НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕАDaily (Русия): Малка част от „Северен поток“ попада под юрисдикцията на газовата директива на ЕС

ЕАDaily (Русия): Малка част от „Северен поток“ попада под юрисдикцията на газовата директива на ЕС

16 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин. Малка част от „Северен поток“ попада под юрисдикцията на газовата директива на ЕС, пише руската медия EAdaily.
Вестник The Financial Times съобщи, че ръководството на проекта "Северен поток-2" обмисля как да премахне голяма част от газопровода от газовата директива на ЕС. Става дума за създаване на отделна компания, която ще притежава и управлява участъка „Северен поток-2“ в териториалните води на Германия. Aмериканското бизнес издание се позовава на три източника. "Това ще превърне дискусията от юридическа и техническа в чисто политическа", заяви високопоставен европейски дипломат пред американското издание.
Много медии възприемат публикацията на американското финансово издание като опит да се предпази проектът за балтийски газопровод от измененията на газовата директива на ЕС, която сега е одобрена в Европейския съюз. Припомня се, че изискванията на Третия енергиен пакет се отнасят и за газопроводи от трети държави: операторът на газопровода трябва да бъде независим от доставчика, а независимите доставчици трябва да имат достъп до газопровода.
От компанията изграждаща газопровода не са отговорили директно на въпроса дали е планирано да се създаде отделно дружество, което ще притежава и управлява участъка „Северен поток-2“ в териториалните води на Германия. Операторът на проекта обаче се фокусира върху окончателния вариант на измененията в газовата директива. „Въпреки че се въздържаме от предположения за евентуално законодателство, което все още не е официално одобрено, отбелязваме, че договореният текст има много по-ограничено разпространение от първоначалното предложение на Европейската комисия, направено през ноември 2017 г.”, е писменият отговор до EADaily, предоставен на пресата. Секретарят на компанията Йенс Мюлер подчерта, че за офшорни газопроводи от трети страни новото законодателство предполага разширяване на правилата на вътрешния пазар на ЕС за частта в териториалните води на държавата-членка на ЕС, където се намира първата точка за свързване с газопреносната мрежа на ЕС. В случая със „Северен поток-2“ това би означавало териториалните води на Германия. „В същото време първоначалното предложение на Европейската комисия беше насочено към разширяване на правилата към изключителните икономически зони на държавите-членки на ЕС. Правната служба на Съвета на ЕС обаче заключи, че това би нарушило Конвенцията на ООН по морско право “, пише Йенс Мюлер.
По този начин ефектът от приетите изменения на газовата директива на ЕС ще обхване малко повече от 40 километра от новия газопровод, чиято обща дължина ще бъде 1200 километра. Създаването на отделна компания би било логичен ход, за да се изпълни едно от изискванията на газовата директива, че независимите оператори трябва да управляват газопровода. 100% от акциите на компанията, изграждаща газопровода са собственост на Газпром. В същото време, възможността за създаване на отделен оператор не премахва най-болезнения за проекта въпрос за достъпа до газопровода на независими доставчици, което може да доведе до факта, че поне през първите години на експлоатация, „Северен поток-2“ трябва да работи само с половината от капацитета си. По аналогия със сухопътното продължението на газопровода „Северен поток“ в Германия – газопровода „Опал“, операторът на проекта ще трябва да остави до 50% от капацитета на газопровода при евентуални искания от независими доставчици. Така „Опал“ работи 7 години - до пролетта на миналата година, докато Европейската комисия даде разрешение на германския регулатор да вдигне ограниченията поради липса на заявления, а полската жалба е отхвърлена от съда.
Заместник-директорът на Националния фонд за енергийна сигурност (ФНЕС) Алексей Гривач смята, че публикацията в The Financial Times може да бъде игра на проактивност. „Когато се приемат шизофренни регулации само с цел да се създадат пречки за реализацията на проекта, трябва да се търсят законово допустими варианти за неговото прилагане, без да се вреди на функционирането на газопровода. Но публикуването в британския вестник може да бъде опит да се играе активно, за да се предотврати това, ”- каза експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтентберг: НАТО няма позиция за „Северен поток-2“

Йенс Столтентберг: НАТО няма позиция за „Северен поток-2“

14 Март 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на пресконференция, посветена на презентацията на годишния отчет за работата на Алианса през 2018 г., генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг подчерта, че НАТО няма позиция по въпроса за проекта „Северен поток-2“, предава TACC.
„НАТО няма позиция за „Северен поток-2“. Както вече казах, съюзниците подкрепят различни гледни точки по въпроса“, подчерта норвежкият политик.
Агенцията припомня, че по-рано Европейският парламент одобри резолюция по доклада „За политическите отношения между ЕС и Русия“, в която се подчертава необходимостта от преустановяване на строителството на газопровода. В документа Москва вече не се признава за стратегически партньор на Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Изградени са 34 процента от „Северен поток - 2“

ТАСС: Изградени са 34 процента от „Северен поток - 2“

14 Март 2019 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изградени са 34 процента от „Северен поток - 2“към днешна дата или около 830 км тръбопроводи са изградени под Балтийско море, се казва в изявление на "Газпром", цитирано от ТACC.
Тези данни бяха представени по време на работна среща между изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милър и председател на Надзорния съвет на "Унипер" (един от партньорите на "Газпром" в "Северен поток - 2") Бернхард Ройтерсберг, на която страните са обсъдили актуалните въпроси на сътрудничеството и доставките на руски газ "Северен поток - 2".
На 12 март Европейският парламент одобри резолюция относно политическите отношения между ЕС и Руската федерация, която съдържа предложения за спиране на проекта „Северен поток 2“, а Русия вече не е призната за стратегически партньор на Европейския съюз.
„Унипер“ не коментира доклада, но изрази увереност, че „Северен поток - 2“ ще бъде завършен.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рик Пери: САЩ могат да удовлетворят потребностите на много от съюзниците си от енергоносители

Рик Пери: САЩ могат да удовлетворят потребностите на много от съюзниците си от енергоносители

13 Март 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Хюстън. Вашингтон смята, че доставките от САЩ ще отговорят на енергийните нужди на много американски съюзници в Европа. Това съобщи във вторник пред CNBC американският министър на енергетиката Рик Пери на конференция в Хюстън, предава TACC.
Министърът направи изявление, че "енергийните доставки от САЩ се извършват без никакви специални задължения". "Ясно е, че доставката на руски газ предполага специални задължения", добави той. "Ние вярваме, че нашите приятели в Европа - в Централна и Западна - трябва да знаят, че могат да получат втечнен природен газ (LNG) от Съединените щати, Катар, Австралия, отвсякъде", каза Пери.
"Американският LNG може наистина да освободи Европа от руската намеса", каза министърът. По въпроса дали Съединените щати имат достатъчен капацитет за износ, Пери отговори: "Очевидно е, да." В същото време той добави: "Разбира се, трябва да извършим определена работа по инфраструктурата в Съединените щати". "САЩ могат да посрещнат енергийните нужди на много от нашите съюзници", каза министърът.
Пери също се изказа против завършването на проекта „Северен поток 2“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: САЩ не искат техните съюзници в Европа да зависят от руския газ

Майкъл Помпео: САЩ не искат техните съюзници в Европа да зависят от руския газ

13 Март 2019 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Хюстън. Вашингтон не иска американските съюзници в Европа да зависят от доставките на природен газ от Русия в резултат на изграждането на "Северен поток - 2". Това съобщи във вторник държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на конференция в Хюстън, предава TACC.
"Не искаме нашите европейски съюзници да се закачат на руски газ заради проекта" Северен поток - 2 ", каза той." Не искаме да зависим повече от доставките на петрол от Венецуела. " Според него по-специално в това отношение Съединените щати увеличават производството и износа на въглеводороди.
Помпео отбеляза, че САЩ възнамеряват да „помогнат на приятелите си да осигурят диверсификация“ на енергийните доставки. В тази връзка държавният секретар отбеляза ролята на частните компании за увеличаване на износа на втечнен природен газ в Полша.
Според държавния секретар Вашингтон разчита Берлин да преразгледа позицията си и да не позволи завършването на газопровода "Северен поток-2". Това каза Помпео във вторник пред CNBC.
Той беше попитан как САЩ се отнасят до факта, че проектът „Северен поток 2“ се доближава към своя край. "Тук всичко е ясно: Германия дава парите си на руснаците в момент, когато другите я защитават", каза Помпео. "Призоваваме ги да не завършват газопровода, настояваме да диверсифицират енергийните доставки", добави държавният секретар.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският парламент се изказа за прекратяване на проект „Северен поток 2“

ТАСС: Европейският парламент се изказа за прекратяване на проект „Северен поток 2“

12 Март 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент счита за необходимо да бъде прекратен проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2“, се казва в одобрен във вторник доклад на ЕП „За политическите отношения между Европейския съюз и Русия“, предава ТАСС.
„ЕП подчертава, че в момента ЕС е главният търговски партньор на Русия и че Съюзът ще запази своята позиция на ключов икономически партньор в обозримото бъдеще. Но в същото време той посочва, че газопровода „Северен поток 2“ засилва зависимостта на ЕС от доставките на руски газ, което поставя под заплаха вътрешния пазар на ЕС и нейните стратегически интереси и затова трябва да бъде спрян“, се казва в текста на доклада.
В същото време ЕП „изразява съжаление по повод политиката на Русия, изразяваща се в използването на нейните енергийни ресурси в качеството на политически инструмент за оказване, поддържане и усилване на своето политическо влияние и натиск над зона, която Русия счита за своя сфера на влияние. А също така за въздействие над крайните потребители“.
При това ЕП „подчертава, че никакви нови проекти не трябва да бъдат осъществявани без предварителна юридическа оценка и тяхното правово съответствие със законодателството на ЕС и съгласуване с политическите приоритети“. В документа също така се отбелязва, че ЕС „остава ангажиран със завършването на проекта за създаване на Европейски енергиен съюз и задачата за обезпечаване на диверсификация на своите енергоресурси“.
„ЕС трябва да говори с един глас и да демонстрира устойчива вътрешна солидарност по отношение на енергийната сигурност. Силната зависимост на ЕС от изкопаемите горива подкопава изработването на балансиран, последователен и основан на европейските ценности подход спрямо Русия“, се казва още в документа. В него се изказва мнение, че „трябва да се създаде по-надеждна и по-стратегическа енергийна инфраструктура в Европейския съюз, неговите страни-членки и в страните от Източното партньорство, за да се увеличи тяхната устойчивост към руските хибридни действия“.
ЕП „подкрепя скорошното завършване на формирането на интегриран Европейски енергиен съюз, който в бъдеще ще включва източните партньори“, се казва в документа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.