НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hungary Today: Членстовото на ФИДЕС в ЕНП зависи от посоката на развитието на партията след европейските избори

Hungary Today: Членстовото на ФИДЕС в ЕНП зависи от посоката на развитието на партията след европейските избори

17 Май 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Членството на управляващата в Будапеща ФИДЕС в Европейската народна партия (ЕНП) зависи от посоката й на развитие след изборите за Европейски парламент по-късно този месец. Това подчерта говорителят на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляш, съобщава електронното издание Hungary Today.
Гуляш поясни, че първата среща на "съвета на мъдреците", създаден от ЕНП за наблюдение на ситуацията в Унгария, се очаква да бъде проведена след европейските избори. Съгласно думите му, „интересите на всички са за уреждането на въпроса след изборите за ЕП“.
Според говорителя на Орбан за решаването на спора между ФИДЕС и ЕНП е важно да се изчака и да се види каква ще бъде посоката на дясноцентристката партия след майския вот. Той припомни, че ФИДЕС ще се съобрази с коментара на водещия кандидат на европейските консерватори Манфред Вебер, който увери, че "не търси нашата подкрепа".
Гуляш подчерта, че според Будапеща системата на шпитценкандидатите е лишила Европейския съвет от право, на което има право съгласно основополагащите договори на ЕС.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нетпрес" (Македония): Пучдемон пристига в Любляна като част от кампанията за европейските избори

"Нетпрес" (Македония): Пучдемон пристига в Любляна като част от кампанията за европейските избори

7 Май 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Любляна. Бившият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон ще посети словенската столица Любляна в петък като част от кампанията му за европейските избори, предава македонската електронна медия "Нетпрес".
Любляна е сред първите спирки на Пучдемон в неговара кампания. Той ще бъде гост на бившия словенски президент Милан Кучан и настоящият евродепутат от страната Иво Вайгъл, бивш министър на външните работи.
Пучдемон е един от основните инициатори за референдума за независимост на Каталония през есента на 2017 г., който испанските власти обявиха за противоконституционни.Поради тази причина той избяга в Белгия, откъдето продължава да живее и работи.
Сега той е начело на партията "Заедно за Каталуния" и се кандидатира за европейския депутат с подкрепата на няколко свързани с нея партии. Първоначално държавната избирателна комисия на Испания забрани участието на Пучдемон в изборите за Европейски парламент, но това решение бе отменено от Административния съд в Мадрид. По-късно правото на Пучдемон да участва в европейските избори правото да беше потвърдено от Конституционния съд на Испания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанският съдилища постановиха: Карлес Пучдемон може да участва в европейските избори

El Pais: Испанският съдилища постановиха: Карлес Пучдемон може да участва в европейските избори

7 Май 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Три съдилища в Мадрид постановиха, че бившият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пудемон и още двама представители на правителството в Барселона - Тони Комин и Клара Понсати, избягали от Испания след едностранното обявяване на независимост на североизточния регион, може да участват в европейските избори на 26 май, съобщава националният ежедневник El Pais.
Решенията противоречат на това на Централната избирателна комисия, която забрани на тримата да се кандидатират за гласуването за нов Европейски парламент заради бягството си от Испания. Технически те живеят в чужбина, но не регистрирани като испанци, пребиваващи в друга държава.
По-рано Върховният съд на Испания реши, че това положение не означава, четримата каталунски лидери не може да бъдат допуснати до участие в гласуването.
Поддръжниците на каталунската независимост приветстваха решението на мадридските съдилища. „Това е справедливост. На 26 май Каталуния ще може да избере варианта за независимост, който я представя най-добре”, заяви Марта Вилата, говорител на каталунската републиканска левица (ERC), друга сепаратистка партия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдът разреши на Карлес Пучдемон да се кандидатира за евродепутат

AFP: Съдът разреши на Карлес Пучдемон да се кандидатира за евродепутат

6 Май 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон, който избяга от Испания през 2017 г. след опита за отделяне на Каталуния, може да се яви на европейските избори този месец, обяви мадридски съд в понеделник, като отмени решението на избирателния съвет, предава AFP.
Говорител на съда заяви, че Пучдемон ще може да се кандидатира, както и Тони Комин и Клара Понсати, които бяха в регионалното правителство по време на опита за отцепване и също избягаха от Испания. Те също не бяха допуснати до евроизборите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Не очаквайте бързо формиране на управляваща коалиция в Испания

El Pais: Не очаквайте бързо формиране на управляваща коалиция в Испания

3 Май 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Формирането на ново правителство в Испания ще зависи от борбата на изтощение между победителя в неделните парламентарни избори – Социалистическата партия (СП) и левичарската коалиция „Унидас Подемос“ (УП), която завърши на четвърто място, пише испанският вестник El Pais.
Залогът за лидерите и на двете фракции е много голям. Педро Санчес е въодушевен от победата, която поставя СП отново начело след последните три вота. Успехът най-вероятно ще му позволи да остане министър-председател, какъвто стана през юни миналата година след успешен вот на недоверие срещу Мариано Рахой от Нардоната партия (НП).
Санчес иска да опита да формира правителството на малцинството на базата на 123-та му депутати в Конгреса. Но това не е достатъчно – трябват му 176 народни представители за абсолютно мнозинство, а лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесияс заяви ясно, че този път не е готов да предостави безплатна подкрепа на Санчес, както го направи след вота на недоверие.
Този път Иглесиас иска да бъде част от правителството, въпреки че знае, че за да стигне до там, ще е дълга битка. Социалистите не бързат и всичко изглежда показва, че на този фронт ще бъде постигнат малък напредък до местните, регионалните и европейските избори на 26 май.

Фрагментаризация

Все още е прясно в съзнанието на всички, че Испания бе принудена да проведе избори през юни 2016 година, само шест месеца след предишните заради неспособността да се произведе парламентарно мнозинство за формиране на правителство. Испанците се надяват, че последното гласуване, проведено преди време поради неспособността на правителството да осигури подкрепа за бюджета за 2019 г., няма да доведе до подобна безизходица.
Но испанският парламент е още по-фрагментиран, отколкото беше през 2016 г. след появата на „Вокс“, крайно дясната партия, която си осигури 24 места в неделя. НП е на второ място с 66 места и „Сиудаданос“ (Граждани) на трето място с 57. Докато коалицията СП-„Сиудаданос“ би била достатъчна за мнозинство, дясноцентристката партия казва, че отказва да обедини усилията си със Санчес. И дори един съюз на СП-„Подемос“ не достига до прага от 176, което означава, че ще се изисква допълнителна подкрепа от по-малките регионални групи, евентуално включващи каталонските сепаратистки партии.

Добри отношения

Отношенията между Санчес и Иглесиас са по-добри от всякога. Практически всички важни въпроси от последните няколко месеца бяха договорени гладко и дискретно. И двамата лидери дори успяха да затворят подробна бюджетна сделка, съдържаща десетки прогресивни мерки, един подвиг, който би бил невъобразим само преди няколко години. Бюджетният план се разпадна поради липса на подкрепа от страна на каталунските сепаратистки партии в Конгреса, но инициативата показа пътя за ляво правителство в Испания, подобно на Португалия.
Но общите интереси не са налице при формирането на управляваща коалиция. Санчес се чувства много добре в еднопартийно правителство на малцинството, на каквото беше начело в последните 10 месеца. Той можеше да избира всичките си министри свободно, което допринесе за гладкото справяне с правителствените въпроси. Освен това, управляваща коалиция с „Подемос“ е проблем за потенциални партньори като Баската националистическа партия (БНП) и Коалицията на Канараските острови.
Иглесиас иска точно обратното: място в правителството и думата в състава на кабинета. Мнозина в „Унидас Подемос“ смятат, че загубата на 35 места в неделя отчасти се дължи на скорошната подкрепа на групата за администрацията на Санчес. Например, решението за повишаване на минималната заплата до 900 евро е плод на идея на „Подемос“, но Санчес се възползва от нея политически, защото много граждани го възприемат като правителствена инициатива, а „Подемос“ не е в правителството.
Няма съмнение, че и двамата искат да постигнат споразумение. Въпросът е по-скоро колко е готов всеки да се отдаде. УП не може да си позволи да откаже подкрепата си за възстановяването на кандидатурата на Санчес, тъй като избирателите не биха разбрали подобен ход. Премиерът се нуждае от 53 места за абсолютно мнозинство, а Подемос има 42 от тях, които те няма да раздадат безплатно.

Коалициите са нормални

„Подемос“ отбелязва, че управляващите коалиции са норма в други европейски страни, а дори и в испанския регион Валенсия, където победителят в регионалните избори в неделя, Ксимо Пуиг от Социалистическата партия, вече е предложил най-високи позиции на членовете на „Подемос“ и регионалната партия „Компромис“.
Междувременно „Сиудаданос“ ясно посочи, че няма интерес да се присъедини към СП в единствената коалиция, която не се нуждае от подкрепа от трети партии. Вместо това, нейният лидер Алберт Ривера се надява, че възходящата тенденция на неговата партия - в неделя тя спечели с 25 места повече от 2016 г. - ще продължи на 26 май. Ако партията победи ПП в ключови места като Мадрид, Сиудаданос може да замени консервативната партия като главен съперник на социалистите на следващите парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„El Pais“: Лидерът на Народната партия променя стратегията си

„El Pais“: Лидерът на Народната партия променя стратегията си

1 Май 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Парламентарните избори през 2019 година може и да завършиха, но политическите партии в Испания продължават кампанията си, пише електронното издание на вестник „El Pais“.
Само 25 дни преди регионалните, общинските и европейските избори лидерът на Народната партия започна промени, след като консервативната партия регистрира най-ниския резултат в историята си на изминалите парламентарни избори.
Народната партия спечели само 66 мандата в новия парламент, в сравнение с 137 мандата, спечелени на изборите през 2016 година. Лидерът на партията Пабло Касадо наруши мълчанието си след изборното поражения, след като неговата стратегия да придвижи партията още по-надясно, предимно в отговор на набиращата популярност партия „Вокс“, очевидно се провали, коментира изданието.
Според Касадо, Народната партия е претърпяла поражение заради фрагментацията на дясното политическо пространство, където избирателите могат да избират между неговата партия, дясноцентристката „Сиудаданос“ (Граждани) и крайнодясната партия „Вокс“.
Касадо заяви, че вината за слабите резултати е на ръководената от него партия, която не е успяла да убеди избирателите да я подкрепят.
„Гласоподавателят, подобно на клиента, винаги има право“, заяви Касадо.
„Не е вярно, че има три десни партии в Испания. Има само една дясноцентристка партия, Народната партия. „Вокс“ са крайнодясна партия, а „Сиудаданос“ са лявоцентристка, либерална партия“, допълни Касадо.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Wall Street Journal: Европа се радикализира: на немците им писна от лявоцентристите, а на испанците – от дясноцентристите

Wall Street Journal: Европа се радикализира: на немците им писна от лявоцентристите, а на испанците – от дясноцентристите

30 Април 2019 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Няма явен победител на парламентарните избори в Испания. Този вот е поредното доказателство, че политическият ландшафт в Европа е раздробено пространство, където антисистемните новаци „откъсват“ гласовете на избирателите от традиционните партии, правейки конструирането на управляващи коалиции все по-трудна работа, пише американското издание The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.
Нито една партия не получи повече от 30% от гласовете. Това усложнява създаването на управляващо мнозинство. Най-много гласове получиха лявоцентристките социалисти начело с премиера Педро Санчес. Техният резултат – малко по-малко от 29%, не е достатъчен за формирането на стабилно управление и сега им се налага да съберат огромна коалиция, включително, може би, депутати-сепаратисти от Каталуния, която през 2017 година се опита да се отдели от Испания.
Основната опозиционна сила – Народната партия на Испания (НП), придържаща се към консервативни възгледи, получи по-малко от 17%. Това е най-лошият й резултат за цялата 30-годишна история на фракцията. Много бивши нейни избиратели преминаха на страната на друга партия, а именно ултрадясната „Вокс“, която набра 10% от гласовете на избирателите основно заради твърдата си позиция срещу отделянето на Каталуния. „Вокс“ е първото значително ултрадясно движение в Испания, възникнало след края на диктатурата на Франциско Франко през 1975 година.
Управлението на много европейски страни става все по-трудно, тъй като старите партийни системи, в които доминираха умерените консерватори и умерените социалдемократи, отстъпват място на раздробени парламенти, в които участват бунтари срещу естаблишмънта – „несъгласни“, от редиците както на десните, така и на левите. Тук трябва да се добави и яркият и гласовит либерален център плюс (в случая на Испания) регионалните националисти. Получава се фрагментирана картина.
„Тази тенденция се разпространява на цялата територия на Европа“, казва Федерико Санти, анализатор на политическите рискове в консултантската компания „Евразия груп“. Той обяснява това с „неспособността на традиционните партии да изпълнят желанията на избирателите, които са предизвикани от глобализацията. Например – проблемът с имиграцията и нарастването на международната търговия. Това, по думите на Сани, „стана причина за падането на популярността на традиционните умерени партии и послужи за появяването на нови политически движения, които понякога се придържат към крайни възгледи“.
Нуждата от създаване на големи коалиции в много страни поставя под заплаха способността на Европа да реагира на бързо променящия се свят. Геополитическото съперничество между САЩ и Китай оказва натиск на установения ред в международната търговия, от който зависят много европейски икономики. Русия, която е все по-напориста, изпитва силата на европейската система за сигурност след Студената война, а в същото време Тръмп поставя под съмнение традиционното американско задължение – да поддържа европейската сигурност.
В Италия, Германия, Нидерландия и извън техните предели дясноцентристките и лявоцентристките партии, които доминираха в политиката десетилетия и бяха основата на днешния Европейския съюз, губят своите избиратели. Създаването на сложни коалиции сега стана необходимост, за да се запази властта на центристките политически сили в широкия смисъл. Двупартийните коалиции, като тази между ГСДП/ХДС на германския канцлер Ангела Меркел, само засилиха разочарованието на избирателите от традиционните партии. Много отдават предпочитанията си на нови партии: природозащитниците „Зелени“ и крайно-дясната „Алтернатива за Германия“.
През последните две години основните консервативни и лявоцентристки партии във Франция и Италия претърпяха съкрушителни поражения. На тяхно място дойдоха новаци. Широкият политически спектър от „бунтовници“, от подкрепящия ЕС центристки настроен французин Макрон до италианската „Лига“, с нейното влечение към родните италиански корени, както и лявото „Движение Пет звезди“ – целият този спектър показва колко нестабилни са станали електоратите в Европа.
Във Великобритания на изборите за Европейски парламент се очаква, че доминиращите от дълго време консерватори и лейбъристи буквално с кръв ще предадат своите гласове на популистикте „нарушители на спокойствието“, донесли Брекзит на страната. Различни нови групи, които се противопоставят на Брекзит, също ще получат нещо. По този начин гласоподавателите изразяват недоволството си от това, че тяхната страната все още се намира в сложни отношения с ЕС.
В големи части от континентална Европа политиката се основаваше на схема, в центъра на която стоеше дясноцентристка партия, опираща се на църквата и лявоцентристка, имаща връзки в профсъюзите. Но към днешна дата европейците чувстват все по-малка привързаност към която и да е партия и към това трябва да се добави отчуждението им от политическия елит.
Бавното възстановяване на европейската икономика след финансовата криза от 2008 година и последващият бум на миграцията от Близкия Изток и Африката през 2015 година само умножиха недоволството на населението от традиционните партии.
В известен смисъл испанските избори отразяват европейските тенденции в леко променена форма. В Германия, Франция и Нидерландия, позиции губиха главно лявоцентристките партии, които доминираха в тези страни с десетилетия и които създадоха днешния Европейски Съюз. А испанският социалист Санчес, напротив, увеличи гласовете за партията си, а загубите на „центристките“ гласове се случва основно за неговите консервативни конкуренти от Народната партия. Те получиха близо двойно по-малко места, отколкото на изборите през 2016 година.
Санчес, обещавайки да увеличи социалните помощи и да увеличи данъчното облагане на големите корпорации, се опита да възстанови контактите с представители на работническата класа. Също така правителството под негово ръководство наскоро увеличи минималната работна заплата в Испания с 22%.
Неговият успех може да вдъхнови други лявоцентристки партии в Европа да защитят левите си възгледи. От 90-те години на миналия век тези партии обръщат повече внимание на икономическата ефективност, отколкото традиционно обвързаните с центъра теми, свързани с проблемите на социалната справедливост.
„Време е да говорим за равенство“, казва Хуан Антонио Караскозо, 58-годишен механик от предградие на Мадрид, по време на митинг, организиран от Социалистическата партия в навечерието на изборите. „През годините не е направено много, така че се надявам, че поне ще започнат да правят нещо“.
Народната партия пострада най-много от увеличилата се популярност на партия „Вокс“ на фона на напрежението около каталунския сепаратизъм.
„Реших да гласувам за „Вокс“... защото те са за единството на Испания“, казва Ева Еспаня, 43-годишна дама – мениджър на хранителна компания от Мадрид. „Тази партия позволи на испанците да изразяват свободно патриотическите си чувства, без да се страхуват, че ще бъдат обявени за фашисти или франкисти“, заяви тя.
Еспаня преди е гласувала за Народната партия, но сега е променила мнението си: „Дойде краят на двупартийната система в Испания. Дойде времето на новите идеи, проекти, партии и хора, които ще защитават патриотическите чувства на хората, казвам аз – испанката“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Как неделните избори промениха политическия пейзаж в Испания?

El Pais: Как неделните избори промениха политическия пейзаж в Испания?

30 Април 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Само две години, след като беше отстранен от кормилото на Социалистическата партия (СП) и завръщането му на поста с победата на партийните избори, Педро Санчес спечели парламентарните избори в Испания по-убедително, отколкото се очакваше, пише електронното издание на вестник El Pais.
Санчес дори беше близо до това да спечели с достатъчно голямо мнозинство, че да не му се налага да иска помощ от каталунските сепаратистки партии. Но сега той е остана с един депутат по-малко от нужните му за абсолютно мнозинство (176 народни представители), ако се съберат представителите на СП с тези на „Унидас Подемос“ (коалиция между Обединената левица и Подемос) и Баската национална партия (БНП).
Но със 123 места в Конгреса, в сравнение с 84, действащият министър-председател сега е в много удобна позиция благодарение на отслабената опозиция: Народната партия (НП) претърпя смазващо поражение, получавайки само 66 депутати в сравнение със 137 през 2016 г.. И социалистите ще се ползват с абсолютно мнозинство в Сената, досега доминиран от НП.
Националистите от „Вокс“ също са в празнично настроение, защото станаха нов член на конгреса с 24 депутати, след като получиха 10,26% от вота. Въпреки победата си, „Вокс“ няма да играе решаваща роля във формирането на новото правителство, тъй като не се представи толкова добре, колкото показваха някои анкети. Сега Испания се присъединява към списъка от европейски страни с крайно-дясна партия в парламента, въпреки че, за разлика от Италия, те няма да имат глас.
„Сиудаданос“ (Гражданите) беше един от големите победители на тези избори, но това може да се окаже без значение, ако СП успее да се коалира с партиите вляво. Дясноцентристката група увеличи присъствието си от 32 представители през 2016 година до 57, като така става третата по сила фракция в конгреса. Лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера вече отхвърли възможността за коалиция със социалистите.
„Унидас Подемос“ отстъпи значително до 42 депутати от 71, като вече е на 4-о място. Въпреки загубата на 30 народни представители, фракцията успя да се представи по-добре, отколкото предвиждаха анкетите и нейният лидер – Пабло Иглесиас, ще се стреми към формиране на управляваща коалиция с партията на Санчес. За първи път след завръщането на демокрацията, Испания може да има по-леви министри от тези на СП. Левият блок, съставен от ПС и „Унидас Подемос“ има 20 места повече от комбинацията между десните НП, „Сиудаданос“ и „Вокс“.

Регионално представителство

Междувременно, сепаратистката Каталунска републиканска левица (КРЛ) увеличи присъствието си в парламента от 9 депутати през 2016 година на 15, което е значително увеличение. Друга каталунска сепаратистка група – Junts per Catalunya – партията на бившия регионален премиер Карлес Пучдемон, получи седем места.
Две други регионални партии подобриха представянето си в сравнение с 2016 година: БНП получи едно допълнително място и сега има 7 народни представители в конгреса, докато радикалната левичарска баска партия EH Bildu удвои присъствието си от две места на четири.
Коалицията на Канарските острови има двама депутати, „Навара Сума“ също толкова, базираната във Валенсия „Компромис“ има един и Регионалистката партия на Кантабрия стана другият нов член на конгреса след „Вокс“ с един представител. Коалицията за Мелия, от испанския африкански ексклав, е много вероятно също да получи едно място след окончателното преброяване на гласовете.

При този сценарий, СП е единствената, която може да формира управляващо мнозинство. „Сиудаданос“ почти изпревари НП и сборът на депутатите им с тези на Санчес ще са достатъчни за абсолютно мнозинство. Но лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера изключи тази възможност, а поддръжниците на СП викаха пред партийната централа в неделя: „Не с Ривера“.
Това беше катастрофална нощ за дясното. Новият лидер на НП Пабло Касадо доведе фракцията до най-лошия й резултат в цялата история, доста под дори най-песимистичните прогнози. Девет месец, след като пое НП от Мариано Рахой като председател, си пролича, че завоя надясно на Касадо беше ужасна грешка: той загуби избирателите-центристи от „Сиудаданос“ и крайно-десните избиратели от „Вокс“.
Касадо – който, необичайно за него, не отговори на въпросите на журналистите – заяви, че това е „много лош резултат“, но се оправда с „фрагментаризацията на вота“ и изглежда, че имаше намерение да остане начело на партията. НП сега ще се опита да отграничи загубите на предстоящите местни и регионални избори на 26 май.
Ситуацията е напълно различна от преди една година, когато НП на Рахой беше на власт, а СП се представяше много слабо в анкетите. Нещата започнаха да се променят с вота на недоверие, който изведе Санчес на власт през юни 2018 година и който отключи борба за надмощие в дясното и доведе СП и „Подемос“ до пълен синхрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Испанските социалисти ще управляват с правителство на малцинството

The Times: Испанските социалисти ще управляват с правителство на малцинството

30 Април 2019 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания е изправена пред нова несигурност, след като Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) обяви, че ще се опита да управлява страната с правителство на малцинството, отбелязва британският национален ежедневник The Times.
Партията на премиера Педро Санчес спечели 123 от 350-те места в парламента в Мадрид с подкрепата на 29% от избирателите. Високопоставени членове на партията на социалистите вече дадоха индикация, че ще търсят подкрепата на отделните партии за всеки отделен закон.
В деня след гласуването вицепремиерът Кармен Калво, 61 г., потвърди, че ИСРП ще се опита да управлява сама, без да се стреми към коалиционно споразумение. „Смятаме, че имаме повече от достатъчна подкрепа, за да сме на руля на тази лодка, която трябва да продължи своето пътуване“, цитира изданието думите й.
От редакцията припомнят, че партията на Санчес спечели най-много гласове на изборите, но не и достатъчно, за да разчита на мнозинство в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Изборните власти в Испания не допуснаха Пучдемон до вота за ЕП

AFP: Изборните власти в Испания не допуснаха Пучдемон до вота за ЕП

29 Април 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Изборните власти в Испания не допуснаха бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга в Брюксел след неуспешния опит за обявяване на независимост на автономния регион през 2017 година, до участие на предстоящите в края на май избори за Европейски парламент, предава AFP.
Както заявиха в съобщение от партията му „Заедно за Каталуния“ в понеделник, „изборната комисия иска да заглуши и отстрани кандидатурата на Пучдемон, така че той да не може да обясни за какво се бори в сърцето на европейските институции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Социалистическата партия спечели изборите в Испания, но не постигна абсолютно мнозинство

El Pais: Социалистическата партия спечели изборите в Испания, но не постигна абсолютно мнозинство

29 Април 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия (СП) на премиера Педро Санчес спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в Испания в неделя, но не постигна абсолютно мнозинство. Според данните след преброяването на 95% от гласовете, СП печели 122 места, докато „Унидас Подемос“ (УП) – коалиция между Обединената левица и „Подемос“ – получава 42. Заедно двете партии събират 164 депутати, което с 12 по-малко от нужните 176 за съставяне на правителство и на министър-председателя ще му трябва помощта на регионалните партии, за да управлява, пише испанският вестник El Pais.
В неделя консервативната Народна партия (НП) претърпя съкрушително поражение и загуби около 70 места в конгреса, където остава със само 66 депутати. Дясноцентристката „Сиудаданос“ (Гражданите) се представи по-добре, печелейки 57 места в Конгреса. Междувременно популярно-дясната партия „Вокс“ получава 24 места на първите си парламентарни избори. Откакто Блас Пиняр, десен политик, свързан с бившия лидер на страната Франциско Франко, загуби своето място в Конгреса през 1982 година, нито една политическа партия с подобна идеология не е влизала в парламентите на Испания.

Висока избирателна активност

Испанците излязоха на избори в неделя за трети път за последните по-малко от четири години на избори, доминирани от несигурност. Анкетите предвиждаха Социалистическата партия да спечели най-много депутати в Конгреса, но имаше съмнения, че те ще бъдат достатъчни, за да бъде формирано правителство. Редица фактори сочеха разместване на политическия пейзаж в Испания, най-важното на възхода на крайнодясната партия „Вокс“, която направи шок на регионалните избори в Андалусия през декември.
В лицето на тази перспектива, 75% от испанците отидоха до избирателните секции – с 8,5% повече, отколкото през 2016 година. Явката бе изключително висока в Каталуния, където идеите за независимост разделиха дълбоко региона. Увеличението е най-забележимо във вътрешните райони на Каталуния, които са най-силните поддръжници на независимостта.
„Вокс“ също се насочи към искащия отцепвания регион, като по време на предизборната си кампания обеща да отърве Испания от сегашната й децентрализирана система.
В два телевизионни дебата преди изборите, лидерът на ПП Пабло Касадо и началникът на „Сиудананос“ Алберт Ривера също обещаха да възприемат твърд подход към сепаратисткото движение. В началото на април източници, близки до Касадо, заявиха, че той ще приложи чл. 155 от Конституцията, мярка, която дава на централното правителство извънредни правомощия да преустанови автономните правомощия на Каталония, ако спечели изборите и получи абсолютно мнозинство в Сената.
Напрегнатата ситуация по въпроса за независимостта на Каталуния доведе до два инцидента на избирателните секции в региона. В първия, един избирателен служител отказа да се здрависа с Инес Аримадас, кандидат в Барселона за дясноцентристката партия „Сиудаданос“.
Във втория, Кайетана Алварес де Толедо, кандидат от НП в Барселона, бе блокирана от няколко души при влизането си в избирателната секция в Монткада и направиха скандал при излизането й.
Освен тези инциденти, гласуването продължи предимно без проблеми. Според Националната полиция 92 хиляди служители са били на служба в неделя, за да осигурят гладкото протичане на изборите.

Мобилизация на лявото

В очакване на изборите, министър-председателят Санчес предупреди избирателите, че има "реален риск дясното да се обедини с крайно-дясното" в опит да намали апатията на гласоподавателите, което беше един от факторите за поражението на социалистите при регионалните избори в Андалусия.
Сусана Диаз, бившият регионален премиер на Андалусия, който бе свален от власт през декември благодарение на споразумение между НП, Сиудананос и Вокс, предупреди в изборния ден, че "когато лявото не се мобилизира, дясното печели."
Образите от мащабните митинги на „Вокс“ подхранваха прогресивни страхове за възможността да видят крайно десните в правителството отново в страна, където тази идеология беше на власт чрез диктатура до 1976 г. и където много хора смятаха, че оттогава тя е изчезнала.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„The Guardian“: Социалистите спечелиха изборите в Испания

„The Guardian“: Социалистите спечелиха изборите в Испания

29 Април 2019 | 04:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Управляващите социалисти в Испания спечелиха най-много гласове на парламентарните избори в страната, но те не са достатъчно за формиране на самостоятелно правителство, пише британският вестник „The Guardian“. Другите важни резултати от изборите са пробива на крайнодяснатата партия „Вокс“ и разочароващото представяне на традиционната консервативна Народна партия.
Водената от Педро Санчес Социалистическа партия спечели 123 мандата, консервативната Народна партия – 66 мандата, дясноцентристката партия „Гражданите“ спечели 57 мандата, крайнолявата коалиция „Подемос“ – 42 мандата, а партията „Вокс“ спечели 24 мандата, в 350 местната долна камара на испанския парламент.
Въпреки че това гласуване беше третото на парламентарни избори за последните четири години, избирателната активност достигна 75,6%.
Санчес обяви резултатите и високата избирателна активност за доказателство, че испанците искат да продължат напред и отхвърлят политиките на икономии на неговите десни опоненти.
Все пак Социалистическата партия ще трябва да търси подкрепата на други партии, за да постигне необходимото мнозинство от 176 места в парламента, за да формира правителство.
Дори с подкрепата на „Подемос“, на социалистите няма да достигат 11 парламентарни мандата, за да имат мнозинство и ще трябва да търсят подкрепата и на по-малки регионални и националистически партии.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Педро Санчес е готов да води преговори за формиране на правителство в Испания

РИА Новости: Педро Санчес е готов да води преговори за формиране на правителство в Испания

29 Април 2019 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Лидерът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес заяви, че е готов да води преговори с други политически сили за формиране на правителство, предаде РИА Новости.
След обработване на 99,7% от бюлетините Социалистическата партия получава 123 мандата в долната камара на парламента, от общо 350 места.
„Тези избори демонстрираха, че испанския народ ясно иска през следващите четири години да управлява Социалистическата партия. Ние спечелихме изборите и ще управляваме Испания“, заяви Санчес пред свои привърженици в Мадрид, които скандираха „Да, това е възможно“. Това е лозунга на крайнолявата коалиция „Подемос“, която спечели 42 мандата на изборите. Лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас вече заяви, че е готов да формира лява правителствена коалиция със Социалистическата партия.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Социалистическата партия води на изборите в Испания след обработването на 90,5% от протоколите

ТАСС: Социалистическата партия води на изборите в Испания след обработването на 90,5% от протоколите

29 Април 2019 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия на премиера Педро Санчес води на предсрочните парламентарни избори в Испания, след обработването на 90,5% от протоколите, предаде ТАСС, позовавайки се на испанското министерство на вътрешните работи.
Социалистите печелят 122 места в 350-местния Конгрес на депутатите (долната камара на парламента). Консервативната Народна партия печели 65 места. Центристката партия „Гражданите“ печели 57 места, крайнолявата коалиция „Подемос“ получава 42 места, а крайнодясната партия „Вокс“ 24 места. Избирателната активност надвишава 75%, допълва агенцията.
Гласуването на изборите за Генералните кортеси (двукамерен парламент) беше произведено в неделя в Испания. На изборите ще бъдат избрани 350 представители в Конгреса на депутатите, както и 208 представители на Сената (горната камара) на испанския парламент.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Социалистическата партия побеждава на предсрочните парламентарни избори в Испания

ТАСС: Социалистическата партия побеждава на предсрочните парламентарни избори в Испания

28 Април 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия на премиера Педро Санчес побеждава на предсрочните парламентарни избори в Испания, след обработването на 50% от протоколите, предаде ТАСС, позовавайки се на испанското министерство на вътрешните работи.
Социалистите печелят 126 места в 350-местния парламент. Консервативната Народна партия печели 66 места. Центристката партия „Гражданите“ печели 55 места, крайнолявата партия „Подемос“ получава 42 места, а крайнодясната партия „Вокс“ 23 места. Избирателната активност надвишава 75%, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Будапеща се противопоставя на решения за външната политика на ЕС с квалифицирано мнозинство

Hungary Today: Будапеща се противопоставя на решения за външната политика на ЕС с квалифицирано мнозинство

4 Април 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария не подкрепя взимането на решения за външната политика на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство, категоричен е председателят на унгарската парламентарна комисия за външна политика Золт Немет, предава електронното издание Hungary Today.
След среща на парламентарните комисии по външна политика на страните-членки на Съюза, Немет заяви, че Брюксел трябва да следва „по-силна, по-ясна и по-смела външна политика“, но без да нарушава суверенитета на държавите-членки, или да сее нови противоречия между тях.
Външната политика на ЕС не трябва да бъде обременена от спорни въпроси, като приемането на „Закона за квотите“, каза той, наричайки компромисно-базираните решения за външна политика голяма сила на Европейския съюз.
Едно силно ръководство ще бъде в състояние да представлява и прилага тези компромисни решения ефективно на международната арена, посочи политикът.
ЕС напоследък „се обърна навътре” и не успя да се съсредоточи върху разширяването на блока, заяви още Немет. Изявлението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че не може да се очаква разширяване по време на неговото петгодишно пребиваване, „имаше негативно послание“, каза той.
Позицията, че ЕС трябва да се реформира цялостно, преди още държави да се присъединят към блока, е "опасна", тъй като не взима предвид възможността от избухване на конфликти в Западните Балкани, предупреди представителят на Будапеща.
Процесът на разширяване може да добави стойност и да върви ръка за ръка с реформите, оцени Немет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер: Подкрепям Бойко Борисов, трябва да се изгради стена на границата с Турция

Манфред Вебер: Подкрепям Бойко Борисов, трябва да се изгради стена на границата с Турция

27 Март 2019 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер заяви, че Турция не може да стане членка на Европейския съюз, „защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и се отдалечава от ценностите на Съюза“, а освен това се обяви в подкрепа на идеята на "българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция", пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В интервю пред френския ежедневник Le Monde, шпитценкандидатът на ЕНП посочи, че едно от първите неща, които ще направи като председател на Европейската комисия, е да приключи преговорите за присъединяване с Турция. „Ще отида в Анкара, за да предложа тесни икономически отношения, образователен обмен, продължаване на нашата обща борба срещу тероризма и т.н. Но тази страна не може да стане членка на Съюза, защото няма подкрепата на европейското обществено мнение и Турция се отдалечава от ценностите на Съюза“, заяви той.
Вебер се обяви за по-строг граничен контрол и призова за солидарност на страните от Източна Европа по въпросите на имиграцията. „Време е да приложим два принципа: Първо, много строг граничен контрол - подкрепям българския министър-председател, когато той говори за необходимостта да се изгради стена между страната и Турция. И второ, „План Маршал“ за Африка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: ЕНП загуби суверенитета си и левицата диктува политиката й

Виктор Орбан: ЕНП загуби суверенитета си и левицата диктува политиката й

26 Март 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Европейската народна партия (ЕНП) „е загубила суверенитета си и левицата диктува политиката й“, а освен това призова всички унгарци, „които обичат страната си и подкрепят интересите й“ да участват на изборите за Европейски парламент на 26 май, пише електронното издание Hungary Today.
„Трябва да покажем на Брюксел, че това, което се случва в Унгария е това, което иска унгарският народ“, каза министър-председател пред общественото радио. „Това не е в офисите на партиите в Брюксел, където левицата ги разнася наляво-надясно и граждански организации, като тази на Джордж Сорос, решават какво да се случи в Унгария и Европа“.
Премиерът заяви, че когато Брюксел е поискал мерки за строги икономии през 2010 г., унгарското правителство е отхвърлило пакета на МВФ и е съкратило данъците. Когато искаха „банките да могат да събират валутни заеми стократно от хората“, правителството призова банките да се отчитат. И когато Брюксел искаше високи такси за комунални услуги, Унгария вместо това намали таксите за комунални услуги, добави той.
„След това казаха, че трябва да пуснем мигрантите, а ние построихме ограда“, добави Орбан. „И сега казват, че трябва да приемем завръщащите се мигранти, но отказваме да одобрим задължителните квоти“, продължи той.
Коментирайки изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че е неприемливо за някои държави-членки да спират мигрантите, Орбан заяви, че про-миграционните страни и техните лидери не са се отказали от „плана си за промяна на Централна Европа“. „Но централноевропейците имат моралното предимство, защото за разлика от западните, те не налагат идеите си за това как да живеят с другите“, добави той.
„Унгария няма да се откаже от основните си права ... и унгарците ще продължат да вземат решения по важни въпроси, които определят живота на хората тук“, каза той.
„Брюкселският елит живее в балон и е загубил връзка с реалността“, каза унгарският премиер, като добави, че националните интереси трябва да бъдат наложени твърдо и да им бъде даден приоритет.
Коментирайки членството на управляващата партия „Фидес“ в Европейската народна партия, Орбан каза: „спечелихме време“. Като се има предвид, че 13 страни поискаха изключването на „Фидес“ от ЕНП, резултатът беше приемлив, добави той.
„След изборите за Европейски парламент ние във „Фидес“ ще решим какво е най-добро за Унгария; дали да продължим като част от ЕНП или да намерим място в нова партийна група. ”Всичките 13 партии, които искаха да ни изключат са про-миграционни ”, добави той.
Той настоя, че „Фидес“ не може да бъде изключена от ЕНП, нито правата й да бъдат спрени. Унгарската управляваща партия, добави той, управлява четвърти мандат и е най-успешната европейска партия в последните три избори за ЕП. Ако спорът достигне точка, когато помирението вече ще е невъзможно, „Фидес“ ще напусне ЕНП“, каза Орбан.
Премиерът заяви, че про-миграционното крило на ЕНП е отворено за плановете си да направи голяма коалиция след изборите за ЕП, като организира задкулисни действия със ѝелените, либералите и социалистите, каза той. „Те също така знаят, че „Фидес“ никога няма да подкрепи това, както „Фидес“ никога няма да влезе в голяма коалиция у дома с ДК“ – партията на бившия премиер социалист.
Той каза, че ЕНП вече не е силната партия, която е била по времето на бившия германски канцлер Хелмут Кол. „Тя е загубила суверенитета си, диктувана е от ляво и дори иска да работи заедно с него“, каза Орбан. В резултат на това тя си позволи двойни стандарти, особено когато спрямо страните от Централна Европа, добави той.
Когато след европейските избори „Фидес“ решава дали да остане членка на ЕНП, един от решаващите фактори ще бъде дали двойните стандарти все още се прилагат, дали ЕНП става все по про-миграционна и дали е в подкрепа на християнските ценности или продължава да отива наляво, обясни Орбан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Орбан критикува брюкселския „елит“, който „е загубил връзка с реалността“

Politico: Орбан критикува брюкселския „елит“, който „е загубил връзка с реалността“

25 Март 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюкселските политици „живеят в балон" и са създали система, която е „загубила връзка с реалността", цитира Politico унгарския премиер Виктор Орбан.
Забележките идват само дни след решението на Европейската народна партия (ЕНП) да замрази членството на водената от Орбан партия ФИДЕС заради кампанията на Будапеща срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Чрез нея ФИДЕС обвини Брюксел за миграционната политика, която застрашава сигурността на Унгария.
Тричленен състав на комисия ще прецени дали ФИДЕС действа в съответствие с правилата и ценностите на ЕНП. За да си възвърне пълното членство в ЕНП, партията ще трябва да сложи край на кампанията срещу Юнкер; да признае причинените от нея вреди и да се въздържа от подобни действия, както и да разреши правния спор относно статута на Централноевропейския университет в Будапеща.
Орбан също така призова унгарските граждани да гласуват за ФИДЕС на изборите за Европейски парламент през май и „да покажат на Брюксел, че това, което се случва в Унгария, е това, което искат унгарците“. Той каза, че резултатът от гласуването ще определи дали ФИДЕС ще остане в групата на ЕНП или ще създаде нов съюз.
Премиерът на Унгария заяви още, че „хората в Брюксел са ни малко сърдити, защото в началото на предизборната кампания проведохме информационна кампания, която разкри машинациите на Брюксел".
„Не бива да се поддаваме, не трябва да се страхуваме, защото опонентът ни се е оплакал и ни е атакувал с възмущението на някой, чийто дневен ред е бил разкрит", добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Виктор Орбан отправи нови атаки срещу политиците от ЕС

Die Zeit: Виктор Орбан отправи нови атаки срещу политиците от ЕС

25 Март 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Няколко дни, след като Европейската народна партия (ЕНП) замрази членството на управляващата в Будапеща ФИДЕС, унгарският министър-председател отправи нови атаки срещу политиците от Общността. „Брюкселските политици живеят в балон. Те образуват бюрократичен елит, който е загубил връзка с реалността“, привежда думите му германският национален ежедневник Die Zeit.
В интервю пред обществените радио- и телевизионни оператори Орбан призова гражданите на страната да гласуват за неговата партия на европейските избори през май, за да „покажат на хората от Брюксел, че Унгария прави това, което унгарците искат”. Неприемливо е „левите отстъпващи партии" в Брюксел да решават какво се случва в Унгария и в Европа, категоричен бе Орбан.
Комисия от експерти под ръководството на бившия лидер на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой ще реши дали и кога ще бъдат възстановени правата на ФИДЕС за членство на ЕНП, припомня изданието.
Причините за безсрочното замразяване на членството на партията на Орбан са „ерозията на върховенството на закона и демокрацията в Унгария“, както и плакатната кампания на партията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе показан в пренебрежителен фотомонтаж с либералния американски инвеститор Джордж Сорос. Текстът под снимката им гласеше, че двамата насърчават незаконната миграция в Европа.
Орбан вече разпореди сваляне на плакатите. „Хората в Брюксел са ни малко ядосани, защото в началото на предизборната кампания в Унгария проведохме информационна кампания, разкриваща дейностите им“. Задачата на унгарското правителство сега е да информира хората за това какво прави Брюксел толкова специален, коментира германският вестник. „Не трябва да се поддаваме, не трябва да се страхуваме, защото противникът ни се оплаква и ни атакува с гнева на човек, чиито намерения са били разкрит“, бе отговорът на Будапеща.
Говорител на правителството не пожела да отговори на въпрос дали кампанията с плакати ще бъде се възобновена. „Думите на министър-председателя говорят сами по себе си", подчерта говорителят на правителството на Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Паника в Брюксел, след като Орбан открива нова анти-ЕС кампания

Daily Express: Паника в Брюксел, след като Орбан открива нова анти-ЕС кампания

25 Март 2019 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Националистическата партия „Фидес“ на Орбан се подготвя за изборите за Европейски парламент през май и предупреди, че Унгария може отново да се прицели в блока в медийните кампании. Орбан заяви: „Хората са малко ядосани към нас в Брюксел, защото в началото на предизборната кампания проведохме информационна кампания в Унгария, която по същество разкриваше какво прави Брюксел, пише в. Daily Express.
„Разкрихме ги и, естествено, те са ядосани“.
„Сега работата ни е непрекъснато да информираме хората за това, което Брюксел прави“.
„Не трябва да се отказваме, не трябва да се страхуваме, защото противникът ни се обижда и ни атакува с гнева на хора, които са незащитени“.
На въпрос дали забележките на Орбан означават, че Будапеща ще поднови анти-европейските си медийни кампании, говорител на правителството заяви: „Думите на министър-председателя говорят сами за себе си“.
Това идва след като основната дясноцентристка група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), гласува за спиране на „Фидес“ заради твърдения, че е нарушила правилата на ЕС.
Акцията беше предизвикана от Унгария, която през февруари атакуваше председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и милиардера Джордж Сорос.
Плакати показаха Юнкер и унгарско-американския бизнесмен Сорос заедно с предупреждения за плановете на ЕС за миграция.
„Правителството стартира информационна кампания за плановете на Брюксел за стимулиране на миграцията.
„Всеки има право да знае какви са действителните предложения, които фундаментално застрашават сигурността на Унгария“.
Оттогава Орбан приключи медийните атаки и се извини на членовете на ЕНП.
Но последният му коментар показва, че те могат да бъдат подновени.
Орбан добави, че изходът от европейските избори ще определи дали „Фидес“ ще остане в групата на ЕНП или ще търси нов съюз в Европа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Не нападаме Джордж Сорос, но не искаме да се реализират неговите вредни идеи

Петер Сиярто: Не нападаме Джордж Сорос, но не искаме да се реализират неговите вредни идеи

23 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Не съм съгласен с твърденията, че сме "нападнали" Сорос. Виждането на Сорос за бъдещето на Европа и визията на Сорос за бъдещето на Унгария са опасни, вредни и не искаме те да бъдат реализирани, каза унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от македонското издание “Република“.
Той заяви, че партията на Фидес не е изключена от Европейската народна партия (ЕНП), а че тя временно е отстранена от ЕНП. Сиярто е подчертал, че решението е постигнато с консенсус между Фидес и ЕНП.
„Вярно е, че нашата силна критика към мигрантската политика в Европа не се споделя от много от другите партии. Тази коалиция от партии се е преместила по-близо до лявото“, каза Сиярто, който заедно с унгарския премиер Виктор Орбан позиционират Фидес силно вдясно.
Десетина партии-членки на ЕНП поискаха да се предприемат стъпки срещу Фидес, след като унгарската партия отправи публична критика към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за неговата политика към идеята за отваряне на европейските граници. Орбан обвини партии и политици в Брюксел, че следват идеите на левичарския милиардер Джордж Сорос, който открито се застъпва за отворени граници и масова имиграция в Европа. Едно от исканията на ЕНП към Фидес беше партията, която позволи на университета CEU, който Сорос разкри в Будапеща, да продължи да издава дипломи, сертифицирани от САЩ.
Сиярто отговори, че Унгария е предприела мерки за намаляване на прекомерното влияние на Сорос при оформянето на обществените дебати в Съюза и в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Орбан и „Фидес“ са със спрени права в ЕНП

Hungary Today: Орбан и „Фидес“ са със спрени права в ЕНП

21 Март 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Будапеща. След съвместно предложение от председателството на ЕНП и „Фидес“, Европейската народна партия (ЕНП) гласува за прекратяване на членството на унгарската управляваща партия в партийния блок. Председателят на най-голямата фракция в Европейския парламент и унгарският премиер Виктор Орбан заявиха, че „Фидес“ е решила едностранно да прекрати упражняването на правата си като член на ЕНП, пише електронното издание Hungary Today.
„Членството на „Фидес“ е спряно с незабавно действие и до следващо известие след днешното гласуване на членовете на ЕНП“, написа в „Туитър“ Джозеф Дол. Той добави, че 190 делегати са били „за“ изключване, а само 3 са гласували „против“.
Спирането на членството означава, че унгарската управляваща партия няма право да присъства на партийните събрания, лишена е от право на глас и не може да предлага кандидати за постове.
Джоузеф Доул също така заяви, че „това решение не е взето лесно“, но ЕНП „е и трябва да остане фар за ценности и всички наши партии трябва да водят чрез личния си пример“. Той също така подчерта това, че:
„Не можем да правим компромис с демокрацията, върховенството на закона, свободата на пресата, академичната свобода и правата на малцинствата. И анти-ЕС риториката е неприемлива. Различията между „Фидес“ и ЕНП трябва да бъдат прекратени“.
Манфред Вебер също писа в „Туитър“ за изключването на партията на Орбан. Шпитценкандидатът на ЕНП отбеляза, че е гласувал „за“ предложението и вярва, че това е било „необходимо решение“, защото „ценностите не подлежат на преговори“ и „Фидес“ трябва да „възстанови доверието“.

Орбан: „Фидес“ едностранно прекратява упражняването на правата си в ЕНП

Унгарската управляваща „Фидес“ едностранно прекрати упражняването на правата си като член на Европейската народна партия, заяви премиерът Виктор Орбан на международна пресконференция след срещата на ЕНП в Брюксел в сряда.
ЕНП поиска „трима мъдреци“ (т.е. „оценителната комисия“, която спомена Манфред Вебер) да подготви доклад, въз основа на който „дългосрочното бъдеще на ЕНП и на връзката между ЕНП и „Фидес“ може да се реши“, каза премиерът.
Въпреки че началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш заяви преди гласуването, че „Фидес“ ще прекрати незабавно членството си в ЕНП, вместо да види как членството й е спряно от партийната група, според Виктор Орбан, самата „Фидес“ е решила да спре правата си. Той настоя, че „ние не можем да бъдем изхвърлени; спечелили сме четири вота с волята на унгарските граждани“.
Орбан отбеляза, че е събрал 47,56 и 52% от гласовете по време на последните три вота за Европейски парламент, съответно.
„Такава партия очевидно не може да си позволи да бъде изхвърлена или да спират правата й и вместо това ще стане и ще напусне“, подчерта унгарският премиер.
„Фидес“ е решил да спре правата си „докато тримата мъдреци завършат своя доклад, а след това ще имаме нови разговори с ЕНП“, обясни Орбан.
Премиерът подчерта, че политиката на Унгария няма да се промени и че на срещата в сряда е казал ясно това. По неговите думи, Унгария е за силен Европейски съюз, спиране на миграцията и защита на европейската християнска култура.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Партия „Фидес“ е отстранена от групата на ЕНП

AFP: Партия „Фидес“ е отстранена от групата на ЕНП

20 Март 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Партия „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан беше отстранена от Европейската народна партия, най-голямата и влиятелна политическа група на ЕС, заявиха от ЕНП, съобщава AFP.
Говорител на ЕНП каза, че 190 членове на партията са гласували в подкрепа на отстраняването, като само три са против, след съобщения за дълги и често разгорещени дискусии с Орбан на среща в Брюксел.
„Фидес“ беше изправена пред изхвърляне от ЕНП след провеждане на спорна кампания с билбордове, която обвини главата на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и либералния американски милиардер Джордж Сорос, ненавиждан от Орбан, в заговор за наводняване на Европа с мигранти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ЕНП решава за изключването на партията на Виктор Орбан

Politico: ЕНП решава за изключването на партията на Виктор Орбан

20 Март 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Будапеща. Европейската народна партия (ЕНП) гласува за изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от редиците и или за обвързване на оставането й с конкретни условия, припомня Politico в европейската си редакция.
Изданието подчертава, че Орбан е загубил политическия си патрон. Става въпрос за Жозеф Дол, председател на ЕНП, който дълго време защитаваше министър-председателя на Унгария в спора за зачитането на върховенството на закона в страната му.
Миналата есен Дол сподели пред медии, че „във всяко семейство има анфан терибл(трудно дете“, но бе категоричен, че предпочита да реши проблема „в рамките на семейството“. През следващите месеци обаче отношенията между председателя на ЕНП и Орбан се влошиха значително. Именно Дол ще председателства днешната среща, на която европейските консерватори ще решат бъдещето на ФИДЕС седмици преди изборите за ЕП.
Самият Дол е заплашил подаде оставка, ако делегатите на ЕНП не получат възможност да гласуват за съдбата на Орбан, потвърдиха трима политици от редиците на партията. „След кампания срещу (председателя на ЕК Жан-Клод) Юнкер (Дол) се чувстваше лично предаден и сега му е много трудно", коментира за изданието официален представител на ЕНП.
Миналият месец френският политик осъди остро плакатната кампания, която управляващите в Будапеща стартираха в навечерието на европейските избори. Тогава Дол коментира, че „вместо да превръща Брюксел във враг, Орбан трябва да осъзнае, че Унгария е част от него“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на канцеларията на Орбан: „Фидес“ остава в ЕНП, докато тя не стане изцяло промиграционна

Началникът на канцеларията на Орбан: „Фидес“ остава в ЕНП, докато тя не стане изцяло промиграционна

19 Март 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарската управляваща партия „Фидес“ смята, че си струва да остане членка на Европейската народна партия (ЕНП), докато тя не започне да се идентифицира напълно с промиграционната политика, заяви началникът на канцеларията на унгарския премиер, цитиран от електронното издание Hungary Today.
„Фидес“ трябва да се бори за обновлението на Европа като член на ЕНП, докато има шанс да се изберат нови лидери в тази група, които да спрат миграцията и да защитят европейските граници и християнската култура“, заяви Антал Роган.
Предстоящите европейски парламентарни избори ще дадат шанс за постигане на тази цел след поредица от неуспехи, понесени от блока под ръководството на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер през последните пет години, каза той.
Политикът подчерта необходимостта от открит дебат по въпроса дали Европа „иска мигранти“.
По думите на Роган, има много членове на ЕНП, които разчитат на гласовете на европейската промиграционна левица за избирането като председател на Европейската комисия на шпитценкандидатът на ЕНП Манфред Вебер. Но изявленията на тези политици често не отразяват първоначалната позиция на партията, каза той. Голяма част от ЕНП се противопоставя на промиграционните възгледи на някои от другите й членове и на европейската леви, като цяло, включително на зелените и либералите, добави началникът на канцеларията на Орбан.
В следващите седмици унгарското правителство ще се съсредоточи върху мерките за подкрепа на семейството, което обаче не означава промяна в политиката на министър-председателя по отношение на миграцията, обясни той.
Виктор Орбан ще продължи да предлага защитата на границите да премине от прерогативите на Европейската комисия към тези на отделните страни-членки, предавайки решенията за миграцията и защитата на границите на нов съвет, съставен от министрите на вътрешните работи на страните, влизащи в Шенгени който ще възстанови половината от разходите за гранична защита, покрити от държавите-членки на ЕС, каза Роган. Той добави, че докато тези предложения не бъдат изхвърлени изцяло, „Фидес“ ще остане част от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Виктор Орбан постави условия за оставането на ФИДЕС в ЕНП

FAZ: Виктор Орбан постави условия за оставането на ФИДЕС в ЕНП

17 Март 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
. Няколко дни преди евентуалното изключване на ФИДЕС от Европейската народна партия (ЕНП), унгарският премиер Виктор Орбан постави условия за оставането на водената от него политическа сила в консервативното партийно семейство, отбелязват в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"За ФИДЕС е възможно да остане в ЕНП, стига партията да не премине на страната на защитниците на миграцията", заяви министърът на вътрешните работи на Унгария Антал Роган по държавното радио.
Освен това управлението на границите трябва да бъде премахнато от компетенциите на Европейската комисия и да бъде прехвърлено на националните държави. На Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС следва да бъдат предоставени всички правомощия за вземане на решения по въпросите на миграцията и управлението на границите, а половината от разходите в тази област трябва да бъдат поети от Брюксел. "Ако тези предложения бъдат сложени на масата за преговори, ФИДЕС остава в ЕНП", увери Роган.
През август 2017 г. Орбан бе поискал ЕС да плати половината от цената на спорната гранична ограда, която бе издигната на южните граници на Унгария. По това време Будапеща направи изчисления за 800 милиона евро. Тогава ЕС не отговори на искането на Будапеща.
Бюрото на ЕНП ще вземе решение за изключване на управляващата партия на Орбан следващата сряда в Брюксел по искане на 13 партии. Десният национален унгарски политик, със своето незачитане на демократичните и конституционни принципи, повдигна съмнения дали партията му все още се вписва в ЕНП, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Допълнително недоволство наскоро предизвика кампания за плакат на правителството на Будапеща, която оскверни президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с неверни твърдения за миграцията. Тази кампания беше Орбан предимно след бурната критика от групата на ЕНП. ЕНП включва също ХДС и ХСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Виктор Орбан се извини за „полезните идиоти“

FAZ: Виктор Орбан се извини за „полезните идиоти“

14 Март 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан се извини на членовете на Европейската народна партия (ЕНП), за определението, което им даде – „полезни идиоти", съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От редакцията припомнят, че в редиците на ЕНП полагат усилия за изключването на партията на Виктор Орбан – ФИДЕС. Критиките към Будапеща се засилиха допълнително, след като Орбан описа опонентите си като „полезни идиоти“ и стартира плакатна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клонд Юнкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gli Occhi della Guerra (Италия): Истинският враг на ЕС е национализмът на Франция и Германия

Gli Occhi della Guerra (Италия): Истинският враг на ЕС е национализмът на Франция и Германия

12 Март 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Рим. Европа се намира на кръстопът. Сега й предстои да избере не само начинът на действие, но и това, какво иска да стане. Но тези въпроси, всъщност, са разрушителни и могат да променят хода на историята на нашия континент, колкото и от това да не се интересуват европейските лидери. Поддържайки старателно начина на живот в структурите на Европейския съюз, които би трябвало да бъдат реформирани, за да може европейското население да ги приеме и за да може Европа да реагира действено на трудностите в настоящето и бъдещето, лидерите на Съюза буквално са загубили изцяло способността си да дават отговори, както и да взимат окончателни решения за това какво да прави континента, докато в същото време вместо нас тези решения взимат други. Тези други седят във Вашингтон, Москва и Пекин, пише италианското издание Gli Occhi della Guerra в материал, представен без редакторска намеса.
Неспособността за взимане на решения в съчетание с големия национален егоизъм, прикриван зад мним европеизъм (разбирай: във Франция и Германия) почти необратимо и неудържимо разрушава Европейския съюз. Брюксел вече много години се занимава с търсене на външен враг, сочейки първо Русия на Владимир Путин, а след това САЩ на Доналд Тръмп като зложелатели, виновни за разпадането на ЕС и разрушаващи го отвън. След това за всичко станаха виновни популистите, както десните, така и левите: движенията, критикуващи Европейския съюз, уж стремейки се да развалят европейския проект.
Но реално зад тези обвинения се крие убиващото Европейския съюз отсъствие на решения и идеи. В Брюксел никой не знае какво да прави, никой не взима решения, които наистина биха могли да дадат импулс на целия континент, а всички чакат, кога Берлин и Париж ще си кажат думата. А присъствието на Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск на подписаното в Аахен споразумение между Ангела Меркел и Еманюел Макрон стана почти символ на това, в което се е превърнал Европейският съюз: френско-германска ос, която се стреми за хегемония за сметка на другите страни чрез увеличаване на изолацията на останалите големи държави.
Реалността е такава, че Съюзът се разпада не по вина на своите противници, а именно по вина на тези, които се наричат негови защитници. Европа се надяваше, че ще бъде спасена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, а всъщност именно тези лидери на френско-германската ос нанасят фаталният за нея удар. Те искат, както и по-рано, Европа да е образ и подобие на тяхната ос, настоявайки и убеждавайки обществото, че това е единственият път за развитие на целия Европейски съюз. Но всъщност те само подготвят почвата за антиевропейските движение, които се обявят срещу континент, който се държи на два стълба – Франция и Германия.
От друга страна, срещу този съюз на двете европейски сили, Европейският съюз изглежда напълно безсилен и липсва глас, способен да представлява целия континент. Оглавяващият Европейската комисия Юнкер е идеалният изпълнител на политиката, диктувана от Меркел и Макрон, но той никога не е показал способността си да прави компромис по отношение на останалите 26 (в бъдеще 25) държави от Съюза. Брюксел вече не е столица на Европейския съюз, той е столица на провинцията на съвместното кралство на Франция и Германия, където двете сили споделят властта, която напълно съответства на националистическата им логика, обвинявайки останалите страни, че са егоистични. Междувременно Европейската комисия загуби доверието в очите на европейския електорат, който все повече се отдалечава от институцията, ръководена от Юнкер, като я смята в най-добрия случай за безполезен орган.
Доказателствата за това съчетание между неспособността за взимане на автономни решения и засилването на френско-германската власт през последните няколко месеца се проявиха в две сфери: в стълкновенията със САЩ на Доналд Тръмп и в европейската отбрана. Тези, както изглежда, толкова различни области са символични за разбирането на проблемите на днешна Европа. Със своята търговска политика, защитаваща изцяло интересите на Германия, Ангела Меркел провокира постоянно нарастваща пропаст между двата бряга на Атлантическия океан и вкара ЕС в безсмислена търговска война. Това доказва фактът, че страните от Вишеградската група, както и Италия, не проявиха никаква заинтересованост в това да отправят предизвикателства на американската администрация. А в сферата на отбраната Париж на практика реши да се откаже от европейското Постоянно структурирано сътрудничество по въпросите на сигурността и отбраната, за да пробва да наложи изключително френските проекти за европейската отбрана. Именно по тази причина Италия отдавна е решила да излезе от тези нови проекти за съвместна отбрана, в които няма никакви гаранции за независимост и безпристрастност по отношение на Франция.
Тези два примера са достатъчни, за да очертаят общата картина на това, какво представляват властите в тези два хегемона, оглавили практически отсъстващия алианс. Достатъчно е обаче да се припомни въпросът за миграцията, външната политика и решенията във финансовата и икономическата сфера, така че да стане ясно къде са истинските врагове на тази Европа. Много често враговете са тези, които говорят на висок глас в нейна защита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Визитата на Манфред Вебер в Будапеща: Решаващ момент за отношенията между „Фидес“ и ЕНП

Hungary Today: Визитата на Манфред Вебер в Будапеща: Решаващ момент за отношенията между „Фидес“ и ЕНП

12 Март 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан във вторник ще се срещне с шпитценкандидата на Европейската народна партия (ЕНП) за предстоящите евроизбори Манфред Вебер в Будапеща, за да обсъди с него бъдещето на „Фидес“ в групата на дясноцентристите в Европейския съюз. Разговорът може да е решаващ за запазването на членството на управляващата унгарска партия в ЕНП, пише електронното издание Hungary Today.
Преди посещението, Вебер каза, че отива в Унгария просто, защото „Фидес“ почти сигурно ще напусне най-голямата група в Европейския парламент. По неговите думи, той има намерение „да изясни (на Орбан), че в момента е по пътя към излизане от ЕНП“. Той добави, че спорът не е „конфликт между Изтока и Запада или за миграционната политика“, а за фундаменталните ценности на ЕНП и ЕС. Политикът настоя, че европейските консерватори няма да „принуждават „Фидес“ да остане“, ако тя не иска.
Вебер каза още в петък във Варшава, че „Виктор Орбан сам ще реши на кое партийно семейство иска да е член „Фидес“:
„Никой не е принуден да остава. „Фидес“ може да остане, но ЕНП се основава на общи принципи и ценности“.
Както припомня изданието, повече от 10 партии-членки на ЕНП инициираха изгонването на унгарската управляваща партия. Организацията трябва да обсъди въпроса на заседание на 20 март.
Що се отнася до информационната кампания, в която Брюксел е обвинен, че подкрепя нелегалната миграция, в петък Виктор Орбан заяви, че не очаква „постерите Юнкер-Сорос“ да станат casus belli в очите на ЕНП.
„Очаквах, че не всички ще са щастливи от нея, но считам, че е преувеличение от нея да създадат casus belli“.
Според унгарския премиер, Джордж Сорос и Жан-Клод Юнкер са изобразени в стил „Мъпет шоу“ и информационната кампания е повече от нужна. Орбан заяви още, че „Фидес“ „обмисля“ какви ще са вредите от изключването от ЕНП. Той подчерта, че партията има множество възможности, от които да избира и намекна за възможността да бъде създадена нова европейска група преди европейските избори през май.
Орбан подчерта, че предпочита да „поправи това, което не работи, но може да се стигне до там, да няма смисъл да останем“.
„Има изцяло нова ситуация, на която трябва да реагираме. Очаквам отговори от ЕНП, но ако не можем да се разберем, няма да има смисъл да търсим отговори заедно“.
Унгарският премиер призна, че „Фидес“ се опитва да промени ЕНП, насърчавайки я „да приеме антимиграционните сили“. Той намекна, че спорът е показал, че истинското място на неговата партия може да е другаде.
Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто обяви, че „Фидес“ няма намерение да се извинява на членовете на ЕНП, като директно отхвърли едно от условията от ултиматума на Вебер. Както твърди първият дипломат на Будапеща, когато Европейската комисия твърди, че не е а имиграцията, никой не знае дали „просто се шегува, или наистина вярва в това, което казва“. Що се отнася до условията, поставени от Вебер за членството на „Фидес“ в ЕНП, Сиярто заяви:
„Една партия трябва да се извини, само ако е направила грешни изявления за друга партия, а ние не сме го направили. Нашата цел е да имаме антиимиграционно мнозинство в Европейския парламент“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Залезът на Европа се усеща все по-остро; Сорос и Макрон свидетелстват за кризата на западната идеология

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Залезът на Европа се усеща все по-остро; Сорос и Макрон свидетелстват за кризата на западната идеология

11 Март 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Москва. През май 2019 година ще се проведат избори за Европейски парламент. Предстои да бъдат избрани 705 депутати, представляващи близо 500 милиона граждани на 27 страни-членки на Европейския съюз. В момента много политици и обществени дейци посвещават своите изказвания на перспективите от тези избори. Сред тях са президентът на Франция Еманюел Макрон и известният финансов спекулант Джордж Сорос. Ние поставихме една до друга тези две силно различаващи се една от друга фигури, принадлежащи към различни поколения, защото ги сближават паническите настроения по отношение на настоящето и бъдещето на Европа, пише руският писател, историк и журналист Игор Шумейко в материал за електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“, представен без редакторска намеса.
Бившият европеец Сорос, известен, като „човекът, победил Bank of England”, не може да сдържи опасенията си. Свеждайки списъка на претенциите си към Европа до личния си враг Виктор Орбан, 88-годишният финансов спекулант твърди, че „всичко е остаряло“: „За съжаление, на тези избори (за Европейски парламент през май 2019 година) антиевропейските сили имат сравнително преимущество. Има няколко причини за това... В Германия Съюзът ХДС/ХСС работеше добре, докато не се появи значителна партия от дясно... Ситуацията се промени след подема на екстремистката „Алтернатива за Германия“ (АзГ)... Във Великобритания остарялата партийна структура препятства истинското изразяване на волята на народа. Лейбъристите и консерваторите са разделени вътрешно, като същевременно техните лидери – съответно Джереми Корбин и Тереза Мей – са толкова твърдо решени да осъществят Брекзит, че им се наложи да стигнат до сътрудничество помежду си, за да го направят. В Италия електоратът, който подкрепяше Европа и имиграцията, попадна в ръцете на антиевропейски политици: партията „Лига“ и „Движението 5 звезди“... Общоевропейските алианси са изцяло подчинени на користните интереси на партийното ръководство... Трудно е да си представим по какъв начин проевропейските партии могат да победят на изборите през май, ако не поставят интересите на Европа над своите собствени“.
За разлика от престария Сорос, 41-годишният Макрон в Обръщението си към французите и европейците, публикувано в Le Parisien на 4 март, излезе с лозунга „За европейски ренесанс!“. Но оценките на Сорос и Макрон за настоящата ситуация в Европа съвпадат. „Никога досега – казва френският президент – Европа не е била в толкова голяма опасност. Символ на това стана Брекзит. Той символизира кризата на Европа, която не можа да реагира на нуждата на своите народи в защита от големите сътресения на съвременния свят. Той също символизира европейския капан... Капанът е в лъжите и безотговорността, които могат да унищожат Европейския съюз... Кой каза на британците истината за тяхното бъдеще след Брекзит? Кой поговори с тях за загубата на достъпа до европейския пазар? Кой спомена рисковете за мира в Ирландия след възстановяването на старата граница?... И този капан грози цяла Европа...“
И Сорос, и Макрон идентифицират излизането на Великобритания от Европейския съюз, този наднационален (глобалистичен) проект за Западна Европа, с триумфа на „анти-европейските“ сили. И двамата се изсилват да сведат многообразието на европейските култури и народи до еднообразието на извъннационалната система на управление. Само че европейският живот вече отхвърля тези опити.
Макрон, изреждайки в своето пространно „Обръщение към французите и европейците“ актуалните политически и обществени проблеми, успя нито веднъж да не спомене движението „жълти жилетки“, сякаш това е шум от няколко ученици от високите класове и футболни фенове. Същевременно, в това движение са обединени сили, които по същество призовават за ренесанс (възраждане) на Европа. С това движение Франция казва „не“ на властта на банкерите-глобалисти. В една от най-големите европейски страни се разрази социална буря, каквато французите не са виждали, може би, от 1968 година. По думите на известния френски психоаналитик Ролан Гори, движението „жълти жилетки“ е отворило очите на френското общество за политиката на „неолибералния технофашизъм“, провеждана от правителство, което е отдало част от национално-държавния суверенитет на структури на наднационална космополитическа власт.
Остаряла е не Европа. Остаряла е неолибералната идейна система, наложения „от господарите дискурс“, остаряла е митологията на демокрацията, изродила се през XXI век в технология за манипулация на общественото съзнание.
През XIV-XVI Ренесансът в Европа е бил свързан с пробуждането на националните сили, изтласквайки в периферията на европейския живот „единната“ и също остаряла Европа на римските папи. В политиката от епохата, Ренесансът бележи движението към суверенитета на нациите и всичко това завършва с Вестфалския мир от 1648 година и утвърждаването на „Вестфалската система“ на суверенните държави. Преди това субекти в Европа са били само монарсите, а пирамидата на техните титли се е свеждала до даряваната от римските папи титла крал и императора на Свещената Римска империя....
Ще съумее ли западният неолиберализъм, отказвайки се от претенциите за универсалната истина, уморен от „кръстоносните походи“ на Балканите, в Афганистан, Ирак, Сирия и Либия да намери своето място в редиците на другите съвременни идеологии? Или отхвърлянето на претенциите за цялостно господство над света и „глобално управление“ ще повлече след себе си упадъка на Западната (посткапиталистическа) цивилизация като такава?

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Виктор Орбан и Манфред Вебер ще обсъдят бъдещето на „Фидес“ в ЕНП във вторник

Bloomberg: Виктор Орбан и Манфред Вебер ще обсъдят бъдещето на „Фидес“ в ЕНП във вторник

11 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще се срещне с шпитценкандидата на Европейската народна партия Манфред Вебер във вторник, за да обсъди с него бъдещето на управляващата унгарска партия „Фидес“ в групата на европейските дясноцентристи, съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на изпратен до нея имейл от говорителя на „Фидес“ Золтан Ковач, в който се уточнява също, че разговорът ще се състои в Будапеща и че не е предвидена пресконференция след него.
Медията пише, че Орбан, станал знаменосец на националистите в Европа, след като изгради „нелиберална държава“, е признал миналата седмица, че неговата партия може да бъде принудена да излезе от ЕНП преди европейските избори през май. По-рано Вебер поиска от „Фидес“ да спре своята кампания срещу Брюксел и да изпълни още две други условия, за да остане в семейството на европейските дясноцентристки партии. ЕНП трябва да обсъди въпроса на 20 март.
Според мнението на унгарския премиер, само от „Фидес“ зависи, дали партията ще излезе от еврогрупата, или ще остане в нея. Той подсказа, че може да обяви излизането на фракцията от организацията на европейските християндемократи още преди срещата в Брюксел. Освен това, както припомня „Блумбърг“, през почивните дни той е бил в Полша, където е провел разговори с представители на управляващата „Партия Право и справедливост“, която смята за потенциален партньор за нов националистически съюз, ако „Фидес“ бъде принудена да излезе от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Виктор Орбан флиртува с излизането на ФИДЕС от ЕНП, но алтернативата му е несигурна

NZZ: Виктор Орбан флиртува с излизането на ФИДЕС от ЕНП, но алтернативата му е несигурна

11 Март 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Будапеща. След провокативната плакатна кампания, Европейската народна партия (ЕНП) заплаши управляващата в Будапеща партия ФИДЕС с изключване. Лидерът й и министър-председател на Унгария Виктор Орбан даде само повърхностни отговори. В същото време алтернативата за бъдещето на ФИДЕС след излизане от ЕНП изглежда твърде несигурна, коментират в редакцията на швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Ръководството на ЕНП отправи ултиматум към правителствения лидер в Будапеща , след като 12 от членовете й настояха за изключването на ФИДЕС от партията. Условията - прекратяване на кампанията, извинение на останалите членове на ЕНП и повторно откриване на седалището на основания през 1991 г. от американския милиардер Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща. Орбан обаче отхвърли исканията, след което обяви, че правителството в Будапеща ще разпространява по план плакатите от противоречивата кампания.
Унгарците демонстративно подчертават, че има алтернатива на ЕНП. В медиите вече се появиха предложения за обединяването на усилията на Орбан и италианския вътрешен министър Матео Салвини, лидер на крайнодясната „Лига“, както и с „Партия на свободата на Австрия“ и управляващата в Полша партия „Право и справедливост“.
Според наблюдатели обаче е спорно доколко сериозно може да бъдат възприети тези призиви. По същество между изброените партии има прилики: всички са за ограничителна миграционна политика, за запазване на „традиционни ценности" и за укрепване на националната държава. Грубият стил на управление също обединява Салвини, Орбан и Ярослав Качински. Зад двамата обаче Орбан вероятно би бил втора цигулка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard: Карлес Пучдемон ще се кандидатира за европейските избори

Der Standard: Карлес Пучдемон ще се кандидатира за европейските избори

11 Март 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Барселона/Брюксел. Бившият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон обяви намеренията си да се кандидатира за изборите за Европейски парламент през май, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard.
Пучдемон, който живее в изгнание в Брюксел, иска да прехвърли борбата си за независима Каталуния и в Европейския парламент. Петдесет и шест годишният политик и бивш журналист ще участва в гласуването на 26 май като водещ кандидат на сепаратистката коалиция „Заедно за Каталуния“, потвърдиха пред журналисти от Барселона.
Самият Пучдемон публикува съобщение в социалната мрежа „Туитър“ след среща с Партийния съвет на своята политическа сила: „Време е да предприемем нова стъпка към интернационализацията на правото на Каталуния да се самоопредели“.
Междувременно бе обявено, че парламентарните избори в Испания ще се проведат на 28 април. Гласуването в североизточния испански регион съвпадат с провеждането на тези за ЕП – 26 май. Припомня се, че трима от обвиняемите в процеса срещу каталунските сепаратисти ще се кандидатират за вота през април. Това са Джорди Санчес, Жорди Турул и бившият министър Жозеп Рул, които са задържани от есента на 2017 г. заради ролята им в организирането на референдума за независимост на Каталуния. Пучдемон не е засегнат от процеса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: На ръба да напусне ЕНП ли е „Фидес“?

Hungary Today: На ръба да напусне ЕНП ли е „Фидес“?

8 Март 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Въпреки че представителите на „Фидес“ все още използват умерен тон, финансираните от правителството медии започнаха атака срещу Европейската народна партия (ЕНП), закачайки „значка на Сорос“ на критиците си съпартийци. Мнозина гледат на това, като на предвестник на излизането на „Фидес“ от най-голямата партия в Европейския парламент или опит на Орбан да подобри преговорната си позиция в ЕНП, пише електронното издание Hungary Today.
В началото на седмицата стана ясно, че ЕНП включва изключването на „Фидес“ в дневния си ред. Шпитценкандидатът Манфред Вебер дори изпрати ултиматум от три точки на Орбан. Много скоро представителите на „Фидес“ дадоха ясно да се разбере, че управляващата партия в Унгария не смята да прави компромис. Докато мнозинството на противниците на Орбан в ЕНП е съмнително, последната вълна в проправителствените медии показва, че премиерът може да не чака до процедурата, за да поеме контрол върху бъдещето на „Фидес“, пише изданието.

Възпламенителната статия на Magyar Nemzet предизвика дебати

Офанзивата на правителствените медии започна в сряда с материал на основателя на „Фидес“ и лидер на общественото мнение Золт Байер. По отношение на изказването на председателя на ЕНП Джозеф Дол, той каза, че Орбан е преминал червената линия с това, че е казал истината. Според него, „Брюксел, Европейската комисия и ЕНП постоянно и упорито казват, че това е лъжа“. Той също така настоява, че ЕНП вече е загубила консервативния си и християнски възглед и се е превърнала в дом за пъстър екип от левичарски, анархистични и либерални партии. Освен това авторът заявява, че ЕНП ще се простреля в крака, ако изгони „Фидес“, тъй като в резултат на това ще я напуснат и други партии. Но, от друга страна, според Байер, Даул, Вебер, Юнкер и Меркел най-накрая ще могат да се „съюзят със Сорос и Саргентини“.
В четвъртък сутринта Magyar Nemzet, считан за най-надеждната и умерена проправителствена медия, публикува възпламенителна редакционна статия без името на автор, в което поиска от „Фидес“ да излезе от ЕНП и да формира алианс „с Матео Салвини, Партията на свободата на Австрия и управляващата партия на Полша“. Неназованият автор настоява, че „това е в интерес на Европа и унгарския народ“. ЕНП, пише там, „вече не защитава нацията, Християнството, традиционни семеен модел, или каквато и да е европейска традиция“. Тя е „станала слуга на болния либерализъм. Дали се основава на страх, пари, убеждение или агресивен натиск от западни медии - няма значение“. Ежедневникът обвинява ЕНП, че „взима страната на социалистите и либералите и иска да оправдае очакванията им“, правейки така, че „болната мечта на Джордж Сорос да се сбъдне“.
Проправителственият таблоиден сайт „Ориго“ също се присъедини към офанзивата, пише Hungary Times. Освен, че препечата статията на Magyar Nemzet, порталът обвини Вебер, който дотогава остана в страна от пропагандата на „Фидес“ – че напада унгарското правителство в името на Джордж Сорос.

По-умерени изявления от правителството... засега

На фона на атаките в пресата правителствените служители останаха умерени, но пренебрежителни. Директорът на „Фидес“ по комуникациите Балаш Хидвеги каза, че макар партията да е готова да изслуша всички, включително Манфред Вебер, тя ще постави защитата на европейските християнски ценности и въпроса за миграцията преди партийната дисциплина. Този аргумент бе повтарен от няколко други служители, включително държавния секретар по международните комуникации и връзки, Золтан Ковач.
На редовния си брифинг в четвъртък, началникът на канцеларията на премиера Гергели Гуляш настоя, че „Фидес“ ще остане в ЕНП. Той заяви, че християндемократичната политика може да бъде преследвана най-ефективно в ЕНП и че „това е, което възнамеряваме да правим”. След „постоянни преговори” той отбеляза, че „Фидес“ и ЕНП са намерили обща основа и посочи, че макар и изхвърлянето на унгарската управляваща партия да е политическо самоубийство за ЕНП, това няма да повлияе на популярността на „Фидес“.
В мистериозен отговор на статията на Magyar Nemzet, Орбан отбеляза, че „ние трябва да запазим спокойствие“ на фона на „нетърпението и вълнението“ на кампанията за европейските избори. Той нито отрече, нито потвърди дали партията ще излиза от ЕНП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Подсъдим по делото срещу каталунските сепаратисти бе избран за водещ кандидат за европейските избори

AFP: Подсъдим по делото срещу каталунските сепаратисти бе избран за водещ кандидат за европейските избори

7 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Барселона. Основният обвиняем в процеса на Мадрид срещу каталунските сепаратисти бе избран за т.нар. шпитценкандидат на европейска регионалистка партия за изборите през май, предава AFP.
Ориол Жункерас, бивш вицепрезидент на Каталуния, бе задържан през последните 16 месеца заради събитията, свързани с едностранното обявяване на независимост на североизточния испански регион. Неговата партия е една от 45-те, влизащи в Европейския свободен алианс.
„Ако испанската държава иска да го накара да млъкне, ние ще му дадем глас", увери Жорди Соле, депутат в Европейския парламент.
От фракцията на партията подчертаха, че в момента има десетина евродепутати от различни политически групи, които призовават за предоставянето на повече права за региони като Фландрия в Белгия или Корсика във Франция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайнц-Кристиян Щрахе, вицеканцлер на Австрия: ЕС е като „Карибски пирати“

Хайнц-Кристиян Щрахе, вицеканцлер на Австрия: ЕС е като „Карибски пирати“

7 Март 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Виена. Вицеканцлерът на Австрия и лидер на Партията на свободата на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе нарече френският преиздент Еманюел Макрон „измамник“, предава белградското радио „Б92“.
Той обвини френския държавен глава, че „носи част от отговорността за безотговорния курс към централизиране на ЕС“.
„Всичко в ЕС припомня на филма „Карибски пирати“. Капитанът стои пиян зад руля и следва курса на Меркел-Макрон, въпреки че вижда, че ще заседне“ - каза Щрахе в традиционния си адрес в края на карнавала в град Рийд.
Той каза на избирателите преди европейските избори на 26 май, че този курс трябва да бъде „променен“
"Ние сме в полза на Европа на нациите", подчерта той.
Партията на Щрахе подкрепя децентрализиран ЕС с по-малко компетенции на Брюксел и повече компетенции за членовете му.
Заместник-канцлерът също говори за опозицията, често наричана в медиите "обединена опозиция" - докато той смята, че това е погрешно, тъй като те трябва да се наричат "самотна опозиция".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Фидес“ призова за създаване на нов европейски консервативен алианс

AFP: „Фидес“ призова за създаване на нов европейски консервативен алианс

7 Март 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Близко до унгарския премиер Виктор Орбан местно издание го призова в четвъртък да изостави членството си в Европейската народна партия (ЕНП) и да създаде нова група, вместо да се поддава на ултиматума за прекратяване на анти-имиграционната си кампания, предава AFP.
„Дойде време да създадем нов алианс. Но нов съюз може да бъде създаден, само ако излезем от стария“, пише ежедневникът Magyar Nemzet, който се смята за офциоз на унгарската управляваща партия „Фидес“.
Началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляш подчерта в четвъртък, че „Фидес“ иска да остане в ЕНП, въпреки че от партията вече дадоха ясно да се разбере, че няма да се съобразят с ултиматума.
След месеци на нарастващо напрежение между Брюксел и Будапеща, Манфред Вебер от ЕНП тази седмица постави три условия на „Фидес“, за да остане в групата, припомня „Франс прес“.
Сред тях беше незабавното оттегляне на „фалшива информационна кампания“ срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Вебер е водещият кандидат на ЕНП за заместване на Юнкер след европейските избори през май.
В редакционната статия на Magyar Nemzet се казва, че „унизителните преговори“ с ЕНП трябва да приключат и трябва да се създаде нов съюз с управляващи десни формации от Италия, Австрия и Полша.
„Само по тази начин може да се води битка с миграцията... ЕНП повече не защитава нациите, Християнството, или традиционният семеен модел, или изобщо нещо, което може да бъде свързано с европейските традиции“, констатира вестникът.
ЕНП е най-голямата партия в Европейския парламент и се състои от основните дясноцентристки движения в Европа, включително ХДС на германския канцлер Ангела Меркел и френските „Републиканци“, които все още не са се обявили срещу Орбан.
Гуляш подчерта също, че „Фидес“ „не преговаря с радикалните партии в Европейския парламент“.
Харалд Вилимски, генерален секретар на дясната Партия на свободата на Австрия, заяви, че неговата група в Европейския парламент, Европа на нациите и свободата ще приветства „Фидес“ с „отворени обятия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Вариантите на Виктор Орбан

Politico: Вариантите на Виктор Орбан

7 Март 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март Европейската народна партия (ЕНП) ще решава дали управляващата партия в Унгария „Фидес“ трябва да остане членка на дясноцентристката организация – и дали да се гласува по въпроса. Дебатът идва в момент на интензифициране на кампанията за европейските избори през май, като политическите групи в целия спектър се борят за влияние, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса.
Десетки партии от ЕНП писаха до председателя Джозеф Дол с искане „Фидес“ да бъде изхвърлена, разярени най-вече от финансираната от унгарското правителство антимиграционна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Официално, „Фидес“ твърди, че иска да остане в ЕНП. „Фидес не води разговори с нито една друга група“, заяви директорът по комуникациите на партията и кандидат за евродепутат Балаш Хидвеги пред Politico във вторник. „Ние сме в ЕНП и искаме да останем там. Готови сме да представим позицията си пред семейството на ЕНП“.
Но в лицето на увеличаващите се искания за изхвърляне, реториката на Орбан за ЕНП също се промени, като той нарече критиците си в организацията „полезни идиоти“.

Сега премиерът е изправен пред потенциално решение за бъдещата политическа посока на неговата партия. Ето пет възможни варианта:

Оставане в ЕНП

За да остане в ЕНП, на Орбан най-вероятно ще му се наложи да се извини публично за действията си, осъществявайки опасен завой на 180 градуса за пред избирателите си.
Шпитценкандидатът на ЕНП за европейските избори Манфред Вебер заяви пред Der Spiegel миналата седмица, че унгарският премиер „сериозно навреди на ЕНП с коментарите си и кампанията срещу Юнкер“. В писмо на последни до Дол, Вебер настоява Орбан да изостави кампанията и да признае вредите, които е нанесъл, а освен това да остави Централноевропейския университет на архи-врага си Джордж Сорос да функционира в Будапеща.
Това обаче ще е много трудно да се каже на обикновените унгарци, тъй като Орбан от доста време работи усилено, за да убеди домашната публика, че Юнкер заплашва сигурността на Унгария. А и по никакъв начин не е сигурно, че извинението ще бъде прието вътре в ЕНП.
Потенциално, сигнализирайки бъдещо отделяне от ЕНП, бившият унгарски евродепутат Ласло Сърджан заяви във вторник, че „моят тип стар христистяиндемократ днес не се чувства добре в ЕНП“. В материал за проправителственото издание Magyar Nemzet във вторник, той също посочи, че не е вярно, че „без подкрепата на ЕНП, ние ще бъдем изолирани в ЕС“, като отбеляза, че „управляващата партия в Полша не е в ЕНП, но продължава да е интегрален член“ на Съюза.

Присъединяване към групата на Европа на нациите и свободата

Макар Фидес да казва, че не е в преговори с други политически блокове, член на ЕНС заяви, че групата „води разговори“ с партията на Орбан.
Присъединявайки своята партия към ЕНС, Орбан ще се обедини с крайно дясната партия на Италия, водена от Матео Салвини, „Националният фронт“ на Марин Льо Пен във Франция, и крайнодясната Партия на свободата на Австрия на Хайнц-Кристиан Щрахе.
Идеологически, Орбан, Салвини и Льо Пен имат мека линия към Русия и споделят евроскептично отношение към вземането на решения в Брюксел. Но по много въпроси на политиката те се различават. По отношение на миграцията, твърдият отказ на Орбан да приема бежанцжи не се подкрепя от „Лигата“ на Салвини, която иска други държави от ЕС да направят повече, за да помогнат на Италия, като вземат мигранти, които пристигат по бреговете на Италия.
И като политици от страни, които плащат повече е европейския бюджет, отколкото вземат обратно от фондовете, френските и италианските политици обикновено не са ентусиазирани, когато става въпрос за по-големи разходи на ЕС в по-слабо развитите Източноевропейски страни-членки.
Според прогнозите на POLITICO, ЕНС ще спечели 60 места на изборите за Европейски парламент през май, в сравнение с сегашните си 37 места. „Фидес“ ще бъде третата най-голяма партия в ЕНС, с прогнозни 13 места, което ще я остави зад „Лигата“ и „Националния фронт“.

Присъединяване към групата на Европейските консерватори и реформисти

В много отношения съюзът „Фидес“ и полската партия „Право и справедливост“ (ПиС) - доминиращата сила в групата ЕКР, която ще бъде отслабена от загубата на британските евродепутати Консерватори след Брекзит- изглежда естествено подходяща.
Двете правителства вече работят тясно и имат неформален пакт за взаимна отбрана, като се ангажират да наложат вето на всякакви потенциални санкции на ЕС по отношение на върховенството на закона. Идеологически те са близки по големите въпроси като миграцията, а на местно ниво играят историческите връзки между двете страни.
Но Варшава и Будапеща са далеч един от друг по въпросите на сигурността и възприятията за Русия.
„Орбан се нуждаеше от ЕНП като щит. Ето защо той се задържа толкова дълго в тази група“, каза за POLITICO полският евродепутат и съпредседател на ЕКР Ришард Легутко. Да имат „Фидес“ като кандидат за присъединяване към ЕКР „ще бъде страхотна новина за полското правителство“, каза той.
Легутко предположи, че в ход може да е по-генерално пренареждане в дясното. Той посочи, че „разговорите между ПиС и италианската „Лига“ продължават“ и че „лично аз сериозно бих приветствал приемането на Австрийската партия на свободата в ЕКР“.
„По отношение на ценностите и програмата, ние със сигурност няма да затворим вратата“ на Орбан, заяви друг представител на ЕКР, като добави, че в момента няма „официални разговори“ между групата и „Фидес“. Но той отбеляза, че ЕКР е формирала нов алианс с Debout la France и „говори“ с испанската дясна партия „Вокс“, „но все още нищо не е официално“.
Прогнозите на POLITICO показват, че ЕКР ще спечели 57 места през май, в сравнение със сегашните си 75.

Да формира нов съюз

Някои наблюдатели смятат, че Орбан има аспирации да стане лидер на европейската сцена и не изключват унгарска инициатива за нова европейска група - такава, която може да достигне до широка комбинация от консервативни поляци, германци, италианци и скандинавски евроскептици.
Но майските избори вероятно са прекалено рано, за да се организира нещо стабилно, а други партии вече провеждат кампании с настоящите си съюзи, така че това остава малко вероятен сценарий.

Да изчака и да види какво ще стане

Орбан обаче може просто да седи настрана – ако приемем, че „Фидес“ не бъде изключена от ЕНП – и да види как ще завършат европейските избори през май и дали има промяна в политическата динамика, конкретно в ЕНП и сред евроскептичните групи.
Прекратяването на членството или изхвърлянето от ЕНП преди изборите ще остави членовете на „Фидес“ независими депутати, намалявайки тяхното финансиране и влияние в законодателната власт. Това означава, че фракцията има сериозен интерес да бъде част от група в дългосрочен план.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Защо европейските избори не интересуват почти никого

Le Figaro: Защо европейските избори не интересуват почти никого

7 Март 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Париж. По-малко от три месеца преди изборите, предизборната кампания протича в атмосфера на практически всеобщо безразличие. Събранията на активисти са голяма рядкост. Що се касае до проектите, нито един от тях до сега не е успял да привлече вниманието към себе си. След 15 седмици мобилизация, по всичко изглежда, че и „жълтите жилетки“ окончателно се отказаха от тази тема. Под огъня на критиките, мнозинството от тези, които биха искали да представляват движението на предстоящите избори, развяха бялото знаме. На сайта за големи дебати, на Европа са посветени само няколкостотин от 60 000 теми. Освен това, на стартираната от самите „жълти жилетки“ платформа „Реални дебати“, на рубриката „Европа, външни работи и задморски територии“ се падат по-малко от 6000 от повече от 100 хиляди теми, пише френският ежедневник Le Figaro в материал, представен без редакторска намеса.

По време на европейските избори традиционно се наблюдава най-ниската избирателна активност на целия континент. Във Франция тя беше 42,43% през май 2014 година, 41,63% през юни 2009 година и 42,76% през юни 2004 година.Най-активни на изборите са хората над 65 години, както и гражданите с високи доходи и жителите на големите градове, т.е. същите категории, които проявяват най-голяма активност на всички вотове. Трябва да се отбележи, че французите, като цяло, проявяват към Европа не любов или скептицизъм, а безразличие. Кой е виновен за това? Отговорът е, че виновната страна е Европа. Европа, от която никой не се интересува, защото тя е някъде далеч. Социологическите проучвания всяка година показват, че доверието в институцията е обратно пропорционално на усещането за нейната отдалеченост.
През 2019 година 54% от французите вярват на своя кмет, но само 19% вярват в големите международни институции, като „Г-20“. Рейтинга на ЕС и ЕП, на свой ред, са съответно 28% и 24%. Някои смятат, че за това е виновна самата Европа, която не може да формира никаква идентичност. Как да убедиш 500 милиона европейци, че те представляват един единствен народ, свързан с „общност на съдбата“?
Както и да е, тези причини също тласкат други в сенките. На референдума за Маастрихтския договор през 1992 година явката беше 69,7%, а за проекта на европейската конституция през 2005-а беше 69,37%. Освен това, резултатите и в двата случая говорят за това, че във Франция има голям брой както привърженици, така и противници на Съюза. Това означава, че гражданите се интересуват от Европа, когато въпросът е формулиран ясно и когато те решат, че гласът им има значение.
В същото време в работата си европейските институции правят всичко, за да създадат впечатление в хората, че тяхното гласуване е безполезно. Европейските институции не се припокриват с нищо познато на френските граждани. Политическият живот в страната е изграден върху курса и борбата на мнозинството и на опозицията, докато функционирането на ЕС се основава на представителството на всяка страна и на културата на компромис. Нашите представители в Страсбург се оказват в парламент без политическо мнозинство, което ги обрича да формират алианси за приемане на документи в рамките на сложен процес на съвместно взимане на решения със Съвета на ЕС. Един френски гражданин почти не може да разбере как гласът му ще се отрази на работата на Европейския парламент, още повече, че гласуването преминава през партийни списъци, контролирани от политически асоциации, а европейските депутати нямат желание да казват на своите съграждани какво защитават в Страсбург.
Всичко това е наложено от позициите на националните политически партии, най-вече Социалистическата партия и "Републиканците", които винаги са поддържали известна неяснота по европейските въпроси, за да не извадят вътрешния разкол на публично място. Осъзнавайки, че те няма да спечелят нищо на европейските избори, но могат да загубят много, те създадоха неясни лозунги: защита на Европа, функционираща Европа, друга Европа, нова Европа и др. На фона на настоящите глобални промени в системата на политическото разделение, има и разделение между европейските партии. Днес става все по-трудно да се поддържа дисциплина в сдружения като Европейската народна партия (ЕНП), която включва движения от германския ХДС до „Фидес“ на Виктор Орбан.
И накрая, медиите също носят отговорност за липсата на внимание към европейските въпроси. Достатъчно е да погледнете колко активно някои от тях разпалваха полемиката около абортите след назначаването на Франсоа-Ксавие Белами за лидер на избирателния списък на „Републиканците“, за да разберат, че същината на въпроса почти не ги интересува. Струва си да си припомним едно по-малко забележимо, но все пак важно събитие: телевизионните дебати между двамата фаворити през 2014 г. в борбата за поста на ръководител на Европейската комисия Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер. Големите френски канали просто отказаха да ги излъчат от страх, че няма да съберат аудитория. В Германия дебатите бяха организирани на немски език на втория канал. Французите не получиха право на такъв демократичен момент, въпреки че повечето от кандидатите говореха френски. Медиите решиха, че това не е интересно за гражданите, дори без да им дадат възможност да проявят интерес.
Можем да кажем отсега, че на изборите на 26 май 2019 година ще има много ниска избирателна активност. Остават ни още три месеца, за да започнем истински дебат с французите, който не заобикаля различията във всеки политически лагер и слабостта на европейските институции. Отказвайки да направим това, даваме изборите на милостта на две малцинства, които, въпреки това, демонстрират най-разбираемите политически позиции: говорим за евроскептиците и блажените еврофили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Манфред Вебер изпрати последен ултиматум от 3 точки на Виктор Орбан

Hungary Today: Манфред Вебер изпрати последен ултиматум от 3 точки на Виктор Орбан

7 Март 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. „Виктор Орбан незабавно трябва да прекрати анти-Брюкселската кампания на своето правителство“, обяви лидерът на Европейската народна партия (ЕНП). Шпитценкандидатът обсъди условията за продължаване на членството на управляващата унгарска партия „Фидес“ в европейската фракция в интервю пред вестник Bild, пише електронното издание Hungary Today.
Вебер обясни, че прекратяването на членството на „Фидес“ в ЕНП може да бъде избегнато ако незабавно бъдат изпълнени следните три условия:
• Премиерът Виктор Орбан, председател на „Фидес“, трябва „веднага и завинаги да прекрати кампанията срещу Брюксел“
• Орбан трябва да се извини публично на партиите-членки на ЕНП
• Орбан трябва да осигури оставането на Централноевропейския университет на Джордж Сорос в Будапеща
„Всички варианти са на масата, особено опцията за изключване и продължаването ни в бъдещето без „Фидес“, заяви Вебер. „Днес в партията имаме нова ситуация“.
Той посочи още, че ще направи последен опит да задържи Орбан и „Фидес“ в ЕНП, „но за ценностите на християндемокрацията не може да се преговаря“. Ако унгарското правителство не изпълни исканията в рамките на един месец, „Фидес“ ще бъде изключена.
Наскоро друг лидер ясно изрази гнева си към унгарската партия. Жозеф Дол решително осъди билборда на унгарското правителство и асоциацията на Орбан с популизма. Повече от десет партии-членки на ЕНП от девет различни държави поискаха изключването или спирането на членството на „Фидес“. Въпросът ще бъде допълнително обсъден на срещата на асоциацията на партията на 20 март.
Според австрийската информационна агенция на АПА, канцлерът и председателят на ÖVP Себастиан Курц, вицепредседателят на ЕНП и комисар по разширяването Йоханес Хан и австрийският евродепутат Отмар Карас, подчертаха в съвместно изявление, че напълно подкрепят позицията на Манфред Вебер. „Тези условия са безспорни, те трябва да бъдат изпълнени, в противен случай може да последват по-нататъшни стъпки“, настоя водещият австрийски политик.
По германската национална телевизия ZDF във вторник председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: „Достатъчно. Този, който лъже за европейските дела по вътрешнополитически причини, трябва да се запита дали все още иска да принадлежи към ЕНП. Не мисля, че той вече принадлежи към нея“.
Юнкер добави още: „Преди няколко месеца обявих, че Орбан е най-големият проблем на ЕНП на европейските избори“.

„Фидес“: Унгарците са по-важни от партийната дисциплина на ЕНП


„Да представяме позицията на унгарския народ в Брюксел е по-важно от партийната дисциплина“, заяви говорителят на управляващата партия Янош Халаш в отговор на последните критики на ЕНП.
„Това е голямо семейство от партии; всяка от тях има своя позиция и „Фидес“ също. Смятаме, че е важно да запазим европейските християнски ценности и да осигурим защита на нашите общности“, настоя Халаш, като посочи, че „това е позицията, която унгарските избиратели ни дадоха разрешение да заемем“.
Според Politico, Орбан вече е започнал преговри с „Националния фронт“ на Марин льо Пен. Ако „Фидес“ се присъедини към „Европа на нациите и свободата“, това ще е третата най-голяма партия в групата. Друг вариант е да се сформира съюз с полската партия "Право и справедливост", с която „Фидес“ вече е добре запозната. Политико обаче пише, че „Орбан може просто да стои на място“.
Ако унгарската управляваща партия не бъде изключена от ЕНП, тя просто може да изчака и да види как ще се развият изборите през май и дали има сериозна промяна в политическата динамика, особено в ЕНП и сред евроскептичните групи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: И Манфред Вебер заплаши с изключване от ЕНП партията на Орбан

Politico: И Манфред Вебер заплаши с изключване от ЕНП партията на Орбан

6 Март 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Будапеща. Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за поста председател на Комисията Манфред Вебер заплаши с изключване политическата сила, водена от унгарския министър-председател Виктор Орбан – ФИДЕС, отбелязва Politico в европейската си редакция.
„Всички опции са на масата, особено възможността за изключване и за бъдещия ни път без ФИДЕС“, заяви Вебер пред репортери в родния му град във федералната германска провинция Бавария.
От редакцията припомнят, че по-рано председателят на ЕНП Жозеф Дол съобщи, че партията ще вземе решение за изгонването на ФИДЕС в рамките на среща, която ще се проведе на 20 март. Съответното гласуване ще се състои, след като са внесени искания от 12 партии, представляващи девет страни, поясни Дол.
Mиналата седмица правителството в Будапеща започна кампания с полемични плакати срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Будапеща го обвинява, че иска да задължи страните от ЕС да отслабят защитата на националните си граници. Поради противоречивата антиевропейска кампания партията Орбан - ФИДЕС, бе заплашена с изключване от ЕНП.
Независимо от това, унгарският правителствен ръководител обяви още една антибрюкселска кампания, този път срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на изборите през май и претендент за поста на председател на Комисията. На новите плакати нидерландският политик ще бъде изобразен редом до американския милиардер Джордж Сорос, подобно на постерите с Юнкер.
„Ролята на Сорос в европейската политика не може да бъде пренебрегвана и всеки има право да знае, че Тимерманс е негов съюзник", увери Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Kronen Zeitung: Орбан нарече критиците „полезни идиоти"

Die Kronen Zeitung: Орбан нарече критиците „полезни идиоти"

4 Март 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан остава в конфронтационен курс с Европейската комисия в Брюксел, обобщават в редакцията на австрийския ежедневник Die Kronen Zeitung, коментирайки последните изявления на лидера на Будапеща, в които той определя критиците като „полезни идиоти“.
Изданието подчертава, че Орбан настоява за реорганизация на миграционната политика на Общността. „Нуждаем се от метод, който ни позволява да живеем заедно, въпреки различните гледни точки. Ето защо проблемите, произтичащи от миграцията, трябва да бъдат извадени от ръцете на Комисията“, категоричен бе унгарският премиер.
Орбан се изказа в подкрепа на създаването на нова институция на европейско равнище: „Трябва да създадете отделен орган, в който да бъдат представени само министрите на вътрешните работи на Шенгенската зона. Както в случая с еврозоната, за която има отделен ВСъвет на финансовите министри. Всички въпроси, свързани с Шенгенската зона, следва да бъдат решавани по същия начин, от професионалисти, а не от политици“, обясни Орбан.
Противоречивият правителствен ръководител на Унгария не можа да устои на удара на критиците си в рамките на Европейската народна партия, които той определи като „полезни идиоти“.
„Докато вярват в духовна борба, те служат на силните интереси на другите, дори и на нашите опоненти", коментира министър-председателят на Унгария.
От редакцията примнят, че миналата седмица правителството в Будапеща започна кампания с полемични плакати срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Будапеща го обвинява, че иска да задължи страните от ЕС да отслабят защитата на националните си граници. Поради противоречивата антиевропейска кампания партията Орбан - ФИДЕС, е заплашена с изключване от Европейската народна партия (ЕНП).
Независимо от това, унгарският правителствен ръководител обяви още една антибрюкселска кампания, този път срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на изборите през май и претендент за поста на председател на Комисията. На новите плакати нидерландският политик ще бъде изобразен редом до американския милиардер Джордж Сорос, подобно на постерите с Юнкер.
„Ролята на Сорос в европейската политика не може да бъде пренебрегвана и всеки има право да знае, че Тимерманс е негов съюзник", увери Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Berliner Kurier: Майските избори за ЕП – движи ли се Европа надясно?

Der Berliner Kurier: Майските избори за ЕП – движи ли се Европа надясно?

22 Февруари 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Остават малко повече от три месеца от момента, в който ще стане ясно дали Европа е поела ясен курс надясно. Прогнозите са за убедителни победи за популистките партии, макар техните предизборни кампании да са абсурдни, защото залагат на връщането на Европейския съюз назад към общност от национални държави, или както е в случая с „Алтернатива за Германия“ – пълното му разпадане, коментират в редакцията на столичния вестник Der Berliner Kurier.
В редиците на „Левица“ обаче картината не е по-добра. Партията остава напълно разделена по въпроса дали подкрепя или не ЕС. Остават Съюзът (ХДС/ХСС), „Съюз 90/Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП). Въпреки че ХДС и ХСС минават за ревностни европоцентристи, те имат един сериозен недостатък: имат фракции и съюзи с доста компроментирани политици на европейско равнище – като например министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.
ГСДП от своя страна е в партиен съюз с румънските социалдемократи, ако изобщо името отговаря на съдържанието им. Всъщност управляващата в Букурещ партия е тотално корумпирана, манипулира върховенството на закона и се опитва да премахне разделението на властите.
Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСПД все още имат време да изгонят своите неудобни партньори. А към момента в Германия сякаш има само две „безупречни“ партии - ), „Съюз 90/Зелени“ и СвДП, е заключението на редакцията.
Дали европейските избори на 26 май ще тласнат Европа надясно, зависи преди всичко от младежите. Ако само един на всеки трима млади гласоподаватели излезе до избирателните секции, тогава европейската промяна в дясно ще бъде необратима.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: ГСДП постави ясен акцент за европейските избори – борба с данъчния дъмпинг

Das Handelsblatt: ГСДП постави ясен акцент за европейските избори – борба с данъчния дъмпинг

22 Февруари 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) постави ясен акцент за предстоящите през май европейски избори – борба срещу данъчния дъмпинг и измамите за сметка на обикновените граждани, отбелязват в редакцията на авторитетното икономическо списание Das Handelsblatt.
Който печели милиарди евро трябва да бъде облаган по подходящ начин и да плаща своя справедлив дял за обществото", се казва в програмата на ГСДП за европейските избори, представена в Берлин по-рано тази седмица.
Германските социалдемократи са категорични, че на надпреварата за най-ниските корпоративни данъци между държавите-членки трябва да бъде сложен край. Страни като Ирландия са привлекли цифрови компании като Apple, които генерират милиарди печалби в Европа, но плащат малко данъци. „Трябва да бъде въведена обща база за събиране на корпоративен данък в компаниите. За тази цел Германия и Франция съвместно поеха инициативата и представиха предложение“. До края на 2020 г. се предвижда и въвеждане на глобално минимално данъчно облагане на цифровите компании, става ясно още от документа, представен пред медиите.
От редакцията припомнят, че водещият кандидат на ГСДП за европейските избори на 26 май е Катарина Барли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Лидерът на „Зелени“ призова за изключване на ФИДЕС от ЕНП

Die Zeit: Лидерът на „Зелени“ призова за изключване на ФИДЕС от ЕНП

22 Февруари 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Националният председател на групата на „Съюз 90/Зелени“ Аналена Баербок призова за изключване на унгарската ФИДЕС от редиците на Европейската народна партия (ЕНП), съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
Баербок призова водещия кандидат на ЕНП за европейските избори Манфред Вебер да предприеме действия срещу партията, оглавявана от унгарския премиер Виктор Орбан. „Последните клеветнически атаки срещу ЕС и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер са абсолютно недостойни за европейска управляваща партия, човек се чуди какво всъщност трябва да се случи, преди неговият приятел Манфред Вебер най-накрая изключи ФИДЕС от ЕНП“, привежда изданието острия коментар на „зеления“ политик.
Унгарското правителство представи в понеделник плакат с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американски милиардер Джордж Сорос, който произхожда от централноевропейската страна. Плакатът внушава, че двамата насърчават незаконната имиграция в Унгария. Според Баербок кампанията на Будапеща е атака към основния политически консенсус в Европа, защото атакува ЕС и го представя като изтъкан от лъжи. „Вебер не би трябвало повече да толерира такъв подход в рамките на ЕНП, ако иска да претендира, че е за прогресивна Европа", коментира лидерът на „Съюз 90/Зелени“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: ЕНП и ХСС се дистанцират от Виктор Орбан

SZ: ЕНП и ХСС се дистанцират от Виктор Орбан

22 Февруари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Европейската народна партия (ЕНП) и баварският Християнсоциален съюз (ХСС) постепенно се дистанцират от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС, коментират в редакцията на най-тиражирания германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung.
Манфред Вебер, вицепредседател на ХСС и водещ кандидат на ЕНП на европейските избори, заяви пред изданието, че част от неотдавнашното обръщение на Орбан за състоянието на нацията и кампанията му срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са „основен източник на неразбиране и раздразнение в ЕНП". Съгласно думите му, някои от формулировките в речта на унгарския премиер са били „неприемливи“. „Не може да си част от ЕНП и да водиш кампания срещу председател на ЕК, това няма да сработи", коментира Вебер. Орбан трябва „да признае, че все повече се дистанцира от ЕНП", предупреди германският политик.
Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер (ХСС) направи подобни коментари. Пътят, по който е поел Орбан, „за съжаление е в грешната посока“. Изявленията на Вебер и Зьодер разкриват промяна в нагласите на ХСС. Досега партията по-скоро ухажваше Орбан и се опитваше да го върне „в релси“.
Германският канцлер Ангела Меркел (ХДС), която отдавна има хладни отношения с премиера на Унгария, наскоро отправи косвени критики срещу него, като подчерта, че Юнкер може да разчита на „пълна солидарност от моя страна“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Програмата на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори – традиционните партии имат само един шанс да предотвратят отлива на избирателите си

Die Welt: Програмата на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори – традиционните партии имат само един шанс да предотвратят отлива на избирателите си

22 Февруари 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Програмата на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори през май съдържа изкушаващо прости решения на сложни проблеми. Традиционните партии имат само един шанс, за да предотвратят отлива на избирателите си – да представят „алтернатива за Европа“, коментира водещият национален ежедневник Die Welt.
Дясната партия успява да изкара на дневен ред дълбоко вкоренените страхове на гражданите и предлага решения за изкореняването им – макар и не толкова конкретни. В много области „Алтернатива за Германия“ преследва популярния дидактичен трик на „защита на началата".
Така например, ако партията има отговорност за преодоляването на „най-сериозните недостатъци и проблеми в текущото състояние на персонала и оборудването на Бундесвера" и следователно за отбранителните способности на Германия, то предложението й е за „запазването на отбранителните способности, на съществуващите работни места в този високотехнологичен сектор и планирането на сигурността за германската промишленост и нашите въоръжени сили”.
Виновникът е ясен – Европейския съюз. Той е отговорен за всички проблеми в областта на опазването на околната среда, за влошеното качество на въздуха, за забраните на дизела. Там, където Брюксел не може да „пипне“, а именно редица области като здравеопазване, образование, семейство и културни политики, „Алтернатива за Германия“ подчертава, че един ден всичко това може да се промени и ЕС да „поеме скиптъра“, т.е. да направи нещата по-лоши, отколкото са в настоящия момент.
Предизборната програма на „Алтернатива за Германия“ предлага завръщане на ФРГ към успехите от времето на „икономическото чудо“, силната германска марка и сплотени семейства в общество, в което германските принципи са ред и ясно поставени цели. Това вероятно ще се приеме добре сред избирателите, които не се чувстват добре от термини като глобализация, дигитализация и имиграция; сред онези, които има усещането, че в миналото е било много е по-добро, по-справедливо и преди всичко – по-лесно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Букурещкия бумеранг застигна европейските социалдемократи

Der Spiegel: Букурещкия бумеранг застигна европейските социалдемократи

21 Февруари 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Букурещ. Като че ли социалдемократите в Европа си нямат достатъчно проблеми, за да се стовари върху главата им още един. Според последните прогнози, на изборите през май те ще загубят повече от една четвърт от местата си в Европейския парламент, а шансовете на водещия им кандидат за поста председател на Европейската комисия Франс Тимерманс се смятат за нищожни. Сега правителството на Румъния сложи брадвата на върховенството на закона, което поставя под сериозен въпрос предизборната кампания на европейските социалдемократи, коментират в редакцията на водещото германско издание Der Spiegel.
Става въпрос за разследването срещу Лаура Кьовеси, която се счита за обещаващ кандидат за поста прокурор на ЕС. Специален отдел на румънската прокуратура обвини Кьовеси в корупция и я покани на разпит миналия петък - в деня, в който тя трябваше да бъде изслушана в Брюксел за длъжността прокурор на ЕС.
Във вторник премиерът на Румъния Виорика Данчила издаде извънредна заповед. Тя забрани на главния прокурор Августин Лазар да отменя решенията на специалните сили. Лазар подкрепи Кьовеси - и очевидно се превърна трън в страната на правителството. Защото Кьовеси бе ръководител на Антикорупционния отдел на Прокуратурата в Букурещ, пояснява изданието.
Три месеца преди европейските избори, Румъния заплашва да се превърне в тежест за европейските социалдемократи. Преди това те се надяваха да отбележат победи в предизборната кампания, акцентирайки на „провала“ на християндемократите в опита им да „вкарат в релси“ на премиера на Унгария Виктор Орбан. Неговата партия ФИДЕС е член на Европейската народна партия (ЕНП), водещ кандидат на която е Манфред Вебер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.