НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП ще предложи Силва Дюкенджиева за заместник-председател на ЦИК

БСП ще предложи Силва Дюкенджиева за заместник-председател на ЦИК

19 Март 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще предложи Силва Дюкенджиева за заместник-председател на ЦИК. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова уточни, че заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев ще влезе в пленарна зала, за да представи кандидатурата.
В рамките на срока по процедурата за нов състав на специализирания орган от БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: В сряда ще гласуваме избора за нов състав на ЦИК

Председателят на НС Цвета Караянчева: В сряда ще гласуваме избора за нов състав на ЦИК

16 Март 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. В сряда ще гласуваме избора за нов състав на ЦИК. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
„Спорът за нов състав на ЦИК беше безумен. ГЕРБ нямаше никакъв проблем с избора. Притеснението ни беше само дали ще я има тази приемственост, която трябва, защото изборите са един динамичен процес“, заяви Караянчева. „И това, което говорят непрекъснато БСП за манипулации, е за да могат след това да оправдаят своята загуба, която ще имат на евроизборите с манипулация. Точно това искахме да избегнем“, посочи тя. „Нямахме никакви притеснения със старата ЦИК, която беше по правилата на Мая Манолова, но щом така искат, за нас няма проблем“, каза още Караянчева.
„В сряда ще говорим и с „Воля“ и ще разберем какво искат. Засега знаем, че искат да разберат каква е нашата програма занапред“, обясни председателят на парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стремежът на номинираните кандидати за нов състав на ЦИК е да съблюдават върховенството на закона (ОБЗОР)

Стремежът на номинираните кандидати за нов състав на ЦИК е да съблюдават върховенството на закона (ОБЗОР)

14 Март 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София. Стремежът на номинираните кандидати за нов състав на Централна избирателна комисия (ЦИК) е да съблюдават върховенството на закона. Това стана ясно от изслушването им на заседание на Комисията по правни въпроси, което продължи повече от четири часа. Изслушването на всички 20 кандидати е част от процедурата за избор на нов състав на специализирания орган, която парламентът започна, тъй като на 21 март изтича срокът на сега действащата ЦИК.
Кандидатите бяха обявени от партиите, които имаха право на предложения до миналия четвъртък. ГЕРБ предложиха за председател Стефка Стоева и за членове шестима души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. От БСП номинираха за членове шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. „Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова за заместник-председател и Бойчо Арнаудов за член на специализирания орган. ДПС предложиха Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От „Воля“ номинираха Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков. Катя Иванова е предложена от Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.
Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента.
За съблюдаване върховенството на закона пожелаха и основните политически сили в лицето на ГЕРБ и БСП.
Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пожела на бъдещия състав на Централната избирателна комисия енергия, добросъвестност и стремеж за установяване на върховенството на закона. „Каня колегата Зарков, не само той, а и другите членове на Правна комисия от БСП, да продължат със защитата на номинираните от тях кандидати и в пленарна зала, за да не бъдем поставени в сложната ситуация с наши гласове да подкрепяме техните кандидати“, каза Кирилов.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков подчерта, че БСП остава обвързана със закона и затова е в парламента, за да представи своите кандидати за специализирания орган. Зарков заяви, че изискването на БСП към всички кандидати е да спазват закона.
За върховенство на закона се обяви и номинацията на ГЕРБ за председател на ЦИК Стефка Стоева. „Аз не съм политик. Над 40 години съм била само съдия. Това е моята работа. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко. Вярвам, че ако бъда избрана за тази длъжност, ще продължа да работя по този начин. По друг начин не мога“, поясни Стоева. Тя изрази надежда опитът ѝ да бъде ценен в работата на ЦИК. Номинираните от ГЕРБ за членове на специализирания орган също изтъкнаха, че основен принцип за тях е върховенството на закона. Такава беше изразената позиция и от шестимата номинирани от БСП. Освен върховенството на закона, кандидатите на левицата изтъкнаха и необходимостта от обучение на ангажираните в изборния процес. Около тяхното становище за обучението се обединиха почти всички кандидати за новия състав на ЦИК и от другите политически сили. От кандидатите на „Обединени патриоти“ се чуха призиви за засилване на взаимодействието на специализирания орган с НПО. Тези на ДПС апелираха за нормализиране на изборните правила.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Пожелавам на бъдещия състав на ЦИК енергия, добросъвестност и стремеж за установяване на върховенството на закона

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Пожелавам на бъдещия състав на ЦИК енергия, добросъвестност и стремеж за установяване на върховенството на закона

14 Март 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. Пожелавам на бъдещия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) енергия, добросъвестност и стремеж за установяване на върховенството на закона. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов по време на изслушването в комисията на кандидатите за членове на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пожелавам успешна работа на новия състав на ЦИК. Няма да възобновявам спорове по мандата, по времето, по целесъобразността. Тежка ще бъде задачата. Смятам, че са налице предпоставки да се справите. Пожелавам енергия, добросъвестност и стремеж за установяване върховенството на закона“, заяви Кирилов.
Той посочи, че ще изрази мнението си за отделните кандидатури в пленарната зала. „Каня колегата Зарков, не само той, а и другите членове на Правна комисия от БСП, да продължат със защитата на номинираните от тях кандидати и в пленарна зала, за да не бъдем поставени в сложната ситуация с наши гласове да подкрепяме техните кандидати. Смятаме, че би било редно да гласувате в пленарна зала за вашите си номинации. Подкрепям логиката на вашето поведение да присъствате на това обсъждане“, обърна се Кирилов към Крум Зарков от БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефка Стоева, кандидат за председател на ЦИК: Не виждам нищо лошо да се направи анализ на невалидните бюлетини

Стефка Стоева, кандидат за председател на ЦИК: Не виждам нищо лошо да се направи анализ на невалидните бюлетини

14 Март 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Не виждам нищо лошо да се направи анализ на невалидните бюлетини. Това каза номинираната от ГЕРБ за председател на ЦИК Стефка Стоева по време на изслушването си в Правната комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Запитана как гледа на изключването на микрофоните по време на заседания на ЦИК, Стоева отговори: „Публични са заседанията съгласно закона. Не мисля, че е редно. Става доста неловко да се изключват микрофоните и да се говори нещо, което не се чува. Мисля, че има други начини за подобни ситуации, които да не налагат подобно поведение. Това, което трябва да се каже, трябва да се каже публично“, каза още тя.
Освен председател на специализирания орган от ГЕРБ предложиха още шестима членове на ЦИК.
В рамките на изслушването в Правна комисия Георги Баханов благодари на ПП ГЕРБ и на ръководството на парламентарната група, че е номиниран за втори път за член на ЦИК. „Тази номинация считам един вид признание и оценка за работата ми, която съм свършил.Най-вече считам и като отговорност за бъдещите ми действия като член на сега конструиращата се ЦИК“, заяви още Баханов. Според него сегашното конструиране на ЦИК е в по-благоприятен момент. Той се спря и на обученията на участниците в изборния процес. Според него над 96 хил. граждани на България участват като част от СИК. „Това е една огромна армия, която не бъде подготвена добре, довежда до неправилно попълване и отчитане на изборните резултати“, заяви Баханов.
Йорданка Ганчева също благодари за повторната си номинация за ЦИК. „Считам това за голяма отговорност“, каза още Ганчева. Тя заяви, че ще се придържа към спазване на закона. Ганчева обясни, че е за оптимизиране на методическите материали на ЦИК.
Мария Бойкинова добави, че към настоящата ЦИК е ръководител на група „Жалби и сигнали“. По думите ѝ те са основен инструмент, в който гражданите могат да реагират на изборния процес. „Считам, че те са важна част от работата на ЦИК“, каза още Бойкинова. Тя изтъкна, че са положени много усилия и труд, за да бъдат разгледани всички жалби и сигнали в кратки срокове и в повечето случаи са взели правилни и законосъобразни решения. Според нея най-важни са секционните избирателни комисии, защото те правят изборите и там се извършва гласуването, преброяването. „Аз съм радетел на това да се направи така, че да бъдеш член на СИК да бъде изпълнение на обществен дълг, въпрос на чест и достойнство“, заяви Бойкинова. Според нея там трябва да влизат юристи и образовани хора и тогава няма да се обръща внимание на обучението. Бойкинова отчете, че предизвикателство ще бъде и машинното гласуване и изрази мнение, че то трябва да се въведе поетапно, защото така е по-сигурно. Според нея може да се направи анализ на недействителните бюлетини, ако бъде опростен протокола на СИК.
Александър Андреев посочи предизвикателствата пред ЦИК и към новите ѝ членове. „ЦИК има едно основно задължение и това е да проведе честни, прозрачни, демократични и свободни избори. Това е най-голямото предизвикателство, което стои пред нас“, допълни още Андреев.
Мирослав Джеров благодари за високия кредит на доверие към него от ПП ГЕРБ. „Мога да отговоря с чест, достойнство и професионализъм. На фона на преждеговорищите бих се надявал искрено, че ако бих бил член на следващата ЦИК ще се получи приемственост в знанията, практиките и цялата дейност, свързана с изборния процес“, каза той. Джеров увери, че за него е най-важно спазването на закона и неговото върховенство.
Димитър Димитров коментира, че многократно е изразявал мнение, че не трябва да се сменя сегашният състав на ЦИК. По отношение на машинното гласуване, той посочи, че сега е избор на избирателя.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефка Стоева, кандидат за председател на ЦИК: За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин

Стефка Стоева, кандидат за председател на ЦИК: За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин

14 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко и ако бъда избрана ще продължа да работя по този начин. Това каза номинираната от ГЕРБ за председател на ЦИК Стефка Стоева по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя благодари за номинацията си. „Аз не съм политик. Над 40 години съм била само съдия. Това е моята работа. За мен върховенството на закона винаги е стояло над всичко. Вярвам, че ако бъда избрана за тази длъжност ще продължа да работя по този начин. По друг начин не мога“, поясни Стоева. Тя изрази надежда опитът й да бъде ценен в работата на ЦИК.
Стоева се спря на основните принципи, от които ще се ръководи. „Първият би бил спазване върховенството на закона. Няма спор в това. Вторият принцип е за приемственост. Той е залегнал също в кодекса. Много е направено от предишната постоянна, все още действаща комисия. Впечатлена съм от изказванията на част от колегите. Те са професионални, личи, че са много компетентни. Мисля, че трябва да се съхрани всичко, каквото комисията е постигнала и да се доразвива с нови идеи“, допълни Стоева.
Тя изброи и друг принцип – на равнопоставеност. „Вярно е ,че всички номинации се правят от политически партии, но всички членове трябва да работят свободно, неутрално и да не зависят от политическите партии“, допълни още тя.
Според нея много се говори за обучение. „Дълбоко вярвам в него. Едно към СИК, които наистина са на първата линия, най-неподготвени. Лесно е отстрани да се гледа, но е трудно, когато в изборния ден седне и трябва да прави избори с огромно количество хора“, каза още Стоева.
Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов представи нейната кандидатура. Той посочи, че номинираната за председател на ЦИК Стефка Стоева ще бъде активна, принципна и безпристрастна Кирилов отчете, че тя има над 40-годишен опит, че е юрист с доказани дългогодишни качества. „Чест е за мен да представя кандидатурата на г-жа Стефка Стоева. Тук уточнявам, че номинираме г-жа Стоева не само за член на ЦИК, а тя е наша кандидатура за председател на ЦИК. Смятаме, убедени сме, че г-жа Стоева е доказан професионалист и е сред най-уважаваните български юристи в магистратските среди г-жа Стоева е заемала най-високата длъжност в йерархията на съдебната система“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Войнов, кандидат за член на ЦИК: Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа

Емил Войнов, кандидат за член на ЦИК: Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа

14 Март 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпълнявам закона, ще насоча усилия върху обучението, подобряването на методическите указания и на образците на изборните книжа. Това каза номинираният от БСП кандидат за член на ЦИК Емил Войнов по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че от 1990 г. се занимава с технологията на изборния процес и уточни, че притежава необходимата техническа експертиза. „През тези 29 години съм бил на всички възможни позиции в изборния процес“, заяви още Войнов. Той посочи, че за машинното гласуване на предстоящите избори трябва незабавно да се възложи обществена поръчка за осигуряване на специализирани устройства за тази цел. Според него решаващи са бързите действия на ЦИК.
Всички номинирани от БСП кандидати за състав на ЦИК се обединиха около върховенството на закона и обучението на ангажираните в изборния процес.
Кандидатът Николай Николов коментира по време на представянето си, че притежава разнообразен опит в рамките на функционирането на държавната администрация. Николов заяви, че вижда работата на комисията стегнато.
Номинираната от БСП за член на ЦИК Силва Дюкенджиева изтъкна, че с опита и предизвикателствата, които стоят пред новия състав на специализирания орган с оглед предстоящите избори може да бъде полезна. „Ще спазвам активно закона и ще изпълнявам решенията на колективния орган ЦИК“, допълни Дюкенджиева.
Силвия Стойчева посочи, че участва във всички изборни кампании от 1997 г. до момента в различно качество. Тя поясни, че познава изборния процес. Според нея, ако принципът на върховенство на закона бъде съблюдаван ще доведе до гаранции за демократичност на резултатите и до това да има съгласие за едно общо единодействие на цялото гражданско общество в България съвместно с институциите.
Издигнатата от БСП Таня Цанева изтъкна, че са й по-тесни връзките с обществения съвет към ЦИК. "Аз се чувствам една от тях след толкова години дейност в сферата на НПО, които участват в изборните процеси, а не по силата на това, че съм определен член от Комисията за контакти с обществения съвет", каза тя. Цанева се присъедини към колегите си за своята визия за подобряване на дейността на следващия специализиран орган. "Също подкрепям виждането, че по отношение на обучителното звено, въпреки направеното досега от комисията, има още много какво да се направи. Може да се създаде обучителен център към ЦИК", допълни още Цанева.
Друга номинирана от БСП за член на ЦИК Цветанка Георгиева обясни, че е за пълна законност в работата на комисията. Тя изтъкна, че е важно и обучителното звено на ЦИК.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

Крум Зарков, БСП: Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Ние оставаме обвързани към закона и това е изискването ми към всички кандидати за членове на ЦИК. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на изслушването на кандидатите за членове на ЦИК в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков изрази радостта си, че процедурата за избор на нов състав на ЦИК е започнала. Той отчете, че тя върви гладко и добре. „Мисля, че това е важно за всички, които сме тук и за избирателите. Тази процедура се случва по закон. По закон всяка политическа партия трябва да поеме отговорност да излъчи своите кандидати, затова съм днес пред вас въпреки политическото поведение на партията, която представлявам“, каза Зарков и подчерта, че БСП остава обвързана към закона.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

Доц. Таня Йосифова, кандидат за заместник-председател на ЦИК: Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО

14 Март 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще работя за засилване на взаимодействието на специализирания орган с държавните органи и НПО. Това каза номинираната от „Обединени патриоти“ за заместник-председател на ЦИК доц. Таня Йосифова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЦИК е изключително важен орган за демократичното развитие на България, както вече беше подчертано и за много кратко време трябва да се организира провеждането на следващите демократични избори. Насоките, в които ще работя са на първо място засилване на взаимодействието между ЦИК и други държавни органи. Специално Държавната агенция за електронно управление“, допълни Йосифова. Според нея е важно засилването на взаимодействието с НПО. „Бих искала да поставя акцент върху статистическите данни, свързани с броя на невалидните бюлетини, което се обяснява с незнанието и невъзможността на българските граждани да упражняват основното им право. Необходимо е провеждането на успешно обучение, разяснителни кампании под вещото ръководство на ЦИК“, допълни още доц. Йосифова. Тя посочи, че при всичките си действия ще спазва стриктно закона. Според нея ЦИК трябва да се приема от обществото като гарант за честни, справедливи и прозрачни избори.
Кандидатурата й бе представена от Христиан Митев от НФСБ. Той заяви, че тя е доцент в юридическия факултет на УНСС с над 19 години юридически стаж. Завършила е Юридическия факултет на СУ. По думите му от 2008 г. е доц. по гражданско и семейно право и преподавател в Академията на МВР и Югозападния университет „Неофит Рилски“.
Номинацията за член на специализирания орган на „Обединени патриоти“ бе представена от депутата Емил Димитров. Той обърна внимание, Бойчо Арнаудов е дипломиран магистър по специалност „Право“ в Софийския университет. Според него той притежава необходимото образование и професионален опит да заеме длъжността член на ЦИК.
Бойчо Арнаудов от своя страна заяви, че през 2016 г. е бил назначен за член на ЦИК и тази задача се е оказала сериозно предизвикателство за него.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

Севинч Солакова, кандидат за секретар на ЦИК: Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори

14 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Стабилизирането на изборните правила ще доведе до създаване на доверие и спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори. Това каза номинираната от ДПС за секретар на ЦИК Севинч Солакова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще започна с нещо, свързано с изслушването преди пет години през 2014 г. Тогава пред нас кандидатите стояха много въпроси. Става дума за един нов ИК, за един нов статут на ЦИК, с много нови правомощия натоварена комисия при недостатъчен административен капацитет. Днес въпросите са по-малко, които стоят пред нас. Ние можем да се позовем на едни добри резултати, които са благодарение на общите колективни общи усилия на ЦИК“, каза още Солакова.
Тя направи уговорка, че тези резултати не са достатъчни, доколкото много неща предстоят, за да може да се развие капацитета на ЦИК. По думите й ЦИК трябва да бъде независим държавен орган и да се превърне в гарант за свободни и честни избори, прозрачни, демократични, законосъобразни, с мисия да гарантира правото на всеки гражданин с избирателни права, където и да се намира да упражняват своето право на глас. Според нея е необходимо да се осигури стабилност на избирателните правила. Тя отчете, че не трябва да се забравят и предизвикателствата свързани с новата дигитална ера. „Много е направено, много предстои. Много, тежко, интензивно. Когато нещо е посято, може и да се пожъне. Има една много солидна база, създадена, която новия състав на ЦИК може да надгражда“, допълни още Солакова. Според нея при осигуряване на приемственост и балансът между старите и новите кадри, това е възможно. „Стига да има и една обща воля за това“, каза Солакова.
Тя допълни, че предстоят много важни решения веднага след конструиране на новата ЦИК. "Днес ние участваме в създаването на една традиция и това е част от стабилизирането на изборните правила. Само по себе си според мен това ще доведе до създаване на доверие, спокойствие в обществото по повод на предстоящите избори", допълни Солакова.
Кандидатурата й беше педставена от депутата от ДПС Хамид Хамид. Той отчете, че има повече от 20 години юридически стаж и като секретар по юридическите въпроси на президента на Република България. По думите му Солакова има дългогодишен опит по провеждането на всички видове избори и национални референдуми. Хамид представи и кандидатурата на Ерхан Чаушев за член на ЦИК.
От своя страна номинираният за член на специализирания орган от ДПС заяви, че Севинч Солакова е дала общата картина. "Аз ще се спра само на два три акцента, които считам за важни да се откроят", каза той и обърна внимание на машинното гласуване. Чаушев го определи като новината на предстоящите избори.
"Поръчката ще се спечели, само че почват едни дълги действия - складове, осигуряване на складове, охрана, съответно техническа поддръжка. Назначаване съответно на търсене технически специалисти за съответното стоварване, монтиране", допълни още Чаушев. По думите му за предстоящите избори става въпрос за армия от 500 човека, които трябва да се търсят. "С една дума голямото предизвикателство на тези избори ще бъде машинното гласуване и то от логистична гледна точка", подчерта още Чаушев.
Като втори акцент кандидатът заяви, че следващ акцент е обучението и да се опростят дидактичните материали за целта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

Кристина Цанкова – Стефанова, кандидат за член на ЦИК: Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган

14 Март 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Имам желанието и мотивацията да се справя със задачите като член на специализирания орган. Това каза номинираната от „Воля“ за кандидат за член на ЦИК Кристина Цанкова-Стефанова по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съвсем накратко бих искала да кажа, че имам желанието и мотивацията да се справя със задачите и да взимам осъзнати и информирани решения. Това, което предстои до края на година на новата комисия ще бъде много тежък труд. Така или иначе с предстоящите европейски избори ще се получи една координация между екипа, стиковане, което е нужно за по-нататъшната работа на комисията“, допълни Стефанова. Кандидатурата й бе представена от Кръстина Таскова от „Воля“. По думите й Кристина Стефанова е с много добра репутация на общественик, доказан професионалист и познава изборния процес и практики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

Ивайло Ивков, кандидат за член на ЦИК: На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство

14 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. На следващата Централна избирателна комисия й предстои страшно предизвикателство. Това каза номинираният от Реформаторския блок кандидат за член на ЦИК Ивайло Ивков, номиниран от „Реформаторския блок“, по време на изслушването си в Правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него независимостта, безпристрастността и компетентността са трите думи, които ще повишат доверието в институцията. Ивков определи това като много важно. „Времето за изборите е малко. Предишната ЦИК смея да твърдя, че зададе едни високи стандарти. Избори ще има при всички положения, те ще са честни и прозрачни, както досега и свободни най-важното. Честни е най-относителното понятие. Въпросът е дали следващите избори през тази година, които предстоят за ЕП, които много хора подценяват, от гледна точка на напрежението, което се генерира, ще бъдат едни от най-трудните“, допълни още Ивков. „Бях член на досегашната ЦИК. Трудно мога да обхвана това време и дори с лек анализ най-съществените моменти“, каза още Ивков.
Кандидатурата на Ивков бе представена от председателя на ДБГ и представител на Реформаторския блок Димитър Делчев. „Спряхме се на г-н Ивков, защото той е авторитетен юрист, адвокат с многогодишна практика. През първия си мандат като член на ЦИК г-н Ивков придоби огромен опит, тъй като взе активно участие в дейността на ЦИК. Той участва в няколко обучения“, заяви още Димитър Делчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

Данаил Кирилов, ГЕРБ: В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК

14 Март 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилвов в началото на заседанието, на което трябва да бъдат изслушани номинираните за състав на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му те са направени от парламентарно представени партии, партии и коалиции, които имат избрани членове на ЕП. Той отчете, че към всички предложения са предоставени всички изискуеми документи. „Предложенията заедно с документите по раздел 1 са публикувани на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на НС“, допълни Кирилов. Той обясни, че след проверка на представените документи се е установило, че всички кандидати отговарят на изискванията. „Постъпили са предложения за членове на ЦИК от НПО в сроковете и по реда на раздел 1, точка първа от процедурните правила. Управителния съвет на Българска асоциация по политически науки предлагат г-н Димитър Димитров. Сдружение Национално движение на българските граждани предлага г-н Тодор Галунов. Европейска асоциация за защита на човешките права – България предлага г-жа Румяна Дечева. До парламентарната група на „БСП за България“ е постъпило предложение от Сдружение „Професионално обединение на държавните служители, което предлага кандидатурата на г-жа Камелия Нейкова. Всички постъпили предложения са предоставени на народните представители и парламентарни групи“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК

14 Март 2019 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия ще изслуша кандидатите за членове на ЦИК. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието е насрочено за 14.30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание. Изборът на нов състав на специализирания орган се налага, тъй като мандатът на сега действащата комисия изтича на 21 март. Новият състав на ЦИК бе едно от условията на ПГ на „БСП за България“ да се върне в пленарна зала. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента. Миналия четвъртък изтече срокът за внасяне на предложения за членове на специализирания орган. В рамките на срока за състав на Комисията от ГЕРБ предложиха за председател Стефка Стоева и за членове 6-ма души: Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров. От БСП предложиха за членове на избирателната комисия шестима души: Таня Цанева, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева. „Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурите на доц. Таня Йосифова за заместник-председател и Бойчо Арнаудов за член на специализирания орган. ДПС предложиха Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член на ЦИК. От „Воля“ номинираха Кристина Цанкова-Стефанова за член. От извънпарламентарните партии „Реформаторският блок“ също даде своя номинация в лицето на Ивайло Ивков. Катя Иванова е предложена от Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.