НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Владимир Каролев, икономист: Корупцията и политическото търгуване пречат на бизнеса в България

Владимир Каролев, икономист: Корупцията и политическото търгуване пречат на бизнеса в България

14 Март 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Корупцията и политическото търгуване пречат на бизнеса в България. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономистът Владимир Каролев. Той уточни, че тези два фактора създават проблеми най-вече с обществените поръчки. „Там даже корупцията е на средно и ниско ниво, а не на високо. Когато членове на комисии по европейски програми работят едновременно и за администрацията, т.е. получават заплата от данъкоплатците, а в същото време оказват консултантски услуги на кандидати при тях и оценяват по-високо проекти, които са на техни клиенти“, обясни икономистът. Владимир Каролев каза още, че има случаи на опити за прокарване на лобистски закони. Такива са опитите за промяна на закона за приватизацията, уточни той. Според него идеята за опрощаване на дългове на главното мюфтийство за спасяване на етническия мир е опит за политическо търгуване между ГЕРБ и ДПС, а не корупция.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Бизнесът трябва да си плаща данъците и да работи в рамките, които държавата е определила

Президентът Румен Радев: Бизнесът трябва да си плаща данъците и да работи в рамките, които държавата е определила

14 Март 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесът трябва да си плаща данъците, да не генерира сива икономика, да не мами, да работи в рамките, които държавата е определила. Това каза президентът Румен Радев по време на закриването на кръгла маса, на която се обсъжда темата - „ЗА конкурентоспособна и просперираща българска икономика“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на това, какво очакваме от бизнеса аз предлагам, а и всички тук министри, най-вече министърът на финансите - бизнесът да си плаща данъците, да не генерира сива икономика, да не мами, да работи в рамките, които държавата е определила. Бизнесът да не търси лесния начин за постигане на резултат и да не корумпира администрацията, а да развива конкурентоспособност, да се развива и да развива човешкия капитал, да влага в своите служители, както се полага по отношение на образование“, заяви президентът. Той посочи, че бизнесът трябва да съдейства и да инвестира в научна и изследователска дейност. „Да бъде по-агресивен и да работи повече за самореклама - това, което липсва на българския бизнес. Той има наистина прекрасно и производство и услуги“, каза още той.
Президентът призова преди да привличаме работници отвън, първо да задържим българите да не напускат страната и да създаваме добри условия у доходи тези хора да остават тук, в България.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.