НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарство

Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарство

1 Юли 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейската система за проверка на лекарствата. Това съобщи Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата в предаването „Преди всички“ по БНР.
Денев поясни, че само опаковките са били фалшифицирани, но има вероятност ампулите в тях да са били с изтекъл срок на годност.
„Всички търговци в Европа са предупредени да следят това лекарство, тези партиди. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки… Ако във веригата на разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или фалшифицирани лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента. В този случай системата ги е засякла“, допълни Деян Денев.
Той припомни, че системата работи от 9 февруари тази година. „До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка“.
„Аптеките и търговците, преди да освободят даден лекарствен продукт, трябва да го проверят, да го сканират, защото, ако не се сканират опаковките, дори и да има фалшификации във веригата на разпространение на лекарствата, те няма как да бъдат установени“, подчерта Денев.
Деян Денев обяви, че 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Започва обстойна проверка на строителните дейности в старата част на града

Велико Търново: Започва обстойна проверка на строителните дейности в старата част на града

11 Април 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Започва обстойна проверка на строителните дейности в старата част на Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев. Ще се следи за изпълнението на най-големия проект на местната администрация, чиято цел е подобряване на градската среда и инфраструктурата в старопрестолния град. Той включва обновяване на 38 улици и площадни пространства, включително и старинния кв. „Варуша“.
„Подобен по своите мащаби проект не е реализиран в стария град през последния половин век. Именно в кв. „Варуша“ изпълнението е най-трудно както заради релефа, така и заради липсващата до момента карта на подземните комуникации. Ще бъдат проведени дейности по всички улици, а където имаме забележки те ще бъдат отстранени от строителните фирми“, коментира още проф. Камарашев. Той подчерта и, че Общината и изпълнителите са се постарали да изпълнят всяко едно искане на местните жители както при подмяната на водопроводите, така и при подмяната на калдъръмените настилки. На места има констатирани проблеми по вече готови участъци, но те не са свързани с лошо изпълнение,а с други фактори. „Сред тях са паркирани върху тротоарите автомобили, аварии на подземните комуникации, разкопаване на фирми, които са решили да прокарат комуникации. В заключение мога да кажа, че няма да приемем нито един обект, преди отстраняване на нередностите“, категоричен бе зам.-кметът. Той допълни и, че проектът ще приключи на време, както е по договор.
„Фокус“ припомня, че крайният срок на дейностите е средата на месец юни. Общата сума, вложена в ремонтите, е над 11 млн. лв. Те включват и изграждане на пешеходна връзка между квартал „Чолаковци“ и жилищния комплекс „Бузлуджа“, което също се извършва към момента.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: 75% е общото изпълнение на обекта от „Хемус“ между Ябланица и Боаза

Министър Петя Аврамова: 75% е общото изпълнение на обекта от „Хемус“ между Ябланица и Боаза

21 Март 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. 75% е общото изпълнение на обекта от „Хемус“ между Ябланица и Боаза. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушването си за напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-важният проект, по който се работи още от първия ден на правителството и за който МРРБ и АПИ имат ангажимент е завършване на автомагистрала „Хемус“. За нейното доизграждане е съставен стриктен график с дейности и срокове. Убедена съм, че при спазването му и добра организация е напълно реалистично до 2024 г. да имаме изцяло изградена автомагистрала от София до Варна.
По думите ѝ автомагистрала „Хемус“ ще изпълнява функциите на главна пътна комуникация в Северна България, която ще осигурява връзките на столицата и големите градски центрове и ще подобри достъпността до инфраструктурните проекти с международно значение. „Още от миналата година общо над 25 км от северната магистрала са в активно изпълнение“, уточни Аврамова. По думите ѝ за обекта между Ябланица и Боаза има сключен договор от 2017 г. за изпълнение на строително-монтажните работи. „Към днешна дата имаме 75% общо изпълнение на обекта. Срокът е 910 дни. За участъка 16 км между Буховци и Белокопитово има сключен договор“, допълни още Аврамова.
Тя допълни, че са одобрени през декември 2018 г. допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на близо 1,350 млрд. лв. за изграждане на участъка от Боаза до пътния възел Русе - Велико Търново.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Предвиждаме автомагистрала „Струма“ да бъде завършена напълно през 2023 г.

Министър Петя Аврамова: Предвиждаме автомагистрала „Струма“ да бъде завършена напълно през 2023 г.

21 Март 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждаме автомагистрала „Струма“ да бъде завършена напълно през 2023 г. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си за напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да бъде изцяло завършен трансевропейският коридор номер 4 на територията на България по направлението, на който е автомагистрала „Струма“, предстои да изградим и участъкът Видин-Монтана–Враца за Северозападна България. Проектът е разделен на следните участъци: Видин-Димово и Димово-Бела-Ружинци. За обекта има изработен технически проект и успоредно с процедирането на подробния парцеларен план, ще се обяви и проведе процедура за възлагане на строителството, за да съкратим сроковете. Предстои обявяване на тръжните процедури през първата половина на 2019 г.“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Голям интерес предизвика в Благоевград гражданската инициатива на ПП ГЕРБ „Европа в нашия дом” с акцент върху регионалното развитие и благоустройство (ОБЗОР)

Голям интерес предизвика в Благоевград гражданската инициатива на ПП ГЕРБ „Европа в нашия дом” с акцент върху регионалното развитие и благоустройство (ОБЗОР)

14 Март 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Голям интерес предизвика в Благоевград гражданската инициатива на ПП ГЕРБ „Европа в нашия дом” с акцент върху регионалното развитие и благоустройство. На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков; народните представители Даниела Савеклиева, Стефан Апостолов, Александър Мацурев, Георги Динев, д-р Емил Тончев; областният управител на Благоевград Бисер Михайлов; кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов; кметът на Община Симитли Апостол Апостолов; кметът на Община Сандански – Кирил Котев; зам.-кметът по строителство към Община Петрич – Минка Салагьорова; зам.-кметът по Култура и хуманитарни дейности към Община Благоевград – Христина Шопова; общински съветници и граждани.
При откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом” народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева заяви, че област Благоевград се състои от 14 общини, всяка от които е с различен профил, но без инфраструктура няма инвестиции и не се прави бизнес. Даниела Савеклиева посочи, че целта на гражданския диалог „Европа в нашия дом” е да се чуе гласът и мнението на всички.
Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов посочи, че всяка политика е важна и всички сектори също, но регионалната политика е една от най-важните на национално и на местно ниво.
Евродепутатът Андрей Новаков отбеляза, че зад оперативните програми и приоритетни оси стоят хора и семейства, и се оказва, че тези средства имат една единствена цел – да правят живота на хората по-добър и държавата по-богата.
Според министър Петя Аврамова можем да видим европейската солидарност навсякъде около нас, благодарение на добрата работа на общинските администрации. Тя посочи, че това е един мощен инструмент за регионално развитие и по този начин можем да реализираме мащабни инфраструктурни проекти. Министър Аврамова подчерта, че безспорно АМ „Струма” е един от най-важните проекти за областта, като от нея остават само още 40 км, а дори в момента се работи по изграждането на 12 от тях. Тя припомни, че Община Благоевград е отличник в реализирани инвестиции по Националната програма за енергийна ефективност. По думите ѝ в цялата област има сключени 189 договора, като 188 от тях вече са изпълнени. Министър Аврамова заяви, че проблемите с водопроводната мрежа на ВиК-Благоевград изискват много големи инвестиции.
Областният управител Бисер Михайлов подчерта, че са положени неимоверни усилия за това Община Кресна да бъде присъединена към ВиК-Асоциацията, но за момента без успех. Той каза още, че говори многократно и с кмета и с общинските съветници в Кресна, но за момента не срещат разбиране по въпроса. Бисер Михайлов отправи апел към всички кметове заедно да успеят да убедят кмета и жителите на Община Кресна да се присъединят към Асоциацията.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: 40,6 км от АМ „Струма“ остават за доизграждане

Министър Петя Аврамова: 40,6 км от АМ „Струма“ остават за доизграждане

14 Март 2019 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Само 40,6 км остават за доизграждане от АМ „Струма“, като по 12,6 км от тях се извършват строително-монтажни работи. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Благоевград, където участва в дискусия на тема „Европа в нашия дом“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Тя подчерта, че 43 км от магистралата са на територията на област Благоевград, което я прави жизнено важна за икономическото развитие на региона и мобилността на населението. В момента се изгражда Лот 3.1. от Благоевград до Крупник, от който са изпълнени 48% от строително-монтажните работи. На 11 февруари 2019 г. беше сключен договор от АПИ с консорциума АМ „Струма Тунел 2018“ за строителството на тунел „Железница“, който ще е с дължина около 2 км и ще е най-дългият, строен у нас досега. Паралелно с това има сключени договори за участъците преди и след тунела. Остава за строителство най-трудният и скъп участък от „Струма“ – през Кресненското дефиле, с индикативна стойност 875,3 млн. лв. без ДДС. Трасето е дълго близо 23,6 км и е разделено на два лота, за да може да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на оперативната програма. Инвеститорският интерес към проекта е изключително голям. Въпреки трудния терен и сложните съоръжения, които ще се изграждат, за първата отсечка бяха получени и отворени 10 оферти, а за втората 12. В момента Агенция „Пътна инфраструктура“ оценява получените предложения. Министърът изрази надежда да няма обжалване на процедурата за избор на изпълнител, за да може строителството по него да стартира още през тази година. На територията на област Благоевград със средства от бюджета се реализират още няколко важни проекта. Това е основният ремонт на тунел „Кривия“ на път Е-79 София – Кулата, където ще бъде изградена нова отводнителна система, ще бъде поставена хидроизолация и нова светофарна уредба, както и енергоспестяващо осветление. Очаква се до края на април 2019 г. обектът да получи разрешение за строеж, след което ще започнат ремонтните дейности. На финал е и рехабилитацията на третокласния път Струмяни - Микрево - границата с Република Северна Македония, от който в ремонт са 22 км. През т. г. ще бъде положена хоризонтална маркировка и ограничителни системи по трасето. До 2020 г. ще бъде изградено и новото ГКПП „Клепало“. Подобряването на тази пътна връзка ще позволи да се стига от гр. Струмица в Македония до София през автомагистрала „Струма“ за час и половина. Инвестициите по ОПРР 2014-2020 са също важни за общините от областта. На територията на област Благоевград са сключени 44 договора на стойност 103,6 млн. лв. Те са за подобряване на образователната, здравната и социалната инфраструктура, градската среда и транспорта. Благодарение на средствата от европейската солидарност се обновяват 21 училища и детски градини с над 9000 деца и ученици. Със средства от оперативната програма беше основно ремонтирана и сградата на Пожарната в областния център. Благоевград е една от областите, където собствениците бяха много активни и в резултат са сключени 189 договора за енергийно обновяване на жилищни сгради, 188 от тях са изпълнени, което поставя областта на второ място в страната. Министър Аврамова обърна внимание, че липсата на консолидация на всички общини на област Благоевград в единна ВиК асоциация лишава региона от достъп до европейско финансиране за водна инфраструктура. „Нуждите са огромни, но заради отказа на общини да се включат в асоциация ВиК операторът няма да може да бъде бенефициент по европейските фондове, за да се подменят водопроводи, да се изграждат канализация и пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води. Това затруднява общините да инвестират и в асфалтирането на улици и подобряването на обществените пространства“, посочи регионалният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Община Благоевград е отличник в реализирани инвестиции по Националната програма за енергийна ефективност

Министър Петя Аврамова: Община Благоевград е отличник в реализирани инвестиции по Националната програма за енергийна ефективност

14 Март 2019 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград.Община Благоевград е отличник в реализирани инвестиции по Националната програма за енергийна ефективност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Тя уточни, че в цялата област има сключени 189 договора, като 188 от тях вече са изпълнени. По думите ѝ в общините вече се наблюдават десетки обновени жилищни сгради, дори цели квартали, както и 50% намаляване на разходите за отопление на хората, живеещи в тези сгради. „Като говорим за инвестиции по ОП „Региони в растеж” трябва да подчертаем ролята на общинските администрации, защото без тях това би било невъзможно. На територията на Благоевградска област има 44 сключени договора по програмата на стойност 103 млн. лв.”, отбеляза министър Аврамова. Тя заяви, че проблемите с водопроводната мрежа на ВиК-Благоевград изискват много големи инвестиции. Според нея, ако не се подмени ВиК-мрежата в центъра на Благоевград, би било трудно да се инвестира и в ремонти на пътната настилка.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Зад оперативните програми и приоритетни оси стоят хора и семейства

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Зад оперативните програми и приоритетни оси стоят хора и семейства

14 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Зад оперативните програми и приоритетни оси стоят хора и семейства и се оказва, че тези средства имат една единствена цел – да правят живота на хората по-добър и държавата по-богата. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Той обясни, че най-важната цел на тази дискусия е, че се поставя една сложна тема, която хората трудно разбират, но трябва да бъде преведена на по-прост език чрез тази дискусия. По думите му средствата за България трябва да се увеличат. „Питат ме: „Истина ли е, че парите ще спрат след 2020 година?”, но това няма да се случи. Битува едно мнение, че има т.нар. нетни платци и нетни бенефициенти от бюджета, но това не е вярно, тъй като от тази кохезионна политика има само печеливши”, каза още евродепутатът Андрей Новаков.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Можем да видим европейската солидарност навсякъде около нас, благодарение на добрата работа на общинските администрации

Министър Петя Аврамова: Можем да видим европейската солидарност навсякъде около нас, благодарение на добрата работа на общинските администрации

14 Март 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Можем да видим европейската солидарност навсякъде около нас, благодарение на добрата работа на общинските администрации. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Тя посочи, че това е един мощен инструмент за регионално развитие и по този начин можем да реализираме мащабни инфраструктурни проекти. „АМ „Струма” е голям инфраструктурен проект, който се реализира със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”. Остават само още 40 км от магистралата, като в момента се работи по 12 км от тях”, отбеляза министър Аврамова. Тя добави, че от АМ „Струма” остава най-трудният участък – през Кресненското дефиле. По думите й с европейско финансиране се изгражда и участъка „Калотина-Драгоман”, който е част от АМ „Европа”. Министър Петя Аврамова подчерта, че независимо, че АМ „Хемус” се изгражда със средства от държавния бюджет, тя също е важна и е приоритет на правителството.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград: Всяка политика и всички сектори са важни, но регионалната е една от най-важните на национално и на местно ниво

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград: Всяка политика и всички сектори са важни, но регионалната е една от най-важните на национално и на местно ниво

14 Март 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Всяка политика е важна и всички сектори са важни, но регионалната политика е една от най-важните на национално и на местно ниво. Това каза кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на гражданския диалог „Европа в нашия дом”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „Изключително ми е приятно да бъда домакин на поредната среща граждански диалог „Европа в нашия дом”, заяви той. По думите му темите на тази дискусия са важни за региона – АМ "Струма", ОП „Региони в растеж” и каква ще е бъдещата кохезионна политика. Д-р Камбитов посочи, че Община Благоевград държи да се инвестира в базова инфраструктура. „Не на последно място нашите жители по този начин оценяват смисъла и ползата на еврочленството. Сигурен съм, че г-н Новаков ще успее да защити нашите интереси на дискусията”, каза още кметът на Община Благоевград.
Бе коментирано и осветлението на АМ „Струма” в района на Петрич и на главен път Е-79 от района на Антените до кв. „Струмско”, като народният представител Георги Динев постави въпроса. Иван Кунев от ОПУ-Благоевград отговори, че към момента е възложено възстановяване на осветлението на пътните възли на АМ „Струма” в района на Петрич. Той добави, че на главен път Е-79 в района на Благоевград не е работено за осветлението от години и то трябва да бъде изградено изцяло. Кметът на Община Благоевград подчерта, че са ремонтирали площада от преди 30 години и сега ще се заемат и с друг проблем от преди много години.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: До края на пролетта приключва мащабния проект за ремонт на 38 улици и площадни пространства в кв. „Варуша“

Велико Търново: До края на пролетта приключва мащабния проект за ремонт на 38 улици и площадни пространства в кв. „Варуша“

13 Март 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. До края на пролетта приключва мащабния проект за ремонт на 38 улици и площадни пространства във великотърновския кв. „Варуша“. Това съобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той припомни, че реконструкцията се извършва с европейски средства, а крайният срок на дейностите беше есента. Те ще бъдат завършени по-рано, благодарение на бързите и адекватни действия на фирмата изпълнител. „Искам да подчертая, че всички ремонти бяха свързани с много предизвикателства пред изпълнителите. Улиците не бяха ремонтирани от повече от половин век. Нямаше карта на подземните комуникации, което създаде допълнителни пречки. В резултат на реализиране на проекта имаме подменена почти 8 километра водопреносна мрежа и реализирана карта на подземните комуникации. На по-голямата част от улиците настилката вече е подменена. Калдъръмените алеи са още по-красиви“, обобщи още проф. Камарашев.
Средствата, вложени в ремонта, са в размер на близо 8 млн. лв. , а подмяната на водопроводите е струвала още 4.8 млн. лв. предстои реконструкция на Чаршията и още няколко улици в квартала.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Ремонтирани ще бъдат още тринадесет улици в старинния квартал „Варуша“

Велико Търново: Ремонтирани ще бъдат още тринадесет улици в старинния квартал „Варуша“

8 Март 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Още тринадесет улици ще бъдат ремонтирани в старинния квартал на Велико Търново - „Варуша“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Предвидените по проекта на Общината дейности включват подмяна на старите водопроводи и реконструкция на уличните настилки. Добрата новина съобщи кметът Даниел Панов по време на посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Панов посочи, че инвестиционното намерение и искането за финансова подкрепа вече са внесени в министерството.
Министър Петя Аврамова коментира, че ще бъде осигурен ресурс за поетапна реализация на строителните работи по този важен за Велико Търново проект. Той включва улиците „Бузлуджа“, „Капитан Петко Войвода“, „Кольо Гайтанджията“, „Шипка“, „Поборническа“, „Братя Миладинови“, „Никола Златарски“, „Стефан Караджа“, „Резервоарска“, „Панайот Типографов“, „Янтра“, „Тодор Лефтеров“ и „Родолюбец“ - те останаха извън обхвата на европейския проект за градска среда, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.
Министър Петя Аврамова гостува във Велико Търново за среща с обществеността, която бе част от гражданската платформа „Европа в нашия дом“. Тя потвърди, че до 2023 година магистрала „Хемус“ ще стигне до Старата столица и подчерта ролята на Даниел Панов, кметовете от Северна България и Националното сдружение на общините за осигуряването на финансиране от правителството за всичките 134 километра, които трябва да бъдат изградени до старопрестолния град. Петя Аврамова обясни, че още през април започват дейности по два участъка в посока Плевен - Ловеч, а през годината ще бъде възложено техническо проектиране на останалите три лота до Велико Търново. Регионалният министър каза още, че през 2019 г. предстои избор на строители за 76 километра от магистралата Русе – Велико Търново – до град Бяла, включително и на обхода, следва етапът до старопрестолния град.
Със средства от Агенция „Пътна инфраструктура“ започна основен ремонт на 18-километровото третокласно шосе между селата Присово, Пчелище, Церова кория, Къпиново и Миндя. През годината предстои преасфалтиране и на 22-километровата отсечка Стамболово – Русаля – Хотница – Самоводене, която също е част от републиканската пътна мрежа. За ремонта на четвъртокласния път между селата Ресен, Водолей и Дичин Община Велико Търново е поискала финансиране от комисията за бедствия и аварии.
Областният управител проф. Любомира Попова отправи питане за ремонта на тунелите на входа на Велико Търново, а министър Петя Аврамова коментира, че те са сред приоритетните обекти и техническото проектиране на дейностите ще бъде възложено тази година. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с пускането на новата част от магистралния водопровод, изградена преди няколко години край с. Присово, както и за изграждането на още един нов участък край селото.
Срещата събра представители на институции и организации от цялата Великотърновска област. Присъстваха народни представители, много кметове, учители, граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Поетапно ще се осигуряват средства за ремонт на водопроводната мрежа в квартал „Варуша“

Министър Петя Аврамова: Поетапно ще се осигуряват средства за ремонт на водопроводната мрежа в квартал „Варуша“

7 Март 2019 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Поетапно ще се осигуряват средства за ремонт на водопроводната мрежа в квартал „Варуша“. Това съобщи по време на дискусия от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ в Ритуалната зала на Община Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че кметът инж. Даниел Панов е подал искане за държавно финансиране. Средствата ще бъдат отпускани поетапно през 2019 година. Инж. Панов уточни, че улиците се намират освен в кв. „Варуша“, също така и около Старопрестолната гимназия по икономика. Те са попаднали извън обхвата на проекта, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Със средствата, освен че ще бъдат подменени водопроводите, също така ще бъде подновена и настилката.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Ще търсим средства за ремонтиране на тунелите във Велико Търново и моста над река Янтра

Министър Петя Аврамова: Ще търсим средства за ремонтиране на тунелите във Велико Търново и моста над река Янтра

7 Март 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ще търсим средства за ремонтиране на тунелите във Велико Търново и моста над река Янтра. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по време на дискусия от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ в Ритуалната зала на Община Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Министър Аврамова припомни, че е направено обследване на всички виадукти, тунели, мостове и надлези. Тунелите във Велико Търново също са обследвани и тяхното ремонтиране щ бъде възложено. Министър Аврамова съобщи, че в момента Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изготвя своята програма, в която ще включи всички приоритетни и проблемни обекти. Тя ще е готова в края на месец март. „В края на месец март ще имам цялостната програма на агенцията и тогава ще мога да дам точна информация кои пътища и съоръжения ще бъдат окончателно включени. За такива съоръжения винаги търсим допълни средства, тъй като бюджетът на АПИ никога не стига. Това е един сектор, който от години е недофинансиран и затова разчитаме на въвеждането на тол системата. Винаги във втората половина на година получаваме разбиране от премиера за това, че нямаме средства, а имаме приоритетни обекти“, посочи министър Петя Аврамова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: През 2023 година автомагистрала „Хемус“ ще стигне до Велико Търново

Министър Петя Аврамова: През 2023 година автомагистрала „Хемус“ ще стигне до Велико Търново

7 Март 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. През 2023 година автомагистрала „Хемус“ ще стигне до Велико Търново. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, която участва в дискусия от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ в Ритуалната зала на Община Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По време на дискусията министър Петя Аврамова отговаря на въпроси за подобряване на инфраструктурата и облагородяване на региона. Тя припомни, че през месец декември са осигурени 1.35 млрд. лева за строителството на магистралата до Велико Търново. „Тези средства са целеви. Те са в специална сметка и министерството и ще бъдат харчени единствено и само за магистралата, така че тя да стане необратим проект за всички живеещи в Северна България“, посочи Петя Аврамова. Тя допълни, че след изграждането на „Хемус“ до Велико Търново ще останат още 90 км, като ще се работи за тяхното проектно и финансово осигуряване. През април ще стартират строителните дейности на първите три участъка, за които има изготвени технически проекти. Предстои възлагането и изготвянето на проекти и за останалите три участъка. Министър Аврамова отбеляза, че строителството се бави основно заради отчуждителните процедури. „Те забавят процеса. Ние искаме да строим, а хората от Северна България искат магистрала, като магистрала „Тракия“ в Южна България, която доведе до ускорен икономически растеж. Там изграждането на магистрала привлече много инвестиции“, заяви Петя Аврамова.
Регионалният министър информира също, че през тази година ще започне строителството на скоростната отсечка Русе – Велико Търново, в участъка до Бяла. Тя посочи, че са осигурени 505 млн. лева за участъка. В момента се изготвят тръжни процедури и ако няма обжалване строителството ще започне още тази година. Министър Аврамова съобщи, че има идея за даване на концесия на участъка Бяла – Велико Търново, както и на прохода Шипка. Има инвестиционно намерение и в момента се водят преговори. По думите и може да се очаква забавяне заради процедурите по отчуждаване. Тя съобщи, че в момента е сформирана работна група , която подготвя предложения за промени в закона, които ще дадат възможност за възлагане преди приклчването на съдебните дела. „Тоест - да обезщетим собствениците на имоти с това обезщетение, което оценителите са изготвили и ако има обжалване след това да доплащаме сумата, която Съдът е определил“, допълни министър Аврамова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова ще посети Велико Търново

Министър Петя Аврамова ще посети Велико Търново

7 Март 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще посети Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тя ще се включи в дискусия от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“. Дискусията ще се проведе в Ритуалната зала в Общинска администрация –Велико Търново от 16.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Съществува нелоялна конкуренция и има опит за монополизиране на пазара

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Съществува нелоялна конкуренция и има опит за монополизиране на пазара

2 Март 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. България е на 44-то място от 63 страни по дигитална конкурентноспособност. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Константин Качулев от Регионална фармацевтична колегия – Благоевград. По думите му не е необходимо да се фокусираме около разходите за системата по верификация на лекарствата. Той посочи, че съществуват много по-сериозни проблеми от тези разходи, защото в момента цената на един масов четец е 318 лева с ДДС. „Всеки търговец в една аптека може да задели тези пари“, коментира д-р Качулев. Той заяви, че проблемите са свързани с това, че аптеките са декапитализирани. „Съществува нелоялна конкуренция и има опит за монополизиране на пазара“, каза още д-р Константин Качулев. Той посочи, че по броя на интернет потребители и свързаност страната ни е на 44-то място от 63 страни. „По киберсигурност сме на 50-то място. При готовност за бъдещето и бизнеса сме на 55-о място, а по бизнес и гъвкавост на 59-о място“, съобщи д-р Константин Качулев.
„Аптеките имат икономически интерес да продават повече лекарства, което трябва незабавно да бъде спряно", каза още д-р Качулев Той посочи, че лекарствата не са стока и затова трябва да се прекрати стимулираната продажба на медикаменти. По думите му е необходимо отлагане на наказанието и удължаване на срока за въвеждане на системата за верификация и на системата за Изпълнителната агенция на лекарствата за паралелен реекспорт. „Необходимо е въвеждане на електронно здравеопазване чрез електронна рецепта и електронно пациентско досие преди другите електронни“, посочи д-р Качулев. Той заяви, че е важно изграждане на регулаторна и техническа връзка между електронната рецепта и системата за верификация на лекарствата. „Много е важно да знаем кое лекарство при кой пациент е“, каза още д-р Качулев. Той добави, че е необходимо създаване на Национална аптечна карта. „Дейността на аптеките да бъде регламентирана като аптечна дейност и да се въведе фармацевтичната грижа като легално определение за Закона за лекарствените продукти и в хуманната медицина“, коментира д-р Константин Качулев. Той допълни, че е необходимо въвеждане на единна номенклатура на лекарствата. „Искаме корекция на неадекватната уредба в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в която се казва, че търговецът на дребно в аптека, която не подава информация до Изпълнителната агенция на лекарствата, ще бъде глобен при повторно нарушение 150 000 лева. Кой бизнес може да изкара тези пари, ако не подаде информация поради технически проблем или е забравил, като не е натиснал бутона вечерта“, каза още д-р Константин Качулев. Той каза, че е необходима законодателна забрана за вертикална интеграция по веригата производител – дистрибутор – аптека. „Например една фирма произвежда животоспасяващо лекарство, което се прилага при анафилактичен шок, при който може да се стигне до смърт. И тази фирма например снабдява само 1% или 2% другите аптеки, които не носят логото на фирмата“, заяви д-р Качулев. По думите трябва финансиране на аптеките, като Регионална фармацевтична колегия иска да се създаде инструмент, чрез който да се финансира въвеждането на новите системи за лекарства. „Необходимо е създаването на структурен фонд, чрез който да може да кандидатстваме, за да се финансира тази система, защото две гишета може да излязат 5000 лева“, заяви д-р Константин Качулев. Той добави, че не е нужно да се коментира таксата от 2 лева, чрез която се получават скъпоструващи лекарства. „Имаше споразумение за увеличение на таксата от 2 до 3 лева, като ние настояваме тя да се увеличи 2.045 пъти - точно толкова, колкото се е увеличила здравноосигурителната вноска от 2012 година до сега“, коментира д-р Качулев. По думите му това са парите на всеки един пациент. „Ние плащаме двойно повече, като е нормално да искаме да бъдем обслужвани от фармацевти в аптеките, защото всеки от нас си плаща за този труд“, допълни д-р Качулев. Той заяви, че е много важно въвеждането на единни държавни цени на всички лекарствени продукти на територията на Република България. „Имаме много хубав пример с нашите съседи гърци, където всички цени са напечатени върху опаковките. Всичките тези неща трябва да влязат незабавно, за да може нашите родители и деца да бъдат обслужени качествено“, посочи д-р Константин Качулев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Над 40% от аптеките в областта се включиха в протеста на фармацевтите през февруари

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Над 40% от аптеките в областта се включиха в протеста на фармацевтите през февруари

2 Март 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Над 40% от аптеките в областта се включиха в протеста на фармацевтите през февруари. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Константин Качулев от Регионална фармацевтична колегия – Благоевград. По думите му това са 62 аптеки от общо 142 лицензирани аптеки, които са на територията на Благоевградска област. Д-р Качулев добави, че се очакват още протести, като най-вероятно ще има и национален протест. „2100 аптеки са подали заявление, за да бъдат включени в системата по верификация, но те не са оборудвани“, посочи Константин Качулев. Той заяви, че тези аптеки все още не верифицират, защото няма лекарства, които да бъдат верифицирани. „Има качени 20 млн. опаковки в системата, но те все още не са в обръщение“, коментира д-р Константин Качулев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Разходът за компютъризиране на аптека, която не е свързана с НЗОК, излиза около 2500 лева на гише

Д-р Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия – Благоевград: Разходът за компютъризиране на аптека, която не е свързана с НЗОК, излиза около 2500 лева на гише

2 Март 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Разходът за компютъризиране на аптека, която не е свързана с НЗОК, излиза около 2500 лева на гише. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Константин Качулев от Регионална фармацевтична колегия – Благоевград. По думите му за да работи една аптека със Здравната каса, е необходимо да има софтуер, който да има функционалност и по този начин да обменя информацията с НЗОК. „Това е свързано с броя рецепти и финансови документи, като аптеките, които работят със Здравната каса, имат софтуер, който е качен на компютър. По този начин този разход отпада, а той е значителен“, посочи д-р Константин Качулев.
Той коментира и въпроса за новата наредба за верификация на лекарствата. „Наредбата в българския правен мир означава подзаконов нормативен акт към български закон, което е европейска наредба, която представлява регламент“, каза още д-р Качулев. Той заяви, че този регламент има пряко действие върху българското законодателство, но за да може да се изпълнява правилно, е необходимо да се създаде наредба в България. Все още няма направена такава наредба. Това е и повод ние да искахме спешна среща с министър Кирил Ананиев, която не ни беше осигурена и се срещнахме със заместник-министъра“, добави д-р Константин Качулев. Той посочи, че в тази среща са настояли да участват фармацевти в изготвянето на наредбата. „Причината е, че ние сме експертите, които работим в аптеки и познаваме проблемите от ежедневната си работа. Имаме уговорката с заместник-министъра и се надяваме да бъде осъществено в много кратък срок, за да може да влезем и да работим“, съобщи д-р Качулев. Той уточни, че причината за това желание е, че по тази наредба не са участвали хора, които са работили в аптека. „Предполагам, че тези, които са писали наредбата, нямат и един ден стаж в аптека. Може и да има хора със стаж, но те не са упоменати, а са посочени служители в Министерство на здравеопазването и хора от Българския фармацевтичен съюз, които не са работили в аптека и затова се надяваме да бъдем чути, както и да бъдем поканени в работни групи“, заяви д-р Константин Качулев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В първите 6 месеца от действието на системата за верификация на лекарствата на аптеките няма да се налагат санкции и глоби (ОБЗОР)

В първите 6 месеца от действието на системата за верификация на лекарствата на аптеките няма да се налагат санкции и глоби (ОБЗОР)

1 Март 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София. В първите 6 месеца от действието на системата за верификация на лекарствата няма да се налагат санкции и глоби. През този период ще се тества системата и ще се анализират всички казуси и проблеми във връзка с нейното прилагане. Целта на системата е да се премахне рискът от разпространение на фалшиви лекарства. Това стана ясно от изслушването на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по темата по искане на ПГ на ГЕРБ. Той уточни, че над 2100 аптеки са свързани със системата за верификация на лекарствата. Според него системата работи стабилно. „В нея са качени данните на над 20 млн. сериализирани опаковки и лекарства, които се отпускат по лекарско предписание. Пред преходния период след 9 февруари ще продължи включването на нови потребители“, допълни министърът. Ананиев обясни, че аптеките трябва да си закупят единствено четеца за системата за верификация на лекарствените продукти. Той увери, че е необходимо аптеките с компютри и специализиран софтуер четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. за едно работно място, еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. Министърът коментира, че има единични случаи, в които аптека функционира без интернет и компютър. Той поясни, че цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на система е между 1500 и 2000 лв. като еднократен разход. В отношение председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова разкритикува опозицията. Според нея от БСП правят опит за политическа употреба на проевропейска тема, гарантираща лекарствената сигурност на българите. „Уредбата в българското здравно законодателство по отношение на лекарствените продукти е изцяло синхронизирана с европейското законодателство. Целта на тази уредба е да гарантира на българските граждани достъп до високоефективни, качествени и най-вече безопасни лекарствени продукти“, изтъкна д-р Дариткова. Според нея е имало забавяне в подзаконовата нормативна уредба и би следвало отговорните за това да дадат адекватни указания на аптеките. По думите ѝ така в преходния период ще стане ясно по какъв начин ще функционират аптеките и няма да има напрежение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Опозицията направи опит за политическа употреба на проевропейска тема, гарантираща лекарствената сигурност на българите

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Опозицията направи опит за политическа употреба на проевропейска тема, гарантираща лекарствената сигурност на българите

1 Март 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Опозицията направи опит за политическа употреба на проевропейска тема, гарантираща лекарствената сигурност на българите. Това каза председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в отношение към изслушването на министър Кирил Ананиев за верификацията на лекарствените продукти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Смятам за изключително важно днешното изслушване с оглед напрежението, което се създаде както от някои фармацевти, така и за съжаление от някои представители на опозицията. Те за пореден път направиха опит за политическа употреба на тема, която е проевропейска и която гарантира именно сигурността на българските граждани. Уредбата в българското здравно законодателство по отношение на лекарствените продукти е изцяло синхронизирана с европейското законодателство. Целта на тази уредба е да гарантира на българските граждани достъп до високоефективни, качествени и най-вече безопасни лекарствени продукти“, допълни д-р Дариткова. Според нея е имало забавяне в подзаконовата нормативна уредба и би следвало отговорните за това да дадат адекватни указания на аптеките. По думите ѝ така в преходния период ще стане ясно по какъв начин ще функционират аптеките и няма да има напрежение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Над 2100 аптеки са свързани със системата за верификация на лекарствата, в първите 6 месеца няма да се налагат санкции и глоби

Министър Кирил Ананиев: Над 2100 аптеки са свързани със системата за верификация на лекарствата, в първите 6 месеца няма да се налагат санкции и глоби

1 Март 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Над 2100 аптеки са свързани със системата за верификация на лекарствата, в първите 6 месеца няма да се налагат санкции и глоби. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на изслушването си в парламента за системата за верификация на лекарствените продукти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към настоящия момент над 2100 аптеки са свързани с националната система за верификация на лекарствата и тя работи стабилно. В нея са качени данните на над 20 млн. сериализирани опаковки и лекарства, които се отпускат по лекарско предписание. Пред преходния период след 9 февруари ще продължи включването на нови потребители“, допълни още министърът.
Той уточни, че са възможни технически затруднения. „Допълнително Министерство на здравеопазването категорично заявява, че няма да се налагат санкции, глоби на аптеки във връзка с въвеждането на верификацията за период поне от 6 месеца. През този период ще се тества системата и ще се анализират всички казуси и проблеми във връзка с нейното прилагане“, подчерта министърът. Според него не може социално-отговорен бизнес, какъвто е лекарство-снабдяването да остане на тъмно в сивия сектор. "Още повече, че европейската Агенция по верификация започва обществено обсъждане на електронната листовка, т.е. хартията постепенно ще отпадне от употреба", допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Аптеките трябва да си закупят единствено четеца за системата за верификация на лекарствените продукти

Министър Кирил Ананиев: Аптеките трябва да си закупят единствено четеца за системата за верификация на лекарствените продукти

1 Март 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Аптеките трябва да си закупят единствено четеца за системата за верификация на лекарствените продукти. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на изслушването си в парламента за системата за верификация на лекарствените продукти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 18 април 2018 г. българската система за верификация на лекарствата е свързана с производствената среда на европейския хъб за верификация, като след тази дата до всички регистрирани търговци на едро и дребно с лекарствени продукти, е изпратено писмо за възможностите за свързване със системата и подробни инструкции за осъществяване на това свързване. Такава информация е достъпна и на сайта на организацията. Специално за работещите в аптеките магистър-фармацевти темата за верификацията на лекарства е била включена под формата на лекционен материал, на интерактивни семинари в научната програма на българските фармацевтични дни през 2017-2018 г., като форма на продължаващо обучение в съответствие със Закона за здравето. Разработени са специални модули за дистанционно обучение на магистър-фармацевтите, където е застъпена основната тема за въвеждане на системата на верификация на лекарствените продукти“, заяви още Ананиев. По думите му тази подготовка е била основна тема на годишните информационни срещи на български фармацевтичен съюз през 2017 и 2018 г. „На територията на страната функционират около 3600 аптеки, 2400 от тях имат договор с НЗОК. Т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. При тях не се изисква никакъв друг допълнителен ресурс. За да работи това, че останалите 1200 аптеки, най-малко, за да следят складовите си наличности, също трябва да разполагат с хардуерна система и да са свързани с интернет“, заяви още министър Ананиев. Министърът обясни, че има единични случаи, в които аптека функционира без интернет и компютър. Той уточни, че цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на система е между 1500 и 2000 лв. като еднократен разход.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Българската система за верификация на лекарствата функционира от април 2018 г., следва приемането на подзаконова нормативна база

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Българската система за верификация на лекарствата функционира от април 2018 г., следва приемането на подзаконова нормативна база

1 Март 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Българската система за верификация на лекарствата функционира от април 2018 г. Това каза председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на изслушването на здравния министър Кирил Ананиев за системата за верификация на лекарствените продукти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Дариткова обясни, че трябва да бъде приета подзаконовата нормативна база с цел уреждане на правомощията за администриране на системата от Българската организация за верификация на лекарствени продукти. Тя припомни, че през месец юни 2011 г. са били приети промени в европейска директива за предотвратяване на навлизането на фалшифицирани лекарствени продукти в законната верига за доставка. „Държавите членки на ЕС, фармацевтичните дружества, доставящи лекарствени продукти, дистрибуторите и аптеките трябва да приведат практиките си в съответствие с изискванията на регламента до 9 февруари 2019 г. С приетите през 2012 г. изменения и допълнения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина са транспонирани разпоредбите на изменителната директива, като в Чл. 168, ал. 8 е заложено изискване към производителите да поставят на опаковката индивидуален белег и средства за предпазване от подправяне. Аптеката е длъжна да проверява автентичността на лекарствения продукт и да идентифицира отделните опаковки“, обясни д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще изслуша здравния министър Кирил Ананиев за системата за верификация на лекарствените продукти

Парламентът ще изслуша здравния министър Кирил Ананиев за системата за верификация на лекарствените продукти

1 Март 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще изслуша здравния министър Кирил Ананиев за системата за верификация на лекарствените продукти. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Искането за изслушване е внесено от ПГ на ГЕРБ. Въвеждането на система за верификация на лекарствените продукти е определяно като ключова мярка за осигуряване на безопасността на пациентите. Taка се предотвратява навлизането на фалшифицирани лекарствени продукти в законната верига на доставка.
На вниманието на депутатите се поставя и Споразумението за преглед на многостепенното управление между МРРБ и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
В 11.00 ч. ще започне и петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат 7 министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на туризма Николина Ангелкова, на правосъдието Цецка Цачева, на регионалното развитие Петя Аврамова и други.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.