НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Владимир Каролев, икономист: Корупцията и политическото търгуване пречат на бизнеса в България

Владимир Каролев, икономист: Корупцията и политическото търгуване пречат на бизнеса в България

14 Март 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Корупцията и политическото търгуване пречат на бизнеса в България. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономистът Владимир Каролев. Той уточни, че тези два фактора създават проблеми най-вече с обществените поръчки. „Там даже корупцията е на средно и ниско ниво, а не на високо. Когато членове на комисии по европейски програми работят едновременно и за администрацията, т.е. получават заплата от данъкоплатците, а в същото време оказват консултантски услуги на кандидати при тях и оценяват по-високо проекти, които са на техни клиенти“, обясни икономистът. Владимир Каролев каза още, че има случаи на опити за прокарване на лобистски закони. Такива са опитите за промяна на закона за приватизацията, уточни той. Според него идеята за опрощаване на дългове на главното мюфтийство за спасяване на етническия мир е опит за политическо търгуване между ГЕРБ и ДПС, а не корупция.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Справянето с корупцията е фундаментален проблем

Президентът Румен Радев: Справянето с корупцията е фундаментален проблем

14 Март 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Справянето с корупцията е фундаментален проблем. Това каза президентът Румен Радев по време на закриването на кръгла маса, на която се обсъжда темата- „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Радев обърна внимание на огромното оживление, което е породила новината за възможността Лаура Кьовеши, да стане европейски прокурор и запита, защо в България тази новина е породила такъв интерес. „Според мен, това се дължи на факта, че хората и бизнеса в България загубиха доверие в българската антикорупционна система“, каза Радев.
„Ако допуснем вероятността, че някакъв антикорупционен орган, или отвън или служби външни, направи така, че тук в България да се разкрият, например, крупни корупционни схеми и под тяхно явление, хората да бъдат изпратени пред правосъдието и ефективно съдени, ако това се случи да стане отвън, а не отвътре, това означава, че България е капитулирала пред корупцията. И ние не трябва да го допускаме като общество“, заяви президентът.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.