НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

19 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Спрете натиска върху медицинските специалисти. Това се посочва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова във връзка с информация за упражнен натиск и психически тормоз над професионалисти по здравни грижи, заради участието им в протестни действия.
Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.
"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др.", казва Манолова.
Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.
"Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници", посочва Манолова.
"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", казва още тя.
"Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите.
Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България. Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс", добавя омбудсманът.
"Като омбудсман на Република България, отчитайки особената обществена опасност на подобен тип деяния, които заплашват или обезкуражават гражданите да упражняват конституционните си права, ще поискам от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия.
Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях", казва още Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Медицинските сестри  от града отново излизат на протест на 21 март

Сливен: Медицинските сестри от града отново излизат на протест на 21 март

18 Март 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест на медицинските сестри ще се проведе в Сливен на 21 март. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова, един от организаторите на събитието.
Протестът е насрочен за 15.00 часа пред сградата на Община Сливен. Вече е получено разрешение, заявени са 100 участници. „Надяваме се да съберем повече хора, не само медицински работници, но и хора,които ни подкрепят“, заяви Маргенова.
На митинга ще бъдат прочетени декларация с исканията на медицинските работници, както и декларации от подкрепящи ги пациентски организации.
В небето над Сливен ще бъдат пуснати сини балони, като символ на медицинските сестри, напуснали системата или страната.
Това е втори протест на медицинските специалисти в Сливен. Исканията им остават същите – достойно заплащане и подобряване условията на труд.
Идеята в Сливен да има палатков лагер няма да се реализира, заради натоварения график на медицинските сестри, много от които работят на две места, посочи Маргенова и допълни, че специалисти от Сливен ще се присъединят към своите колеги в палатковия лагер в столицата.
Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно или интензивно отделението и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2 % годишно. Сестрите се обявяват още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, както и за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. В декларацията, изпратена и до премиера Бойко Борисов, се настоява също Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен характер.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Богомилова,  МБАЛ „Света Петка“ – Видин: Професионалисти по здравни грижи от болницата ще протестират отново на 21 март

Диана Богомилова, МБАЛ „Света Петка“ – Видин: Професионалисти по здравни грижи от болницата ще протестират отново на 21 март

13 Март 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ „Света Петка“ – Видин ще протестират отново на 21 март, каза за Радио „Фокус“ – Видин Диана Богомилова, председател на дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във видинската болница. Тя посочи, че те ще се присъединят към националния протест, насрочен за същата дата. „Искаме достойно заплащане на нашия труд и искаме цялостна промяна в здравеопазването. Настояваме болниците да престанат да бъдат акционерни търговски дружества и да се спази колективния трудов договор, според който медицинските средни специалисти в болницата трябва да получават 900 лв.“, заяви Богомилова. Тя допълни, че трябва де се остойности трудът на медицинските специалисти. Според нея той не е остойностен до момента като такъв. Диана Богомилова призова пациентите да подкрепят протеста на професионалистите по здравни грижи. Тя поясни, че дежурните специалисти по време на протеста ще работят в отделенията със сини лентички в знак, че се присъединяват към исканията на своите колеги.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова: Голям процент от обществените болници са в реален фалит

Д-р Мими Виткова: Голям процент от обществените болници са в реален фалит

8 Март 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Голям процент от обществените болници са в реален фалит. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Тя допълни, че в лошо финансово състояние са почти всички общински болници, както и висок процент от областните болници. Според д-р Мими Виткова постоянното откриване на нови частни болници означава, че частният инвеститор има интерес това да се случва, докато в обществените болници е точно обратното. „Отговор на тези въпроси няма. Това се наблюдава и от управляващи, и от опозиция, която има изключително голяма отговорност за това, което се случва в социалните системи, включително в здравеопазването. Те са странични наблюдатели, от време на време има предизборни изблици и никакви задълбочени анализи и конкретни предложения“, заяви д-р Мими Виткова. По думите й в сегашното си състояние системата ще издържи дотогава, докато българинът търпи това. „Най-голямата трагедия е, че ние очакваме по улицата да се появят болни хора и едва тогава да реагираме. Болният човек е беззащитен и не може да очакваме той да реши проблемите на системата“, допълни д-р Мими Виткова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно

8 Март 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Върви процес на подменяне на държавното здравеопазване с частно . Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Според нея българското здравеопазване е докарано до състояние на сергия. „Системата работи за обороти, тъй като от тях се формира възнаграждението на работещите в нея. Тези обороти не се контролират и трудно биха могли да бъдат. Трудно доказуема е нецелесъобразността във въртенето на оборотите. Ежегодно се увеличават и средствата за здравеопазване, ежегодно растат и дефицитите в системата. Диспропорциите на възнагражденията на работещите в сектора са отчайващи. Видяхме протеста или опита за такъв на медицинските сестри, а в същото време някои от специалностите на лекарите са възнаградено твърде добре“, каза тя. Д-р Мими Виткова допълни, че абсурдите могат да бъдат решени, но няма политическа воля това да стане. Тя предлага всяка структура в здравеопазването, която иска да ползва публичен ресурс, да не бъде търговско дружество, да не работи на печалба и да бъде регистрирана по специалния закон за лечебните заведения. Според нея когато се откъсне заплащането на лекарите от оборотите на болницата и когато няма интерес да се въртят празни обороти, ще може да се спестят доста средства, за да се направи социално по-търпима здравната система.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова: Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа

Д-р Мими Виткова: Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа

8 Март 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Здравната ни система е най-пазарно ориентираната в Европа. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. Тя отбеляза, че европейските здравни системи са социално ориентирани. „Нашата система е най-пазарно ориентираната система в Европа, защото 50% от разходите са от джоба на пациента, средно в Европа това са 15% от разходите“, заяви д-р Мими Виткова. Тя посочи, че преди няколко дни е имала среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на която е представила финансови документи на болници, доказващи вземания на пари от пациенти. „Има здравно заведение, което си позволява да взима такса 10% от минималната работна заплата, за да помага на пациентите при попълване на документи за постъпване в болница“, каза д-р Мими Виткова. Тя изрази надежда министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да вземе отношение по тези въпроси, а прокуратурата да се самосезира по отношение на безотговорните взимания на пари от пациенти, както го е направила по случая с фалшивите ТЕЛК-ове. „Ние като общество не можем да продължаваме да гледаме, какво се случва в здравеопазването и да не изпитваме абсолютно никакви угризения на обществената ни съвест, че става дума за болен човек, на който трябва да се помогне, не да се изнудва“, добави д-р Мими Виткова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Териториална експертна лекарска комисия остана ничия институция

Д-р Мими Виткова, бивш здравен министър: Териториална експертна лекарска комисия остана ничия институция

8 Март 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
София. Териториална експертна лекарска комисия остана ничия институция. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването за продължаващата война на държавата срещу фалшивите инвалидни пенсии. „Лекарите, които работят в ТЕЛК видяха единствената възможност да подобрят материалния си статус в това да издават фалшиви решения. От друга страна редица граждани се намират в не много добро социално положение и също видяха възможност в това да получават някакви доходи с такива решения. Когато системата заработи и няма никакъв контрол, а ако има той е формален, нещата в ТЕЛК се случват така. Това показва цялата деградация на държавата като институции“, обясни тя. Според д-р Мими Виткова е жалко че в тази каша е намесен и НОИ. Тя предупреди, че ако не се вземат спешни мерки търговията със здравето на хората ще продължи.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов във Варна: Продължава производството срещу арестуваните за фалшиви ТЕЛК-решения

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов във Варна: Продължава производството срещу арестуваните за фалшиви ТЕЛК-решения

8 Март 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Досъдебното производство срещу арестуваните за фалшиви ТЕЛК-ршения във Варна продължава в досъдебна фаза. Ще се види кой е виновен, дали има осъдителни, или оправдателни присъди. Работата не е спряла. Това коментира във Варна главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според гл. ком. Иванов това, че лекарите от ТЕЛК са били пуснати без мярка за неотклонение от съда, не означава, че те нямат вина. По думите му престъплението няма как да е извършено само от сирийските граждани. Главният секретар на МВР добави, че не са постановени оправдателни присъди, следователно не може да се твърди, че органите на реда не са си свършили работата.
„Що се отнася до специализирана полицейска операция на дирекциите „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“, и на Областната дирекция на МВР в Силистра, утре на по-късен етап ще има брифинг, на който ще бъдат изнесени повече подробности. Задържаните до момента са над 10 души", посочи той. Предстои анализ на събраните веществени доказателства. След това, на тази база ще се прецени кой в какво качество да бъде привлечен – дали на обвиняеми, или на свидетели.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към медицинските специалисти, те излизат на протест на 21 март

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към медицинските специалисти, те излизат на протест на 21 март

7 Март 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм категорична, че Вашите искания са абсолютно справедливи и Вашите права са в съответствие и в пълна хармония с правата на пациентите. Те също настояват за добре платени и достатъчно на брой медицински специалисти, които да полагат очакваната и качествена здравна грижа. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на среща в институцията, организирана по искане на медицинските специалисти, на която дойдоха медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти и фелдшери от цялата страна, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Манолова подчерта, че в институцията през времето са постъпвали много жалби по темата здравеопазване, както и че няма място в България, в което медицинските специалисти да не са поставяли проблемите си с цялата им острота. „Навсякъде ситуацията е една и съща – унизително подценяване на труда на медицинската сестра, акушерката, на медицинските специалисти и в резултат – недостиг на хора, които да работят, както и влошаване на качеството на медицинската грижа“, заяви Манолова. Според обществения защитник проблемът тръгва от клиничните пътеки и медицинските стандарти, където липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, полагана от професионалистите по здравни грижи. „Има регламент, който изисква, определен брой лекари в съответните отделения по съответните специалности, но изискванията за определен брой сестри са пожелателни“, категорична бе Манолова. По думите й здравният министър Ананиев и управителят на НЗОК трябва да предприемат действия за създаването на ясен регламент на минималната медицинска грижа, предоставяна от специалистите по здравни грижи и остойностяването на труда им.
Тя допълни, че вчера е разговаряла със здравния министър Кирил Ананиев, който я е уверил, че работи по проблемите и е поел конкретни ангажименти и скокове за тяхното изпълнение.
Въпреки това на срещата стана ясно, че медицинските сестри и специалисти излизат на национален протест на 21 март 2019 г., като към тях на 25 март т.г. ще се присъединят и фелдшерите. От името на организаторите на протеста Мая Илиева благодари на омбудсмана и посочи, че разчитат на нея да бъде посредник между тях и управляващите. Професионалистите по здравни грижи настояват за достойни условия на труд, смяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, получаване на поне две минимални работни заплати, промяна в Закона за съсловните организации, връщане на медицинските стандарти по специалности, изработени от съсловните организации, задължителен Колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др.
Медицинските специалисти изтъкнаха, че в България работят близо 25 000 медицински сестри, но на системата са й необходими още 30 000, акушерките са 4 000, като са необходими още толкова. Според тях средната възраст на работещите е 55 години, а повече от 80% от завършилите специалност по здравни грижи няма да упражняват професията си, поради неадекватното заплащане, неуважението, проявата на насилие, неблагоприятните условия на труд и пр.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Разговорите за премахване на търговския характер на лечебните заведения ще продължат

Министър Кирил Ананиев: Разговорите за премахване на търговския характер на лечебните заведения ще продължат

7 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Разговорите за премахване на търговския характер на лечебните заведения ще продължат. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на блиц-контрол на заседание на Комисията по здравеопазване към Народното събрание във връзка с организирания миналата седмица протест от медицинските сестри, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това беше едно от изпитанията, които имах през края на миналата седмица. Имаше голям протест, аз винаги съм считал, че намирането на решението не е на улицата, а при преговори, в които да се стигне до консенсус. След 1 час недоволство пред сградата на МЗ те се съгласиха на моя призив, седнахме и проведохме един разговор“, обясни той. „Те имат около 8 въпроса, но от тях най-много наблегнаха на премахването на търговския характер на лечебните заведения, ниските възнаграждения и трудните условия“, изтъкна министър Ананиев. „Аз им казах, че по време на разговорите и дебатите в Комисия, доста хора поставиха този варианти на промяна на модела, чрез премахване на търговския характер на лечебните заведения, и те ще продължат. Това ще бъде един от най-дебатираните варианти за промяна“, допълни той.
„Заплатите, които получават всички работещи, са наистина ниски и трябва да предприемем мерки, за да бъдат увеличени и да получат удовлетворение за труда, който полагат“, отбеляза здравният министър. Той обясни, че протестиращите медицински сестри не са знаели точното разпределение на отпуснатите допълнително 30 млн. лв. за увеличение на техните възнаграждания и как това ще се отрази на заплатите им.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращи медицински специалисти

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращи медицински специалисти

7 Март 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. От 13.00 часа омбудсманът Мая Манолова организира среща по искане на протестиращите медицински специалисти, която ще се състои в институцията на омбудсмана на ул. „Георг Вашингтон“ 22. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Поводът са протестите на 1 март т.г. в цялата страна на медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, които настояха за промяна в заплащането, условията на труд и статута на лечебните заведения.
Техните искания са стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, регулиране на работното време, заплащане на извънредния труд и др.
Специалистите по здравни грижи алармират, че здравеопазването е в „клинична смърт“ и изискват незабавни и спешни държавни мерки за неговото оздравяване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова се среща с протестиращите медицински специалисти на 7 март

Омбудсманът Мая Манолова се среща с протестиращите медицински специалисти на 7 март

6 Март 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова организира среща по искане на протестиращите медицински специалисти, която ще се състои в сградата на институцията на ул. Георг Вашингтон“ № 22 от 13.00 часа на 7 март 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Поводът са протестите на 1 март т.г. в цялата страна на медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори, които настояха за промяна в заплащането, условията на труд и статута на лечебните заведения.
Техните искания са стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, регулиране на работното време, заплащане на извънредния труд и др.
Специалистите по здравни грижи алармират, че здравеопазването е в „клинична смърт“ и изискват незабавни и спешни държавни мерки за неговото оздравяване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: За втори път медицински специалисти от града ще излязат на протест с искания за добри условия на труд и адекватно заплащане

Сливен: За втори път медицински специалисти от града ще излязат на протест с искания за добри условия на труд и адекватно заплащане

5 Март 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Сливен. За втори път медицински специалисти по здравни грижи ще излязат в Сливен на протест, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен организаторите. Той ще се състои на 21 март, а исканията остават същите: добри условия за достоен труд и адекватно заплащане за него.
Медицинските сестри настояват да се промени статутът на лечебните заведения, те да не бъдат повече търговски дружества, да получават достатъчно пари, за да не се налага да работят на поне две места и чрез достойно заплащане да се привлекат млади специалисти, които в момента след завръщане бягат в чужбина.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

2 Март 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците. До срещата се стигна, след като десетки медицински сестри се събраха пред сградата на министерството в София заради ниското заплащане и трудните условия в сектора.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че е поискал да се направи анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. „Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви той по време на на срещата. Ананиев обясни, че на лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на НЗОК. „Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от минстерството, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите, ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Една от протестиращите медицински сестри - Дияна Чаушева, която работи в общинската болница в Девин, обясни, че по време на 20-дневния срок ще се разбере до каква степен биха могли да се решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново ще се проведат разговори. „Ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест до постигане на резултата“, отбеляза Чаушева. Тя обясни, че срещата с министъра е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари - те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Освен в София, протести на медицински сестри се проведоха и в други градове в страната, сред които Варна, Бургас, Кюстендил, Плевен, Пазарджик, Ямбол, Благоевград и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Протестът на медицинските сестри беше организиран в социалните мрежи и се проведе в редица градове на страната. Шествието се осъществи, въпреки че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев подкрепи исканията на медицинските специалисти, протестиращи в града

Сливен: Кметът Стефан Радев подкрепи исканията на медицинските специалисти, протестиращи в града

1 Март 2019 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев и заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ Пепа Чиликова се срещнаха с протестиращите медицински специалисти по здравни грижи в Сливен. Те разговаряха с хората, събрали се пред сградата на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Стефан Радев подкрепи исканията им. „Поздравявам ви за позицията, която имате. Трудът на хората, работещи в сферата на здравеопазването е много важен. Освен че имаме признателност като хора, тази признателност трябва да намира форма и в материално отношение. Знам, че не е достатъчно. Искам във всички сфери да се увеличават доходите. Убеден съм, че този диалог наистина ще подобри нещата към по-добро. Пожелавам ви успех, бъдете организирани, поставяйте вашите искания и съм сигурен, че ще се стигне до положителен резултат. Успех!“, заяви кметът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жана Павловска, БАПЗГ – Велико Търново: Масово професионалистите по здравни грижи работят на по две места заплащанепротестпрофесионалисти по здравни грижи

Жана Павловска, БАПЗГ – Велико Търново: Масово професионалистите по здравни грижи работят на по две места заплащанепротестпрофесионалисти по здравни грижи

1 Март 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Масово професионалистите по здравни грижи работят на по две места. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Жана Павловска, председател на Районната колегия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) във Велико Търново. Тя посочи, че причина за това са ниските заплати. По думите и това се случва както при персонала в Спешна помощ, така и в болниците. На места пък здравните специалисти полагат извънреден труд и дават двойни дежурства, за да компенсират липсата на персонал. „Регионалната колегия е около 1100 човека. Те масово работят на по две места, ако не в сферата на здравеопазването, то нещо друго, тъй като със заплатите, които получават не могат да се грижат за семействата и децата си“, посочи Жана Павловска. Тя посочи, че хората искат качествено здравеопазване, но такова не може да бъде дадено от служител, работещ 24 часа в денонощието. „Всеки иска качество. Пациентите искат да ги посрещнеш, да им обърнеш внимание, да се усмихнеш, но една сестра, която е изкарала 24-часово дежурство и която се прибира в къщи с мизерна заплата, няма как да е усмихната“, допълни Павловска.
Тя отбеляза също, че по-голямата част от професионалистите по здравни грижи във Велико Търново и региона са в предпенсионна и пенсионна възраст и подчерта, че има отлив на интерес от страна на младите хора към професиите медицинска сестра, акушерка, фелдшер, лаборант и др. По думите и това се дължи основно на ниското заплащане в бранша. „Ако не навлязат млади хора в тези професии, след 10-до 20 години няма да има кой да обслужва населението. Не говоря само за провинцията, а и за София. Колегите там също работят на по две-три места. За да се привлекат младите хора на първо място трябва да се промени заплащането, а на второ отношение. По европейски изисквания сега една медицинска сестра и акушерка завършва с степен бакалавър. Обучението е четири годишно, а трябва да започне с една заплата, която е около минималната. Кой млад човек ще се съгласи да отиде да работи и то да работи качествено?“, посочи Жана Павловска.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Липсва визия около проблема с протестиращите професионалисти по здравни грижи

Проф. Георги Михайлов, БСП: Липсва визия около проблема с протестиращите професионалисти по здравни грижи

1 Март 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Липсва визия около проблема с протестиращите професионалисти по здравни грижи. Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по здравеопазване в интервю за Агенция „Фокус“ по повод протеста на професионалистите по здравни грижи. По думите му този проблем не е свързан с отпускането на 10-20 или 30 млн. лв., а с принципа на финансирането. „Нека да бъдем сериозни - задълженията на болниците в България са изключително високи и този обем от средства, които в момента се отпускат от Министерство на здравеопазването, няма да могат да решат проблемите на нито едно лечебно заведение в страната“, коментира проф. Михайлов. Той изтъкна, че БСП две години поставя въпроса за достойното заплащане на труда на медицинските специалисти. „Въпросът за съжаление не се решава. Той опира до много печални факти за състоянието на здравеопазването в момента- недостига на повече от 30 хил. специалисти по здравни грижи, с напуснали територията на страната между 2009 и 2019 г. над 10 хил. специалисти по здравни грижи и с 15 хил. специалисти, сменили пенсионирали се и сменили своите професии. Проблемът няма как да бъде решен с конструктивни разговори“, посочи депутатът от БСП. Според него проблемът опира до цялостния модел на финансирането на системата чрез търговски дружества. „Днес специалистите по здравни грижи издигнаха едно основно искане, което е искане и на БСП - да се прекрати действието на лечебните заведения като търговски дружества. При този модел интересите на пациента и на работещите в периферията на системата са изхвърлени в периферията, а в основата на центъра остава търговският интерес“, каза още проф. Михайлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: С всички възможности ще се опитаме да защитим интересите на специалистите по здравни грижи и работещите в системата на здравеопазването

Проф. Георги Михайлов, БСП: С всички възможности ще се опитаме да защитим интересите на специалистите по здравни грижи и работещите в системата на здравеопазването

1 Март 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. С всички възможности БСП ще се опита да защити интересите на специалистите по здравни грижи и работещите в системата на здравеопазването. Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Комисията по здравеопазване в интервю за Агенция „Фокус“ по повод протеста на професионалистите по здравни грижи. Той припомни, че единствено БСП като опозиция има законовите лостове да поставя проблемите в българския парламент, но групата за момента го е напуснала. „За нас проблемите около новата уредба на Изборния кодекс нарушават интересите на българските граждани. В рамките на парламента в момента не можем да вземем отношение, но сме се срещали и ще се срещаме с представители на това съсловие“, коментира Георги Михайлов. „С всички възможности, които ни позволява извънпарламентарната и парламентарната дейност ще се опитваме да защитим интересите не само на специалистите по здравни грижи, но и на всички работещи в системата на здравеопазването. Трябва да бъде сериозно променена цялостната система на управление и на финансиране на здравеопазването“, заяви проф. Михайлов. Той уточни, че това е заложено и в предложението на БСП за създаване на надпартиен модел на здравеопазването. „За съжаление, нашите слушатели и българските граждани станаха свидетели на два предложени квазимодела през септември миналата година, за които повече нищо не се чу. Бяха визирани участници в системата, които даже не знаеха. Тя беше насочена предимно към дофинансирането на системата, а не в промяна на нейните устои и самия принцип на финансирането“, каза още проф. Михайлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

1 Март 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците. До срещата се стигна, след като десетки медицински сестри се събраха пред сградата на министерството в София заради ниското заплащане и трудните условия в сектора.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че е поискал да се направи анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. „Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви той по време на на срещата. Ананиев обясни, че на лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на НЗОК. „Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от минстерството, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите, ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Една от протестиращите медицински сестри - Дияна Чаушева, която работи в общинската болница в Девин, обясни, че по време на 20-дневния срок ще се разбере до каква степен биха могли да се решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново ще се проведат разговори. „Ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест до постигане на резултата“, отбеляза Чаушева. Тя обясни, че срещата с министъра е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари - те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Освен в София, протести на медицински сестри се проведоха и в други градове в страната, сред които Варна, Бургас, Кюстендил, Плевен, Пазарджик, Ямбол, Благоевград и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Протестът на медицинските сестри беше организиран в социалните мрежи и се проведе в редица градове на страната. Шествието се осъществи, въпреки че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Първото нещо, което направих, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ

Министър Кирил Ананиев: Първото нещо, което направих, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ

1 Март 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. „Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви министърът на здравеопазването на среща с представители на протестиращите медицински сестри, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.
По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дияна Чаушева, медицинска сестра: Кирил Ананиев обеща да следи стриктно отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите им

Дияна Чаушева, медицинска сестра: Кирил Ананиев обеща да следи стриктно отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите им

1 Март 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Министър Кирил Ананиев обеща да следи стриктно допълнително отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите на лечебните заведения. Това каза главната медицинска сестра Дияна Чаушева от общинската болница в Девин, след среща с министър Кирил Ананиев, на която медицинското съсловие е представило своите конкретни искания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тези 30 млн. лв. бяха отпуснати от Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите, работещи в общинските и областни болници. „Връчихме подписката и нашите искания на министъра. Дадохме си срок от 20 дни, в които да се разпределят парите, отпуснати преди няколко дни, за да достигнат до болниците. През това време ще се види в крайна сметка, докъде биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти и след което отново ще се проведат разговори“, обясни тя. „Ние ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест, до постигане на резултата“, отбеляза Диана Чаушева. Тя обясни, че срещата е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но, ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари, те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Медицинските специалисти по здравни грижи от града подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна

Добрич: Медицинските специалисти по здравни грижи от града подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна

1 Март 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Медицинските специалисти по здравни грижи от Добрич подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна като се събраха в обедните часове пред сградата на Общината, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Елена Алексиева, медицинска сестра в отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич, представи позицията и исканията на своите колеги: „Първото изискване, което имаме, е болницата ни да не е търговско дружество. От там нататък започват всички други промени. Искаме основното ни възнаграждение да бъде уеднаквено във всички отделения, като стартово да започваме на минимум две основни работни заплати в България. Друго, което искаме да променим за нас, е да ни се заплаща почасово, особено нощния труд. Той променя нашите биоритми и проваля нашето здраве. Ние не можем да бъдем адекватни спрямо нашата цел, която имаме – да сме милосърдни и да помагаме в здравните грижи и обгрижването на пациентите ни. Искаме да бъде приет колективният трудов договор изцяло национално, да е рамков, всичко да бъде точно и ясно по правила. С всички тези неща искаме да постигнем едно уважение на обществото към нас и ние към него. Никога няма да можем да бъдем всеотдайни, когато сме подценявани от цялото общество“.
Протестиращите задават риторичния въпрос: на какво ниво са дебатите по проблема? Към исканията се добавя и това за самостоятелна сестринска практика, както и кинезитерапевтична такава. Желае се също допълнително възнаграждение за отделенията, които полагат интензивни грижи. Настоява се също за преструктуриране по стандартни правила. Специалистите по здравни грижи признават, че в момента се работи много трудно при липса на кадри, проблем, който съществува и в МБАЛ – Добрич. Протестът в града беше многоброен, което е знак за солидарността на специалистите по здравни грижи с всички техни колеги от страната.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването

София: Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването

1 Март 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те бяха поканени от ресорното ведомство да проведат среща, в която да представят своите искания. Междувременно протестното шествие на недоволните медици продължава.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки медицински сестри протестират пред здравното министерство заради ниското заплащане и трудните условия в сектора

София: Десетки медицински сестри протестират пред здравното министерство заради ниското заплащане и трудните условия в сектора

1 Март 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Десетки медицински сестри протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Основните искания на медиците са за подобряване условията на труд и увеличение на заплатите в сектора. Проявата е организирана в социалните мрежи и се провежда в редица градове на страната. Шествието се осъществява въпреки, че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
На професионалния си празник през миналата година медицинските сестри отново показаха своето недоволство от условията на труд и заплащането, което получават.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари  2019 г.

Министър Кирил Ананиев: Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари 2019 г.

1 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари 2019 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му в много от лечебните заведения ще се постигне стартова заплата за медици 900 лв., в други ще бъде близка до този размер. Според него това не е еднократен акт, а политика в средносрочен план. „В рамките на една-две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплати, които да бъдат достойни и да мотивират медицинските сестри“, обясни още министър Ананиев. Във връзка с двамата наказани за брошурата с целуващите се мъже в училище, министърът заяви, че засега само те са наказани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще го вземе ръководството на болниците

Министър Кирил Ананиев: Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще го вземе ръководството на болниците

1 Март 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще го вземе ръководството на болниците. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С решението на Министерски съвет, с което се предоставиха допълнително 30 млн. лв., както и с разпределението на бюджета на НЗОК за болнична помощ, считам, че в лечебните заведения ще постъпи ресурс, който може да се използва преобладаващо за увеличение на заплатите на медицинския персонал в лечебните заведения, в това число и разбира се, на професионалистите по здравни грижи“, допълни Ананиев. Той уточни, че ще направи среща с лечебните заведения, на които той е принципал. „С моите познания в областта на финансите и икономиката мога да им помогна как да направят разпределението на разходите, така че да се използват най-ефективно тези средства“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Правителството предприема практически стъпки, за да удовлетвори искането на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати

Министър Кирил Ананиев: Правителството предприема практически стъпки, за да удовлетвори искането на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати

1 Март 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предприема практически стъпки, за да удовлетвори искането на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание във връзка с протеста на професионалистите по здравни грижи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му право на професионалистите по здравни грижи е да протестират. "Всеки човек може да изразява своите желания пред обществото и да си ги защитава. Също смятам, че специалистите по здравни грижи имат своите основания за искане на по-високи заплати. Подкрепям това тяхно искане и аз и правителството правим практически стъпки, за да ускорим този процес“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Медицински специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Иван Селимински“ ще се включат в националния протест

Сливен: Медицински специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Иван Селимински“ ще се включат в националния протест

1 Март 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Сливен. Медицински специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Иван Селимински“ ще се включат в националния протест на колегите си. Точно в 12.00 часа те се събират пред сградата на Община Сливен, за да заявят исканията си за получаване на по-добри условия на труд и достойно заплащане за него. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен медицинската сестра Атанаска Костадинова – председател на Организацията на медицинските специалисти по здравни грижи към областната болница. Организаторите на протеста призовават колегите си, които са дежурни в деня на националния протест, да ги подкрепят като закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност.
Сред основните искания на медицинските специалисти по здравни грижи са еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила. Освен това те настояват и за регламентиране на сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията на труд. Нощен труд, допълнително заплащане за работа в Спешно отделение и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, е друго искане на медицинските специалисти.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Пред сградата на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък ще се проведе протест на медицинските специалисти по здравни грижи

Стара Загора: Пред сградата на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък ще се проведе протест на медицинските специалисти по здравни грижи

1 Март 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Пред сградата на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък ще се проведе протест на медицинските специалисти по здравни грижи от Казанлък от 12.00 до 14.00 часа, като част от националните протестни действия, съобщиха за Радио „Фокус” от здравното заведение. Протестът ще се проведе с искания за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, в зависимост от натовареността, връщане на медицинските стандарти, почасово заплащане на нощен труд, допълнително заплащане за работа в Спешно отделение и Отделение по анестезиология и интензивно лечение, клас прослужено време 1,2% на година, Колективният трудов договор на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването, промяна в категорията труд.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе в града

Пловдив: Протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе в града

1 Март 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на протестните действия. Протестът е национален и ще се проведе за времето от 12.00 до 13.00 часа, като протестиращите медицински специалисти в Пловдив ще се съберат пред сградата на Общината. Сред исканията на медицинските работници са да няма търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата, също допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила. Протестиращите искат още връщане на медицинските стандарти, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, както и промяна в категорията труд.
Протести ще се проведат днес също в градовете София, Бургас, Варна, Добрич, Кърджали, Момчилград, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Сливен, Стара Загора, Троян и Трявна. В тези градове медицинските специалисти ще напуснат работното си място за времето на протеста. В някои градове протестиращите няма да преустановяват дейността си, а ще се включат в протеста с лентички и подписка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Андрей Кехайов, ЮЕМФ: Протестите на медицинските сестри няма да решат проблемите в здравеопазването, необходими са решения и преструктуриране на системата

Доц. д-р Андрей Кехайов, ЮЕМФ: Протестите на медицинските сестри няма да решат проблемите в здравеопазването, необходими са решения и преструктуриране на системата

1 Март 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Протестите на медицинските сестри няма да решат проблемите в здравеопазването, необходими са решения и преструктуриране на системата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточно-европейския медицински форум (ЮЕМФ). „Без съмнение здравната система има изключителни проблеми, които не са от сега. Те се натрупаха с времето и понеже не намериха своето решение, днес те ескалират и в тази връзка отговорното поведение е да се потърсят най-правилните решения, защото системата има нужда от обективен анализ. Необходима е промяна, която трябва да се реализира с общи действия, диалог и правилна политика. Преди 12 години, след приемането на България в ЕС, беше повдигнат проблемът с човешките ресурси и кризата в здравната система. В понеже всичко е въпрос на планиране, няма как днес да разрешим проблемът, защото причините за недостига на кадри са много“, обясни доц. д-р Андрей Кехайов. Той каза още, че проблемът с кадровия дефицит е сериозен, тъй като има диспропорции. Той даде за пример, че в сливенския регион липсват дори и общопрактикуващи лекари, а в големите градове са съсредоточени над 50% от специалистите. Регионалните политики означават обективно отчитане на потребностите и ситуациите в регионите, обясни доц. Кехайов. Необходимо е нещата да бъдат планирани така, че системата от спешната помощ до лечебното заведение да функционира устойчиво, добави президентът на Югоизточно-европейския медицински форум.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силвия Кирова, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи - Смолян: Медицинските сестри в града ще подкрепят протеста на колегите си в страната

Силвия Кирова, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи - Смолян: Медицинските сестри в града ще подкрепят протеста на колегите си в страната

1 Март 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Смолян. Медицинските сестри в Смолян ще подкрепят протеста на колегите си в страната със сини лентички с надпис „Протест“. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Силвия Кирова от Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Смолян. По думите й заради големия кадрови дефицит, медицинските сестри в Смолян нямат физическа възможност да протестират в работно време. Тя отбеляза, че като цяло техните искания съвпадат с исканията на всички колеги в страната. „Основното е за достойни условия на труд и заплащане. Искаме диференцирано заплащане в зависимост от тежестта. Искаме задължително да се спазват заложените в колективния трудов договор договорености и те да бъдат еднакви за цялата страна. Сключва се национален колективен договор и заплатите приети на това ниво не са еднакви във всички населени места. Когато за страната беше 760 лв., ние тук получаваме 540 лв.“, поясни Кирова. Тя подчерта, че голяма част от медицинските сестри в Смолян работят поне на две места като дават половинка или четвъртинка съвместителство, за да може да бъдат направени графиците и за да изкарат допълнително средства. Даването на допълнителни дежурства се отразява и на здравословното състояние на работещите и на качеството на здравните грижи, посочи Кирова. Тя уточни, че средната възраст на медицинските сестри от Смолян е 55 години. „През миналата година в Смолян, към Софийския университет завършиха доста медицински сестри, но около 10 започнаха работа в болницата, като дойдоха и няколко колежки от София. Като цяло няма желаещи за тази професия, защото тя не е атрактивна, ниско е заплащането“, коментира Кирова. Тя допълни, че протестът е организиран в социалните мрежи, а не от Българската асоциация на професионалисти по здравни грижи. „Колегите са решили спонтанно за този протест, тъй като на 12 май м. г. отбелязахме нашия празник с протест през министерството. Тогава имаше съответни искания, които бяха весени в Министерски съвет и Министерството на здравеопазването. Започнало е някакво развитие по определени проблеми, но всичко е с много бавни темпове. Търпението вече е изчерпано и колегите са се организирали в социалните мрежи и всички повсеместно ги подкрепяме. Които могат ефективно, а други, които нямаме физическа възможност, ги подкрепяме с тези сини лентички с надпис „протест“, допълни Кирова. Тя посочи, че в зависимост от развоя на събитията, които се случат след протеста, ще се вземе решение за по-нататъшно действие. Кирова добави, че от Асоциацията има пусната и подписка, която е под надслов „Здравните грижи сега са нашето общо утре“ и ще тече до 15 март. Тя е отново за спасяване на най-многобройното съсловие в системата на здравеопазването. „Ние официално искаме политическо съгласие за достойни условия на труд и заплащане, спазване на договореностите в колективния трудов договор и дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г. Да има определени срокове и отговорни институции, ангажирани с това. Едната подписка е за медицински специалисти, а другата е за граждани, които ни подкрепят“, поясни Кирова. Тя допълни, че има абсолютна масовост на всички медицински специалисти от региона от Смолян, Мадан, Златоград, Девин и Рудозем, като подписката е подкрепена и от много пациенти и граждани, които идват в болницата за прегледи или свиждане.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ “Света Петка“ ще протестират с искане за достойно заплащане за труда

Видин: Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ “Света Петка“ ще протестират с искане за достойно заплащане за труда

1 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Видин. Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ “Света Петка“ ще протестират с искане за достойно заплащане за труда. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Видин Диана Богомилова, председател на Регионалната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя посочи, че медицинските специалисти ще излязат в 12.00 часа пред сградата на болницата за да заявят своите искания – достойно заплащане за труда. През целия ден дежурните медицинските специалисти ще работят в отделенията. Те ще имат сини лентички в знак на съпричастност към протеста. Работните заплати във видинската болница на медицинските сестри са около 600 лв.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Медицински работници от областта излизат на протест в центъра на града

Кърджали: Медицински работници от областта излизат на протест в центъра на града

1 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Медицински работници от област Кърджали започват протест от 12.00 часа на площад „Освобождение“, в центъра на града. Това съобщиха от Регионалната колегия на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Кърджали, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Ниското заплащане и условията на труд са основните причини за кадровите проблеми в областта, особено в по-малките общини от региона на Източните Родопи. Протестиращите искат стартово заплащане поне две минимални работни заплати и регулиране на извънредния труд. От началото на 2019 трябваше да се повиши заплащането на медицинските сестри на 900 лв., но администрациите, особено на малките общински болници, не могат да си позволят да изплатят средствата. Организаторите на протеста заявяват, че ако в срок до 1 април няма реална промяна, те ще продължат до Деня на здравния работник – 7 април, както и след това. Декларация ще бъде изпратена до Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова. Исканията, изложени в декларацията са: да няма търговски дружества в Здравеопазването,за еднаква основна заплата за всички специалности, независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), да се върнат медицинските стандарти, нощният труд да е допълнително заплатен за работа в Спешно и ОАИЛ, за клас прослужено време да се дава 1.2% на година, възможност за регламентирана сестринска практика, промяна в категорията труд и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Медицински сестри излизат на протест

Медицински сестри излизат на протест

1 Март 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Медицински сестри излизат на протест с искане за по-добри условия на труд и по-високо заплащане. Протестът се организира в социалните мрежи и е с начален час 12.00. В столицата протестиращите ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването. Прояви са организирани и в други градове в страната, като на повечето места протестите ще се проведат пред сградите на общините. В четвъртък премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разговаряха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа” д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. След срещата Ананиев заяви, че исканията на специалистите по здравни грижи са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. По думите му протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Министърът припомни още, че правителството е отпуснало допълнително 30 млн. лв. за общинските и областните болници, като по-голямата част от средствата е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите. Съсловната организация и синдикатите подкрепиха исканията на медицинските сестри, но се разграничиха от протеста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата и МВР обсъдиха съвместни действия по проверки и досъдебни производства срещу фалшиви ТЕЛК-решения (ОБЗОР)

Прокуратурата и МВР обсъдиха съвместни действия по проверки и досъдебни производства срещу фалшиви ТЕЛК-решения (ОБЗОР)

1 Март 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Силистра. Заместник главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов проведоха работна среща в град Силистра с прокурори от Окръжна прокуратура-Силистра и Районна прокуратура-Силистра и служители на ОДМВР-Силистра. На срещата са се обсъждали съвместните действия по проверки и досъдебни производства, свързани със съставени или ползвани неистински или с невярно съдържание експертни решения на ТЕЛК.
На срещата присъстваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Зам.-главният прокурор посочи, че анализът и координирането на работата се налага поради факта, че в Силистра процентът на лицата, ползващи т.нар. инвалидни пенсии е най-висок - 28,61%, което го прави в пъти по-висок от средния в страната. По думите му има системен проблем и за това прокуратурата, съвместно с МВР трябва да продължи работата си. Гешев изказа надеждите си в скоро време да се вземат мерки от наказателно-правен аспект за решаване на този проблем.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов увери, че е създадена добра организация за работа и престои да се извърши огромен обем от процесуално следствени действия. По думите му в момента се работи превантивно.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата обвинени варненски лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения

Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата обвинени варненски лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения

28 Февруари 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран съд освободи окончателно без мерки за неотклонение четиримата обвинени варненски лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения, предаде бТВ. Двамата сирийци, задържани за участие в престъпна група по случая, остават под домашен арест. Част от лекарите дойдоха в съда с куфари. „Трябваше да бъда готова за всеки един вариант”, посочи една от обвиняемите - Ваня Петкова.
„За това, което ми беше причинено, аз мисля да си потърся правата си“, категорична е и друга от обвинените - Мима Великова.
За седмица втори състав на съда определя, че организирана престъпна група за фалшиви ТЕЛК решения няма.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници (ОБЗОР)

С отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници (ОБЗОР)

28 Февруари 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. С отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа” д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в Министерски съвет. "Дълбоко оценявам и уважавам специалистите по здравни грижи. Техният труд се цени в цяла Европа. Ето защо политиката на Министерството на здравеопазването е насочена към стимулирането на младите хора да придобиват и практикуват тази професия у нас. Тази година съвместно с Министерството на образованието и науката сме предвидили увеличаване на приема за тези специалисти с около 150 души", заяви министър Ананиев. Той бе категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. По отношение искането за премахване търговския характер на лечебните заведения Кирил Ананиев обясни, че разговорите ще продължат в контекста на дебатите за новия здравноосигурителен модел.
„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал“, подчерта здравният министър.
„Подписан е колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. На този етап мога да заявя, че протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. За съжаление проблемите са натрупвани с години, ние искаме да ги решим, но това трябва да се случва в спокойна обстановка и диалог. Предстои ни много съвместна работа“, посочи министър Ананиев.
„Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по-голямата част от които средства е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите“, коментира още министърът.
Това потвърди и Милка Василева, която заяви още, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е организатор на предстоящия протест. Инициативата за него е през социалната мрежа Фейсбук, а в основата му седят група медицински сестри. „Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата“, коментира още Василева.
Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят протеста и също са на мнение, че проблемите се решават с диалог. „Само в няколко общински болници имаше желание за протест. Причината е, че в края на миналата година подписахме колективен трудов договор и към днешна дата в много лечебни заведения заложените в него параметри са достигнати. Благодарение на решението на Министерския съвет за отпускането на 30 млн. лв. ще се повишат заплатите и в общинските, и в областните болници. За съжаление групата-организатор във Фейсбук явно не е информирана за тези обстоятелства“.
„Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем“. Това заяви федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа” д-р Николай Кътев.
По-късно на пресконференция депутати от БСП припомниха, че партията от две години настоява за достойно заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов коментира, че заплата на медицинските сестри е около 700 лв. и посочи, че това е на фона на около 1000 лв. увеличаване на депутатските заплати през последните години. "За пореден път управляващите не пожелаха да разгледат предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати със задна дата и тяхното намаляване. В кой друг сектор се увеличават така заплатите и за това ли работят управляващите“, попита Проданов. Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов заяви, че в България на всеки 100 хил. души се падат около 450 медицински сестри. „А на 1 лекар според стандарта на ЕС трябва да отговарят от 2 до 4 сестри, а в България те са по-малко от 1 сестра“, коментира той. По думите му през последните 10 години 10 000 сестри са напуснали България, а над 15 000 са сменили своята професия или са напуснали. „Имаме сериозен дефицит на здравните специалисти, които са най-близо до хората. Възнагражденията, които получават специалистите по здравни грижи, са изключително ниски“, коментира проф. Михайлов и посочи, че това създава хаос в здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти

Министър Кирил Ананиев: Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти

28 Февруари 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място навсякъде се говори за началните основни заплати. Освен тези начални основни заплати, в лечебните заведения се разпределят и сравнително големи размери за допълнително материално стимулиране. Някъде те надвишава основната заплата. В една голяма част от лечебните заведения този персонал е достигнал началните заплати. Разпределението на ресурса зависи в голяма степен от директорите на съответните лечебни заведения. Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти“, посочи Ананиев. По думите му след като бъдат запознати професионалистите по здравните грижи с разпределението на допълнителния ресурс по линията на НЗОК и МЗ ще могат да получат реална представа за доходите, които ще получават нататък. „Ресурсът е свързан с обема дейности, който извърша лечебното заведение. Поели сме ангажимент да помогнем както на държавните болници, така и на общинските и по един плавен начин да извършват своето преструктуриране“, допълни той. Министър Ананиев посочи, че ще анализират тяхната дейност от гледа точка на новите медицински дейности. „Няма нужда от протести, а от разговори, обсъждане, дебати с цел да постигнем най-доброто което е възложено, на базата на доброто разпределение на разходите на всяко едно лечебно заведение и да продължим напред. Предстои ни много съвместна и конструктивна работа. Ще поканя директорите на лечебните заведения“, каза още Кирил Ананиев.
Председателят на българската асоциация по здравни грижи Милка Василева изказа удовлетворението си от днешната среща. „Благодаря на премиера Бойко Борисов. Беше поставен въпросът така, както е. Това, което колегите искат, беше поставено пред премиера. Получихме неговото разбиране, че трябва да започнат още по-добри и качествени мерки. Информирала съм че повече от 30 000 медицински сестри вече липсват в страната. Имаме уверението на ръководството на МЗ, че ще се работи много активно по този въпрос. Ние като организация ще направим всичко възможно да направим добро представяне за привличане към нашата професия“, допълни Василева. Тя уточни, че ще направят информационна кампания сред колегите си, за да може да им се обясни същността в организирането на процеса на заплащането. „Има известни неясноти, особено в малките населени места. Работата за всички предстои, ще направим каквото е възможно и заедно с тях да търсим възможности за решение“, коментира тя и уточни, че протестът се организира от група колеги във „Фейсбук“. „Ние не организираме процес, ние го направихме миналата година и част от нещата, които поискахме вече са изпълнени. Ние подкрепяме исканията на колегите, но не организираме протест. Съгласна съм, че протест не трябва да има, защото диалогът е решението. Ние сме съсловна организация, а не синдикална“, добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Със 150 души сме предвидили увеличение на местата за студенти по здравни грижи

Министър Кирил Ананиев: Със 150 души сме предвидили увеличение на местата за студенти по здравни грижи

28 Февруари 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Със 150 души сме предвидили увеличение на местата за студенти по здравни грижи. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С МОН работим заедно и предвиждаме всяка година броят на хората, които ще завършат по професията здравни грижи, да се увеличава. За новата година сме предвидили увеличение с около 150 души. В системата на здравеопазването най-вече с медицинските сестри има проблеми. Те са натрупани с години, няма как за няколко месеца да бъдат решени. Една част от исканията им са свързани с управлението и функционирането на системата на здравеопазването. Готови сме на диалог с тях. Ще продължим дебата тази година и се надявам в крайна сметка да стигнем до общо решение, което да предложим на правителството и парламента“, заяви Ананиев. По думите му искат това да стане в спокойна конструктивна обстановка, професионални разговори. „Няма нужда от протести, те няма да доведат бързо до целите, които сме си поставили. Основното искане на професионалистите по здравни грижи е увеличение на заплатите. Тяхното решение за протести беше взето преди около 1 месец – тогава все още не бяха предоставени допълнителни 30 млн. лв. Сега в момента имаме подписан национален колективен трудов договор. Водят се разговори, договарят се заплати в съответните лечебни заведения. Тази седмица изпратихме на лечебните заведения техните бюджети. Тепърва предстои процеса на договаряне на заплатите. Разговорът можем да проведем, след като те са наясно с новите си възнаграждения“, каза още Кирил Ананиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Няма нужда от протести на професионалистите по здравни грижи, а от разговори, обсъждане и дебати

Министър Кирил Ананиев: Няма нужда от протести на професионалистите по здравни грижи, а от разговори, обсъждане и дебати

28 Февруари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Няма нужда от протести на професионалистите по здравни грижи, а от разговори, обсъждане и дебати. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На тази среща бяха поканени нашите партньори – представителите на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Дълбоко оценявам и уважавам професионалисте по здравни грижи. Нито една дейност без тях не може да започне и да завърши. Нашите професионалисти имат висок капацитет и затова се ценят навсякъде. Не мога да не отрека, че имаме проблем с човешките ресурси, както в цялата система на здравеопазването, така и при професионалистите по здравни грижи“, коментира Ананиев. По думите му политиката на Министерството на здравеопазването е насочена към стимулиране на хората, които желаят да работят в тази сфера.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-решения са реализирани в област Разград

Министър Младен Маринов: Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-решения са реализирани в област Разград

22 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК- решения са реализирани в област Разград. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на запитване, какви действия е предприело ведомството за разкриване на фалшиви ТЕЛК-решения на територията на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „10-те области с най-голям процент на лица, ползващи пенсия са: Силистра - 28,61%, Враца - 19,29%, Габрово - 19,02 %, Разград - 18,31%, Моната - 17,54%, Перник - 16,97, Плевен - 15,96% Кюстендил - 14,89%, София област - 14,75% и Ловеч - 14,52%“, обясни Маринов. Той уточни, че е създадена ситуация за оперативната обстановка и разкриване на престъпната дейност. „За целта са проведени 384 беседи, с лица, на които са отпуснати пенсии за инвалидност“, отбеляза вътрешният министър.
„Най-много досъдебни производства са реализирани в област Разград. През месец януари 2019 г. на територията на страната са направени проверки на общо 41 преписки, като най-много такива преписки са извършени в Столичната областна дирекция“, допълни той.
„През 2019 г. са образувани общо 29 досъдебни производства, като отново най-много са регистрирани в област Разград. Всички 29 досъдебни производства са на производство и към момента при разследващ полицай“, отчете Младен Маринов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове

Министър Младен Маринов: Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове

22 Февруари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ТЕЛК-ове. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си в Народното събрание за ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По думите на министъра има фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК. „Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати, да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес схема“, заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: Министър Младен Маринов да отговори високо и ясно за действията на МВР по разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения, за да няма спекулации и фалшиви новини от БСП

Маноил Манев, ГЕРБ: Министър Младен Маринов да отговори високо и ясно за действията на МВР по разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения, за да няма спекулации и фалшиви новини от БСП

22 Февруари 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Моля, министър Младен Маринов да отговори високо и ясно за действията на МВР по разкриването на фалшиви ТЕЛК-решения, за да няма спекулации и фалшиви новини от БСП. Това каза народният представител от ГЕРБ Маноил Манев в запитване към министъра на вътрешните работи относно действията на ведомството по разкриване на фалшиви ТЕЛК-решения на територията на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В последните седмици в публичното пространство сред гражданите и политически лица, започнаха да се коментират операциите на МВР във връзка с тема, при която са правени проверки и реализации. Вие, като министър и вашият екип доказахте, че имате силите и средствата, за да се справите с този тумор за обществото“, обърна се Манев към Младен Маринов. „В крайна сметка единственият, най-добрият начин да се информират българските граждани за това, как и какво предприема МВР, какви са резултатите от тези действия, е вие да ни го обясните, за да няма спекулации и възможност никой да не създава фалшиви новини по така модерните и обичаните от някои политици фалшиви теми“, заяви той. "Става въпрос за операциите, които извършва, и всички порочни практики, които бяха разкрити", обясни народният представител. „Аз имам една друга молба към Вас, г-н министър, отговорете много високо и ясно и да може в крайна сметка и онези народни представители БСП, които са тръгнали по поляни и гори, да могат да ви чуят и да ви разберат. И когато ходят по медии, защото явно там са решили да работят, да са информирани от правилния човек и правилната структура“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще бъде изслушан в Народното събрание за дейността на МВР за разкриване и разследване на дейността на ТЕЛК

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще бъде изслушан в Народното събрание за дейността на МВР за разкриване и разследване на дейността на ТЕЛК

22 Февруари 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще бъде изслушан в Народното събрание за дейността на МВР за разкриване и разследване на дейността на ТЕЛК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вносители на предложението за изслушване са депутатите от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев и Пламен Нунев. Точката бе включена в програмата на депутатите по предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание. „За“ предложението й гласуваха 126 народни представители, „против“ - 1, без въздържали се“, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Дефицитът на лекари и медицински сестри е тревожен и сериозен проблем и трябва да се работи в тази посока

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Дефицитът на лекари и медицински сестри е тревожен и сериозен проблем и трябва да се работи в тази посока

21 Февруари 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Девин. Дефицитът на лекари и медицински сестри е тревожен и сериозен проблем и трябва да се работи в тази посока. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Грозданова – управител на МБАЛ – Девин. По думите й, общинските болници са в периферията, трудно може да се мотивират млади лекари да започнат работа там. „Ние имаме един млад кадър, който в момента специализира. Надяваме се в тази посока, която дава право и наредбата на Министерството на здравеопазването за специализацията, болниците да се договарят за специализация и така да мотивираме местните кадри да се върнат и да поемат здравеопазването в нашата периферия на държавата“, поясни Грозданова. Тя отбеляза, че при медицинските сестри данните също са тревожни, защото наличните медицински сестри в болницата в Девин като възрастова структура са в тревожните нива, а няма нови попълнения. „Медицинските сестри са в предпенсионна и пенсионна възраст. Ще дойде един момент, в който голям брой от тях ще напуснат системата и малко трудно ще бъдат заместени с нови“, каза още Грозданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Между 800 000 лв. и 1 млн. лв. са старите задължения на болницата

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Между 800 000 лв. и 1 млн. лв. са старите задължения на болницата

21 Февруари 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Девин. Между 800 000 лв. и 1 млн. лв. са старите задължения на болницата в Девин. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Грозданова – управител на МБАЛ – Девин. Проблемите в лечебното заведение са тежки, защото за съжаление вече пета година вървим след възобновяване на дейността си след прекъсване от три години, което се оказа доста фатално. По думите й, това е едно тежко наследство. „Най-много продължават да ни тежат старите задължения защото те са съдебно признати с изпълнителни листове и това затруднява дейността ни. Благодарение на оперативната дейност, която извършваме, успяваме да не задлъжняваме и да изплащаме редовно възнагражденията и осигурителните вноски и лекарствата, но старите задължения много ни тежат. Там не може да намерим добро решение, тъй като болницата с тази дейност, която осъществява в момента трудно може да покрие тези стари задължения“, поясни Грозданова.
Тя припомни, че при отварянето на болницата през 2014 г са имали 1,6 млн. лв. дългове при предоставени 700 000 лв. субсидия от държавата. „Много от задълженията, 70-80 % от тях, бяха и съдебно признати и те са оскъпени с лихви и разноски. В действителност задълженията на лечебното заведение бяха много повече от 1,6 млн. лв. Към момента сумата е по-малка, защото ние покрихме част от тях с първоначалната субсидия от държавата. В последствие чрез споразумения с кредитори успяваме да погасяваме.. Имаше процедури за продажба на сградовия фонд, водили сме преговори, правили сме разплащания през годините. Старите задължения са намалени, но поддържат едни стойности от около 800 000 лв. и 1 млн. лв.“, уточни Грозданова.
Тя подчерта, че МБАЛ – Девин няма големи нови задължения. Има леко затруднение в ежедневната си дейност за ел. енергия, тъй като в зимния период се качват драстично разходите, тъй като лечебното заведение се отоплява на ток. „По отношение на лекарства и храна нямаме задължения. За лекарствоснабдяване имаме задължения за стария период, натрупани до 2010 г.“, каза още Грозданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Грозданова – МБАЛ – Девин: Дисбалансът в общинското здравеопазване идва оттам, че стойността на клиничните пътеки не се променя, а разходите непрекъснато се повишават

Радка Грозданова – МБАЛ – Девин: Дисбалансът в общинското здравеопазване идва оттам, че стойността на клиничните пътеки не се променя, а разходите непрекъснато се повишават

21 Февруари 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Смолян. Отпускането на допълнителна субсидия за общинските болници в страната с решение на Министерски съвет е една радостна и добра новина. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Грозданова – управител на МБАЛ – Девин. От общо 30 мл. лв., за общинските болници са 18 млн. лв., а останалите са за психиатричните структури и държавни болници, поясни тя. „18 млн. е добра цифра за общинските болници, защото това е нещо в правилната посока, тъй като общинското здравеопазване е първоначалното, на входа на системата, но повечето общински болници осигуряват медицинска дейност от първо ниво на компетентност по клинични пътеки, които може би са сред най-нископлатените. През годините клиничните пътеки са със стойност, която не се променя, а разходите се качват – минимална работна заплата, стойността на лекарствата и оттам идва този дисбаланс в общинското здравеопазване, затова отпусканите но допълнителна субсидия е добро решение тази година“, обясни Грозданова.
Тя допълни, че още не е ясно каква част от сумата ще бъдат предоставени за болницата в Девин, защото предстои те да бъдат разпределени съгласно методиката на финансиране, която се утвърждава ежегодно от Министерството на здравеопазването. „Таза методика ще е факт най-вероятно към края на март, началото на април. В нея МЗ се съобразява и с критериите, които се определят от Националното сдружение на общините в България. Критерии, по които там да попаднат болници от труднодостъпни райони, които лекуват рискови групи и други. Въпросът е, че се търси решение как да се включат и останалите общински болните, защото не всички са труднодостъпни“, посочи Грозданова. Общо общинските болници в страната са 71 и е справедливо всяка една от тях да получи част от допълнителното финансиране, каза още управителят на МБАЛ – Девин.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: За 4 месеца повече от 200 лица са получили фалшиви ТЕЛК решения при схемата във Варна

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: За 4 месеца повече от 200 лица са получили фалшиви ТЕЛК решения при схемата във Варна

21 Февруари 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
София. За 4 месеца повече от 200 лица са получили фалшиви ТЕЛК решения при схемата във Варна. Това каза гл. комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), в предаването „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с разбитата група за фалшиви ТЕЛК решения във Варна. „Използвали сме специални разузнавателни средства при работата по тези лица. Само за 4 месеца минаха повече от 200 лица, които придобиха такова право незаконно“, заяви Спиридонов. Той обясни, че фалшивите ТЕЛК решения са получавани срещу 1500-2500 лв.
„Най-слабо заплатеното звено и най-евтиното звено в цялата схема са лекарите. Сумите се разпределят по цялата верига, но най-големите суми бяха намерени в посредниците“, каза още Спиридонов. Той обясни, че посредниците са двама братя с българско и сирийско гражданство, които живеят около 30 години в България. Единият от тях е завършил медицина - лекар-кардиолог, но основното му занимание е да е посредник в такива схеми, добави той.
„Зад тези хора стоят много клиенти. Двамата братя използват клиенти, за да намират още клиенти. Това вече е превърнато в бизнес. Не става въпросза хора, които имат проблеми и за това да получават помощ от държавата. Говорим за абсолютно здрави хора“, обясни той.
„Аз съм убеден, че прокуратурата ще даде всичко от себе си и от това, което сме събрали, за да подкрепи тезата в съда“, каза още Спиридонов.
В рамките на делото ще стане ясно какви точно суми е получавал всеки в схемата. Според него ще има и още обвиняеми.
„Има лица, които дори не са стигали до лекарите и те са разпитани. Има замесени най-различни специалисти”, каза още Ивайло Спиридонов.
Той уточни, че 90% от клиентите са турско говорящи, а изрично условие е било да не се работи с роми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Домашен арест за двамата сирийци, обвинени в издаване на фалшиви ТЕЛК решения

Домашен арест за двамата сирийци, обвинени в издаване на фалшиви ТЕЛК решения

21 Февруари 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратурата и не задържа под стража шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК във Варна. Четирима от тях бяха освободени незабавно, а двама остават под домашен арест. Решението може да бъде обжалвано, предаде бТВ.
След два часа пледоарии на страните, съдът изложи доводите си в продължение на час и половина. Съставът анализира показанията на всички свидетели и определи, че има „доказателствен дефицит“ за участие в организирана престъпна група.
Съдът не откри доказателства, че който и да е свидетел е давал пари на двамата посредници в схемата – сирийците Райян Шахуд и Уафик Шахуд, и лекарите Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова.
„Няма основание за повдигане на обвиненията на лекари, в случая за извършено престъпление по член 301, тъй като тези лекари не се водят длъжностни лица, съгласно тълкувателно дело на ВКС. И тяхното становище е, че трябва да са на ръководни длъжности”, каза Мариана Тодорова, адвокат на обвинената Ваня Петкова.
„Обърнете внимание, от петима лекари само двама бяха членове на ТЕЛК, а другите двама не са, и моята подзащитна д-р Великова беше освободена без никаква мярка”, заяви Емил Георгиев, адвокат на обвиняемата Мима Великова.
„Не сме съгласни с изводите на съда, поради което ще протестираме. Съображенията ще изложим в протеста. Ние считаме, че има организирана престъпна група и прочитът на доказателствата, който ние сме направили, е наистина диаметрално различен”, съобщи Лидия Манолова.
Според обвинението двамата сирийци са насочвали клиентите към определени лекари, за да им се издават фалшиви решения за инвалидни пенсии. В банкова каса на Уафик Шахут например са открити 1.6 млн. лв., обясниха още от прокуратурата. Няма доказателства, че сумата е от престъпна дейност, обясни в мотивите си съдът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.