократичен съюз на Косово“ и „Самоопределение“ не приеха предложението на партията на етническите сърби в страната – „Сръбска листа“, за осигуряване на 61 гласа „за“ свалянето на правителството на премиера Рамуш Харадинай, предава македонската електронна медия A1 On.
Депутатът от „Самоопределение“ Реджеп Семили увери пред местни медии, че неговата партия не приема в никакъв случай предложението „да свали правителството през Белград“.
„Независимо от факта, че правителството е сформирано с помощта на „Сръбска листа“, т.е. с благословия от Белград, ние няма да свалим кабинета чрез тази партия, а чрез косовската опозиция. Не разчитаме на гласовете на нейните депутати, нито ги търсим за сваляне на правителството. То трябва да падне, изборите трябва да бъдат проведени възможно най-скоро, но не защото Сърбия иска това, а защото гражданите на Косово го искат“, коментира Селими.
Що се отнася до призива на „Сръбска листа“ за смяна на правителството на Харадинай, ръководителят на парламентарната група на „Демократичен съюз на Косово“ Авдулах Хоти заяви, че партията му не приема никакви условия.
„Демократичен съюз на Косово“ ще обработи искане за гласуване на недоверие към правителството в момента, в който си осигури 61 гласа в парламента. Въпреки това, ние не приемаме никакъв вид кондициониране от никого“, подчерта Хоти.
Вицепредседателят и депутат от „Сръбска листа“ Игор Симич, заяви по-рано пред белградските медии, че неговата партия е предоставила на косовската опозиция гласовете на десетте си депутати за отстраняване от власт на сегашното правителство.
„Сръбска листа“ е част от правителството на Рамуш Харадинай, но след въвеждането на 100-процентови мита върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина през ноември миналата година премина в опозиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): След посещението в Прищина – съветници на Ангела Меркел отпътуват за Белград

„Макфакс“ (Македония): След посещението в Прищина – съветници на Ангела Меркел отпътуват за Белград

11 Март 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белрад. Двама топ съветници на германския канцлер Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово, след което ще отпътуват и за Белград за среща с държавния глава Александър Вучич, пояснява македонската информационна агенция „Макфакс“.
Става въпрос за съветника по външна политика Ян Хекер и Матиас Лютенберг, ръководител на Отдела за Източна и Югоизточна Европа на Канцеларията за Косово. В Прищина те ще разговарят с президента Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай.
Очаква се посещението на двамата германски служители да бъде критично в дебата за това дали да бъде премахнати или временно спрени 100-процентовите мита за вноса на сръбски стоки, наложен от правителството в Прищина през ноември миналата година, както и за продължаването на диалог с Белград.
Агенцията подчертава, че Вучич се радва на добри отношения с канцлера на Германия, но все още няма официална информация от неговата пресслужба за планираната среща с нейните съветници.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Вече година Косово не е получило нито едно ново признание на независимостта си

Zeri (Косово): Вече година Косово не е получило нито едно ново признание на независимостта си

11 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия на първа страница прищинският ежедневник Zeri отбелязва, че вече година Косово не е получило признание на независимостта си от нови държави. Междувременно Сърбия непрекъснато обявява, че страните оттеглят признанията си за държавността на Косово. Представители на опозицията и политически коментатори в Прищина твърдят, че дипломацията на Косово е много слаба и неорганизирана, докато Министерството на външните работи очаква 19 нови признания тази година. Документът цитира заместник-министъра на външните работи на Косово Рейхан Вуники, който казва, че се работи интензивно за осигуряване на нови признания. „Но ние сме изправени пред проблеми и пречки в резултат на агресивното лобиране на Сърбия срещу Косово... Дипломацията на Косово и външният министър Беджет Пацоли лобират повече от всякога в страните".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Русия ще подкрепи единствено споразумение, което осакатява Косово, твърди бивш съветник в Държавния департамент на САЩ

Zeri (Косово): Русия ще подкрепи единствено споразумение, което осакатява Косово, твърди бивш съветник в Държавния департамент на САЩ

11 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на прищинския ежедневник Zeri цитира Дейвид Филипс, бивш съветник в Държавния департамент на САЩ, според когото Русия ще се противопостави на всяко споразумение между Косово и Сърбия, с изключение на такова, което би „осакатило“ най-младата държава на Балканите.
Филипс твърди, че „подкрепата за идеята за разделянето на Косово отговаря на стратегическите цели на Русия, защото ще подтикне разделението в косовското общество, което може да доведе до насилие и дискредитиране на косовския проект".
„Президентът Тачи беше измамен от Вучич и Путин, за да повярва, че е възможен вариант за коригиране на границите. Това не е решението. Корекцията на границите ще отслаби Косово и ще създаде разцепления в косовското общество”, предупреди американският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Водещи съветници на Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово

Gazeta Express (Косово): Водещи съветници на Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово

11 Март 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двама топ съветници на германския канцлер Ангела Меркел пристигат на посещение в Косово, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Става въпрос за съветника по външна политика Ян Хекер и Матиас Лютенберг, ръководител на Отдела за Източна и Югоизточна Европа на Канцеларията на Косово. „Те ще дойдат в Прищина на 11 март, за да се срещнат с президента Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай", разкри по-рано източник на изданието.
Очаква се посещението на двамата германски служители да бъде критично в дебата за това дали да бъде премахнати или временно спрени 100-процентовите мита за вноса на сръбски стоки, наложен от правителството в Прищина през ноември миналата година, както и за продължаването на диалог с Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Идеята за промяна на границите на Косово не е мъртва

Koha Ditore (Косово): Идеята за промяна на границите на Косово не е мъртва

11 Март 2019 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Идеята за промяна на границите на Косово като опция, която може да бъде включена в споразумение, постигнато в резултат на водения под егидата на Европейския съюз диалог за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, не е мъртва, въпреки че множество дипломати признават, че е опасна и нежелателна, коментират в редакцията на електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
Изглежда, че не само първоначалните поддръжници на тази идея - президентите на Косово и на Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, но и Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини и нейните сътрудници, участвали в диалога, както и комисарят по разширяването Йоханес Хан, не предвиждат силна съпротива срещу предложението – не само в Косово, но и в самата Общност.
От редакцията подчертават, че европейски дипломати, говорили за изданието през последните дни, са изразили увереност, че непопулярната идея за корекция на границите е издигната в опит да се помогне на Вучич страната му да не изглежда като губеща в преговорите. Така по-лено би могло да се стигне до признаване на Косово, обяснява вестникът.
Всички от ЕС, подкрепили идеята тази идея, нямат голям опит с Балканите. Те са на мнение, че Тачи и Вучич ще получат подкрепата на гражданите си „без много проблеми“. Сметките им обаче не са верни, уверени са от редакцията на прищинския ежедневник.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косовските сърби обмислят оттегляне от всички институции

Gazeta Express: Косовските сърби обмислят оттегляне от всички институции

10 Март 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Игор Симич, заместник-ръководител на "Сръбска листа", политическа организация, която представлява сърбите в Косово, заяви, че неговата партия ще се координира с Белград и ще реши дали да се оттегли от всички институции на Косово, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
Симич направи изявленията си в интервю за сръбската обществена телевизия (РТС), като добави, че ще се консултират с Белград. Според Симич властите в Прищина са взели много решения, които са засегнали живота на сърбите в Косово, споменавайки арести, нападения срещу сръбски бежанци и митата, който правителството на Косово въведе върху всички сръбски продукти миналата година. Симич също критикува платформата за диалог със Сърбия, която беше одобрена от парламента на Косово, като заяви, че този документ е последен удар върху продължаването на диалога между Прищина и Белград с посредничеството на ЕС. „Приемането на платформата прави диалога безсмислен. Това е опит да се поеме контрол над икономическия потенциал и изпраща ясно послание към косовските сърби. Затова искаме оттегляне от институциите, заради тези безсмислени действия, които правят живота ни труден,“ каза Симич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия не е слаба както преди

Александър Вучич: Сърбия не е слаба както преди

10 Март 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Смедерево. „Сърбия не е толкова слаба, както през 2004 и 2008 г., не е толкова отчаяна, както през 2010 г., когато поискахме решение от Международния съд и не се държи арогантно, но е достатъчно силна, за да защити всички наши деца и граждани, това трябва да се има предвид в международната общност, каза Вучич в сръбския град Смедерево, цитиран от македонското издание “Слободен печат“.
Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че външният министър на Косово Беджет Паколи е прибягнал до нов трик, когато обявява премахването на таксите за сръбски продукти, които трябва да бъдат обсъдени от преговарящите екипи на Белград и Прищина.
Той каза, че платформата за диалог на Прищина предвижда, че "трябва да направим всичко, което искат и че трябва да се задоволяваме с това, което са ни направили преди това".
„Какво искате, да ни изнудвате, да ни смятате за будали, няма такъв филм, каза Вучич.
Той заяви на гражданите в Косово, че не трябва да се притесняват, защото зад тях стои държавата Сърбия.
Днес неговият кабинет съобщи, че утре, с министър-председателя Ана Бърнабич и външния министър Ивица Дачич, те ще се срещнат с Патриарх Ириней и Синода на Сръбската православна църква, като се очаква темата да бъде нововъзникналата ситуация с приетата преди два дни платформа за преговори в Прищина и позицията на Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.