НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Анна Кръстева, политолог: Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство

Проф. Анна Кръстева, политолог: Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство

16 Март 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева, като обърна внимание, че именно в родината на парламентаризма – Великобритания, парламентаризмът е в задънена улица. Тя припомни, че европейските лидери винаги са били по-толерантни към британския премиер Тереза Мей, но този път са категорични, че топката е в ръцете на Лондон, който трябва да излезе с конкретно предложение. Не е възможен печеливш за всички сценарий, уточни проф. Кръстева. Според нея има немалка вероятност Великобритания да ни изненада с тотално обръщане на вота и подкрепа на сделката на Тереза Мей на третото гласуване, за да не се отложи Брекзит за още по-дълго. „Два са възможните сценарии, като и двата са обединени около това, че трябва да има солиден аргумент – и за кратко, и за дълго продължение. Що се касае до краткото продължение – до 30 юни и края на европейските избори британският парламент трябва да излезе с подкрепа на сделката между Тереза Мей и ЕС. Това е лесният и най-работещ сценарий, за който вече е получена подкрепата на Общността – чака се единствено тази на Уестминстър. Вторият възможен сценарий е искане на по-дълго продължение, когато ще се говори за нов тип споразумение, по-близко до Норвежкия сценарий на отношения с ЕС. Той включва участие в Митническия съюз и в Европейското икономическо пространство, но не в институциите и в процеса на взимане на решение“, обясни проф. Анна Кръстева и уточни, че институционалните и юридически въпросителни пред втория сценарий са много сериозни. За момента първият – кратко техническо отлагане до 30 юни – е ясен и работещ, но чака своята развръзка на 20 март, когато ще стане ясно дали отхвърлилите вече плана за Брекзит консерватори ще обърнат вота си, обясни политологът. Според нея оставането в Митническия съюз би било добре за границата между двете части на Ирландия, но ще изисква специална разновидност на Норвежкия сценарий в отношенията му с ЕС, а такъв не е обсъждан и подкрепен до момента.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел

Огнян Златев, ЕК: Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел

15 Март 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в предаването „Още от деня" по БНТ.
„За съжаление това е част от ежедневието на XXI век", коментира Златев терористичния акт в Нова Зеландия. Според него трябва да се противопоставим твърдо и открито на всякакви опити да се наруши демократичния начин на живот.
Относно тона по време на предстоящата предизборна кампания и това дали агресивният тон, подбуждащ към ксенофобия и насилие, ще вземе връх, Огнян Златев посочи: „Сигурно ще има опити тази реторика да вземе връх и да се чува все по-отчетливо. По предложение на Европейската комисия по-големите онлайн платформи постигнаха споразумение, съдържанието с ксенофобски характер, подбуждащо към ислямофобия, към насилие се премахва много бързо, защото доброволно тези онлайн платформи са го възприели като форма на реакция".
Огнян Златев коментира и все така неясната ситуация около Брекзит. „Ако погледнете профила на тези гласоподаватели във Великобритания, които са подкрепили излизането от Европейския съюз, ще видите, че нагласа срещу Европейския съюз, някакви антиевропейски чувства изобщо не присъстват. Това са хора, които не са доволни от това, че са сами, че някой ги е отхвърлил от обществото", посочи ръководителят на Представителството на ЕК. На въпрос как би описал ситуацията на Острова, Златев отговори: „Ситуацията е хаос и не е приятна за никого. Това се случи преди повече от две години, ние преговаряме повече от две години и до ден днешен не можем да разберем какво се очаква от нас, 27-те". Според ръководителя на Председателството на Европейската комисия в България хаосът около Брекзит се случва във Великобритания, не и в Брюксел. Той акцентира, че споразумението, което е постигнато между представителите на Европейския съюз и преговарящите от страна на правителството в Уестминистър, в максимална степен отчита правата и на двете страни - и на гражданите на Европейския съюз, и на гражданите на Великобритания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Туск настоява лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго отлагане на Брекзит

The Guardian: Туск настоява лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго отлагане на Брекзит

15 Март 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Туск насърчава лидерите на Европейския съюз да обмислят дълго отлагане на Брекзит, за да позволят на Обединеното кралство да преосмисли целите си в преговорите, след като Камарата на общините гласува в подкрепа на разширяването на член 50, пише в. The Guardian.
В очевидно изместване на червените линии на ЕС, председателят на Европейския съвет предложи още преди депутатите да гласуват, че продължително удължаване след 29 март може да бъде предоставено само за да се даде време на Уестминстър да се коригира.
Досега властите настояваха, че свикване на избори или втори референдум може да оправдае отлагането на Брекзит повече от няколко месеца.
„По време на моите консултации преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, аз ще призова лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго удължаване, ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да изгради консенсус около нея“, заяви Туск.
Въпреки това, говорител на Европейската комисия изрази безпокойството в Брюксел относно последиците от продължително удължаване, след като депутатите гласуваха с 413 гласа срещу 202, за да отложат Брекзит поне до 30 юни.
„Искането за удължаване на член 50 изисква единодушното съгласие на всички 27 държави-членки", каза говорителят. „Европейският съвет ще трябва да разгледа подобно искане, давайки приоритет на необходимостта да се гарантира функционирането на институциите на ЕС и като се вземат предвид причините и продължителността на евентуално удължаване“.
Ходъд на Туск в подкрепа на потенциално продължително удължаване ще се разглежда от някои като опит да се помогне на Мей да уплаши про-Брекзит настроените да подкрепят сделката й или да се сблъскат с продължителен допълнителен период на членство в ЕС, през който рискът от по-мек Брекзит или втори референдум ще се повиши.
Но това също отразява опасението, че кратко удължаване от няколко месеца няма да разреши никой от въпросите в Уестминстър, което ще направи сценарий без сделка възможен това лято.
27-те държавни и правителствени ръководители не са съгласни по въпроса за удължаване, но ще трябва да стигнат до единодушно мнение, когато се срещнат на срещата на върха в Брюксел на 21 и 22 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Великобритания одобри отлагането на Брекзит, отхвърли втори референдум

Daily Sabah: Великобритания одобри отлагането на Брекзит, отхвърли втори референдум

14 Март 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските законодатели гласуваха с огромно мнозинство, за да потърсят отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, като подготвиха сцената за премиера Тереза Мей да поднови усилията си за одобряване на споразумението за развод от парламента, пише турският в. Daily Sabah.
Законодателите одобриха изявление с 412 гласа „за“ срещу 202 гласа, в което се посочва възможността да се поиска кратко отлагане, ако сделка за Брекзит може да бъде договорена до 20 март - или по-дълго забавяне, ако не може да се постигне споразумение навреме.
Само 15 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз, Мей използва заплахата от дълго отлагане, за да накара поддръжниците на Брекзит в нейната консервативна партия най-накрая да подкрепят споразумението й.
Новото гласуване по сделката й вероятно ще е следващата седмица, когато тези законодатели ще трябва да решат дали да подкрепят споразумение, което според тях не предлага истинско отделяне от ЕС, или да приемат, че Брекзит може да бъде овладян или дори осуетен от продължително отлагане.
По-рано депутатите гласуваха с 334 гласа срещу 85 срещу втори референдум за членството в ЕС. Повечето опозиционни лейбъристи не подкрепиха мярката и дори участниците в кампанията за така нареченото народно гласуване казаха, че все още не е правилно парламентът да гласува по въпроса.
Правителството едва оцеля при опит да даде на депутатите контрол върху парламентарния дневен ред на 20 март с цел принудително обсъждане на алтернативни варианти за Брекзит на по-късна дата.
Говорителят на Мей заяви по-рано, че тя ще постави сделката си за Брекзит, сключена след две години и половина преговори с ЕС, на друго гласуване „ако се смята, че си струва“.
През 2016 г. британците гласуваха с 52-48% на референдум да напуснат ЕС, решение, което не само раздели основните политически партии, но и разкри дълбоки разриви в британското общество.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

14 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент в четвъртък одобри с голямо мнозинство Лондон да поиска отлагане на Брекзит от Брюксел и провеждане на ново гласуване за отхвърлената вече два пъти сделка на премиера Тереза Мей в скоро време, предава AFP.
412 депутати гласува „за“ срещу 212 „против“ предложението на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Малинов, евродепутат:  Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

Светослав Малинов, евродепутат: Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

14 Март 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" евродепутатът от ДСБ/ЕНП Светослав Малинов. От тук нататък ще има поредица от гласувания в британския парламент. С какъв мандат ще отиде премиерът им Тереза Мей на срещата на върха на 21-22 март, за да помоли за отсрочка, въз основа на какво и колко дълга ще бъде, ще се разбере тогава. Според Малинов ще има отсрочка и тя ще е по-дълга от 6 месеца и Великобритания ще трябва да участва на евроизборите, а в момента на напускане на ЕС, те ще напуснат и ЕП. „Брекзит без споразумение щеше да постави десетки хиляди българи във Великобритания на изключителен стрес и много хора щяха да имат разбити житейски планове и усложнения на работа, щеше да се създаде нова атмосфера на крайна нетърпимост в страната от българи, румънци и поляци. Това е нещо за което общуваме с британската полиция и тя съобщава за увеличени този тип престъпления“, обясни той. Светослав Малинов каза още, че нашите сънародниците във Великобритания остават там при същите условия. Няма да има специално отношение към тях от страна на британската полиция, и вътрешно министерство, няма да кандидатстват за оставане и нов статут, таксите в университетите си остават същите, каза още той. Според него ще има втори референдум за връщане в ЕС, когато сегашното поколение – млади британци и млади професионалисти – осъзнаят, какво представлява Брекзит и вероятно ще се случи след 20-25 години. Евродепутатът допълни, че референдум през тази или през следващите години не е разумно да се провежда, защото разделението във Великобритания не позволява подобен тип политически процес.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

14 Март 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати в четвъртък гласуваха категорично срещу отлагането на Брекзит, за да бъде проведен втори референдум по въпроса, както се надяваха привържениците на отмяната на вота на британския народ и провеждането на второ гласуване, предава AFP.
Три години след гласуването за излизане от Съюза, което ще остане в сила, само 85 народни представители подкрепиха предложението, а 334 гласуваха „против“, като повечето депутати от опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

14 Март 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато Великобритания се мъчи да се намери пътя за излизане от Европейския съюз, президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се включи в процеса и да помогне на британския премиер Тереза Мей, призовава Том Роган в материал за американския вестник Washington Examiner, представен без редакторска намеса.
Тръмп със сигурност може да направи много повече. Вземете търговията. Независимо, че президентът повдигна икономическото самочувствие на британците, като обеща, че ще сключи споразумение за свободна търговия с Лондон веднага щом Брекзит се реализира, той, също така, каза, че сделката на Тереза Мей ще направи подписването на добър договор по-трудно. Това обаче е точка на спорове и не е задължително да е последната дума по въпроса.
Тръмп би трябвало поне да изясни, че иска Великобритания да излезе от ЕС възможно най-скоро, за да може да се постигне взаимноизгодна търговска сделка. Това ще засили позицията на Мей спрямо консервативните членове на парламента, които в момента се противопоставят на нейната сделка за Брекзит.
Американският президент също трябва да размаха американската дипломатическа и икономическа тояга пред ЕС. Защото Съюзът, който продължава да нанася вреди на икономиката на САЩ, е силно заинтересован в собствената си сделка с Вашингтон. Това е отражение на търговския излишък на ЕС със САЩ, който възлиза на 169 млрд. долара през 2018 г. В този ред на мисли, независимо, че търговската сделка в крайна сметка ще бъде от полза и за двете страни, ЕС се нуждае повече от нея.
Тръмп би трябвало да каже на ЕС, че няма да е склонен да постигне споразумение в по-кратък срок, освен ако ЕС не направи нови отстъпки на Великобритания, които да направят Брекзит възможен, особено по въпроса за ирландската граница, която се превърна в основен проблем. Този проблем е основното препятствие пред това сделката за Брекзит на Мей да получи нужните гласове, за да мине през парламента.
Има и други лостове за влияние, които американският лидер може да използва. Спомнете си как през тази седмица администрацията на Тръмп предупреди Германия, че ако не извади китайската компания Хуавей от плановете си за създаване на 5G мрежата на Германия, САЩ ще съкрати обмена на разузнавателна информация с Берлин. Тръмп казва същото на други служители на ЕС и повярвайте ми, те ще го послушат. Страните от Съюза не могат да се сравняват със способностите в разузнаването на Америка, особено тези на Националната разузнавателна служба, и тези възможности многобройни атаки на „Ислямска държава“ срещу европейските градове. Много стотици, а може би и хиляди, европейски животи бяха спасени в резултат от това.
Разбира се, резонно е да се зададе въпросът, защо САЩ трябва да предприеме такива стъпки. В наш интерес ли е? Отговорът е да. Великобритания е най-близкият съюзник на САЩ и тя има нужда от нас в този момент, изпълнен с предизвикателства. Тя е заслужила тази подкрепа чрез своя дипломатически, разузнавателен и военен съюз с нас. Помнете, Великобритания е дала повече от 600 от своите синове и дъщери в Афганистан и Ирак, а още много хиляди бяха ранени сериозно.
Тръмп запазва до голяма степен положителни отношения с Тереза Май, защото и двамата лидери признават, че връзката им е по-скоро политическа, отколкото личностна. Време е да накараме американската политика да работи за Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

14 Март 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че провеждането на нов референдум за Брекзит ще бъде много несправедливо, предава AFP.
„Не мисля, че още един вот е възможен, защото това ще бъде много несправедливо спрямо хората, които спечелиха“, заяви американският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е изненадан от това „колко лошо“ се е развил Брекзит

AFP: Доналд Тръмп е изненадан от това „колко лошо“ се е развил Брекзит

14 Март 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази изненадата си от това „колко лошо“ се е развила процедурата за Брекзит, предава AFP.
Американският държавен глава заяви, че е „изненадан да видя колко зле се разви всичко“.
„Честно казано, мисля, че можеше да бъде договорен по различен начин“, заяви той и нарече хаотичната ситуация между Великобритания и Съюза „срамна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп подчерта „безграничния“ потенциал на търговското споразумение с Великобритания

AFP: Доналд Тръмп подчерта „безграничния“ потенциал на търговското споразумение с Великобритания

14 Март 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ден след гласуването в британския парламент, след което стана ясно, че Обединеното кралство няма да излезе от Общността без споразумение, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп припомни за „безграничния“ потенциал на търговското споразумение между Вашингтон и Лондон, предава AFP.
„Моята администрация очаква с нетърпение преговорите за мащабни търговски сделки с Обединеното кралство. Потенциалът е безграничен!", увери лидерът на Белия дом.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Европейският съюз е място, което е безалтернативно, затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

Премиерът Бойко Борисов: Европейският съюз е място, което е безалтернативно, затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

14 Март 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Баку. Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение в Азербайджан. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика.
В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане. „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички.
В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.
Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни премиерът Борисов.
„Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят. Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.
Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск подкрепи „дългото“ забавяне на Брекзит, ако Лондон „преосмисли“ стратегията си за излизане от ЕС

AFP: Доналд Туск подкрепи „дългото“ забавяне на Брекзит, ако Лондон „преосмисли“ стратегията си за излизане от ЕС

14 Март 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери, че страните-членки на Общността може да одобрят забавянето на Брекзит, ако това доведе до промяна в стратегията на Лондон за „развода“ с Брюксел, предава AFP.
По този начин Туск прави последно усилие, за да убеди британския премиер Тереза Мей да промени „червените линии“ в преговорите.
В рамките на консултациите преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, Туск заяви, че „ще призове ЕС 27 да бъде отворен за продължително забавяне, ако Обединеното кралство счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус около нея".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

14 Март 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, организиран от неправителствената организация - Международен център „Низами Генджави“, съобщиха от правителствената информационна служба. Фокусът на дискусиите е поставен върху ролята на големите сили в промяната на глобалната политика - Китай, САЩ, Русия и ЕС, както и предизвикателствата пред устойчивото развитие.
По-късно българският премиер Борисов ще изнесе реч пред участниците във форума с акцент върху опита и усилията на България за мира, стабилността и развитието на Балканите.
В рамките на работното си посещение в Баку министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основната тема на разговорите ще бъде сътрудничеството в енергетиката и възможностите за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“.
Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отхвърлянето на възможността за Брекзит без споразумение - коментари в британския печат (Агенция "Фокус")

Отхвърлянето на възможността за Брекзит без споразумение - коментари в британския печат (Агенция "Фокус")

14 Март 2019 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на британското правителство са обсъдили възможността да се отложи датата на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз за срок до две години, пише The Daily Telegraph
Според изданието Брекзит ще бъде отложен поне до 30 юни, ако премиерът Тереза Мей все пак успее да убеди депутатите от Камарата на общините да подкрепят споразумението, постигнато с Брюксел, следващата седмица. Ако договорът за Брекзит бъде отхвърлен за трети път, тогава оттеглянето от ЕС ще бъде отложено за "по-дълъг" период, предупреди британският премиер.
Вестникът отбелязва, че Мей е загубила контрол над ситуацията и над Консервативната партия, на която тя е лидер. Факт е, че веднага 18 членове на правителството нарушиха партийната дисциплина, като отказаха да гласуват против предложението веднъж и завинаги да блокират възможността за реализиране на сценария за напускане на ЕС без сделка.
Мей в сряда предложи парламентът да проведе ново гласуване по проекта за споразумение с Брюксел за условията на Брекзит до 20 март. Британските законодатели преди това два пъти са отхвърляли проекта за споразумение с ЕС - през януари тази година и по време на гласуването във вторник, и двата пъти с голяма разлика - съответно 230 и 149 гласа. Въпреки това, Мей призова Парламента отново да разгледа споразумението и да го приеме, заявявайки, че само в този случай датата на излизане от ЕС, която сега е определена за 29 март, може да бъде отложена за кратко.
По-рано пред Камарата на общините Мей предупреди, че ако депутатите отново откажат да дадат зелена светлина на проекта за споразумение с ЕС, Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в изборите за Европейския парламент, насрочени за 23-26 май, а оттеглянето на страната от ЕС ще бъде отложено за неопределено време.
***

Лондон. Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване, пише авторитетният английски ежедневник The Times.
Министър-председателят е изправен пред нови предизвикателства днес от депутатите, решени да смекчат или отменят изцяло Брекзит. Депутатите ще трябва да гласуват дали да поискат от Брюксел да удължи процеса по член 50 - необходима стъпка, за да се избегне напускането на ЕС без споразумение след 15 дни.
Тереза Мей се опита да стесни опциите си снощи. Тя внесе предложение, в което се твърди, че Великобритания ще бъде принудена да отложи Брекзит до 30 юни и да вземе участие в европейските избори, които ще се проведат на 22 май, освен ако не бъде сключена сделка до следващата сряда. Предложението й обаче може да бъде изменено от депутатите.
Членовете на Европейската изследователска група на Джейкъб Рийс-Мог проведоха разговори с министъра за Брекзит и главния прокурор относно промените в правните му становища, които биха им позволили да подкрепят споразумението на премиера. Източниците от двете страни потвърдиха преговорите, като един от тях каза, че те са предложили „възможен път“ към подкрепа на предложението на премиера.
Правителствен източник заяви, че "каналите за комуникация са отворени". При потенциална сделка правителството ще приеме законодателство, за да даде на парламента правомощието да се оттегли едностранно от ирландския предпазен механизъм, ако депутатите определят, че тя е станала постоянна.
Главният прокурор Джефри Кокс ще издаде и допълнителни правни съвети, като изясни, че ако предпазният механизъм стане постоянен, това би представлявало „фундаментална промяна на обстоятелствата“ съгласно Виенската конвенция.
Високопоставен "брекзитър“ каза, че Демократичната юнионистка партия и много от евроскептиците биха могли да подкрепят правителството във вторник, ако Кокс се позовава на член 62 от конвенцията в официалния си съвет.
Министър-председателят продължава да се съпротивлява на натиска да се проучи дали има мнозинство за алтернатива на нейната сделка, включително така наречената опция „Норвегия+“
Един от нейните водещи защитници, Ивет Купър, предупреди министър-председателя да очаква нов опит от страна на депутатите да се възползват от правомощията си, ако не улесни гласуването за „други възможности за Брекзит“.
Джереми Корбин каза пред депутатите, че премиерът многократно е предлагала избор между предложеното от нея споразумение и Брекзит без споразумение, като казва: "През последните 24 часа парламентът решително отхвърли и двете."
Той добави: "Парламентът сега трябва да поеме контрола над ситуацията."
Някои „брекзитъри“ заявиха, че ще бъдат принудени да гласуват за сделката третия път. Един от тях, Саймън Кларк, каза: „На този етап имам пистолет опрян в главата ми и аз мисля, че избирателите ще оценят, че все ни остават много, много ограничени възможности, ако искаме да уважим ангажимента да напуснем. Така че сега това е лошо споразумение или въобще да няма Брекзит. Това е абсолютно ужасно. Парламентът тази вечер направи колосална грешка. "
***

Лондон. Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение, пише Джолион Моъм, адвокат в авторска статия в левия вестник The Guardian.
Депутатите току-що гласуваха срещу Брекзит без споразумение. Но това гласуване само по себе си не постига много, защото това е само индикативен вот. Вариантът „Брекзит без споразумение“ остава на масата.
Когато говорим за Брекзит без споразумение, това е настоящата позиция по подразбиране. Абсолютно вярно е, че ако не се постигне споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, без да има такова - на 29-ти този месец, ако не бъде предоставено удължаване; или, ако бъде предоставено удължаване, когато това удължаване изтече. Брекзит без споразумение е крайния вариант по подразбиране.
Но това, което не е вярно, е твърдението, варианта „Брекзит без споразумение“ не може да се изключи.. Има алтернативен окончателен вариант: оставане в ЕС. И депутатите можеха да го приемат.
Решението на Европейския съд по делото Уайтман дава на Обединеното кралство абсолютно право да отмени известието по член 50 и да остане в Европейския съюз. Депутатите могат да приемат законодателство, което води до следствие, че ако не могат да се споразумеят за сделката до деня на излизане (независимо дали това е на 29 март или при изтичане на удължаване), автоматично ще анулира процедурата по член 50.
От правна гледна точка няма място за съмнение. Но истинският въпрос е дали той има политически смисъл. И тук аргументите, защо го правят, са лошо разбрани - но много мощни.
Тази вечер депутатите току-що посочиха в незадължително гласуване, че парламентът не дава съгласието си за напускане без споразумение. Така че крайната цел на законопроекта, който е изготвил авторът е напълно съвместим с намеренията на депутатите. То ще има ясен демократичен мандат от парламента. Депутатите отдавна можеха да вземат мерки, а не да чакат две седмици преди 29 март..
Изключването на „Брекзит без споразумение“ също е напълно съвместимо с политиката на лейбъристите. Манифестът на лейбъристите за 2017 г. каза, че „напускането на ЕС с„ без споразумение ”е най-лошият възможен сценарий за Великобритания“; и "Ние ще отхвърлим" варианта „без споразумение "като жизнеспособна опция.” Освен ако лейбъристите не подкрепят законодателството, за да изключат варианта „напускане без споразумение“ , те ще се откажат от тези обещания.
Не можем разумно да пренебрегваме факта, че депутатите два пъти отхвърлиха формата на Брекзит, договорена от премиера: те също отхвърлиха предложения от лейбъристите „по-мек“ Брекзит, а тази вечер отхвърлиха третата форма на Брекзит- без споразумение.
Оттеглянето на член 50 също не изключва по-късно повторно стартиране на процедурата.
Една от причините да се озове Великобритания в бедствената позиция - 33 месеца след референдума - да не знае обществото колективно какво иска, че все още има национален дебат по въпроса. Хората трябва да бъдат попитани дали искат различен модел от европейския социален модел, който досега е следван. Аргументът между този модел и дерегулираният американски модел - е истинският дебат, който се води, когато се говори за Брекзит.
Европейското право не е идеално, но то разрешава да се стартира отново процедурата по член 50, когато обществото е готово да отговори на въпроса кой модел иска да следва. Правителството трябва да приеме законодателство, което да изключва напускане без споразумение.
***

Лондон. Тереза Мей искаше да победи себе си, после се отказа и загуби… от себе си, пише в редакционна статия британският вестникThe Independent.
Тереза Мей е прекарала последните три години, казвайки, че "Брекзит без споразумение е по-добър от Брекзит с лошо споразумение". Тя отдели четири млрд. паунда публични средства за подготовка за Брекзит без споразумение. И тогава, в сряда вечерта, от нея се очакваше да помири разделените лобита, за да изключи напускане без сделка.
Детайлите са екстравагантно сложни и ключовото нещо, което трябва да се запомни е, че Тереза Мей възнамеряваше да победи себе си, след което реши да не се самоунищожи, като изгуби… от себе си.
Тя нито започна дебата нито го завърши. Не каза нито дума, с изключение на няколко думи, защото в най-сложния за страната момент тя не може да говори.
Нека започнем с лудостта на началното ниво. Споразумението на Тереза Мей сега е отхвърлено два пъти, така че тя направи това, което каза, че ще направи, и внесе предложение пред Камарата на общините да им позволи да гласуват, за изключване на Брекзит без споразумение.
Напускането без споразумение ще бъде безпрецедентен акт на икономическо самонараняване (сегашният прецедент е самия Брекзит). По време на кампанията за референдум никой не провеждаше кампания за Брекзит без споразумение; Брекзит без споразумение би бил невъзможен.
Въпреки това, Брекзит без споразумение чука на вратата, а премиерът не успя да каже на своето правителство как да гласува на този вот, за да се изключи този вариант. Така че това трябваше да бъде „свободно гласуване“, което означава, че тук, в Обединеното кралство през 2019 г., правителството няма позиция за самоунищожаването на икономиката.
На този етап си струва да се отбележи, просто за забавление повече от всичко друго, че Камарата на общините в действителност не може да изключи Брекзит без споразумение. И това е така, защото, споразумението е нещо, което се прави между две страни - този случай Обединеното кралство и ЕС и едната страна, която изключва Брекзит без споразумение? А другата страна няма думата по въпроса?
Консервативният депутат Керълайн Спелман внесе изменение в предложението за отхвърляне, което означава, че ако бъде прието, то ще включва изключване Брекзит без споразумение завинаги. С други думи, това не може да бъде изключено само за няколко месеца, за малко повече време за преговори. Това би било изключено завинаги. Което вероятно ще означава, че Тереза Май ще трябва да се върне в Брюксел, за да не търси кратко, но голямо удължаване на член 50, което означава Великобритания да участва в изборите за ЕС в края на май, и много други неща, които Великобритания като страна вече не може да направи
В четвъртък депутатите ще се върнат отново, за да гласуват дали да удължат член 50, но никой не знае колко дълго. Всъщност никой не знае нищо. Всеки и всичко е станало съвсем лудо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение

The Guardian: Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение

14 Март 2019 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Отмяната на процедурата по член 50 е единствения начин да се изключи Брекзит без споразумение, пише Джолион Моъм, адвокат в авторска статия в левия вестник The Guardian.
Депутатите току-що гласуваха срещу Брекзит без споразумение. Но това гласуване само по себе си не постига много, защото това е само индикативен вот. Вариантът „Брекзит без споразумение“ остава на масата.
Когато говорим за Брекзит без споразумение, това е настоящата позиция по подразбиране. Абсолютно вярно е, че ако не се постигне споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, без да има такова - на 29-ти този месец, ако не бъде предоставено удължаване; или, ако бъде предоставено удължаване, когато това удължаване изтече. Брекзит без споразумение е крайния вариант по подразбиране.
Но това, което не е вярно, е твърдението, варианта „Брекзит без споразумение“ не може да се изключи.. Има алтернативен окончателен вариант: оставане в ЕС. И депутатите можеха да го приемат.
Решението на Европейския съд по делото Уайтман дава на Обединеното кралство абсолютно право да отмени известието по член 50 и да остане в Европейския съюз. Депутатите могат да приемат законодателство, което води до следствие, че ако не могат да се споразумеят за сделката до деня на излизане (независимо дали това е на 29 март или при изтичане на удължаване), автоматично ще анулира процедурата по член 50.
От правна гледна точка няма място за съмнение. Но истинският въпрос е дали той има политически смисъл. И тук аргументите, защо го правят, са лошо разбрани - но много мощни.
Тази вечер депутатите току-що посочиха в незадължително гласуване, че парламентът не дава съгласието си за напускане без споразумение. Така че крайната цел на законопроекта, който е изготвил авторът е напълно съвместим с намеренията на депутатите. То ще има ясен демократичен мандат от парламента. Депутатите отдавна можеха да вземат мерки, а не да чакат две седмици преди 29 март..
Изключването на „Брекзит без споразумение“ също е напълно съвместимо с политиката на лейбъристите. Манифестът на лейбъристите за 2017 г. каза, че „напускането на ЕС с„ без споразумение ”е най-лошият възможен сценарий за Великобритания“; и "Ние ще отхвърлим" варианта „без споразумение "като жизнеспособна опция.” Освен ако лейбъристите не подкрепят законодателството, за да изключат варианта „напускане без споразумение“ , те ще се откажат от тези обещания.
Не можем разумно да пренебрегваме факта, че депутатите два пъти отхвърлиха формата на Брекзит, договорена от премиера: те също отхвърлиха предложения от лейбъристите „по-мек“ Брекзит, а тази вечер отхвърлиха третата форма на Брекзит- без споразумение.
Оттеглянето на член 50 също не изключва по-късно повторно стартиране на процедурата.
Една от причините да се озове Великобритания в бедствената позиция - 33 месеца след референдума - да не знае обществото колективно какво иска, че все още има национален дебат по въпроса. Хората трябва да бъдат попитани дали искат различен модел от европейския социален модел, който досега е следван. Аргументът между този модел и дерегулираният американски модел - е истинският дебат, който се води, когато се говори за Брекзит.
Европейското право не е идеално, но то разрешава да се стартира отново процедурата по член 50, когато обществото е готово да отговори на въпроса кой модел иска да следва. Правителството трябва да приеме законодателство, което да изключва напускане без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване

The Times: Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване

14 Март 2019 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Споразумението на Тереза Мей възкръсва за ново гласуване, пише авторитетният английски ежедневник The Times.
Министър-председателят е изправен пред нови предизвикателства днес от депутатите, решени да смекчат или отменят изцяло Брекзит. Депутатите ще трябва да гласуват дали да поискат от Брюксел да удължи процеса по член 50 - необходима стъпка, за да се избегне напускането на ЕС без споразумение след 15 дни.
Тереза Мей се опита да стесни опциите си снощи. Тя внесе предложение, в което се твърди, че Великобритания ще бъде принудена да отложи Брекзит до 30 юни и да вземе участие в европейските избори, които ще се проведат на 22 май, освен ако не бъде сключена сделка до следващата сряда. Предложението й обаче може да бъде изменено от депутатите.
Членовете на Европейската изследователска група на Джейкъб Рийс-Мог проведоха разговори с министъра за Брекзит и главния прокурор относно промените в правните му становища, които биха им позволили да подкрепят споразумението на премиера. Източниците от двете страни потвърдиха преговорите, като един от тях каза, че те са предложили „възможен път“ към подкрепа на предложението на премиера.
Правителствен източник заяви, че "каналите за комуникация са отворени". При потенциална сделка правителството ще приеме законодателство, за да даде на парламента правомощието да се оттегли едностранно от ирландския предпазен механизъм, ако депутатите определят, че тя е станала постоянна.
Главният прокурор Джефри Кокс ще издаде и допълнителни правни съвети, като изясни, че ако предпазният механизъм стане постоянен, това би представлявало „фундаментална промяна на обстоятелствата“ съгласно Виенската конвенция.
Високопоставен "брекзитър“ каза, че Демократичната юнионистка партия и много от евроскептиците биха могли да подкрепят правителството във вторник, ако Кокс се позовава на член 62 от конвенцията в официалния си съвет.
Министър-председателят продължава да се съпротивлява на натиска да се проучи дали има мнозинство за алтернатива на нейната сделка, включително така наречената опция „Норвегия+“
Един от нейните водещи защитници, Ивет Купър, предупреди министър-председателя да очаква нов опит от страна на депутатите да се възползват от правомощията си, ако не улесни гласуването за „други възможности за Брекзит“.
Джереми Корбин каза пред депутатите, че премиерът многократно е предлагала избор между предложеното от нея споразумение и Брекзит без споразумение, като казва: "През последните 24 часа парламентът решително отхвърли и двете."
Той добави: "Парламентът сега трябва да поеме контрола над ситуацията."
Някои „брекзитъри“ заявиха, че ще бъдат принудени да гласуват за сделката третия път. Един от тях, Саймън Кларк, каза: „На този етап имам пистолет опрян в главата ми и аз мисля, че избирателите ще оценят, че все ни остават много, много ограничени възможности, ако искаме да уважим ангажимента да напуснем. Така че сега това е лошо споразумение или въобще да няма Брекзит. Това е абсолютно ужасно. Парламентът тази вечер направи колосална грешка. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph: Британското правителство обмисля отлагането на Брекзит с две години

The Daily Telegraph: Британското правителство обмисля отлагането на Брекзит с две години

14 Март 2019 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на британското правителство са обсъдили възможността да се отложи датата на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз за срок до две години, пише The Daily Telegraph
Според изданието Брекзит ще бъде отложен поне до 30 юни, ако премиерът Тереза Мей все пак успее да убеди депутатите от Камарата на общините да подкрепят споразумението, постигнато с Брюксел, следващата седмица. Ако договорът за Брекзит бъде отхвърлен за трети път, тогава оттеглянето от ЕС ще бъде отложено за "по-дълъг" период, предупреди британският премиер.
Вестникът отбелязва, че Мей е загубила контрол над ситуацията и над Консервативната партия, на която тя е лидер. Факт е, че веднага 18 членове на правителството нарушиха партийната дисциплина, като отказаха да гласуват против предложението веднъж и завинаги да блокират възможността за реализиране на сценария за напускане на ЕС без сделка.
Мей в сряда предложи парламентът да проведе ново гласуване по проекта за споразумение с Брюксел за условията на Брекзит до 20 март. Британските законодатели преди това два пъти са отхвърляли проекта за споразумение с ЕС - през януари тази година и по време на гласуването във вторник, и двата пъти с голяма разлика - съответно 230 и 149 гласа. Въпреки това, Мей призова Парламента отново да разгледа споразумението и да го приеме, заявявайки, че само в този случай датата на излизане от ЕС, която сега е определена за 29 март, може да бъде отложена за кратко.
По-рано пред Камарата на общините Мей предупреди, че ако депутатите отново откажат да дадат зелена светлина на проекта за споразумение с ЕС, Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в изборите за Европейския парламент, насрочени за 23-26 май, а оттеглянето на страната от ЕС ще бъде отложено за неопределено време.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Брекзит предизвика тревога  в Стария свят

„Независимая газета“: Брекзит предизвика тревога в Стария свят

14 Март 2019 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Брекзит предизвика тревога в Стария свят, пише в аналитична статия руският ежедневник “Независимая газета.
Резултатите от гласуването в Камарата на общините предизвикаха разочарование не само в Обединеното кралство, но и в Стария свят, където се страхуват от катастрофалните последици от евентуален Брекзит без споразумение. В същото време в Брюксел стана ясно, че болезнените и дълги разговори за развод са в миналото. "Ако съществува изход от сегашната безизходица, той може да бъде намерен само в Лондон", заяви пресслужбата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
Дискусията в британския парламент показва, че политическият елит на страната е в състояние на пълно безизходица, казва Николай Кавешников, началник на отдел "Интеграционни процеси" в МГИМО. "Те не са в състояние да разработят последователна реалистична стратегия", каза той в разговор с изданието. „Причината за това е, на първо място, разделянето както между партиите, така и в самите партии, до голяма степен отразяващи разделение в обществото. Втората причина е желанието да се постигне недостижимото, Великобритания да запази участието си в редица проекти, които са изгодни за него . Трудно е да си представим рационален изход от този безизходица. "
Кавешников изрази скептицизъм, че британските власти ще могат да предложат конкретни и убедителни аргументи в полза на забавянето, дори и то да бъде поискано. „Единственият аргумент, който може да повлияе на политиците в ЕС, е, че Брекзит без споразумение също не е от полза за ЕС. Това ще създаде хаос не само в Обединеното кралство, но и ще създаде значителни проблеми за европейската икономика ”, е сигурен експертът.
Кавешников, както и други анализатори, допускат различни сценарии за развитието на събитията - от оставката на правителството до извънредните избори. Според него, “никой от тях не разрешава рационално основния проблем - Великобритания не може да напусне ЕС, оставайки там с един крак.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хайко Маас нарече „разумен сигнал“ последното гласуване за Брекзит

ТАСС: Хайко Маас нарече „разумен сигнал“ последното гласуване за Брекзит

13 Март 2019 | 23:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас припомни, че Брекзит без споразумение не е в интерес на никоя от страните и изрази задоволство от последното гласуване в британския парламент. Неговите думи са цитирани в сряда от пресслужбата на ведомството, предава TACC.
„От Лондон пристигна разумен сигнал“, са думите на Хайко Маас.
В сряда вечерта британските депутати гласуваха за изменение на правителствения законопроект, което възпрепятства прилагането Брекзит без споразумение при никакви обстоятелства, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще подложи проектоспоразумението за напускане на ЕС на трето гласуване на 20 март

AFP: Тереза Мей ще подложи проектоспоразумението за напускане на ЕС на трето гласуване на 20 март

13 Март 2019 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на британския премиер Тереза Мей изложи планове за трети парламентарен вот за проектоспоразумението за Брекзит с ЕС, която ще се проведе до 20 март, предава AFP.
В предложение, което ще бъде гласувано от депутатите в четвъртък, правителството заявява, че ако парламентът не е одобрил сделката до тази дата, ще бъде поискано удължаване на срока на действие на член 50.
В предложението се казва, че правителството ще търси "еднократно удължаване" на Брекзит за период до30 юни 2019 г.", ако парламентът одобри сделката.
Ако споразумението не бъде прието, това ще означава, че Великобритания ще трябва да поиска по-продължително забавяне, което означава, че Великобритания трябва да проведе избори за Европейски парламент през май 2019 г.".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение

Politico: Британският парламент отхвърли възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение

13 Март 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите гласуваха категорично, отхвърляйки възможността за напускане на ЕС без споразумение , като проправят пътя за гласуване дали премиерът да поиска от ЕС удължаването на член 50, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico.
Решението, прието с 312 срещу 308 гласа, не е задължително за правителството. То дойде под формата на изменение на предложението на правителството, което, макар и да отхвърляше излизането без сделка на 29 март, сегашната законова дата на напускане, все пак отбелязаше, че напускането без сделка остава законова възможност.
Поправката, внесена от консервативния депутат Каролин Спелман, премахна тази възможност, в явно желание да се премахне всяка неяснота относно намеренията на правителството.
Преди гласуването Мей бе обещала , че ако предложението на правителството бъде прието, тя ще внесе допълнително предложение за удължаване на срока за преговори по член 50, който ще бъде гласуван в четвъртък.
Все още не е ясно дали обещанието продължава да се прилага сега, след като изменението, а не правителственото предложение, е прието, но Мей ще се изправи пред сериозна политическа реакция от страна на много консерватори в правителството, които искат удължаване на срока по член 50.
За да стане това Тереза Мей трябва официално да поиска удължаване от ЕС-27, които трябва да вземат единодушно решение за такова удължаване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Споразумението за Брекзит не може да се предоговаря

Еманюел Макрон: Споразумението за Брекзит не може да се предоговаря

13 Март 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Споразумението за „развода“ между Лондон и Брюксел „не може да се предоговаря“. Това предупреди държавният глава на Франция Еманюел Макрон, призовавайки британците да излязат от задънената улица по въпроса за наближаващото излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността, предава AFP.
„Споразумението не може да се предоговаря“, заяви Макрон пред журналисти в рамките на посещение в Кения, като допълни, че всяко искане за отлагане на Брекзит няма да бъде оправдано. „Не можем да предоговорим споразумение, за което преговаряхме в продължение на няколко месеца и за което казахме, че не може да се предоговаря“, категоричен бе лидерът на Париж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

ЕП: Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

13 Март 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Днес евродепутатите коментираха вчерашното отхвърляне на сделката за Брекзит в Камарата на общините. Повечето членове на ЕП подчертаха, че Обединеното кралство трябва да вземе решение и да каже какво иска, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Кликнете върху имената на говорителите, за да гледате отделните изявления.
„Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност”, каза Мелания Габриела Чот от името на румънското председателство на Съвета. „ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка.”
„Независимо от огромните усилия на Европейския съюз да помогне, ние все още нямаме яснота и отново очакваме поредното гласуване в Камарата на общините”, каза Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия. „Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система - сега те трябва да решат как да продължат напред."
Главният преговарящ от страна на ЕС относно Брекзит Мишел Барние заяви, че „отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство“. Той подчерта, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне „е и ще остане единственият наличен договор. Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия ”, заключи Мишел Барние, „но ЕС е готов да се изправи пред тази ситуация, ако трябва ”.
„Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада ”, каза Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи решрешението. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна”, заключи той.
Удо Булман, (С&Д, Германия) заяви: “Камарата на общините трябва да обедини политическите групи, за да намери решение. Ако ситуацията остане в застой, Камарата на общините трябва да даде възможност на гражданите да вземат решение отново, тъй като именно тяхното бъдеще е изложено на риск, а не това на депутатите”.
Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) каза, че е против всяко удължаване, ако то не се основава на ясно становище на Камарата на общините в полза на нещо конструктивно. “Моля, Лондон, вземете решение. Тази несигурност не може да продължи за нас, за Великобритания, нито за нашите граждани”.
Ханс-Олаф Хенкел (ЕКР, Германия) заяви, че „най-доброто решение е Великобритания да остане в ЕС”. Той подчерта, че Брекзит „е не само катастрофа за Великобритания, но и за целия Европейски съюз.”
Филип Ламбертс (Зелените/EСА, Белгия) се фокусира върху другите теми, които лидерите на ЕС ще обсъждат на срещата на върха през следващата седмица. „Лидерите са глухи, неми и слепи за гнева на младите хора относно изменението на климата. Богатството е съсредоточено във все по-малък брой ръце. Именно тези теми трябва да бъдат на дневен ред при лидерите”.
„Стратегията на Тереза Мей е деструктивна. Нямаме план за "организиран" Брекзит”, каза Габриеле Цимер (ЕОЛ/СЗЛ, Германия). „Правата на гражданите трябва да бъдат сложени в рамка. Те обаче не трябва да бъдат застрашавани”.
“Надявам се, че това е моето предпоследно изказване и няма да се налага да се връщам през юли. Камарата на общините ще направи всичко възможно да предаде вота за Брекзит. Простото решение е да се наложи вето на британското искане за отсрочка”, каза Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания).
Джерард Батън (ЕНС, Великобритания) подчерта, че планът на Тереза Мей е да „отложи Брекзит и накрая да го "преобърне". Правителството и парламентът на Обединеното кралство възнамеряват да „предадат волята на народа”. „Направете ни услуга и ни "изхвърлете" на 29 март”, заключи той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато не бъде окончателно прекратено членството й в ЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато не бъде окончателно прекратено членството й в ЕС

13 Март 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да обсъждаме промяна на секциите във Великобритания, докато няма окончателно прекратяване на членството й в ЕС. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на формиране, образуване на секции извън България няма никаква промяна досега в режима, както беше установен и приет през 2016 г. Т.е. по отношение на държавите в ЕС имаме възможност за откриване на избирателни секции по общите правила и принципи за формиране на секции в чужбина. По отношение на държавите извън ЕС имаме възможност да се откриват до 35 секции в консулските и дипломатически представителства на Република България там“, каза Кирилов. За Великобритания и Брекзит, председателят на Правна комисия обясни, че към момента няма окончателно прекратяване на членството на Обединеното кралство в ЕС. „По тази причина няма как да обсъждаме промяна по отношение на образуването на секции във Великобритания. Припомнете си дебата на 13 февруари, аз предложих да дискутираме отделно за Великобритания образуването на секции и Правна комисия отхвърли моето предложение. Тогава имаше и възражения, че ако се повдига този въпрос би трябвало Великобритания да се обсъжда заедно с Турция и други държави членки на ООН. Към момента и за самия ЕС не е ясно дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент като страна член. Ако до провеждането на европейски избори Великобритания не прекрати членството си в ЕС, тя би следвало да проведе избори за евродепутати. Ако тя проведе такива, въобще този казус спрямо българския избирателен кодекс не съществува. Великобритания ще има избрани представители в ЕП. Ако дотогава процесът на прекратяване на членството завърши и не проведе Великобритания избори, тогава би следвало ЦИК да съобрази тези обстоятелства. Уверявам ви, че макар и при настъпила промяна, ако ЦИК прояви гъвкавост и съобразителност във връзка с разположението на българите на острова, би могла успешно да организира изборния процес във Великобритания“, каза Кирилов. По думите му 35 секции не са малко. Той отчете, че толкова са секциите и в САЩ, където също има сериозно българско присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Евродепутатите гласуват за ограничаване на негативното въздействие върху гражданите от Брекзит без сделка

ЕП: Евродепутатите гласуват за ограничаване на негативното въздействие върху гражданите от Брекзит без сделка

13 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Страсбург. За да гарантират възможно най-малки смущения, евродепутатите гласуват в сряда мерки относно пътуванията, транспорта, програмата Еразъм, социалното осигуряване и риболова, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
По искане на Европейския парламент и Съвета, Европейската комисия предложи спешни мерки за смекчаване на въздействието върху гражданите и бизнеса от оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.
Тези мерки включват правни гаранции за настоящите студенти и преподаватели по програмата Еразъм в и от Великобритания да завършат текущите си образователни програми в чужбина, продължаващо финансиране на програмите на ЕС за изграждането на трансгранични и междуобщностни отношения в Ирландия и Северна Ирландия, както и мерки за поддържането на основен въздушен и наземен товарен транспорт и автобусен превоз между ЕС и Обединеното кралство. Те трябва също така да разрешат на риболовни кораби от ЕС и на Обединеното кралство временно да продължат да оперират във водите на съответната държава членка.
Извънредните мерки не възпроизвеждат ползите от членството или тези от транзитния период. Те са ограничени във време и са приети едностранно от ЕС, при условие че Обединеното кралство приеме подобни мерки (реципрочност).
Законодателните мерки, които ще бъдат гласувани в рамките на процедура по спешност в сряда, в контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от страна на ЕС, включват:
• Продължаване на програмите за европейско трансгранично сближаване и сътрудничество PEACE IV между Ирландия, Северна Ирландия и Шотландия;
• Възможмост на студенти и преподаватели по програмата Еразъм в и от Обединеното Кралство да завършат обученията си в чужбина;
• Гарантиране на гражданите на ЕС във Великобритания и на гражданите на Великобритания в ЕС27 на запазването на социалноосигурителните права придобити преди оттеглянето;
• Временни мерки гарантиращи, че операторите ще избегнат пълно блокиране на транспортните операции между Обединеното Кралство и ЕС, като се допуснат операторите на товарен и автобусен превоз да предоставят услуги между ЕС и Великобритания, при условие че Великобритания предостави еквивалентен достъп на оператори от ЕС;
• Временни мерки за допускане на авиокомпании от Обединеното Кралство да предоставят услуги между Великобритания и ЕС, при условие че Великобритания продължи да предоставя еквивалентен достъп на авиокомпании от ЕС;
• Временни мерки за продължаване валидността на разрешенията за безопасност на железопътния транспорт за гарантиране на непрекъснатостта на железопътните транспортни услуги между ЕС и Обединеното Кралство;
• Разрешение за износ на определени стоки използвани за цивилни и военни цели от ЕС към Обединеното кралство;
• Предложение за регламент на Европейския парламент и Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №391/2009 относно оценката на организации за инспекции на кораби (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)
• Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) №1316/2013 относно трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) за гарантиране на морски връзки между Ирландия и други страни на ЕС, и продължаване на финансирането за инфраструктура (гласуване сряда в 18.00 ч. българско време)
• Разрешение за риболов на риболовни кораби на ЕС във води на Oбединеното кралство и операции на риболовни кораби на Oбединеното кралство във води на ЕС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови за сценарий без сделка

Премиерът Бойко Борисов за Брекзит: Трябва да сме готови за сценарий без сделка

13 Март 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. ЕС положи много усилия и време по сделката за излизане на Великобритания и си свърши работата. Това е написал премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Сега трябва да сме готови на сценарий сделка да няма“, пише още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Организиран Брекзит е в интерес на всички

Ангела Меркел: Организиран Брекзит е в интерес на всички

13 Март 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел настоя в сряда, че „организиран“ Брекзит е в интерес и на Великобритания, и на Европейския съюз, преди депутатите в британския парламент да гласуват за евентуална раздяла между Лондон и Брюксел без сделка, предава AFP.
„Постигането на организирано излизане заедно, а аз много искам да повторя това днес, продължава да е в интерес и на двете страни“, заяви Меркел, като изрази „съжалението си“, че във вторник парламентът в Лондон отхвърли за втори път сделката за Брекзит, постигната от Брюксел и британския премиер Тереза Мей.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: ЕС трябва да види плана на Лондон преди да реши за отлагане на Брекзит

Мишел Барние: ЕС трябва да види плана на Лондон преди да реши за отлагане на Брекзит

13 Март 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съюз трябва да види как Великобритания смята да излезе от Европейския съюз преди да реши дали да се съгласи на отлагане на Брекзит, заяви главният преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние, цитиран от AFP.
„Обединеното кралство трябва да ни каже какъв е изборът му, ясната линия, за която чакаме, преди да решим за евентуално удължаване“, заяви Барние пред евродепутатите в Страсбург.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В сряда британският парламент гласува за Брекзит без сделка

Reuters: В сряда британският парламент гласува за Брекзит без сделка

13 Март 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда британският парламент ще гласува дали след 16 дни страната да излезе от Европейския съюз без споразумение, като правителството обяви, че ще елиминира вносните мита за широк спектър от стоки в случай на такъв сценарий, отбелязва Reuters.
Както припомня британската агенция, във вторник депутатите в Камарата на общините нанесоха второ унизително поражение на сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей, с което вкараха страната в още по-дълбока политическа криза, от която почти не е ясно как ще излезе.
Вероятностите са следните: Петата по големина икономика в света да излезе от Съюза без сделка; удължаване на срока за излизане след датата 29 март, която е залегнала в закона; Мей може да насрочи предсрочни избори и да опита да прокара сделката си за трети път; слабо вероятно е и провеждането на нов референдум по повод излизането от ЕС.
В сряда в 19:00 часа местно време (21:00 българско) депутатите трябва да гласуват по въпроса, като „Ройтерс“ очаква народните представители да отхвърлят развода без споразумение. Ако това стане така, в четвъртък те ще трябва да гласуват дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит, нещо за което трябва да се съгласят всички останали 27 страни-членки на Съюза.
Говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който представлява правителствата на ЕС, каза, че Великобритания ще трябва да предостави "достоверна обосновка" за всяко искане за забавяне.
„Няма да знаем за колко време ще е отлагането, което ще трябва да бъде решено от тях. Няма да знаем какви условия ще бъдат закачени“, заяви министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли пред BBC Radio.
Позицията по подразбиране, ако нищо друго не е договорено, остава, че Великобритания ще излезе без сделка, сценарий, който бизнес лидерите предупреждават, че ще донесе хаос на пазарите и веригите за доставки, а други критици казват, че може да причини недостиг на храни и лекарства.
Поддръжниците на Брекзит обаче твърдят, че докато разводът без сделка може да доведе до някаква краткосрочна нестабилност, в дългосрочен план това ще позволи на Великобритания да процъфтява и да сключва търговски сделки по целия свят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Днес евродепутатите ще обсъдят Брекзит и предстоящия Европейски съвет

ЕП: Днес евродепутатите ще обсъдят Брекзит и предстоящия Европейски съвет

13 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатите ще обсъдят приоритетите за срещата на върха на ЕС на 21 - 22 март и ще оценят резултата от гласуването относно Брекзит в Камарата на общините в 11.00 ч. българско време, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
След гласуването по споразумението за оттегляне в парламента на Обединеното кралство на 12 март, евродепутатите ще оценят последиците от него в дебат с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и с Румънското председателство на Съвета на ЕС.

Те ще представят също така приоритетите си за пролетната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС, която се фокусира традиционно върху работните места, растежа и конкурентоспособността

Лидерите на ЕС също така ще обсъдят дългосрочната стратегия на ЕС за борба с изменението на климата, външните отношения (по-специално Срещата на върха между ЕС и Китай на 9 април) и напредъка в борбата с дезинформацията и защитата на демократичния интегритет на европейските и националните избори в целия ЕС.
Можете да следите дебата на живо чрез EP Live и EbS+


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания ще намали митата в случай на Брекзит без сделка

AFP: Великобритания ще намали митата в случай на Брекзит без сделка

13 Март 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Велкобритания ще намали митата за внос в случай на Брекзит без сделка и няма да прилага митнически проверки на границата с Ирландия, заяви правителството в сряда, предава AFP.
Според новата система, която ще влезе в сила, ако Великобритания напусне ЕС на 29 март без споразумение, тарифите ще бъдат запазени, но ще бъдат намалени за някои селскостопански продукти, за да се защитят британските производители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Брекзит без споразумение изглежда все по-близо

Хайко Маас: Брекзит без споразумение изглежда все по-близо

13 Март 2019 | 06:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Напускането на Великобритания от Европейския съюз без сключено споразумение става все по-вероятен сценарий, заяви германският външен министър Хайко Маас във вторник, след като парламентът в Лондон отхвърли споразумението, което беше договорено от премиера Тереза Мей и лидерите на ЕС, предава AFP.
"С това (парламентарно) решение ние се приближаваме все по-близо до сценария без споразумение", каза Хайко Маас, обвинявайки Обединеното кралство в "хазарт с благосъстоянието на гражданите и икономиката".
"За съжаление, мога само да кажа, че в момента Германия се е подготвила за всички най-лоши случаи, които са възможни," подчерта Маас.
Той обаче добави, че все още се надява, че Великобритания може да избегне "хаотичния Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Шоуто на ужасите Брекзит: Привържениците на оставането се опитват да поемат контрола

Daily Express: Шоуто на ужасите Брекзит: Привържениците на оставането се опитват да поемат контрола

13 Март 2019 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. С нов разрушителен удар по плановете на министър-председателя, депутатите гласуваха с огромна разлика от 149 гласа, за да отхвърлят обновеното споразумение за оттегляне, което тя постигна с Жан-Клод Юнкер по-малко от 24 часа преди това, пише британският консервативен вестник Daily Express.
Депутатите, привърженици на оставането сега ще се опитат да поемат контрола над следващите стъпки за Брекзит в сряда, когато парламентът ще гласува за блокиране на оттеглянето без сделка. Тереза Мей винаги е настоявала, че напускане без споразумение на място е по-добър вариант от напускане със лошо споразумение.
Това ще доведе до второ гласуване в четвъртък с искане към Брюксел да се споразумеят за удължаване на процеса по член 50, който трябва да сложи край на членството на Великобритания в ЕС на 29 март.
Последното отхвърляне на споразумението означава, че датата за Брекзит - 29 март, е почти сигурно, че ще бъде отложена, което поражда съмнения дали страната някога ще се освободи от Брюксел.
Премиерът призна, че гласуването оставя депутатите да се изправят пред „незавидни избори“. Тя призна, че възможността депутатите, подкрепящи оставането, да задействат втори референдум в опит да преобърнат националното решение от 2016 г. да напусне Европейския блок, нараства.
Очаква се депутатите, които ефективно контролират процеса на Брекзит, да гласуват, за да се изключи напускане без споразумение преди по-нататъшно гласуване за продължаване на процеса на заминаване по член 50 на ЕС.
"Нека бъда ясна - гласуването срещу напускането без споразумение и за удължаване не решава проблемите, пред които сме изправени", каза тя.
„ЕС ще иска да знае за какво ще използваме такова удължаване,“ обясни Мей.
„Този парламент ще трябва да отговори на този въпрос. Желае ли да отмени член 50? Иска ли да проведе втори референдум? Или пък иска да напуснем ЕС с друго споразумение? Това са незавидни избори, но благодарение на решението, което парламентът взе тази вечер, вие трябва да се изправите пред тях, " заяви Мей след гласуването.
Признавайки, че „дълбоко” съжалява за решението на парламента, министър-председателят отказа да оттегли споразумението, което вече беше два пъти отхвърлено с огромни гласове.
„Изразявам дълбоко съжаление относно решението, което тази зала е взела тази вечер. Продължавам да вярвам, че най-добрият резултат би бил Обединеното кралство да напусне ЕС по един систематичен начин със споразумение и че споразумението, което сме договорили, е най-доброто и наистина единственото налично споразумение“, каза тя, като намекна, че правителството може да върне сделката пред депутатите за трети опит.
„Аз съм привърженик на постигането на резултата от референдума. Но също толкова страстно вярвам, че най-добрият начин да направим това е да напуснем с правилно споразумение и все още вярвам, че има мнозинство в Парламента за този курс на действие. "
Седемдесет и пет консерватори, сред които водещите „брекзитъри“ Борис Джонсън и Джейкъб Рийс-Мог, се разбунтуваха да гласуват против споразумението на Мей. Мнозина взеха решение, когато главният прокурор Джефри Кокс публикува съвета си към правителството, потвърждавайки, че нови правни гаранции, постигнати от министър-председателя тази седмица, не изключват опасността Великобритания да бъде хванат в капана на митническия съюз на ЕС в резултат на предпазния механизъм.
До 40 консерватори, които предишния път гласуваха "против", включително бившия министър за Брекзит, Дейвид Дейвис, преминаха в подкрепа на сделката след опасения, че отхвърлянето може да постави Брекзит в опасност.
Въпреки че разликата при поражението беше значително по-малък от предишното гласуване през януари, все още е твърде голяма, за да се даде на министрите много надежда за спечелване на трети опит, пише вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Парламентът се провали, дайте думата на хората!

The Independent: Парламентът се провали, дайте думата на хората!

13 Март 2019 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Парламентът се провали, дайте думата на хората!“ – пише британският вестник The Independent в редакционна статия.
Въпросът се оказа толкова разделящ обществото, толкова труден и скъп, че предизвика засечка в обикновено гладката машина на британския политически живот. Раздели партиите; превърна приятели във врагове; подкопава бизнеса и изяжда работни места; направи работещите европейци във Великобритания да се чувстват нежелани. Конституционният статут на Северна Ирландия, Шотландия и Гибралтар е застрашен. Всичко това не носи никому полза.
Цената на Брекзит не си струва, поне при условията, договорени между министър-председателя и Европейския съюз. Оттук идват и пораженията.
Но това е преценка, сега, когато знаем реалностите, които стоят зад лозунгите, правото да решат се пада на британците. С други думи, дори ако парламентът беше одобрил сделката с гръмко мнозинство, тя все пак трябваше да бъде поставена на народа. Ако не, тогава мнозина биха почувствали, че никога не са имали възможност да дадат своето съгласие за това важно, историческо решение.
Сега обаче има една не толкова извисена, макар и напълно валидна причина за провеждането на референдум за окончателното споразумение: парламентът е в застой. Тъй като не може да вземе решение, въпросът трябва да бъде върнат при хората при по-нататъшно гласуване.
Общите избори няма да разрешат този въпрос, защото вероятността е да видим друг висящ парламент и аргументите ще останат такива, каквито са. Същото се отнася и за новия премиер на консерваторите - той или тя ще се сблъскат с точно същите реалности като Тереза Мей, макар че може би ще се радват на незначително предимство в компетентността или късмета.
На практика няма алтернатива, освен ново гласуване. Наистина, Тереза Мей лесно би могла да обяви, че след като е постигнала недостатъчен напредък в парламента, сега ще отнесе случая пред народа и ще му даде да избере между споразумението, оставането и напускането без споразумение. Тя дори може да спечели популярност, която досега не и достига. Това би било напълно уважаван начин на действие. Във всеки случай това е единственият, който е останал.
От месеци стана ясно, че депутатите знаят какво не искат; но те се оказаха неспособни да вземат решение за това, което искат. Отчасти това е провал от страна на министър-председателя, чийто упорит отказ да се споразумее с опозицията, за да оформи някакъв вид междупартиен консенсус, стои зад последните й унижения.
Тя е в политиката дълго време, включително като депутат. Тя добре познава естеството на евроскептиците на пейките и в местните асоциации. Като водач на Торите, тя е необичайна в действителност да харесва своите активисти и да произлиза от редиците им, като за известно време е служила в местната власт. Но упоритостта на Европейската изследователска група е неестествена, съчетана само с тази на Демократичните юнионисти и техните „кърваво-червени“ линии. Така се оказа. Мей трябваше да знае по-добре.
Сега също изглежда сигурно, че Брекзит без споразумение ще бъде свален от масата и че Обединеното кралство ще трябва да поиска от ЕС за забавяне на процеса по член 50.
Въпросът, който ЕС ще има право да зададе е: за какво е забавянето? Ако просто трябва да прекараме още няколко месеца в същия дебат, това би било безполезно - както повечето са съгласни. Ако британците искат да вдишат дъх и да съберат мислите си, тогава това ще направи нещо добро.
В действителност по-дълъг период от време би бил необходим за провеждането референдум, или за преформулиране на Брекзит, с оглед на това, че накрая британците биха могли да представят ново споразумение. Ако това означава да остане в ЕС за още 21 месеца, както предполагат някои източници от Брюксел, това ще бъде добре изразходвано време. Понастоящем е много по-добро от хаоса, който предстои.
Най-накрая може дори да се намери отговор на главоблъсканицата на ирландския предпазен механизъм и действително да се подготви актуален договор за търговия и сигурност между Великобритания и ЕС. Ако отнеме време, нека отнеме време. Несигурността е много по-добра от „твърдия“ Брекзит. Времето дойде: нека хората да изберат съдбата си.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Бизнес кръговете реагираха с ужас срещу „цирка“ за Брекзит

The Guardian: Бизнес кръговете реагираха с ужас срещу „цирка“ за Брекзит

13 Март 2019 | 03:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бизнес групите реагираха с ужас на второто отхвърляне от страна на парламента на споразумението за Брекзит на Тереза Мей, като заявиха, че са разгневени от липсата на яснота по отношение на търговските споразумения на Обединеното кралство с Европейския съюз след 29 март, пише британският вестник The Guardian.
Паундът възстанови накратко част от загубите си през деня в минутите след гласуването във вторник, преди да се срине отново, след като валутните пазари се притесняват, че Брекзит без споразумение става все по-вероятен..
Каролин Феърбърн, лидер на британската бизнес асоциация, заяви, че бизнесът иска всички страни в парламента да подкрепят план за избягване на Брекзит без споразумение.
Като описва последните няколко дни в парламента като “цирк”, тя казва: “Стига толкова! Това трябва да е последният ден на провалената политика. Необходим е нов подход от всички страни. От това зависят работните места и поминъкът на хората“.
„Удължаването на член 50, за се изключи напускане без споразумение сега е спешно. То трябва да бъде възможно най-кратко и реалистично и подкрепено от ясен план! " – продължи тя.
През последните месеци бизнес групите активно проведоха кампания срещу напускането на ЕС без сключване на сделка, която според тях ще навреди на износа и потенциално ще предизвика хаос в пристанищата на Великобритания, нарушавайки жизненоважния внос.
Адам Маршал, генерален директор на британските търговски камари, заяви, че бизнесът не е готов да посрещне последствията от „разхвърляно и безпорядъчно напускане “ на ЕС.
"Държавните агенции не са готови, много фирми не са готови и въпреки миналите две години и половина след референдума, няма ясен план за подкрепа на общностите при такава внезапна промяна", каза той.
„Парламентът трябва да покаже, че ще се вслуша в тези многократни предупреждения. Дълбоко е очевидно, че нито правителството, нито много фирми са готови за хаос и това не трябва да се допуска на 29 март, независимо как. "
Поредица от предупреждения и някои действия от автомобилната индустрия в Обединеното кралство, която е почти изцяло чуждестранна собственост заплашват, че голяма част от индустрията може да се премести в чужбина, след като не се сключи сделка с Брекзит.
Във вторник „Нисан“ обяви, че ще преустанови производството на луксозна марка „Инфинити“ на фабриката си в Съндърланд до юли, поставяйки в риск 250 работни места. „Хонда“ планира да затвори фабриката си в Суиндън, поставяйки 3,500 работни места в единствения си европейски производствен обект в риск и подобен брой във веригата за доставки.
Други автопроизводители, включително „БМВ“ и „Тойота“, сигнализираха, че може да се наложи да прехвърлят продукцията си от Великобритания, ако парламентът избере Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей претърпя поражение за втори път

The Times: Тереза Мей претърпя поражение за втори път

13 Март 2019 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей претърпя поражение за втори път, пише британското авторитетно издание The Times.
Камарата на общините гласува с 391 срещу 242 против споразумението, въпреки уверенията на премиера, че преразгледаният вариянт ще гарантира, че Обединеното кралство не е в капан с предпазния механизъм.
След гласуването Тереза Мей обяви, че утре депутатите ще получат възможност за гласуване за напускане на ЕС без споразумение, като те ще трябва да постъпят според собствената си преценка.
Ако това бъде отхвърлено, ще бъде поискано да гласуват в четвъртък дали да поискат удължаване на действието на член 50.
В изявление пред депутатите след гласуването, Тереза Мей каза, че „дълбоко съжалява” за резултата и че това означава, че сега парламентът е изправен пред серия от „незавидни избори“ в следващите дни.
„Гласуването за удължаване (на чл. 50) не решава проблемите, пред които сме изправени,” каза тя. „ЕС ще иска да знае как смятаме да използваме такова удължаване. Парламентът ще трябва да отговори на този въпрос. Желае ли да отмени член 50? Иска ли да проведе втори референдум? Или пък иска да напусне със различно споразумение?“ – заяви Мей.
"Това са незавидни избори, но благодарение на решението, което парламентът е взел тази вечер, те трябва да бъдат направени."
След гласуването главният преговарящ на ЕС за Брекзит, Мишел Барние, отхвърли всякакъв допълнителен компромис и предупреди, че блокът ще трябва да ускори подготовката за Брекзит без споразумение.
„ЕС направи всичко, което е по силите му, за да улесни постигането на споразумение за оттегляне“, каза той. „Безизходицата може да бъде решена само във Великобритания. Нашите приготовления за Брекзит без споразумение са по-важни от всякога, " казва Барние.
Мащабът на поражението беше удар по Даунинг стрийт. Докато около 40 депутати, които гласуваха против споразумението през януари, преминаха на другата страна, това не беше достатъчно, за да намали значително мнозинството срещу сделката.
Поражението дойде след като Джефри Кокс, главният прокурор, зашемети тази сутрин Даунинг Стрийт, като представи правни съвети, според които промените в споразумението за Брекзит са оставили юридическия риск Великобритания да остане в предпазния механизъм „безкрайно“.
Кокс каза на депутатите, че промените „намаляват риска“, че Обединеното кралство може да бъде задържано за неопределено време в защитната система, но не го е премахнало напълно.
Вчера в Страсбург премиерът каза, че е постигнала съгласие за „съвместен инструмент със съпоставимо правно значение на споразумението за оттегляне, (което) ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерението за неограничено прилагане на защитния механизъм“.
Интервенцията на главния прокурор и юридически съветник по споразумението Джефри Кокс предизвика вълна от атаки срещу преразгледаното споразумение на премиера.
Думите на Кокс накараха „брекзитърите“ и депутатите от Демократичната юнионистка партия да гласуват против. До намесата на Кокс Даунинг Стрийт бе подкрепян от някои от „брекзитърите“.
Дейвид Дейвис, бившият министър за Брекзит, който подаде оставка през юли миналата година обеща да подкрепи сделката, ако главният прокурор потвърди, че има „юридическата сила“, за да предотврати неопределеността на предпазния механизъм. Той заяви преди думите на Кокс: „Споразумението в никакъв случай не е това, което бих искал, но то ще осигури Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Второто поражение на Тереза Мей може да хвърли Великобритания в хаос

Politico: Второто поражение на Тереза Мей може да хвърли Великобритания в хаос

12 Март 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Второто поражение на Тереза Мей може да хвърли Великобритания в хаос, пише европейската редакция Politico.
За втори път Камарата на общините отхвърли сделката, след гласуването за ратификация през януари. Поражението оставя правителството на Тереза Мей в неизвестност и политиката на Великобритания в криза, с дълбока несигурност относно следващите стъпки за Брекзит.
Веднага след гласуването, Мей, едва чуто заради възпалено гърло, заяви, че "дълбоко" съжалява за резултата, но тя ще се придържа към обещанието, че Камарата на общините ще гласува в сряда дали желае Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март, и ако това бъде отхвърлено, да се гласува дали да отложи Брекзит в четвъртък.
Тъй като нейната партия е силно разделена, тя призова консервативните депутати да гласуват по съвест. Но тя предупреди депутатите, че ако не блокират напускането без споразумение и гласуват за удължаване на срока, ЕС би искал да знае какво се цели с удължаването на срока, преди да го предостави - решение, което вероятно ще бъде взето на срещата на върха на Европейския съвет следващата седмица.
„Парламентът ще трябва да отговори на този въпрос - каза Мей. "Желае ли да отмени член 50? Иска ли да проведе втори референдум? Или иска друго споразумение? Това е труден избор, но благодарение на решението, което парламентът взе тази вечер, ще се сблъскате с тях. "
Премиерът заяви, че "лично се бори" с това дали да не подкрепи напускането без споразумение в гласуването в сряда или не.
"Аз съм държа на постигането на резултата от референдума. Но също толкова страстно вярвам, че най-добрият начин да направим това е да напуснем по правилен начин с една сделка и аз все още вярвам, че има мнозинство в Парламента за този начин на действие. - каза тя с очевиден знак, че няма да гласува за напускане без сделка.
Тя каза, че правителството ще публикува нова информация за "основните политики", които ще влязат в сила в случай на липса на споразумение, включително дългоочакваните тарифни ставки и планове за границата на Северна Ирландия в такъв сценарий.
В отговора си на изявлението на Мей, опозиционният лидер на лейбъристите Джереми Корбин заяви: "Премиерът ни заплашва с опасност от напускане без споразумение, знаейки добре, че ще нанесе вреда на британската икономика."
В късно вечерно споразумение с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник Мей постигна поредица от "правно обвързващи" допълнения към сделката, която първоначално беше договорена през ноември миналата година. Те бяха насочени към успокояването на „брекзитърите“ на гърба й, че Великобритания няма да остане в предпазния механизъм за Северна Ирландия за вечни времена.
Но главният прокурор Джефри Кокс , член на преговарящия екип и на правителството , излезе с правно становище по сделката, което се оказа фатално за шансовете на Мей да получи одобрение в парламента. Той потвърди, че Обединеното кралство няма едностранно право да напусне предпазния механизъм, което накара Европейската изследователска група на „брекзитърите“ и Демократичната юнионистка партия да решат, че няма да подкрепят споразумението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: ЕС направи всичко, което беше възможно

Мишел Барние: ЕС направи всичко, което беше възможно

12 Март 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви във вторник, че блокът е направил всичко възможно, за да бъде постигнато одобрение за споразумение за напускане на Великобритания, след като британските депутати го отхвърлиха за втори път, предава AFP.
"ЕС направи всичко по силите си, за да улесни сключването на споразумението за оттегляне. Този проблем може да бъде решен само в Обединеното кралство. Подготовката ни за Брекзит " без споразумение сега е по-важна от всякога", написа Барние в социалната мрежа „Туитър“.
Членовете на ЕС ще обмислят "мотивирано" искане от страна на Великобритания да отложи Брекзит, заяви говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Няма преходен период за Брекзит без споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС

Мишел Барние: Няма преходен период за Брекзит без споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС

12 Март 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Брюксел за Брекзит Мишел Барние предупреди депутатите в Лондон да не попадат в клопка на „опасната илюзия“, че може да се възползват от споразумение за преходен период, без да одобрят сделката за „развода“ с Брюксел, предава AFP.
„Излгежда, че има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходния период в отсъствието на споразумение за оттегляне", написа Барние броени часове преди британските депутати да гласуват за споразумението, постигнато от премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.
„Нека да бъда ясен: единственото правно основание за прехода е споразумение за оттегляне (на Великобритания от ЕС). Ако няма такова, значи няма преходен период“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Последното предложение за споразумение за Брекзит е ясно и широкообхватно

Ангела Меркел: Последното предложение за споразумение за Брекзит е ясно и широкообхватно

12 Март 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според канцлера на ФРГ Ангела Меркел заяви последното предложение на Европейския съюз за Брекзит е „ясно и широкообхватно", предава AFP.
„Днес е важен ден. Мисля, че 27-те държави-членки ... са направили ясни и широкообхватни предложения, които вземат под внимание опасенията на Великобритания и намират отговори за тях", цитира агенцията думите на Меркел, изречени часове преди гласуването на сделката в парламента в Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The London Economic: Очаква се 363 депутати да отхвърлят Брекзита на Тереза Мей

The London Economic: Очаква се 363 депутати да отхвърлят Брекзита на Тереза Мей

12 Март 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сделката за Брекзит на Тереза Мей и Брюксел ще бъде отхвърлена от 363 депутати при гласуването в Камарата на общините във вторник от 21:00 часа българско време, пише левичарското електронно издание The London Economic, като се позовава на данни, предоставени от компанията за залози Sporting Index.
Вторият вот за Брекзит в британския парламент ще даде нов повод за разочарование на министър-председателя, смятат от компанията, като предвиждат „за“ да гласуват едва 275 народни представители.
Медията припомня, че през януари Мей преживя истински разгром, когато сделката й бе отхвърлена от рекордните 432 депутати, като само 202 дадоха своето одобрение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Три години по-късно: Британските депутати решават за сделката на Тереза Мей

AFP: Три години по-късно: Британските депутати решават за сделката на Тереза Мей

12 Март 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Близо три години, след като британците взеха решение да излязат от Европейския съюз, депутатите в парламента на страната трябва да решат дали да подкрепят постигната преди броени часове в Страсбург сделка между премиера Тереза Мей и Брюксел, която може да разчисти пътя за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, както е предвидено, на 29 март и то с подписано споразумение, предава AFP.
Във вторник британските народни представители трябва да преценят дали постигнатите в понеделник промени са достатъчни или не, за да ги привлекат.
Най-категорични против излизането от Съюза със сделка са радикалните привърженици на Брекзит в управляващата Консервативна партия и техните съюзници от северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП).
Тяхната подкрепа ще бъде от решаващо значение при определянето на това дали сделката ще потъне или ще плава, само 17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз след 46 години в блока.
Всички погледи бяха насочени към главния прокурор Джефри Кокс, главния правен съветник на правителството.
Той публикува актуални съвети относно основната загриженост на искащите раздяла с Брюксел: дали новите споразумения от понеделник ще оставят Великобритания в капан в постоянен митнически съюз с ЕС против волята й. Неговата присъда беше: и тази сделка на Тереза Мей не променя нищо.
Гласуването в Камарата на общините ще се състои в 19:00 часа местно време (21:00 българско).

Поправяне на предпазната мярка

Мей пристигна в Страсбург късно в понеделник за разговори с лидерите на ЕС в опит да спаси договорената от тях сделка за Брекзит.
След това двете страни обявиха пакет от три части от правно обвързващи промени в старото споразумение.
Те са насочени към преодоляване на ключовия проблем за британските депутати, когато те отхвърлиха сделката през януари: така нареченият резервен план за запазване на сухоземната граница между Великобритания и Република Ирландия.
„Сега е моментът да се обединим, да подкрепим подобрената сделка за Брекзит и да изпълним инструкциите на британците“, каза Мей.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Или тази сделка, или Брекзит изобщо може да не се случи... Няма да има трета възможност“.
Късно в понеделник обаче от основната опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката, заявиха, че ще гласуват срещу сделката.
Споразумението „не съдържа нищо, което се доближава до обещанията, които Тереза Мей обеща на парламента“, заяви лидерът на Работническата партия Джереми Корбин.
Това прави реакцията на бунтовното крило на Консервативната партия и ДЮП още по-важна.
Ако сделката бъде отхвърлена, депутатите ще гласуват в сряда дали Великобритания просто трябва да напусне на 29 март без никакво споразумение.
Този вариант е изпълнен с икономически опасности и се подкрепя само от твърдите привърженици на развода.
Ако депутатите гласуват против сценарий "без сделка", те ще гласуват отново в четвъртък, за да поискат забавяне на Брекзит от ЕС.
Другите 27 държави ще трябва да подкрепят удължаването единодушно и да решат колко време трябва да бъде дадено на Лондон и Брюксел, за да продължат още своите преговори. Техните лидери ще се срещнат в Брюксел на среща на върха на 21-22 март.
Всяко отлагане може да е много краткотрайно.
Юнкер заяви в понеделник, че забавянето след изборите за Европейски парламент в края на май ще означава, че Великобритания ще трябва да участва в изборите.

Ирландският премиер: Брекзит е тъмен облак над нас
Проблемната предпазна мярка е предназначена да запази границата на остров Ирландия - между члена на ЕС Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство - невидима и свободно течаща.
Ако не могат да се договорят нови търговски споразумения между Великобритания и ЕС, Обединеното кралство ще се придържа стриктно към търговските правила на ЕС, докато страните не постигнат нова търговска сделка.
Но онези, които подкрепят Брекзит, се страхуват да останат затворени в квазисъюз с Европа за неопределено време.
Ирландският премиер Лео Варадкар приветства новите гаранции, договорени през Мей и Юнкер.
"Брекзит е тъмен облак над нас в продължение на много месеци и особено заплахата от Брекзит без сделка“, каза той в изявление.
"Едно положително гласуване тази вечер може да премахне този облак и да възстанови доверието и оптимизма във Великобритания, Ирландия и в целия Европейски съюз".
Премиерът на Нидерландия Марк Руте също заяви, че е доволен от споразумението.
„Организиран Брекзит е жизнено важен и за ЕС, и за Обединеното кралство. Надявам се, че Камарата на общините ще подкрепи постигнатото от Тереза Мей споразумение. Няма алтернатива", каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор на Великобритания: Последната сделка на Тереза Мей не променя нищо

Главният прокурор на Великобритания: Последната сделка на Тереза Мей не променя нищо

12 Март 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Юридическият риск Великобритания да остане задръстена в търговските споразумения на Европейския след Брекзит „остава непроменен“, заяви Главният прокурор на Великобритания във вторник, предава AFP, като от това става ясно, че едва ли и последната сделка на Тереза Мей, договорена в понеделник с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Страсбург, ще бъде одобрена от депутатите в британския парламент.
Главният прокурор Джефри Кокс заяви, че постигната в последния момент договорка „намалява риска“ от това, Великобритания да бъде задържана „против волята си и за неопределено време“ в споразумението за границата на Ирландия. Но, „юридическият риск остава същият“ Лондон да няма правни лостове да излезе от Съюза без одобрението на Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Ето какво за какво се разбраха Брюксел и Лондон за Брекзит в понеделник

Bloomberg: Ето какво за какво се разбраха Брюксел и Лондон за Брекзит в понеделник

12 Март 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Тереза Мей не получи двете неща, които искаше най-много от посещението си в Страсбург в понеделник, където проведе поредни преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с надеждата да получи нови отстъпки за Брекзит, отбелязва американската агенция Bloomberg.
Тя не получи правото за едностранно излизане от предпазното споразумение, целящо да предотврати „твърда граница“ в Ирландия след излизането на Великобритания от Съюз, нито времева рамка за него.
Въпреки това, формулировката в правно обвързващо съвместно изявление стига дотам, доколкото ЕС казва, че е възможно да се повтори, че защитната политика - застрахователна полица, която ефективно държи Великобритания в митническия съюз с ЕС - е само временна. И това дава на Великобритания някаква власт да си тръгне, ако ЕС не направи достатъчно, за да го замени с пълна търговска сделка, обяснява медията.
• В изявлението се казва, че съгласно системата за уреждане на спорове - изложена в първоначалната основна сделка - независимият арбитражен комитет (съставен от висши съдии) може да реши, че ЕС действа по такъв начин, че да задържи спирането за неопределено време.
• В документа се казва, че "постоянният неуспех" да се спази решението "може да доведе до временни средства за защита".
• Това не стига до удовлетворяване на исканията на главния прокурор Джефри Кокс. Той иска ЕС да се съгласи да предостави на арбитражния комитет правомощия да премахне предпазните мерки при тези обстоятелства. Това беше отхвърлено.
• Но съвместният документ продължава да казва, че Великобритания (или ЕС, в този смисъл) „в крайна сметка“ ще имат право „да приемат едностранно, пропорционално суспендиране на задълженията си по Споразумението за оттегляне“, включително резервното споразумение.
• Това „ще остане в сила, освен ако и докато нарушителят не предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на арбитражния комитет“.
• Това е и повторение на основния договор за развод Brexit, договорен през ноември. Това гласи, че суспендирането на задълженията „е временно и се прилага само докато въпросът не бъде отстранен.
• Великобритания също така публикува отделен документ, „тълкуващ“ съвместното изявление в собствената си формулировка, но с мълчаливото съгласие на ЕС.
• В него се казва, че ако двете страни не успеят да сключат споразумение за свободна търговия, което да замени предпазната клауза, „нищо в споразумението за оттегляне няма да му попречи да предприеме мерки, които в крайна сметка биха могли да доведат до неприлагане“ на задълженията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Или тази сделка, или изобщо може да няма Брекзит

Жан-Клод Юнкер: Или тази сделка, или изобщо може да няма Брекзит

12 Март 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер публикува потвържденията за договорената сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз в „Туитър“ и предупреди, че „или приемате тази сделка, или изобщо може да няма Брекзит“, предава американската агенция Bloomberg.
Юнкер заяви пред журналистите след преговорите с британския премиер Тереза Мей в Страсбург, че целите на Съюза са „организиран“ Брекзит и запазване на мира в Ирландия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: „Тереза Мей се провали“, Джереми Корбин призовава депутатите да отхвърлят сделката за Брекзит

Daily Express: „Тереза Мей се провали“, Джереми Корбин призовава депутатите да отхвърлят сделката за Брекзит

12 Март 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на лейбъристите заяви, че министър-председателят не е успял в преговорите си с ЕС с наближаването на датата за излизане. Миналата вечер Мей пътува в Брюксел за разговори в последната минута с представители на ЕС, където успя да осигури „правно обвързващи“ промени в сделката си. Преди днешното гласуване в парламента, лейбъристите атакуват Тереза Мей чрез призива на Джереми Корбин депутатите да отхвърлят сделката, пише в. Daily Express.
Както каза Корбин: „Тъй като сделката за Брекзит беше поразително отхвърлена, министър-председателят безразсъдно губше време, не успя да преговаря ефективно с ЕС и отказа да намери обща основа за споразумение, което парламентът можеше да подкрепи.
„Споразумението с Европейската комисия тази вечер не съдържа нищо, което да приближава промените, които Тереза Мей обеща на парламента“.
„Ето защо депутатите трябва да отхвърлят тази сделка“.
Миналата вечер министър-председателят спечели „правно обвързващи“ промени в споразумението за оттегляне, в което се посочва, че ирландският предпазен механизъм ще се използва само като временна опция.
Днес депутатите ще гласуват предложение за одобряване на новите документи, осигурени от Тереза Мей миналата вечер.
След преговорите председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че ако сделката бъде отхвърлена днес, няма да има „трети шанс“ за предоговаряне.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лейбъристката партия застава срещу споразумението за Брекзит

AFP: Лейбъристката партия застава срещу споразумението за Брекзит

12 Март 2019 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главната опозиционна партия във Великобритания призова парламента да гласува против сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей, въпреки твърденията й, че е осигурила промени в последната минута от Брюксел, съобщава AFP.
„Споразумението с Европейската комисия тази вечер не съдържа нищо, което да приближава промените, които Тереза Мей обеща на парламента“, заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и добави: „Затова депутатите трябва да отхвърлят тази сделка“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер: Това е сделката или Брекзит може да не се случи

AFP: Юнкер: Това е сделката или Брекзит може да не се случи

12 Март 2019 | 01:39 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова британските законодатели да подкрепят законопроекта за оттегляне, след като договориха правни гаранции с премиера Тереза Мей, съобщава AFP.
„Изборът е ясен: тази сделка, или Брекзит може да не се случи изобщо. Нека докараме британското оттегляне до порядъчен край“, каза Юнкер в навечерието на решителния вот в лондонския парламент относно споразумението за Брекзит.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мей заяви, че има „правно обвързващи промени“ в споразумението за Брекзит

AFP: Мей заяви, че има „правно обвързващи промени“ в споразумението за Брекзит

12 Март 2019 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви, че е спечелила „правно обвързващи промени“ към планираната сделка за Брекзит и призова парламента в Лондон да я подкрепи, съобщава AFP.
„Депутатите бяха наясно, че са необходими правни промени относно защитния механизъм. Днес сме осигурили правни промени“, каза Мей пред репортери.
„Сега е моментът да се обединим, да подкрепим тази подобрена сделка за Брекзит и да изпълним инструкциите на британския народ“, каза тя.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.